Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy o základných podmienkach dodávky potravinárskych a niektorých iných výrobkov 1988

Znenie účinné: od 30.09.1988 do 30.04.1990 Neplatné znenie pre dnes
156/1988 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 30.09.1988 do 30.04.1990
156
VYHLÁŠKA
Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy
z 12. septembra 1988
o základných podmienkach dodávky potravinárskych a niektorých iných výrobkov
Federálne ministerstvo poľnohospodárstva a výživy po dohode so zúčastnenými ústrednými orgánmi a Štátnou arbitrážou Československej socialistickej republiky podľa § 392 ods. 1 Hospodárskeho zákonníka č. 109/1964 Zb. v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“) ustanovuje:

PRVÁ ČASŤ | PREDMET A ROZSAH ÚPRAVY

§1
(1)
Táto vyhláška upravuje hospodárske záväzky pri príprave dodávok a pri dodávkach
a)
všetkých potravinárskych výrobkov
b)
ostatných výrobkov, ktoré vyrábajú organizácie potravinárskeho priemyslu v pôsobnosti Ministerstva poľnohospodárstva a výživy Českej socialistickej republiky a Ministerstva poľnohospodárstva a výživy Slovenskej socialistickej republiky.
(2)
Vyhláška sa nevzťahuje na dodávky na vývoz a z dovozu a na špeciálne výrobky vyrábané podľa technických podmienok dojednaných medzi výrobcami a Federálnym ministerstvom národnej obrany.

DRUHÁ ČASŤ | HOSPODÁRSKE ZMLUVY A DODACIE PODMIENKY

PRVÁ HLAVA
HOSPODÁRSKE ZMLUVY
Prvý oddiel
Prípravné zmluvy
§2
(1)
V záujme zlepšenia uspokojovania potrieb vnútorného trhu a stabilizácie dlhodobých dodávateľsko-odberateľských vzťahov uzavierajú organizácie prípravné zmluvy, ktorými sú zmluvy o príprave dodávok alebo zmluvy o spolupráci.1)
(2)
V prípravných zmluvách organizácie najmä dojednávajú
a)
predpokladané celkové ročné objemy dodávok členené na štvrťroky a ich hlavnú sortimentovú skladbu alebo skupiny,
b)
spôsob uzavierania zmlúv o dodávke, prípadne termíny spoločných kontraktačných rokovaní,
c)
lehoty pre predkladanie návrhov zmlúv o dodávke (objednávok)a prípady, kedy možno urobiť tento návrh spôsobom dohodnutým v zmluve,
d)
podmienky vzájomnej koordinácie a spolupráce pri prieskume trhu,
e)
spoluprácu na úseku inovácie výrobkov v súlade so schválenými programmi s osobitným zreteľom na požiadavky racionálnej výživy a rozširovanie sortimentu a jej podmienky,
f)
podmienky spolupráce na úseku propagácie, najmä o rozsahu dodávok propagačného materiálu alebo iných prostriedkov, ktoré dodávateľ poskytuje na propagáciu vlastných výrobkov,
g)
postup pri nakladaní so zásobami, ktoré vzniknú dodávateľovi v dôsledku toho, že celkový objem dodávok alebo objem dodávok v určitom sortimente výrobkov bol nižší, než bolo dohodnuté v prípravnej zmluve,
h)
bližšie podrobnosti o uplatňovaní a vybavovaní reklamácií.
(3)
V prípadoch, keď prerokúvanie dodávateľsko-odberateľských vzťahov nie je ukončené uzavretím zmluvy o príprave dodávok,2) predloží odberateľ návrh tejto zmluvy najneskôr do 30. septembra roka predchádzajúceho uskutočneniu prvej dodávky.
(4)
Zmluva o príprave dodávok sa uzaviera spravidla na dobu piatich rokov.
§3
(1)
Ak odberateľ nepredložil včas návrh zmluvy o dodávke na splnenie záväzku zo zmluvy o príprave dodávok na celý predpokladaný rozsah a obsah dodávok výrobkov alebo ak návrh zmluvy nepredložil vôbec, je povinný zaplatiť dodávateľovi penále vo výške 10% z ceny výrobkov, prípadne priemernej ceny skupín výrobkov, pri ktorých nesplnil povinnosť predložiť návrh zmluvy. 3)
(2)
Ustanovenie odseku 1 neplatí, ak ide o dodávku potravinárskych výrobkov pre organizácie štátneho a družstevného maloobchodu a pre spotrebiteľské organizácie (ďalej len „dodávka pre maloobchod“).
Druhý oddiel
Zmluva o dodávke
§4
(1)
Odberateľ je povinný predložiť návrh zmluvy o dodávke (objednávku) najneskôr do 12. dňa mesiaca predchádzajúceho dodávke, pokiaľ si organizácie nedojednajú inú lehotu.
(2)
V prípade, že sa na základe dohody organizácií uzavierajú štvrťročné dodávkové zmluvy, je odberateľ povinný predložiť návrh zmluvy najneskôr do 45 dní pred začiatkom štvrťroka, v ktorom sa má dodávka uskutočniť.
(3)
V návrhu zmluvy odberateľ vymedzí predmet plnenia uvedením podrobného sortimentu včítane balenia a čísla jednotnej klasifikácie priemyselných odborov a výrobkov. Dodávateľ je povinný vyjadriť sa k návrhu zmluvy do 10 dní po tom, čo ho dostal, a to aj v prípade, že sa návrh zmluvy predložil oneskorene.
(4)
Ak sa organizácie dohodnú, že množstvo a podrobný sortiment výrobkov sa dojednáva na spoločných kontraktačných rokovaniach, ktoré sa konajú najneskôr 35 dní pred začiatkom štvrťroka, v ktorom sa majú dodávky uskutočniť, je zápisnica z týchto rokovaní zmluvou, pokiaľ obsahuje náležitosti hospodárskej zmluvy a podpíše ju odberateľ a dodávateľ.
(5)
Ustanovenia § 4 neplatia pri dodávke pre maloobchod.
§5
(1)
Pri dodávke pre maloobchod uzaviera zmluvu o dodávke výrobkov v mene odberateľa ním určený pracovník, spravidla vedúci predajne, pokiaľ organizačné predpisy neustanovujú inak.
(2)
Odberateľ predkladá návrh zmluvy (objednávku) v dohodnutom počte vyhotovení v lehotách uvedených v prípravnej zmluve [§ 2 ods. 2 písm. c)]. Návrh sa predkladá na tlačivách dodávateľa, pokiaľ sa organizácie nedohodnú inak.
(3)
V prípadoch, keď sa organizácie na tom dohodnú [§ 2 ods. 2 písm. c)], môžu sa pri dodávke pre maloobchod návrh zmluvy (objednávka), ako aj jeho prijatie urobiť telekomunikačnými alebo inými technickými prostriedkami. Obe organizácie sú povinné viesť evidenciu o čase a obsahu takto uskutočnených návrhov zmlúv a ich prijatí.
(4)
Dodávky, ktoré rozsahom alebo skladbou požadovaných výrobkov sú zrejme mimoriadne (osobitné príležitosti, sviatky, oslavy a pod.), musí odberateľ dohodnúť s dodávateľom aspoň 5 pracovných dní pred požadovaným plnením.
DRUHÁ HLAVA
DODACIE PODMIENKY
§6 Množstvo
(1)
Množstvo sa určuje v jednotkách podľa jednotnej klasifikácie. Dodávané množstvá pre jednotlivých odberateľov (príjemcov) sa môžu odchyľovať najviac o ± 5 % od množstiev určených v odvolávke, prípadne v odvolávke spojenej s prepravnou dispozíciou.
(2)
Pokiaľ nie je minimálne expedičné množstvo jednotlivých výrobkov určené v cenníku, dohodnú ho organizácie v zmluve.
§7 Prepravné dispozície
Odberateľ je povinný doručiť dodávateľovi prepravnú dispozíciu, a to pri potravinárskych výrobkoch (s výnimkou dodávky pre maloobchod) a pri tabakových výrobkoch najneskôr 12. dňa mesiaca predchádzajúceho mesiacu dodávky; pri ostatných výrobkoch 5. dňa mesiaca predchádzajúceho štvrťroku, v ktorom sa má dodávka uskutočniť.
§8 Preprava
Prepravu výrobkov do miesta určenia zabezpečuje dodávateľ. V prípade, že odberateľ zabezpečí na svoje náklady odvoz výrobkov zo závodu (skladu) dodávateľa, pričom náklady dopravy sú zahrnuté v cene, je dodávateľ povinný poskytnúť zrážku z veľkoobchodnej ceny (odbytovej prirážky) podľa osobitných predpisov.4)
§9 Vzorky
Dodávateľ je povinný predložiť odberateľovi ako podklad na posúdenie akosti vzorky v prípadoch, keď si ich odberateľ v návrhu zmluvy vyžiada, a to v množstve a v lehote, na ktorej sa organizácie dohodnú.
§10 Rozvozný plán
(1)
Na zabezpečenie potrieb pravidelného zásobovania potravinárskymi výrobkami dojednávajú organizácie pri dodávke pre maloobchod ročný rozvozný plán, pričom prihliadajú najmä na zabezpečenie predaja výrobkov v záručnej dobe. V odôvodnených prípadoch sa môže po dohode organizácií dojednať rozvozný plán aj na kratšie obdobie než jeden rok.
(2)
Návrh rozvozného plánu predkladá dodávateľ najneskôr 30 dní pred začiatkom príslušného obdobia. Odberateľ je povinný vyjadriť sa k návrhu do 10 dní odo dňa, keď ho dostal. Ak sa v tejto lehote nevyjadrí, platí, že s návrhom dodávateľa súhlasí. Požiadavku na zmenu alebo doplnenie návrhu rozvozného plánu, ktoré odberateľ v tejto lehote dodávateľovi oznámi, sú organizácie povinné prerokovať a dohodnúť do ďalších 10 dní. Prípadné rozpory, ktoré vznikli pri dojednávaní rozvozných plánov, rieši príslušný národný výbor.5) Organizácie sa môžu dohodnúť na inom postupe pri dojednávaní rozvozného plánu, než je v tomto odseku ustanovené.
(3)
V rozvoznom pláne organizácie dohodnú najmä dodacie lehoty s prípadnou časovou toleranciou, spôsob rozvozu, miesta, ktoré musia byť potravinárskymi výrobkami prednostne zásobené, zabezpečenie sobotného a nočného rozvozu a ďalšie podmienky, ktoré sú pre pravidelné zásobovanie potravinárskymi výrobkami nevyhnutné.
(4)
Výrobky, na ktorých je vyznačená doba životnosti, je dodávateľ povinný dodať najneskôr do jednej tretiny vyznačenej doby.
§11 Splnenie dodávky pre maloobchod
(1)
Dodávka výrobkov je splnená ich odovzdaním odberateľovi v dohodnutom množstve a akosti na mieste, ktoré sa musí dohodou zvoliť tak, aby sa mohla vykonať skládka obvyklými prostriedkami a zabezpečiť ochrana osôb a majetku v socialistickom spoločenskom vlastníctve. Dodávateľ je povinný dodať a odberateľ je povinný výrobky prevziať v deň a v čase, keď podľa rozvozného plánu majú byť dodané. Ak dodávateľ nedodrží pri rozvoze objednaných výrobkov lehotu určenú v rozvoznom pláne, nemusí odberateľ ponúknuté množstvo výrobkov prevziať.
(2)
Ak odberateľ nebude v určený čas na dohodnutom mieste, je dodávka splnená zložením výrobkov na mieste pre tieto prípady vopred dojednanom.
(3)
Miesto, na ktorom budú výrobky zložené, musí zodpovedať hygienickým predpisom, technickým normám a podmienkam určeným v cenových predpisoch.
(4)
Miesto prevzatia prázdnych obalov na spätnú prepravu je zhodné s miestom odberu výrobkov, ak sa organizácie nedohodnú inak.
(5)
Organizácia, ktorá poruší povinnosti uvedené v odsekoch 1 až 4, je povinná zaplatiť oprávnenej organizácii penále vo výške 500 Kčs za každý prípad porušenia povinnosti.
§12 Priame dodávky z výroby do predajní
V prípadoch, kde sú pre to vytvorené podmienky, dodávajú sa na základe dohody organizácií výrobky priamo z výrobných závodov do predajní odberateľa. Organizácie dohodnú, do ktorých predajní a v akom množstve sa budú výrobky dodávať, ďalej dohodnú rozvozné plány, úhradu vyšších nákladov spojených s týmito dodávkami, pokiaľ náklady na rozvoz nie sú zahrnuté do veľkoobchodných cien výrobkov, a prípadné ďalšie podmienky.
Preverovanie plnenia a reklamácie
§13
(1)
Ak odberateľ zistí vady množstva alebo akosti a nie je prítomný dodávateľ alebo jeho zástupca, upovedomí o nich bez zbytočného odkladu dodávateľa a súčasne ho vyzve, aby sa zúčastnil na zostavení zápisnice a odobratí vzoriek. Ak sa dodávateľ nedostaví alebo sa nevyjadrí k výzve odberateľa bez zbytočného odkladu, prizve odberateľ na zostavenie zápisnice a odobratie vzoriek orgán spoločenskej kontroly alebo inú nestrannú osobu.
(2)
Ak sa zistia vady akosti, je odberateľ povinný ihneď odobrať tri vzorky spôsobom ustanoveným v príslušnej technickej norme, a ak nie je takto ustanovený, obvyklým spôsobom. Vzorky sa zapečatia a opatria podpismi osôb, ktoré sa zúčastnili na ich odbere. Odberateľ si ponechá dve vzorky, tretiu odovzdá alebo zašle dodávateľovi súčasne s reklamáciou bez zbytočného odkladu. V reklamácii takisto uvedie, akým spôsobom a v akom množstve boli vzorky odobraté. Ak medzi organizáciami nedôjde k dohode o vybavení reklamácie, zašle odberateľ jednu vzorku so zápisnicou bez meškania podľa príslušnosti krajskému inšpektorátu Českej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie alebo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie a pri minerálnych vodách Výskumnému ústavu balneologickému v Mariánskych Lázňach alebo laboratóriu, na ktorom sa organizácie dohodli. O výsledku rozboru upovedomí odberateľ dodávateľa bez meškania. Posudky a osvedčenia o akosti výrobkov sú pre obe organizácie záväzné; náklady rozboru uhrádza organizácia, v neprospech ktorej posudok (osvedčenie) vyznel.
(3)
Pri výrobkoch rýchlo sa kaziacich možno preukázať vady, ktoré sú zrejmé už pri odbere od odovzdávajúcej organizácie, spravidla iba vtedy, ak odberateľ preukáže vadnosť dodávky zápisnicou podľa § 194 zákona.
(4)
Kópiu reklamácie zašle odberateľ aj odosielateľovi zásielky (závodu, prevádzkárni); nesplnenie tejto povinnosti nemá za následok stratu práv zo zodpovednosti za vady.
(5)
Ak sa pri dodávke pre maloobchod zistia vady akosti, ktoré sú zrejmé už pri odbere, je dodávateľ (dopravca) povinný vadné výrobky prevziať späť ihneď, prípadne podľa dohody a na vrátené výrobky vystaviť doklad s opisom zistenej vady. Na žiadosť odberateľa poskytne dodávateľ bez zbytočného odkladu náhradnú dodávku.
§14
(1)
Pri pive a nealkoholických nápojoch dodávaných v sudoch preukáže odberateľ vadnosť dodávky spravidla iba vtedy, ak sa vada zistila pri otvorení sudu (načatí) a ak sa nápoje vrátia v originálnej nádobe a v množstve najmenej 80% pôvodného naplnenia, ktoré sa musí zistiť v súlade s ustanovením § 197 zákona.
(2)
Ak pri zásielkach liehu dôjde k poškodeniu (úbytkom), musí sa poškodenie potvrdiť zápisnicou s presným opisom, ako k nemu došlo. Odpisy zápisníc zašle odberateľ odosielateľovi. Pozastavená zásielka liehu sa musí ponechať v úradne zabezpečených nádobách, v ktorých sa dopravila, dovtedy, než sa dodávateľ dostaví na zostavenie zápisnice a odber vzoriek.
§15
Dodávateľ je povinný umožniť odberateľovi vykonať jeho vstupnú kontrolu v závode dodávateľa pred splnením dodávky. Na vykonanie vstupnej kontroly odberateľa sú oprávnení odborne spôsobilí pracovníci poverení odberateľom, pokiaľ sa organizácie nedohodnú inak. V prípadoch, keď sa pri takto vykonávanej kontrole zistí, že výrobky sú vadné, je pracovník odberateľa vykonávajúci vstupnú kontrolu oprávnený na overenie akosti výrobkov aj počas výrobného procesu.
§16 Záručná doba
Záručná doba je ustanovená v príslušných technických normách; ak nie je takto ustanovená, je 6 mesiacov od splnenia dodávky. Pri mäse, mäsových výrobkoch a mäsových konzervách a polokonzervách je záručná doba ustanovená v prílohe vyhlášky.
Obaly
§17
(1)
Dodávateľ je povinný používať na dodávky výrobkov hygienicky neškodné prepravné obaly, ktoré súčasne spĺňajú podmienky ustanovené v § 178 zákona.
(2)
Odberateľ vracia dodávateľovi plynule v priebehu štvrťroka prázdne typizované fľaše tých typov, v ktorých boli výrobky dodané, a dodávateľ je povinný tieto prázdne fľaše prevziať. Fľaše s korkom vnútri alebo so zvyškom uzáveru na hrdle alebo fľaše nevytriedené podľa druhu nemusí dodávateľ od odberateľa prevziať; ak ich prevezme, znižuje sa cena fľaše o 10 halierov.
(3)
Každá zásielka vrátených obalov (včítane fliaš) sa musí vopred oznámiť príjemcovi a musí sa k nej pripojiť doklad, v ktorom sa uvedie adresa odosielateľa a počet obalov podľa druhov; ak odosielateľ nesplní túto povinnosť, považuje sa za vrátené množstvo obalov zistené príjemcom.
(4)
Voľne ložené zásielky opatrí dodávateľ podľa potreby zahrádzkami. Pri použití zahrádzok dodávateľa je odberateľ povinný zahrádzky vrátiť vyplatene dodávateľovi do 20 dní odo dňa odovzdania výrobkov na prepravu.
(5)
Ustanovenia odsekov 2 až 4 sa nevzťahujú na dodávku pre maloobchod.
§18
(1)
Pri dodávke pre maloobchod je odberateľ povinný v dohodnutej lehote a mieste pripraviť obaly na odvoz včítane príslušných dokladov; náklady na spätný odvoz prázdnych vratných obalov uhrádza dodávateľ výrobkov.
(2)
Pri opakujúcich sa pravidelných dodávkach pre maloobchod podľa rozvozného plánu je odberateľ povinný vrátiť a dodávateľ prevziať vratné obaly každého druhu dodávané s výrobkami najneskôr pri nasledujúcej dodávke. Odberateľ je povinný uskladniť prepravné vratné obaly, ktoré zostanú v predajni odberateľa do nasledujúcej dodávky, na hygienicky neškodnom mieste, nesmie ich používať na žiadne iné účely a je povinný vracať ich čisté.
(3)
Prázdne fľaše od piva a nealkoholických nápojov je dodávateľ povinný prevziať najneskôr pri nasledujúcej dodávke pre maloobchod. Ak sa u odberateľa vyskytne väčšie množstvo vykúpených fliaš, než sa dodalo prepraviek, je odberateľ povinný oznámiť túto skutočnosť dodávateľovi; dodávateľ je povinný poskytnúť na tieto fľaše potrebné množstvo prázdnych prepraviek a zabezpečiť ich odvoz pri najbližšej dodávke výrobkov, ak sa nedohodne iná lehota. Pri skončení dodávok je odberateľ povinný vrátiť dodávateľovi tieto obaly do 15 dní, pri dodávke po železnici do mesiaca po prevzatí poslednej dodávky.
(4)
Pri minerálnych vodách uhrádza náklady na dopravu fliaš každá z organizácií vždy jedným smerom.
§19
Inak platí o hospodárení s obalmi osobitný predpis.6)

TRETIA ČASŤ | ZÁVEREČNÉ USTANOVENIA

§20 Zrušujú sa
1.
vyhláška Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy č. 49/1977 Zb., ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky potravinárskych a niektorých iných výrobkov, v znení vyhlášky č. 137/1985 Zb.,
2.
vyhláška Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy č. 50/1977 Zb., ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky potravinárskych výrobkov dodávaných organizáciám štátneho a družstevného maloobchodu a spotrebiteľským organizáciám, v znení vyhlášky č. 138/1985 Zb.
§21
Táto vyhláška nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Minister:

Ing. Toman CSc. v. r.
Príloha vyhlášky č. 156/1988 Zb.
ZÁRUČNÁ DOBA
Záručná doba sa určuje takto:
1.
pri výsekovom mäse:
a)
ak ide o vnútorné zaparenie, vnútorný cudzí pach spôsobený kŕmením, o vnútorné nádory, hnisavé a rôsolovité ložiská a krvné zrazeniny, pri konskom mäse aj černidlo alebo ak ide o cudzí pach spôsobený pohlavím zvieraťa - 96 hodín;
b)
surová masť a surový loj - 96 hodín;
c)
balené porciované výsekové mäso a balená surová masť - 24 hodín;
d)
opracované mäso na kuchárske účely - 24 hodín;
2.
pri vnútornostiach (droboch):
lehota do trvania času predaja v predajni v deň dodávky; pri popoludňajšom rozvoze do 10. hodiny dopoludnia nasledujúceho dňa;
3.
pri polotovaroch:
rozmedzie medzi dvoma časovo najbližšími dodávkami, najdlhšie však do 24 hodín;
4.
pri mäsových výrobkoch, ak ide o vady, ktoré vznikli v dôsledku nedodržania technologického postupu pri výrobe:
a)
drobné mäsové výrobky, mäkké salámy, špeciálne mäsové výrobky, surové a varené údené mäsá - rozmedzie medzi dvoma časovo najbližšími dodávkami, najdlhšie však do 80 hodín;
b)
trvanlivé mäsové výrobky - rozmedzie medzi dvoma časovo najbližšími dodávkami, najdlhšie však 96 hodín;
c)
jaternice a jelítka každého druhu, krvavnice, sekaná pečienka každého druhu, pečené hašé a ostatné výrobky patriace do skupiny ostatných mäsových výrobkov - lehota do trvania času predaja v predajni v deň dodávky, pri popoludňajšom rozvoze do 10. hodiny dopoludnia nasledujúceho dňa;
d)
ostatné varené výrobky zo skupiny varených výrobkov - rozmedzie medzi dvoma časovo najbližšími dodávkami, najdlhšie však 76 hodín;
e)
mäsové výrobky vákuove balené najdlhšie do 96 hodín;
5.
pri konzervách do priameho predaja - rozmedzie medzi dvoma časovo najbližšími dodávkami, najdlhšie však 5 mesiacov odo dňa dodávky;
6.
pri polokonzervách 1 mesiac odo dňa dodávky;
7.
pri škvarenej masti a topenom loji - rozmedzie medzi dvoma časovo najbližšími dodávkami, najdlhšie však do 21 dní;
8.
pri údenej slanine - 96 hodín;
9.
pri sedliackych škvarkách - 80 hodín.
4)
§ 24 ods. 7 vyhlášky Federálneho cenového úradu, Českého cenového úradu a Slovenského cenového úradu č. 113/1985 Zb. o cenách.
5)
Zákon č. 69/1967 Zb. o národných výboroch v znení neskorších predpisov.
6)
Vyhláška Štátnej arbitráže Československej socialistickej republiky č. 4/1986 Zb. o hospodárení s obalmi pri dodávkach výrobkov.