Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákon o Zbierke zákonov

Znenie účinné: od 15.05.1991 do 31.12.1992 Neplatné znenie pre dnes

Predpis bol zrušený predpisom 1/1993 Z. z.

131/1989 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 15.05.1991 do 31.12.1992
131
ZÁKON
z 15. novembra 1989
o Zbierke zákonov
Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky sa uznieslo na tomto zákone:
§1 Účel zákona
Účelom tohto zákona je upraviť spôsob, ktorým sa v Zbierke zákonov vyhlasujú všeobecne záväzné právne predpisy (ďalej len „právne predpisy“) alebo opatrenia federálnych orgánov a medzinárodné zmluvy, ako aj ustanoviť pravidlá vydávania Zbierky zákonov.

Vyhlasovanie právnych predpisov

§2
V Zbierke zákonov sa vyhlasujú uverejnením plného znenia:
a)
ústavné a iné zákony Federálneho zhromaždenia a zákonné opatrenia Predsedníctva Federálneho zhromaždenia;
b)
nariadenia vlády Československej socialistickej republiky;
c)
právne predpisy federálnych ústredných orgánov štátnej správy a ostatných federálnych ústredných orgánov s výnimkami uvedenými v § 3; tieto právne predpisy sa označujú názvom „vyhláška“.
§3
(1)
V Zbierke zákonov sa môžu vyhlásiť právne predpisy federálnych ústredných orgánov štátnej správy a ostatných federálnych ústredných orgánov uverejnením oznámenia o ich vydaní. Možno tak urobiť iba pri právnych predpisoch
a)
týkajúcich sa malého počtu organizácií,
b)
upravujúcich podrobnosti o právach a povinnostiach úzkeho okruhu osôb v pracovnoprávnych vzťahoch a sociálnom zabezpečení alebo podrobnosti o právach a povinnostiach vyplývajúcich zo služobných pomerov vojakov v činnej službe a príslušníkov ozbrojených zborov.
(2)
Právne predpisy, ktoré sa v Zbierke zákonov vyhlasujú uverejnením oznámenia o ich vydaní, sa označujú názvom „výnos“. Túto formu vyhlásenia nemožno použiť pre právne predpisy federálnych ústredných orgánov štátnej správy a ostatných federálnych ústredných orgánov, ktorými sa dopĺňajú, menia alebo zrušujú vyhlášky.
(3)
Oznámenie o vydaní výnosu musí obsahovať
a)
názov a dátum vydania výnosu,
b)
splnomocňovacie ustanovenie zákona, na ktorého základe sa výnos vydáva,
c)
stručné vyjadrenie obsahu výnosu včítane informácie o okruhu adresátov, ktorým je predovšetkým určený,
d)
údaj o tom, ktoré právne predpisy sa výnosom dopĺňajú, menia alebo zrušujú,
e)
začiatok účinnosti výnosu,
f)
údaj o tom, kedy a akým spôsobom bolo plné znenie výnosu uverejnené a na ktorých orgánoch a organizáciách musí byť výnos každému prístupný.
§4
Vyhlásenie právnych predpisov uvedených v § 2 a 3 v Zbierke zákonov je podmienkou ich platnosti.
§5
Ak tak ustanovuje zákon Českej národnej rady alebo zákon Slovenskej národnej rady, vyhlasujú sa v Zbierke zákonov zákony a iné právne predpisy orgánov republík.
§6 Platnosť a účinnosť právnych predpisov
(1)
Právne predpisy uvedené v § 2 a 3 nadobúdajú platnosť dňom ich vyhlásenia v Zbierke zákonov.
(2)
Pokiaľ nie je ustanovená neskoršia účinnosť, nadobúdajú právne predpisy uvedené v § 2 a 3 účinnosť pätnástym dňom po vyhlásení. Ak to vyžaduje naliehavý všeobecný záujem, možno výnimočne ustanoviť skorší začiatok účinnosti, najskôr však dňom vyhlásenia.

Vyhlasovanie medzinárodných zmlúv a opatrení federálnych orgánov

§7
(1)
V Zbierke zákonov sa vyhlasujú oznámenia Federálneho ministerstva zahraničných vecí o dojednaní medzinárodných zmlúv, ktorými je Československá socialistická republika viazaná, spolu s ich plným znením, oznámenia o výpovedi medzinárodných zmlúv a o iných skutočnostiach dôležitých pre ich vykonávanie, ak ide
a)
o medzinárodné zmluvy ratifikované prezidentom Československej socialistickej republiky alebo
b)
o iné medzinárodné zmluvy obsahujúce úpravu týkajúcu sa právneho postavenia alebo záujmov osôb a organizácií.
(2)
Plné znenie medzinárodných zmlúv uvedených v odseku 1 písm. b) sa nevyhlasuje, ak sa úprava v nich obsiahnutá týka malého počtu organizácií. V tomto prípade oznámenie Federálneho ministerstva zahraničných vecí obsahuje údaj o tom, kde je plné znenie medzinárodnej zmluvy na nahliadnutie.
(3)
Ak je podľa medzinárodnej zmluvy pre jej výklad rozhodné iné znenie než znenie v českom alebo slovenskom jazyku, obsahuje oznámenie Federálneho ministerstva zahraničných vecí údaj, kde možno nahliadnuť do znenia medzinárodnej zmluvy, ktoré je rozhodné pre jej výklad.
§8
(1)
V Zbierke zákonov sa vyhlasujú uverejnením plného znenia alebo oznámením o ich vydaní:
a)
opatrenia prezidenta Československej socialistickej republiky, Federálneho zhromaždenia, Predsedníctva Federálneho zhromaždenia alebo vlády Československej socialistickej republiky, ak tak ustanovuje zákon alebo ak tak rozhodnú;
b)
opatrenia federálnych ústredných orgánov štátnej správy a ostatných federálnych ústredných orgánov, ak tak ustanovuje zákon.
(2)
Pre opatrenia uvedené v odseku 1 a pre vnútorné smernice nemožno použiť názov „vyhláška“ alebo „výnos“.
§9 Vyhlasovanie opatrení orgánov republík
Ak tak ustanoví zákon Českej národnej rady alebo zákon Slovenskej národnej rady, vyhlasujú sa v Zbierke zákonov opatrenia orgánov republík.

Pravidlá vydávania Zbierky zákonov

§10
(1)
Zbierka zákonov vychádza súčasne v českom vydaní a v slovenskom vydaní.
(2)
Právne predpisy uvedené v § 2, oznámenie o vydaní výnosu podľa § 3 ods. 3, oznámenia podľa § 7, prípadne plné znenie medzinárodnej zmluvy podľa § 7 ods. 1 a opatrenia federálnych orgánov podľa § 8 sa v českom vydaní Zbierky zákonov odtláčajú v českom znení a v slovenskom vydaní Zbierky zákonov v slovenskom znení; obe znenia sú rovnocenné.
§11
(1)
Zbierka zákonov sa vydáva v postupne číslovaných čiastkach, z ktorých každá obsahuje v záhlaví označenie dňa, kedy bola rozoslaná; tento deň je dňom vyhlásenia právnych predpisov a opatrení, ktoré sú v čiastke obsiahnuté.
(2)
Čiastky Zbierky zákonov sa spravidla delia na časť, v ktorej sa vyhlasujú právne predpisy a oznámenia podľa § 7, a na časť, v ktorej sa vyhlasujú opatrenia podľa § 8.
(3)
Právne predpisy a oznámenia podľa § 7 sa opatrujú poradovými číslami. Tento číselný rad, ako aj číselný rad jednotlivých čiastok Zbierky zákonov, sa uzatvára koncom kalendárneho roka.
(4)
Tlačové chyby sa v Zbierke zákonov opravujú redakčným oznámením.

Spoločné ustanovenia

§12
Redakciu Zbierky zákonov zabezpečuje Federálne ministerstvo vnútra, ktoré dbá na to, aby právne predpisy boli uverejňované bez prieťahov najneskôr do 30 dní od doručenia redakcii, a zodpovedá za správnosť údajov o dátumoch rozoslania jednotlivých čiastok Zbierky zákonov.
§13
Obce sú povinné si zaobstarať aspoň jeden výtlačok Zbierky zákonov a zebezpečiť, aby bola každému prístupná.
§14
(1)
Federálne ústredné orgány štátnej správy a ostatné Federálne ústredné orgány sú povinné zabezpečiť, aby nimi vydaný výnos bol každému prístupný odo dňa jeho vyhlásenia v Zbierke zákonov, a to tak u nich, ako aj na orgánoch a v organizáciách, ktoré sú uvedené v oznámení o vydaní výnosu.
(2)
Federálne ústredné orgány štátnej správy a ostatné federálne ústredné orgány sú povinné výnos, ktorý vydali po dni účinnosti tohto zákona, zaslať na území Československej socialistickej republiky za úhradu každému, kto o to požiada.

Záverečné ustanovenia

§15
Federálne ministerstvo vnútra môže ustanoviť právnym predpisom podrobnosti o redakcii Zbierky zákonov, o podávaní žiadostí o uverejnenie právnych predpisov a o zabezpečovaní tlače a distribúcie Zbierky zákonov.
§16
Právne predpisy a iné opatrenia, ktorých vydanie bolo oznámené v Zbierke zákonov do 31. decembra 1968, pokiaľ upravujú veci patriace do pôsobnosti Československej socialistickej republiky, strácajú platnosť.
§18
Tento zákon nadobúda účinnosť 1. januárom 1990.
Husák v. r.

Indra v. r.

Adamec v. r.