Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Nariadenie vlády Československej socialistickej republiky o zásadách financovania a finančného hospodárenia jednotného roľníckeho družstva

Znenie účinné: od 01.01.1986 do 31.12.1988 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 90/1988 Zb.

140/1985 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1986 do 31.12.1988
140
NARIADENIE VLÁDY
Československej socialistickej republiky
z 19. decembra 1985
o zásadách financovania a finančného hospodárenia jednotného roľníckeho družstva
Vláda Československej socialistickej republiky nariaďuje podľa § 14 ods. 3 zákona č. 122/1975 Zb. o poľnohospodárskom družstevníctve:
§1 Úvodné ustanovenie
Finančné hospodárenie jednotného roľníckeho družstva (ďalej len „družstvo“) je súčasťou sústavy plánovitého riadenia poľnohospodársko-potravinárskeho komplexu; v súlade so záujmami celej spoločnosti, družstva a jeho členov zabezpečuje účelnú koordináciu hmotných a finančných procesov a vytvára podmienky efektívneho hospodárskeho rozvoja družstva a hmotnej zainteresovanosti družstva a jeho členov na dobrých výsledkoch hospodárenia.
§2 Financovanie družstva
(1)
Finančné zdroje na zabezpečenie reprodukčného procesu získava družstvo predovšetkým realizáciou výrobkov, prác a služieb.
(2)
Družstvu sa ďalej poskytujú podľa osobitných predpisov zo štátneho rozpočtu, zo štátnych fondov a ostatných centralizovaných zdrojov
a)
diferenciálne príplatky,
b)
prémie a príplatky k nákupným cenám poľnohospodárskych výrobkov a prémie za prírastok trhovej poľnohospodárskej produkcie,
c)
účelové subvencie na podporu spoločensky významných opatrení na rozvoj poľnohospodárskej výroby, najmä na zabezpečenie stabilizácie a reprodukcie pracovných síl, na podporu vedecko-technického rozvoja, na zúrodnenie pôdy a ozdravenie životného prostredia, na rozvoj koncentrácie a špecializácie poľnohospodárskej výroby a na ozdravovanie chovu hovädzieho dobytka a ošípaných,
d)
účelové dotácie pre ekonomicky neupevnené družstvá na zabezpečenie ich konsolidácie.
(3)
Družstvu sa môžu poskytovať úvery1) v prípade nedostatku vlastných zdrojov.
§3 Finančné zdroje družstva
Základnými finančnými zdrojmi družstva sú zisk a odpisy; doplnkovými finančnými zdrojmi sú účelové subvencie a dotácie, úvery, prípadne iné zdroje.2)
§4 Použitie zisku
(1)
Družstvo používa zisk v tomto poradí:
a)
na úhradu daní a odvodov do štátneho rozpočtu, do rozpočtu národného výboru a do štátnych fondov,
b)
na prídely do fondov družstva v poradí uvedenom v § 6,
c)
na ďalšie účely ustanovené osobitnými predpismi.3)
(2)
Ak zisk nestačí na krytie potrieb uvedených v odseku 1 písm. b) a c), pokryje družstvo tieto potreby v rozsahu prerokovanom s príslušným orgánom štátneho hospodárskeho riadenia poľnohospodárstva.4)
§5 Použitie odpisov základných prostriedkov
Družstvo používa odpisy základných prostriedkov na prídel do investičného fondu (§ 8).
§6 Fondy družstva
(1)
Družstvo zriaďuje
a)
obratový fond,
b)
investičný fond,
c)
fond technického rozvoja, pokiaľ osobitný predpis neustanovuje inak,
d)
fond odmien,
e)
fond kultúrnych a sociálnych potrieb,
f)
rezervný fond.
(2)
Družstvo môže zriaďovať so súhlasom Ministerstva poľnohospodárstva a výživy Českej socialistickej republiky alebo Ministerstva poľnohospodárstva a výživy Slovenskej socialistickej republiky vydaným po dohode s Ministerstvom financií Českej socialistickej republiky alebo Ministerstvom financií Slovenskej socialistickej republiky ďalšie účelové fondy.
(3)
Zostatky fondov zriaďovaných podľa odsekov 1 a 2 k 31. decembru kalendárneho roka sa prevádzajú do nasledujúceho roka.
§7 Obratový fond
(1)
Obratový fond sa tvorí prídelom zo zisku a môže sa dopĺňať prostriedkami z rezervného fondu, prípadne prostriedkami pridelenými orgánmi štátneho hospodárskeho riadenia poľnohospodárstva; zvyšuje sa o preberaciu cenu zásob, ktoré sa odovzdali do vlastníctva družstva v súvislosti so vznikom členstva v družstve.
(2)
Obratový fond slúži družstvu na krytie častí zásob; dopĺňa sa v nadväznosti na prírastky zásob a znižovanie prevádzkových úverov na tieto zásoby. Rozsah doplnenia obratového fondu sa ustanovuje v hospodárskom pláne družstva.
§8 Investičný fond
(1)
Investičný fond sa tvorí z odpisov základných prostriedkov, prídelom zo zisku, z tržieb z predaja základných prostriedkov a investícií, z prostriedkov pridelených orgánmi štátneho hospodárskeho riadenia poľnohospodárstva, dotáciami zo štátnych fondov, prípadne z iných zdrojov.2) Môže sa dopĺňať z rezervného fondu, prípadne aj z iných fondov družstva.
(2)
Investičný fond slúži družstvu na financovanie investičných potrieb, na úhradu príspevkov na obstarávanie spoločných investícií a členských podielov podľa osobitných predpisov,5) na úhradu splátok investičných úverov1) a na poskytovanie jednorazových nenávratných príspevkov stavebným bytovým družstvám, podľa rozhodnutia družstva na vyrovnanie rozdielu medzi minimálnym a skutočným členským podielom na stabilizačný družstevný byt pri zmene jeho užívateľa, a to pri bytoch, ktorých výstavba sa začala pred 1. januárom 1977.
§9 Fond technického rozvoja
(1)
Fond technického rozvoja sa tvorí príspevkom z nákladov vlastnej hospodárskej činnosti vo výške určenej normatívom, prídelom zo zisku, príjmami za výsledky riešenia úloh plánu rozvoja vedy a techniky a z iných zdrojov;2) môže sa dopĺňať z rezervného fondu družstva.
(2)
Fond technického rozvoja slúži družstvu na financovanie neinvestičných výdavkov na rozvoj vedy a techniky.
§10 Fond odmien
(1)
Fond odmien sa tvorí prídelom zo zisku; môže sa dopĺňať prostriedkami z rezervného fondu, prípadne aj prostriedkami, ktoré družstvo získa za mimoriadne výsledky vo svojej činnosti alebo v rámci socialistického súťaženia.
(2)
Fond odmien slúži družstvu na posilnenie hmotnej zainteresovanosti členov, prípadne pracovníkov; môže sa tiež použiť na čiastočnú úhradu nákladov na akcie kádrového, personálneho a sociálneho rozvoja družstva.
§11 Fond kultúrnych a sociálnych potrieb
(1)
Fond kultúrnych a sociálnych potrieb sa tvorí prídelom zo zisku a z iných zdrojov;6) môže sa dopĺňať prostriedkami z rezervného fondu, prípadne aj prostriedkami, ktoré družstvo získa za mimoriadne výsledky vo svojej činnosti alebo v rámci socialistického súťaženia.
(2)
Fond kultúrnych a sociálnych potrieb slúži družstvu najmä na plnenie úloh kádrového, personálneho a sociálneho rozvoja.
§12 Rezervný fond
(1)
Rezervný fond sa tvorí prídelom zo zisku.
(2)
Rezervný fond slúži družstvu na doplnenie zisku na rozdelenie na krytie potrieb družstva a na prídely ostatným fondom družstva.

Záverečné a zrušovacie ustanovenia

§13
Ak družstvo poruší povinnosti ustanovené pre tvorbu alebo použitie fondov, je povinné uviesť príslušný fond do predpísaného stavu spôsobom a za podmienok ustanovených Federálnym ministerstvom poľnohospodárstva a výživy po dohode s Federálnym ministerstvom financií a ministerstvami poľnohospodárstva a výživy Českej socialistickej republiky a Slovenskej socialistickej republiky.
§14
Časť I nariadenia vlády Československej socialistickej republiky č. 138/1975 Zb., ktorým sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona č. 122/1975 Zb. o poľnohospodárskom družstevníctve sa zrušuje.
§15
Toto nariadenie nadobúda účinnosť 1. januárom 1986.
Štrougal v. r.
1)
Vyhláška predsedu Štátnej banky československej č. 103/1985 Zb. o poskytovaní úverov a o úrokových sadzbách.
2)
Napr. finančné prostriedky poskytované
- inými organizáciami podľa vyhlášky Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy č. 159/1975 Zb. o spolupráci v poľnohospodárstve a jej formách v znení vyhlášky č. 100/1983 Zb., prípadne podľa vyhlášky Federálneho ministerstva financií, Ministerstva financií ČSR a Ministerstva financií SSR č. 151/1978 Zb. o združovaní prostriedkov socialistických organizácií v znení vyhlášky č. 15/1984 Zb.,
- na zábranu škôd podľa § 27 vyhlášky Ministerstva financií ČSR č. 75/1985 Zb. a Ministerstva financií SSR č. 76/1985 Zb., ktorou sa ustanovuje rozsah a podmienky zákonného poistenia socialistických poľnohospodárskych organizácií vykonávaného Českou alebo Slovenskou štátnou poisťovňou,
- z integračných fondov jednotlivých nákupných a spracovateľských organizácií v súlade so schválenými štatútmi týchto fondov.
3)
Napríklad:- vyhláška č. 159/1975 Zb. v znení vyhlášky č. 100/1983 Zb.,- vyhláška č. 151/1978 Zb. v znení vyhlášky č. 15/1984 Zb.,- vyhláška Ministerstva školstva ČSR č. 83/1984 Zb. o poskytovaní štipendií a príspevkov študentom vysokých škôl a vyhláška Ministerstva školstva SSR č. 87/1984 Zb. o poskytovaní štipendií a príspevkov študentom vysokých škôl,- vyhláška Ministerstva školstva ČSR, Ministerstva zdravotníctva ČSR a Ministerstva práce a sociálnych vecí ČSR č. 84/1984 Zb. o poskytovaní štipendií a hmotného zabezpečenia žiakom gymnázií a stredných odborných škôl a vyhláška Ministerstva školstva SSR, Ministerstva zdravotníctva SSR a Ministerstva práce a sociálnych vecí SSR č. 88/1984 Zb. o poskytovaní štipendií a hmotného zabezpečenia žiakom gymnázií a stredných odborných škôl,- vyhláška Federálneho ministerstva financií, Ministerstva financií ČSR, Ministerstva financií SSR a predsedu Štátnej banky československej č. 136/1985 Zb. o finančnej, úverovej a inej pomoci družstevnej a individuálnej bytovej výstavbe a modernizácii rodinných domčekov v osobnom vlastníctve.
4)
§ 1 zákona č. 37/1972 Zb. o okresných a krajských poľnohospodárskych správach.
5)
Vyhláška Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy č. 159/1975 Zb. o spolupráci v poľnohospodárstve a jej formách v znení vyhlášky č. 100/1983 Zb.Vyhláška Federálneho ministerstva financií, Ministerstva financií ČSR a Ministerstva financií SSR č. 151/1978 Zb. o združovaní prostriedkov socialistických organizácií v znení vyhlášky č. 15/1984 Zb.Vyhláška Federálneho ministerstva financií, Ministerstva financií ČSR, Ministerstva financií SSR a predsedu Štátnej banky československej č. 136/1985 Zb. o finančnej, úverovej a inej pomoci družstevnej a individuálnej bytovej výstavbe a modernizácii rodinných domčekov v osobnom vlastníctve.
6)
Napríklad finančné prostriedky poskytované inými organizáciami podľa vyhlášky č. 159/1975 Zb. v znení vyhlášky č. 100/1983 Zb., prípadne podľa vyhlášky č. 151/1978 Zb. v znení vyhlášky č. 15/1984 Zb.