Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva vnútra Slovenskej republiky na zabezpečovanie prípravy na civilnú ochranu 2024

303/1996 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.03.2012
303
VYHLÁŠKA
Ministerstva vnútra Slovenskej republiky
zo 14. októbra 1996
na zabezpečovanie prípravy na civilnú ochranu
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky podľa § 36 ods. 2 písm. h) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva ustanovuje:
§1
Táto vyhláška upravuje podrobnosti na zabezpečovanie prípravy jednotiek civilnej ochrany prípravy obyvateľstva na sebaochranu a vzájomnú pomoc, ako aj prípravy na poskytovanie prvej pomoci.
§2
(1)
Prípravou jednotiek civilnej ochrany sa rozumie cieľavedomý a sústavný proces teoretického a diferencovaného špeciálneho školenia a praktického výcviku jednotiek civilnej ochrany na plnenie úloh2) a opatrení civilnej ochrany.
(2)
Prípravou obyvateľstva na sebaochranu a vzájomnú pomoc sa rozumie cieľavedomý a sústavný proces preventívno-výchovnej a propagačnej činnosti, teoretického školenia a praktického výcviku, ktoré majú umožniť fyzickým osobám získať nevyhnutne potrebné vedomosti, zručnosti a návyky na sebaochranu a pomoc iným v núdzi.3)
(3)
Prípravou na poskytovanie prvej pomoci sa rozumie cieľavedomý a sústavný proces teoretického školenia a praktického nácviku jednotiek civilnej ochrany a obyvateľstva zameraný na zvládnutie súboru jednoduchých a účelných opatrení, ktoré slúžia na bezprostrednú pomoc pri ohrození života alebo zdravia v prípade mimoriadnej udalosti.4)
(4)
Strediskom vzdelávania a prípravy na civilnú ochranu (ďalej len „stredisko vzdelávania“) sa rozumie zariadenie Ministerstva vnútra Slovenskej republiky určené na vykonávanie prípravy na civilnú ochranu.
§3
(1)
Obvodný úrad v sídle kraja5) riadi a koordinuje plnenie úloh prípravy jednotiek civilnej ochrany a prípravy obyvateľstva na sebaochranu a vzájomnú pomoc ako aj prípravy na poskytovanie prvej pomoci, ktoré sú v pôsobnosti obvodných úradov podľa úloh určených v plánovacom dokumente na civilnú ochranu v kalendárnom roku (ďalej len „plánovací dokument“), ktorý vydáva Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky6) (ďalej len „ministerstvo“).
(2)
Úlohy určené ministerstvom v plánovacom dokumente rozpracúva obvodný úrad v sídle kraja na podmienky kraja a vydáva plánovací dokument pre obvodné úrady vo svojom územnom obvode.
§4
(1)
Obvodný úrad7) riadi a organizuje prípravu jednotiek civilnej ochrany a prípravu obyvateľstva na sebaochranu a vzájomnú pomoc ako aj prípravu na poskytovanie prvej pomoci podľa úloh určených v plánovacom dokumente, ktorý vydáva obvodný úrad v sídle kraja.
(2)
Úlohy určené obvodným úradom v sídle kraja v plánovacom dokumente rozpracúva obvodný úrad na vlastné podmienky a vydáva plánovací dokument pre obce, iné právnické osoby a fyzické osoby – podnikateľov vo svojom územnom obvode; v tomto plánovacom dokumente určuje aj ciele, obsah, rozsah a metodiku prípravy jednotiek civilnej ochrany.
(3)
Pri riadení a organizovaní prípravy podľa odsekov 1 a 2 sa zohľadňujú najmä
a)
závery analýzy možného vzniku mimoriadnej udalosti,
b)
organizačná štruktúra jednotiek civilnej ochrany zriadených pre potrebu územia, obcí, iných právnických osôb a fyzických osôb – podnikateľov,
c)
počet a skladba obyvateľstva územného obvodu,
d)
sily a prostriedky, ktoré možno využiť počas mimoriadnej situácie.
(4)
Plánovanie prípravy jednotiek civilnej ochrany zriadených pre potrebu
a)
územia vykonáva obvodný úrad,
b)
obce vykonáva obec,
c)
vlastnú vykonáva právnická osoba a fyzická osoba – podnikateľ.
(5)
Príprava jednotiek civilnej ochrany podľa odseku 4 sa plánuje na kalendárny rok; obsahom plánu sú ciele, tematika, rozsah a metodika prípravy jednotiek civilnej ochrany.
§5
(1)
Príprava jednotiek civilnej ochrany sa organizuje a vykonáva v dvoch stupňoch, a to
a)
v základnom stupni,
b)
v strednom stupni.
(2)
Základný stupeň prípravy jednotiek civilnej ochrany obsahuje základné teoretické vedomosti a praktické skúsenosti, zručnosti a návyky potrebné na zabezpečenie plnenia úloh a opatrení civilnej ochrany vrátane sebaochrany a poskytovania prvej pomoci a pomoci iným v núdzi.
(3)
Stredný stupeň prípravy jednotiek civilnej ochrany obsahuje odborné teoretické vedomosti a praktické skúsenosti, zručnosti a návyky potrebné na zabezpečenie plnenia úloh a opatrení civilnej ochrany vrátane sebaochrany a poskytovania prvej pomoci a pomoci iným v núdzi.
(4)
Príprava jednotiek civilnej ochrany sa vykonáva v základnom stupni a v strednom stupni pre jednotky civilnej ochrany zriadené pre potrebu
a)
územia 16-24 hodín ročne,
b)
obce 4-8 hodín ročne,
c)
právnickej osoby a fyzickej osoby – podnikateľa 4 až 8 hodín ročne.
(5)
Na zdokonalenie prípravy jednotiek civilnej ochrany sa raz za rok po absolvovaní základného stupňa prípravy vykonáva nácvik v trvaní 4-6 hodín alebo cvičenie v trvaní 8-16 hodín. Tento počet hodín sa započítava do rozsahu prípravy jednotiek civilnej ochrany za kalendárny rok. Témy nácvikov alebo cvičení sa určujú v plánovacom dokumente pre obce a právnické osoby a fyzické osoby – podnikateľov, ktorý vydáva obvodný úrad podľa § 4 ods. 2.
§6
(1)
Prípravu podľa § 5 ods. 2 a 3
a)
riadi a organizuje obvodný úrad7) pre jednotky civilnej ochrany zriadené pre potrebu územia obcou, inou právnickou osobou a fyzickou osobou – podnikateľom,
b)
zabezpečuje a vykonáva obec9) pre jednotky civilnej ochrany zriadené pre potrebu obce,
c)
zabezpečuje právnická osoba a fyzická osoba – podnikateľ9a) pre jednotky civilnej ochrany zriadené pre vlastnú potrebu.
(2)
Ak obec, právnická osoba alebo fyzická osoba – podnikateľ nemá personálne, materiálne alebo priestorové možnosti na vykonanie prípravy podľa § 5 ods. 2, môže vyžiadať pomoc od obvodného úradu.
(3)
Príprava jednotiek civilnej ochrany podľa § 5 ods. 3 sa vykonáva v stredisku vzdelávania; ak je to potrebné, na ich príprave sa podieľa kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany.
§7
(1)
Verejnoprávne inštitúcie s humanitným poslaním4a) vykonávajú prípravu jednotiek civilnej ochrany zriadených pre potreby územia a pre potreby obce alebo iných právnických osôb a fyzických osôb – podnikateľov po dohode so zriaďovateľom.
(2)
Prípravu jednotiek civilnej ochrany podľa odseku 1 vykonávajú verejnoprávne inštitúcie s humanitným poslaním4a) vo svojich zariadeniach. V prípade nedostatočných kapacít vo vlastných zariadeniach prípravu jednotiek civilnej ochrany organizujú a vykonávajú v príslušnom výcvikovom stredisku, v stredisku vzdelávania, v obci, v zariadení právnickej osoby alebo fyzickej osoby – podnikateľa.
§9
Hlavnými formami prípravy obyvateľstva na sebaochranu a vzájomnú pomoc sú:
a)
informačná a poradenská služba, ktorú poskytuje, stredisko vzdelávania, verejnoprávne inštitúcie s humanitným poslaním, obvodný úrad, samosprávny kraj, obec, iná právnická osoba alebo fyzická osoba – podnikateľ,
b)
programy a relácie vysielané v rozhlase a v televízii a pripravované subjektmi, ktoré riadia a organizujú, zabezpečujú a vykonávajú prípravu jednotiek civilnej ochrany alebo ktoré svojou podnikateľskou činnosťou môžu ohroziť život, zdravie alebo majetok svojich zamestnancov a osôb prevzatých do starostlivosti,
c)
edičná a publikačná činnosť uskutočňovaná vydávaním odborných publikácií, brožúr, skladačiek, plagátov, letákov, článkov v denníkoch a časopisoch s tematikou o civilnej ochrane a vykonávaná subjektmi, ktoré riadia a organizujú, zabezpečujú a vykonávajú prípravu jednotiek civilnej ochrany alebo ktoré svojou podnikateľskou činnosťou môžu ohroziť život, zdravie alebo majetok svojich zamestnancov a osôb prevzatých do starostlivosti,
d)
preventívno-výchovná a propagačná činnosť vykonávaná na podujatiach s tematikou civilnej ochrany, ktorými sú najmä cvičenia, súťaže, výstavy a exkurzie, teoretické školenie a praktický nácvik riadené a organizované obvodným úradom, samosprávnym krajom alebo zabezpečované obcou v spolupráci s verejnoprávnymi inštitúciami s humanitným poslaním,4a)
e)
zverejňovanie informácií v elektronickej forme subjektmi, ktoré riadia a vykonávajú prípravu obyvateľstva na sebaochranu a vzájomnú pomoc alebo ktoré svojou podnikateľskou činnosťou môžu ohroziť život, zdravie a majetok svojich zamestnancov alebo iných osôb.
§10
Prípravu jednotiek civilnej ochrany, prípravu obyvateľstva na sebaochranu a vzájomnú pomoc, ako aj prípravu na poskytovanie prvej pomoci je oprávnená vykonávať odborne spôsobilá osoba.10)
§11
(1)
Dokumentáciu o vykonaní prípravy jednotky civilnej ochrany tvorí
a)
tematický plán,
b)
rozvrh zamestnania,
c)
triedna kniha alebo prezenčná listina,
d)
organizačno-metodické pokyny na vykonanie nácviku alebo cvičenia,
e)
zámer nácviku alebo cvičenia,
f)
plán vykonania nácviku alebo cvičenia,
g)
námet na vykonanie nácviku alebo cvičenia,
h)
materiálno-technické, finančné a zdravotnícke zabezpečenie nácviku alebo cvičenia.
(2)
Na dokumentáciu o vykonaní prípravy obyvateľstva na sebaochranu a vzájomnú pomoc, ako aj prípravy na poskytovanie prvej pomoci sa vzťahuje odsek 1 písm. a) až c) a h).
(3)
Dokumentácia podľa odsekov 1 a 2 sa uchováva päť rokov.
§11a Prechodné ustanovenie k právnej úprave účinnej od 1. marca 2012
Osvedčenie o odbornej spôsobilosti na vykonávanie prípravy na civilnú ochranu obyvateľstva vydané do 29. februára 2012 zostáva v platnosti do uplynutia času jeho platnosti ustanoveného touto vyhláškou v znení účinnom do 29. februára 2012.
§12
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. novembra 1996.
Gustáv Krajči v. r.