Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákon Slovenskej národnej rady o organizácii miestnej štátnej správy 1990

472/1990 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 29.12.1990 do 17.12.1991
472
ZÁKON
Slovenskej národnej rady
z 29. októbra 1990
o organizácii miestnej štátnej správy
Slovenská národná rada sa uzniesla na tomto zákone:

PRVÁ ČASŤ | OKRESNÉ ÚRADY A OBVODNÉ ÚRADY

§1 Základné ustanovenie
(1)
Miestnu štátnu správu patriacu podľa osobitných predpisov do pôsobnosti Slovenskej republiky (ďalej len „štátna správa“) vykonávajú okresné úrady a obvodné úrady; iným štátnym orgánom ju môže zveriť len osobitný zákon. Štátnu správu vykonávanú okresnými úradmi a obvodnými úradmi riadi a kontroluje vláda Slovenskej republiky (ďalej len „vláda“).
(2)
Okresné a obvodné úrady spolupracujú s inými štátnymi orgánmi a s obcami pri plnení ich spoločných úloh, najmä pri dodržiavaní zákonnosti a verejného poriadku, pri ochrane práv a právom chránených záujmov obyvateľstva a zabezpečovaní starostlivosti o zdravé životné podmienky obyvateľstva.
(3)
Okresné a obvodné úrady sa vo svojej činnosti spravujú všeobecne záväznými právnymi predpismi a v ich medziach uzneseniami vlády, smernicami a inými opatreniami ministerstiev a iných ústredných orgánov štátnej správy (ďalej len „ministerstvá“).
§2 Územné obvody okresných a obvodných úradov
(1)
Okresné a obvodné úrady vykonávajú štátnu správu v územných obvodoch. Územným obvodom okresného úradu je okres. Územný obvod obvodného úradu tvoria obce, ktoré určí okresný úrad po prerokovaní s dotknutými obcami.
(2)
Na priblíženie štátnej správy občanom alebo z iného dôvodu môže okresný úrad zriadiť v obci, ktorá nie je sídlom obvodného úradu, stále alebo dočasné pracovisko obvodného úradu.
(3)
Ak ide o štátnu správu, ktorá nevyžaduje styk s občanmi, alebo sa vyskytuje zriedkavo, môže okresný úrad poveriť jeden obvodný úrad jej výkonom aj pre územný obvod iného susediaceho obvodného úradu.
(4)
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo vnútra“) môže v súčinnosti s príslušným ministerstvom poveriť jeden okresný úrad výkonom niektorých špecializovaných agend aj pre územný obvod iného susediaceho okresného úradu.
§3 Sídla okresných a obvodných úradov
(1)
Sídla okresných a obvodných úradov ustanovuje vláda nariadením. Určenie alebo zmenu sídla okresného alebo obvodného úradu, ako aj zriadenie alebo zrušenie stáleho alebo dočasného pracoviska obvodného úradu a zmenu územného obvodu obvodného úradu treba vopred prerokovať s dotknutými obcami.
(2)
Obec, ktorá je sídlom okresného alebo obvodného úradu alebo jeho pracoviska, zabezpečí na jeho umiestnenie kancelárske miestnosti a iné potrebné nebytové priestory.1)
(3)
Zoznam obcí tvoriacich územný obvod obvodného úradu, ako aj zmeny v týchto zoznamoch uverejňuje ministerstvo vnútra v Zbierke zákonov.2)
§4 Financovanie úradov
Okresné a obvodné úrady sú financované zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky (ďalej len „štátny rozpočet“). Na plnenie svojich úloh používajú predovšetkým majetok vo vlastníctve Slovenskej republiky.
§5 Pôsobnosť obvodného úradu
(1)
Obvodný úrad vykonáva štátnu správu na jednotlivých úsekoch, ktorú podľa osobitných predpisov vykonávali ku dňu účinnosti tohto zákona národné výbory všetkých stupňov, ak ju zákon nezveruje inému orgánu štátnej správy alebo obci.3)
(2)
Na konanie, v ktorom o právach, o právom chránených záujmoch alebo o povinnostiach fyzických a právnických osôb v oblasti štátnej správy rozhodujú orgány štátnej správy (ďalej jen „správne konanie“),4) sú v prvom stupni vecne príslušné obvodné úrady, ak osobitný zákon neustanovuje inak.
(3)
Obvodný úrad
a)
zastupuje štát pri schvaľovaní koncepcií rozvoja jednotlivých oblastí života obcí,
b)
poskytuje obciam údaje zo všetkých evidencií, ktoré vedie,
c)
plní úlohy v oblasti štatistiky podľa osobitných zákonov a je zberným miestom údajov pre automatizovaný systém údajov štátnej správy,
d)
pomáha obciam pri plnení ich úloh, najmä im radí vo veciach aplikácie právnych predpisov a vykonávania administratívnych prác, oznamuje im údaje použiteľné pre správu obcí a upozorňuje ich na nedostatky, ktoré v ich činnosti zistí,
e)
organizačne a materiálno-technicky zabezpečuje voľby do zákonodarných orgánov a do orgánov samosprávy obcí a voľby sudcov z ľudu,
f)
zabezpečuje a plní úlohy civilnej obrany.
(4)
Okresný úrad môže na návrh obce rozhodnúť, že obvodný úrad bude dočasne plniť sčasti alebo celkom niektoré úlohy patriace do pôsobnosti obce. Toto opatrenie možno uskutočniť, ak ide o obec, ktorá má menej ako 600 obyvateľov a o úlohu, ktorej racionálne plnenie vzhľadom na potrebu vysokej odbornosti nemôže obec zabezpečiť ani združením s inými obcami, ani za inej formy pomoci zo strany obvodného úradu. Zverené úlohy obvodný úrad plní v spolupráci s orgánom samosprávy obce.
§6 Organizácia obvodného úradu
(1)
Na čele obvodného úradu je prednosta, ktorého na základe voľby starostami obcí územného obvodu obvodného úradu vymenúva prednosta okresného úradu.
(2)
Prednosta je štatutárnym orgánom v majetkovoprávnych veciach5) týkajúcich sa činnosti obvodného úradu a v pracovnoprávnych vzťahoch pracovníkov obvodného úradu.6)
(3)
Obvodný úrad sa vnútorne člení spravidla na oddelenia a referáty.
(4)
Vnútornú organizáciu určuje prednosta okresného úradu.
(5)
Obvodný úrad je osobným úradom pracovníkov obvodného úradu.
§7 Pôsobnosť okresného úradu
(1)
Okresný úrad vykonáva v prvom stupni štátnu správu vo veciach uvedených v prílohách tohto zákona (§ 14).
(2)
Okresný úrad vykonáva v druhom stupni štátnu správu vo veciach, v ktorých v správnom konaní v prvom stupni konajú obvodné úrady. Okresný úrad
a)
je odvolacím orgánom vo veciach, v ktorých v správnom konaní rozhodovala v prvom stupni obec,7)
b)
hospodári s majetkom vo vlastníctve Slovenskej republiky, ktorý slúži na výkon štátnej správy vykonávanej obvodnými úradmi v okrese a okresným úradom, ako aj s ďalším majetkom vo vlastníctve Slovenskej republiky podľa osobitných predpisov a hospodári tiež s prostriedkami štátneho rozpočtu určenými na krytie jeho potrieb a potrieb obvodných úradov v okrese,
c)
plní úlohy v oblasti štatistiky podľa osobitných zákonov,
d)
koordinuje súčinnosť obvodných úradov v okrese s inými štátnymi orgánmi v okrese v oblasti plnenia spoločných úloh štátu,
e)
riadi výkon štátnej správy a spisovej služby uskutočňovanej obvodnými úradmi,
f)
zriaďuje a kontroluje rozpočtové a príspevkové organizácie slúžiace na plnenie úloh štátnej správy vykonávanej okresným a obvodným úradom,
g)
plní úlohy civilnej obrany a úlohy spojené s mobilizačnými prípravami štátu.
(3)
Okresný úrad spolupracuje s obcami a s ich združeniami vo veciach týkajúcich sa rozvoja okresu, umiestňovania štátnych investícií, uskutočňovania regionálnej politiky, zmien v usporiadaní a umiestnení obvodných úradov.
(4)
Okresný úrad koordinuje činnosť orgánov štátnej správy v okrese pri zabezpečovaní úloh súvisiacich s ekonomickým a sociálnym rozvojom územia, najmä pri uskutočňovaní koncepcií rozvoja jednotlivých oblastí života v okrese, pri utváraní a ochrane podmienok zdravého spôsobu života a práce, pri rozvoji vzdelanosti, kultúry, telesnej výchovy, športu a rekreácie a pri starostlivosti o mládež.
(5)
Okresný úrad koordinuje súčinnosť všetkých štátnych orgánov a obcí v okrese počas ohrozenia života alebo zdravia občanov alebo majetku v dôsledku živelnej pohromy, veľkého požiaru alebo rozsiahlej havárie, ktorých pôsobenie alebo následky nie je možné likvidovať prostriedkami a silami štátnych orgánov, obcí a iných právnických osôb alebo občanov. Počas trvania uvedených udalostí je prednosta okresného úradu oprávnený ukladať úlohy a vydávať príkazy vedúcim štátnych orgánov, starostom obcí, štatutárnym orgánom právnických osôb i jednotlivým občanom, ktoré smerujú k zamedzeniu pôsobenia alebo k odstráneniu následkov uvedených udalostí alebo k ochrane osôb alebo majetku.
(6)
Okresný úrad je osobným úradom pracovníkov okresného úradu.
(7)
V rozsahu svojej pôsobnosti môže okresný úrad vydávať pre územie okresu všeobecne záväzné vyhlášky za podmienok ustanovených zákonom.8)
§8 Organizácia okresného úradu
(1)
Na čele okresného úradu je prednosta, ktorého vymenúva vláda na návrh ministerstva vnútra po vyjadrení konferencie starostov príslušného regiónu.
(2)
Prednosta je štatutárnym orgánom v majetkovoprávnych veciach5) týkajúcich sa zvereného majetku vo vlastníctve Slovenskej republiky a činnosti okresného úradu a v pracovnoprávnych vzťahoch pracovníkov okresného úradu.6)
(3)
Okresný úrad sa vnútorne člení spravidla na oddelenia a referáty.

DRUHÁ ČASŤ | MINISTERSTVÁ

§9 Pôsobnosť ministerstva vnútra
Ministerstvo vnútra
a)
spolupracuje s Ministerstvom financií Slovenskej republiky pri určovaní systemizácie aparátu okresných a obvodných úradov,
b)
spravuje rozpočtové prostriedky určené na činnosť okresných a obvodných úradov,
c)
zabezpečuje v spolupráci s príslušnými ministerstvami odbornú prípravu pracovníkov okresných a obvodných úradov a určuje skladbu pracovných funkcií okresných a obvodných úradov,
d)
riadi a kontroluje spisovú službu na okresných a obvodných úradoch,
e)
koordinuje podľa pokynov vlády činnosť ministerstiev pri riadení a kontrole výkonu štátnej správy uskutočňovanej okresnými a obvodnými, úradmi.
§10 Pôsobnosť iných ministerstiev
Ministerstvá, do ktorých pôsobnosti patria úseky štátnej správy vykonávané okresnými a obvodnými úradmi,
a)
riadia a kontrolujú výkon štátnej správy uskutočňovanej okresnými a obvodnými úradmi v jednotlivých úsekoch štátnej správy vydávaním všeobecne záväzných právnych predpisov a smerníc, zjednocovaním postupu pri ich používaní, vypracúvaním koncepcií rozvoja úseku štátnej správy a preskúmavaním rozhodnutí podľa osobitných predpisov,9)
b)
spolupracujú s ministerstvom vnútra pri hodnotení činnosti okresných a obvodných úradov, pri príprave opatrení týkajúcich sa ich výstavby a činnosti, pri odbornej príprave odborných pracovníkov okresných a obvodných úradov a pri určovaní skladby pracovných funkcií na okresných a obvodných úradoch,
c)
zabezpečujú odbornú stránku činnosti rozpočtových a príspevkových organizácií riadených okresnými úradmi.

TRETIA ČASŤ | SPLNOMOCŇOVACIE, PRECHODNÉ A ZRUŠOVACIE USTANOVENIA

§11 Splnomocňovacie ustanovenie
Vláda ustanoví nariadením predpoklady pre výkon funkcií v okresných a obvodných úradoch, ktoré vyžadujú osobitnú odbornú spôsobilosť.
Prechodné ustanovenia
§12
(1)
Poslancom národných výborov, ktorí boli dlhodobe uvoľnení na výkon funkcie v národnom výbore a ktorí sa vracajú do svojho predošlého zamestnania alebo nastupujú do nového zamestnania, poskytne okresný úrad príspevok vo výške rozdielu medzi ich mzdou10) v organizácii a doterajšou vyššou odmenou za výkon funkcie.
(2)
Príspevok podľa odseku 1 sa poskytuje po dobu šesť mesiacov začínajúc mesiacom nasledujúcim po skončení výkonu funkcie v národnom výbore a vypláca sa prostredníctvom organizácie. Dlhodobe uvoľneným poslancom, ktorí skončili výkon funkcie v období dvoch rokov pred dosiahnutím veku potrebného pre vznik nároku na starobný dôchodok, poskytuje sa príspevok po dobu jedného roka.
§13
(1)
Okresné a obvodné úrady podľa tohto zákona sa zriadia 1. januárom 1991 z doterajších národných výborov v sídlach okresných a obvodných úradov.
(2)
Do zriadenia okresných a obvodných úradov plnia ich úlohy podľa tohto zákona, ako aj úlohy národných výborov podľa osobitných predpisov (§ 14) odbory a správne komisie národných výborov jednotlivých stupňov a druhov. V tejto dobe
a)
organizuje a zjednocuje plnenie úloh odborov a správnych komisií11) tajomník národného výboru alebo iný člen rady poverený radou okresného národného výboru,
b)
plní úlohy súvisiace s likvidáciou a prevodom majetku národných výborov a s pracovnoprávnymi vzťahmi pracovníkov národných výborov likvidátor vymenovaný ministrom vnútra; v majetkovoprávnych veciach týkajúcich sa likvidácie a prevodu majetku má postavenie štatutárneho orgánu a v pracovnoprávnych veciach pracovníkov postavenie vedúceho organizácie.13)
(3)
Dňom účinnosti tohto zákona plní úlohy v organizačných veciach, v majetkovoprávnych veciach a v pracovnoprávnych vzťahoch súvisiacich so zriadením okresného a obvodných úradov prednosta okresného úradu; v majetkovoprávnych veciach súvisiacich so zriadením okresného a obvodných úradov má postavenie štatutárneho orgánu12) a v pracovnoprávnych vzťahoch prijímaných pracovníkov postavenie vedúceho organizácie.13)
§14
(1)
Pôsobnosť krajských národných výborov uvedená v prílohe A tohto zákona prechádza na okresné úrady.
(2)
Pôsobnosť krajských národných výborov uvedená v prílohe B tohto zákona prechádza na obvodné úrady.
(3)
Pôsobnosť okresných národných výborov uvedená v prílohe C tohto zákona prechádza na okresné úrady.
(4)
Pôsobnosť okresných národných výborov uvedená v prílohe D tohto zákona prechádza na obvodné úrady.
(5)
Pôsobnosť miestnych (mestských) národných výborov uvedená v prílohe E tohto zákona prechádza na obvodné úrady.
(6)
Pôsobnosť miestnych (mestských) národných výborov uvedená v prílohe F tohto zákona prechádza na okresné úrady.
(7)
Pôsobnosť krajských národných výborov uvedená v prílohe G tohto zákona prechádza na ministerstvá.
§15
Veci, ktoré patrili do pôsobnosti národných výborov a neboli vybavené podľa § 13 ods. 2 tohto zákona do 31. decembra 1990, vybavia okresné obvodné úrady príslušné podľa tohto zákona (§ 5, 7 a 14), ak ich vybavenie podľa osobitného zákona nepatrí iným orgánom štátnej správy alebo obciam.3)
§16
Zrušuje sa úprava Ministerstva vnútra Slovenskej socialistickej republiky z 30. októbra 1984 č. LP-175/1983 o osobitnej odbornej spôsobilosti pracovníkov národných výborov na výkon niektorých funkcií (reg. v čiastke 1/1985 Zb.).
§17
Tento zákon nadobúda účinnosť dňom vykonania volieb do orgánov samosprávy obcí.
F. Mikloško v. r.

V. Mečiar v. r.
Príloha A zákona SNR č. 472/1990 Zb.
pol. úsek štátnej správy Na úseku štátnej správy prechádza pôsobnosť z krajského národného výboru na okresný úrad
podľa predmet pôsobnosti
predpis § čl.
1 2 3 4 5
1. ochrany kultúrnych pamiatok zák. SNR č. 27/1987 Zb. 6 ods. 1 vyhlasovanie územia za pamiatkovú zónu a určovanie podmienok jej ochrany
2. 7 ods. 2 vedenie zoznamov kultúrnych pamiatok
3. 10 ods. 1 rozhodovanie o opatreniach, ktoré vlastník národnej kultúrnej pamiatky je povinný urobiť
4. 11 ods. 2 rozhodovanie o podmienkach a zákaze výkonu činnosti ohrozujúcej národnú kultúrnu pamiatku
5. 14 ods. 1 ods. 3 vydávanie záväzných stanovísk k žiadostiam vlastníkov na obnovu národnej kultúrnej pamiatky alebo úpravu jej prostredia
6. 14 ods. 4 vydávanie záväzných stanovísk k rozhodovaniu orgánov v územnom konaní, v konaní o povolenie stavieb, zmien stavieb a udržiavacích prác pri národnej kultúrnej pamiatke
7. 14 ods. 5 vydávanie záväzných stanovísk k rozhodovaniu stavebného úradu o obnove národnej kultúrnej pamiatky
8. 15 ods. 2 rozhodovanie o vykonaní nevyhnutných opatrení na zabezpečenie národnej kultúrnej pamiatky
9. 15 ods. 2 rozhodovanie o spôsobe nakladania s hnuteľnou národnou kultúrnou pamiatkou v prípade dôležitého spoločenského záujmu a určenie odbornej organizácie v prípade potrebnej úschovy národnej kultúrnej pamiatky
10. 19 ods. 2 rozhodovanie o podmienkach prenechania národnej kultúrnej pamiatky na dočasné užívanie
11. poľnohospodárstva zák. SNR č. 78/1976 Zb. 4 ods. 2 písm. a) vyhradzovanie si rozhodovania v pochybnostiach o tom, či ide o súčasti poľnohospodárskeho pôdneho fondu
12. 4 ods. 2 písm. c) vyhradzovanie udeľovania súhlasu k návrhom územných plánov zón, ak udeľovanie tohto súhlasu neprislúcha ministerstvu
13. 4 ods. 2 písm. d) vyhradzovanie udeľovania súhlasu k návrhom trás nadzemných a podzemných vedení, ak ide o stavby krajského významu
14. zák. č. 110/1978 Zb. 5 rozhodovanie o nariadení a ukončení mimoriadnych veterinárnych opatrení; prerokúvanie plnenia úloh veterinárnej starostlivosti a návrhy opatrení na jej rozvoj vo svojom územnom obvode
15. 6 zriaďovanie nákazových komisii na plnenie svojich úloh súvisiacich s ochranou proti nákazám a iným hromadným ochoreniam
16. energetiky zák. č. 67/1960 Zb. 5 ods. 2 vydávanie súhlasu k novému zriaďovaniu, podstatnému rozširovaniu a prevádzkovaniu zariadení na výrobu vyhrievacích plynov inými organizáciami ako plynárenskými podnikmi
17. 7 ods. 1 vydávanie súhlasu k zrušeniu, premiestneniu alebo dlhodobému zastaveniu výroby vyhrievacích plynov
18. 20 spolupracovanie s plynárenskými podnikmi pri vypracúvaní plánov gazifikácie
19. 21 písm. a) určovanie poradia gazifikácie miest, schvaľovanie príslušných vykonávacích plánov, a to v súlade s plánom gazifikácie miest rozhodovanie o určení miest spotreby plynu dodávaného v tlakových nádobách
20. zák. č. 89/1987 Zb. 5 ods. 1 vydávanie súhlasu k vyhlasovaniu oblasti rozvoja zásobovania teplom centralizovaným spôsobom
21. vyhl. č. 104/1985 Zb. 3 ods. 3 písm. f) vydávanie stanoviska k žiadosti o určení palivovej alebo energetickej základne, či navrhované riešenie je v súlade so záujmami palivovo-energetickej politiky a s plánovaným rozvojom danej oblasti
22. správy a ochrany národného majetku zák. č. 27/1950 Zb. 3 ods. 2 poskytovanie súčinnosti pri rozhodovaní o podpore pri živelných pohromách
23. zák. č. 109/1964 Zb. v znení neskorších predpisov 65 ods. 2 rozhodovanie o tom, ktorej organizácii patri právo hospodárenia s národným majetkom
24. vyhl. č. 119/1988 Zb. 5 ods. 1
25. 37 ods. 1 vykonávanie štátneho obchodného dozoru vo vnútornom obchode
26. dopravy zák. č. 51/1964 Zb. v znení zák. č. 104/1974 Zb. 19 vykonávanie pôsobnosti štátnej správy vo veciach dráh
27. 20 ods. 1 vykonávanie štátneho odborného dozoru na dráhach
28. 24 rozhodovanie o zmene povahy dráhy
29. 25 ods. 1 rozhodovanie o zrušení dráhy
30. 27 ods. 2 vykonávanie skúšok na celoštátnych dráhach, vlečkách a visutých lanovkách
31. vyhl. č. 52/1964 Zb. 19 ods. 1 zaujimanie stanoviska k prípravnej dokumentácii na výstavbu dráhy alebo pri výstavbe objektov v okolí dráhy
32. zák. č. 65/1965 Zb. (Zákonník práce) 93 vydávanie pokynov po dohode s príslušným odborovým orgánom na zabezpečenie plynulej dopravy pracujúcich a zásobovanie elektrinou, plynom a výhrevnou parou
33. 31 vykonávanie technicko-bezpečnostných skúšok dráh
34. vyhl. č. 94/1972 Zb. 14 dohľad na vybavenie výcvikových zariadení a na organizovanie a uskutočňovanie povinného poúčania a preskúšavania vodičov z povolania
35. 18 ods. 2 písm. b) schvaľovanie cestovných poriadkov verejnej pravidelnej autobusovej dopravy
36. 18 ods. 3 uloženie zmeny cestovného poriadku vo verejnom záujme
37. 25 ods. 2 povoľovanie vykonávať cestnú dopravu pre cudzie potreby
38. 37 ods. 3 povoľovanie medzinárodnej cestnej dopravy československým prevádzateľom
39. 38 ods. 1 povoľovanie medzinárodnej cestnej dopravy zahraničným prevádzateľom
40. vyhl. č. 122/1979 Zb. 20 vypracúvanie stanoviska k návrhom cestovných poriadkov diaľkových a medzinárodných liniek
41. kultúry zák. č. 81/1966 Zb. 5 ods. 2 registrovanie ostatnej (nie ústrednej) periodickej tlače
42. obrany štátu zák. č. 40/1961 Zb. v znení zák. č. 5/1972 Zb. a zák. op. PFZ č. 17/1976 Zb. 19 ods. 1 ukladanie povinnosti štátnym orgánom, hospodárskym, spoločenským a iným organizáciám i občanom v súvislosti s prípravami alebo preskúšavaním opatrení pre čas brannej pohotovosti štátu
43. zák. č. 73/1973 Zb. 18 ods. 1 prechádzanie zodpovednosti prípravy občanov na civilnú obranu na prednostu okresného úradu
44. všeobecnej vnútornej správy zák. č. 169/1949 Zb. 1 ods. 3 vytyčovanie hraníc vojenského obvodu
45. 18 ods. 1 vymenovanie a odvolávanie správcu vojenského obvodného úradu
46. zák. SNR č. 63/1973 Zb. v znení zák. SNR č. 194/1990 Zb. 5 ods. 1 písm. b), c) povoľovanie zbierky, ak sa má konať na území okresu
47. archívnictva zák. SNR č. 149/1975 Zb. 21 ods. 1 zriaďovanie, zrušovanie a spravovanie archívu hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy
48. 24 zriaďovanie a zrušovanie archívov a ich odborné vedenie
49. úprava MV SSR č. 17/1977 Ú. v. SSR (reg. č. 27/1977 Zb.) 1 ods. 1 úprava postavenia archívu hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy
50. 2 určovanie vnútornej organizácie a sídla štátnych archívov a všestranné zabezpečovanie ich činnosti
51. zdravotníctva vyhl. č. 103/1984 Zb. 5 ods. 1 určovanie mimoriadneho očkovania so súhlasom hlavného hygienika
52. vyhl. č. 46/1985 Zb. 4 ods. 8 povoľovanie pitvy pri podozrení na kontamináciu mŕtveho rádioaktívnymi látkami
53. nar. vlády SSR č. 206/1988 Zb. 5 ods. 2 písm. b), c) vydávanie povolenia na zaobchádzanie so zvlášť nebezpečnými jedmi
54. 19 rozhodovanie o centrálnom zneškodňovaní alebo likvidácii odpadov látok a prípravkov obsahujúcich jedy alebo žieraviny
55. vyhl. č. 65/1971 Zb. 16 ods. 1 povoľovanie na odber rádioaktívnych žiaričov a na používanie zdrojov žiarenia
56. kontroly zák. SNR č. 121/1971 Zb. 11, 12, 13 vykonávanie kontroly
57. lesného hospodárstva zák. č. 61/1977 Zb. 4 ods. 2 rozhodujú o vyňatí lesných pozemkov z LPF a obmedzení ich využívania v hospodárskych lesoch s výmerou nad 2 ha do 5 ha
58. zák. SNR č. 100/1977 Zb. 22 ods. 1 sledujú, aby stavy a chov zveri v lesných poľovných revíroch boli v súlade so zásadami hospodárenia v lesoch
59. zák. č. 61/1977 Zb. 5 ods. 2 dávajú súhlas k návrhom územných plánov zón, mimo zón rekreačných oblasti

Príloha B zákona SNR č. 472/1990 Zb.
pol. úsek štátnej správy Na úseku štátnej správy prechádza pôsobnosť z krajského národného výboru na obvodný úrad
podľa predmet pôsobnosti
predpis § čl.
1 2 3 4 5
1. poľnohospodárstva vyhl. č. 342/1951 Ú. v. 3 nariaďovanie odstránenia včelstiev umiestnených v chránenom obvode bez povolenia
2. vládne nariadenie č. 47/1955 Zb. 7 dávanie súhlasov na to, aby do hospodársko-technlckých úprav pozemkov sa zahrnuli cezpoľné pozemky, ktoré patria poľnohospodárskej organizácii so sídlom v obci pozemkových úprav alebo inému vlastníkovi (držiteľovi) pozemkov, ak ich nevyhnutne treba na vykonanie úprav
3. 15 rozhodovanie o vykonaní pozemkových úprav z dôvodov zvláštneho všeobecného záujmu
4. zák. SNR č. 78/1976 Zb. 4 ods. 1 udeľovanie predchádzajúceho súhlasu, ak ide o poľnohospodársku pôdu s výmerou do 3 hektárov alebo o inú poľnohospodársku pôdu s výmerou nad 1 ha do 5 ha
5. 4 ods. 1 písm. a) udeľovanie súhlasu k návrhom na určenie dobývacích priestorov
6. 4 písm. b) rozhodovanie o udelení predchádzajúceho súhlasu; pritom určujú aj zásadné podmienky na zabezpečenie ochrany poľnohospodárskeho pôdneho fondu, schvaľujú plán rekultivácie, pripadne určujú osobitný režim jeho vykonávania
7. 4 ods. 2 písm. b) vyhradzovanle si povoľovania zmien kultúr vnútri poľnohospodárskeho pôdneho fondu, ak ide o značný rozsah, pripadne dosah zmien
8. rybárstva zák. č. 102/1963 Zb. 5 ukladanie investorovi vykonať výstavbu náhradného rybníka
9. 12 ods. 1 vyhlasovanie časti rybárskych revírov za chránené rybie oblasti a určovanie potrebných obmedzení všeobecného užívania vody
10. 23 ods. 1 dozeranie na riadny výkon rybárskeho práva užívateľmi rybárskych revírov
11. 23 ods. 3 pozastavenie výkonu uznesení a opatrení organizačných zložiek Slovenského rybárskeho zväzu, pokiaľ odporujú platným predpisom
12. vyhl. č. 103/1963 Zb. 14 ods. 3 vydávanie povolení užívateľom rybárskeho revíru k rybolovu, ktoré sú zúčtovateľné
13. 15 ods. 1 vyhlasovanie tečúcich vôd, ktoré sa hodia na trenie rýb alebo na odchov rybnej násady (rybieho plôdika) a generačných rýb, alebo ktoré slúžia na prezimovanie rýb alebo sa hodia na chov perlorodky riečnej, za chránenú oblasť
14. 16 ods. 1 určovanie doby, v ktorej je v chránených rybích oblastiach zakázané loviť akýmkoľvek spôsobom ryby alebo iné vodné živočíchy, ako aj rušiť akýmkoľvek spôsobom trenie rýb, odchov rybej násady (rybieho plôdika) alebo prezimovanie rýb
15. 16 ods. 2 povoľovanie lovu na umelý výter alebo lovu takých rýb a iných vodných živočíchov, ktoré sú na ujmu riadneho hospodárenia v tejto oblasti
16. 24 ods. 1 obmedzovanie alebo zakazovanie lovu rýb
17. 44 ods. 8 zvyšovanie jednodenného úlovku lososovitých rýb
18. 45 písm. h) povoľovanie výnimiek pre rybársky revír, ktoré je užívateľ rybárskeho revíru povinný zahrnúť do Miestneho rybárskeho poriadku
19. energetiky zák. č. 79/1957 Zb. 12 ods. 1 vydávanie súhlasu na zrušenie, dlhodobé zastavenie alebo premiestnenie závodného energetického diela alebo jeho časti
20. 13 nariaďovanie, aby závodné energetické dielo, ktorého prevádzka bola zastavená, bolo opäť uvedené do prevádzky
21. zák. č. 89/1987 Zb. 7 ods. 2 vyjadrovanie sa k zásadám koncepčného riešenia rozvojovej teplofikačnej štúdie
22. 8 ods. 1 vydávanie súhlasu k schváleniu rozvojovej teplofikačnej štúdie
23. 17 ods. 1 vydávanie súhlasu na zrušenie, premiestnenie, dlhodobé zastavenie a dlhodobé obmedzenie dodávky tepla pre obyvateľstvo
24. dopravy vyhl. č. 145/1956 Ú. v. 75 ods. 4 vydávanie súhlasu na stavbu motorových vozidiel
25. 77 ods. 4 vydávanie povolenia k zmene druhu motorového vozidla alebo jeho pohonu
26. zák. č. 51/1964 Zb. v znení zák. č. 104/1974 Zb. 13 ods. 2 povoľovanie iných stavieb než drážnych stavieb
27. 22 ods. 2 povoľovanie drážnych stavieb a vykonávanie štátneho stavebného dohľadu
28. 13 ods. 2 povoľovanie začatia prevádzky na dráhe
29. vyhl. č. 52/1964 Zb. 19 ods. 3 rozhodovanie o zriadení alebo zrušení stanice (zastávky) alebo zmene jej výpravného oprávnenia
30. zák. č. 68/1979 Zb. v znení zák. č. 118/1990 Zb. 8 ods. 2 povoľovanie na prepravu osôb v ložnom priestore vozidla určeného pre nákladnú dopravu
31. 9 ods. 3 povoľovanie prepravy nebezpečných veci
32. 11 ods. 1 ukladanie vykonávania určitých prepravných výkonov alebo obmedzenia prevádzky vozidiel
33. 41 ods. 3 písm. b) povoľovanie zasielateľských podmienok
34. 43 ods. 2 povoľovanie vykonávať vnútroštátne zasielateľstvo
35. 46 ods. 1 písm. a) vykonávanie štátneho odborného dozoru v cestnej doprave
36. cestného hospodárstva zák. č. 135/1961 Zb. v znení zák. č. 27/1984 3 ods. 4 písm. b) povoľovanie uzávierok a zriaďovanie obchádzok na cestách I. triedy
37. 3 ods. 4 písm. c) rozhodovanie o pripojení ciest miestnych komunikácii a účelových komunikácii na cesty I. triedy, o úpravách a zrušení týchto pripojení, ako aj o zriadení alebo zrušení zjazdu z ciest I. triedy na susedné nehnuteľnosti
38. 3c ods. 1 písm. b) vykonávanie štátneho odborného dozoru nad pozemnými komunikáciami
39. 22a ukladanie pokút organizáciám
40. zdravotníctva vyhl. č. 79/1981 Zb. 43 ods. 2 rozhodovanie o povinnosti zdravotníckych pracovníkov podrobiť sa overeniu potrebných vedomosti
41. vyhl. č. 152/1984 Zb. 11 ods. 3, 4 rozhodovanie o vylúčení žiaka zo štúdia na strednej zdravotníckej škole
42. zák. č. 20/1966 Zb. 24 ods. 2, 3 preskúmanie opatrenia o vzatí chorého do ústavnej starostlivosti bez jeho súhlasu
43. 55 ods. 2 písm. e) oslobodzovanie od povinnosti zachovávať mlčanlivosť
44. vyhl. č. 42/1966 Zb. 66 ods. 5 rozhodovanie o poskytnutí bezplatnej llečebno-preventlvnej starostlivosti cudzím štátnym príslušníkom
45. zásobovania, obchodu, verejného a závodného stravovania a cestovného ruchu zák. SNR č. 130/1981 Zb. v zneni zák. SNR č. 108/1988 Zb. 31 ods. 1 pism. b) vykonávanie štátnej správy pre vnútorný obchod
46. starostlivosti o telesnú kultúru zák. SNR č. 198/1990 Zb. 5 ods. 2 vykonávanie štátnej správy na úseku starostlivosti o telesnú kultúru pri plnení úloh podľa odseku 1 a v súlade so svojou pôsobnosťou podľa osobitných predpisov
Príloha C zákona
SNR č. 472/1990 Zb.
pol. úsek štátnej správy Na úseku štátnej správy prechádza pôsobnosť z okresného národného výboru na okresný úrad
podľa predmet pôsobnosti
predpis § čl.
1 2 3 4 5
1. ochrany kultúrnych pamiatok zák. SNR č. 27/1987 Zb. 17 ods. 3 vymedzovanie ochranného pásma nehnuteľnej národnej kultúrnej pamiatky, pamiatkovej rezervácie, pamiatkovej zóny alebo ich prostredia
2. ochrany a využívania nerastného bohatstva zák. SNR č. 51/1988 Zb. 12 ods. 3 vydávanie stanovísk k dohodám o riešení stretov záujmov
3. energetiky zák. č. 67/1960 Zb. 21 písm. b) rozhodovanie o poradí investičnej výstavby nízkotlakových plynovodov v rámci schváleného plánu gazifikácie s prihliadnutím k maximálnej efektívnosti
4. cestného hospodárstva zák. č. 135/1961 Zb. v znení zák. č. 27/1984 Zb. 18 ods. 2 povoľovanie výnimky zriaďovať nové kríženia ciest so železnicami mimo úrovne koľaji
5. kultúry zák. SNR č. 109/1961 Zb. 13 ods. 1 udeľovanie povolenia na vývoz predmetov muzeálnej a galerijnej hodnoty do cudziny
6. vyhl. SNR č. 11/1964 Zb. v znení zák. SNR č. 72/1969 Zb. 1 písm. c) vydávanie súhlasu na vývoz kultúrnej pamiatky alebo predmetu muzeálnej hodnoty
7. všeobecnej vnútornej správy zák. č. 268/1949 Zb. 6 dohliadanie na výkon pôsobnosti pri vedení matrík
vyhl. č. 22/1977 Zb. 6 ods. 1
8. zák. SNR č. 206/1968 Zb. 14 ods. 3 rozhodovanie o prepustení zo štátneho zväzku Slovenskej republiky
9. zák. č. 268/1949 Zb. v znení vl. nar. č. 93/1958 Zb. 7 ods. 2 vedenie druhopisu matrík a zbierky listín
10. vyhl. č. 22/1977 Zb. 6 ods. 1 dozor nad vedením matrík
11. 9 ods. 2 vykonávanie overovania nových matričných knih
12. 28 vydanie pokynu na vykonanie záznamu rozhodnutia úradov a súdov cudzích krajín do matriky
13. 58 ods. 1 povoľovanie vedenia čiastkovej matriky
14. 60 obnovenie matriky
15. archívnictva zák. SNR č. 149/1975 Zb. 22 ods. 1 zriaďovanie, zrušovanie a spravovanie štátnych okresných archívov
16. 25 ods. 2 zriaďovanie podnikových archívov v organizáciách, ktoré riadia
17. 30 ods. 2 ukladanie pokút organizáciám
18. úprava MV SSR č. 17/1977 Zb. Ú. v. SSR (reg. č. 27/1977 Zb.) 1 ods. 2 úprava postavenia štátneho okresného archívu
19. 2 určovanie vnútornej organizácie a sídla štátnych archívov a všestranné zabezpečovanie ich činnosti
20. kontroly vyhl. č. 75/1959 Ú. v. 1 platnosť metodických pokynov (rozsah úpravy)
21. zák. SNR č. 103/1971 Zb. 11, 12, 13 vykonávanie kontroly
22. lesné hospodárstvo zák. č. 61/1977 Zb. 2 ods. 2 rozhodovanie o vyhlásení pozemku za lesný pozemok a v pochybnostiach o tom, či ide o pozemok patriaci do lesného pôdneho fondu, a schvaľovanie harmonogramu zalesňovania týchto pozemkov
3
23. 4 ods. 1 rozhodovanie o uložení opatrení potrebných na ochranu a racionálne využívanie lesných pozemkov a lesných porastov
24. 4 ods. 2 rozhodovanie o vyňatí lesných pozemkov z lesného pôdneho fondu a o obmedzení ich využívania v hospodárskych lesoch s výmerou do 2 ha
25. 4 ods. 3 písm. f) rozhodovanie o povinnosti vykonať skrývku kultúrnych vrstiev pôdy a o opatreniach na jej hospodárske využitie
26. 5 ods. 3 udeľovanie súhlasu na vydanie územných rozhodnutí, ktorými má byť dotknutý lesný pôdny fond
27. 10 ods. 7 rozhodovanie o tom, že sa poškodenie lesného fondu a objektov a zariadení na lesných pozemkoch slúžiacich lesnému hospodárstvu odstráni uvedením do pôvodného stavu, ako aj o opatreniach na zabránenie hroziacich škôd a proti vzniku ďalších škôd
28. 12 ods. 3 rozhodovanie v pochybnostiach o tom, či štátnej organizácii patri právo užívania lesných pozemkov
29. 15 ods. 3 rozhodovanie o prevode práva užívania lesných pozemkov a o náhrade nákladov na investície pri prevode tohto práva
30. 17 ods. 3 rozhodovanie o zriadení práva užívania lesných pozemkov
31. 19 rozhodovanie o vytváraní ucelených lesných častí
32. 20 ods. 3 rozhodovanie o ukladaní opatrení potrebných v záujme zaistenia bezpečnosti osôb a majetku pred škodami, ktoré by mohli byť spôsobené zosúvaním pôdy, padaním kameňov, pádom stromov, lavínami a pod. z lesných pozemkov a o tom, kto znáša náklady s tým spojené
33. 21 ods. 2 rozhodovanie o dobe, spôsobe, rozsahu a trvaní lesnej dopravy po cudzích pozemkoch, pripadne aj o výške náhrady škody
34. zák. SNR č. 100/1977 Zb. 13 ods. 5 rozhodovanie o určení úloh užívateľov lesov pod odbornou správou
35. 18 ods. 2 rozhodovanie o obmedzení niektorých činnosti alebo úprave ich vykonávania v lesoch, ako aj o určení podmienok použitia určitých technologických spôsobov pri prevádzkovej, hospodárskej a inej činnosti v lesoch a v ich blízkosti
20 ods. 5
36. 20 ods. 3 rozhodovanie o uložení opatrení proti rozšíreniu škodcov a na ich vyhubenie v lesoch, v skladoch a iných pozemkoch v okolí lesov
37. zák. č. 61/1977 Zb. 26 rozhodovanie o uložení pokuty
zák. SNR č. 100/1977 Zb. 34
38. vyhl. č. 7/1978 Zb. 3 ods. 2 rozhodovanie o uznávaní lesných porastov na pestovanie a zber lesných drevín
39. zák. č. 61/1977 Zb. 7 ods. 2 dávanie súhlasu k návrhom na prerokovanie projektových úloh stavieb, ktorými má byť dotknutý lesný pôdny fond; pri návrhoch trás smerových a líniových stavieb, ak trasa neprechádza lesmi viacerých okresov
40. 15 ods. 1 dávanie súhlasu k hospodárskej zmluve o prevode práva užívania lesných pozemkov
41. zák. SNR č. 100/1977 Zb. 20 ods. 4 dávanie súhlasu na vydanie rozhodnutia o využití územia vo vzdialenosti do 50 metrov od kraja lesných pozemkov
vyhl. č. 12/1978 Zb. 8 ods. 2
42. zák. SNR č. 100/1977 Zb. 8 ods. 4 povoľovanie predĺženia lehoty na zalesnenie holín na lesných pozemkoch a zabezpečenie lesných porastov na holinách
43. 17 ods. 2 vydávanie zákazov a obmedzení užívania lesov
44. 19 ods. 3 povoľovanie výnimky zo zákazov niektorých činnosti v lesoch
45. 21 ods. 2 ukladanie opatrení v prípadoch mimoriadnych okolnosti a nepredvídaných škôd
46. 13 ods. 6 sledovanie plnenia úloh v lesoch pod odbornou správou a činnosti vykonávané v lesoch podľa osobitných predpisov
47. 22 ods. 1 sledovanie, aby stav a chov zveri v lesných poľovných revíroch boli v súlade so zásadami riadneho hospodárenia v lesoch
48. zák. č. 61/1977 Zb. 20 ods. 1 vydávanie súhlasu k opatreniam na zaistenie bezpečnosti osôb a majetku uložených vykonať na lesných pozemkoch podľa osobitných predpisov
49. vyhl. č. 101/1977 Zb. 4 ods. 2 vyjadrovanie sa k požiadavkám užívateľov lesov pod odbornou správou na prenechanie dreva pre vlastnú spotrebu
50. zák. č. 61/1977 Zb. 24 ods. 1 ustanovovanie a odvolávanie členov závodnej stráže
vyhl. č. 102/1977 Zb. 2 ods. 2
51. 7 vedenie evidencie lesnej stráže, ktorú ustanovili
52. zák. č. 61/1977 Zb. 3 ods. 1 vedenie a sledovanie evidencie pozemkov lesného pôdneho fondu a užívateľov lesov vo svojej územnej pôsobnosti
53. zák. SNR č. 2/1958 Zb. SNR vykonávanie príslušných činností
54. vyhl. č. 12/1979 Zb. 2 ods. 1 zúčastňovanle sa na spracovaní okresných koncepcii životného prostredia za úsek lesného pôdneho fondu a zabezpečovanie podkladov o lesoch pre orgány územného plánovania k spracovaniu územných a hospodárskych zásad a programov výstavby
4
55. zák. č. 100/1977 Zb. 30 vykonávanie dozoru nad dodržiavaním ustanovení zákona o lesoch, zákonov SNR a predpisov vydaných na ich základe; dozeranie či sa dodržiavajú nimi vydané rozhodnutia a rozhodnutia úradov štátnej správy lesného hospodárstva vyšších stupňov, či príslušné organizácie vykonávajú odbornú správu lesov, či užívatelia lesov hospodária v lesoch podľa lesných hospodárskych plánov, zvyšujú úrodnosť lesných pozemkov, produkciu dreva a zabezpečujú, pripadne zlepšujú ostatné funkcie lesov; ukladanie opatrení na odstránenie zistených nedostatkov
56. vyhl. č. 7/1978 Zb. 3 ods. 3 vykonávanie previerky uznaných lesných porastov z hľadiska ich kvality, plodivosti a dodržiavania zásad ich obhospodarovania
57. vyhl. č. 14/1978 Zb. 21 zúčastňovanie sa na prerokúvaní, schvaľovaní a previerkach plnenia predpisov lesných hospodárskych plánov
58. 25 ods. 2 bežné kontrolovanie plnenia predpisov lesných hospodárskych plánov a vedenie lesnej hospodárskej evidencie
59. 25 ods. 3 kontrolovanie plnenia opatrení na odstránenie nedostatkov uložených pri bežných kontrolách a periodických previerkach plnenia predpisov lesných hospodárskych plánov
60. zák. SNR č. 100/1977 Zb. 13 ods. 6 vykonávanie odbornej správy na návrh organizácie, určovanie opatrení na odstránenie nedostatkov užívateľom lesov
61. poľovníctva zák. č. 23/1962 Zb. 5, 6, 7 a 8 uznávanie poľovného revíru, zverníka alebo samostatnej bažantnice na výkon práva poľovníctva
vyhl. č. 59/1967 Zb.
62. zák. č. 23/1962 Zb. 13 ods. 1 rozhodovanie o uznaní poľovných revírov, zverníkov a samostatných bažantníc
63. 13 ods. 2 rozhodovanie o práve poľovníctva
64. 13 ods. 3 zaraďovanie poľovných revírov do akostných tried
65. 16 ods. 2 udeľovanie výnimiek o uzavretí zmluvy o postúpení výkonu práva poľovníctva
66. 18 ods. 2 uznávanie bažantníc a rozhodovanie o pričlenení cudzích poľovných pozemkov na zabezpečovanie úspešného chovu bažantov
67. 24 ods. 2 schvaľovanie plánov poľovníckeho hospodárstva a poľovačiek
68. 29 ods. 1 nariaďovanie o úprave stavu zvere
29 ods. 3 povoľovanie odchytu zvere vo všeobecnom záujme
69. 38 ods. 1 riadenie poľovníctva
70. 38 ods. 4 prerokúvanie opatrení ministerstva s organizačnými zložkami poľovného zväzu
71. 39 ods. 2 prijímanie oznámení o poľovných pozemkoch, ktoré nie sú v správe alebo užívaní organizácií
72. 4 ods. 2 schvaľovanie stanov poľovného združenia
73. 10 vyhlasovanie iných pozemkov za nepoľovné
74. 12 rozhodovanie o odplate za postúpenie výkonu práva poľovníctva v prípade, že sa organizácie nedohodnú
75. 15 ods. 2 schvaľovanie poľovného hospodára
76. 16 ods. 1 schvaľovanie zmluvy o postúpení výkonu práva poľovníctva
77. 16 ods. 4 písm. d) schvaľovanie dohody o zániku zmluvy
78. 16 ods. 4 písm. e) rozhodovanie o zrušení zmluvy v prípade hrubého alebo opätovného porušovania predpisov o poľovníctve
79. 20 schvaľovanie a skladanie sľubu poľovnej stráže
80. 22 ods. 2 obmedzovanie vstupu do poľovného revíru alebo jeho časti
81. 23 ods. 1 povoľovanie zakladania revíru a políčok pre zver
82. 23 ods. 3 nariaďovanie kŕmenia zvere
83. 29 ods. 4 povoľovanie mimoriadnych poľovačiek
84. 29 ods. 5 povoľovanie poľovačiek na nepoľovných plochách
85. 31 ods. 3 vydávanie poľovných lístkov
86. 34 ods. 5 rozhodovanie o tom, či v danom prípade ide o vysokocennú plodinu
87. 35 ods. 1 vymenúvanie a odvolávanie členov rozhodcovskej komisie a oznámenie ich mien
88. vyhl. č. 35/1978 Zb. 17 ods. 1 rozhodovanie o odplate za postúpenie výkonu práva poľovníctva v prípade, že sa organizácie nedohodnú
89. zák. č. 23/1962 Zb. 38 ods. 2 pozastavenie výkonu uznesení a opatrení poľovníckeho zväzu
90. vyhl. č. 172/1975 Zb. 3 ods. 5 povoľovanie vybratia mláďat z hniezd jastraba veľkého, jastraba krahulca a sokola myšiaka
91. 5 ods. 1 povoľovanie lovu ojedinelým spôsobom
92. 6 ods. 3 povoľovanie poľovačky vo všedný deň
93. 11 ods. 4 povoľovanie odstrelov mláďat svine divej
Príloha D zákona
SNR č. 472/1990 Zb.
pol. úsek štátnej správy Na úseku štátnej správy prechádza pôsobnosť z okresného národného výboru na obvodný úrad
podľa predmet pôsobnosti
predpis § čl.
1 2 3 4 5
1. ochrany kultúrnych pamiatok zák. SNR č. 27/1987 Zb. 3 ods. 1 vyjadrovanie sa k vyhlasovaniu veci za kultúrne pamiatky
2. 7 ods. 2 vedenie zoznamov kultúrnych pamiatok
3. 8 ods. 2 vyjadrovanie sa k zrušovaniu vyhlásených veci za kultúrne pamiatky
4. 10 ods. 1 rozhodovanie o opatreniach, ktoré vlastník kultúrne pamiatky je povinný urobiť
5. 11 ods. 1 rozhodovanie o zmene využitia kultúrnej pamiatky
6. 11 ods. 2 rozhodovanie o podmienkach a zákaze výkonu činnosti ohrozujúcej kultúrnu pamiatku
7. 12 ods. 1 rozhodovanie o spôsobe odstránenia závady kultúrnej pamiatky
8. 13 ods. 3 oznamovanie o prijatí ponuky na prednostný nákup kultúrnej pamiatky
9. 14 ods. 1 ods. 3 vydávanie záväzných stanovísk k žiadostiam vlastníkov na obnovu kultúrnej pamiatky alebo inú úpravu jej prostredia
10. 14 ods. 2 ods. 3 vydávanie záväzných stanovísk k zamýšľanej stavbe, stavebnej zmene, alebo udržiavacím prácam na nehnuteľnosti v pamiatkovej rezervácii, pamiatkovej zóne alebo v ochrannom pásme nehnuteľnej kultúrnej pamiatky, pamiatkovej rezervácie alebo pamiatkovej zóny
11. 14 ods. 4 vydávanie záväzných stanovísk k rozhodovaniu orgánov v územnom konaní, v konaní o povolenie stavieb, zmien stavieb a udržiavacích prác pri kultúrnej pamiatke
12. 14 ods. 5 vydávanie záväzných stanovísk k rozhodovaniu stavebného úradu o obnove nehnuteľnej kultúrnej pamiatky podľa § 14 ods. 1 a 2
13. 15 ods. 1 rozhodovanie na vykonanie nevyhnutných opatrení na zabezpečenie kultúrnej pamiatky
14. 15 ods. 2 rozhodovanie o spôsobe nakladania s nehnuteľnou kultúrnou pamiatkou v prípade dôležitého spoločenského záujmu a určenie odbornej organizácie v prípade potrebnej úschovy kultúrnej pamiatky
15. 16 ods. 1 rozhodovanie o poskytnutí príspevku na zvýšené náklady spojené so zachovaním alebo obnovou kultúrnej pamiatky za účelom jej účinnejšieho spoločenského uplatnenia
16. 17 ods. 1 vymedzovanie ochranného pásma nehnuteľnej kultúrnej pamiatky alebo jej prostredia; obmedzenie, zákaz činnosti alebo iné opatrenia
17. 17 ods. 3 vymedzovanie ochranného pásma nehnuteľnej národnej kultúrnej pamiatky, pamiatkovej rezervácie alebo pamiatkovej zóny alebo ich prostredia
18. 17 ods. 4 poskytovanie primeranej náhrady za majetkovú ujmu v dôsledku opatrení podľa § 17 ods. 1, 2 a 3
19. 18 ods. 2 udeľovanie predchádzajúceho súhlasu na premiestnenie hnuteľnej kultúrnej pamiatky
20. 19 ods. 2 rozhodovanie o podmienkach prenechania kultúrnej pamiatky na dočasné užívanie
21. 22 ods. 1 rozhodovanie o povinnostiach vlastníka nehnuteľnosti strpieť vykonávanie archeologických výskumov a o podmienkach, za ktorých sa môže archeologický výskum vykonať
22. 23 ods. 4 poskytovanie odmeny a náhrady nevyhnutných nákladov nálezcovi archeologického nálezu
23. 23 ods. 5 určovanie organizácie, ktorá bude zabezpečovať starostlivosť o nehnuteľné archeologické nálezy vyhlásené za kultúrnu pamiatku
24. 24 ods. 3 rozhodovanie o náhrade a výške majetkovej ujmy
25. 31 ods. 4 poverovanie funkciou spravodajcu štátnej pamiatkovej starostlivosti
26. 34 ods. 1 vydávanie osvedčení osobám povereným plnením úloh štátnej pamiatkovej starostlivosti
27. 35 ods. 1 ods. 2 rozhodovanie o uložení pokuty organizáciám
28. ochrany a využívania nerastného bohatstva zák. SNR č. 51/1988 Zb. 16 ods. 4 rozhodovanie sporov o jednorazových náhradách škôd
29. 25 ods. 2 povoľovanie odberu výbušnín
30. 27 ods. 3 písm. a) povoľovanie trhacích prác malého rozsahu a ohňostrojných prác
31. zák. SNR č. 62/1988 Zb. 14 ods. 2 rozhodovanie o rozsahu, spôsobe a čase výkonu geologických prác
32. 16 ods. 5 rozhodovanie sporov o jednorazových náhradách škôd
33. poľnohospodárstva zák. SNR č. 81/1949 Zb. 5 uvádzanie roľníckych družstiev do užívania majetku
34. 8 udeľovanie súhlasu na prevod, prenájom, zmluvné a exekučné zaťaženie majetku
35. uzn. Zboru povereníkov č. 92/1949 Zb. SNR 2 ods. 1 vykonávanie rozhraničenia (rozdelenia) majetku s výnimkou, ak nehnuteľnosti ležia v obvodoch viacerých okresov
36. vyhl. č. 191/1954 Ú. v. 10 ods. 1 rozhodovanie o podpore za škody spôsobené živelnou pohromou na pôdohospodárskom majetku
37. vl. nar. č. 47/1955 Zb. 3 pripravovanie návrhov na vykonanie pozemkových úprav na základe návrhu poľnohospodárskeho podniku
38. 9 ods. 1 prideľovanie náhradných pozemkov do užívania
39. 12 ods. 4 schvaľovanie projektov pozemkových úprav a ich zmien, rozhodovanie o námietkach účastníkov k projektu pozemkových úprav
40. 17 vydávanie rozhodnutí o zaokrúhľovaní pozemkov (arondácia) na návrh niektorého zo zúčastnených vlastníkov
41. zák. opatrenie NZ č. 61/1956 Zb. 2 ods. 2 a 3 schvaľovanie projektov a plánov ťažby rašeliny a rekultivácie rašelinísk, povoľovanie ťažby, vykonávanie bezprostredného dohľadu nad správnym vykonaním ťažby rašeliny a rekultiváciou rašelinísk, oprávnenie nariaďovať ťažobnému podniku, aby zastavil ťažbu, ak sa opätovne porušujú podmienky určené pre ťažbu rašelín a rekultiváciu rašelinísk alebo, ak to vyžadujú hospodárske dôvody alebo iný všeobecný záujem
42. 5 ods. 1 povoľovanie vykonávania ťažby rašeliny
43. vyhl. č. 62/1964 Zb. 34 ods. 1 vedenie podrobnej evidencie všetkých pozemkov zamorených škodcami vnútornej karantény vo svojom obvode
44. 38 povinná spolupráca pri organizácii, zabezpečovaní, vykonávaní a kontrole ochrany pozemkov, porastov a skladov proti škodcom
45. vyhl. č. 37/1963 Zb. v znení vyhl. č. 35/1978 Zb. 12 oprávnenie poskytnúť chovateľom včiel príspevok na úhradu alebo zmiernenie škôd, ak došlo k uhynutiu včiel zničením škodcov v dôsledku povolenia výnimky
46. 12 ods. 2 poskytovanie príspevkov na úhradu alebo zmiernenie škôd spôsobených uhynutím včiel chovateľom včiel
47. zák. SNR č. 110/1972 Zb. 4 ods. 3 spolupráca s plemenárskymi organizáciami pri plnení úloh štátnej starostlivosti o rozvoj plemenárstva
48. 25 ods. 2 ukladanie pokút na návrh plemenárskej organizácie
49. 25 ods. 2 písm. b) ukladanie pokút občanom
50. 26 ods. 1 ukladanie osobitných opatrení
51. zák. č. 123/1975 Zb. v znení zák. č. 95/1988 Zb. a zák. č. 114/1990 Zb. 5 ods. 3 rozhodovanie o pochybnostiach, komu patri právo užívania
12a ods. 1 zrušovanie práva užívania k pozemkom
12a ods. 3 zrušovanie práva užívania hospodárskej budovy
52. zák. SNR č. 78/1976 Zb. 2 ods. 2 prerokúvanie vykonávania prác pri geologickom a hydrogeologickom prieskume a pri budovaní, opravách a údržbe nadzemných a podzemných vedení na poľnohospodárskych pozemkoch
53. 3 ods. 1 písm. a) rozhodovanie o pochybnostiach o tom, či ide o súčasti poľnohospodárskeho pôdneho fondu
54. 3 ods. 1 písm. b) zisťovanie a vyhlasovanie pozemkov za súčasť poľnohospodárskeho pôdneho fondu a robenie opatrení na ich využitie na poľnohospodársku výrobu
55. 3 ods. 1 písm. c) povoľovanie zmien kultúr vo vnútri poľnohospodárskeho pôdneho fondu
56. 3 ods. 1 písm. d) ukladanie užívateľom (vlastníkom) poľnohospodárskych pozemkov opatrení potrebných na intenzívne a racionálne využívanie týchto pozemkov na poľnohospodársku výrobu a na zvyšovanie ich úrodnosti a užívateľom (vlastníkom) ostatných pozemkov patriacich do poľnohospodárskeho pôdneho fondu na riadne udržiavanie týchto pozemkov
57. 3 ods. 1 písm. e) udeľovanie súhlasu k návrhom územných plánov zón, ak udeľovanie tohto súhlasu neprislúcha ministerstvu
58. 3 ods. 1 písm. f) udeľovanie súhlasu k návrhom trás nadzemných a podzemných vedení
59. 3 ods. 1 písm. g) určovanie plôch, na ktoré sa má odviezť a rozložiť vrchná kultúrna vrstva pôdy, pripadne aj hlbšie uložené zúrodnenia schopné zeminy, ktoré boli získané skrývkou
60. 3 ods. 1 písm. h) schvaľovanie plánov na dokončenie pôvodných úprav a prác na zahladenie následkov ťažby alebo inej priemyselnej činnosti
61. 3 ods. 1 písm. i) povoľovanie výnimiek z povinnosti vykonať skrývku kultúrnej vrstvy pôdy pri geologickom a hydrogeologickom prieskume a pri budovaní, opravách a údržbe nadzemných a podzemných vedení na poľnohospodárskych pozemkoch a v ostatných prípadoch
62. 3 ods. 1 písm. j) udeľovanie súhlasu na odňatie poľnohospodárskej pôdy poľnohospodárskej výrobe na dobu dlhšiu ako jeden rok prevádzateľom geologických a hydrogeologických prieskumných prác a investorom stavieb nadzemných a podzemných vedení
63. 3 ods. 1 písm. k) rozhodovanie v pochybnostiach o tom, či pri odňatí poľnohospodárskej pôdy poľnohospodárskej výrobe ide o podstatný zásah do hospodárenia poľnohospodárskej organizácie
64. 3 ods. 1 písm. l) rozhodovanie o odňatí poľnohospodárskej pôdy poľnohospodárskej výrobe a o odňatí súčasti poľnohospodárskeho pôdneho fondu, ktoré nie sú poľnohospodárskou pôdou, a určovanie podmienok, za ktorých odňatie povoľujú
65. 3 ods. 1 písm. m) predpisovanie odvodov za odňatie poľnohospodárskej pôdy poľnohospodárskej výrobe
66. 3 ods. 1 písm. n) schvaľovanie dohôd o odstránení ekonomickej ujmy a ak nedôjde k tejto dohode alebo ak uzavretá dohoda nie je v súlade s právnymi predpismi, rozhodovanie o povinnosti ekonomickú ujmu odstrániť a určovanie lehôt na jej splnenie
67. 3 ods. 1 písm. o) ukladanie pokút organizáciám a ich pracovníkom
68. 3 ods. 2 písm. a) udeľovanie súhlasu s návrhom na určenie dobývacích priestorov, ak ide o poľnohospodársku pôdu, ktorej výmera nepresahuje 1 ha
69. 3 ods. 2 písm. b) rozhodovanie o udelení predchádzajúceho súhlasu, ak ide o poľnohospodársku pôdu, ktorej výmera nepresahuje 1 ha; určovanie zásadných podmienok na zabezpečenie ochrany poľnohospodárskeho pôdneho fondu, schvaľovanie plánov rekultivácie, pripadne určovanie osobitných režimov jeho vykonávania
70. 3 ods. 3 rozhodovanie so súhlasom ministerstva, pripadne so súhlasom ministerstva a Ministerstva financií Slovenskej republiky o znížení odvodov za odňatie poľnohospodárskej pôdy poľnohospodárskej výrobe
71. 3 ods. 4 rozhodovanie v pochybnostiach o tom, či poľnohospodárske pozemky patria do zastavaného územia obce
72. 3 ods. 5 prerokúvanie použitia poľnohospodárskej pôdy na nepoľnohospodárske účely po dobu kratšiu ako jeden rok; prijímanie hlásenia o ukončení nepoľnohospodárskeho použitia tejto pôdy a jej uvedenia do pôvodného stavu
73. 3 ods. 6 vyhradzovanle ukladania opatrení pre jednotlivé prípady
74. zák. č. 110/1987 Zb. 4 písm. a) rozhodovanie o nariadení a ukončení mimoriadnych veterinárnych opatrení podľa zákona, o veterinárnej starostlivosti, ak sa netýkajú len individuálne určenej organizácie alebo občana, na dozeranie na ich plnenie
75. 4 písm. b) určovanie miesta výstav, trhov, prehliadok alebo súťaži zvierat, pripadne zvodov zvierat na iné účely po dohode s príslušným orgánom veterinárnej správy a povoľovanie ich konania
76. 4 písm. c) rozhodovanie o poskytovaní podpôr a náhrad na úhradu alebo zmiernenie škôd, pripadne nákladov vzniknutých vykonávaním ochranných zdolávacích opatrení, ako aj škôd vzniknutých uhynutím zvierat v dôsledku nákazy alebo iného hromadného ochorenia zvierat
77. 4 písm. d) prerokúvanie plnenia úloh veterinárnej starostlivosti a návrhov na jej rozvoj vo svojom územnom obvode
78. 4 písm. e) ukladanie pokút organizáciám podľa zákona o veterinárnej starostlivosti
79. rybárstva zák. č. 102/1963 Zb. 4 ods. 1 a 2 prideľovanie rybníkov, ktoré nie sú riadne využité, ak sa na nich prestalo riadne rybársky hospodáriť (pokiaľ tieto rybníky nie sú národným majetkom), do bezplatného užívania organizácie, ktorá môže zabezpečiť ich riadne obhospodarovanie
80. 6 ods. 2 vyhlasovanie rybníkov za trvalé nespôsobilé na riadne rybníkárske hospodárenie
81. 12 ods. 3 ukladanie užívateľom rybárskych revírov prispievať primerane podľa miery prospechu na výdavky spojené so zarybňovanlm vôd v tejto oblasti, pokiaľ majú zo zriadenej chránenej rybárskej oblasti prospech
82. 13 ods. 1 rozhodovanie o náhradách škody spôsobenej výkonom rybárskeho práva na pobrežných pozemkoch, pokiaľ nedôjde k dohode
83. 13 ods. 2 rozhodovanie o povinnostiach vlastníka alebo užívateľa pobrežného pozemku strpieť umiestnenie predpísaných vyznačení hraníc rybárskych revírov na takýchto pozemkoch
84. 18 schvaľovanie rybárskej stráže a schvaľovanie sľubu
85. 23 ods. 1 dozeranie na riadny výkon rybárskeho práva užívateľmi rybárskych revírov v okrese
86. 23 ods. 3 pozastavenie výkonu uznesení a opatrení okresného výboru Slovenského rybárskeho zväzu, pripadne jeho základných organizácií, pokiaľ odporujú platným predpisom
87. vyhl. č. 103/1963 Zb. 9 ods. 1 a2 schvaľovanie rybárskeho hospodára a jeho zástupcu pre rybársky revír a vydávanie preukazu rybárskemu hospodárovi a jeho zástupcovi, prijímanie hlásenia od rybárskeho hospodára o závadách v rybárskom hospodárení
88. 24 ods. 2 povoľovanie výnimky zo zákazu lovu rýb v pstruhových vodách všetkými druhmi sietí pre vedecké účely alebo z hospodárskych dôvodov
89. 26 ods. 3 povoľovanie lovu rýb sieťou a skrátenie vzdialenosti pri love
90. 37 ods. 5 povoľovanie výnimky z množstva ulovených rýb a obmedzovanie denných úlovkov pre údolné nádrže
91. 39 ods. 1 udeľovanie súhlasu užívateľovi rybárskeho revíru na povoľovanie výnimiek a používanie nástrah
92. 46 povoľovanie výnimky z lovu rýb v pohraničných vodách
93. 49 ods. 2 schvaľovanie rybárskej stráže a branie ju do sľubu, vydávanie osvedčení o schválení rybárskej stráže a o vykonaní sľubu, vedenie zoznamov rybárskych stráži, vydávanie služobných odznakov rybárskej stráže, preberanie osvedčení a služobných odznakov od rybárskej stráže, ktorá prestala vykonávať ochrannú službu, a prijímanie hlásení organizácie o zániku tejto funkcie
50 ods. 2 a 3
51 a 52
94. správy a ochrany národného majetku zák. č. 27/1950 Zb. 3 ods. 1 rozhodovanie o podpore pri živelnej pohrome
95. Občiansky zákonník 205 ods. 1 rozhodovanie o pridelení pozemku do osobného užívania
96. Hospodársky zákonník 65 ods. 3 dočasná správa národného majetku
97. vyhl. č. 34/1965 Zb. 31 správa a vymáhanie pohľadávok z regresných náhrad
98. vyhl. č. 160/1976 Zb. 18 a 19 uzavieranie zmlúv o poskytovaní príspevkov na IBV pre ostatných občanov
99. vyhl. č. 1/1982 Zb. 18, 19 a 24 uzavieranie zmlúv o poskytovaní príspevkov na IBV a modernizáciu pre ostatných občanov
100. vyhl. č. 136/1985 Zb. v znení vyhl. č. 74/1989 Zb. 18 uzavieranie zmlúv o poskytovaní štátnych príspevkov pre občanov na IBV
101. 25 poskytovanie príspevkov za urýchlené dokončenie stavby
102. 27 potvrdzovanie zmluvy o poskytnutí príspevku na modernizáciu
103. vyhl. č. 61/1986 Zb. 2 ods. 1, 2 a 3 vykonávanie dočasnej správy národného majetku nakladanie s národným majetkom
3 a 4
4, 6, 7, 8, 9 a 10
104. vyhl. č. 119/1988 Zb. 10 ods. 2 rozhodovanie o odovzdaní nehnuteľného národného majetku do trvalého užívania
105. zásobovania, obchodu, verejného a závodného stravovania a cestovného ruchu zák. SNR č. 130/1981 Zb. v znení zák. SNR č. 108/1988 Zb. 31 ods. 1 písm. b) vykonávanie štátnej správy pre vnútorný obchod
106. 33 ods. 1 hodnotenie úrovne uspokojovania potrieb občanov, vypracúvanie koncepcie rozvoja siete vnútorného obchodu, vykonávanie štátneho odborného dozoru a plnenie ďalších úloh vo vnútornom obchode a cestovnom ruchu
107. 37 ods. 1 vykonávanie štátneho obchodného dozoru vo vnútornom obchode
108. 46 ods. 1 ukladanie pokút organizáciám
109. dopravy zák. č. 51/1964 Zb. v znení zák. č. 104/1974 Zb. 25 ods. 2 rozhodovanie o odstránení zrušenej dráhy
110. zák. č. 68/1979 Zb. v znení zák. č. 118/1990 Zb. 8 ods. 2 povoľovanie na prepravu osôb v ložnom priestore vozidla určeného pre nákladnú dopravu
111. 11 ods. 1 ukladanie vykonávania určitých prepravných výkonov alebo obmedzovania prevádzky vozidiel
112. 25 ods. 2 povoľovanie iným organizáciám a občanom vykonávať cestnú dopravu pre cudzie potreby
113. 46 ods. 1 písm. a) vykonávanie štátneho odborného dozoru v cestnej doprave
114. cestného hospodárstva vyhl. č. 52/1964 Zb. 13 ods. 5 vykonávanie obhliadok priecestia na dráhach
115. vyhl. č. 35/1984 Zb. 5 ods. 4 rozhodovanie o sporoch, či komunikácia vyradená z cestnej siete patrí do siete miestnych komunikácií
116. zák. č. 135/1961 Zb. v znení zák. č. 27/1984 Zb. 3a ods. 2 vykonávanie pôsobnosti špeciálneho stavebného úradu pre cesty, miestne komunikácie a účelové komunikácie
117. 3c ods. 1 písm. b) vykonávanie štátneho odborného dozoru nad pozemnými komunikáciami
118. 7 povoľovanie uzávierok a obchádzok na cestách
119. 8 ods. 1 povoľovanie zvláštneho užívania ciest
120. 13 určovanie šírky pruhu cestných pomocných pozemkov na cestách
121. 18 ods. 6 vydávanie súhlasu na spôsob umiestnenia vedenia na cestách a na vykonanie plánovaných opráv, údržby a odstránenia týchto vedení
122. 19 ods. 1 určovanie rozsahu potrebných úprav komunikácií pri stavbách
123. 20 povoľovanie výnimiek pri odstraňovaní pevných prekážok na cestách
124. 22a ukladanie pokút organizáciám
125. vyhl. č. 43/1990 Zb. 5 ods. 1 vydávanie stanovísk k dokumentácii stavieb
126. obrany štátu zák. č. 92/1949 Zb. v znení zák. č. 69/1978 Zb. 76 ods. 1 písm. a) vydávanie rozhodnutí a opatrení podľa branného zákona.
127. zák. č. 40/1961 Zb. v znení zák. č. 5/1972 Zb. a zák. op. PFZ č. 17/1976 Zb. 19 ods. 1 ukladanie povinnosti štátnym orgánom, hospodárskym, spoločenským a iným organizáciám i občanom, v súvislosti s prípravami alebo preskúšavaním opatrení pre čas brannej pohotovosti štátu
128. 21 ods. 2 ukladanie povinnosti vlastníkom alebo užívateľom pozemkov vykonať zmeny povrchu pôdy
129. 22 ods. 1 zakazovanie vstupu alebo vydávanie osobitných povolení na prístup na miesta, kde sú umiestnené zariadenia na obranu republiky
130. 22 ods. 2 zakazovanie, obmedzovanie alebo úprava prístupu do priestorov, ako aj pobytu a dopravy v nich v súvislosti s vojenským cvičením alebo presunmi vojsk za brannej pohotovosti štátu
131. 25 ods. 3 vyvlastňovanle nehnuteľnosti alebo práv k nim v záujme obrany republiky
132. vlád. nar. č. 42/1961 Zb. 2 vyvlastňovanle nehnuteľnosti alebo práv k nim v záujme obrany republiky
133. 3 povoľovanie užívania nehnuteľnosti pred začatím vyvlastňovacieho konania a rozhodovanie o náhrade škody spôsobenej na nehnuteľnosti, ktorá sa užívala
134. zák. č. 73/1973 Zb. 7 ods. 1 zabezpečovanie podmienok pre brannú výchovu
135. 12 ods. 2 utváranie podmienok pre brannú výchovu v školách a vo výchovných zariadeniach
136. všeobecnej vnútornej správy zák. č. 268/1949 Zb. 5 poverovanle výkonom matričnej pôsobnosti
v znení vl. nar. 15 ods. 2
č. 34/1958 Zb. 2
vyhl. č. 22/1977 Zb.
137. zák. č. 55/1950 Zb. 2 povoľovanie zmeny mena alebo priezviska
vyhl. č. 451/1950 Ú. v. 6
138. vyhl. č. 451/1950 Ú. v. 3 ods. 1 povoľovanie užívania mena a priezviska v zhode s pravidlami českého alebo slovenského jazyka občanovi, ktorého meno alebo priezvisko českého alebo slovenského pôvodu je zapísané v matrike cudzieho štátu pravopisné nesprávne
139. zák. č. 94/1963 Zb. v znení zák. č. 132/1982 Zb. 9 povoľovanie, aby vyhlásenie občana, že vstupuje do manželstva, urobil jeho zástupca
140. zák. SNR č. 206/1968 Zb. 9 ods. 2 vyslovenie súhlasu s nadobudnutím štátneho občianstva Slovenskej republiky na žiadosť cudzinky, ktorá uzavrela manželstvo so štátnym občanom Slovenskej republiky
141. 11 ods. 3 prijímanie štátoobčianskeho sľubu pri nadobudnutí štátneho občianstva Slovenskej republiky
142. 16 osvedčovanie občianstva Slovenskej republiky
143. zák. SNR č. 63/1973 Zb. v znení zák. č. 194/1990 Zb. 5 ods. 1 pism. a) povoľovanie zbierky, ak sa má konať na území časti okresu
144. 15 ods. 2 vydávanie súhlasu na použitie výťažku zbierky
145. 15 ods. 3 vydávanie súhlasu na iné použitie výťažku zbierky, ak zanikol jej pôvodný účel
146. 16 ods. 2 kontrola nad povolenou zbierkou
147. 17 dozor nad dodržiavaním ustanovení zákona, o verejných zbierkach a o lotériách a iných podobných hrách
148. 18 ods. 1 ukladanie pokút organizáciám
149. 18 ods. 2 prikazovanie výťažkov nepovolenej zbierky na odvod do štátneho rozpočtu
150. vyhl. č. 22/1977 Zb. 60 ods. 1 až 6 obnovenie matriky
151. zák. č. 147/1983 Zb. 19 ods. 1 vydávanie hromadného povolenia na držanie poľovných brokových zbraní
152. 20 ods. 3 zapisovanie alebo vyčiarknutie poľovnej brokovej zbrane z poľovného lístka alebo hromadného povolenia
153. zák. č. 131/1989 Zb. 13 sprístupňovanie Zbierky zákonov
zák. SNR č. 176/1989 Zb. 9
154. zák. SNR č. 372/1990 Zb. 53 ods. 3 prejednávanie priestupkov
155. súkromného podnikania občanov zák. SNR č. 130/1990 Zb. 3 ods. 1 registrovanie súkromného podnikania občanov
156. zdravotníctva vyhl. č. 34/1965 Zb. 2 ods. 1 rozhodovanie o regresných náhradách
157. zák. č. 20/1966 Zb. 7 ods. 1 rozhodovanie o zastavení stavby alebo výroby alebo o zákaze užívania alebo prevádzky závodu, zariadenia alebo iného objektu
158. 75 ods. 2 pôsobnosť hygienika
159. vyhl. č. 45/1966 Zb. 51 ods. 1 ukladanie plnej alebo čiastočnej náhrady nákladov na vyšetrovanie a skúmanie v súvislosti s usmerňovaním starostlivosti o zdravé životné podmienky
160. zák. SNR č. 53/1975 Zb. 4 ods. 1 ukladanie pokút
161. vyhl. č. 103/1984 Zb. 45 ods. 1 ukladanie povinnosti nahradiť náklady na epidemiologické vyšetrovanie alebo skúmanie
162. zák. SNR č. 46/1989 Zb. 9 ods. 4 rozhodovanie o povinnosti podrobiť sa ústavnej starostlivosti, o jej ukončení, pripadne o následnej ambulantnej starostlivosti
163. starostlivosti o telesnú kultúru zák. SNR č. 198/1990 Zb. 5 ods. 2 vykonávanie štátnej správy na úseku starostlivosti o telesnú kultúru pri plnení úloh podľa ods. 1 a v súlade so svojou pôsobnosťou podľa osobitných predpisov
Príloha E zákona
SNR č. 472/1990 Zb.
pol. úsek štátnej správy Na úseku štátnej správy prechádza pôsobnosť z miestneho národného výboru a mestského národného výboru na obvodný úrad
podľa predmet pôsobnosti
predpis § čl.
1 2 3 4 5
1. ochrany a využívania nerastného bohatstva zák. SNR č. 51/1988 Zb. 34 ods. 2 posudzovanie občianskej bezúhonnosti osôb žiadajúcich o zaobchádzanie s výbušninami, ak nejde o pracovníka organizácie
2. poľnohospodárstva zák. č. 46/1948 Zb. 7 vykonávanie súpisu majetku a výkupu pôdy
10
3. vyhl. č. 342/1951 Ú. v. 1 ods. 3 vydávanie povolení na zriadenie včelích oplodňovacích staníc
4. 2 povoľovanie výnimky chovať iné včelstva v chránenom obvode oplodňovacej stanice
5. 3 nariaďovanie držiteľom včelstiev, umiestnených v chránenom obvode bez povolenia, odstrániť ich v primeranej lehote
6. vyhl. č. 191/1954 Ú. v. 8 zisťovanie škody na poľnohospodárskom majetku, spôsobenej živelnou pohromou a predkladanie žiadosti o podporu
7. vl. nar. č. 47/1955 Zb. 3 podávanie návrhov na vykonanie pozemkových úprav
8. 6 ods. 1 ustanovenie miestnych komisii pre pozemkové úpravy
9. 12 ods. 1 dávanie na verejné nahliadnutie projektov pozemkových úprav a vyhlasovanie v obci spôsobom v mieste zvyčajným
10. 12 ods. 3 vybavovanie námietok dohodou
11. 12 ods. 4 zúčastňovanle sa schvaľovania projektov
12. 15 vyjadrovanie sa k vykonaniu pozemkových úprav z dôvodov osobitného všeobecného záujmu
13. vyhl. č. 57/1955 Ú. v. 2 zabezpečovanie obhospodarovania pasienkov podľa perspektívnych plánov
14. 3 ods. 3 kontrolovanie u všetkých osôb zodpovedných za obhospodarovanie pasienkov, či prídel hnojív použili na svoje pasienky
15. zák. č. 79/1957 Zb. 28 ods. 2 rozhodovanie o žiadostiach vlastníka (užívateľa) nehnuteľnosti na úhradu škody spôsobenej inštalovaním elektrického vedenia
zák. č. 67/1960 Zb. 22 ods. 5
16. vyhl. č. 37/1963 Zb. 10 zisťovanie rozsahu uhynutia včiel
17. 12 ods. 1 povoľovanie výnimky zo zákazu ničenia škodcov
18. zák. č. 61/1964 Zb. 25 ods. 2 nariaďovanie vykonania hromadných zásahov proti škodcom rastlín
19. 25 ods. 3 zabezpečovanie spolupráce obyvateľstva podľa predpisov o občianskej pracovnej pomoci
20. 28 ods. 1 udeľovanie súhlasu na zrušenie chmeľnice na návrh Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho
21. 30 ods. 1 vydávanie povolení na vyrúbanie zdravých ovocných stromov na súvislej ploche sadov menšej ako 0,25 ha a na vyklčovanie zdravých vinohradov menších ako 0,10 ha
22. vyhl. č. 62/1964 Zb. 32 ods. 2 hlásenie výskytu mimoriadne nebezpečných škodcov alebo podozrenie z neho
23. 34 ods. 1 vedenie podrobnej evidencie všetkých pozemkov zamorených škodcami vnútornej karantény vo svojom obvode
24. 36 ods. 1 kontrolovanie, či a ako užívatelia pozemkov (aj neobrábaných) vykonávajú ochranu pozemkov, porastov a vlastných skladov proti škodcom
25. 36 ods. 3 nariaďovanie účinného hromadného zásahu, ak sa vyskytnú škodcovia v nebezpečnom rozsahu, alebo aj je dôvodná obava z ich nebezpečného rozšírenia
26. 38 spolupracovanie pri organizovaní, zabezpečovaní, vykonávaní a kontrole ochrany pozemkov, porastov a skladov proti škodcom
27. 46 ods. 2 udeľovanie súhlasu na vyrúbanie rozptýlených zdravých ovocných stromov, ktoré zabraňujú obrábaniu pôdy mechanickými prostriedkami
28. 46 ods. 3 nariaďovanie všetkým pestovateľom, ktorí včas nevyrúbali celkom odomreté (úplne vyschnuté) ovocné stromy všetkých druhov, nevyklčovali prestarnuté vinice a neodstránili drevo z vyklčovaných stromov, aby tak urobili do 15 dni, ak pestovatelia týchto stromov nesplnia uloženú povinnosť, nariadi náhradný termín
29. zák. SNR č. 110/1972 Zb. 4 ods. 3 spolupracovanie s plemenárskymi organizáciami pri plnení úloh štátnej starostlivosti o rozvoj plemenárstva
30. 11 ods. 2 prerokúvanie s plemenárskymi organizáciami zabezpečovanie párenia hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec a kôz jednotlivých chovateľov
31. vyhl. č. 108/1974 Zb. 9 ods. 2 požadovanie od plemenárskych organizácii, aby mu oznámili pripárovacie plány hovädzieho dobytka a vyhlásil ich spôsobom, ktorý je v mieste zvyčajný
32. 17 ods. 1 zostavovanie najmenej raz za rok pripárovaclch plánov na zabezpečenie párenia hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec a kôz jednotlivých chovateľov
33. 19 ods. 1 požadovanie od plemenárskych organizácii, aby im oznámili chovateľov a pripárovacie plány párenia koni
34. zák. SNR č. 78/1976 Zb. 2 ods. 1 zisťovanie v obvode svojej pôsobnosti poľnohospodárskych pozemkov, pri ktorých doterajšie hospodárske využitie je menej výnosné ako pri ornej pôde, prerokúvanie ich premeny na ornú pôdu s orgánmi štátneho hospodárskeho riadenia poľnohospodárstva a s užívateľmi (vlastníkmi) pôdy a oprávnenie uložiť takúto premenu
35. rybárstva zák. č. 102/1963 Zb. 9 ods. 4 schvaľovanie rybárskeho hospodára a jeho zástupcu
36. 11 ods. 1 vydávanie rybárskych lístkov
37. 48 ods. 2 vykonávanie opatrení na ochranu prírody, kultúrnych pamiatok a iných vedeckých záujmov pri výkone rybárskeho práva a pri hospodárení na rybníkoch na návrh orgánov štátnej ochrany
38. 49 ods. 2, schvaľovanie rybárskej stráže a vydávanie osvedčení
50 ods. 2, 3 o schválení rybárskej stráže
51 ods. 3 a o vykonaní sľubu
52
39. zásobovania, obchodu, verejného a závodného stravovania a cestovného ruchu zák. SNR č. 130/1981 Zb. v zneni zák. SNR č. 108/1988 Zb. 31 ods. 1 pism. b) vykonávanie štátnej správy pre vnútorný obchod
40. 37 ods. 1 vykonávanie štátneho obchodného dozoru vo vnútornom obchode
41. 46 ods. 1 ukladanie pokút organizáciám
42. dopravy zák. č. 68/1979 Zb. v znení zák. 118/1990 Zb. 34 ods. 1 povoľovanie vykonávania mestskej hromadnej dopravy
43. 35 písm. b) vydávanie súhlasu na zastavenie, obmedzenie, rozšírenie alebo na inú podstatnú zmenu premávky v mestskej autobusovej doprave
44. 46 ods. 1 písm. a) vykonávanie štátneho odborného dozoru v cestnej doprave
45. cestného hospodárstva zák. č. 135/1961 Zb. v znení zák. č. 27/1984 Zb. 3c ods. 1 písm. c) vykonávanie štátneho odborného dozoru nad miestnymi a účelovými komunikáciami
46. 7 povoľovanie uzávierky a obchádzky na miestnych komunikáciách
47. 8 ods. 1 povoľovanie zvláštneho užívania miestnych komunikácii
48. 18 ods. 2 povoľovanie výnimky zriaďovať nové kríženia miestnych komunikácii so železnicami mimo úrovne koľaji
49. 18 ods. 6 vydávanie súhlasu na spôsob umiestnenia vedenia na miestnych komunikáciách a na vykonanie plánovaných opráv, údržby a odstránenie týchto vedení
50. 19 ods. 2 určovanie rozsahu potrebných úprav miestnych komunikácii pri stavbách
51. 20 povoľovanie výnimiek pri odstraňovaní pevných prekážok na miestnych komunikáciách
52. 48 ods. 2 písm. a) prerokovanie miestnej úpravy dopravného značenia
53. obrany štátu zák. č. 92/1949 Zb. v znení zák. č. 69/1978 Zb. 76 ods. 1 písm. a) vydávanie rozhodnutí a opatrení podľa branného zákona
54. zák. č. 40/1961 Zb. v znení zák. č. 5/1972 Zb. a zák. op. PFZ č. 17/1976 Zb. 19 ods. 1 ukladanie povinnosti štátnym orgánom, hospodárskym, spoločenským a iným organizáciám i občanom v súvislosti s prípravami alebo preskúšavanlm opatrení pre čas brannej pohotovosti štátu
55. 24 ods. 2 určenie držiteľov objektov povinných poskytnúť ubytovanie a prostriedky preň potrebné a uloženie ubytovacej povinnosti
56. 25 ods. 3 vyvlastňovanie nehnuteľností alebo práv k nim v záujme obrany republiky
57. vládne nariadenie č. 41/1961 Zb. 5 ods. 2 vyplácanie náhrad jednotlivým držiteľom objektov, pripadne iným osobám, ktoré poskytli prostriedky na ubytovanie ozbrojených síl
58. 6 ods. 3 rozhodovanie o výške náhrady škody pri ubytovaní ozbrojených síl
59. 7 rozhodovanie o náhradách škody spôsobenej cvičením
60. 2 vyvlastňovanie nehnuteľností alebo práv k nim v záujme obrany republiky
61. 3 povoľovanie užívania nehnuteľnosti pred začatím vyvlastňovacieho konania a rozhodovanie o náhrade škody spôsobenej na nehnuteľnosti, ktorá sa užívala
62. všeobecnej vnútornej správy zák. č. 268/1949 Zb. 3 vedenie matrík a úloh s tým súvisiacich
vyhl. č. 22/1977 Zb. 1 ods. 1, 2
63. vyhl. č. 22/1977 Zb. 3 ods. 1 ustanovovanie matrikára a jeho zástupcu
64. Zbierka obežníkov KNV č. 33/1952 I až IV vedenie evidencie vojnových hrobov a vojenských cintorínov
65. zák. č. 131/1989 Zb. 13 sprístupňovanie Zbierky zákonov
zák. SNR č. 176/1989 Zb. 9
66. vládne nariadenie č. 15/1953 Zb. 1 ods. 1 overovanie odpisov (fotokópii) listín a podpisov na listinách, pokiaľ nejde o listiny, ktoré majú byť použité v cudzine
67. zák. č. 75/1957 Zb. 4 ods. 4 vykonávanie zápisov do občianskeho preukazu
vyhl. č. 119/1984 Zb. v znení vyhl. č. 178/1988 Zb. 12 ods. 1 písm. b)
68. vyhl. č. 37/1961 Zb. 8 ods. 1 prijímanie spoločného vyhlásenia rodičov o dohode voľby štátneho občianstva pre dieťa
vyhl. č. 71/1966 Zb. 9 ods. 2
69. zák. č. 94/1963 Zb. v znení zák. č. 132/1982 Zb. 4 ods. 1 prijímanie vyhlásenia o uzavretí manželstva
70. 4 ods. 2 povoľovanie uzavrieť manželstvo pred iným obvodným úradom alebo na ktoromkoľvek vhodnom mieste
71. 4 ods. 3 uzavretie manželstva pred ktorýmkoľvek obvodným úradom, ak je ohrozený život toho, kto chce uzavrieť manželstvo
72. 29 prijímanie oznámenia manžela po rozvode manželstva o tom, že opäť prijíma priezvisko, ktoré mal pred uzavretím manželstva
73. 52 ods. 2 prijímanie súhlasného vyjadrenia rodičov o určení otcovstva
74. 53 prijímanie súhlasného vyhlásenia rodičov o určení otcovstva k ešte nenarodenému dieťaťu, ak je už počaté
75. zák. SNR č. 206/1968 Zb. 12 prijímanie vyhlásenia o nadobudnutí štátneho občianstva narodením a uzavretím manželstva
76. vyhl. č. 22/1977 Zb. 1 ods. 1 vedenia matrík a úloh s tým spojených
77. 3 ods. 1 ustanovovanie matrikára a jeho zástupcu
78. 4 ods. 1 povoľovanie uzavretia manželstva pred iným národným výborom povereným vedením matrík alebo na hociktorom vhodnom mieste
79. 48 ods. 4 pripustenie, pripadne upustenie od predloženia ťažko zaobstarateľných dokladov potrebných na uzavretie manželstva
80. 48 ods. 5 vedenie dokladov potrebných na uzavretie manželstva
81. 53 ods. 1 prijímanie oznámenia o opätovnom prijímaní priezviska, ktoré mal občan pred uzavretím manželstva
82. 53 ods. 2 vydávanie potvrdení o tom, že oznámenie o opätovnom prijatí predošlého priezviska sa vzalo na vedomie a poznamenalo v knihe manželstiev
83. 62 vykonávanie výmeny matrík podľa medzinárodných zmlúv a vyhotovenie výpisov z matrík
84. vyhl. č. 253/1990 Zb. 6 upravovanie trvania vlajkovej výzdoby
85. zák. SNR č. 372/1990 Zb. 53 ods. 1 prejednávanie priestupkov
86. súkromného podnikania občanov zák. SNR č. 130/1990 Zb. 3 ods. 1 registrovanie súkromného podnikania občanov
87. 4 ods. 1 ukladanie pokút podnikateľom
88. správy a ochrany národného majetku vyhl. č. 119/1988 Zb. 10 ods. 2 zriaďovanie práva trvalého užívania
Príloha F zákona
SNR č. 472/1990 Zb.
pol. úsek štátnej správy Na úseku štátnej správy prechádza pôsobnosť z miestneho národného výboru a mestského národného výboru na okresný úrad
podľa predmet pôsobnosti
predpis § čl.
1 2 3 4 5
1. archívnictva zák. SNR č. 149/1975 Zb. 23 ods. 1 zriaďovanie, zrušovanie a spravovanie archívu mesta Košíc
2. úprava MV SSR č. 17/1977 Ú. v. SSR (reg. č. 27/1977 Zb.) 1 ods. 3 úprava postavenia archívu mesta Košíc
3. 2 určovanie vnútornej organizácie a sídla štátnych archívov a všestranné zabezpečovanie ich činnosti
Príloha G zákona
SNR č. 472/1990 Zb.
pol. úsek štátnej správy Na úseku štátnej správy prechádza pôsobnosť z krajského národného výboru na ústredné orgány štátnej správy
podľa predmet pôsobnosti ústredný orgán štátnej správy
predpis § čl.
1 2 3 4 5 6
1. ochrany a využívania nerastného bohatstva zák. SNR č. 51/1988 Zb. 12 ods. 1 plnenie úloh ústredného orgánu pre štátne podniky ministerstvá
2. zák. SNR č. 52/1988 Zb. 3 ods. 2 písm. a) bod 2 udeľovanie povolení na vykonávanie geologických prác ministerstvá
3. 11 ods. 1 určovanie spôsobu preverovania a schválenia výsledkov geologických prác, vrátane ich spôsobilosti na využitie na investičnú a inú hospodársku alebo technickú činnosť ministerstvá
4. poľnohospodárstva vyhl. č. 103/1963 Zb. v znení zák. SNR č. 159/1971 Zb. príl. A pol. 7 22 povoľovanie výnimiek z § 17, 19, a 21 vyhl. Ministerstvo poľnohospodárstva a výživy SR
5. lesného hospodárstva zák. č. 61/1977 Zb. 7 ods. 2 (§ 29 zák. SNR č. 100/1977 Zb.) vydávanie súhlasu k PÚ líniových stavieb, ak trasa prechádza viacerými okresmi Ministerstvo lesného a vodného hospodárstva SR
6. zák. SNR č. 100/1977 Zb. 21 ods. 2 ukladanie opatrení v prípade mimoriadnych okolnosti a nepredvídaných škôd v lesoch, ak presahujú územný obvod dvoch okresov
7. 30 ods. 1, 2 vykonávanie dozoru a ukladanie opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov
8. 3 ods. 3 schvaľujú LHP, kontrolujú ich dodržiavanie a povoľujú zmeny
9. 21 ods. 2 ukladanie opatrení v prípade mimoriadnych okolnosti a nepredvídaných škôd v lesoch, ak presahujú územie okresného úradu
10. 30 ods. 1, 2 vykonávanie dozoru a ukladanie opatrení na odstránenie zistených nedostatkov
12. 21 ods. 2, 3 zvolávanie základných a záverečných pochôdzok k vypracovaniu a ku schváleniu LHP a preverovanie správnosti vyhotovenia LHP
13. 21 ods. 5 predkladanie návrhov na predčasné vypracovanie LHP
14. 25 ods. 3 vykonávanie periodických (sústavných) previerok plnenia LHP dvakrát za obdobie ich platnosti
15. zák. SNR č. 100/1977 Zb. 27 ods. 3 možnosť vyhradenia povoľovať výnimky zo zákazu niektorých činnosti v lesoch podľa § 19 ods. 3
16. vyhl. FMTIR č. 12/1978 Zb. 2 ods. 1, 4 zúčastňovanie sa na spracovaní koncepcii životného prostredia za úsek LPF a zabezpečovanie podkladov o lesoch pre orgány územného plánovania k spracovaniu územných a hospodárskych zásad a programov výstavby
17. zák. č. 61/1977 Zb. 6 ods. 2, 3 súhlas k návrhom na určenie dobývacieho priestoru
18. 7 ods. 2 (§ 29 zák. SNR č. 100/1977 Zb.) súhlas k PÚ líniových stavieb, ak trasa prechádza viacerými okresmi
19. zák. SNR č. 100/1977 Zb. 27 ods. 2 písm. b) sledovanie hospodárenia v lesoch z hľadiska zabezpečovania funkcii lesov a z hľadiska rozvoja kraja a vyjadrovanie sa ku koncepciám rozvoja lesného hospodárstva
20. 6 vyhlasovanie ochranných lesov a lesov osobitného určenia
21. poľovníctva zák. č. 23/1962 Zb. 38 riadenie poľovníctva v pôsobnosti KNV
1)
§ 2 zákona Slovenskej národnej rady č. 129/1990 Zb. o pôsobnosti národných výborov pri vykonávaní niektorých ustanovení zákona o nájme a podnájme nebytových priestorov.
2)
§ 9 zákona č. 131/1989 Zb. o Zbierke zákonov.
§ 7 ods. 1 písm. b) zákona Slovenskej národnej rady č. 176/1989 Zb. o vyhlasovaní všeobecne záväzných právnych predpisov a iných opatrení orgánov Slovenskej socialistickej republiky v Zbierke zákonov.
3)
§ 28 zákona Slovenskej národnej rady č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení.
4)
§ 1 ods. 1 a § 5 ods. 1 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok).
7)
§ 27 bod 3 zákona Slovenskej národnej rady č. 369/1990 Zb.
8)
Čl. 139a ústavného zákona č. 143/1968 Zb. o československej federácii v znení ústavného zákona č. 294/1990 Zb.
9)
Zákon č. 71/1967 Zb.
11)
§ 46 ods. 1 a § 62 písm. a) a b) zákona č. 69/1967 Zb. o národných výboroch (úplné znenie č. 157/1988 Zb.).