Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy o základných podmienkach dodávky potravinárskych a niektorých iných výrobkov

Znenie účinné: od 01.05.1990 do 31.12.1991 Neplatné znenie pre dnes

Predpis bol zrušený predpisom 513/1991 Zb.

156/1988 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.05.1990 do 31.12.1991
156
VYHLÁŠKA
Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy
z 12. septembra 1988
o základných podmienkach dodávky potravinárskych a niektorých iných výrobkov
Federálne ministerstvo poľnohospodárstva a výživy po dohode so zúčastnenými ústrednými orgánmi a Štátnou arbitrážou Československej socialistickej republiky podľa § 392 ods. 1 Hospodárskeho zákonníka č. 109/1964 Zb. v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“) ustanovuje:

PRVÁ ČASŤ | PREDMET A ROZSAH ÚPRAVY

§1
(1)
Táto vyhláška upravuje hospodárske záväzky pri príprave dodávok a pri dodávkach
a)
všetkých potravinárskych výrobkov
b)
ostatných výrobkov, ktoré vyrábajú organizácie potravinárskeho priemyslu v pôsobnosti Ministerstva poľnohospodárstva a výživy Českej socialistickej republiky a Ministerstva poľnohospodárstva a výživy Slovenskej socialistickej republiky.
(2)
Vyhláška sa nevzťahuje na dodávky na vývoz a z dovozu a na špeciálne výrobky vyrábané podľa technických podmienok dojednaných medzi výrobcami a Federálnym ministerstvom národnej obrany.

DRUHÁ ČASŤ | HOSPODÁRSKE ZMLUVY A DODACIE PODMIENKY

DRUHÁ HLAVA
DODACIE PODMIENKY
§16 Záručná doba
Záručná doba je ustanovená v príslušných technických normách; ak nie je takto ustanovená, je 6 mesiacov od splnenia dodávky. Pri mäse, mäsových výrobkoch a mäsových konzervách a polokonzervách je záručná doba ustanovená v prílohe vyhlášky.

TRETIA ČASŤ | ZÁVEREČNÉ USTANOVENIA

§20 Zrušujú sa
1.
vyhláška Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy č. 49/1977 Zb., ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky potravinárskych a niektorých iných výrobkov, v znení vyhlášky č. 137/1985 Zb.,
2.
vyhláška Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy č. 50/1977 Zb., ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky potravinárskych výrobkov dodávaných organizáciám štátneho a družstevného maloobchodu a spotrebiteľským organizáciám, v znení vyhlášky č. 138/1985 Zb.
§21
Táto vyhláška nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Minister:

Ing. Toman CSc. v. r.
Príloha vyhlášky č. 156/1988 Zb.
ZÁRUČNÁ DOBA
Záručná doba sa určuje takto:
1.
pri výsekovom mäse:
a)
ak ide o vnútorné zaparenie, vnútorný cudzí pach spôsobený kŕmením, o vnútorné nádory, hnisavé a rôsolovité ložiská a krvné zrazeniny, pri konskom mäse aj černidlo alebo ak ide o cudzí pach spôsobený pohlavím zvieraťa - 96 hodín;
b)
surová masť a surový loj - 96 hodín;
c)
balené porciované výsekové mäso a balená surová masť - 24 hodín;
d)
opracované mäso na kuchárske účely - 24 hodín;
2.
pri vnútornostiach (droboch):
lehota do trvania času predaja v predajni v deň dodávky; pri popoludňajšom rozvoze do 10. hodiny dopoludnia nasledujúceho dňa;
3.
pri polotovaroch:
rozmedzie medzi dvoma časovo najbližšími dodávkami, najdlhšie však do 24 hodín;
4.
pri mäsových výrobkoch, ak ide o vady, ktoré vznikli v dôsledku nedodržania technologického postupu pri výrobe:
a)
drobné mäsové výrobky, mäkké salámy, špeciálne mäsové výrobky, surové a varené údené mäsá - rozmedzie medzi dvoma časovo najbližšími dodávkami, najdlhšie však do 80 hodín;
b)
trvanlivé mäsové výrobky - rozmedzie medzi dvoma časovo najbližšími dodávkami, najdlhšie však 96 hodín;
c)
jaternice a jelítka každého druhu, krvavnice, sekaná pečienka každého druhu, pečené hašé a ostatné výrobky patriace do skupiny ostatných mäsových výrobkov - lehota do trvania času predaja v predajni v deň dodávky, pri popoludňajšom rozvoze do 10. hodiny dopoludnia nasledujúceho dňa;
d)
ostatné varené výrobky zo skupiny varených výrobkov - rozmedzie medzi dvoma časovo najbližšími dodávkami, najdlhšie však 76 hodín;
e)
mäsové výrobky vákuove balené najdlhšie do 96 hodín;
5.
pri konzervách do priameho predaja - rozmedzie medzi dvoma časovo najbližšími dodávkami, najdlhšie však 5 mesiacov odo dňa dodávky;
6.
pri polokonzervách 1 mesiac odo dňa dodávky;
7.
pri škvarenej masti a topenom loji - rozmedzie medzi dvoma časovo najbližšími dodávkami, najdlhšie však do 21 dní;
8.
pri údenej slanine - 96 hodín;
9.
pri sedliackych škvarkách - 80 hodín.