Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej socialistickej republiky o nomenklatúrach študijných odborov na stredných odborných učilištiach, gymnáziách, stredných odborných školách, konzervatóriách, stredných školách pre pracujúcich, odborných školách a na stredných školách pre mládež vyžadujúcu osobitnú starostlivosť, o sústave učebných odborov na stredných odborných učilištiach a o štúdiu na nich

Znenie účinné: od 01.09.1981 do 31.12.1984 Neplatné znenie pre dnes

Predpis bol zrušený predpisom 152/1984 Zb.

103/1979 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.09.1981 do 31.12.1984
103
VYHLÁŠKA
Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej socialistickej republiky
z 31. júla 1979
o nomenklatúrach študijných odborov na stredných odborných učilištiach, gymnáziách, stredných odborných školách, konzervatóriách, stredných školách pre pracujúcich, odborných školách a na stredných školách pre mládež vyžadujúcu osobitnú starostlivosť, o sústave učebných odborov na stredných odborných učilištiach a o štúdiu na nich
Ministerstvo školstva Slovenskej socialistickej republiky po dohode s Federálnym štatistickým úradom a ostatnými zúčastnenými ústrednými orgánmi podľa § 5 ods. 4, § 9 ods. 4, § 21 ods. 4 a § 22 ods. 4 a Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej socialistickej republiky podľa § 9 ods. 4 zákona č. 63/1978 Zb. o opatreniach v sústave základných a stredných škôl ustanovujú:
§1 Nomenklatúry študijných odborov a sústava učebných odborov
Stredné odborné učilištia, gymnáziá, stredné odborné školy, konzervatóriá, stredné školy pre pracujúcich, odborné školy a stredné školy pre mládež vyžadujúcu osobitnú starostlivosť vychovávajú žiakov, učňov a študujúcich popri zamestnaní v skupinách študijných odborov, v študijných odboroch a zameraniach študijných odborov, v sústave skupín učebných odborov, učebných odboroch a zameraniach učebných odborov, ktoré sa uvádzajú v prílohe č. 1.
§2 Denné štúdium absolventov gymnázií
(1)
Stredné odborné školy organizujú denné štúdium absolventov gymnázií v samostatných triedach v študijných odboroch1) podľa oddielu C prílohy č. 1.
(2)
Denné štúdium absolventov gymnázií na stredných odborných školách je dvojročné, s výnimkou študijných odborov Výpočtová technika a spracovanie informácií, Sociálno-právna starostlivosť - zameranie správne, Vedecké a technické informácie, Učiteľstvo pre materské školy, Vychovávateľstvo a Kultúrno-výchovná práca, v ktorých je štúdium jednoročné. Absolventi gymnázií, kde súčasťou štúdia je odborná príprava na vykonávanie povolaní a činností v národnom hospodárstve, správe a kultúre, sa zaraďujú pri dvojročnom štúdiu do druhého ročníka štúdia zodpovedajúceho študijnému odboru na gymnáziu.
§3 Štúdium popri zamestnaní
(1)
Stredné odborné učilištia, gymnáziá, stredné odborné školy, konzervatóriá, stredné školy pre pracujúcich a odborné školy organizujú štúdium popri zamestnaní; na stredných školách pre pracujúcich zriaďovaných socialistickými organizáciami a na stredných odborných učilištiach zriaďovaných generálnymi riaditeľstvami výrobných hospodárskych jednotiek alebo orgánmi, ktoré plnia obdobnú funkciu, prípadne hospodárskymi organizáciami, organizujú toto štúdium so súhlasom týchto orgánov alebo organizácií.
(2)
Štúdium popri zamestnaní na stredných odborných učilištiach je určené pre pracujúcich, ktorí v pracovnom alebo obdobnom pracovnom vzťahu vykonávajú práce zodpovedajúce príslušnému študijnému alebo učebnému odboru; organizuje sa v študijných a učebných odboroch uvedených v oddiele A a E prílohy č. 1, pričom:
a)
pre pracujúcich so základným vzdelaním trvá v študijných odboroch 4 roky, v učebných odboroch 3 roky a 4 mesiace alebo 2 roky a 4 mesiace,
b)
pre absolventov tých gymnázií, kde súčasťou štúdia je odborná príprava na vykonávanie povolaní a činností v národnom hospodárstve, správe a kultúre2) a absolventov stredných odborných škôl príbuzného odboru trvá až 1 rok; štúdium v študijných odboroch je jednoročné, v učebných odboroch je dĺžka štúdia uvedená v oddiele E prílohy č. 1,
c)
pre absolventov ostatných gymnázií a absolventov ostatných stredných odborných škôl trvá až 2 roky; štúdium v študijných odboroch je dvojročné, v učebných odboroch je dĺžka štúdia uvedená v oddiele E prílohy č. 1.
(3)
Štúdium popri zamestnaní pre pracujúcich so základným vzdelaním na gymnáziách je štvorročné, na odborných školách trojročné, na stredných odborných školách a konzervatóriách päťročné; ďalšie štúdium na konzervatóriách, ktoré poskytujú vyššie vzdelanie, je jednoročné alebo dvojročné. Podľa potreby sa organizuje v študijných odboroch podľa oddielu B a C prílohy č. 1.
(4)
Štúdium popri zamestnaní pre pracujúcich, ktorí vykonali záverečnú učňovskú skúšku v učebnom odbore podľa oddielu E prílohy č. 1, je v príbuznom študijnom odbore na odborných školách jednoročné, na stredných odborných školách trojročné a na gymnáziách dvojročné.
(5)
Štúdium popri zamestnaní absolventov gymnázií a absolventov študijných odborov stredných odborných učilíšť a štvorročných učebných odborov ukončených maturitnou skúškou sa organizuje na stredných odborných školách v študijných odboroch podľa oddielu C prílohy č. 1. Štúdium je dvojročné. Štúdium absolventov gymnázií, na ktorých súčasťou štúdia je odborná príprava na vykonávanie povolaní, a absolventov študijných odborov stredných odborných učilíšť a štvorročných učebných odborov ukončených maturitnou skúškou je jednoročné a absolventi sa zaraďujú do druhého ročníka štúdia absolventov gymnázií na stredných odborných školách príbuzného študijného odboru.
§4 Pomaturitné štúdium
Pomaturitné štúdium na stredných odborných učilištiach, gymnáziách a stredných odborných školách je najmenej jednoročné v rozsahu 400 vyučovacích hodín večerného alebo 160 konzultačných hodín diaľkového štúdia v školskom roku. Dĺžku pomaturitného štúdia určujú príslušné učebné plány.
§5 Štúdium jednotlivých predmetov
(1)
Stredné odborné učilištia, gymnáziá, stredné odborné školy, konzervatóriá a odborné školy organizujú štúdium jednotlivých predmetov.3) Štúdium sa končí skúškou z vyučovacieho predmetu. Študujúci sa môžu na skúšku z vyučovacieho predmetu pripraviť aj individuálne.
(2)
Štúdiom jednotlivých vyučovacích predmetov sa pracujúci môžu pripraviť aj na vykonanie externej maturitnej skúšky, a to v študijných odboroch, v ktorých sa umožňuje robiť externú maturitnú skúšku.4)
§6 Štúdium vrcholových športovcov
Vrcholovým športovcom sa umožňuje štúdium na stredných školách podľa individuálnych učebných plánov a v triedach a na školách pre nich zriaďovaných. Vrcholovým športovcom prijatým na denné štúdium sa umožňuje aj vyučovanie podľa učebných plánov a učebných osnov štúdia popri zamestnaní.
§7 Prechodné ustanovenia
(1)
V stredných odborných učilištiach5) sa vychovávajú aj učni v učebných odboroch podľa prílohy č. 2, pokiaľ sa ich výchova nezabezpečuje v odborných učilištiach alebo učňovských školách.
(2)
Do učebných odborov podľa prílohy č. 2 sa môžu učni naposledy prijímať na školský rok 1980/81.
§8 Zrušovacie ustanovenie
Zrušujú sa:
1.
smernice o prevádzkovej praxi žiakov a škôl riadených Povereníctvom školstva a kultúry publikované v čiastke 98/1956 Ú. v. (Ú. l.),
2.
smernice Ministerstva školstva a kultúry a Ministerstva poľnohospodárstva a lesného hospodárstva č. 41/1966 Zb. o výpomoci žiakov škôl II. cyklu (vrátane učňov) pri špičkových poľnohospodárskych prácach,
3.
§ 3 vyhlášky Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky č. 11/1971 Zb. o učebných odboroch a o organizácii výchovy učňov,
4.
časť II prílohy úpravy Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky z 28. augusta 1974 č. 4841/1974-II/2 o nomenklatúrach skupín, odborov a zameraní štúdia na vysokých školách, konzervatóriách, stredných odborných a odborných školách (Zvesti MŠ a MK SSR 1974, zošit 10 a ako úprava č. 10/1974 Ú. v. SSR) registrovanej v čiastke 24/1974 Zb.,
5.
úprava Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky zo 6. decembra 1976 č. 14 571/1976-III o stredných školách pre pracujúcich v sústave výchovných a vzdelávacích zariadení na prípravu mládeže na robotnícke povolania (Zvesti MŠ a MK SSR 1977, zošit 3 a ako úprava č. 5/1977 Ú. v. SSR) registrovaná v čiastke 11/1977 Zb.
§9 Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. septembrom 1979.
Prvý námestník

ministra zdravotníctva:

MUDr. Hatiar CSc. v. r.

Prvý námestník

ministra školstva:

Prof. PhDr. Kilár CSc. v. r.
Príloha č. 1 vyhlášky č. 103/1979 Zb.
ODDIEL A
Nomenklatúra skupín študijných odborov, študijných odborov a zameraní študijných odborov na stredných odborných učilištiach
Kód SKUPINA ŠTUDIJNÝCH ODBOROV
Študijný odbor
Zameranie študijného odboru na:
Určený pre:
chlapcov = CH
dievčatá = D
Študijný odbor zavedený od Názov zodpovedajúceho štvorročného učebného odboru ukončeného maturitnou skúškou
1 2 3 4 5
01 NASTAVOVANIE, RIADENIE A OBSLUHA VÝROBNÝCH STROJOV A ZARIADENÍ
01-11-4 Baník mechanizátor CH 1. 9. 1979 -
01-12-4 Mechanik banských strojov a veľkostrojov CH 1. 9. 1978 Mechanik banských strojov a veľkostrojov
01-3 Mechanik nastavovač
Mechanička nastavovačka
01-31-4 - výrobné linky CH 1. 9. 1978 Mechanik výroby prefabrikátov
01-32-4 - obrábacie stroje a linky CH, D 1. 9. 1978 Univerzálny obrábač kovov
Univerzálna obrábačka kovov
01-33-4 - stroje na prípravu a spracovanie vlákien CH 1. 9. 1978 Nastavovač textilných strojov (so zameraním na pradiarske stroje)
01-34-4 - stroje na tkanie CH 1. 9. 1978 Nastavovač textilných strojov (so zameraním na tkáčske stroje)
01-35-4 - pletiarske stroje CH 1. 9. 1978 Nastavovač textilných strojov (so zameraním na pletiarske stroje)
02,03 HUTNÍCTVO, STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA
02-2 Hutník operátor
02-21-4 - metalurgiu CH 1. 9. 1978 Hutník operátor (so zameraním na metalurgiu)
02-22-4 - tvárnenie kovov CH 1. 9. 1978 Hutník operátor (so zameraním na tvárnenie kovov)
02-3 Mechanik
02-32-4 - číslicovo riadené stroje CH 1. 9. 1978 Mechanik programovo (číslicovo) riadených strojov
02-33-4 - organizačné a výpočtové stroje CH 1. 9. 1978 -
02-43-4 Letecký mechanik CH 1. 9. 1978 Letecký mechanik
02-44-4 Mechanik lietadlových prístrojov
Mechanička lietadlových prístrojov
CH, D 1. 9. 1978 Mechanik lietadlových prístrojov
02-45-4 Mechanik strojov a zariadení CH 1. 9. 1980 -
04 ELEKTROTECHNIKA, DOPRAVA, POŠTY A TELEKOMUNIKÁCIE
04-41-4 Mechanik silnoprúdových zariadení
Mechanička silnoprúdových zariadení
CH, D 1. 9. 1978 Elektromechanik
Elektromechanička
04-42-4 Banský elektromontér CH 1. 9. 1978 Banský elektromontér
04-43-4 Mechanik oznamovacích a zabezpečovacích zariadení
Mechanička oznamovacích a zabezpečovacích zariadení
CH, D 1. 9. 1978 Elektromechanik oznamovacích a zabezpečovacích zariadení
Elektromechanička oznamovacích a zabezpečovacích zariadení
04-44-4 Mechanik automatizačnej techniky
Mechanička automatizačnej techniky
CH, D 1. 9. 1978 Mechanik meracích a regulačných prístrojov
Mechanička meracích a regulačných prístrojov
Mechanik meracích a regulačných prístrojov (so zameraním na elektrárenskú prevádzku)
04-45-4 Mechanik elektronik
Mechanička elektronička
CH, D 1. 9. 1978 Mechanik elektronických zariadení
Mechanička elektronických zariadení
04-46-4 Mechanik prenosových zariadení
Mechanička prenosových zariadení
CH, D 1. 9. 1978 Mechanik telekomunikačných prenosových zariadení
Mechanička telekomunikačných prenosových zariadení
04-48-4 Spojový manipulant
Spojová manipulantka
CH, D 1. 9. 1978 Spojový manipulant
Spojová manipulantka
06 OSTATNÁ TECHNICKÁ CHÉMIA, POTRAVINÁRSTVO A POLYGRAFIA
06-2 Chemik operátor
Chemička operátorka
06-21-4 - priemyselnú chémiu CH, D 1. 9. 1978 Prevádzkový chemik
Prevádzková chemička
06-22-4 - výrobu celulózy a papiera CH, D 1. 9. 1978 -
06-23-4 - farmaceutickú výrobu CH, D 1. 9. 1978 Prevádzkový chemik (so zameraním na farmaceutickú výrobu)
Prevádzková chemička (so zameraním na farmaceutickú výrobu)
06-35-4 Sadzač
Sadzačka
CH, D 1. 9. 1979 -
06-36-4 Tlačiar na polygrafických strojoch CH 1. 9. 1979 -
06-37-4 Reprodukčný grafik
Reprodukčná grafička
CH, D 1. 9. 1979 -
45 POĽNOHOSPODÁRSTVO A LESNÉ HOSPODÁRSTVO
45-4 Operátor poľnohospodárskej techniky
Operátorka poľnohospodárskej techniky
45-41-4 - rastlinnú výrobu CH 1. 9. 1978 Mechanik poľnohospodárskej techniky (so zameraním na rastlinnú výrobu)
45-42-4 - živočíšnu výrobu CH, D 1. 9. 1978 Mechanik poľnohospodárskej techniky (so zameraním na živočíšnu výrobu)
Mechanička poľnohospodárskej techniky (so zameraním na živočíšnu výrobu)
45-55-4 Chovateľ cudzokrajných zvierat
Chovateľka cudzokrajných zvierat
CH, D 1. 9. 1978 Chovateľ cudzokrajných zvierat
Chovateľka cudzokrajných zvierat
55 ZDRAVOTNÍCTVO
55-31-4 Ortopedický protetik
Ortopedická protetička
CH, D 1. 9. 1978 Ortopedický protetik
Ortopedická protetička
64 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY
64-41-4 Kníhkupec
Kníhkupkyňa
CH, D 1. 9. 1978 Kníhkupec
Kníhkupkyňa
64-44-4 Čašník
Servírka
CH, D 1. 9. 1978 Čašník
Servírka
64-46-4 Kozmetička D 1. 9. 1978
ODDIEL B
Nomenklatúra skupín študijných odborov, študijných odborov a zameraní študijných odborov na gymnáziách
Kód SKUPINA ŠTUDIJNÝCH ODBOROV
Študijný odbor
Zameranie študijného odboru na:
19-01-51) Gymnázium - prírodovedný odbor
01 Matematiku
02 Matematiku a fyziku
05 Chémiu a biológiu
11 Pedagogiku
12 Telesnú výchovu
23 Technické základy strojárstva
24 Technicko-ekonomické základy strojárstva
25 Technické základy elektrotechniky
26 Technicko-ekonomické základy elektrotechniky
27 Technické základy priemyselnej chémie
28 Technicko-ekonomické základy priemyselnej chémie
35 Technické základy stavebníctva
36 Technickok-ekonomické základy stavebníctva
38 Technické základy programovania
41 Technické základy poľnohospodárstva
42 Technicko-ekonomické základy poľnohospodárstva
63 Základy všeobecnej ekonomiky
64 Základy ekonomiky odvetvia strojárstva
65 Základy ekonomiky odvetvia elektrotechniky
66 Základy ekonomiky odvetvia priemyselnej chémie
67 Základy ekonomiky odvetvia stavebníctva
68 Základy ekonomiky odvetvia poľnohospodárstva
73 Moderné jazyky
82 Hudobnú výchovu
83 Výtvarnú výchovu
79-01-5 Gymnázium - humanitný odbor
11 Pedagogiku
12 Telesnú výchovu
23 Technické základy strojárstva
24 Technicko-ekonomické základy strojárstva
25 Technické základy elektrotechniky
26 Technicko-ekonomické základy elektrotechniky
27 Technické základy priemyselnej chémie
28 Technicko-ekonomické základy priemyselnej chémie
35 Technické základy stavebníctva
36 Technicko-ekonomické základy stavebníctva
38 Technické základy programovania
41 Technické základy poľnohospodárstva
42 Technicko-ekonomické základy poľnohospodárstva
63 Základy všeobecnej ekonomiky
64 Základy ekonomiky odvetvia strojárstva
65 Základy ekonomiky odvetvia elektrotechniky
66 Základy ekonomiky odvetvia priemyselnej chémie
67 Základy ekonomiky odvetvia stavebníctva
68 Základy ekonomiky odvetvia poľnohospodárstva
71 Klasické jazyky
73 Moderné jazyky
82 Hudobnú výchovu
83 Výtvarnú výchovu
79-02-5 Gymnázium2)
01 Matematiku
02 Matematiku a fyziku
05 Chémiu a biológiu
13 Základy ložiskovej geológie
21 Základy baníctva
22 Základy hutníctva
23 Základy strojárstva
26 Základy elektrotechniky
28 Základy technickej chémie
36 Základy stavebníctva
37 Základy dopravy
38 Základy programovania a počítačových systémov
39 Základy spojov
42 Základy poľnohospodárskej výroby
61 Základy ekonomiky obchodu a služieb
62 Základy cestovného ruchu
63 Základy ekonomiky a organizácie
72 Základy knihovníctva
73 Živé jazyky
75 Pedagogiku a osvetovú prácu
76 Telesnú výchovu
82 Hudobnú výchovu
83 Výtvarnú výchovu
ODDIEL C
Nomenklatúra skupín študijných odborov, študijných odborov a zamerania študijných odborov na stredných odborných školách, konzervatóriách a odborných školách
Kód SKUPINA ŠTUDIJNÝCH ODBOROV
Študijný odbor
Zameranie študijného odboru
Vysvetlivky:
21 BANÍCTVO A BANÍCKA GEOLÓGIA
21-41-6 Geologický prieskum a banské meračstvo
21-42-6 Dobývanie uhlia
01 Hlbinné dobývanie uhlia
02 Povrchové dobývanie uhlia
21-43-6 Dobývanie a úprava rúd a nerudných surovín
21-44-6 Ťažba a spracovanie kameňa
22 HUTNÍCTVO
22-34-6 Zlievačstvo
22-35-6 Hutníctvo 1)
23 STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA
23-81-6 Strojárstvo
23-82-6 Prístrojová a automatizačná technika
26 ELEKTROTECHNIKA
26-61-6 Zariadenia silnoprúdovej elektrotechniky
26-62-6 Oznamovacie a rádioelektronické zariadenia
01 Obrazová, zvuková a prenosová technika
02 Prístrojová a zdravotnícka technika
26-63-6 Meracia a automatizačná technika
01 Výpočtové a riadiace systémy
26-64-6 Elektrovákuová a polovodičová technika
26-65-6 Prístrojová a prevádzková technika jadrových zariadení
27 TECHNICKÁ CHÉMIA SILIKÁTOV
27-24-6 Technológia cementu, vápna a maltovín
27-25-6 Tehliarstvo a výroba žiaruvzdorných materiálov 2)
27-26-6 Technológia keramiky
27-27-6 Technológia skla
28 OSTATNÁ TECHNICKÁ CHÉMIA
28-51-6 Chemická technológia
28-52-6 Výroba a spracovanie makromolekulárnych látok
28-53-6 Výroba celulózy a papiera
29 POTRAVINÁRSTVO
29-41-6 Výroba cukru a cukroviniek
29-42-6 Priemyselná výroba krmív a mlynárstvo
29-43-6 Spracovanie múky
29-44-6 Kvasná technológia
29-45-6 Spracovanie mlieka
29-46-6 Výroba tukov
29-47-6 Spracovanie mäsa
29-48-6 Konzervárstvo
31 TEXTIL A ODEVNÍCTVO
31-21-6 Pradiarstvo
31-22-6 Tkáčstvo
31-23-6 Pletiarstvo
01 Pletiarstvo - technická vetva
02 Pletiarstvo - výrobná vetva
31-24-6 Chemická technológia textilu
31-25-6 Výroba odevov a bielizne
01 Konfekcia pletených výrobkov
32 SPRACOVANIE KOŽE A VÝROBA OBUVI
32-30-6 Garbiarstvo
32-31-6 Výroba obuvi a galantérneho tovaru
01 Výroba obuvi
02 Výroba galantérneho tovaru
33 SPRACOVANIE DREVA A VÝROBA HUDOBNÝCH NÁSTROJOV
33-31-6 Drevárstvo
33-33-6 Stolárstvo
33-35-6 Čalúnnictvo a dekoratérstvo
33-37-6 Výroba hudobných nástrojov
34 POLYGRAFIA, SPRACOVANIE PAPIERA, FILM A FOTOGRAFIA
34-31-6 Polygrafia
36 STAVEBNÍCTVO A ZAMEMERAČSTVO
36-32-6 Pozemné stavby 3)
36-52-6 Technické zariadenia budov
36-53-6 Dopravné stavby
36-54-6 Vodohospodárske stavby 4)
36-55-6 Geodézia
37 DOPRAVA, POŠTY A TELEKOMUNIKÁCIE
37-41-6 Zabezpečovacia a oznamovacia technika v železničnej doprave
37-42-6 Elektrická trakcia a koľajové vozidlá v železničnej doprave
37-43-6 Železničná doprava a preprava
37-44-6 Prevádzka automobilovej dopravy
37-45-6 Prevádzka lodnej dopravy
37-46-6 Spojová technika
37-47-6 Údržba a rekonštrukcia tratí
37-48-6 Mestská hromadná doprava
39 ŠPECIÁLNE TECHNICKÉ ODBORY
39-62-6 Technická obsluha prostriedkov výpočtovej techniky
42 POĽNOHOSPODÁRSTVO A LESNÉ HOSPODÁRSTVO
42-11-6, 3 Záhradníctvo 5)
42-13-6 Pestovateľstvo - chovateľstvo
42-14-6 Vinohradníctvo
42-15-6 Rybárstvo
42-16-6 Hydinárstvo
42-17-6 Mechanizácia poľnohospodárskej výroby
42-19-6 Lesníctvo
42-31-6 Pestovateľstvo 6)
42-32-6 Chovateľstvo 7)
43 VETERINÁRNE VEDY
43-30-6 Veterinárstvo
53 ZDRAVOTNÍCTVO
53-01-6 Zdravotná sestra
53-02-6 Detská sestra
53-03-6 Ženská sestra
53-04-6 Diétna sestra
53-06-6 Rehabilitačný pracovník
53-07-6 Asistent hygienickej služby
53-08-6 Zdravotnícky laborant
53-09-6 Rádiologický laborant
53-10-6 Zubný laborant
53-11-6 Farmaceutický laborant
53-12-6 Očný optik
53-13-6 Ortopedický protetik
63 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY
63-01-6 Všeobecná ekonomika
01 Zahraničný obchod
63-02-6 Ekonomika spojov
63-03-6 Ekonomika služieb
63-04-6 Ekonomika obchodu a služieb
63-05-6 Ekonomika poľnohospodárstva
63-06-6 Výpočtová technika a spracovanie informácií
63-14-6 Cestovný ruch a spoločné stravovanie
01 Cestovný ruch
02 Ekonomika a prevádzka hotelov
03 Ekonomika a prevádzka spoločného stravovania
04 Prevádzka hotelov a spoločného stravovania
63-33-6 Administratíva a sekretárske práce
68 PRÁVNE VEDY
68-51-6 Sociálno-právna starostlivosť
01 Správne zameranie
02 Sociálne zameranie
03 Kádrová a personálna práca
72 PUBLICISTIKA, KNIHOVNÍCTVO A VEDECKÉ INFORMÁCIE
72-47-6 Knihovníctvo 8)
72-50-6 Vedecké a technické informácie
76 UČITEĽSTVO
76-40-6 Učiteľstvo na materských školách
76-41-6 Vychovávateľstvo 9)
76-43-6 Kultúrno-výchovná práca
82 UMENIE, ÚŽITKOVÉ UMENIE A RUČNÁ UMELECKOREMESELNÁ VÝROBA
82-26-76 Herectvo 10)
82-27-7,6 Tanec 10)
82-28-7,6 Spev 10)
82-29-7,6 Hudba 10)
01 Dirigovanie 11)
02 Hra na klávesových nástrojoch
03 Hra na sláčikových nástrojoch
04 Hra na dychových nástrojoch
09 Hra na ostatných nástrojoch
82-30-6 Scénografia
01 Scénické techniky pre divadlo, film a televíziu
03 Parochniarstvo a maskérstvo
82-31-6 Priemyselné výtvarníctvo
01 Tvarovanie strojov a nástrojov
02 Tvarovanie výrobkov z plastických látok
03 Konštrukcia a tvorba osvetľovadiel
04 Konštrukcia a tvorba nábytku a interiéru
05 Tvarovanie a rytectvo razníc jabloneckej bižutérie
06 Pasiarstvo jabloneckej bižutérie
07 Povrchové zošľachťovanie jabloneckej bižutérie
08 Tvarovanie hračiek a dekoratívnych predmetov
82-32-6 Propagačné výtvarníctvo
01 Aranžérstvo a výstavníctvo
02 Propagačná grafika
03 Úžitková fotografia v propagácii, vede a kultúre
04 Grafická úprava tlačív
82-33-6 Výtvarné spracovanie kovov a drahých kameňov
01 Zlatníctvo a strieborníctvo
02 Umelecké kováčstvo a zámočníctvo
03 Plošné a plastické rytie kovov
04 Brúsenie a rytie drahých kameňov
82-34-6 Výtvarné spracovanie keramiky
01 Modelárstvo úžitkovej a dekoratívnej keramiky alebo porcelánu
02 Ozdobovanie keramiky alebo porcelánu
82-35-6 Výtvarné spracovanie skla
01 Modelárstvo lisovaného skla a zhotovovanie tvárníc
02 Brúsenie a vzorovanie brúseného skla
03 Hutnícke tvarovanie skla
04 Tvarovanie, maľovanie a leptanie skla
05 Rytie skla
06 Tvorba a výroba železnobrodských sklených figúrok
07 Vzorovanie sklenej bižutérie
82-36-6 Výtvarné spracovanie textílií
01 Výtvarné spracovanie tkanín
02 Výtvarné spracovanie pletenín
82-37-6 Modelárstvo a návrhárstvo odevov, obuvi a módnych doplnkov
01 Modelárstvo a návrhárstvo odevov vrátane scénických kostýmov
02 Modelárstvo a návrhárstvo obuvi a módnych doplnkov
82-38-6 Umelecké remeslá
01 Kameňosochárstvo
02 Rezbárstvo a tvarovanie dreva
03 Úžitková maľba a plastické dekorácie v propagácii, scénografii a architektúre
05 Ručné tkanie, čipkárska a výšivkárska tvorba
82-39-6 Obalová technika
82-45-6 Konzervátorstvo a reštaurátorstvo
82-46-6 Umelecké odlievanie kovov
Odbory, v ktorých sa poskytuje stredné vzdelanie bez maturity
Kód SKUPINA ŠTUDIJNÝCH ODBOROV
Študijný odbor
Zamearnie učebného odboru na:
42 POĽNOHOSPODÁRSTVO A LESNÉ HOSPODÁRSTVO
42-33-3 Včelárstvo
42-34-3 Ovčiarstvo
53 ZDRAVOTNÍCTVO
53-01-3 Ošetrovateľka
53-02-3 Pestúnka
53-05-3 Zubná inštrumentárka
63 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY
63-32-3 Hospodárska administratíva
82 UMENIE, ÚŽITKOVÉ UMENIE A RUČNÁ UMELECKOREMESELNÁ VÝROBA
82-47-3 Ladič klavírov (len pre zrakovo postihnutú mládež)
Vysvetlivky
Piaty člen číselného znaku (jednomiestny) označuje stupeň (prípadne druh) vzdelania, ktorý sa štúdiom uvedeného odboru dosahuje. Číslo 3 označuje stredné vzdelanie (kratšie štúdium než štvorročné, neukončené maturitnou skúškou). Číslo 6 označuje úplné stredné vzdelanie na stredných odborných školách, číslo 7 označuje vyššie vzdelanie (piaty a šiesty ročník konzervatórií).
Ad 1) Študijný odbor 22-35-6 Hutníctvo má vnútorné zamerania Hutníctvo neželezných kovov a Tepelné spracovanie kovov, ktoré sa označujú tým istým číselným znakom.
Ad 2) Študijný odbor 27-25-6 Tehlárstvo a výroba žiaruvzdorných materiálov má vnútorné zamerania Tehliarstvo a výroba ľahčených stavebných materiálov a Výroba žiaruvzdorných materiálov, ktoré sa označujú tým istým číselným znakom.
Ad 3) Odbor 36-32-6 Pozemné stavby má vnútorné zameranie Obnova stavebných pamiatok, ktoré sa označuje tým istým číselným znakom.
Ad 4) Odbor 36-54-6 Vodohospodárske stavby má aj prevádzkové zameranie, ktoré sa označuje tým istým číselným znakom.
Ad 5) Odbor 42-11-3 Záhradníctvo má v štúdiu poskytujúcom stredné vzdelanie (bez maturitnej skúšky) vnútorné zamerania Viazačstvo a aranžérstvo, Ovocinárstvo a zeleninárstvo, Vinárstvo a zeleninárstvo, Kvetinárstvo a zeleninárstvo a Sadovníctvo a škôlkárstvo, ktoré sa označujú spoločným číselným znakom 42-11-3.
Ad 6) Odbor 42-31-6 Pestovateľstvo má vnútorné zamerania na chmeliarstvo a na meliorácie, ktoré sa označujú tým istým číselným znakom.
Ad 7) Odbor 42-32-6 Chovateľstvo má vnútorné zameranie pracovník Pionierskej organimeranie na podhorskú oblasť, ktoré sa označuje tým istým číselným znakom.
Ad 8) Odbor 72-47-6 Knihovníctvo má vnútorné zameranie archívnictvo, ktoré sa označuje tým istým číselným znakom.
Ad 9) Odbor 76-41-6 Vychovávateľstvo má vnútorné zameranie pracovník Pionierskej organizácie SZM, ktoré sa označuje tým istým číselným znakom.
Ad 10) V odbore 82-27-7 Tanec je denné štúdium absolventov konzervatórií, ktoré poskytuje vyššie vzdelanie, jednoročné. V odboroch 82-26-7 Herectvo, 82-28-7 Spev a 82-29-7 Hudba je denné štúdium absolventov konzervatórií, ktoré poskytuje vyššie vzdelanie, dvojročné.
Ad 11) Študijné zameranie 82-29-7,6/01 Dirigovanie má vnútorné zameranie skladba, ktoré sa označuje tým istým číselným znakom.
ODDIEL D
Nomenklatúra skupín študijných odborov, študijných odborov a zameraní študijných odborov na stredných školách pre pracujúcich
Kód SKUPINA ŠTUDIJNÝCH ODBOROV
Študijný odbor
Zameranie študijného odboru na:
01 NASTAVOVANIE, RIADENIE A OBSLUHA VÝROBNÝCH STROJOV A ZARIADENÍ
01-01-4 Baníctvo
02, 03 HUTNÍCTVO, STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA
02-0 Hutníctvo kovov
02-01-4 metalurgiu
02-02-4 tvárnenie kovov
02-1 Strojárstvo
02-11-4 - spracovanie kovov a montáž strojov a zariadení
02-12-4 - strojové obrábanie kovov
02-13-4 - tvárnenie a úpravu kovov
02-14-4 - prevádzku strojov a zariadení
02-48-4 Plynárstvo
04 ELEKTROTECHNIKA, DOPRAVA, POŚTY A TELEKOMUNIKÁCIE
04-0 Elektrotechnika
04-01-4 - energetiku
04-02-4 - výrobu a prevádzku strojov a zariadení
04-03-4 - elektronické zariadenia
04-11-4 Zariadenia oznamovacej techniky
04-16-4 Poštová prevádzka
04-2 Dopravná prevádzka
04-21-4 - železničnú dopravu
04-22-4 - cestnú a mestskú dopravu
04-23-4 - lodnú dopravu
05 TECHNICKÁ CHÉMIA SILIKÁTOV
05-01-4 Keramický priemysel
05-02-4 Výroba bižutérie
05-1 Sklársky priemysel
05-11-4 - výrobu skla
05-12-4 - zošľachťovanie skla
05-13-4 - optiku
06 OSTATNÁ TECHNICKÁ CHÉMIA, POTRAVINÁRSTVO A POLYGRAFIA
06-0 Priemyselná chémia
06-01-4 - chemické procesy
06-02-4 - spracovanie kaučuku a plastov
06-03-4 - textil
06-04-4 - farmaceutickú výrobu
06-15-4 Potravinársky priemysel
06-17-4 Polygrafický priemysel
07 TEXTIL A ODEVNÍCTVO
07-01-4 Textilný priemysel
07-02-4 Odevníctvo
08 SPRACOVANIE DREVA, VÝROBA HUDOBNÝCH NÁSTROJOV, SPRACOVANIE KOŽE A VÝROBA OBUVI
08-01-4 Drevospracúvací priemysel
08-02-4 Nábytkársky priemysel
08-05-4 Kožušnícka výroba
08-1 Kožiarska výroba
08-11-4 - výrobu usní a kožušín
08-12-4 - výrobu obuvi
08-13-4 - výrobu koženej galantérie
09 STAVEBNÍCTVO A ZEMEMERAČSTVO
09-01-4 Stavebníctvo
09-02-4 Vodohospodárske zariadenia
45 POĽNOHOSPODÁRSTVO A LESNÉ HOSPODÁRSTVO
45-0 Poľnohospodárstvo
45-01-4 - rastlinnú výrobu
45-02-4 - živočíšnu výrobu
45-1 Záhradníctvo
45-11-4 - záhradnícku výrobu
45-12-4 - záhradnícke služby
45-21-4 Lesné hospodárstvo
45-26-4 Mechanizácia poľnohospodárstva a lesníctva
55 ZDRAVOTNÍCTVO
55-01-4 Zdravotníctvo
55-02-4 Ortopedická protetika
64 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY
64-0 Prevádzka miestneho hospodárstva a výrobných družstiev
64-01-4 - výrobu a služby
64-02-4 - fotografiu
64-1 Prevádzka obchodu
64-11-4 - vnútorný obchod
64-12-4 - propagáciu
64-13-4 - knižnú kultúru
64-21-4 Prevádzka spoločného stravovania
64-26-4 Vlasová kozmetika
85 UMENIE, ÚŽITKOVÉ UMENIE A RUČNÁ UMELECKOREMESELNÁ VÝROBA
85-01-4 Umeleckoremeselné práce
85-02-4 Scénická tvorba
ODDIEL E
I. Sústava skupín učebných odborov, učebných odborov a zameraní učebných odborov na stredných odborných učilištiach, ktorých denné štúdium trvá 3 roky a 4 mesiace
Kód SKUPINA UČEBNÝCH ODBOROV
Učebný odbor
Zameranie učebného odboru na:
Učebný odbor určený pre
chlapcov - CH
dievčatá - D
Učebný odbor zavedený: Kód študijného odboru na strednej škole pre pracujúcich1)
01 NASTAVOVANIE, RIADENIE A OBSLUHA VÝROBNÝCH STROJOV A ZARIADENÍ
01-51-2 Baník CH 1. 9. 1981 01-01-4
01-6, 01-7 Strojník
Strojníčka
01-61-2 poľnohospodársku výrobu CH 1. 9. 1981 45-01-4
02-14-4
01-62-2 výrobu krmív a úpravu plodín CH, D 1. 9. 1981 02-14-4
01-63-2 vrtné súpravy CH 1. 9. 1981 02-14-4
01-64-2 výrobu káblov CH, D 1. 9. 1981 02-14-4
01-65-2 hutnícke tvárnenie kovov CH 1. 9. 1981 02-02-4
02-14-4
01-66-2 energetické zariadenia CH, D 1. 9. 1981 02-14-4
04-01-4
01-67-2 lodnú dopravu CH 1. 9. 1981 04-23-4
02-14-4
01-68-2 duté sklo CH 1. 9. 1981 02-14-4
01-69-2 ploché sklo CH 1. 9. 1981 02-14-4
01-71-2 výrobu stavebných látok CH, D 1. 9. 1981 02-14-4
01-72-2 drevárske polotovary CH 1. 9. 1981 02-14-4
01-73-2 konštrukčné dosky CH, D 1. 9. 1981 02-14-4
01-74-2 výrobu papiera CH 1. 9. 1981 02-14-4
01-75-2 spracovanie papiera CH, D 1. 9. 1981 02-14-4
01-76-2 cukrovary a škrobárne CH, D 1. 9. 1981 02-14-4
01-77-2 stavebné a traťové stroje CH 1. 9. 1981 02-14-4
01-78-2 hutnícku druhovýrobu kovov CH, D 1. 9. 1981 02-14-4
02, 03 HUTNÍCTVO, STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA
02-5 Hutník
02-51-2 výrobu železných kovov CH 1. 9. 1981 02-01-4
02-52-2 výrobu neželezných kovov CH 1. 9. 1981 02-01-4
02-7 Klampiar
02-71-2 strojársku výrobu CH 1. 9. 1978 02-11-4
02-72-2 stavebnú výrobu CH 1. 9. 1978 02-11-4
02-73-2 karosérie CH 1. 9. 1978 02-11-4
02-8 Strojový mechanik
Strojová mechanička
02-81-2 stroje a zariadenia CH, D 1. 9. 1981 02-11-4
02-82-2 nástroje a náradie CH, D 1. 9. 1981 02-11-4
02-83-2 okuliarovú optiku CH, D 1. 9. 1981 02-11-4
02-84-2 oceľové konštrukcie CH 1. 9. 1981 02-11-4
02-85-2 výrobu a montáž potrubia CH 1. 9. 1981 02-11-4
02-86-2 výrobu a montáž kotlov CH 1. 9. 1981 02-11-4
02-87-2 traťové montáže CH 1. 9. 1981 04-21-4
03-1, 03-2 Mechanik-opravár
Mechanička-opravárka
03-11-2 poľnohospodárske a lesnícke stroje a zariadenia CH 1. 9. 1980 02-11-4
03-12-2 vážiace zariadenia CH, D 1. 9. 1980 02-11-4
03-13-2 stroje a zariadenia CH, D 1. 9. 1980 02-11-4
03-14-2 administratívnu techniku CH, D 1. 9. 1980 02-11-4
01-01-4
03-15-2 banské stroje a zariadenia CH 1. 9. 1980 02-11-4
02-48-4
03-16-2 plynárenské zariadenia CH 1. 9. 1980 02-11-4
02-48-4
03-17-2 cestné motorové vozidlá CH, D 1. 9. 1980 02-11-4
04-22-4
03-18-2 zdvíhacie zariadenia CH 1. 9. 1980 02-11-4
03-19-2 koľajové vozidlá CH 1. 9. 1980 04-22-4
02-11-4
03-21-2 chladiarenské zariadenia CH, D 1. 9. 1980 02-11-4
03-22-2 lietadlá CH 1. 9. 1980 02-11-4
03-4 Úpravár kovov
03-41-2 tepelné spracovanie CH 1. 9. 1980 02-13-4
03-42-2 pokovovanie CH 1. 9. 1980 02-13-4
03-5 Rytec kovov
Rytkyňa kovov
03-51-2 nástroje a znaky CH, D 1. 9. 1979 02-11-4
03-52-2 tlačiace a raziace valce CH, D 1. 9. 1979 02-11-4
03-71-2 Zlievač CH 1. 9. 1981 02-13-4
03-72-2 Strojový kováč CH 1. 9. 1980 02-13-4
03-73-2 Modelár
Modelárka
CH, D 1. 9. 1980 02-11-4
02-13-4
08-01-4
03-74-2 Nástrojár
Nástrojárka
CH, D 1. 9. 1978 02-11-4
03-75-2 Obrábač kovov
Obrábačka kovov
CH, D 1. 9. 1978 02-12-4
03-76-2 Mechanik optických prístrojov
Mechanička optických prístrojov
CH, D 1. 9. 1979 02-11-4
03-77-2 Hodinár
Hodinárka
CH, D 1. 9. 1978 02-11-4
03-79-2 Lakovník
Lakovníčka
CH, D 1. 9. 1978 64-01-4
04 ELEKTROTECHNIKA, DOPRAVA, POŠTY A TELEKOMUNIKÁCIE
04-6 Elektromechanik
Elektromechanička
04-61-2 stroje a zariadenia CH, D 1. 9. 1978 04-02-4
04-62-2 banské stroje a zariadenia CH 1. 9. 1978 04-02-4
01-01-4
04-63-2 rozvodné zariadenia CH, D 1. 9. 1978 04-02-4
04-01-4
04-64-2 meracie a regulačné prístroje CH, D 1. 9. 1978 04-02-4
04-7 Spojový mechanik
Spojová mechanička
04-71-2 oznamovacie siete CH 1. 9. 1978 04-11-4
04-72-2 spojové zariadenia CH, D 1. 9. 1978 04-11-4
04-81-2 Mechanik elektronických zariadení
Mechanička elektronických zariadení
CH, D 1. 9. 1979 04-03-2
04-85-2 Manipulant poštovej prevádzky a prepravy
Manipulantka poštovej prevádzky a prepravy
CH, D 1. 9. 1978 04-16-4
04-86-2 Železničiar
Železničiarka
CH, D 1. 9. 1980 04-21-4
05 TECHNICKÁ CHÉMIA SILIKÁTOV
05-3 Keramik
Keramička
05-31-2 porcelán a keramiku CH, D 1. 9. 1978 05-01-4
05-32-2 stavebnú keramiku CH, D 1. 9. 1978 05-01-4
05-33-2 elektrokeramiku CH, D 1. 9. 1978 05-01-4
05-34-2 brúsiace prostriedky CH, D 1. 9. 1978 05-01-4
05-35-2 umeleckoremeselné práce CH, D 1. 9. 1978 05-01-4
05-4 Maliar skla a keramiky
Maliarka skla a keramiky
05-41-2 maľbu skla CH, D 1. 9. 1979 05-12-4
05-42-2 maľbu a dekoráciu keramiky CH, D 1. 9. 1979 05-12-4
05-01-4
05-5 Sklár
Sklárka
05-51-2 duté sklo CH 1. 9. 1978 05-11-4
05-52-2 lisované sklo CH 1. 9. 1978 05-11-4
05-53-2 technické sklo CH, D 1. 9. 1978 05-11-4
05-6 Brusič skla
Brusička skla
05-61-2 obrusovanie a zabrusovanie CH, D 1. 9. 1978 05-12-4
05-62-2 vybrusovanie CH, D 1. 9. 1978 05-12-4
05-63-2 rytie CH, D 1. 9. 1978 05-12-4
05-7 Výrobca bižutérie a ozdobných predmetov
Výrobkyňa bižutérie a ozdobných predmetov
05-71-2 sklenú bižutériu CH, D 1. 9. 1979 05-02-4
05-72-2 kovovú bižutériu CH, D 1. 9. 1979 05-02-4
05-73-2 ozdobné predmety CH, D 1. 9. 1979 05-02-4
05-74-2 výrobu zapínadiel CH, D 1. 9. 1979 05-02-4
05-81-2 Brusič technického a šperkového kameňa
Brusička technického a šperkového kameňa
05-82-2 Prístrojový optik
Prístrojová optička
CH, D 1. 9. 1979 05-13-4
06 OSTATNÁ TECHNICKÁ CHÉMIA, POTRAVINÁRSTVO A POLYGRAFIA
06-4 Prevádzkový chemik
Prevádzková chemička
06-41-2 priemyselnú chémiu CH, D 1. 9. 1978 06-01-4
06-42-2 úpravu vody CH, D 1. 9. 1978 06-01-4
06-43-2 výrobu koksu a spracovanie vedľajších produktov CH 1. 9. 1981 06-01-4
06-44-2 úpravu úžitkových nerastov CH 1. 9. 1978 06-01-4
06-45-2 silikátové vlákna CH, D 1. 9. 1981 06-01-4
06-46-2 tukový priemysel a kozmetiku CH, D 1. 9. 1978 06-01-4
06-47-2 práčovne a čistiarne CH, D 1. 9. 1978 06-01-4
64-01-4
06-5 Textilný chemik
Textilná chemička
06-51-2 úpravu textílií CH, D 1. 9. 1978 06-03-4
06-52-2 farbenie textílií CH, D 1. 9. 1978 06-03-4
06-53-2 potlačovanie textílií CH, D 1. 9. 1978 06-03-4
06-6 Garbiarsky chemik
Garbiarska chemička
06-61-2 spracovanie kože CH, D 1. 9. 1978 08-11-4
06-62-2 spracovanie kožušníckych kožiek CH 1. 9. 1978 08-11-4
06-7 Biochemik
Biochemička
06-71-2 mliekársku výrobu CH, D 1. 9. 1980 06-15-4
06-72-2 výrobu piva a sladu CH, D 1. 9. 1980 06-15-4
06-73-2 liehovarskú výrobu a výrobu vína CH, D 1. 9. 1980 06-15-4
06-79-2 farmaceutickú výrobu CH, D 1. 9. 1980 06-04-4
06-81-2 Gumár-plastikár
Gumárka-plastikárka
CH, D 1. 9. 1978 06-02-4
64-01-4
06-84-2 Filmový laborant
Filmová laborantka
CH, D 1. 9. 1979 64-02-4
06-85-2 Tlačiar na maloofsetových a sieťotlačových strojoch
Tlačiarka na maloofsetových a sieťotlačových strojoch
CH, D 1. 9. 1979 06-17-4
06-86-2 Lejár v polygrafii CH 1. 9. 1980 06-17-4
06-91-2 Mlynár CH 1. 9. 1979 06-15-4
06-92-2 Pekár
Pekárka
CH, D 1. 9. 1979 06-15-4
06-93-2 Cukrár
Cukrárka
CH, D 1. 9. 1979 06-15-4
06-94-2 Cukrovinkár
Cukrovinkárka
CH, D 1. 9. 1981 06-15-4
06-95-2 Mäsiar-údenár
Mäsiarka-údenárka
CH, D 1. 9. 1980 06-15-4
06-96-2 Konzervár
Konzervárka
CH, D 1. 9. 1980 06-15-4
07 TEXTIL A ODEVNÍCTVO
07-2 Plstiar
Plstiarka
07-21-2 technické plsti CH, D 1. 9. 1980 07-01-4
07-22-2 klobučnícke plsti CH, D 1. 9. 1980 07-01-4
07-3 Pradiar
Pradiarka
07-31-2 prípravu lykových vlákien CH, D 1. 9. 1979 07-01-4
07-32-2 spracovanie vlákien na textilné polotovary CH, D 1. 9. 1979 07-01-4
07-4 Tkáč
Tkáčka
07-41-2 plošné textílie CH, D 1. 9. 1979 07-01-4
07-42-2 kovové tkaniny a sitá CH, D 1. 9. 1979 07-01-4
07-43-2 umeleckoremeselné práce CH, D 1. 9. 1979 85-01-4
07-5 Klobučník
Klobučníčka
07-51-2 priemyselnú výrobu CH, D 1. 9. 1980 07-01-4
07-52-2 zákazkovú výrobu CH, D 1. 9. 1980 64-01-4
07-01-4
07-6 Krajčírka
07-61-2 odevnú konfekciu a bielizeň D 1. 9. 1979 07-02-4
07-62-2 technickú konfekciu D 1. 9. 1979 07-02-4
01-63-2 textilné hračky D 1. 9. 1979 07-02-4
07-7 Krajčír
Krajčírka
07-71-2 dámske odevy CH, D 1. 9. 1980 07-02-4
07-72-2 pánske odevy CH, D 1. 9. 1980 07-02-4
07-73-2 scénické kostýmy CH, D 1. 9. 1980 85-02-4
07-81-2 Prámikár
Prámikárka
CH, D 1. 9. 1980 07-01-4
07-82-2 Pletiar
Pletiarka
CH, D 1. 9. 1980 07-01-4
07-83-2 Strojová vyšívačka D 1. 9. 1980 07-01-4
07-84-2 Výrobca netkaných textílií
Výrobkyňa netkaných textílií
CH, D 1. 9. 1980 07-01-4
08 SPRACOVANIE DREVA, VÝROBA HUDOBNÝCH NÁSTROJOV, SRPACOVANIE KOŽE A VÝROBA OBUVI
08-2 Stolár
Stolárka
08-21-2 výrobu nábytku a zariadení CH, D 1. 9. 1979 08-02-4
08-22-2 stavebnú výrobu CH 1. 9. 1979 08-01-4
08-23-2 umeleckoremeselné práce CH, D 1. 9. 1979 85-01-4
08-3 Spracovateľ prírodných pletív
Spracovateľka prírodných pletív
08-31-2 výrobu košíkov a nábytku CH, D 1. 9. 1979 64-01-4
08-32-2 pletenú galantériu CH, D 1. 9. 1979 64-01-4
08-4 Mechanik hudobných nástrojov
Mechanička hudobných nástrojov
08-41-2 akordeóny a fúkacie harmoniky CH, D 1. 9. 1980 08-01-4
08-42-2 dychové a bicie nástroje CH, D 1. 9. 1980 08-01-4
08-43-2 klávesové nástroje CH, D 1. 9. 1980 08-01-4
08-44-2 strunové nástroje CH, D 1. 9. 1980 08-01-4
08-5 Kožušník
Kožušníčka
08-51-2 prípravu kožušinových výrobkov CH, D 1. 9. 1979 08-05-4
08-52-2 šitie a opravy kožušinových výrobkov CH, D 1. 9. 1979 08-05-4
08-6 Rukavičkár
Rukavičkárka
08-61-2 strih rukavičkárskych výrobkov CH, D 1. 9. 1978 08-13-4
08-62-2 šitie rukavičkárskych výrobkov CH, D 1. 9. 1978 08-13-4
08-7 Obuvník
Obuvníčka
08-71-2 výrobu obuvi z usní a plastov CH, D 1. 9. 1980 08-12-4
08-72-2 výrobu obuvníckych polotovarov CH, D 1. 9. 1980 08-12-4
08-73-2 scénickú obuv CH, D 1. 9. 1980 85-02-4
08-81-2 Spracovateľ dreva
Spracovateľka dreva
CH, D 1. 9. 1980 08-01-4
08-82-2 Kefár
Kefárka
CH, D 1. 9. 1979 08-01-4
08-83-2 Čalúnnik
Čalúnnička
CH, D 1. 9. 1980 08-02-4
08-84-2 Pečiatkár
Pečiatkárka
CH, D 1. 9. 1979 64-01-4
08-85-2 Remenár-sedlár
Remenárka-sedlárka
CH, D 1. 9. 1980 08-13-4
08-86-2 Zvrškár
Zvrškárka
CH, D 1. 9. 1980 08-12-4
09 STAVEBNÍCTVO A ZEMEMERAČSTVO
09-3 Železobetonár
09-31-2 výrobu stavebných dielcov CH 1. 9. 1980 09-01-4
09-32-2 výrobu a montáž stavebných konštrukcií CH 1. 9. 1980 09-01-4
09-4 Kamenár
09-41-2 ťažbu a spracovanie kameňa CH 1. 9. 1981 64-01-4
09-42-2 umeleckoremeselné práce CH 1. 9. 1981 85-01-4
09-5 Sklenár
Sklenárka
09-51-2 zasklievanie a rámovanie CH, D 1. 9. 1981 64-01-4
09-52-2 umeleckoremeselné práce CH 1. 9. 1981 85-01-4
09-6 Maliar
09-61-2 stavebnú výrobu CH 1. 9. 1978 64-01-4
09-62-2 interiéry CH 1. 9. 1978 64-01-4
09-71-2 Murár CH 1. 9. 1979 09-01-4
09-72-2 Tesár CH 1. 9. 1980 09-01-4
09-73-2 Vodár CH 1. 9. 1978 09-02-4
09-74-2 Mozaikár
Mozaikárka
CH, D 1. 9. 1981 85-01-4
09-75-2 Dláždič CH 1. 9. 1979 09-01-4
09-76-2 Izolatér CH 1. 9. 1981 09-01-4
09-77-2 Pokrývač CH 1. 9. 1980 09-01-4
09-78-2 Inštalatér CH 1. 9. 1979 02-11-4
02-05-4
09-79-2 Podlahár CH 1. 9. 1980 09-01-4
09-81-2 Kominár CH 1. 9. 1981 64-01-4
45 POĽNOHOSPODÁRSTVO A LESNÉ HOSPODÁRSTVO
45-6 Pestovateľ
Pestovateľka
45-61-2 vinohradníctvo CH, D 1. 9. 1978 45-11-4
45-62-2 ovocinárstvo a včelárstvo CH, D 1. 9. 1978 45-11-4
45-63-2 šľachtenie a semenárstvo CH, D 1. 9. 1978 45-11-4
45-71-2 Záhradník
Záhradníčka
CH, D 1. 9. 1978 45-11-4
45-12-4
64-01-4
45-75-2 Mechanizátor lesnej výroby CH 1. 9. 1980 45-21-4
45-77-2 Hydinár
Hydinárka
CH, D 1. 9. 1978 45-02-4
45-78-2 Rybár CH 1. 9. 1979 45-02-4
45-8 Chovateľ
Chovateľka
45-81-2 chov hovädzieho dobytka, ošípaných a oviec CH, D 1. 9. 1980 45-02-4
45-82-2 chov koní a jazdectvo CH, D 1. 9. 1980 45-02-4
45-83-2 chov kožušinových a laboratórnych zvierat CH, D 1. 9. 1980 45-02-4
55 ZDRAVOTNÍCTVO
55-6 Protetik
Protetička
55-61-2 mechaniku CH, D 1. 9. 1978 55-02-4
55-62-2 bandáže CH, D 1. 9. 1978 55-02-4
55-63-2 obuv CH, D 1. 9. 1978 55-02-4
64 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY
64-51-2 Aranžér
Aranžérka
CH, D 1. 9. 1979 64-12-4
64-52-2 Fotograf
Fotografka
CH, D 1. 9. 1979 64-02-4
64-53-2 Knihár
Knihárka
CH, D 1. 9. 1978 06-17-4
64-56-2 Kaderník
Kaderníčka
CH, D 1. 9. 1979 64-26-4
85-02-4
64-6, 64-7 Predavač
Predavačka
64-61-2 potravinársky tovar CH, D 1. 9. 1981 64-11-4
64-62-2 rozličný tovar CH, D 1. 9. 1981 64-11-4
64-63-2 elektrotechnický tovar CH, D 1. 9. 1981 64-11-4
64-64-2 drogériový tovar CH, D 1. 9. 1981 64-11-4
64-65-2 motorové vozidlá CH, D 1. 9. 1981 64-11-4
64-66-2 stavebniny a remeselnícke potreby CH, D 1. 9. 1981 64-11-4
64-67-2 textil a odievanie CH, D 1. 9. 1981 64-11-4
64-68-2 obuv a koženú galantériu CH, D 1. 9. 1981 64-11-4
64-69-2 domáce potreby CH, D 1. 9. 1981 64-11-4
64-71-2 drobný tovar CH, D 1. 9. 1981 64-11-4
64-72-2 hodiny a klenoty CH, D 1. 9. 1981 64-11-4
64-73-2 nábytok a bytové zariadenia CH, D 1. 9. 1981 64-11-4
64-74-2 kníhkupectvo CH, D 1. 9. 1981 64-13-4
64-8 Operátor skladovania
Operátorka skladovania
64-81-2 hutnícke a strojárske výrobky CH, D 1. 9. 1978 02-11-4
64-11-4
64-82-2 stavebné materiály CH, D 1. 9. 1981 09-01-4
64-11-4
64-83-2 obchod CH, D 1. 9. 1978 64-11-4
64-84-2 zdravotnícke potreby CH, D 1. 9. 1978 64-11-4
64-9 Kuchár-čašník
Kuchárka-servírka
64-91-2 kuchára
kuchárku
CH, D 1. 9. 1979 64-21-4
64-92-2 čašníka
servírku
CH, D 1. 9. 1979 64-21-4
64-93-2 kuchára-čašníka
kuchárku-servírku
CH, D 1. 9. 1979 64-21-4
85 UMENIE, ÚŽITKOVÉ UMENIE A RUČNÁ UMELECKOREMESELNÁ VÝROBA
85-41-2 Kováč a zámočník CH 1. 9. 1981 85-01-4
85-42-2 Kovolejár a cizelér CH 1. 9. 1980 85-01-4
85-43-2 Pasiar
Pasiarka
CH, D 1. 9. 1980 85-01-4
05-02-4
85-45-2 Zlatník a klenotník
Zlatníčka a klenotníčka
CH, D 1. 9. 1980 85-01-4
05-02-4
85-51-2 Štukatér CH 1. 9. 1980 85-01-4
85-55-2 Rezbár
Rezbárka
CH, D 1. 9. 1981 85-01-4
85-6 Pozlacovač
Pozlacovačka
85-61-2 obrazové rámy CH, D 1. 9. 1980 08-01-4
85-01-4
85-62-2 umeleckoremeselné práce CH, D 1. 9. 1980 85-01-4
85-71-2 Ručná vyšívačka D 1. 9. 1980 85-01-4
85-72-2 Ručná čipkárka D 1. 9. 1978 85-01-4
85-76-2 Parochniar a maskér
Parochniarka a maskérka
CH, D 1. 9. 1980 64-26-4
85-02-4
II. Štúdium popri zamestnaní pre absolventov gymnázií, kde súčasťou štúdia je odborná príprava na výkon povolaní a činností v národnom hospodárstve, a pre absolventov stredných odborných škôl príbuzného odboru trvá v učebných odboroch 08-82-2 Kefár, Kefárka a 09-75-2 Dláždič pol roka, v ostatných učebných odboroch jeden rok.
III. Štúdium popri zamestnaní pre absolventov ostatných gymnázií a pre absolventov ostatných stredných odborných škôl trvá v učebných odboroch 08-82-2 Kefár, Kefárka a 09-75-2 Dláždič jeden rok, v učebných odboroch
07-6 Krajčírka so zameraním na
07-61-2 odevnú konfekciu a bielizeň
07-62-2 technickú konfekciu
07-63-2 textilné hračky
07-81-2 Prámikár, Prámikárka
07-83-2 Strojová vyšívačka
08-3 Spracovateľ prírodných pletív, Spracovateľka prírodných pletív so zameraním na
08-31-2 výrobu košíkov a nábytku
08-32-2 pletenú galantériu
08-86-2 Zvrškár, Zvrškárka
09-5 Sklenár, Sklenárka so zameraním na
09-51-2 zasklievanie a rámovanie
45-77-2 Hydinár, Hydinárka
trvá jeden a pol roka, v ostatných učebných odboroch dva roky.
IV. Sústava skupín učebných odborov, učebných odborov a zameraní učebných odborov na stredných odborných učilištiach, ktorých denné štúdium trvá 2 roky a 4 mesiace
Kód SKUPINA UČEBNÝCH ODBOROV
Učebný odbor
Zameranie učebného odboru na:
Učebný odbor určený pre
chlapcov - CH
dievčatá - D
Učebný odbor zavedený: Kód študijného odboru na strednej škole pre pracujúcich
01 NASTAVOVANIE, RIADENIE A OBSLUHA VÝROBNÝCH STROJOV A ZARIADENÍ nie je zavedený
01-55-2 Hlbinné dobývanie CH 1. 9. 1980
01-56-2 Povrchové dobývanie CH 1. 9. 1980
02, 03 HUTNÍCTVO, STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACUJÚCA VÝROBA nie je zavedený
02-61-2 Hutnícka výroba CH, D 1. 9. 1980
03-81-2 Prevádzka energetických výrobní CH 1.9.1980
03-82-2 Stavba rozvodných zariadení CH 1. 9. 1980
03-84-2 Obsluha stavebných strojov CH 1. 9. 1981
03-85-2 Strojárska výroba so zameraním na: 1. 9. 1980
01 obrábanie kovov CH, D
02 výrobu strojov a zariadení CH, D
03 povrchovú úpravu CH, D
04 zlievárne CH
04 ELEKTROTECHNIKA, DOPRAVA, POŠTY A TELEKOMUNIKÁCIE nie je zavedený
04-87-2 Spojová prevádzka CH, D 1. 9. 1981
04-88-2 Elektrotechnická výroba CH, D 1. 9. 1981
04-89-2 Spojové montáže a opravy CH, D 1. 9. 1981
04-91-2 Doprava so zameraním na:
01 dopravu a prepravu CH
02 oznamovacie a zabezpečovacie zariadenia CH
05 TECHNICKÁ CHÉMIA SILIKÁTOV nie je zavedený
05-83-2 Výroba optiky CH, D 1. 9. 1981
05-84-2 Keramická výroba CH, D 1. 9. 1981
05-85-2 Sklárska výroba so zameraním na:
01 hutnícku výrobu skla CH, D
02 zošľachťovanie skla CH, D
03 bižutériu a ozdobné predmety CH, D
05-89-2 Výroba stavebných látok CH, D 1. 9. 1980
05, 28, 29, 34 OSTATNÁ TECHNICKÁ CHÉMIA, POTRAVINÁRSTVO A POLYGRAFIA
06-82-2 Polygrafická výroba so zameraním na:
01 tlačiarne CH, D
02 reprografiu CH, D
03 knihárne CH, D
06-83-2 Gumárska a plastikárska výroba CH, D 1. 9. 1980
28-85-2 Chemická výroba so zameraním na:
01 všeobecnú chémiu CH, D
02 spracovanie ropy CH
03 chemická vlákna CH, D
06-89-2 Vodné hospodárstvo CH 1. 9. 1981
06-97-2 Potravinárska výroba so zameraním na:
01 pivovary CH, D
02 konzervárne a liehovary CH, D
03 výrobu mäsa CH, D
04 cukrovinky CH, D
05 pekárne CH, D
06 mliekárne CH, D
28-92-2 Spracovanie papiera CH, D 1. 9. 1981
29-76-2 Spracovanie tabaku CH, D 1. 9. 1981
34-94-2 Výroba gramofónových platní a magnetofónových kaziet CH, D 1. 9. 1981
07 TEXTIL A ODEVNÍCTVO nie je zavedený
07-85-2 Výroba konfekcie CH, D 1. 9. 1980
07-88-2 Textilná výroba so zameraním na: 1. 9. 1980
01 pradiarne CH, D
02 tkáčovne CH, D
03 pletiarne CH, D
04 úpravovne CH, D
08, 33 SPRACOVANIE DREVA, VÝROBA HUDOBNÝCH NÁSTROJOV, SPRACOVANIE KOŽE A VÝROBA OBUVI nie je zavedený
08-87-2 Spracovanie dreva so zameraním na: 1. 9. 1980
01 drevársku a stolársku výrobu CH
02 výrobu konštrukčných dosiek a preglejok CH, D
03 čalúnnickú výrobu CH, D
08-88-2 Košikárska výroba CH, D
08-89-2 Kožiarska výroba so zameraním na: 1. 9. 1981
01 obuv CH, D
02 koženú galantériu CH, D
03 kožušnícku konfekciu CH, D
33-94-2 Výroba hudobných nástrojov CH, D 1. 9. 1981
09 STAVEBNÍCTVO A ZAMEMERAČSTVO nie je zavedený
09-82-2 Stavebná výroba CH 1. 9. 1979
45 POĽNOHOSPODÁRSTVO A LESNÉ HOSPODÁRSTVO nie je zavedený
45-72-2 Poľnohospodárska výroba CH, D 1. 9. 1980
45-79-2 Lesná výroba CH, D 1. 9. 1981
55 ZDRAVOTNÍCTVO nie je zavedený
55-71-2 Zdravotnícka výroba so zameraním na: 1. 9. 1981
01 okuliarovú optiku CH, D
02 farmaceutickú výrobu CH, D
55-93-2 Prevádzka zdravotníckych zariadení CH, D 1. 9. 1981
64 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY
64-57-2 Technické služby so zameraním na: 1. 9. 1981
01 autoservis CH, D
02 práčovne a čistiarne CH, D
03 fotografiu CH, D
64-58-2 Služby v kúpeľných a rekreačných zariadeniach so zameraním na: 1. 9. 1981
01 kúpeľné zariadenia CH, D
02 rekreačné zariadenia CH, D
64-59-2 Obchodná prevádzka so zameraním na:
01 obchod CH, D
02 propagáciu CH, D
03 spoločné stravovanie CH, D
85 UMENIE, ÚŽITKOVÉ UMENIE A RUČNÁ UMELECKOREMESELNÁ VÝROBA nie je zavedený
85-81-2 Scénická výroba CH, D 1. 9. 1981
ODDIEL F
Nomenklatúra skupín študijných odborov, študijných odborov a zameranie študijných odborov na gymnáziách, stredných odborných školách, konzervatóriách a odborných školách pre mládež vyžadujúcu osobitnú starostlivosť
Kód SKUPINA ŠTUDIJNÝCH ODBOROV
Študijný odbor
Zameranie študijného odboru
19 PRÍRODOVEDNÝ
19-01-5 Gymnázium - prírodovedný odbor
31 TEXTIL A ODEVNÍCTVO
31-25-6 Výroba odevov a bielizne
63 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY
63-01-6 Všeobecná ekonomika
79 HUMANITNÝ
79-01-5 Gymnázium - humanitný odbor
82 UMENIE, ÚŽITKOVÉ UMENIE A RUČNÁ UMELECKOREMESELNÁ VÝROBA
82-28-7,6 Spev
82-29-7,6 Hudba
02 Hra na klávesových nástrojoch
03 Hra na sláčikových nástrojoch
04 Hra na dychových nástrojoch
09 Hra na ostatných nástrojoch
Odbory poskytujúce stredné vzdelanie bez maturity
63 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY
63-32-3 Hospodárska administratíva
82 UMENIE, ÚŽITKOVÉ UMENIE A RUČNÁ UMELECKOREMESELNÁ VÝROBA
82-47-3 Ladič klavírov
Príloha č. 2 vyhlášky č. 103/1979 Zb.
Sústava skupín učebných odborov a učebných odborov na stredných odborných učilištiach
Kód SKUPINA UČEBNÝCH ODBOROV
Učebný odbor Určený pre:
chlapcov = CH
dievčatá = D
Dĺžka učebného pomeru pre mládež, ktorá Školský rok, v ktorom sa budú učni naposledky prijímať
ukončila povinná školskú dochádzku (rokov) dosiahla úplné stredné vzdelanie na gymnáziu (rokov)
21 BANÍCTVO A BANSKÁ GEOLÓGIA
21-61-2 Baník pre uhoľné bane CH 3 1 1980/81
21-62-2 Baník pre rudné bane CH 3 1 1980/81
21-63-2 Baník mechanizovaných pracovísk CH 3 1 1980/81
21-64-2 Koksár CH 3 1 1980/81
21-65-2 Strojník komplexne mechanizovaných porubov a predkov CH 3 1,5 1980/81
21-66-2 Strojník dopravných zariadení CH 3 1,5 1980/81
21-67-2 Banský zámočník CH 3 1,5 1979/80
21-68-2 Banský elektromontér CH 3 1,5 1977/78
21-69-2 Vŕtač CH 3 1 1980/81
22 HUTNÍCTVO
22-51-2 Hutník pri vysokej peci CH 3 1,5 1980/81
22-52-2 Hutník-oceliar CH 3 1,5 1980/81
22-61-2 Hutník neželezných kovov CH 3 1,5 1980/81
22-71-2 Valcovač rúr CH 3 1,5 1980/81
22-72-2 Valcovač profilov CH 3 1,5 1980/81
22-73-2 Valcovač plechov CH 3 1,5 1980/81
22-81-2 Ťahač drôtov
Ťahačka drôtov
CH, D 2 1 1980/81
22-82-2 Pletiar lán CH 2 1 1980/81
22-83-2 Reťaziar
Reťaziarka
CH, D 2 1 1980/81
22-91-2 Skúšač kovov
Skúšačka kovov
CH, D - 1,5 1980/81
22-92-2 Laborant pre huty
Laborantka pre huty
CH, D - 1,5 1980/81
22-93-2 Laborant pre rudné bane
Laborantka pre rudné bane
CH, D - 1,5 1980/81
24 STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA
24-01-2 Zlievač CH 3 1,5 1980/81
24-02-2 Jadrárka D 2 1 1980/81
24-03-2 Drevomodelár CH 3 1,5 1979/80
24-04-2 Kovomodelár CH 3 1,5 1979/80
24-05-2 Kováč CH 3 1,5 1979/80
24-06-2 Kalič CH 3 1,5 1979/80
24-07-2 Odlievač kovov pod tlakom CH 3 1,5 1980/81
24-08-2 Kotlár CH 3 1,5 1980/81
24-09-2 Potrubár CH 3 1,5 1980/81
24-20-2 Montér výťahov CH 3 1,5 1979/80
24-21-2 Montér oceľových konštrukcií CH 3 1,5 1980/81
24-22-2 Strojný zámočník
Strojná zámočníčka
CH, D 3 1,5 1980/81
24-23-2 Nástrojár
Nástrojárka
CH, D 3 1,5 1977/78
24-24-2 Prevádzkový zámočník CH 3 1,5 1979/80
24-25-2 Chladiarsky mechanik
Chladiarska mechanička
CH, D 3 1,5 1979/80
24-27-2 Zámočník koľajových vozidiel CH 3 1,5 1979/80
24-28-2 Lodný mechanik CH 3 1,5 1980/81
24-29-2 Stavebný zámočník CH 3 1,5 1980/81
24-31-2 Váhár
Váhárka
CH, D 3 1,5 1979/80
24-32-2 Puškár
Puškárka
CH, D 3 1,5 1979/80
24-35-2 Klampiar CH 3 1,5 1977/78
24-37-2 Karosár
Karosárka
CH, D 3 1,5 1977/78
24-38-2 Zámočník drakov CH 3 1,5 1977/78
24-41-2 Sústružník kovov
Sústružníčka kovov
CH, D 3 1,5 1977/78
24-42-2 Frézar
Frézarka
CH, D 3 1,5 1977/78
24-43-2 Brusič kovov
Brusička kovov
CH, D 3 1,5 1977/78
24-44-2 Horizontkár CH 3 1,5 1977/78
24-45-2 Ostrič nástrojov CH 2 1 1977/78
24-46-2 Obrábačka kovov D 2 1 1980/81
24-51-2 Automechanik
Automechanička
CH, D 3 1,5 1979/80
24-52-2 Mechanik motorových rušňov a motorových vozňov CH 3 1,5 1979/80
24-53-2 Letecký mechanik CH 3 2 1979/80
24-54-2 Chirurgický mechanik
Chirurgická mechanička
CH, D 3 1,5 1977/78
24-55-2 Ortopedický mechanik
Ortopedická mechanička
CH, D 3 1,5 1977/78
24-56-2 Mechanik vákuových zariadení
Mechanička vákuových zariadení
CH, D 3 1,5 1979/80
24-57-2 Mechanik odevných strojov
Mechanička odevných strojov
CH, D 3 1,5 1979/80
24-61-2 Mechanik optických prístrojov
Mechanička optických prístrojov
CH, D 3 1,5 1978/79
24-62-2 Mechanik organizačných a výpočtových strojov
Mechanička organizačných a výpočtových strojov
CH, D 3 1,5 1979/80
24-63-2 Hodinár
Hodinárka
CH, D 3 1,5 1977/78
24-64-2 Mechanik
Mechanička
CH, D 3 1,5 1980/81
24-71-2 Galvanizér CH 3 1,5 1979/80
24-72-2 Smaltér
Smaltérka
CH, D 2 1 1980/81
24-73-2 Kábelár
Kábelárka
CH, D 3 1,5 1980/81
24-74-2 Nožiar
Nožiarka
CH, D 3 1,5 1980/81
24-82-2 Kovotlačiteľ CH 3 1,5 1977/78
24-83-2 Pasiar
Pasiarka
CH, D 3 1,5 1978/79
24-84-2 Pasiar bižutérie
Pasiarka bižutérie
CH, D 2 1 1978/79
24-85-2 Rytec kovov
Rytkyňa kovov
CH, D 3 2 1978/79
24-86-2 Zlatník a klenotník
Zlatníčka a klenotníčka
CH, D 3 1,5 1979/80
26 ELEKTROTECHNIKA
26-81-2 Elektromontér rozvodných zariadení CH 3 1,5 1977/78
26-82-2 Prevádzkový elektromontér
Prevádzková elektromontérka
CH, D 3 1,5 1977/78
26-83-2 Elektromechanik
Elektromechanička
CH, D 3 1,5 1977/78
26-85-2 Montér spojových zariadení
Montérka spojových zariadení
CH, D 3 2 1977/78
26-86-2 Mechanik elektronických zariadení
Mechanička elektronických zariadení
CH, D 3 2 1978/79
26-87-2 Elektromechanik oznamovacích a zabezpečovacích zariadení
Elektromechanička oznamovacích a zabezpečovacích zariadení
CH, D 3 2 1980/81
26-88-2 Spojový montér CH 3 2 1977/78
26-89-2 Spojový mechanik
Spojová mechanička
CH, D 3 2 1977/78
26-90-2 Mechanik diaľkových spojov
Mechanička diaľkových spojov
CH, D 3 2 1976/77
26-92-2 Mechanik meracích a regulačných prístrojov
Mechanička meracích a regulačných prístrojov
CH, D 3 2 1977/78
26-96-2 Mechanička elektrotechnickej výroby D 2 1 1980/81
27 TECHNICKÁ CHÉMIA SILIKÁTOV
27-41-2 Strojník na výrobu stavebných látok CH 3 1 1980/81
27-42-2 Formovač žiaruvzdornej keramiky CH 2 1 1977/78
27-43-2 Formovač chemickej kameniny
Formovačka chemickej kameniny
CH, D 3 1,5 1977/78
27-44-2 Keramik brúsnych prostriedkov
Keramička brúsnych prostriedkov
CH, D 2 1 1977/78
27-45-2 Elektrokeramik
Elektrokeramička
CH, D 3 1,5 1977/78
27-46-2 Výrobca stavebnej keramiky
Výrobkyňa stavebnej keramiky
CH, D 2 1 1977/78
27-51-2 Modelár keramiky
Modelárka keramiky
CH, D 3 1,5 1977/78
27-54-2 Vylievač zdravotníckej keramiky CH 3 1,5 1977/78
27-55-2 Keramik
Keramička
CH, D 3 1,5 1977/78
27-58-2 Maliar keramiky
Maliarka keramiky
CH, D 3 1,5 1978/79
27-71-2 Fúkač dutého skla CH 3 1,5 1977/78
27-72-2 Fúkač technického skla
Fúkačka technického skla
CH, D 3 1,5 1977/78
27-75-2 Stláčač skla CH 2 1 1978/79
27-76-2 Lisovač skla CH 2 1 1977/78
27-77-2 Strojník sklárskych automatov CH 3 1,5 1980/81
27-78-2 Strojník plochého skla CH 3 1,5 1980/81
27-79-2 Sklár-vláknár
Sklárka-vláknárka
CH, D 2 1 1980/81
27-80-2 Zošľachťovač plochého skla
Zošľachťovačka plochého skla
CH, D 2 1 1980/81
27-83-2 Brusič skla
Brusička skla
CH, D 2 1 1977/78
27-84-2 Hĺbkový brusič
Hĺbková brusička
CH, D 3 1,5 1977/78
27-85-2 Rytec skla
Rytkyňa skla
CH, D 3 1,5 1977/78
27-86-2 Maliar skla
Maliarka skla
CH, D 3 1,5 1978/79
27-87-2 Výrobca sklenej bižutérie
Výrobkyňa sklenej bižutérie
CH, D 2 1 1978/79
27-91-2 Optik
Optička
CH, D 3 1,5 1978/79
27-92-2 Mechanik okuliarovej optiky
Mechanička okuliarovej optiky
CH, D 2 1 1980/81
27-93-2 Mechanik optiky
Mechanička optiky
CH, D 3 1,5 1978/79
27-94-2 Brusič technického a šperkového kameňa
Brusička technického a šperkového kameňa
CH, D 3 1,5 1979/80
27-98-2 Výrobca gombíkov
Výrobkyňa gombíkov
CH, D 3 1,5 1978/79
28 OSTATNÁ TECHNICKÁ CHÉMIA
28-61-2 Prevádzkový chemik
Prevádzková chemička
CH, D 3 1,5 1977/78
28-62-2 Prevádzkový chemik ropár
Prevádzková chemička ropárka
CH, D 3 1,5 1977/78
28-63-2 Prevádzkový chemik palivár
Prevádzková chemička palivárka
CH, D 3 1,5 1977/78
28-64-2 Prevádzkový chemik vláknár
Prevádzková chemička vláknárka
CH, D 3 1,5 1977/78
28-65-2 Prevádzkový chemik náterových látok
Prevádzková chemička náterových látok
CH, D 3 1,5 1977/78
28-66-2 Plastikár
Plastikárka
CH, D 3 1 1977/78
28-67-2 Strojník papiernickej výroby CH 3 1,5 1980/81
28-68-2 Prevádzkový chemik gumár
Prevádzková chemička gumárka
CH, D 3 1,5 1977/78
28-69-2 Vulkanizér CH 3 1 1977/78
28-70-2 Prevádzkový chemik fotografických materiálov
Prevádzková chemička fotografických materiálov
CH, D 3 1 1977/78
28-71-2 Chemická laborantka D 3 1 1977/78
28-72-2 Lisovač plastických látok
Lisovačka plastických látok
CH, D 2 1 1977/78
28-81-2 Farmaceutický chemik
Farmaceutická chemička
CH, D 3 1,5 1979/80
28-86-2 Úpravárka chemických vlákien D 2 1 1977/78
28-91-2 Spracovateľ papiera
Spracovateľka papiera
CH, D 2 1 1980/81
28-96-2 Preparátor
Preparátorka
CH, D - 2 1976/77
29 POTRAVINÁRSTVO
29-61-2 Mlynár CH 3 1,5 1978/79
29-62-2 Pekár
Pekárka
CH, D 3 1 1978/79
29-63-2 Pečivár
Pečivárka
CH, D 2 1 1980/81
29-64-2 Cukrár
Cukrárka
CH, D 3 1,5 1978/79
29-65-2 Cukrovinkár
Cukrovinkárka
CH, D 2 1 1980/81
29-66-2 Mliekár
Mliekárka
CH, D 3 1,5 1979/80
29-67-2 Chemik tukov
Chemička tukov
CH, D 3 1,5 1977/78
29-68-2 Mäsiar a údenár CH 3 1,5 1979/80
29-69-2 Údenárka CH 3 1,5 1979/80
29-70-2 Konzervár
Konzervárka
CH, D 3 1,5 1979/80
29-71-2 Sladovník CH 3 1,5 1979/80
29-72-2 Priemyselný hydinár
Priemyselná hydinárka
CH, D 2 1 1977/78
29-74-2 Chemik kvasných procesov
Chemička kvasných procesov
CH, D 3 1,5 1979/80
29-81-2 Priemyselný krmovinár
Priemyselná krmovinárka
CH, D 3 1 1980/81
31 TEXTIL A ODEVNÍCTVO
31-42-2 Trepáč
Trepáčka
CH, D 2 1 1978/79
31-43-2 Pradiar
Pradiarka
CH, D 2 1 1978/79
31-45-2 Technický plstiar
Technická plstiarka
CH, D 2 1 1979/80
31-46-2 Tkáč
Tkáčka
CH, D 2 1 1978/79
31-50-2 Prámikár
Prámikárka
CH, D 2 1 1978/79
31-51-2 Pletiar
Pletiarka
CH, D 2 1 1979/80
31-53-2 Úpravárka a retiazkovačka pančúch D 2 1 1980/81
31-56-2 Strojová čipkárka D 2 1 1979/80
31-57-2 Tkáč čipiek
Tkáčka čipiek
CH, D 3 1,5 1978/79
31-59-2 Nastavovač textilných strojov CH 3 1,5 1976/77
31-60-2 Nastavovač pletiarskych strojov
Nastavovačka pletiarskych strojov
CH, D 3 1,5 1976/77
31-62-2 Farbiar
Farbiarka
CH, D 3 1,5 1977/78
31-63-2 Úpravár textílií
Úpravárka textílií
CH, D 2 1 1977/78
31-65-2 Tlačiar tkanín
Tlačiarka tkanín
CH, D 3 2 1977/78
31-67-2 Strojový tlačiar tkanín a pletenín
Strojová tlačiarka tkanín a pletenín
CH, D 3 2 1977/78
31-68-2 Rytec tlačiacich a raziacich valcov
Rytkyňa tlačiacich a raziacich valcov
CH, D 3 2 1978/79
31-73-2 Chemik práčovní a čistiarní
Chemička práčovní a čistiarní
CH, D 3 1,5 1977/87
31-77-2 Strojová vyšívačka D 2 1 1979/80
31-80-2 Klobučnícky plstiar
Klobučnícka plstiarka
CH, D 2 1 1979/80
31-81-2 Klobučník
Klobučníčka
CH, D 2 1 1979/80
31-82-2 Priemyselná modistka D 2 1 1979/80
31-83-2 Dámsky krajčír
Dámska krajčírka
CH, D 3 2 1979/80
31-84-2 Pánsky krajčír
Pánska krajčírka
CH, D 3 2 1979/80
31-85-2 Krajčírka D 2 1 1978/79
31-86-2 Výrobkyňa baretov a fezov D 2 1 1979/80
31-87-2 Modistka D 3 1,5 1979/80
31-91-2 Výrobkyňa umelých kvetín D 2 1 1978/79
31-92-2 Výrobkyňa textilných hračiek D 2 1 1978/79
32 SPRACOVANIE KOŽE A VÝROBA OBUVI
32-41-2 Garbiar CH 3 1,5 1977/78
32-42-2 Vyrábač kožušín CH 3 1,5 1977/78
32-51-2 Kožušník
Kožušníčka
CH, D 3 1,5 1978/79
32-52-2 Šička kožuchov D 2 1 1978/79
32-53-2 Rukavičkár CH 3 1,5 1977/78
32-54-2 Šička rukavíc D 2 1 1977/78
32-55-2 Remenár
Remenárka
CH, D 3 1,5 1979/80
32-56-2 Sedlár-manžetár
Sedlárka-manžetárka
CH, D 3 1,5 1979/80
32-57-2 Bandážista
Bandážistka
CH, D 3 1,5 1977/78
32-70-2 Úpravárka usní D 2 1 1977/78
32-71-2 Vysekávač usní
Vyskávačka usní
CH, D 3 1 1979/80
32-72-2 Zvrškár
Zvrškárka
CH, D 2 1 1979/80
32-73-2 Strojový obuvník
Strojová obuvníčka
CH, D 2 1 1979/80
32-74-2 Obuvník
Obuvníčka
CH, D 3 1,5 1979/80
32-75-2 Ortopedický obuvník
Ortopedická obuvníčka
CH, D 3 1,5 1977/78
32-77-2 Obuvnícky gumár CH 2 1 1979/80
32-78-2 Opravár obuvi
Opravárka obuvi
CH, D 2 1 1979/80
32-81-2 Modelár kopýt CH 3 1,5 1979/80
33 SPRACOVANIE DREVA A VÝROBA HUDOBNÝCH NÁSTROJOV
33-51-2 Výrobca drevárskych polotovarov CH 2 1 1980/81
33-54-2 Preglejkár
Preglejkárka
CH, D 3 1,5 1980/81
33-55-2 Stolár
Stolárka
CH, D 3 1,5 1978/79
33-58-2 Čalúnnik a dekoratér
Čalúnnička a dekoratérka
CH, D 3 1 1979/80
33-59-2 Debnár a obaliar CH 3 1 1979/80
33-60-2 Kolár CH 3 1,5 1980/81
33-61-2 Košikár a pletiar nábytku
Košikárka a pletiarka nábytku
CH, D 2 1 1978/79
33-62-2 Kefár
Kefárka
CH, D 2 1 1978/79
33-63-2 Sústružník dreva a nekovových látok
Sústružníčka dreva a nekovových látok
CH, D 2 1 1979/80
33-64-2 Rámár
Rámárka
CH, D 2 1 1979/80
33-65-2 Tužkár
Tužkárka
CH, D 2 1 1980/81
33-66-2 Mechanik výroby konštrukčných dosák
Mechanička výroby konštrukčných dosák
CH, D 3 1,5 1980/81
33-67-2 Výrobca športových potrieb
Výrobkyňa športových potrieb
CH, D 3 1,5 1979/80
33-71-2 Priemyselný obrábač dreva
Priemyselná obrábačka dreva
CH, D 2 1 1979/80
33-91-2 Mechanik strunových hudobných nástrojov
Mechanička strunových hudobných nástrojov
CH, D 3 2 1979/80
33-92-2 Mechanik klávesových hudobných nástrojov
Mechanička klávesových hudobných nástrojov
CH, D 3 2 1979/80
33-93-2 Mechanik dychových hudobných nástrojov
Mechanička dychových hudobných nástrojov
CH, D 3 2 1979/80
34 POLYGRAFIA, SPRACOVANIE PAPIERA, FILM A FOTOGRAFIA
34-51-2 Sadzač
Sadzačka
CH, D 4 2 1978/79
34-52-2 Tlačiar na kníhtlačiarskych strojoch CH 4 2 1978/79
34-56-2 Tlačiar na ofsetových strojoch CH 4 2 1978/79
34-58-2 Planograf
Planografka
CH, D 2 1 1980/81
34-67-2 Stereotypér CH 2 1 1979/80
34-68-2 Pečiatkár
Pečiatkárka
CH, D 3 1,5 1978/79
34-70-2 Tlačiar na maloofsetových strojoch
Tlačiarka na maloofsetových strojoch
CH, D 2 1 1978/79
34-71-2 Reprodukčný grafik
Reprodukčná grafička
CH, D 4 2 1978/79
34-81-2 Knihár
Knihárka
CH, D 3 2 1977/78
34-82-2 Priemyselný knihár
Priemyselná knihárka
CH, D 2 1 1977/78
34-86-2 Mechanik polygrafických strojov CH 3 2 1978/79
34-91-2 Fotofraf
Fotografka
CH, D 3 2 1978/79
34-92-2 Filmový laborant
Filmová laborantka
CH, D 3 1,5 1978/79
34-93-2 Lisovačka gramofónových platní D 2 1 1980/81
36 STAVEBNÍCTVO A ZAMEMERAČSTVO
36-61-2 Murár CH 3 1,5 1978/79
36-53-2 Tesár CH 3 1,5 1979/80
36-64-2 Železobetonár CH 3 1 1979/80
36-69-2 Stavebný montážnik CH 3 1,5 1978/79
36-70-2 Strojník prefabrikácie
Strojníčka prefabrikácie
CH, D 3 1,5 1980/81
36-71-2 Betonár stavebných dielcov CH 3 1 1979/80
36-72-2 Kamenár CH 3 1,5 1980/81
36-74-2 Dláždič CH 2 1 1978/79
36-76-2 Izolatér CH 3 1 1980/81
36-77-2 Pokrývač CH 3 1 1979/80
36-78-2 Inštalatér CH 3 1,5 1978/79
36-79-2 Sklenár
Sklenárka
CH, D 2 1 1980/81
36-80-2 Podlahár CH 3 1 1979/80
36-81-2 Maliar izieb CH 3 2 1977/78
36-83-2 Maliar a nateirač CH 3 1 1977/78
36-85-2 Lakovač
Lakovačka
CH, D 3 1,5 1977/78
36-88-2 Kominár CH 3 1 1980/81
36-91-2 Geodetický merač
Geodetická meračka
CH, D 3 1 1980/81
37 DOPRAVA, POŠTY A TELEKOMUNIKÁCIE
37-61-2 Železničiar vnútropodnikovej dopravy CH 2 1 1979/80
37-62-2 Železničiar
Železničiarka
CH, D 3 1,5 1979/80
37-71-2 Cestár CH 3 1 1980/81
37-81-2 Traťový strojník CH 3 1,5 1980/81
37-91-2 Spojový manipulant
Spojová manipulantka
CH, D 2 1 1977/78
42 POĽNOHOSPODÁRSTVO A LESNÉ HOSPODÁRSTVO
42-52-2 Chovateľ hydiny
Chovateľka hydina
CH, D 2 1 1977/78
42-53-2 Chovateľ koní CH 2 1 1979/80
42-54-2 Chovateľ koní - jazdec z povolania CH 2 1 1979/80
42-55-2 Rybár CH 2 1 1978/79
42-56-2 Včelár a ovocinár
Včelárka a ovocinárka
CH, D 3 1,5 1977/78
42-57-2 Záhradník
Záhradníčka
CH, D 3 1,5 1977/78
42-58-2 Poľnohospodár mechanizátor
Poľnohospodárka mechanizátorka
CH, D 2 1 1979/80
42-71-2 Opravár poľnohospodráskych strojov
Opravárka poľnohospodárskych strojov
CH, D 3 1,5 1979/80
42-72-2 Kováč a podkúvač CH 3 1,5 1979/80
42-74-2 Traktorista mechanizátor CH 3 1,5 1980/81
42-74-2 Pestovateľ mechanizátor
Pestovateľka mechanizátorka
CH, D 1 1 1980/81
42-75-2 Chovateľ hospodárskych zvierat
Chovateľka hospodárskych zvierat
CH, D 3 1,5 1979/80
42-75-2 Chovateľ mechanizátor
Chovateľka mechanizátorka
CH, D 1 1 1979/80
42-81-2 Lesár CH 2 1 1979/80
42-82-2 Lesný mechanizátor CH 2 1 1979/80
42-92-2 Chovateľ cudzokrajných zvierat
Chovateľka cudzokrajných zvierat
CH, D 2 1 1977/78
63 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY
63-41-2 Predavač rozličného tovaru
Predavačka rozličného tovaru
CH, D 3 1 1980/81
63-42-2 Predavač potravinárskeho tovaru
Predavačka potravinárskeho tovaru
CH, D 3 1 1980/81
63-44-2 Predavač priemyselného tovaru
Predavačka priemyselného tovaru
CH, D 3 1 1980/81
63-51-2 Predavač motorových vozidiel
Predavačka motorových vozidiel
CH, D 3 1 1980/81
63-52-2 Predavač elektrotechnického tovaru
Predavač elektrotechnického tovaru
CH, D 3 1 1980/81
63-53-2 Predavač drogériového tovaru
Predavačka drogériového tovaru
CH, D 3 1 1980/81
63-55-2 Kníhkupec
Kníhkupkyňa
CH, D 3 1 1980/81
63-56-2 Predavač a skladník poľnohospodárskych strojov
Predavačka a skladníčka poľnohospodárskych strojov
CH, D 3 1 1980/81
63-61-2 Aranžér
Aranžérka
CH, D 3 1,5 1978/79
63-71-2 Kuchár
Kuchárka
CH, D 3 1,5 1978/79
63-72-2 Čašník
Servírka
CH, D 3 1 1978/79
63-73-2 Kuchár a čašník
Kuchárka a servírka
CH, D 3 1,5 1978/79
63-81-2 Holič a kaderník
Holička a kaderníčka
CH, D 3 1 1978/79
82 UMENIE, ÚŽITKOVÉ UMENIE A RUČNÁ UMELECKOREMESELNÁ VÝROBA
82-51-2 Kovolejár CH 3 2 1979/80
82-52-2 Umelecký kováč CH 3 2 1980/81
82-53-2 Umelecký zámočník CH 3 2 1980/81
82-54-2 Cizelér
Cizelérka
CH, D 3 2 1979/80
82-55-2 Umelecký pasiar
Umelecká pasiarka
CH, D 3 2 1979/80
82-56-2 Umelecký stolár
Umelecká stolárka
CH, D 3 2 1978/79
82-57-2 Umelecký čalúnnik a dekoratér
Umelecká čalúnnička a dekoratérka
CH, D 3 2 1979/80
82-58-2 Umelecká spracovateľ dreva
Umelecká spracovateľka dreva
CH, D 3 2 1980/81
82-59-2 Umelecký spracovateľ prírodných pletív
Umelecká spracovateľka prírodných pletív
CH, D 3 2 1978/79
82-61-2 Umelecký keramik
Umelecká keramička
CH, D 3 2 1977/78
82-62-2 Umelecký sklár CH 3 2 1977/78
82-63-2 Perletiar
Perletiarka
CH, D 3 2 1980/81
82-66-2 Sochár kameňa CH 3 2 1980/81
82-71-2 Ručný tkáč
Ručná tkáčka
CH, D 3 2 1978/79
82-72-2 Tkáč gobelínov
Tkáčka gobelínov
CH, D 3 2 1978/79
82-75-2 Ručná vyšívačka D 2 1,5 1979/80
82-76-2 Ručná čipkárka D 2 1,5 1977/78
82-77-2 Tlačiar textílií
Tlačiarka textílií
CH, D 3 2 1977/78
82-81-2 Umelecký maliar interiérov CH 3 2 1977/78
82-82-2 Štukatér CH 3 2 1979/80
82-83-2 Umelecký pozlacovač
Umelecká pozlacovačka
CH, D 3 2 1979/80
82-84-2 Umelecký sklár CH 3 2 1980/81
82-85-2 Zlatotepec CH 2 1,5 1979/80
82-91-2 Parochniar
Parochniarka
CH, D 3 2 1979/80
82-92-2 Obuvník scénickej a krojovej obuvi
Obuvníčka scénickej a krajovej obuvi
CH, D 3 2 1979/80
82-93-2 Krajčír scénických kostýmov CH, D 3 2 1979/80
82-95-2 Montér scénickej stavby CH 3 2 1979/80
82-96-2 Scénický osvetľovač CH 3 2 1977/78
Poznámka:
Počet učňov na jedného majstra odbornej výchovy v učebných odboroch podľa tejto prílohy je určený vyhláškou MŠ SSR č. 11/1971 Zb. o učebných odboroch a o organizácii výchovy učňov v znení vyhlášok č. 88/1971 Zb., č. 82/1972 Zb. a č. 90/1978 Zb.
1)
Študijné odbory, v ktorých krajské národné výbory zriaďujú prvé ročníky tohto štúdia, určí každoročne Ministerstvo školstva SSR, na zdravotníckych školách Ministerstvo zdravotníctva SSR po dohode s Ministerstvom práce a sociálnych vecí SSR na základe plánu potrieb kvalifikovaných pracovníkov schváleného vládou SSR.
2)
§ 8 ods. 1 zákona č. 63/1978 Zb. o opatreniach v sústave základných a stredných škôl.
3)
Úprava Ministerstva školstva SSR zo 7. novembra 1977 č. 11 684/1977-II/2 o organizovaní kurzov pre pracujúcich na školách poskytujúcich úplné stredné vzdelanie (Zvesti MŠ a MK SSR 1978, zošit 1) registrovaná v čiastke 2/1978 Zb.
Úprava Ministerstva školstva SSR z 15. júna 1979 č. 2864/1979-212 o štúdiu jednotlivých predmetov na školách poskytujúcich stredné a vyššie vzdelanie vrátane stredných odborných učilíšť (Zvesti MŠ a MK SSR 1979, zošit 7) registrovaná v čiastke 17/1979 Zb.
4)
§ 10 úpravy Ministerstva školstva SSR zo 14. novembra 1972 č. 12 799/1972-II/3 pre maturitné skúšky na školách poskytujúcich úplné stredné vzdelanie v znení úpravy z 21. januára 1977 č. 391/1977-II/1 (Zvesti MŠ a MK SSR, ročník 1972, zošit 12 a ročník 1977, zošit registrovanej v čiastke 29/1972 Zb. a v čiastke 7/1977 Zb.
5)
§ 16 a 42 zákona č. 63/1978 Zb. o opatreniach v sústave základných a stredných škôl.
1)
Číslo 5 v tretej časti kódu znamená úplné stredné vzdelanie ukončené maturitnou skúškou na gymnáziách.
2)
Študijné odbory 19-01-5 „Gymnázium - prírodovedný odbor" a 79-01-5 „Gymnázium - humanitný odbor" sú dobiehajúce. Od 1. septembra 1979 bude sa postupne zavádzať odbor 79-02-5 „Gymnázium" s uvedenými zameraniami študijného odboru.
1)
Rozumie sa študijný odbor, ktorý obsahovo nadväzuje na učebný odbor.