Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky o stredných školách

Znenie účinné: od 01.03.1990 do 28.02.1991 Neplatné znenie pre dnes

Predpis bol zrušený predpisom 80/1991 Zb.

152/1984 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.03.1990 do 28.02.1991
152
VYHLÁŠKA
Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky
z 15. novembra 1984
o stredných školách
Ministerstvo školstva Slovenskej socialistickej republiky ustanovuje podľa § 2 ods. 2, § 63 a po dohode s Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej socialistickej republiky podľa § 19 ods. 5 písm. b), § 20 ods. 3, § 21 ods. 5, § 26 ods. 3 a § 43 zákona č. 29/1984 Zb. o sústave základných a stredných škôl (školský zákon) a podľa § 14 ods. 2 písm. a), § 21 ods. 3, § 22a ods. 2, § 23 ods. 4, § 26 ods. 2, § 26a ods. 4 a § 26b ods. 4 zákona Slovenskej národnej rady č. 79/1978 Zb. o štátnej správe v školstve v znení neskorších predpisov (úplné znenie č. 50/1984 Zb.):

Čl. I

§1 Základné ustanovenia
(1)
Táto vyhláška upravuje sústavu študijných a učebných odborov na stredných školách, zriaďovanie a zrušovanie stredných škôl, typy stredných odborných škôl, plnenie povinnej školskej dochádzky v stredných školách, rozsah, podmienky, dĺžku a priebeh štúdia v stredných školách, pravidlá správania žiakov, ich hodnotenie a klasifikáciu, dĺžku a organizáciu štúdia popri zamestnaní a kombinovaného štúdia, organizáciu štúdia jednotlivých vyučovacích predmetov a pomaturitného štúdia.
(2)
Stredné odborné učilištia, gymnáziá a stredné odborné školy (ďalej len „stredné školy“) poskytujú výchovu a vzdelávanie v študijných a učebných odboroch, ktoré sú uvedené v prílohe.
(3)
Stredné školy sa zriaďujú a zrušujú1) podľa siete určenej Ministerstvom školstva Slovenskej socialistickej republiky (ďalej len „ministerstvo školstva“)2) a pokiaľ ide o stredné zdravotnícke školy Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej socialistickej republiky.2)
(4)
Určujú sa tieto typy stredných odborných škôl: stredná priemyselná škola, stredná poľnohospodárska škola, stredná lesnícka škola, stredná rybárska škola, stredná zdravotnícka škola, stredná ekonomická škola, stredná hotelová škola, stredná sociálno-právna škola, stredná knihovnícka škola, stredná pedagogická škola, stredná umeleckopriemyselná škola, stredná umeleckoremeselná škola, stredná výtvarná škola, konzervatórium a hudobná a tanečná škola.
(5)
Na rozvíjanie mimoriadneho nadania a talentu žiakov v oblasti hudby, tanca a športu môžu krajské národné výbory zriaďovať školy poskytujúce výchovu a vzdelávanie, ktoré sa inak získava v piatom až ôsmom ročníku základnej školy a v strednej škole.3)

PRVÁ ČASŤ | Povinná školská dochádzka v stredných školách

§2
(1)
Žiaci, ktorí po skončení vzdelávania v základnej škole boli prijatí na štúdium na strednej škole a nemajú splnenú povinnú školskú dochádzku, plnenie povinnej školskej dochádzky dokončia v strednej škole.
(2)
Ak žiak, ktorý nemá splnenú povinnú školskú dochádzku, nezačne štúdium na strednej škole do troch dní od začiatku školského roka, riaditeľ strednej školy písomne upozorní zákonného zástupcu žiaka, pestúna alebo občana, prípadne ústav, ktorému bol žiak na základe súdneho rozhodnutia zverený do výchovy (ďalej len „zástupca žiaka“), na povinnosť dbať, aby žiak dochádzal do strednej školy pravidelne a včas.4) Ak ani do desať dní po doručení tohto upozornenia žiak na strednú školu nenastúpi a ak ho ani zástupca žiaka neospravedlní, riaditeľ strednej školy to ihneď oznámi príslušnému okresnému národnému výboru.
§3
Vzdelávanie žiakov stredných škôl, ktorí plnia povinnú školskú dochádzku a sú pre dlhodobú chorobu v domácom ošetrovaní alebo v zdravotníckych zariadeniach, zabezpečí krajský národný výbor, ktorý odborne vedie strednú školu, na ktorú bol žiak prijatý.

DRUHÁ ČASŤ | ŠTÚDIUM NA STREDNÝCH ŠKOLÁCH

Dochádzka do strednej školy
§4
(1)
Povinnosťou žiaka je dochádzať do strednej školy pravidelne a včas podľa určeného rozvrhu hodín a zúčastňovať sa na vyučovaní všetkých povinných a voliteľných vyučovacích predmetov (ďalej len „povinné predmety“) a nepovinných vyučovacích predmetov, ktoré si zvolil.
(2)
Ak sa maloletý žiak nemôže zúčastniť na vyučovaní pre dôvody dopredu známe, požiada zástupca žiaka triedneho učiteľa alebo majstra odbornej výchovy o uvoľnenie z vyučovania; ak je žiak ubytovaný v domove mládeže, súčasne o tom upovedomí vychovávateľa.
(3)
Ak sa maloletý žiak nemôže zúčastniť na vyučovaní pre nepredvídaný dôvod, je zástupca žiaka, prípadne vychovávateľ, ak ide o žiaka ubytovaného v domove mládeže, povinný bez zbytočného odkladu oznámiť triednemu učiteľovi alebo majstrovi odbornej výchovy dôvod neprítomnosti. Zástupca žiaka ubytovaného v domove mládeže oznámi dôvod neprítomnosti aj vychovávateľovi. Pri návrate na vyučovanie je maloletý žiak povinný predložiť triednemu učiteľovi alebo majstrovi odbornej výchovy ospravedlnenie podpísané zástupcom žiaka, a ak ide o žiaka ubytovaného v domove mládeže, podpísané jeho vychovávateľom.
(4)
Neprítomnosť na vyučovaní sa ospravedlňuje len pre závažné dôvody (choroba žiaka, mimoriadna udalosť v rodine, dopravné dôvody a pod.). Neprítomnosť pre chorobu, ktorá trvala najviac dva vyučovacie dni, ospravedlňuje zástupca žiaka alebo vychovávateľ. Ak neprítomnosť pre chorobu trvá dlhšie ako dva dni, predloží žiak potvrdenie ošetrujúceho lekára.5) Ak sa dvojdenná neprítomnosť pre chorobu žiaka opakuje častejšie, môže triedny učiteľ žiadať potvrdenie lekára na každú takúto neprítomnosť.
(5)
Neprítomnosť žiačky pre ťarchavosť a materstvo sa ospravedlňuje rovnako ako neprítomnosť pre chorobu.
(6)
Plnoletý žiak sa ospravedlňuje sám spôsobom uvedeným v odsekoch 2 až 4.
(7)
Ak ochorie žiak alebo niektorá z osôb, s ktorými býva alebo je v trvalom styku, na prenosnú chorobu, oznámi to žiak, ak je maloletý, jeho zástupca, prípadne vychovávateľ ihneď riaditeľovi školy.
§5
(1)
Riaditeľ strednej školy môže uvoľniť žiaka s výnimkou uvedenou v odseku 2 od účasti na vyučovaní povinného predmetu alebo od telesných úkonov spojených s vyučovaním niektorých predmetov na základe vyjadrenia príslušného lekára, a ak ide o osobu so zmenenou pracovnou schopnosťou, na základe vyjadrenia posudkového lekára sociálneho zabezpečenia. Pri uvoľňovaní od vyučovania telesnej výchovy sa postupuje podľa osobitných predpisov.6)
(2)
Žiaka nemožno uvoľniť na celý školský rok alebo jeho časť od vyučovania predmetu, ktorý má rozhodujúci význam pre odborné zameranie absolventa, ako sú dielenské a prevádzkové cvičenia, odborný výcvik, odborná (umelecká) prax, odborné kreslenie, výtvarná príprava, navrhovanie, odborné modelovanie, modelárstvo, odborné modelárstvo, praktický výcvik, praktické cvičenia, laboratórne cvičenia, v stredných pedagogických školách telesná výchova, hudobná výchova a výtvarná výchova, v stredných zdravotníckych školách cvičenia z odborných predmetov a odborná prax, v školách zriadených na rozvíjanie mimoriadneho nadania a talentu žiakov v oblasti športu (§ 5 ods. 1) telesná výchova a športová príprava.
(3)
Ak to dovoľuje charakter učiva, riaditeľ strednej školy môže umožniť žiačke z dôvodu ťarchavosti alebo materstva prípravu a vykonanie skúšok v termínoch určených riaditeľom strednej školy. Riaditeľ strednej školy dáva tieto výnimky na žiadosť žiačky, a ak je maloletá po súhlasnom vyjadrení sa jej zástupcu, s prihliadnutím na vyjadrenie príslušného lekára alebo i bez žiadosti na podnet príslušného lekára. Žiačky môžu dochádzať len na vyučovanie predmetov obsahujúcich činnosti, ktoré im osobitné predpisy7) nezakazujú.
(4)
V osobitných prípadoch, ak to dovoľuje charakter učiva, umožní riaditeľ strednej školy na žiadosť žiaka, a ak je maloletý po súhlasnom vyjadrení zástupcu žiaka, doloženú vyjadrením príslušného lekára telesne postihnutému alebo dlhodobo chorému žiakovi prípravu a vykonanie skúšok v termínoch určených riaditeľom strednej školy.
(5)
Riaditeľ strednej školy umožní na žiadosť žiaka, a ak je maloletý po súhlasnom vyjadrení zástupcu žiaka, mimoriadne nadanému a talentovanému žiakovi prípravu a vykonanie skúšok podľa individuálneho študijného plánu.8)
§6 Zmena študijného alebo učebného odboru a prestup na inú strednú školu
(1)
Zmenu študijného alebo učebného odboru v prvom a druhom ročníku strednej školy9) povoľuje riaditeľ strednej školy spravidla k začiatku školského roka. Podmienkou na povolenie zmeny je zdravotná spôsobilosť žiaka na štúdium a vykonávanie povolania, na ktoré sa má pripravovať v novozvolenom študijnom alebo učebnom odbore, a úspešné vykonanie rozdielovej skúšky z tých povinných predmetov alebo z učiva, ktoré sa nevyučovali v študijnom alebo učebnom odbore, kde žiak doteraz študuje. Obsah, rozsah a termín rozdielovej skúšky určí riaditeľ strednej školy.
(2)
Prestup na inú strednú školu9) na ten istý študijný alebo učebný odbor povoľuje riaditeľ strednej školy, na ktorú sa žiak hlási, vo všetkých ročníkoch strednej školy.
(3)
Zmena študijného alebo učebného odboru a prestup na inú strednú školu sa povoľuje na žiadosť žiaka. K žiadosti maloletého žiaka sa vyžaduje vyjadrenie zástupcu žiaka.
§7 Prerušenie štúdia
(1)
Štúdium sa môže prerušiť žiakovi, ktorý splnil povinnú školskú dochádzku;10) ak ide o žiaka stredného odborného učilišťa, po prerokovaní s organizáciou, pre ktorú sa žiak pripravuje. Po uplynutí času prerušenia štúdia pokračuje žiak v tom ročníku, v ktorom bolo štúdium prerušené. Ak bolo štúdium prerušené po úspešnom ukončení ročníka, nastúpi žiak po uplynutí času prerušenia štúdia do nasledujúceho ročníka. Ak čas prerušenia štúdia uplynul v priebehu školského roka, riaditeľ strednej školy umožní žiakovi dodatočne vykonať skúšky za príslušné obdobie.
(2)
Ťarchavosť a materstvo sú osobitne vážnymi osobnými dôvodmi na prerušenie štúdia. Riaditeľ strednej školy je povinný na vlastný podnet prerušiť štúdium, ak praktické vyučovanie prebieha v prácach a na pracoviskách zakázaných ťarchavým ženám a matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode podľa osobitných predpisov7) alebo ak činnosti praktického vyučovania podľa lekárskeho posudku ohrozujú ťarchavosť žiačky.
(3)
Ak pominú dôvody prerušenia štúdia, môže sa na žiadosť žiaka prerušenie štúdia ukončiť aj pred uplynutím určeného času prerušenia.
(4)
K prerušeniu štúdia alebo k ukončeniu prerušenia štúdia pred uplynutím určeného času sa k žiadosti maloletého žiaka vyžaduje vyjadrenie zástupcu žiaka.
§8 Postup do vyššieho ročníka a opakovanie ročníka
(1)
Do vyššieho ročníka postupuje žiak, ktorý prospel. Žiak, ktorý neprospel v období, keď plní povinnú školskú dochádzku, opakuje ročník.11)
(2)
Ak žiak v niektorom školskom roku po splnení povinnej školskej dochádzky neprospel, riaditeľ strednej školy môže na jeho žiadosť povoliť opakovanie ročníka;11) k žiadosti maloletého žiaka sa vyžaduje vyjadrenie jeho zástupcu. Opakovanie toho istého ročníka možno povoliť len raz.
§9 Zanechanie štúdia
(1)
Ak žiak, ktorý splnil povinnú školskú dochádzku chce zanechať štúdium,12) oznámi to písomne riaditeľovi strednej školy; ak je žiak maloletý, súčasťou oznámenia je súhlasné vyjadrenie zástupcu žiaka.
(2)
Žiak prestáva byť žiakom strednej školy dňom nasledujúcim po dni, keď riaditeľovi strednej školy bolo doručené oznámenie o zanechaní štúdia. Ak ide o žiaka stredného odborného učilišťa, riaditeľ stredného odborného učilišťa informuje o zanechaní štúdia organizáciu, pre ktorú sa žiak pripravuje.
(3)
Ak žiak, ktorý splnil povinnú školskú dochádzku sa nezúčastní na vyučovaní v trvaní najmenej jedného týždňa a jeho neúčasť na vyučovaní nie je ospravedlnená, riaditeľ strednej školy písomne vyzve žiaka a ak je maloletý, zástupcu žiaka, aby v lehote určenej riaditeľom strednej školy doložil dôvod svojej (žiakovej) neprítomnosti; súčasne upozorní, že v opačnom prípade sa žiak bude posudzovať tak, akoby štúdium zanechal. Ak do desať dní od doručenia výzvy žiak do strednej školy nenastúpi, alebo nie je doložený dôvod jeho neprítomnosti v škole, posudzuje sa tak, akoby štúdium zanechal prvým dňom po uplynutí lehoty určenej riaditeľom strednej školy na ospravedlnenie; týmto dňom prestáva byť žiakom školy.

TRETIA ČASŤ | PRAVIDLÁ HODNOTENIA A KLASIFIKÁCIE ŽIAKOV

§10 Pravidlá správania sa žiakov (školský poriadok)
(1)
Žiaci majú tieto povinnosti:
a)
osvojovať si vedomosti a zručnosti a získavať návyky potrebné na dosiahnutie stredného vzdelania alebo úplného stredného vzdelania, pripravovať sa na tvorivú prácu a odbornú činnosť v povolaní, na obranu socialistickej vlasti a na kultúrny život,
b)
osvojovať si zásady socialistickej morálky a riadiť sa nimi, byť disciplinovaní, plniť pokyny pedagogických pracovníkov, inštruktorov a iných pracovníkov školy a dodržiavať pravidlá socialistického spolužitia v strednej škole a mimo nej tak, aby robili česť škole i sebe,
c)
chrániť vlastné zdravie i zdravie iných, dbať o čistotu a poriadok a pomáhať pri udržiavaní poriadku v škole a v jej okolí,
d)
byť v škole vhodne, čisto a nevýstredne oblečení a upravení,
e)
šetriť školské zariadenie, chrániť ho pred poškodením a hospodárne zaobchádzať s učebnicami a učebnými pomôckami,
f)
dodržiavať vyučovací čas, rozsah prestávok a plniť ďalšie pokyny obsiahnuté vo vnútornom poriadku školy, ktorý vydá riaditeľ strednej školy.
(2)
Žiakom je zakázané:
a)
fajčiť v priestoroch školy, žiakom denného štúdia ani pri činnostiach organizovaných školou,
b)
prinášať do školy alebo na činnosti organizované školou alkoholické nápoje a iné zdraviu škodlivé látky, ani ich požívať v škole alebo pri činnostiach organizovaných školou,
c)
prinášať do školy alebo na činnosti organizované školou veci ohrozujúce život a zdravie a veci, ktoré by mohli rozptylovať pozornosť ostatných žiakov pri vyučovaní.
§11 Výchovné opatrenia
(1)
Výchovnými opatreniami sú pochvaly a iné ocenenia a opatrenia na posilnenie disciplíny žiakov.
(2)
Pochvalu alebo iné ocenenie13) udeľuje žiakom triedny učiteľ, riaditeľ strednej školy alebo orgán štátnej správy v školstve; môže ich udeliť aj spoločenská organizácia a u žiakov stredných odborných učilíšť organizácia, pre ktorú sa žiak pripravuje, alebo orgán, ktorý stredné odborné učilište zriadil. Pochvala sa udeľuje spravidla na zhromaždení triedy alebo školy.
(3)
Žiakom sa môžu podľa závažnosti previnenia uložiť niektoré z týchto opatrení: napomenutie od triedneho učiteľa, pokarhanie od triedneho učiteľa, pokarhanie od riaditeľa školy; u žiakov stredných škôl, ktorí splnili povinnú školskú dochádzku, môže sa uložiť aj podmienečné vylúčenie zo štúdia alebo vylúčenie zo štúdia. O podmienečnom vylúčení zo štúdia rozhoduje riaditeľ strednej školy, o vylúčení zo štúdia rozhoduje krajský národný výbor, ktorý strednú školu odborne vedie; ak ide o žiaka stredného odborného učilišťa, po prerokovaní s organizáciou, pre ktorú sa žiak pripravuje.14)
(4)
V rozhodnutí o podmienečnom vylúčení zo štúdia podľa odseku 3 určí riaditeľ strednej školy skúšobnú lehotu, a to najdlhšie na jeden rok. Ak sa podmienečne vylúčený žiak v skúšobnej lehote osvedčil, upustí sa od vylúčenia. Ak sa žiak v tejto lehote dopustí ďalšieho závažného previnenia, riaditeľ strednej školy podá krajskému národnému výboru, ktorý strednú školu odborne vedie, návrh na vylúčenie žiaka zo štúdia.
§12 Hodnotenie a klasifikácia žiakov
(1)
Prospech žiaka v jednotlivých vyučovacích predmetoch sa klasifikuje týmito stupňami:
1 - výborný
2 - chválitebný
3 - dobrý
4 - dostatočný
5 - nedostatočný.
(2)
Správanie žiaka sa klasifikuje týmito stupňami:
1 - veľmi dobré
2 - uspokojivé
3 - menej uspokojivé
4 - neuspokojivé.
(3)
Riaditeľ strednej školy zabezpečuje, aby o prospechu a správaní žiaka, ktorý je maloletý, bol priebežne informovaný jeho zástupca a u žiaka stredného odborného učilišťa aj organizácia, pre ktorú sa žiak pripravuje.
(4)
Ak nie je možné žiaka vyskúšať a klasifikovať v riadnom termíne v prvom polroku pre závažné objektívne príčiny (napr. dlhodobá ospravedlnená neprítomnosť), žiak sa za prvý polrok neklasifikuje; riaditeľ strednej školy určí na jeho vyskúšanie a klasifikovanie náhradný termín, a to spravidla tak, aby klasifikácia mohla byť ukončená najneskôr do dvoch mesiacov po skončení prvého polroka.
(5)
Ak nie je možné žiaka vyskúšať a klasifikovať v riadnom termíne v druhom polroku z dôvodov uvedených v odseku 4, žiak je skúšaný a klasifikovaný za toto obdobie v poslednom týždni augusta a v deň určený riaditeľom strednej školy.
(6)
Ak žiak alebo zástupca žiaka má pochybnosti o správnosti klasifikácie na konci druhého polroka, môže do troch dní odo dňa, keď sa dozvedel o jej výsledku požiadať riaditeľa strednej školy o komisionálne preskúšanie; ak je vyučujúcim riaditeľ strednej školy, o preskúšanie žiaka sa môže požiadať krajský národný výbor, ktorý strednú školu odborne vedie. Preskúšať žiaka nemožno, ak bol žiak v klasifikačnom období z vyučovacieho predmetu, ktorého klasifikácia sa napáda, už komisionálne skúšaný. Riaditeľ strednej školy nariadi komisionálne preskúšanie žiaka na vlastný podnet, ak sa zistí, že vyučujúci hrubo porušil pravidlá hodnotenia a klasifikácie.
§13 Celkové hodnotenie žiaka
(1)
Celkové hodnotenie žiaka na konci prvého a druhého polroka vyjadruje výsledky jeho klasifikácie v povinných predmetoch a klasifikáciu jeho správania; nezahŕňa klasifikáciu v nepovinných vyučovacích predmetoch.
(2)
Celkové hodnotenie žiaka na konci prvého a druhého polroka sa vyjadruje takto:
a)
prospel s vyznamenaním
b)
prospel veľmi dobre
c)
prospel
d)
neprospel.
(3)
Žiak prospel s vyznamenaním, ak ani v jednom povinnom predmete nemá prospech horší ako chválitebný, priemerný prospech z povinných predmetov nemá horší ako 1,5, jeho správanie je veľmi dobré a ak má výborný prospech z odborného výcviku na stredných odborných učilištiach alebo z hlavného odborného predmetu v študijných odboroch skupiny 82 umenie, úžitkové umenie a ručná umeleckoremeselná výroba.
(4)
Žiak prospel veľmi dobre, ak ani v jednom povinnom predmete nemá prospech horší ako dobrý, priemerný prospech z povinných predmetov nemá horší ako 2,00, jeho správanie je veľmi dobré a nemá horší prospech ako chválitebný z odborného výcviku na stredných odborných učilištiach alebo z hlavného odborného predmetu v študijných odboroch skupiny 82 umenie, úžitkové umenie a ručná umeleckoremeselná výroba.
(5)
Žiak prospel, ak nemá nedostatočný prospech ani v jednom povinnom predmete.
(6)
Žiak neprospel, ak má z niektorého povinného predmetu aj po opravnej skúške (§ 14) nedostatočný prospech.
§14 Opravné skúšky
(1)
Žiak, ktorého prospech je na konci druhého polroka nedostatočný najviac z dvoch povinných predmetov, môže so súhlasom riaditeľa strednej školy robiť z týchto predmetov opravnú skúšku. Opravná skúška sa neumožňuje z odborného výcviku v stredných odborných učilištiach, z vyučovacích predmetov výtvarná výchova, hudobná výchova a telesná výchova na stredných pedagogických školách a z hlavných odborných predmetov v študijných odboroch skupiny 82 umenie, úžitkové umenie a ručná umeleckoremeselná výroba.
(2)
Opravnú skúšku môže robiť aj žiak, ktorého prospech na konci prvého polroka je nedostatočný najviac z dvoch povinných predmetov, ktoré sa vyučujú len v prvom polroku.
(3)
Termín opravných skúšok určí riaditeľ strednej školy tak, aby opravné skúšky
a)
podľa odseku 1 boli vykonané najneskôr do 31. augusta; žiakovi, ktorý z vážnych dôvodov nemôže prísť na opravnú skúšku v určenom termíne, možno povoliť vykonanie opravnej skúšky najneskôr do 15. septembra a žiakovi, ktorý bol klasifikovaný v termíne uvedenom v § 12 ods. 5, do 15. októbra,
b)
podľa odseku 2 boli vykonané najneskôr do klasifikačnej porady za druhý polrok.
(4)
Žiak, ktorý bez vážnych dôvodov nepríde na opravnú skúšku, klasifikuje sa z vyučovacieho predmetu, z ktorého mal robiť opravnú skúšku, stupňom prospechu nedostatočný.
§15 Komisionálne skúšky
(1)
Žiak sa klasifikuje na základe výsledkov komisionálnej skúšky v týchto prípadoch:
a)
ak koná rozdielovú skúšku,
b)
ak je skúšaný v náhradnom termíne,
c)
ak žiak alebo jeho zástupca požiada o preskúšanie žiaka alebo ak sa preskúšanie koná na podnet riaditeľa strednej školy,
d)
ak koná opravné skúšky,
e)
pri skúškach v externom štúdiu, štúdiu podľa individuálneho študijného plánu a pri štúdiu jednotlivých vyučovacích predmetov,
f)
pri praktických skúškach na hudobnej a tanečnej škole, na konzervatóriu a pri odborných skúškach vo výtvarných študijných odboroch stredných odborných škôl,
g)
ak koná skúšky uvedené v § 5 ods. 3 až 5,
h)
v prípade uvoľnenia žiaka od dochádzky na vyučovanie.
(2)
Komisia pre komisionálne skúšky je najmenej trojčlenná. Komisia sa skladá z predsedu, ktorým je spravidla riaditeľ strednej školy alebo ním poverený učiteľ, skúšajúci učiteľ, ktorým je spravidla učiteľ vyučujúci žiaka príslušný vyučovací predmet, a prísediaci, ktorý má aprobáciu pre ten alebo príbuzný vyučovací predmet. Výsledok skúšky vyhlási predseda verejne v deň konania skúšky.

ŠTVRTÁ ČASŤ | ORGANIZÁCIA VÝCHOVNO-VZDELÁVACEJ ČINNOSTI

§16
(1)
Stredné školy vo svojej výchovno-vzdelávacej činnosti zabezpečujú teoretické vyučovanie, praktické vyučovanie a výchovu mimo vyučovania diferencovane podľa jednotlivých druhov stredných škôl, študijných odborov a učebných odborov.
(2)
V teoretickom vyučovaní získavajú žiaci vedomosti, zručnosti a návyky, ktoré aplikujú pri praktických činnostiach. Teoretické vyučovanie prebieha priebežne s praktickým vyučovaním počas celého obdobia školského vyučovania; uskutočňuje sa podľa schválených učebných plánov a učebných osnov.
(3)
V stredných odborných učilištiach sa teoretické vyučovanie v dennom štúdiu tiež organizuje v jednom alebo v dvoch časových cykloch, ak priebežnému vyučovaniu bráni rozptýlenosť žiakov od sídla stredného odborného učilišťa, prípadne povaha študijného alebo učebného odboru, napríklad montážne alebo sezónne práce. V ostatnej časti obdobia školského vyučovania sa koná odborný výcvik.
§17 Praktické vyučovanie
(1)
Praktické vyučovanie sa uskutočňuje podľa schválených učebných plánov a učebných osnov v týchto hlavných formách: odborný výcvik, cvičenie, učebná prax a odborná (umelecká) prax.
(2)
Praktické vyučovanie sa uskutočňuje v školách, školských zariadeniach a v orgánoch a organizáciách v pôsobnosti ústredných orgánov alebo národných výborov.15) Ak ide o praktické vyučovanie žiakov gymnázií a stredných odborných škôl, určí tieto orgány a organizácie ich nadriadený orgán na návrh krajského národného výboru, ktorý príslušnú strednú školu odborne vedie.
(3)
Ak sa praktické vyučovanie žiakov gymnázií a stredných odborných škôl uskutočňuje v orgánoch a organizáciách, uzaviera krajský národný výbor s orgánom alebo organizáciou, v ktorej sa má praktické vyučovanie uskutočniť, dohodu, v ktorej sa určí najmä:
a)
druh činností, ktoré budú vykonávať žiaci pri praktickom vyučovaní,
b)
miesto konania praktického vyučovania,
c)
časový rozvrh praktického vyučovania, jeho dĺžka a deň jeho začatia,
d)
počet žiakov, ktorí sa zúčastnia na praktickom vyučovaní,
e)
pracovné a hygienické podmienky (ubytovacie a stravovacie podmienky, poskytovanie výstroja, náradia a osobných ochranných pracovných prostriedkov),
f)
spôsob odmeňovania žiakov za produktívnu prácu,
g)
opatrenia na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri praktickom vyučovaní.
(4)
Žiakom gymnázií a stredných odborných škôl, ktorí pri praktickom vyučovaní vykonávajú produktívnu prácu, patrí odmena, ktorou sa sledujú výchovné ciele ako u žiakov stredných odborných učilíšť v období odborného rozvoja.16)
§18 Povinnosti organizácií pri zabezpečovaní a riadení praktického vyučovania
(1)
Orgány a organizácie, v ktorých sa uskutočňuje praktické vyučovanie, sú povinné pre praktické vyučovanie utvárať potrebné podmienky, bezplatne poskytovať stanovené učebné pomôcky a hradiť osobné a vecné náklady spojené s praktickým vyučovaním.15)
(2)
Orgány a organizácie uvoľňujú pre praktické vyučovanie osvedčených, politicky a odborne vyspelých pracovníkov, ktorí svojimi osobnými vlastnosťami a pracovnými výsledkami môžu byť žiakom vzorom (ďalej len „inštruktori“).
(3)
Inštruktori sa odmeňujú za činnosť pri praktickom vyučovaní podľa osobitných predpisov.17)
§19 Starostlivosť o žiakov gymnázií a stredných odborných škôl pri praktickom vyučovaní
(1)
Pri praktickom vyučovaní organizácia poskytuje, prípadne zabezpečuje žiakom závodné stravovanie18) za rovnakých podmienok ako svojim pracovníkom.
(2)
Žiakom, ktorí sa zúčastňujú na praktickom vyučovaní mimo sídla školy, uhrádza sa cestovné do miesta konania praktického vyučovania a späť, a to z prostriedkov národného výboru, ktorý strednú školu odborne vedie. Uhrádza sa iba preukázané cestovné za vlak v druhej vozňovej triede alebo za autobus.
(3)
Žiakom, ktorí nebývajú v mieste konania praktického vyučovania a nemožno od nich vyžadovať, aby dochádzali denne, je organizácia povinná zabezpečiť bezplatné ubytovanie, ktoré vyhovuje hygienickým požiadavkám na hromadné ubytovanie.19)
§20 Odborný výcvik žiakov stredných odborných učilíšť
(1)
Odborný výcvik je základným vyučovacím predmetom štúdia žiakov na stredných odborných učilištiach, prostredníctvom ktorého sa uskutočňujú ciele ich odbornej prípravy. Je zameraný na získanie odborných zručností pri výkone povolania, pre ktoré sa žiak štúdiom v študijnom alebo učebnom odbore pripravuje. Uskutočňuje sa v súlade s učebnou osnovou najmä produktívnou prácou spočívajúcou v zhotovovaní výrobkov, výkonom služieb alebo výkonom prác, ktoré majú materiálnu hodnotu.
(2)
Vyučovanie odborného výcviku sa uskutočňuje
a)
v prípravnom období v skupinách pod vedením majstra odbornej výchovy v stredných odborných učilištiach, prípadne v strediskách praktického vyučovania alebo na prevádzkových pracoviskách organizácií schválených riaditeľom stredného odborného učilišťa; veľkosť skupiny je určená počtom žiakov príslušného študijného alebo učebného odboru na jedného majstra odbornej výchovy uvedených v oddiele A a E prílohy. Výnimky z určeného počtu žiakov v skupine a zo spôsobu organizácie odborného výcviku môže povoliť ministerstvo školstva vo zvlášť odôvodnených prípadoch, a to na žiadosť príslušného ústredného orgánu,
b)
v období odborného rozvoja individuálne pri priamom dozore určeného inštruktora nad žiakom spravidla na určených pracoviskách tých organizácií, pre ktoré sa žiaci pripravujú, prípadne na pracoviskách stredných odborných učilíšť alebo stredísk praktického vyučovania, ktoré svojím vybavením zodpovedajú požiadavkám výchovy a bezpečnej práce a ktoré schválil riaditeľ stredného odborného učilišťa, prípadne vedúci strediska praktického vyučovania. Inštruktor vykonáva priamy dozor najviac nad tromi žiakmi. Pedagogickú činnosť inštruktora riadi a kontroluje pedagogický pracovník stredného odborného učilišťa určený jeho riaditeľom.
§21 Odborná prax
(1)
Odborná prax žiakov stredných odborných učilíšť, ktorí splnili povinnú školskú dochádzku,20) je zameraná na prehĺbenie odborných zručností získaných v odbornom výcviku, ktoré sú potrebné pri výkone príslušného robotníckeho povolania.
(2)
Odborná prax žiakov stredných odborných učilíšť sa organizuje v období školských prázdnin v dĺžke štyroch týždňov, v študijných a učebných odboroch pre hĺbkovú banskú prevádzku v dĺžke troch týždňov; uskutočňuje sa na pracoviskách organizácií, pre ktoré sa žiaci pripravujú, prípadne v stredných odborných učilištiach alebo v strediskách praktického vyučovania. Organizácia, stredné odborné učilište alebo stredisko praktického vyučovania zabezpečujú produktívnu prácu zahŕňajúcu činnosti, ktoré prehlbujú zručnosti žiakov získané v odbornom výcviku.
(3)
Odborná prax žiakov gymnázií a stredných odborných škôl sa uskutočňuje v orgánoch a organizáciách v pôsobnosti ústredných orgánov alebo národných výborov; jej cieľom je utvárať, prehlbovať a upevňovať vedomosti a zručnosti žiakov, rozvíjať a posilňovať ich socialistické uvedomenie a pracovnú výchovu a spájať teoretické poznatky s praktickou činnosťou žiakov.
§22 Cvičenia
(1)
Cvičenia sa konajú ako súčasť vyučovacích predmetov alebo ako samostatné vyučovacie predmety v školách alebo v školských zariadeniach, prípadne v orgánoch a organizáciách v pôsobnosti ústredných orgánov alebo národných výborov.
(2)
Pri cvičeniach si žiaci overujú a prehlbujú teoretické poznatky, nacvičujú a získavajú zručnosti pri technologických, technických, ekonomických, grafických, výtvarných a iných činnostiach a na stredných zdravotníckych školách aj pri poskytovaní liečebno-preventívnej starostlivosti.
§23 Učebná prax žiakov stredných odborných škôl
(1)
Učebná prax sa organizuje v školách alebo v školských zariadeniach, prípadne v orgánoch a organizáciách v pôsobnosti ústredných orgánov alebo národných výborov.
(2)
Pri učebnej praxi žiaci získavajú základné zručnosti a návyky v práci s nástrojmi, v ovládaní prístrojov, strojov a technických zariadení a motorových vozidiel.
§24 Výchova mimo vyučovania
(1)
Cieľom pri organizovaní výchovy mimo vyučovania na stredných školách je poskytnúť žiakom aktívny oddych, rozvíjať ich schopnosti, nadanie a záujmy, viesť ich k účasti na spoločenskom živote primerane ich veku, pomáhať im pri príprave na vyučovanie a prispievať tiež k voľbe povolania.
(2)
Vlastnú výchovu mimo vyučovania v stredných odborných učilištiach a v strediskách praktického vyučovania uskutočňujú vychovávatelia a inštruktori pre telesnú výchovu. Ich počet sa určí takto:
a)
u žiakov, ktorým sa poskytuje celodenná starostlivosť vrátane ubytovania, sa ustanoví na 30 žiakov jeden vychovávateľ, pritom počet vychovávateľov v jednom domove mládeže v záujme plynulej práce vo výchove mimo vyučovania nie je nižší ako traja, a to bez ohľadu na počet ubytovaných žiakov,
b)
u žiakov, ktorým sa neposkytuje ubytovanie, sa ustanoví jeden vychovávateľ na počet do 80 a na každý začatý počet 80 žiakov ďalší vychovávateľ,
c)
inštruktor pre telesnú výchovu sa ustanovuje na 100 až 200 ubytovaných žiakov a na každý začatý počet 200 ubytovaných žiakov ďalší inštruktor; inštruktor pre telesnú výchovu sa do počtu vychovávateľov nezapočítava.
§25 Členenie doby štúdia žiakov stredných odborných učilíšť
(1)
Doba štúdia v študijných odboroch 21) a doba štúdia v učebných odboroch uvedená v prílohe sa člení na prípravné obdobie a na obdobie odborného rozvoja. 22) Dĺžka prípravného obdobia v študijných odboroch je uvedená v oddiele A, v učebných odboroch v oddiele E prílohy. Zvyšný čas štúdia je obdobie odborného rozvoja.
(2)
V prípravnom období získavajú žiaci pod vedením majstra odbornej výchovy a v súlade s učebnými osnovami odborného výcviku zručnosti a návyky najmä na produktívnu prácu.
(3)
V období odborného rozvoja si žiaci v súlade s učebnými osnovami odborného výcviku najmä precvičujú a zdokonaľujú zručnosti a návyky získané v prípravnom období. Precvičovanie a zdokonaľovanie zručností a návykov sa uskutočňuje pri produktívnej práci pod vedením inštruktorov.

PIATA ČASŤ | ŠTÚDIUM POPRI ZAMESTNANÍ NA STREDNÝCH ŠKOLÁCH, KOMBINOVANÉ ŠTÚDIUM A ŠTÚDIUM JEDNOTLIVÝCH PREDMETOV

§26 Organizácia štúdia popri zamestnaní na stredných školách
Štúdium popri zamestnaní na stredných školách sa môže organizovať v študijných a učebných odboroch uvedených v prílohe; v stredných odborných učilištiach zriaďovaných generálnymi riaditeľmi výrobnej hospodárskej jednotky alebo orgánom, ktorý plní obdobnú funkciu, prípadne riaditeľom hospodárskej organizácie sa organizuje so súhlasom týchto orgánov.
§27 Druhy štúdia a jeho dĺžka
(1)
Štúdium popri zamestnaní v stredných odborných učilištiach je určené pracujúcim, ktorí bez splnenia kvalifikačnej požiadavky vzdelania vykonávajú v pracovnom pomere práce zodpovedajúce zvolenému študijnému alebo učebnému odboru; organizuje sa v študijných a učebných odboroch uvedených v oddieloch A, D a E prílohy, pričom
a)
pre pracujúcich so vzdelaním, ktoré poskytuje základná škola, a pre pracujúcich so základným vzdelaním je dĺžka štúdia rovnaká ako dĺžka denného štúdia príslušného študijného alebo učebného odboru,
b)
pre pracujúcich, ktorí získali stredné vzdelanie, dĺžku štúdia určí riaditeľ stredného odborného učilišťa podľa zaradenia uchádzača do príslušného ročníka študijného alebo učebného odboru,
c)
pre pracujúcich, ktorí vykonali záverečnú skúšku v učebných odboroch uvedených v oddiele E časti II prílohy, trvá v príbuznom učebnom odbore uvedenom v oddiele E časti I prílohy jeden rok,
d)
v študijných odboroch podľa oddielu D prílohy je určené pre pracujúcich, ktorí vykonali záverečnú skúšku v učebných odboroch uvedených v oddiele E časti I. prílohy alebo záverečnú učňovskú skúšku v učebných odboroch podľa skorších predpisov; štúdium trvá dva roky,
e)
pre absolventov gymnázií a pre absolventov stredných odborných škôl trvá jeden rok.
(2)
Štúdium popri zamestnaní na gymnáziách a stredných odborných školách v študijných odboroch uvedených v oddiele B a C prílohy trvá
a)
4 roky pre pracujúcich, ktorí získali vzdelanie, ktoré poskytuje základná škola alebo základné vzdelanie,
b)
3 roky alebo 2 roky pre pracujúcich so stredným vzdelaním,
c)
1 rok pre pracujúcich s úplným stredným vzdelaním.
(3)
Skôr absolvované štúdium na stredných školách sa započítava na účely ďalšieho štúdia popri zamestnaní na stredných školách podľa osobitných predpisov.23)
§28 Spôsoby štúdia popri zamestnaní a kombinované štúdium
(1)
Štúdium popri zamestnaní na stredných školách sa organizuje ako štúdium večerné (smenové), diaľkové alebo externé. Podľa potrieb pracujúcich, možností škôl a podľa charakteru študijného alebo učebného odboru môže byť štúdium popri zamestnaní organizované tiež striedaním uvedených spôsobov štúdia. V stredných odborných učilištiach možno štúdium popri zamestnaní kombinovať s denným štúdiom (kombinované štúdium).
(2)
Večerné štúdium je určené pre pracujúcich, ktorí sa môžu pravidelne niekoľkokrát v týždni zúčastňovať na vyučovaní. Priama pedagogická práca je doplňovaná samostatným štúdiom a vypracúvaním zadaných domácich úloh. Večerné štúdium sa tiež organizuje ako smenové, keď vyučovanie sa koná striedavo v dopoludňajších a popoludňajších hodinách v zhode so striedaním pracovných smien študujúcich.
(3)
Diaľkové štúdium sa organizuje spravidla raz týždenne v rozsahu 6-7 konzultačných hodín s výnimkou učebných a študijných odborov stredných odborných učilíšť, kde diaľkové štúdium sa organizuje spravidla v rozsahu 16 konzultačných hodín za štyri týždne. Diaľkové štúdium nemožno organizovať v študijných odboroch skupiny 82 umenie, úžitkové umenie a ručná umeleckoremeselná výroba s výnimkou študijných odborov konzervatórií.
(4)
Externé štúdium je samostatné štúdium podľa študijného plánu, v ktorom sa pracujúci podľa pokynov školy samostatne pripravujú na skúšky. Termíny skúšok určí riaditeľ strednej školy. Skúšky sa konajú podľa plánu vypracovaného v zhode s učebným plánom a učebnými osnovami platnými pre večerné alebo diaľkové štúdium, prípadne podľa učebného plánu a učebných osnov denného štúdia v odboroch, v ktorých večerné a diaľkové štúdium nie je zavedené. Externe môžu pracujúci študovať i na stredných školách, kde nie je zavedené štúdium popri zamestnaní, s výnimkou študijných odborov "veterinárstvo", "zdravotná sestra", "detská sestra", "ženská sestra", "rádiologický laborant", "rehabilitačný pracovník", "zubný laborant", "učiteľstvo pre materské školy", "vychovávateľstvo" a študijných odboroch skupiny 82 umenie, úžitkové umenie a ručná umeleckoremeselná výroba. V uvedených študijných odboroch stredných zdravotníckych škôl sa výnimočne umožňuje externé štúdium pracovníkom, ktorí v príslušnom alebo príbuznom odbore pracujú bez príslušnej kvalifikácie. 24) Súčasťou externého štúdia sú podľa potreby sústredenia na absolvovanie laboratórnych alebo praktických a iných cvičení určených učebnými osnovami. Na pomoc študujúcim organizuje stredná škola spravidla štyrikrát do roka konzultácie v dňoch, ktoré určí riaditeľ strednej školy. Dĺžka externého štúdia je určená učebným plánom večerného alebo denného štúdia.
(5)
V kombinovanom štúdiu na stredných odborných učilištiach, ktoré je určené pre študijné odbory podľa oddielu D prílohy, strieda sa denné štúdium so štúdiom popri zamestnaní. Denné štúdium môže v jednom školskom roku nepretržite trvať najviac päť mesiacov a najmenej jeden mesiac. Z celkovej dĺžky štúdia [§ 27 ods. 1 písm. d)] môže denné štúdium trvať najviac sedem mesiacov.
§29 Štúdium jednotlivých vyučovacích predmetov
(1)
Vedomosti, ktoré pracujúci starší ako 18 rokov získali samostatným štúdiom jednotlivých vyučovacích predmetov26) a ktoré svojím rozsahom a obsahom zodpovedajú príslušnému vyučovaciemu predmetu na strednej škole, môžu preukázať vykonaním skúšky. Skúškou preukazujú vedomosti v rozsahu celého vyučovacieho predmetu za všetky ročníky štúdia. Skúšky sa môžu konať zo všetkých vyučovacích predmetov s výnimkou odborných predmetov v študijných odboroch uvedených v § 28 ods. 4. Ak súčasťou vyučovacieho predmetu sú aj cvičenia, koná ich pracujúci v predpísanom rozsahu. Štúdiom jednotlivých vyučovacích predmetov sa pracujúci môžu pripraviť na maturitnú alebo záverečnú skúšku.
(2)
Na skúšku sa môže pracujúci prihlásiť kedykoľvek cez školský rok; súčasne preukáže, že získal vzdelanie, ktoré poskytuje základná škola alebo základné vzdelanie. V žiadosti uvedie osobné dáta, predchádzajúce vzdelanie, povolanie, organizáciu, s ktorou je v pracovnom pomere, adresu bydliska a vyučovací predmet, z ktorého chce skúšku vykonať. Rovnakým spôsobom postupuje pri skúškach z ďalších vyučovacích predmetov. Ak ide o skúšku na tej istej škole, uvádza uchádzač len zmeny v údajoch, ktoré uviedol v prvej žiadosti.
(3)
Riaditeľ strednej školy písomne oznámi žiadateľovi, najneskôr do troch týždňov po prijatí žiadosti, či môže skúšku z požadovaného vyučovacieho predmetu konať; súčasne mu oznámi termín skúšky, ktorý určí najneskôr do dvoch mesiacov po podaní žiadosti (hlavné prázdniny sa do lehoty nezapočítavajú).
(4)
Pri skúške pracujúci preukáže svoju totožnosť. Skúška je ústna a koná sa pred komisiou podľa § 15. Z vyučovacích predmetov, kde to vyžaduje ich charakter a kde je to určené učebnými osnovami vyučovacieho predmetu, koná sa aj písomná alebo praktická skúška.
(5)
O úspešne vykonanej skúške vydá škola vysvedčenie. Ak skúšaný neprospeje, môže skúšku opakovať najviac dvakrát v termínoch určených riaditeľom strednej školy.

ŠIESTA ČASŤ | POMATURITNÉ ŠTÚDIUM

§30 Organizovanie pomaturitného štúdia, jeho druhy a obsah
Pomaturitné štúdium 27) organizujú stredné školy v študijných odboroch uvedených v oddiele A, B, C a D prílohy ako štúdium
a)
zdokonaľovacie (inovačné), v ktorom si študujúci inovujú vedomosti a zručnosti získané v skôr absolvovanom študijnom odbore na strednej škole, a tak sa zdokonaľujú na kvalifikovaný výkon povolania, alebo
b)
špecializačné, v ktorom študujúci získavajú špeciálne vedomosti a zručnosti vrátane nových vedecko-technických poznatkov pre výkon konkrétnych pracovných činností a pracovných funkcií, ktoré svojou pracovnou náplňou a odborným zameraním zodpovedajú skôr absolvovanému študijnému odboru na strednej škole, alebo
c)
kvalifikačné, v ktorom študujúci získavajú odbornú kvalifikáciu v inom študijnom odbore, než v ktorom vykonali maturitnú skúšku.
§31 Organizácia pomaturitného štúdia
(1)
Pomaturitné štúdium sa organizuje ako denné štúdium na konzervatóriách a v študijných odboroch uvedených v oddiele C prílohy.
(2)
Zdokonaľovacie (inovačné) štúdium organizované formou denného štúdia na konzervatóriách je jednoročné alebo dvojročné; má najmenej 32 vyučovacích hodín týždenne.
(3)
Zdokonaľovacie (inovačné) a špecializačné štúdium organizované ako štúdium popri zamestnaní je najmenej jednoročné; večerné štúdium má 300 vyučovacích hodín, diaľkové štúdium 120 konzultačných hodín v školskom roku.
(4)
Kvalifikačné štúdium sa organizuje v študijných odboroch uvedených v oddiele C prílohy. Kvalifikačné denné štúdium je dvojročné, v študijnom odbore "textilné výtvarníctvo - ručné tkanie, čipkárska a vyšívačská tvorba" je trojročné; organizuje sa v rozsahu najmenej 32 vyučovacích hodín týždenne, večerné štúdium v rozsahu 15 vyučovacích hodín týždenne, diaľkové štúdium v rozsahu 6-7 konzultačných hodín týždenne.
§32 Finančné a materiálne zabezpečenie pomaturitného štúdia organizovaného na žiadosť organizácie
Organizácia, na žiadosť ktorej sa pomaturitné štúdium organizuje, zabezpečuje učebnice pre odborné predmety pomaturitného štúdia a uhrádza krajskému národnému výboru, ktorý strednú školu odborne vedie, osobné a vecné náklady na štúdium.

SIEDMA ČASŤ

§33 Hospodárske zabezpečenie a poskytovanie pracovných úľav študujúcim popri zamestnaní, študijné preukazy
(1)
Hospodárske zabezpečenie a pracovné úľavy sa poskytujú študujúcim popri zamestnaní podľa osobitných predpisov.28)
(2)
Študujúcim popri zamestnaní v štúdiu, ktoré poskytuje úplné stredné vzdelanie a v pomaturitnom štúdiu popri zamestnaní vydáva stredná škola študijné preukazy.29)

ÔSMA ČASŤ | PRECHODNÉ A ZÁVEREČNÉ USTANOVENIA

§34 Prechodné ustanovenia
(1)
Ustanovenia tejto vyhlášky, ktoré sa týkajú denného štúdia v stredných odborných učilištiach, sa vzťahujú aj na učňov s výnimkou prerušenia štúdia (§ 7), podmienečného vylúčenia zo štúdia alebo vylúčenia zo štúdia (§ 11 ods. 3) a dĺžky prípravného obdobia (§ 25 ods. 1), ktorá sa u učňov dokončí podľa doterajších predpisov.
(2)
V čase zimných a jarných prázdnin prislúcha učňom pracovné voľno v rozsahu počtu dní určených v týždennom učebnom pláne príslušného študijného alebo učebného odboru a ročníka na teoretické vyučovanie, a to bez ohľadu, či v dňoch pripadajúcich na tieto školské prázdniny by mali teoretické vyučovanie alebo odborný výcvik. V prípadoch odôvodnených záujmami výchovy učňov môže im organizácia voľno v čase týchto školských prázdnin primerane predĺžiť.
(3)
Prípadný rozdiel medzi počtom týždenných hodín určených učebným plánom príslušného študijného alebo učebného odboru a ročníka a týždenným pracovným časom žiakov je určený na prípravu učňa na vyučovanie a započítava sa do jeho týždenného pracovného času.
Záverečné ustanovenia
§35
(1)
Doterajšie stredné poľnohospodárske technické školy sú strednými poľnohospodárskymi školami, doterajšie stredné lesnícke technické školy sú strednými lesníckymi školami a doterajšie stredné rybárske technické školy sú strednými rybárskymi školami.
(2)
Táto vyhláška sa vzťahuje na študujúcich popri zamestnaní okrem ustanovení § 2, 3, § 12 ods. 2, § 16 ods. 3, § 17 ods. 4, § 19, § 21 ods. 1 a 2, § 24 a 34. Prerušenie štúdia (§ 7) študujúcemu popri zamestnaní prerokuje riaditeľ strednej školy s organizáciou, s ktorou je študujúci v pracovnom pomere. O zanechaní štúdia (§ 9) študujúcim popri zamestnaní informuje riaditeľ strednej školy organizáciu, s ktorou je študujúci v pracovnom pomere.
§36
Zrušujú sa:
1.
vyhláška Ministerstva školstva a kultúry č. 111/1965 Zb. o záverečných učňovských skúškach,
2.
vyhláška Ministerstva školstva č. 11/1968 Zb., ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva školstva a kultúry č. 111/1965 Zb. o záverečných učňovských skúškach,
3.
vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky č. 11/1970 Zb., ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva školstva a kultúry č. 111/1965 Zb. o záverečných učňovských skúškach v znení vyhlášky č. 11/1968 Zb.,
4.
vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky č. 11/1971 Zb. o učebných odboroch a o organizácii výchovy učňov,
5.
vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky č. 88/1971 Zb., ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška č. 11/1971 Zb. o učebných odboroch a o organizácii výchovy učňov,
6.
vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky č. 82/1972 Zb., ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška č. 11/1971 Zb. o učebných odboroch a o organizácii výchovy učňov,
7.
vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky č. 29/1976 Zb., ktorou sa dopĺňa vyhláška Ministerstva školstva a kultúry o záverečných učňovských skúškach,
8.
vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky č. 90/1978 Zb., ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška č. 11/1971 Zb. o učebných odboroch a o organizácii výchovy učňov,
9.
vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej socialistickej republiky č. 103/1979 Zb. o nomenklatúrach študijných odborov na stredných odborných učilištiach, gymnáziách, stredných odborných školách, konzervatóriách, stredných školách pre pracujúcich, odborných školách a na stredných školách pre mládež vyžadujúcu osobitnú starostlivosť, o sústave učebných odborov na stredných odborných učilištiach a o štúdiu na nich,
10.
vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky č. 25/1980 Zb., ktorou sa dopĺňa vyhláška č. 11/1971 Zb. o učebných odboroch a o organizácii výchovy učňov,
11.
vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej socialistickej republiky č. 84/1981 Zb., ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška č. 103/1979 Zb. o nomenklatúrach študijných odborov na stredných odborných učilištiach, gymnáziách, stredných odborných školách, konzervatóriách, stredných školách pre pracujúcich, odborných školách a na stredných školách pre mládež vyžadujúcu osobitnú starostlivosť, o sústave študijných odborov na stredných odborných učilištiach a o štúdiu na nich,
12.
vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky č. 90/1983 Zb., ktorou sa určujú počty žiakov a učňov na jedného majstra odbornej výchovy v učebných a študijných odboroch v stredných odborných učilištiach, odborných učilištiach a strediskách praktického vyučovania,
13.
§ 1 až 4, § 5 ods. 1 a 2, § 6 až 11 úpravy Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky z 15. júna 1973 č. 2199/1973-II/3 o pomaturitnom štúdiu na stredných odborných školách (Zvesti MŠ a MK SSR 1973, zošit 7), registrovanej v čiastke 28/1973 Zb.,
14.
úprava Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky z 18. júna 1973 č. 6711/1973-II/3 o zriaďovaní a organizácii internátnych stredných škôl pre pracujúcich a o štúdiu na nich (Zvesti MŠ a MK SSR 1973, zošit 7), registrovaná v čiastke 28/1973 Zb.,
15.
úprava Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky z 21. januára 1974 č. 13/1974-II/1, ktorou sa vydáva klasifikačný poriadok pre školy poskytujúce stredné a vyššie vzdelanie vrátane zariadení na výchovu učňov (Zvesti MŠ a MK SSR 1974, zošit 2), registrovaná v čiastke 5/1974 Zb.,
16.
úprava Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky z 28. augusta 1974 č. 4841/1974-II-2 o nomenklatúrach skupín odborov a zameraní štúdia na vysokých školách, konzervatóriách, stredných odborných a odborných školách (Zvesti MŠ a MK SSR 1974, zošit 10 a čiastka 10/1974 Ú. v. SSR), registrovaná v čiastke 24/1974 Zb.,
17.
úprava Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky z 29. augusta 1974 č. 9097/1974-II-1 o zriaďovaní tried gymnázií so zameraním na matematiku (Zvesti MŠ a MK SSR 1974, zošit 10), registrovaná v čiastke 20/1974 Zb.,
18.
úprava Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky z 1. septembra 1974 č. 9311/1974-II-1 o zriaďovaní tried gymnázií s pedagogickým zameraním (Zvesti MŠ a MK SSR 1974, zošit 9), registrovaná v čiastke 15/1974 Zb.,
19.
úprava Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky z 28. augusta 1975 č. 9067/1975-II-/1, ktorou sa mení a dopĺňa úprava o zriaďovaní tried gymnázií s pedagogickým zameraním (Zvesti MŠ a MK SSR 1975, zošit 10), registrovaná v čiastke 28/1975 Zb.,
20.
úprava Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky z 29. júna 1977 č. 6512/1977-V-2, ktorou sa mení a dopĺňa úprava o nomenklatúrach skupín odborov a zameraní štúdia na vysokých školách, konzervatóriách, stredných odborných a odborných školách z 28. augusta 1974 č. 4841/1974-II-2 (Zvesti MŠ a MK SSR 1977, zošit 8 a čiastka 7/1977 Ú. v. SSR), registrovaná v čiastke 16/1977 Zb.,
21.
úprava Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky zo 16. júla 1979 č. 11317/1979-21 o organizácii stredných škôl, stredísk praktického vyučovania a učňovských stredísk (Zvesti MŠ a MK SSR 1979, zošit 9), registrovaná v čiastke 19/1979 Zb.,
22.
úprava Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky zo 14. júla 1980 č. 4942/1980-21, ktorou sa mení a dopĺňa úprava Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky z 21. januára 1974 č. 13/1974-II/1, ktorou sa vydáva klasifikačný poriadok pre školy poskytujúce stredné a vyššie vzdelanie vrátane zariadení na výchovu učňov (Zvesti MŠ a MK SSR, ročník 1980), registrovaná v čiastke 25/1980 Zb.,
23.
úprava Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky z 29. augusta 1980 č. 12 650/1980-21 o praktickom vyučovaní na gymnáziách, odborných školách a stredných odborných školách (Zvesti MŠ a MK SSR 1980, zošit 10), registrovaná v čiastke 38/1980 Zb.

Čl. II

Vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky č. 6/1980 Zb. o plnení povinnej školskej dochádzky mimo územia Československej socialistickej republiky sa mení takto:
1.
§ 1 ods. 2 znie:
„(2)
Osobitný spôsob plnenia povinnej školskej dochádzky môže okresný národný výbor1) povoliť žiakom prvého až ôsmeho ročníka základnej školy a žiakom prvého a druhého ročníka stredných škôl, ak v tomto ročníku nie sú povinní absolvovať odborný výcvik alebo odbornú (umeleckú) prax, a ak ide o žiakov stredných zdravotníckych škôl aj cvičenia v odborných predmetoch.“.
2.
§ 3 ods. 4 znie:
„(4)
Výchovu a vzdelávanie žiakov prvého a druhého ročníka stredných škôl zabezpečujú rodičia individuálnou výučbou.“.
3.
V § 4 ods. 4 sa v tretej vete za slová „žiaci prvého“ vkladajú slová „a druhého“.

Čl. III

Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januárom 1985.
Minister:

Prof. Ing. Buša CSc. v. r.
Príloha vyhlášky č. 152/1984 Zb.
ODDIEL A
I Sústava skupín študijných odborov, študijných odborov a zameraní študijných odborov v stredných odborných učilištiach
Kód SKUPINA ŠTUDIJNÝCH ODBOROV Počet žiakov na jedného majstra odbornej výchovy Dĺžka prípravného obdobia (mesiacov) Kód zodpovedajúcich študijných odborov a ich zameraní podľa doterajších predpisov1) Študijný odbor sa zavedie začínajúc 1. ročníkom od
Študijný odbor
Zameranie študijného odboru na:
Určený pre:
chlapcov - CH
dievčatá - D
1. roč. 2. až 4. roč.
1 2 3 4 5 6 7 8
21 BANÍCTVO
21-51-4 Baník mechanizátor CH 7-12 7-12 34 01-11-4 1. 9. 1988
21-52-4 Mechanik banských strojov a veľkostrojov CH 7-12 7-12 34 01-12-4 1. 9 .1988
22 HUTNÍCTVO
22-62-4 Hutník operátor
01 metalurgiu CH 7-12 6-8 34 02-21-4 1. 9. 1988
02 tvárnenie kovov CH 7-12 6-8 34 02-22-4 1. 9. 1988
24 STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA
24-11-4 Mechanik nastavovač
Mechanička nastavovačka
01 obrábacie stroje a linky CH, D 7-12 7-12 34 01-32-4 1. 9. 1989
02 stavebné stroje CH 7-12 7-12 34 - 1. 9. 1989
03 linky na výrobu stavebných hmôt CH 7-12 7-12 34 01-31-4 1. 9. 1989
24-12-4 Mechanik číslicovo riadených strojov
Mechanička číslicovo riadených strojov
CH, D 7-12 6-8 41 02-32-4 1. 9. 1989
24-13-4 Mechanik strojov a zariadení
Mechanička strojov a zariadení
CH, D 7-12 7-12 34 02-45-4 1. 9. 1987
24-50-4 Mechanik lietadlových prístrojov
Mechanička lietadlových prístrojov
CH, D 7-12 7-12 34 02-44-4 1. 9. 1988
24-53-4 Letecký mechanik CH 7-12 6-10 34 02-43-4 1. 9. 1987
26 ELEKTROTECHNIKA A TELEKOMUNIKÁCIE
26-70-4 Mechanik silnoprúdových zariadení
Mechanička silnoprúdových zariadení
CH, D 7-12 6-10 34 04-41-4 1. 9. 1987
26-71-4 Banský elektromontér CH 7-12 7-12 34 04-42-4 1. 9. 1988
26-72-4 Mechanik elektronik
Mechanička elektronička
01 automatizačnú techniku CH, D 7-12 6-10 34 04-44-4 1. 9. 1988
02 organizačnú a výpočtovú techniku CH, D 7-12 6-10 34 02-33-4 1. 9. 1988
03 oznamovaciu a zabezpečovaciu techniku CH, D 7-12 6-10 34 04-43-4 1. 9. 1988
04 telekomunikačné zariadenia CH, D 7-12 6-10 41 - 1. 9. 1988
05 prenosové zariadenia CH, D 7-12 6-10 41 04-46-4 1. 9. 1988
06 vysielače a techniku VKV CH, D 7-12 6-10 34 04-45-4 1. 9. 1988
07 spotrebnú elektroniku CH, D 7-12 6-10 34 04-45-4 1. 9. 1988
08 číslicovú a riadiacu techniku CH, D 7-12 6-10 34 04-45-4 1. 9. 1988
09 časomerné zariadenia CH, D 7-12 6-10 34 - 1. 9. 1988
10 zdravotnícku elektroniku CH, D 7-12 6-10 34 - 1. 9. 1988
11 optoelektronické zariadenia CH, D 7-12 6-10 34 - 1. 9. 1988
28 OSTATNÁ TECHNICKÁ CHÉMIA
28-59-4 Operátor gumárskej a plastikárskej výroby
Operátorka gumárskej a plastikárskej výroby
CH, D 9-17 7-12 34 - 1. 9. 1987
28-60-4 Chemik operátor
Chemička operátorka
01 priemyselnú chémiu CH, D 7-12 7-12 34 06-21-4 1. 9. 1987
02 výrobu celulózy a papiera CH, D 7-12 7-12 34 06-22-4 1. 9. 1987
03 farmaceutickú výrobu CH, D 7-12 7-12 34 06-23-4 1. 9. 1987
29 POTRAVINÁRSTVO
29-60-4 Operátor potravinárskej výroby
Operátorka potravinárskej výroby
CH, D 7-12 7-12 41 - 1. 9. 1989
31 TEXTIL A ODEVNÍCTVO
31-37-4 Operátor odevnej výroby
Operátorka potravinárskej výroby
01 odevnú výrobu CH, D 7-12 7-12 41 - 1. 9. 1988
02 odevné stroje a zariadenia CH, D 7-12 7-12 41 - 1. 9. 1988
31-38-4 Operátor textilnej výroby
Operátorka textilnej výroby
01 tkáčovne CH, D 7-12 7-12 34 - 1. 9. 1989
02 pradiarne CH, D 7-12 7-12 34 - 1. 9. 1989
03 pletiarne CH, D 7-12 7-12 34 - 1. 9. 1989
04 zušľachťovanie textílií CH, D 7-12 7-12 34 - 1. 9. 1989
32 SPRACOVANIE KOŽE A VÝROBA OBUVI
32-43-4 Operátor kožiarskej výroby
Operátorka kožiarskej výroby
CH, D 7-12 7-10 41 - 1. 9. 1987
32-44-4 Operátor kožušníckej výroby
Operátorka kožušníckej výroby
CH, D 7-12 7-10 41 - 1. 9. 1988
33 SPRACOVANIE DREVA A VÝROBA HUDOBNÝCH NÁSTROJOV
33-41-4 Operátor drevárskej a nábytkárskej výroby
Operátorka drevárskej a nábytkárskej výroby
CH, D 7-12 7-12 41 - 1. 9. 1988
34 POLYGRAFIA A SPRACOVANIE FILMU
34-51-4 Sadzač
Sadzačka
CH, D 4-7 4-7 41 06-35-4 1. 9. 1987
34-53-4 Tlačiar na polygrafických strojoch CH 4-7 4-7 41 06-36-4 1. 9. 1987
34-71-4 Reprodukčný grafik
Reprodukčná grafička
CH, D 4-7 4-7 41 06-37-4 1. 9. 1987
36 STAVEBNÍCTVO A VODOHOSPODÁRSTVO
36-56-4 Operátor stavebnej výroby
01 murované konštrukcie CH 7-12 7-12 41 - 1. 9. 1988
02 betónové konštrukcie CH 7-12 7-10 41 - 1. 9. 1988
36-57-4 Mechanik tepelných sústav CH 9-17 4-7 34 - 1. 9. 1988
36-58-4 Mechanik stavebno-inštalačných zariadení CH 7-12 4-7 34 - 1. 9. 1988
37 DOPRAVA A POŠTY
37-91-4 Spojový manipulant
Spojová manipulantka
CH, D 7-12 6-10 41 04-48-4 1. 9. 1987
45 POĽNOHOSPODÁRSTVO A LESNÉ HOSPODÁRSTVO
45-03-4 Operátor poľnohospodárskej techniky
Operátorka poľnohospodárskej techniky
01 rastlinnú výrobu CH 7-12 4-7 41 45-41-4 1. 9. 1988
02 živočíšnu výrobu CH, D 7-12 4-7 41 45-42-4 1. 9. 1988
45-55-4 Chovateľ cudzokrajných zvierat
Chovateľka cudzokrajných zvierat
CH, D 2-6 2-6 34 45-55-4 1. 9. 1987
45-56-4 Operátor lesnej techniky CH 7-15 7-10 34 - 1. 9. 1989
64 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY
64-41-4 Kníhkupec
Kníkupkyňa
CH, D 4-12 4-12 34 64-41-4 1. 9. 1988
64-42-4 Obchodný pracovník
Obchodná pracovníčka
01 potravinársky tovar CH, D 9-17 5-16 41 - 1. 9. 1989
02 technický tovar CH, D 9-17 5-16 41 - 1. 9. 1989
03 chemický tovar CH, D 9-17 5-16 41 - 1. 9. 1989
04 odievanie CH, D 9-17 5-16 41 - 1. 9. 1989
64-44-4 Čašník
Servírka
CH, D 9-17 7-12 41 64-44-4 1. 9. 1988
64-45-4 Kuchár
Kuchárka
CH, D 9-17 7-12 41 - 1. 9. 1988
64-46-4 Kozmetička D 7-15 7-102) 34 64-46-4 1. 9. 1987
85 UMENIE, ÚŽITKOVÉ UMENIE A RUČNÁ UMELECKOREMESELNÁ VÝROBA
85-03-4 Umeleckoremeselné spracovanie kovov
01 kováčske a zámočnícke práce CH 4-6 4-6 34 85-41-2 1. 9. 1988
02 kovolejárske a cizelérske práce CH 4-6 4-6 34 85-42-2 1. 9. 1988
03 rytecké práce CH, D 4-6 4-6 34 - 1. 9. 1988
04 pasiarske práce CH, D 4-6 4-6 34 85-43-2 1. 9. 1988
85-04-4 Umeleckoremeselné spracovanie dreva
01 stolárske práce CH, D 4-6 4-6 34 08-23-2 1. 9. 1988
02 rezbárske práce CH, D 4-6 4-6 34 85-55-2 1. 9. 1988
03 čalúnnické a dekoratérske práce CH, D 4-6 4-6 34 - 1. 9. 1988
85-05-4 Umeleckoremeselná stavba hudobných nástrojov
01 strunové nástroje CH, D 4-6 4-6 41 - 1. 9. 1989
02 klávesové nástroje CH, D 4-6 4-6 41 - 1. 9. 1989
03 dychové a bicie nástroje CH, D 4-6 4-6 41 - 1. 9. 1989
85-06-4 Umeleckoremeselné spracovanie textilu
01 tkáčske práce CH, D 4-6 4-6 34 07-43-2 1. 9. 1989
02 gobelínske práce CH, D 4-6 4-6 34 - 1. 9. 1989
03 ručnú čipku CH, D 4-6 4-6 34 - 1. 9. 1989
04 ručnú výšivku CH, D 4-6 4-6 34 - 1. 9. 1989
05 ručnú tlač CH, D 4-6 4-6 34 - 1. 9. 1989
85-07-4 Umeleckoremeselné spracovanie kameňa a keramiky
01 kameňosochárske práce CH 4-6 4-6 34 09-42-2 1. 9. 1989
02 mozaikárske práce CH, D 4-6 4-6 34 09-74-2 1. 9. 1989
03 štukatérske práce CH 4-6 4-6 34 - 1. 9. 1989
04 keramické práce CH, D 4-6 4-6 34 05-35-2 1. 9. 1989
85-08-4 Umeleckoremeselné práce scénické
01 parochniarske a maskérske práce CH, D 4-6 4-6 34 85-76-2 1. 9. 1989
02 maľbu dekorácií a interiérov CH 4-6 4-6 34 - 1. 9. 1989
03 kroje a kostýmy CH, D 4-6 4-6 34 07-73-2 1. 9. 1989
04 krojovú a divadelnú obuv CH, D 4-6 4-6 34 08-73-2 1. 9. 1989
85-09-4 Umeleckoremeselné spracovanie skla
01 hutné tvarovanie CH 4-6 4-6 41 - 1. 9. 1988
02 brúsenie a rytie CH, D 4-6 4-6 41 - 1. 9. 1988
85-11-4 Umeleckoremeselné pozlacovanie CH, D 4-6 4-6 34 85-62-2 1. 9. 1988
II Študijný odbor 55-31-4 Ortopedický protetik, ortopedická protetička sa od 1. septembra 1987 zrušuje bez náhrady. Prvý ročník tohto študijného odboru sa naposledy otvorí 1. septembra 1986.
ODDIEL B
Študijný odbor a zameranie študijného odboru v gymnáziách
Kód Študijný odbor Zameranie študijného odboru na: Kód zodpovedajúcich študijných odborov a ich študijné zameranie podľa doterajších predpisov Názov zodpovedajúcich študijných odborov a ich študijné zameranie podľa doterajších predpisov na:
79-02-5 GYMNÁZIUM
01 matematiku 19-01-5/01 matematiku
02 matematiku a fyziku 19-01-5/02 matematiku a fyziku
13 ložiskovú geológiu 79-02-5/13 základy ložiskovej geológie
21 baníctvo 79-02-5/21 základy baníctva
22 hutnícku výrobu 79-02-5/22 základy hutníctva
23 strojárstvo 19-01-5/23 a 24 základy strojárstva
79-01-5/23 a 24
26 elektrotechniku 19-01-5/25 a 26 základy elektrotechniky
79-01-5/25 a 26
28 technickú chémiu 19-01-5/27 a 28 základy technickej chémie
79-01-5/27 a 28
36 stavebníctvo 19-01-5/35 a 36 základy stavebníctva
79-01-5/35 a 36
37 dopravu 79-02-5/37 základy dopravy
38 programovanie 19-01-5/38 základy programovania a počítačových systémov
79-01-5/38
39 spoje 79-02-5/39 základy spojov
42 poľnohospodárstvo 19-01-5/41 a 42 základy poľnohospodárskej výroby
79-01-5/41 a 42
63 ekonomiku a organizáciu 19-01-5/63 základy ekonomiky a organizácie
79-01-5/63
71 kultúrno-výchovnú činnosť základy kultúrno-výchovnej činnosti
73 živé jazyky 19-01-5/73 moderné jazyky
79-01-5/71 a 73
76 telesnú výchovu 19-01-5/12 telesnú výchovu
79-01-5/12
91 vojenskú techniku 79-01-5/12
ODDIEL C
Sústava skupín študijných odborov a študijných odborov na stredných odborných školách a konzervatóriách
Platný kód SKUPINA ŠTUDIJNÝCH ODBOROV Študijný odbor Vysvetlivky Kód zodpovedajúcich odborov a ich študijné zameranie podľa doterajších predpisov Názov zodpovedajúcich študijných odborov a ich študijné zameranie podľa doterajších predpisov
1 2 3 4 5
21 BANÍCTVO A BANÍCKA GEOLÓGIA
21-40-6 baníctvo a banícka geológia CH, A 21-41-6 geologický prieskum a banské meračstvo
21-42-6 01, 02 dobývanie uhlia
21-43-6 dobývanie a úprava rúd a nerudných surovín
21-44-6 ťažba a spracovanie kameňa
22 HUTNÍCTVO
22-34-6 zlievačstvo 22-34-6 zlievačstvo
22-35-6 hutníctvo A 22-35-6 hutníctvo
23 STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA
23-07-6 strojárska technológia 23-81-6 - časť strojárstvo
23-84-6 strojárska konštrukcia 23-81-6 - časť strojárstvo
23-85-6 prevádzkyschopnosť výrobných zariadení V - -
26 ELEKTROTECHNIKA
26-30-6 mikroelektronika 26-64-6 elektrovákuová a polovodičová technika
26 60-6 elektronické a oznamovacie zariadenia A, V 26-62-6 01, 02 oznamovacie a rádioelektronické zariadenia
26-63-6 - časť meracia a automatizačná technika
26-65-6 prístrojová a prevádzková technika jadrových zariadení
39-62-6 technická obsluha prostriedkov výpočtovej techniky
26-61-6 zariadenia silnoprúdovej elektrotechniky A, V 26-61-6 zariadenia silnoprúdovej elektrotechniky
26-66-6 automatizačná technika V 26-63-6 - časť meracia a automatizačná technika
23-82-6 prístrojová a automatizačná technika
27 TECHNICKÁ CHÉMIA SILIKÁTOV
27-24-6 technológia stavebných spojív 27-24-6 technológia cementu, vápna a maltovín
27-26-6 technológia keramiky 27-25-6 01, 02 tehliarstvo a výroba žiaruvzdorných materiálov
27-26-6 technológia keramiky
27-27-6 technológia skla 27-27-6 technológia skla
28 OSTATNÁ TECHNICKÁ CHÉMIA (okrem chémie silikátov)
28-51-6 chemická technológia A, V 28-51-6 - časť chemická technológia
28-52-6 výroba a spracovanie makromolekulárnych látok
29-46-6 výroba tukov
28-53-6 výroba celulózy a papiera 28-53-6 výroba celulózy a papiera
28-54-6 analytická chémia 28-51-6 - časť chemická technológia
29 POTRAVINÁRSTVO
29-41-6 výroba cukru a cukroviniek 29-41-6 výroba cukru a cukroviniek
29-42-6 priemyselná výroba krmív a mlynárstvo 29-42-6 priemyselná výroba krmív a mlynárstvo
29-43-6 spracovanie múky 29-43-6 spracoanie múky
29-44-6 kvasná technológia 29-44-6 kvasná technológia
29-45-6 spracovanie mlieka 29-45-6 spracovanie mlieka
29-47-6 spracovanie mäsa 29-47-6 spracovanie mäsa
29-48-6 konzervárstvo 29-48-6 konzervárstvo
31 TEXTIL A ODEVNÍCTVO
31-24-6 zošľachťovanie textílií 31-24-6 chemická technológia textilu
21-25-6 odevníctvo 31-25-6 výroba odevov a bielizne
31-26-6 textilná technológia A 31-21-6 výroba bielizne
31-22-6 tkáčstvo
31-23-6 pletiarstvo
32 SPRACOVANIE KOŽE, PLASTOV A GUMY A VÝROBA OBUVI
32-30-6 chemická technológia kože 32-30-6 garbiarstvo
32-31-6 výroba obuvi a galantérneho tovaru A 32-31-6 01, 02 výroba obuvi a galantérneho tovaru
33 SPRACOVANIE DREVA A VÝROBA HUDOBNÝCH NÁSTROJOV
33-31-6 drevárstvo A 33-31-6 drevárstvo
33-33-6 nábytkárstvo 33-33-6 stolárstvo
33-35-6 čalúnictvo a dekoratérstvo
33-37-6 výroba hudobných nástrojov 33-37-6 výroba hudobných nástrojov
34 POLYGRAFIA, SPRACOVANIE PAPIERU, FILMU A FOTOGRAFIE
34-31-6 polygrafia 34-31-6 polygrafia
34-32-6 obalová technika 82-39-6 obalová technika
36 STAVEBNÍCTVO, GEODÉZIA A KARTOGRAFIA
36-32-6 pozemné staviteľstvo A 36-32-6 pozemné stavby
36-52-6 technické zariadenie budov 36-52-6 technické zariadenie budov
36-53-6 dopravné staviteľstvo A, V 36-53-6 dopravné stavby
37-47-6 údržba a rekonštrukcia tratí
36-54-6 vodohospodárske stavby A 36-54-6 vodohospodárske stavby
36-55-6 geodézia 36-55-6 geodézia
37 DOPRAVA, POŠTY A TELEKOMUNIKÁCIE
37-40-6 zabezpečovacia a oznamovacia technika v doprave 37-41-6 zabezpečovacia a oznamovacia technika v železničnej doprave
37-44-6 - časť prevádzka automobilovej dopravy
37-45-6 - časť prevádzka lodnej dopravy
37-48-6 - časť mestská hromadná doprava
37-42-6 elektrická trakcia v doprave CH 37-42-6 - časť elektrická trakcia a koľajové vozidlá v železničnej doprave
37-48-6 - časť mestská hromadná doprava
37-46-6 spojová technika A, V 37-46-6 spojová technika
37-49-6 prevádzka a údržba dopravných prostriedkov V 37-42-6 - časť elektrická trakcia a koľajové vozidlá a v železničnej doprave
37-44-6 - časť prevádzka automobilovej dopravy
37-45-6 - časť prevádzka lodnej dopravy
37-48-6 - časť mestská hromadná doprava
37-50-6 doprava a preprava A, V, 37-43-6 železničná doprava a preprava
L, CH 37-44-6 - časť prevádzka automobilovej dopravy
37-45-6 - časť prevádzka lodnej dopravy
37-48-6 - časť mestská hromadná doprava
42 POĽNOHOSPODÁRSTVO A LESNÉ HOSPODÁRSTVO
42-11-6 záhradníctvo A 42-11-6 záhradníctvo
42-14-6 vinohradníctvo 42-14-6 vinohradníctvo
42-15-6 rybárstvo CH 42-15-6 rybárstvo
42-16-6 hydinárstvo 42-16-6 hydinárstvo
42-17-6 mechanizácia poľnohospodárskej výroby 42-17-6 mechanizácia poľnohospodárskej výroby
42-19-6 lesníctvo CH 42-19-6 lesníctvo
42-31-6 pestovateľstvo A 42-31-6 pestovateľstvo
42-13-6 - časť pestovateľstvo - chovateľstvo
42-32-6 chovateľstvo 42-32-6 chovateľstvo
42-13-6 - časť pestovateľstvo - chovateľstvo
43 VETERINÁRNE VEDY
43-30-6 veterinárstvo 43-30-6 veterinárstvo
53 ZDRAVOTNÍCTVO
53-01-6 zdravotná sestra V 53-01-6 zdravotná sestra, ošetrovateľka
53-02-6 detská sestra 53-02-6 detská sestra (pestúnka)
53-03-6 ženská sestra PMŠ, D 53-03-6 ženská sestra (pôrodná asistentka)
53-04-6 diétna sestra 53-04-6 diétna sestra
53-06-6 rehabilitačný pracovník 53-06-6 rehabilitačný pracovník
53-07-6 asistent hygienickej služby PMŠ 53-07-6 asistent hygienickej služby
53-08-6 zdravotnícky laborant 53-08-6 zdravotnícky laborant
53-09-6 rádiologický laborant PMŠ 53-09-6 rádiologický laborant
53-10-6 zubný laborant 53-10-6 zubný laborant
53-11-6 farmaceutický laborant 53-11-6 farmaceutický laborant
53-12-6 očný optik PMŠ 53-12-6 očný optik
53-14-6 ortopedický protetik - -
63 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY
63-01-6 všeobecná ekonomika V 63-01-6 všeobecná ekonomika
63-02-6 ekonomika spojov
63-03-6 ekonomika služieb
63-04-6 ekonomika obchodu a služieb 63-04-6 ekonomika obchodu a služieb
63-05-6 ekonomika poľnohospodárstva a výživy 63-05-6 ekonomika poľnohospodárstva
63-06-6 výpočtová technika a spracovanie informácií PMŠ 63-06-6 výpočtová technika a spracovanie informácií
63-07-6 zahraničný obchod 63-01-6 01 zahraničný obchod
63-14-6 cestovný ruch PMŠ 63-14-6 01 cestovný ruch
63-16-6 prevádzka hotelov a spoločného stravovania V 63-14-6 04 prevádzka hotelov a spoločného stravovania
63-33-6 organizácia administratívy 63-33-6 administratíva a sekretárske práce
68 PRÁVNE VEDY
68-51-6 sociálno-právna činnosť PMŠ 68 51-6 sociálno-právna starostlivosť
72 PUBLICISTIKA, KNIHOVNÍCTVO A VEDECKÉ INFORMÁCIE
72-36-6 vedecké informácie a knihovníctvo 72-47-6 knihovníctvo
72-50-6 vedecké a technické informácie
76 UČITEĽSTVO
76-40-6 učiteľstvo pre materské školy 76-40-6 učiteľstvo pre materské školy
76-41-6 vychovávateľstvo 76-41-6 vychovávateľstvo
76-43-6 kultúrno-výchovná činnosť ŠPZ 76-43-6 kultúrno-výchovná práca
82 UMENIE, ÚŽITKOVÉ UMENIE A RUČNÁ UMELECKOREMESELNÁ VÝROBA
82-22-6 úžitková maľba 82-38-6 03 úžitková maľba a plastické dekorácie v propagácii, scénografii a architektúre
82-23-6 úžitková fotografia 82-32-6 03 úžitková fotografia v propagácii, vo vede a v kultúre
82-26-7,6 hudobno-dramatické umenie 82-26-7,6 herectvo
82-27-7,6 tanec 82-27-7,6 tanec
82-28-7,6 spev 82-28-7,6 spev
82-29-7,6 hudba A, V 82-28-7,6 01-09 hudba
82-30-6 scénická technika 82-30-6 01 scénické techniky pre divadlo, film a televíziu
82-31-6 tvarovanie priemyselných výrobkov A 82-31-6 01, 02 priemyselné výtvarníctvo
82-32-6 propagačné výtvarníctvo A 82-32-6 01, 02, 04 propagačné výtvarníctvo
82-33-6 výtvarné spracovanie kovov a drahých kameňov A 82-33-6 01-04 výtvarné spracovanie kovov a drahých kameňov
82-34-6 výtvarné spracovanie keramiky a porcelánu A 82-34-6 01, 02 výtvarné spracoavnie keramiky
82-35-6 výtvarné spracovanie skla A 82-35-6 01-07 výtvarné spracovanie skla
82-36-6 textilné výtvarníctvo A 82-36-6 01, 02 výtvarné spracovanie textílií
aj PMŠ 82-38-6 05 ručné tkanie, krajčírska a výšivkárska tvorba
82-37-6 modelárstvo a návrhárstvo odevov 82-37-6 01 modelárstvo a návrhárstvo odevov vrátane scénických kostýmov
82-40-6 tvorba hračiek a dekoratívnych predmetov 82-31-6 08 tvorba hračiek a dekoratívnych predmetov
82-41-6 konštrukcia a tvorba svietidiel 82-31-6 03 konštrukcia a tvorba osvetľovadiel
82-42-6 konštrukcia a tvorba nábytku 82-31-6 04 konštrukcia a tvorba nábytku a interiéru
82-43-6 tvorba a vzorovanie bižutérie 82-31-6 05-07 priemyselné výtvarníctvo
82-44-6 modelárstvo a návrhárstvo obuvi a módnych doplnkov 82-37-6 02 modelárstvo a návrhárstvo obuvi a módnych doplnkov
82-45-6 konzervátorstvo a reštaurátorstvo aj PMŠ 82-45-6 konzervátorstvo a reštaurátorstvo
82-47-6 ladenie klavírov ZPM 82-47-3 ladič klavíra
82-48-6 kameňosochárstvo 82-38-6 01 kameňosochárstvo
82-49-6 tvarovanie dreva a rezbárstvo 82-38-6 02 rezbárstvo a tvarovanie dreva
Vysvetlivky:
CH - do tohto študijného odboru sa prijímajú len chlapci
D - do tohto študijného odboru sa prijímajú len dievčatá
A - študijný odbor môže vyústiť do alternatívneho bloku
L - CH - do alternatívneho bloku lodná doprava sa prijímajú len chlapci
V - v tomto študijnom odbore pripravujú absolventov aj vojenské stredné školy
PMŠ - len dvojročné denné pomaturitné štúdium absolventov stredných škôl
ZPM - len pre zrakovo postihnutú mládež
ŠPZ - len ako štúdium popri zamestnaní (štvorročné PMŠ)
ODDIEL D
I. Sústava skupín študijných odborov, študijných odborov a zameraní študijných odborov v stredných odborných učilištiach pre absolventov trojročných učebných odborov
Kód SKUPINA ŠTUDIJNÝCH ODBOROV Kód zodpovedajúcich študijných odborov a ich zameraní podľa doterajších predpisov Poznámka
Študijný odbor
Zameranie študijného odboru na:
1 2 3 4
21 BANÍCTVO
21-53-4 baníctvo 01-01-4
22 HUTNÍCTVO
22-35-4 hutníctvo 02-01-4
02-02-4
24 STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA
24-14-4 strojárstvo
01 výrobu, montáž a opravy prístrojov, strojov a zariadení 02-11-4
02 obrábanie materiálov 02-12-4
03 tvárnenie, odlievanie a úpravu kovov 02-13-4
24-15-4 plynárenstvo 02-48-4
24-16-4 požiarna technika -
24-17-4 prevádzka strojov a zariadení 02-14-4 V
26 ELEKTROTECHNIKA A TELEKOMUNIKÁCIE
26-75-4 elektrotechnika
01 energetiku 04-01-4
02 výrobu a prevádzku strojov a zariadení 04-02-4 V
03 elektronické zariadenia 04-03-4 V
26-76-4 zariadenia oznamovacej techniky 04-11-4 V
27 TECHNICKÁ CHÉMIA SILIKÁTOV
27-31-4 keramický priemysel 05-01-4
27-32-4 bižutériový priemysel 05-02-4
27-33-4 sklársky priemysel
01 výrobu skla 05-11-4
02 zošľachťovanie skla 05-12-4
03 optiku 05-13-4
04 brúsenie technického a šperkového kameňa 05-12-4
28 OSTATNÁ TECHNICKÁ CHÉMIA
28-57-4 spracúvanie kaučuku a plastov 06-02-4
28-58-4 priemyselná chémia
01 chemicko-technologické procesy 06-01-4
02 farmaceutickú výrobu 06-04-4
03 výrobu a spracúvanie papiera -
29 POTRAVINÁRSTVO
29-59-4 potravinársky priemysel 06-15-4
31 TEXTIL A ODEVNÍCTVO
31-25-4 odevníctvo 07-02-4
31-39-4 textilný priemysel
01 prevádzku textilných strojov 02-14-4
02 textilnú technológiu 07-01-4
03 zošľachťovanie textílií 06-03-4
32 SPRACÚVANIE KOŽE A VÝROBA OBUVI
32-45-4 kožušnícka konfekcia 08-05-4
32-46-4 kožiarska výroba
01 výrobu usni a kožušín 08-11-4
02 výrobu obuvi 08-12-4
03 výrobu koženej galantérie 08-13-4
33 SPRACÚVANIE DREVA A VÝROBA HUDOBNÝCH NÁSTROJOV
33-42-4 drevárska výroba 08-01-4
33-43-4 nábytkárska výroba
01 stolárstvo 08-02-4
02 čalúnnictvo 08-02-4
34 POLYGRAFIA A SPRACÚVANIE FILMU
34-54-4 polygrafický priemysel 06-17-4
36 STAVEBNÍCTVO A VODOHOSPODÁRSTVO
36-59-4 stavebníctvo
01 výrobu stavieb 09-01-4 V
02 technické zariadenie budov 09-01-4 V
36-60-4 vodné hospodárstvo 09-02-4
37 DOPRAVA A POŠTY
37-56-4 poštová prevádzka 04-16-4
37-57-4 dopravná prevádzka
01 cestnú a mestkú dopravu 04-22-4 V
02 železničnú dopravu a prepravu 04-21-4 V
03 lodnú dopravu 04-23-4
45 POĽNOHOSPODÁRSTVO A LESNÉ HOSPODÁRSTVO
45-01-4 rastlinná výroba 45-01-4
45-02-4 živočíšna výroba
01 chov hospodárskych zvierat 45-02-4
02 rybárstvo 45-02-4
45-11-4 záhradníctvo 45-11-4
45-12-4
45-21-4 lesné hospodárstvo 45-21-4
45-26-4 mechanizácia poľnohospodárstva a lesného hospodárstva 45-26-4
55 ZDRAVOTNÍCTVO
55-02-4 ortopedická protetika 55-02-4
64 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY
64-01-4 prevádzka miestneho hospodárstva a výrobných družstiev
01 výrobu a služby 64-01-4
64-02-4
02 ľudovú a remeselnú výrobu 85-01-4
64-11-4 prevádzka obchodu
01 vnútorný obchod 64-11-4
02 propagáciu 64-12-4
03 knižnú kultúru 64-13-4
64-21-4 spoločné stravovanie 64-21-4
64-26-4 vlasová kozmetika 64-26-4
64-27-4 skladové hospodárstvo 02-11-4
64-11-4
85 UMENIE, ÚŽITKOVÉ UMENIE A RUČNÁ UMELECKOREMESELNÁ VÝROBA
85-01-4 umeleckoremeselné práce 85-01-4
85-02-4 scénická tvorba 85-02-4
II. Študijné odbory 85-02-4 scénická tvorba a 64-11-4/03 prevádzka obchodu, zameranie na 03 knižnú kultúru, sú určené len pre absolventov trojročných učebných odborov podľa doterajších predpisov; študijný odbor 85-01-4 umeleckoremeselné práce je určený aj pre absolventov trojročných učebných odborov podľa doterajších predpisov.
III. V študijných odboroch, ktoré majú v časti I stĺpci 4 tohto oddielu označenie V, pripravujú absolventov aj vojenské stredné odborné učilištia v dennom štúdiu.
ODDIEL E
I. Sústava skupín učebných odborov, učebných odborov a zameraní učebných odborov v stredných odborných učilištiach, ktorých denné štúdium trvá 3 roky alebo 3 roky a 4 mesiace
Kód SKUPINA UČEBNÝCH ODBOROV Určený pre chlapcov - CH, dlevčatá-D Počet žiakov na jedného majstra odbornej výchovy Dĺžka denného štúdia Kód študijného odboru pre absolventov učebných odborov uvedených v tomto oddiele1)
spolu z toho dĺžka prípravného obdobia (mesiacov)
Učebný odbor
rokov mesiacov
Zameranie učebného odboru na:
1. roč. 2. a 3. roč.
1 2 3 4 5 6 7 8 9
21 BANÍCTVO
21-70-2 mechanik banských prevádzok CH 9-17 5-132) 3 4 34 21-53-4
24-14-4/01
24-16-4
V24-17-4
22 HUTNÍCTVO
22-75-2 hutník
01 výrobu koksu CH 7-12 6-8 3 4 34 22-35-4
V24-17-4
02 výrobu železných kovov CH 7-12 6-8 3 4 34 22-35-4
03 výrobu neželezných kovov CH 7-12 6-8 3 4 34 22-35-4
04 tvárnenie kovov CH 7-12 6-8 3 4 34 22-35-4
24-14-4/03
V24-17-4
24 STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA
24-01-2 zlievač CH 7-12 7-12 3 4 34 22-35-4
24-14-4/03
V24-17-4
24-23-2 nástrojár CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
nástrojárka 24-14-4/02
V24-17-4
V37-57-4/01
V37-57-4/02
24-33-2 obrábač kovov
obrábačka kovov
01 univerzálne obrábanie CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/02
V24-17-4
V37-57-4/01
V37-57-4/02
02 sústruženie CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/02
V24-17-4
V37-57-4/01
V37-57-4/02
03 frézovanie CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/02
V24-17-4
V37-57-4/01
V37-57-4/02
04 brúsenie CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/02
V24-17-4
V37-57-4/01
V37-57-4/02
24-34-2 strojny kováč CH 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/03
V24-17-4
V37-57-4/01
V37-57-4/02
24-35-2 klampiar
01 strojársku výrobu CH 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
24-14-4/03
V24-17-4
V37-57-4/01
V37-57-4/02
02 stavebnú výrobu CH 7-12 7-123) 3 4 34 24-14-4/01
24-14-4/03
36-59-4/01
V24-17-4
V37-57-4/01
V37-57-4/02
24-36-2 modelár CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/02
modelárka 24-14-4/03
33-43-4/01
V24-17-4
24-39-2 lakovník CH, D 7-12 7-12 3 4 34 64-01-4/01
lakovníčka V36-59-4/01
V36-59-4/02
24-40-2 optik optička
01 prístrojovú techniku CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
27-33-4/03
V24-17-4
02 okuliarovú optiku CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
27-33-4/03
V24-17-4
24-61-2 mechanik optických prístrojov CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
mechanička optických prístrojov V24-17-4
24-63-2 hodinár CH, D 7-12 4-7 3 4 34 24-14-4/01
hodinárka 26-75-4/03
V24-17-4
V26-75-4/02
24-64-2 strojný mechanik
strojná mechanička
01 stroje a zariadenia CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
24-16-4
24-17-4
V37-57-4/01
V37-57-4/02
02 oceľové konštrukcie CH 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
V24-17-4
V37-57-4/01
V37-57-4/02
03 výrobu a montáž potrubia CH 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
24-17-4
04 výrobu a montáž kotlov CH 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
24-17-4
05 okuliarovú výrobu CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
27-33-4/03
V24-17-4
06 traťové montáže CH 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
24-17-4
V37-57-4/02
24-65-2 strojník
strojníčka
01 vrtné súpravy CH 7-12 7-15 3 4 34 24-17-4
V37-57-4/01
V37-57-4/02
02 hutnícku druhovýrobu kovov CH, D 7-12 6-10 3 4 34 24-17-4
03 energetické zariadenia CH, D 7-12 7-10 3 4 34 24-17-4
26-75-4/01
V26-75-4/02
V26-75-4/03
V37-57-4/01
V37-57-4/02
04 výrobu stavebných látok CH, D 7-12 7-10 3 4 34 24-17-4
V36-59-4/01
V36-59-4/02
05 duté sklo CH 7-12 7-12 3 4 34 24-17-4
27-33-4/01
06 ploché sklo CH 7-12 7-10 3 4 34 24-17-4
27-33-4/01
07 výrobu krmív a úpravu plodín CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-17-4
08 drevárske polovýrobky CH, D 7-12 7-15 3 4 34 24-17-4
33-42-4
V36-59-4/01
V36-59-4/02
09 konštrukčné dosky CH, D 7-12 7-15 3 4 34 24-17-4
33-42-4
10 stavebné stroje CH 7-12 7-12 3 4 34 24-17-4
V36-59-4/01
V36-59-4/02
V37-57-4/01
V37-57-4/02
11 vodohospodárske zariadenia CH 9-17 7-12 3 4 34 24-17-4
36-60-4
12 traťové stroje CH 7-12 7-12 3 4 34 24-17-4
V37-57-4/01
V37-57-4/02
13 lodnú dopravu CH 7-12 7-12 3 4 34 24-17-4
37-57-4/03
V37-57-4/01
V37-57-4/02
14 výrobu papiera CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-17-4
28-58-4/03
15 spracúvanie papiera CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-17-4
28-58-4/03
16 banské úpravne CH 9-17 7-12 3 4 34 24-17-4
24-66-2 mechanik opravár
mechanička opravárka
01 plynárenské zariadenia CH 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
24-15-4
24-17-4
02 stroje a zariadenia CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
24-16-4
24-17-4
34-54-4
V37-57-4/01
V37-57-4/02
03 požiarnu techniku CH 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
24-16-4
24-17-4
04 lesné stroje a zariadenia CH 7-12 7-10 3 4 34 24-14-4/01
24-17-4
45-26-4
V37-57-4/01
V37-57-4/02
05 poľnohospodársku techniku rastlinnej výroby CH 7-12 7-10 3 4 34 24-14-4/01
24-17-4
45-26-4
V37-57-4/01
V37-57-4/02
06 poľnohospodársku techniku živočíšnej výroby CH 7-12 7-10 3 4 34 24-14-4/01
24-17-4
45-26-4
V37-57-4/01
V37-57-4/02
07 cukrovary a škrobárne CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
24-17-4
08 renováciu poľnohospodárskej techniky a kováčstvo CH 7-12 7-10 3 4 34 24-14-4/01
24-17-4
45-26-4
V37-57-4/01
V37-57-4/02
09 cestné motorové vozidlá CH, D 7-12 7-10 3 4 34 24-14-4/01
24-16-4
24-17-4
37-57-4/01
10 koľajové vozidlá CH 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
24-17-4
V37-57-4/02
11 lietadlá CH 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
V24-17-4
24-67-2 úpravár kovov
01 tepelné spracúvanie CH 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/03
V24-17-4
02 pokovovanie CH 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/03
V24-17-4
24-68-2 nastavovač textilných strojov
nastavovačka textilných strojov
01 tkáčovne CH, D 7-12 7-12 3 - 29 31-39-4/01
V24-17-4
02 pradiarne CH, D 7-12 7-12 3 - 29 31-39-4/01
V24-17-4
03 pletiarne CH, D 7-12 7-12 3 - 29 31-39-4/01
V24-17-4
24-85-2 rytec kovov
rytkyňa kovov
01 tlačiace a raziace valce CH, D 7-12 4-7 3 4 34 24-14-4/02
V24-17-4
02 nástroje a znaky CH, D 7-12 4-7 3 4 34 24-14-4/01
24-14-4/02
64-01-4/02
V24-17-4
26 ELEKTROTECHNIKA A TELEKOMUNIKÁCIE
26-80-2 mechanik
mechanička
01 vážiace zariadenia CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
26-75-4/03
V24-17-4
V26-75-4/02
02 zdvíhacie zariadenia CH 7-12 7-10 3 4 34 24-14-4/01
26-75-4/02
V24-17-4
V26-75-4/03
V36-59-4/01
V37-57-4/01
V37-57-4/02
03 chladiace zariadenia CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
26-75-4/02
V24-17-4
V26-75-4/03
V37-57-4/01
V37-57-4/02
04 stroje a zariadenia CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
26-75-5/02
V24-17-4
V26-75-4/03
V37-57-4/01
V37-57-4/02
05 elektrotechniku CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
26-75-4/02
26-75-4/03
V24-17-4
06 meracie prístroje a zariadenia CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
26-75-4/02
26-75-4/03
V24-17-4
07 administratívnu techniku CH, D 7-12 7-12 3 4 34 24-14-4/01
26-75-4/02
26-75-4/03
V24-17-4
26-83-2 elektromechanik
elektromechanička
01 banské stroje a zariadenia CH 7-12 6-10 3 4 34 21-53-4
26-75-4/01
26-75-4/02
V26-75-4/03
02 oznamovacie a zabezpečovacie zariadenia CH, D 7-12 6-10 3 4 34 26-75-4/03
26-76-4
V26-75-4/02
03 rozvodné zariadenia CH, D 7-12 6-10 3 4 34 26-75-4/01
26-75-4/02
V26-75-4/03
04 stroje a zariadenia CH, D 7-12 6-10 3 4 34 26-75-4/01
26-75-4/02
26-86-2 mechanik elektronických zariadení CH, D 7-12 7-10 3 4 34 26-75-4/03
mechanička elektronických zariadení V26-76-4
26-89-2 spojový mechanik
spojová mechanička
01 oznamovacie siete CH 7-12 7-10 3 4 34 26-75-4/03
26-76-4
V26-75-4/02
02 spojovacie zariadenia CH, D 7-12 7-10 3 4 34 26-75-4/03
26-76-4
V26-75-4/02
27 TECHNICKÁ CHÉMIA SILIKÁTOV
27-35-2 keramik
keramička
01 porcelán a keramiku CH, D 9-17 7-12 3 4 34 27-31-4
64-01-4/02
02 stavebnú a žiaruvzdornú keramiku CH, D 9-17 7-10 3 4 34 27-31-4
03 brúsiace prostriedky CH, D 9-17 7-10 3 4 34 27-31-4
04 elektrokeramiku CH, D 9-17 7-10 3 4 34 27-31-4
05 modelovanie CH, D 9-17 7-12 3 4 34 27-31-4
27-55-2 maliar skla a keramiky
maliarka skla a keramiky
01 maľbu skla CH, D 9-17 7-12 3 4 34 27-33-4/02
02 maľbu a dekoráciu keramiky CH, D 9-17 7-12 3 4 34 27-31-4
27-56-2 sklár
sklárka
01 duté a lisované sklo CH 7-12 7-10 3 4 34 27-33-4/01
02 výrobu foriem CH 7-12 7-10 3 4 34 24-14-4/02
27-33-4/01
V24-17-4
03 technické sklo CH, D 7-12 7-10 3 4 34 27-33-4/01
27-57-2 výrobca bižutérie
výrobkyňa bižutérie
01 sklenú bižutériu CH, D 7-12 7-12 3 4 34 27-32-4
02 kovovú bižutériu CH, D 7-12 7-12 3 4 34 27-32-4
27-59-2 výrobca ozdobných predmetov a zapínadiel
výrobkyňa ozdobných predmetov a zapínadiel
01 ozdobné predmety CH, D 7-12 7-15 3 4 34 27-32-4
02 zapínadlá CH, D 7-12 7-12 3 4 34 27-32-4
V27-17-4
27-83-2 brusič skla
brusička skla
01 zabrusovanie a obrusovanie CH, D 7-12 7-12 3 4 34 27-33-4/02
02 vybrusovanie CH, D 7-12 7-12 3 4 34 27-33-4/02
03 rytie CH, D 7-12 7-10 3 4 34 27-33-4/02
27-94-2 brusič technického a šperkového kameňa CH, D 7-12 7-12 3 4 34 27-32-4
brusička technického a šperkového kameňa 27-33-4/04
64-01-4/02
28 OSTATNÁ TECHNICKÁ CHÉMIA
28-61-2 prevádzkový chemik
prevádzková chemička
01 priemyselnú chémiu CH, D 7-12 7-12 3 4 34 28-58-4/01
02 výrobu tukov a kozmetiky CH, D 7-12 7-12 3 4 34 28-58-4/01
03 farmaceutickú výrobu CH, D 7-12 7-12 3 4 34 28-58-4/02
28-66-2 gumár plastikár
gumárka plastikárka
01 spracúvanie kaučuku CH, D 7-12 7-124) 3 4 34 28-57-4
02 spracúvanie plastov CH, D 7-12 7-12 3 4 34 28-57-4
28-73-2 textilný chemik
textilná chemička
01 úpravu textílií CH, D 7-12 7-12 3 - 29 31-39-4/03
02 farbenie textílií CH, D 7-12 7-12 3 - 29 31-39-4/03
03 potláčanie textílií CH, D 7-12 4-7 3 - 29 31-39-4/03
28-74-2 garbiarsky chemik
garbiarska chemička
01 spracúvanie kože CH, D 7-12 7-10 3 4 34 32-46-4/01
02 spracúvanie kožušníckych kožiek CH, D 7-12 7-10 3 4 34 32-46-4/01
28-75-2 výrobca a spracovávateľ silikátových vlákien CH, D 9-17 7-12 3 4 34 27-33-4/01
výrobkyňa a spracovávateľka silikátových vlákien
28-76-2 chemik práčovní a čistiarní CH, D 7-12 7-12 3 4 34 64-01-4/01
chemička práčovní a čistiarní 28-58-4/01
28-78-2 biochemik
biochemička
01 mliekárenskú výrobu CH, D 7-12 7-10 3 4 34 29-59-4
02 výrobu piva a sladu CH, D 7-12 7-10 3 4 34 29-59-4
03 liehovarnícku výrobu a výrobu vína CH, D 7-12 7-10 3 4 34 29-59-4
29 POTRAVINÁRSTVO
29-61-2 mlynár CH 7-12 7-10 3 - 29 24-17-4
29-59-4
29-62-2 pekár CH, D 7-12 7-10 3 - 29 29-59-4
pekárka
29-64-2 cukrár CH, D 7-12 7-10 3 - 29 29-59-4
cukrárka 64-21-4
29-65-2 cukrovinkár pečivár
cukrovinkárka pečivárka
01 výrobu cukroviniek CH, D 9-17 7-10 3 - 29 29-59-4
02 výrobu trvanlivého pečiva CH, D 9-17 7-10 3 - 29 29-59-4
29-68-2 mäsiar údenár CH, D 7-12 7-10 3 - 29 29-59-4
mäsiarka údenárka
29-70-2 konzervár CH, D 7-12 7-10 3 4 34 29-59-4
konzervárka
31 TEXTIL A ODEVNÍCTVO
31-43-4 pradiar
pradiarka
01 spracúvanie textilných vlákien CH, D 7-12 7-12 3 - 29 31-39-4/02
02 výrobu netkaných textílií CH, D 7-12 7-12 3 - 29 31-39-4/02
31-45-2 plstiar
plstiarka
01 technické plsti CH, D 9-17 7-12 3 - 29 31-39-4/02
02 klobučnícke plsti CH, D 9-17 7-12 3 - 29 31-39-4/02
31-46-2 tkáč
tkáčka
01 plošné textílie CH, D 7-12 7-12 3 - 29 31-39-4/02
02 kovové tkaniny a sitá CH, D 7-12 7-12 3 - 29 31-39-4/02
31-49-2 výrobca textilných rukavíc CH, D 7-12 7-12 3 - 29 31-25-4
výrobkyňa textilných rukavíc
31-50-2 prámikár CH, D 7-12 7-12 3 - 29 31-39-4/02
prámikárka
31-51-2 pletiar CH, D 7-12 7-12 3 - 29 31-39-4/02
pletiarka
31-52-2 krajčír
krajčírka
01 pánské odevy CH, D 7-12 7-12 3 4 34 31-25-4
02 dámske odevy CH, D 7-12 7-12 3 4 34 31-25-4
31-77-2 strojná vyšívačka
01 priemyselnú výrobu D 7-12 7-10 3 - 29 31-39-4/02
02 zákazkovú výrobu D 7-12 7-10 3 - 29 31-39-4/02
31-81-2 klobučník
klobučníčka
01 priemyselnú výrobu CH, D 9-17 7-12 3 - 29 31-39-4/02
02 zákazkovú výrobu CH, D 9-17 7-12 3 - 29 31-39-4/02
31-85-2 krajčírka
01 odevnú konfekciu D 7-12 7-12 3 - 29 31-25-4
02 technickú konfekciu D 7-12 7-12 3 - 29 31-25-4
03 textilné hračky D 7-12 7-15 3 - 29 31-25-4
32 SPRACÚVANIE KOŽE A VÝROBA OBUVI
32-50-2 remenár sedlár CH, D 7-12 7-12 3 4 34 32-46-4/03
remenárka sedlárka
32-51-2 kožušník
kožušnícka
01 prípravu kožušinových výrobkov CH, D 7-12 7-10 3 4 34 32-45-4
02 šitie a opravy kožušinových výrobkov CH, D 7-12 7-10 3 4 34 32-45-4
32-53-2 rukavičkár
rukavičkárka
01 strihy CH, D 7-12 7-10 3 4 34 32-46-4/03
02 šitie CH, D 7-12 7-15 3 4 34 32-46-4/03
32-72-2 zvrškár CH, D 7-12 7-12 3 - 29 32-46-4/02
zvrškárka
32-74-2 obuvník
obuvníčka
01 priemyselnú výrobu CH, D 7-12 7-10 3 4 34 32-46-4/02
02 zákazkovú výrobu a opravy CH, D 7-12 7-10 3 4 34 32-46-4/02
03 ortopedickú obuv CH, D 4-7 7-10 3 4 34 32-46-4/02
55-02-4
04 obuvnícke polovýrobky CH, D 7-12 7-10 3 4 34 32-46-4/02
33 SPRACÚVANIE DREVA A VÝROBA HUDOBNÝCH NÁSTROJOV
33-55-2 stolár
stolárka
01 výrobu nábytku a zariadení CH, D 7-12 7-12 3 4 34 33-43-4/01
V36-59-4/01
V36-59-4/02
02 stavebnostolársku výrobu CH 7-12 7-12 3 4 34 33-42-4
33-43-4/01
36-59-4/01
V36-59-4/02
03 poľnohospodársku výrobu CH 7-12 7-10 3 4 34 33-42-4
33-43-4/01
V36-59-4/01
V36-59-4/02
04 priemyselné obrábanie dreva CH, D 7-12 7-12 3 4 34 33-42-4
33-43-4/01
V36-59-4/01
V36-59-4/02
33-56-2 spracovávateľ prírodných pletív CH, D 7-12 7-10 3 4 34 64-01-4/01
spracovávateľka prírodných pletív 64-01-4/02
33-59-2 debnár CH 7-12 7-10 3 4 34 33-42-4
V36-59-4/01
V36-59-4/02
33-62-2 kefár CH, D 9-17 7-15 3 - 29 33-42-4
kefárka
33-64-2 ramár pozlacovač CH, D 9-17 7-12 3 4 34 64-01-4/02
ramárka pozlacovačka
33-67-2 výrobca športových potrieb CH, D 7-12 7-10 3 4 34 33-43-4/01
výrobkyňa športových potrieb
33-68-2 mechanik hudobných nástrojov
mechanička hudobných nástrojov
01 akordeóny a ústne harmoniky CH, D 7-12 7-12 3 4 34 nieje určený
02 klávesové nástroje CH, D 7-12 7-12 3 4 34 nieje určený
03 strunové nástroje CH, D 7-12 7-12 3 4 34 nieje určený
33-69-2 mechanik dychových a bicích hudobných nástrojov
mechanička dychových a bicích hudobných nástrojov
01 bicie nástroje CH, D 7-12 7-12 3 4 34 nieje určený
02 jazýčkové a perné nástroje CH, D 7-12 7-12 3 4 34 nieje určený
03 nátrubkové nástroje CH, D 7-12 7-12 3 4 34 nieje určený
04 strojivá CH, D 7-12 7-12 3 4 34 nieje určený
33-70-2 čalúnnik CH, D 7-12 7-12 3 4 34 33-43-4/02
čalúnnička
34 POLYGRAFIA A SPRACÚVANIE FILMU
34-68-2 pečiatkár CH, D 9-17 4-7 3 4 34 64-01-4/01
pečiatkárka
34-70-2 tlačiar na maloofsetových strojoch CH, D 7-12 7-10 3 4 34 34-54-4
tlačiarka na maloofsetových strojoch
34-72-2 lejár v polygrafii CH 4-7 4-7 3 4 34 34-54-4
34-92-2 filmový laborant CH, D 4-7 7-10 3 4 34 64-01-4/01
filmová laborantka
36 STAVEBNÍCTVO A VODOHOSPODÁRSTVO
36-61-2 murár CH 7-12 7-12 3 4 34 36-59-4/01
V36-59-4/02
36-63-2 tesár CH 7-12 4-7 3 4 34 36-59-4/01
V36-59-4/02
36-64-2 železobetonár CH 7-12 7-10 3 4 34 36-59-4/01
V36-59-4/02
36-65-2 štukatér CH 7-12 4-7 3 4 34 36-59-4/01
64-01-4/01
64-01-4/02
V36-59-4/02
36-66-2 vodár meliorátor CH 9-17 7-10 3 4 34 36-59-4/01
36-60-4
V36-59-4/02
36-72-2 kamenár CH 7-12 7-10 3 4 34 36-59-4/01
64-01-4/01
V36-59-4/02
36-74-2 dlaždič cestár CH 7-12 7-12 3 4 34 36-59-4/01
V36-59-4/02
36-75-2 maliar
01 interiéry CH 7-12 7-10 3 4 34 36-59-4/01
64-01-4/01
V36-59-4/02
02 stavebnú výrobu CH 7-12 7-10 3 4 34 36-59-4/01
64-01-4/01
V36-59-4/02
36-76-2 izolatér CH 7-12 4-7 3 4 34 36-59-4/01
V36-59-4/02
36-77-2 pokrývač CH 7-12 4-73) 3 4 34 36-59-4/01
V36-59-4/02
36-78-2 inštalatér CH 7-12 4-7 3 4 34 24-14-4/01
36-59-4/02
V24-17-4
V36-59-4/01
36-79-2 sklenár CH, D 7-12 7-10 3 4 34 36-59-4/01
sklenárka V36-59-4/02
36-80-2 podláhár CH 7-12 4-7 3 4 34 36-59-4/01
V36-59-4/02
36-88-2 kominár CH 9-17 7-103) 3 4 34 64-01-4/01
V36-59-4/01
V36-59-4/02
37 DOPRAVA A POŠTY
37-62-2 železničiar CH, D 7-12 7-12 3 4 34 37-57-4/02
železničiarka
37-63-2 manipulant poštovej prevádzky a prepravy CH, D 7-12 7-10 3 4 34 37-56-4
manipulantka poštovej prevádzky a prepravy
45 POĽNOHOSPODÁRSTVO A LESNÉ HOSPODÁRSTVO
45-60-2 pestovateľ
pestovateľka
01 chmeliarstvo CH, D 7-12 7-12 3 - 29 45-01-4
02 ovocinárstvo a včelárstvo CH, D 7-12 7-12 3 - 29 45-01-4
03 šľachtenie a semenárstvo CH, D 7-12 7-12 3 - 29 45-01-4
45-11-4
04 vinohradníctvo CH, D 7-12 7-12 3 - 29 45-01-4
45-11-4
45-71-2 záhradník CH, D 7-12 7-12 3 - 29 45-11-4
záhradníčka
45-75-2 mechanizátor lesnej výroby CH 9-17 7-10 3 4 34 45-21-4
45-76-2 mechanizátor rastlinnej výroby CH 7-12 7-10 3 4 34 45-01-4
45-26-4
45-77-2 hydinár CH, D 7-12 7-12 3 - 29 29-59-4
hydinárka 45-02-4/01
45-78-2 rybár CH 7-12 4-7 3 4 34 45-02-4/02
45-80-2 chovateľ
chovateľka
01 chov hospodárskych zvierat CH, D 7-12 7-10 3 - 29 45-02-4/01
02 chov koní a jazdectvo CH, D 7-12 4-7 3 - 29 45-02-4/01
03 chov oviec CH, D 7-12 7-10 3 - 29 45-02-4/01
55 ZDRAVOTNÍCTVO
55-60-2 protetik
protetička
01 mechaniku CH, D 4-7 7-10 3 4 34 55-02-4
02 bandáže CH, D 4-7 7-10 3 4 34 55-02-4
55-72-2 zdravotník
zdravotníčka
01 ošetrovateľské a opatrovateľské práce CH, D 7-12 4-7 3 - 29 nieje určený
02 laboratórne práce a lekárenstvo CH, D 7-12 4-7 3 - 29 nieje určený
64 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY
64-51-2 aranžér CH, D 7-12 7-125) 3 - 29 64-11-4/02
aranžérka
64-52-2 fotograf CH, D 9-17 7-12 3 4 34 64-01-4/01
fotografka 64-01-4/02
64-53-2 knihár
knihárka
01 ručnú výrobu CH, D 7-12 4-7 3 4 34 34-54-4
02 priemyselnú výrobu CH, D 7-12 7-12 3 4 34 34-54-4
64-56-2 kaderník CH, D 9-17 7-10 3 4 34 64-26-4
kaderníčka
64-60-2 predavač
predavačka
01 potravinársky tovar CH, D 9-17 5-16 3 - 29 64-11-4/01
02 rozličný tovar CH, D 9-17 5-16 3 - 29 64-11-4/01
03 elektrotechnický tovar CH, D 9-17 5-10 3 - 29 64-11-4/01
04 drogériový tovar CH, D 9-17 5-16 3 - 29 64-11-4/01
05 motorové vozidlá CH, D 9-17 5-16 3 - 29 64-11-4/01
06 stavebniny a remeselnícke potreby CH, D 9-17 5-10 3 - 29 64-11-4/01
07 textil a odievanie CH, D 9-17 5-16 3 - 29 64-11-4/01
08 obuv a koženú galantériu CH, D 9-17 5-16 3 - 29 64-11-4/01
09 domáce potreby CH, D 9-17 5-16 3 - 29 64-11-4/01
10 drobný tovar CH, D 9-17 5-10 3 - 29 64-11-4/01
11 hodiny a klenoty CH, D 9-17 5-10 3 - 29 64-11-4/01
12 nábytok a bytové zariadenia CH, D 9-17 5-10 3 - 29 64-11-4/01
64-80-2 operátor skladovania
operátorka skladovania
01 hutnícke a strojárske výrobky CH, D 7-12 6-10 3 4 34 27-17-4
64-27-4
02 obchod CH, D 7-12 6-10 3 4 34 64-27-4
64-90-2 kuchár čašník
kuchárka servírka
01 prípravu jedál CH, D 9-17 7-12 3 - 29 64-21-4
02 obsluhu CH, D 9-17 7-12 3 - 29 64-21-4
03 pohostinstvo CH, D 9-17 7-12 3 - 29 64-21-4
85 UMENIE, ÚŽITKOVÉ UMENIE A RUČNÁ UMELECKOREMESELNÁ VÝROBA
85-45-2 zlatník a klenotník CH, D 9-17 7-10 3 4 34 64-01-4/02
zlatníčka a klenotníčka 85-01-4
85-71-2 ručná vyšívačka D 4-7 4-7 3 4 34 64-01-4/02
85-01-4
85-72-2 ručná čipkárka D 4-7 4-7 3 4 34 64-01-4/02
85-01-4
II. Sústava skupín učebných odborov a učebných odborov v stredných odborných učilištiach, ktorých denné štúdium trvá 2 roky
Kód SKUPINA UČEBNÝCH ODBOROV Určený pre:
chlapcov - CH
dievčatá - D
Počet žiakov na jedného majstra odbornej výchovy Dĺžka prípravného obdobia Kód zodpovedajúcich učebných odborov podľa doterajších predpisov Učebný odbor sa zavedie začínajúc 1. ročníkom od Kód príslušného 3-ročného učebného odboru
Učebný odbor 1. roč. 2. roč.
1 2 3 4 5 6 7 8 9
21 BANÍCTVO
21-72-2 Povrchové dobývanie CH 7-12 7-12 17 01-56-2 1. 9. 1989 nie je určený
22 HUTNÍCTVO
22-76-2 Hutnícka výroba CH, D 7-12 6-10 17 02-61-2 1. 9. 1988 22-75-2
24-65-2/01
24 STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA
24-75-2 Prevádzka energetických výrobní CH 7-12 7-10 17 03-81-2 1. 9. 1987 24-65-2/03
24-76-2 Stavba rozvodných zariadení CH 7-12 7-10 17 03-82-2 1. 9. 1989 6-83-2/03
24-77-2 Obrábanie kovov CH, D 7-12 7-12 17 03-85-2/01 1. 9. 1988 24-33-2
24-78-2 Strojárska výroba CH, D 7-12 7-12 17 03-85-2/02 1. 9. 1988 24-64-2/01
24-66-2/02
24-79-2 Povrchová úprava CH, D 7-12 7-12 17 03-85-2/03 1. 9. 1988 24-67-2
24-80-2 Zlievárenská výroba CH 7-12 7-12 17 03-85-2/04 1. 9. 1989 24-01-2
26 ELEKTROTECHNIKA A TELEKOMUNIKÁCIE
26-91-2 Elektrotechnická výroba CH, D 7-12 7-12 17 04-88-2 1. 9. 1987 26-83-2/04
26-86-2
26-93-2 Spojové montáže a opravy CH, D 7-12 7-10 17 04-89-2 1. 9. 1988 26-89-2
27 TECHNICKÁ CHÉMIA SILIKÁTOV
27-81-2 Keramická výroba CH, D 7-12 7-12 17 05-84-2 1. 9. 1987 27-35-2
27-82-2 Sklárska výroba CH, D 4-7 4-7 17 05-85-2 1. 9. 1987 27-56-2
27-83-2
27-88-2 Bižutérna výroba CH, D 4-7 4-7 17 05-85-2/03 1. 9. 1988 27-57-2
27-59-2
27-89-2 Výroba stavebných hmôt CH, D 4-7 4-7 17 05-89-2 1. 9. 1988 24-65-2/04
27-90-2 Výroba vianočných ozdôb CH, D 4-7 4-7 17 - 1. 9. 1987 27-57-2
28 OSTATNÁ TECHNICKÁ CHÉMIA
28-83-2 Výroba umelých kvetín CH, D 4-7 4-7 17 - 1. 9. 1987 27-35-2/01
28-84-2 Gumárska a plastikárska výroba CH, D 7-12 7-12 17 06-83-2 1. 9. 1987 28-66-2
28-85-2 Chemická výroba CH, D 7-12 7-12 7 28-85-2 1. 9. 1988 28-61-2
28-92-2 Spracovanie papiera CH, D 7-12 7-12 17 28-92-2 1. 9. 1988 24-65-2/15
29 POTRAVINÁRSTVO
29-82-2 Potravinárska výroba CH, D 7-12 7-12 17 06-97-2 1. 9. 1988 28-78-2
29-62-2
29-64-2
29-65-2
29-68-2
29-70-2
31 TEXTIL A ODEVNÍCTVO
31-78-2 Výroba konfekcie CH, D 9-17 7-12 17 07-85-2 1. 9. 1987 31-52-2
31-85-2
31-79-2 Textilná výroba CH, D 7-12 7-12 17 07-88-2 1. 9. 1987 31-46-2/01
32 SPRACOVANIE KOZE A VÝROBA OBUVI
32-82-2 Výroba obuvi CH, D 7-12 7-12 17 08-89-2/01 1. 9. 1989 32-72-2
32-74-2
32-83-2 Výroba koženej galantérie CH, D 7-12 7-12 17 08-89-2/02 1. 9. 1989 32-50-2
32-53-2
32-84-2 Kožušnícka výroba CH, D 7-12 7-12 17 08-89-2/03 1. 9. 1989 32-51-2/02
33 SPRACOVANIE DREVA A VÝROBA HUDOBNÝCH NÁSTROJOV
33-82-2 Košikárska výroba CH, D 7-12 4-7 17 08-88-2 1. 9. 1989 33-56-2
33-83-2 Spracovanie dreva CH, D 7-12 7-12 17 08-87-2 1. 9. 1989 33-55-2
33-84-2 Čalúnnická výroba CH, D 7-12 7-12 17 08-87-2/03 1. 9. 1989 33-70-2
33-85-2 Výroba kancelárskych potrieb CH, D 7-12 7-12 17 - 1. 9. 1988 nie je určený
34 POLYGRAFIA A SPRACOVANIE FILMU
34-90-2 Polygrafická výroba CH, D 7-12 4-7 17 06-82-2 1. 9. 1987 34-70-2
64-53-2
34-94-2 Výroba gramofónových platní a magnetofónových kaziet CH, D 4-7 7-12 17 34-94-2 1. 9. 1987 28-66-2/02
36 STAVEBNÍCTVO A VOHODOHOSPODÁRSTVO
36-86-2 Stavebná výroba CH 7-12 7-12 17 09-82-2 1. 9. 1987 36-61-2
36-64-2
36-87-2 Kominárske služby7) CH 4-7 4-7 17 - 1. 9. 1988 36-88-2
37 DOPRAVA A POŠTY
37-72-2 Doprava CH 7-12 7-12 17 04-91-2 1. 9. 1988 37-62-2
26-83-2/02
37-73-2 Spojová prevádzka CH, D 7-12 7-10 17 04-87-2 1. 9. 1988 37-63-2
45 POĽNOHOSPODÁRSTVO A LESNÉ HOSPODÁRSTVO
45-72-2 Poľnohospodárska výroba CH, D 7-12 7-12 17 45-72-2 1. 9. 1987 45-76-2
45-80-2
45-79-2 Lesná výroba CH, D 9-17 7-12 17 45-79-2 1. 9. 1988 45-75-2
55 ZDRAVOTNÍCTVO
55-73-2 Farmaceutická výroba CH, D 7-12 7-12 17 55-71-2/02 1. 9. 1988 28-61-2/03
55-74-2 Ortopedická výroba CH, D 7-12 4-7 17 - 1. 9. 1989 55-60-2
32-74-2/03
55-75-2 Okuliarová optika CH, D 7-12 7-12 17 55-71-2/01 1. 9. 1988 24-64-2/05
24-40-2
55-93-2 Prevádzka zdravotníckych zariadení CH, D 7-12 7-10 17 55-93-2 1. 9. 1987 55-72-2
64 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY
64-47-2 Technicko-administratívne práce D 4-7 4-7 17 - 1. 9. 1988 nie je určený
64-48-2 Príprava vstupných dát pre číslicové počítače CH, D 4-7 4-7 17 - 1. 9. 1987 nie je určený
64-49-2 Technické služby v autoservise CH 7-10 7-10 17 64-57-2/01 1. 9. 1989 24-66-2/09
64-50-2 Prevádzka práčovní a čistiarní CH, D 7-10 7-10 17 64-57-2/02 1. 9. 1989 28-76-2
64-54-2 Prevádzka spoločného stravovania CH, D 9-17 7-10 17 64-59-2/03 1. 9. 1988 64-90-2
64-55-2 Spracovanie technickej dokumentácie CH, D 7-12 4-7 17 - 1. 9. 1987 nie je určený
64-57-2 Laboratórne práce vo fotografii CH, D 7-10 7-10 17 64-57-2/03 1. 9. 1989 64-52-2
64-59-2 Obchodná prevádzka CH, D 9-17 7-10 17 64-59-2/01 1. 9. 1988 64-60-2
III. Sústava skupín učebných odborov a učebných odborov stredných odborných učilíšť s osobitne upravenými učebnými plánmi
Kód SKUPINA UČEBNÝCH ODBOROV Určený pre:
chlapcov - CH
dievčatá - D
Počet žiakov na jedného majstra odbornej výchovy Dĺžka prípravného obdobia Kód zodpovedajúcich učebných odborov podľa doterajších predpisov Učebný odbor sa zavedie začínajúc 1. ročníkom od
Učebný odbor 1. roč. 2. roč.
1 2 3 4 5 6 7 8
a) učebné odbory, ktorých denné štúdium trvá 3 roky
21 BANÍCTVO
21-71-0 Banská prevádzka CH 7-12 7-12 29 01-54-2(11) 1. 9. 1989
b) učebné odbory, ktorých denné štúdium trvá 2 roky
21 BANÍCTVO
21-72-0 Povrchové dobývanie CH 7-12 7-12 17 01-56-2(12) 1. 9. 1989
22 HUTNÍCTVO
22-76-0 Hutnícka výroba CH, D 6-10 6-10 17 02-61-2(15) 1. 9. 1988
24 STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA
24-75-0 Prevádzka energetických výrobní CH 7-12 7-10 17 03-81-2(18) 1. 9. 1987
24-76-0 Stavba rozvodných zariadení CH 7-12 7-10 17 03-82-2(19) 1. 9. 1989
24-77-0 Obrábanie kovov CH, D 7-12 7-12 17 03-85-2(22) 1. 9. 1988
24-78-0 Strojárska výroba CH, D 7-12 7-12 17 03-85-2(23) 1. 9. 1988
24-79-0 Povrchová úprava CH, D 7-12 7-12 17 03-85-2(24) 1. 9. 1988
24-80-0 Zlievárenská výroba CH 7-12 7-12 17 03-85-2(25) 1. 9. 1989
26 ELEKTROTECHNIKA A TELEKOMUNIKÁCIE
26-91-0 Elektrotechnická výroba CH, D 7-12 7-12 17 04-88-2(29) 1. 9. 1987
26-93-0 Spojové montáže a opravy CH, D 7-12 7-10 17 04-89-2(31) 1. 9. 1988
27 TECHNICKÁ CHÉMIA SILIKÁTOV
27-81-0 Keramická výroba CH, D 7-12 7-12 17 05-84-2(36) 1. 9. 1987
27-82-0 Sklárska výroba CH, D 4-7 4-7 17 05-85-2(37,38) 1. 9. 1987
27-88-0 Bižutérna výroba CH, D 4-7 4-7 17 05-85-2(39) 1. 9. 1988
27-89-0 Výroba stavebných hmôt CH, D 4-7 4-7 17 05-89-2(41) 1. 9. 1988
27-90-0 Výroba vianočných ozdôb CH, D 4-7 4-7 17 - 1. 9. 1987
28 OSTATNÁ TECHNICKÁ CHÉMIA
28-83-0 Výroba umelých kvetín CH, D 4-7 4-7 17 - 1. 9. 1987
28-84-0 Gumárska a plastikárska výroba CH, D 7-12 7-12 17 06-83-2(48) 1. 9. 1987
28-85-0 Chemická výroba CH, D 7-12 7-12 17 28-85-2(51-53) 1. 9. 1988
28-92-0 Spracovanie papiera CH, D 7-12 7-12 17 28-92-2(54) 1. 9. 1988
29 POTRAVINÁRSTVO
29-82-0 Potravinárska výroba CH, D 7-12 7-12 17 06-97-2(59-65) 1. 9. 1988
31 TEXTIL A ODEVNÍCTVO
31-78-0 Výroba konfekcie CH, D 9-17 7-12 17 07-85-2(67) 1. 9. 1987
31-79-0 Textilná výroba CH, D 7-12 7-12 17 07-88-2(68-72) 1. 9. 1987
32 SPRACOVANIE KOŽE A VÝROBA OBUVI
32-82-0 Výroba obuvi CH, D 7-12 7-12 17 08-89-2(77) 1. 9. 1989
32-83-0 Výroba koženej galantérie CH, D 7-12 7-12 17 08-89-2(78) 1. 9. 1989
32-84-0 Kožušnícka výroba CH, D 7-12 7-12 17 08-89-2(79) 1. 9. 1989
33 SRPACOVANIE DREVA A VÝROBA HUDOBNÝCH NÁSTROJOV
33-82-0 Košikárska výroba CH, D 7-12 4-7 17 08-88-2(76) 1. 9. 1989
33-83-0 Spracovanie dreva CH, D 7-12 7-12 17 08-87-2(73,74) 1. 9. 1989
33-84-0 Čalúnnická výroba CH, D 7-12 7-12 17 08-87-2(75) 1. 9. 1989
33-85-0 Výroba kancelárskych potrieb CH, D 7-12 7-12 17 - 1. 9. 1988
34 POLYGRAFIA A SPRACOVANIE FILMU
34-90-0 Polygrafická výroba CH, D 7-12 4-7 17 06-82-2(45-47) 1. 9. 1987
34-94-0 Výroba gramofónových platní a magnetofónových kaziet CH, D 4-7 7-12 17 34-94-2(56) 1. 9. 1987
36 STAVEBNÍCTVO A VODOHOSPODÁRSTVO
36-86-0 Stavebná výroba CH 7-12 7-12 17 09-82-2(83) 1. 9. 1987
37 DOPRAVA A POŠTY
37-72-0 Doprava CH 7-12 7-12 17 04-91-2(32,33) 1. 9. 1988
37-73-0 Spojová prevádzka CH, D 7-12 7-10 17 04-87-2(28) 1. 9. 1988
45 POĽNOHOSPODÁRSTVO A LESNÉ HOSPODÁRSTVO
45-72-0 Poľnohospodárska výroba CH, D 7-12 7-12 17 45-72-2(84) 1. 9. 1987
45-79-0 Lesná výroba CH, D 9-17 7-12 17 45-79-2(85) 1. 9. 1988
55 ZDRAVOTNÍCTVO
55-74-0 Ortopedická výroba CH, D 7-12 4-7 17 - 1. 9. 1989
55-93-0 Prevádzka zdravotníckych zariadení CH, D 7-12 7-10 17 55-93-2(88) 1. 9. 1987
64 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY
64-49-0 Technické služby v autoservise CH 7-10 7-10 17 64-57-2(89) 1. 9. 1989
64-50-0 Prevádzka práčovní a čistiarní CH, D 7-10 7-10 17 64-57-2(90) 1. 9. 1989
64-54-0 Prevádzka spoločného stravovania CH, D 9-17 7-10 17 64-59-2)96) 1. 9. 1988
64-59-0 Obchodná prevádzka CH, D 9-17 7-10 17 64-59-2(94,95) 1. 9. 1988
1)
§ 10 zákona č. 29/1984 Zb. o sústave základných a stredných škôl (školský zákon).
§ 3 ods. 2 a § 11 zákona SNR č. 79/1978 Zb. o štátnej správe v školstve v znení neskorších predpisov (úplné znenie č. 50/1984 Zb.).
2)
§ 14 ods. 2 písm. b) zákona SNR č. 79/1978 Zb.
§ 57 ods. 2 zákona č. 20/1966 Zb. o starostlivosti o zdravie ľudu.
3)
§ 41 školského zákona.
§ 11 ods. 3 zákona SNR č. 79/1978 Zb. v znení neskorších predpisov (úplné znenie č. 50/1984 Zb.).
5)
§ 37 ods. 1 vyhlášky Ústrednej rady odborov č. 143/1965 Zb. o poskytovaní peňažných dávok v nemocenskom poistení v znení neskorších predpisov.
6)
Úprava Ministerstva zdravotníctva Slovenskej socialistickej republiky z 10. júla 1981 č. Z-1053/1981-B/12 o starostlivosti o zdravie pri vykonávaní telesnej výchovy, športu a brannej športovej činnosti (č. 22/1981 Vestníka MZd SSR), registrovaná v čiastke 32/1981 Zb.
7)
Úprava Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky zo 16. februára 1976 č. 912/1976-X, ktorou sa vydávajú zoznamy prác a pracovísk zakázaných ženám, ťarchavým ženám, matkám do deviateho mesiaca po pôrode a mladistvým (Zvesti MŠ a MK SSR 1976, zošit 3).
9)
§ 26a zákona SNR č. 79/1978 Zb. v znení neskorších predpisov (úplné znenie č. 50/1984 Zb.).
10)
§ 26 zákona SNR č. 79/1978 Zb.
13)
§ 23 ods. 1 zákona SNR č. 79/1978 Zb.
14)
§ 23 ods. 2 zákona SNR č. 79/1978 Zb. v znení neskorších predpisov (úplné znenie č. 50/1984 Zb.).
16)
§ 5 ods. 2 vyhlášky Ministerstva práce a sociálnych vecí Slovenskej socialistickej republiky a Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky č. 95/1979 Zb. o odmeňovaní a hmotnom zabezpečení žiakov a učňov pripravujúcich sa na robotnícke povolania v učebných a študijných odboroch.
17)
Úprava Federálneho ministerstva práce a sociálnych vecí z 1. júna 1971 č. II/3-190/71-7208-Šm o odmeňovaní pracovníkov počas zaškoľovania, registrovaná v čiastke 13/1971 Zb.
18)
Nariadenie vlády ČSSR č. 127/1982 Zb. o závodnom stravovaní.
19)
Úprava Ministerstva zdravotníctva Slovenskej socialistickej republiky z 24. novembra 1977 č. Z-3480/1977-B/3-04 o hygienických požiadavkách na zriaďovanie a prevádzku hromadných ubytovní (č. 37/1977 Vestníka MZd SSR), registrovaná v čiastke 17/1978 Zb.
23)
Úprava Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky z 10. mája 1977 č. 4975/1977-II/2 o započítavaní predchádzajúceho štúdia, kurzov a skúšok na účely ďalšieho štúdia popri zamestnaní na školách poskytujúcich stredné a vyššie vzdelanie (Zvesti MŠ a MK SSR 1977, zošit 7), registrovaná v čiastke 15/1977 Zb.
24)
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej socialistickej republiky č. 79/1981 Zb. o zdravotníckych pracovníkoch a iných odborných pracovníkoch v zdravotníctve.
25)
§ 10 až 13 vyhlášky Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej socialistickej republiky č. 96/1979 Zb. o poskytovaní štipendií a hmotného zabezpečenia žiakom gymnázií, odborných škôl, stredných odborných škôl, konzervatórií a stredných škôl pre pracujúcich.
28)
Vyhláška Ministerstva školstva č. 140/1968 Zb. o pracovných úľavách a hospodárskom zabezpečení študujúcich popri zamestnaní.
29)
ŠEVT, tlačivo, sklad. č. 49137 0.
1)
V skupine študijných odborov 85 sa uvádza kód zodpovedajúcich učebných odborov podľa doterajších predpisov.
2)
Pri práci so zákazníkom 4-6 žiačok na jedného majstra odbornej výchovy.
1)
Študijný odbor podľa oddielu D, ktorý obsahovo nadväzuje na učebný odbor. Pre vojenské stredné odborné učilištia sa stĺpec 9 rozširuje o študijné odbory označené V.
2)
V učebnom odbore mechanik banských prevádzok je na jedného majstra odbornej výchovy až 30 žiakov, ak sa prideľujú kádrovým robotníkom na sústredených pracoviskách.
3)
V 3. ročníku pri práci vo výškách 4 žiaci na jedného majstra odbornej výchovy.
4)
V blokoch učiva pre vulkanizáciu je 4 až 6 žiakov na jedného majstra odbornej výchovy.
5)
Pri aranžérskych prácach v obchodnej prevádzke 5 až 10 žiakov na jedného majstra odbornej prípravy.
7)
Učebný odbor je určený len pre štúdium popri zamestnaní.