Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva vnútra Slovenskej republiky na zabezpečovanie prípravy na civilnú ochranu 1996

Znenie účinné: od 01.11.1996 do 31.12.1998 Neplatné znenie pre dnes
303/1996 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.11.1996 do 31.12.1998
303
VYHLÁŠKA
Ministerstva vnútra Slovenskej republiky
zo 14. októbra 1996
na zabezpečovanie prípravy na civilnú ochranu
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky podľa § 36 ods. 2 písm. h) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva ustanovuje:
§1
Táto vyhláška upravuje podrobnosti na zabezpečovanie prípravy na civilnú ochranu štábov a odborných jednotiek,1) prípravy občanov na sebaochranu a vzájomnú pomoc, poskytovania prvej pomoci a na zabezpečovanie vykonávania opatrení civilnej ochrany v prípade mimoriadnej udalosti.
§2
(1)
Prípravou štábov a odborných jednotiek sa rozumie cieľavedomý a sústavný proces teoretického a diferencovaného špeciálneho školenia a praktického výcviku štábov a odborných jednotiek na plnenie úloh2) a opatrení civilnej ochrany.
(2)
Prípravou občanov na sebaochranu a vzájomnú pomoc sa rozumie cieľavedomý a sústavný proces preventívno-výchovnej a propagačnej činnosti, teoretického školenia a praktického výcviku, ktoré majú umožniť fyzickým osobám získať nevyhnutne potrebné vedomosti, zručnosti a návyky na sebaochranu a pomoc iným v núdzi.3)
(3)
Poskytovaním prvej pomoci sa rozumie súhrn jednoduchých úkonov na záchranu života alebo zdravia pri mimoriadnych udalostiach,4) ktorých zameranie je súčasťou prípravy štábov a odborných jednotiek a prípravy občanov na sebaochranu a vzájomnú pomoc.
(4)
Vykonávaním opatrení civilnej ochrany v prípade mimoriadnej udalosti sa rozumie organizačná, operačná, technická a materiálna činnosť civilnej ochrany nevyhnutne potrebná na ochranu života, zdravia a majetku, ktorej zameranie je súčasťou prípravy štábov a odborných jednotiek a prípravy občanov na sebaochranu a vzájomnú pomoc.
§3
(1)
Krajský úrad5) riadi a kontroluje plnenie úloh prípravy štábov a odborných jednotiek a prípravy občanov na sebaochranu a vzájomnú pomoc, ktoré sú v pôsobnosti okresných úradov podľa úloh určených v plánovacom dokumente na civilnú ochranu v kalendárnom roku (ďalej len „plánovací dokument“), ktorý vydáva Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky6) (ďalej len „ministerstvo“).
(2)
Úlohy určené ministerstvom v plánovacom dokumente rozpracúva krajský úrad na podmienky kraja a vydáva plánovací dokument pre okresy vo svojom územnom obvode.
§4
(1)
Okresný úrad7) riadi a organizuje prípravu štábov a odborných jednotiek a prípravu občanov na sebaochranu a vzájomnú pomoc podľa úloh určených v plánovacom dokumente, ktorý vydáva krajský úrad.
(2)
Úlohy určené krajským úradom v plánovacom dokumente rozpracúva okresný úrad na podmienky okresu a vydáva plánovací dokument pre obce a objekty vo svojom územnom obvode; v tomto plánovacom dokumente určuje aj ciele, obsah, rozsah a metodiku prípravy štábov a odborných jednotiek.
(3)
Pri riadení a organizovaní prípravy štábov a odborných jednotiek a prípravy občanov na sebaochranu a vzájomnú pomoc berie okresný úrad do úvahy
a)
závery analýzy možnosti vzniku mimoriadnej udalosti v súlade s kategorizáciou územia Slovenskej republiky,8)
b)
organizačnú štruktúru štábov a odborných jednotiek zriadených v obciach a v objektoch pre potrebu územia, pre potrebu obce a pre potrebu vlastného objektu,
c)
počet a skladbu zamestnancov a ostatného obyvateľstva, ich pripravenosť a schopnosť riešiť mimoriadnu udalosť,
d)
materiálnu základňu územia,
e)
personálne, materiálne, priestorové a kapacitné možnosti strediska prípravy, ktoré vykonáva prípravu štábov a odborných jednotiek podľa § 6,
f)
predpokladanú činnosť za brannej pohotovosti štátu.
(4)
Plánovanie prípravy štábov a odborných jednotiek zriadených pre potrebu
a)
územia vykonáva okresný úrad,
b)
obce vykonáva obec,
c)
vlastného objektu vykonáva vlastník objektu a ak je objekt v nájme, nájomca objektu (ďalej len „vedúci objektu“).
(5)
Príprava štábov a odborných jednotiek podľa odseku 4 sa plánuje na kalendárny rok; obsahom plánu sú ciele, tematika, rozsah a metodika prípravy štábov a odborných jednotiek.
§5
(1)
Príprava štábov a odborných jednotiek sa organizuje a vykonáva v dvoch stupňoch, a to
a)
v základnom stupni,
b)
v strednom stupni.
(2)
Základný stupeň prípravy štábov a odborných jednotiek obsahuje základné teoretické vedomosti a praktické skúsenosti, zručnosti a návyky potrebné na zabezpečenie plnenia úloh a opatrení civilnej ochrany vrátane sebaochrany a pomoci iným v núdzi.
(3)
Stredný stupeň prípravy štábov a odborných jednotiek obsahuje odborné teoretické vedomosti a praktické skúsenosti, zručnosti a návyky potrebné na zabezpečenie plnenia úloh a opatrení civilnej ochrany vrátane sebaochrany a pomoci iným v núdzi.
(4)
Príprava štábov a odborných jednotiek sa v základnom a strednom stupni vykonáva pre štáby a odborné jednotky zriadené pre potrebu
a)
územia 16-24 hodín ročne,
b)
obce 4-8 hodín ročne,
c)
vlastného objektu 8-16 hodín ročne.
(5)
Na zdokonalenie prípravy štábov a odborných jednotiek sa raz za rok vykonáva nácvik v trvaní 4-6 hodín alebo cvičenie v trvaní 8-16 hodín. Tento počet hodín sa započítava do rozsahu prípravy štábov a odborných jednotiek za kalendárny rok. Témy nácvikov alebo cvičení sa určujú v plánovacom dokumente pre obce a objekty, ktorý vydáva okresný úrad podľa § 4 ods. 2.
§6
(1)
Základný stupeň prípravy štábov a odborných jednotiek podľa § 5 ods. 2 organizuje
a)
okresný úrad7) v ním zriadenom stredisku prípravy civilnej ochrany okresu (ďalej len „stredisko prípravy“) pre všetky štáby a všetky odborné jednotky zriadené v objektoch pre potrebu územia,
b)
obec9) pre štáb a všetky odborné jednotky zriadené pre potrebu obce. V prípade nedostatočných personálnych, materiálnych a priestorových možností môže obec po dohode s okresným úradom organizovať vykonanie základného stupňa prípravy štábov a odborných jednotiek v stredisku prípravy,
c)
vedúci objektu9) pre štáb a všetky odborné jednotky zriadené pre potrebu vlastného objektu. V prípade nedostatočných personálnych, materiálnych a priestorových možností môže vedúci objektu po dohode s okresným úradom organizovať vykonanie základného stupňa prípravy štábov a odborných jednotiek v stredisku prípravy.
(2)
Stredný stupeň prípravy štábov a odborných jednotiek podľa § 5 ods. 3 organizuje
a)
okresný úrad pre vybrané štáby a vybrané odborné jednotky10) zriadené v objektoch pre potrebu územia vo výcvikových strediskách civilnej ochrany v Nitre a v Prešove (ďalej len „výcvikové stredisko“) a v Stredisku vzdelávania a výcviku civilnej ochrany Slovenskej republiky v Slovenskej Ľupči (ďalej len „stredisko vzdelávania“), ktoré plní aj funkciu výcvikového strediska,
b)
obec pre štáb a vybrané odborné jednotky10) zriadené pre potrebu obce po dohode s okresným úradom v stredisku prípravy,
c)
vedúci objektu pre štáb a vybrané odborné jednotky10) zriadené pre potrebu vlastného objektu po dohode s okresným úradom v stredisku prípravy.
§7
(1)
Verejnoprávne inštitúcie s humanitným poslaním vykonávajú prípravu štábov a odborných jednotiek zriadených v objektoch pre potrebu územia, v obci pre potrebu obce alebo v objektoch pre potrebu vlastného objektu po dohode s okresným úradom, s obcou alebo s vedúcim objektu.
(2)
Prípravu štábov a odborných jednotiek podľa odseku 1 vykonávajú verejnoprávne inštitúcie s humanitným poslaním4a) vo svojich zariadeniach. V prípade nedostatočných kapacít vo vlastných zariadeniach prípravu štábov a odborných jednotiek organizujú a vykonávajú v stredisku prípravy, v príslušnom výcvikovom stredisku, v stredisku vzdelávania, v obci alebo v objekte.
§8
(1)
Na príprave vybraných štábov a vybraných odborných jednotiek10) zriadených v objekte pre potrebu územia, v obci pre potrebu obce alebo v objekte pre potrebu vlastného objektu sa podieľajú aj kontrolné chemické laboratóriá civilnej ochrany po dohode s okresným úradom, s obcou alebo s vedúcim objektu.
(2)
Prípravu vybraných štábov a vybraných odborných jednotiek podľa odseku 1 vykonávajú kontrolné chemické laboratóriá civilnej ochrany vo svojich zariadeniach.
§9
Hlavnými formami prípravy občanov na sebaochranu a vzájomnú pomoc sú:
a)
informačná a poradenská služba, ktorú poskytuje stredisko prípravy, príslušné výcvikové stredisko, stredisko vzdelávania, verejnoprávne inštitúcie s humanitným poslaním, okresný úrad, obec alebo objekt,
b)
programy a relácie vysielané v rozhlase a v televízii a pripravované subjektmi, ktoré riadia a organizujú, zabezpečujú a vykonávajú prípravu štábov a odborných jednotiek alebo ktoré svojou podnikateľskou činnosťou môžu ohroziť život, zdravie alebo majetok svojich zamestnancov alebo iných osôb,
c)
edičná a publikačná činnosť uskutočňovaná vydávaním odborných publikácií, brožúr, skladačiek, plagátov, letákov, článkov v denníkoch a časopisoch s tematikou o civilnej ochrane a vykonávaná subjektmi, ktoré riadia a organizujú, zabezpečujú a vykonávajú prípravu štábov a odborných jednotiek alebo ktoré svojou podnikateľskou činnosťou môžu ohroziť život, zdravie alebo majetok svojich zamestnancov alebo iných osôb,
d)
preventívno-výchovná a propagačná činnosť vykonávaná na podujatiach civilnej ochrany, ktorými sú cvičenia, výstavy a exkurzie,
e)
teoretické školenie a praktický výcvik organizované okresným úradom alebo obcou, a to diferencovane, na základe kategorizácie územia z hľadiska zdrojov ohrozenia.8)
§10
(1)
Predpokladom na vykonávanie prípravy štábov a odborných jednotiek a prípravy občanov na sebaochranu a vzájomnú pomoc je odborná spôsobilosť osôb.
(2)
Odbornú spôsobilosť získavajú osoby prípravou, ktorá sa skončí skúškou podľa odseku 5.
(3)
Príprava osôb sa uskutočňuje najmä organizovaným štúdiom, ktoré zabezpečuje a vykonáva príslušné stredisko vzdelávania alebo stredisko vzdelávania v týždenných kurzoch inštruktorov
a)
prípravy štábov a odborných jednotiek,
b)
prípravy občanov na sebaochranu a vzájomnú pomoc.
(4)
Osobu zaradí do prípravy príslušné výcvikové stredisko alebo stredisko vzdelávania na základe jej prihlášky podanej v termíne uvedenom v ponukovom liste, ktorý vydáva príslušné výcvikové stredisko alebo stredisko vzdelávania.
(5)
Po skončení prípravy osôb podľa odseku 3 sa vykonáva skúška pred skúšobnou komisiou. Skúška je spravidla ústna, môže sa však určiť aj iná forma overenia vedomostí.
(6)
Skúšobnú komisiu zriaďuje ministerstvo v spolupráci s príslušným výcvikovým strediskom alebo so strediskom vzdelávania. Jej predseda je pracovník ministerstva, ostatní členovia sú pracovníci príslušného výcvikového strediska alebo strediska vzdelávania.
(7)
Skúšobná komisia najmenej v trojčlennom zložení overuje odbornú spôsobilosť osoby a o výsledku skúšky sa uznáša väčšinou hlasov.
(8)
O priebehu skúšky a o jej výsledku sa vyhotovuje záznam, ktorý podpíšu všetci členovia skúšobnej komisie. Výsledok skúšky oznámi predseda skúšobnej komisie osobe bezprostredne po jej vykonaní.
(9)
Ak osoba na skúške nevyhovie, môže skúšku jeden raz opakovať. Termín opakovanej skúšky určí osobe príslušné výcvikové stredisko alebo stredisko vzdelávania na návrh predsedu skúšobnej komisie tak, aby sa konala najskôr po uplynutí jedného mesiaca a najneskôr do troch mesiacov odo dňa neúspešnej skúšky.
(10)
Podrobnosti o priebehu a o hodnotení skúšky ustanovuje skúšobný poriadok.
(11)
Osobe, ktorá na skúške prospela a získala odbornú spôsobilosť, vydá príslušné výcvikové stredisko alebo stredisko vzdelávania na návrh skúšobnej komisie osvedčenie, ktoré platí tri roky.
(12)
V osvedčení sa uvádzajú tieto údaje:
a)
označenie príslušného výcvikového strediska alebo strediska vzdelávania,
b)
osobné údaje,
c)
názov kurzu,
d)
získaná odborná spôsobilosť,
e)
dátum vydania osvedčenia,
f)
podpis vedúceho príslušného výcvikového strediska alebo strediska vzdelávania,
g)
odtlačok pečiatky príslušného výcvikového strediska alebo strediska vzdelávania.
§11
(1)
V stredisku prípravy, vo výcvikovom stredisku a v stredisku vzdelávania sa o vykonávaní prípravy vedie táto dokumentácia:
a)
tematický plán,
b)
rozvrh zamestnania,
c)
triedna kniha,
d)
organizačno-metodické pokyny na vykonanie nácviku alebo cvičenia,
e)
zámer nácviku alebo cvičenia,
f)
plán vykonania nácviku alebo cvičenia,
g)
námet na vykonanie nácviku alebo cvičenia,
h)
materiálno-technické, finančné a zdravotnícke zabezpečenie nácviku alebo cvičenia.
(2)
V obci a v objekte sa o vykonávaní prípravy vedie táto dokumentácia:
a)
záznam o účasti,
b)
organizačno-metodické pokyny na vykonanie nácviku alebo cvičenia,
c)
zámer nácviku alebo cvičenia,
d)
plán vykonania nácviku alebo cvičenia,
e)
námet na vykonanie nácviku alebo cvičenia,
f)
materiálno-technické, finančné a zdravotnícke zabezpečenie nácviku alebo cvičenia.
(3)
Dokumenty na vykonávanie nácvikov alebo cvičení spracúva organizátor prípravy štábov a odborných jednotiek. Dokumenty schvaľuje pre štáby a odborné jednotky zriadené pre potrebu
a)
územia prednosta okresného úradu,
b)
obce starosta obce,
c)
vlastného objektu vedúci objektu.
(4)
Dokumentácia o vykonaní prípravy štábov a odborných jednotiek a prípravy občanov na sebaochranu a vzájomnú pomoc sa v stredisku prípravy, v príslušnom výcvikovom stredisku, v stredisku vzdelávania, v obci alebo v objekte uschováva počas troch rokov a po uplynutí tejto lehoty sa skartuje.
§12
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. novembra 1996.
Gustáv Krajči v. r.
1)
§ 2 ods. 1 vyhlášky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 27/1995 Z. z. o zabezpečovaní organizovania jednotiek civilnej ochrany.
2)
§ 6 ods. 1 písm. a) až f) a ods. 3 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva.
3)
§ 17 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 42/1994 Z. z.
4)
§ 3 ods. 2 písm. a) až c) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 42/1994 Z. z.
5)
§ 13 ods. 1 písm. e) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 42/1994 Z. z. v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 222/1996 Z. z.
6)
§ 10 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 42/1994 Z. z.
7)
§ 14 ods. 1 písm. c) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 42/1994 Z. z. v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 222/1996 Z. z.
8)
Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 166/1994 Z. z. o kategorizácii územia Slovenskej republiky.
9)
§ 4 ods. 1 písm. d) vyhlášky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 27/1995 Z. z.
10)
§ 5 a § 6 ods. 2 písm. a) a j) vyhlášky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 27/1995 Z. z.