Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Štátnej komisie pre techniku, Ministerstva financií a hlavného arbitra Československej socialistickej republiky o niektorých ekonomických opatreniach v investičnej výstavbe 1968

Znenie účinné: od 01.01.1968 do 31.12.1973 Neplatné znenie pre dnes
87/1966 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1968 do 31.12.1973
87
VYHLÁŠKA
Štátnej komisie pre techniku, Ministerstva financií a hlavného arbitra Československej socialistickej republiky
zo 16. novembra 1966
o niektorých ekonomických opatreniach v investičnej výstavbe
Štátna komisia pre techniku podľa § 11 písm. g) zák. č. 113/1965 Zb. o Štátnej komisii pre financie, ceny a mzdy, Štátnej komisii pre techniku, Štátnej komisii pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu a Štátnej komisii pre riadenie a organizáciu, Ministerstvo financií podľa § 391 ods. 2 Hospodárskeho zákonníka č. 109/1964 Zb. a hlavný arbiter Československej socialistickej republiky podľa § 395 písm. b) Hospodárskeho zákonníka č. 109/1964 Zb. po dohode so Štátnou komisiou pre financie, ceny a mzdy ustanovujú:

Hmotná zainteresovanosť

§1
Odberateľ môže v hospodárskych zmluvách uzavretých na dodávky podľa ôsmej časti, prvej hlavy, oddielu 3 Hospodárskeho zákonníka č. 109/1964 Zb. dohodnúť so svojimi dodávateľmi prirážku
a)
za žiadúce skrátenie lehoty výstavby (za podmienok uvedených ďalej v § 2),
b)
za zlepšenie parametrov stavby, ak mu to prinesie ekonomický efekt alebo je to preňho inak výhodné.
§2
(1)
Prirážka za skrátenie lehoty výstavby môže sa dohodnúť pre celú dodávku alebo pre jej dokončenú časť.
(2)
Skrátenie sa počíta bez ohľadu na dohodnutý čas plnenia oproti východiskovej lehote, ktorou je lehota, v ktorej je najnižší súčet
a)
zvýšených výrobných nákladov dodávateľa oproti lehote, pri ktorej by mal minimálne výrobné náklady (preukazuje dodávateľ individuálnym rozborom nákladov) a
b)
zvýšených nákladov investora z viazaných investičných prostriedkov oproti technicky reálnej lehote (preukazuje investor rozborom plánu organizácie výstavby).
(3)
Východisková lehota ustanovená podľa odseku 2 musí byť kratšia ako lehoty, v ktorých dodávateľ až doteraz rovnaké alebo obdobné dodávky uskutočňoval; pri stavbách, pre ktoré sa vyhlásia orientačné lehoty, nesmie byť východisková lehota dlhšia ako orientačná lehota.
(4)
Pri stavbách, pre ktoré sa dohodol čas plnenia časovým úsekom zahrňujúcim koniec lehoty podľa odseku 2 sa skrátenie počíta oproti začiatku časového úseku.
(5)
Pri stavbách,
a)
ktorých termín uvedenia do prevádzky určila vláda,
b)
ktorých termín odovzdania sa dohodol v hospodárskych zmluvách pred účinnosťou tejto vyhlášky (pokiaľ lehota výstavby je kratšia ako lehoty, v ktorých dodávateľ až doteraz rovnaké alebo obdobné dodávky uskutočňoval),
sa prirážka poskytne za skrátenie týchto termínov.
§3
Sadzba prirážky je ročne 6 % z hodnoty celej dodávky alebo jej časti; ak dodávateľ preukáže, že skrátením lehoty výstavby mu vzniknú vyššie náklady ako je ustanovená prirážka, môžu organizácie dohodnúť prirážku vyššiu.
§4
(1)
Prirážku za zlepšenie parametrov stavby môže odberateľ dohodnúť s dodávateľom, ak dodávateľ navrhne a zaviaže sa vykonať bez ujmy na akosti dodávky a bez zhoršenia objemu produkcie (úžitkovosti):
a)
dodávku za nižšie rozpočtové náklady,
b)
opatrenia na zlepšenie budúceho ekonomického alebo iného efektu z trvalej prevádzky.
(2)
Zníženie rozpočtových nákladov a zlepšenie ekonomického alebo iného efektu z trvalej prevádzky sa posudzuje k údajom projektu, ktorý bol podkladom pre uzavretie hospodárskej zmluvy a rozpočtu k nemu.*)
(3)
Prirážka za uskutočnenie dodávky za nižšie rozpočtové náklady je časťou rozdielu medzi rozpočtovými nákladmi projektovanými a skutočne dosiahnutými a jej výška sa môže dohodnúť len v rozsahu tohto rozdielu.
(4)
Prirážka za zlepšenie budúceho ekonomického alebo iného efektu z trvalej prevádzky predstavuje časť jednoročného zlepšenia hospodárskeho efektu z trvalej prevádzky a jej výška sa môže dohodnúť taktiež len v rozsahu tohto zlepšenia, prípadne ustanoviť pevnou sumou.

Účinnosť

§9
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januárom 1967; platnosť ustanovení § 5 až 8 sa končí 31. decembrom 1967.
Minister - predseda

Štátnej komisie pre techniku:

dr. Vlasák v. r.

Minister financií:

Dvořák v. r.

Hlavný arbiter

Československej socialistickej republiky:

dr. Dohnal v. r.
*)
Za zníženie rozpočtových nákladov sa nepovažuje zníženie vyplývajúce z upresnenia predbežnej ceny bez zmeny technického riešenia.
**)
Ustanovenie § 295 ods. 1 Hospodárskeho zákonníka nemožno po dobu platnosti vyhlášky použiť.
***)
Tým sa ustanovuje odchýlka z ustanovenia § 1 vyhl. č. 139/1965 Zb.
†)
Tým sa ustanovuje odchýlka z ustanovenia § 11 vyhl. č. 139/1965 Zb.