Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška hlavného arbitra Československej socialistickej republiky o úprave niektorých hospodárskych záväzkových vzťahov

Znenie účinné: od 01.01.1966 do 31.12.1967 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:
139/1965 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1966 do 31.12.1967
139
VYHLÁŠKA
hlavného arbitra Československej socialistickej republiky
zo 16. decembra 1965
o úprave niektorých hospodárskych záväzkových vzťahov
Hlavný arbiter Československej socialistickej republiky ustanovuje podľa § 395 Hospodárskeho zákonníka č. 109/1964 Zb. (ďalej len „zákon“):
§1 (k § 141 ods. 2 zákona)
Organizácie si môžu dojednať majetkové sankcie za nesplnenie zmluvných povinností inak, než ustanovuje zákon alebo predpisy vydané na jeho vykonanie. Taká dohoda musí byť v zmluve výslovne obsiahnutá.
§2 (k § 204 ods. 1 zákona)
Povinnosť zaplatiť penále za prvý deň omeškania sa znižuje na 0,5 % z ceny tých nedodaných výrobkov, ktoré dodávateľ dodatočne splní najneskoršie do 15 dní po uplynutí dojednanej dodacej lehoty.*)
§3
(1)
Organizácia, ktorá je v omeškaní s platením peňažného záväzku alebo ktorá získala peňažné plnenie, ktoré jej nepatrí, je povinná zaplatiť oprávnenej organizácii majetkovú sankciu vo výške 5 % ročne, príp. v inej dohodnutej výške, a to od ustanoveného alebo dohodnutého dňa splatnosti, v prípade neoprávnene nadobudnutého peňažného plnenia, odo dňa jeho prijatia.
(2)
Povinnosť platiť majetkovú sankciu podľa odseku 1 nevznikne, ak organizácia má platiť z toho istého dôvodu poplatok z omeškania.
§4 (k § 142 ods. 1, § 147 ods. 3 a § 295 ods. 9 zákona)
(1)
Oprávnená organizácia môže čiastočne alebo úplne upustiť od účtovania, prípadne od vymáhania majetkových sankcií. Majetkové sankcie, ktoré oprávnená organizácia neúčtovala, prípadne nevymáhala, sa nezapočítavajú na náhradu škody.
(2)
Ustanovenie odseku 1 neplatí pre majetkové sankcie za omeškanie s fakturovaním alebo platením.
§5
Organizácie sú povinné v zmluvách o dodávkach výrobkov, prác alebo výkonov uvádzať ceny.
§6 (k § 153, § 213 a § 283 zákona)
(1)
Zmluva o dodávke výrobkov, prác alebo výkonov, ktorých cena sa podľa cenových predpisov tvorí dohodou dodávateľa s odberateľom, je uzavretá len vtedy, ak dôjde aj k výslovnej dohode o výške ceny; to platí aj pre dohodu o prirážkach alebo zrážkach.
(2)
Ak sa dodávka výrobkov, ktorých cena sa podľa cenových predpisov tvorí dohodou dodávateľa s odberateľom, zabezpečuje dodávkovým príkazom, je dodávkový príkaz záväzný, len ak sa výška ceny dohodla s dodávateľom pred jeho vydaním.
(3)
Cenové predpisy ustanovujú, akým spôsobom sa môže nahradiť dohoda dodávateľa s odberateľom o výške ceny podľa predchádzajúcich odsekov.
(4)
Ak sa výška ceny dohodne pred uzavretím zmluvy, postačí odkaz na takú dohodu. To platí obdobne i pre dodávkový príkaz.
§7 (k § 157 ods. 1 zákona)
Zmluva o príprave dodávok je uzavretá, len ak je zhoda o uvažovanom rozsahu dodávok medzi budúcim dodávateľom a odberateľom ako zmluva o príprave dodávok označená.
§8 (k § 161 ods. 2 zákona)
(1)
Povinnosť uzavrieť hospodársku zmluvu podľa § 161 ods. 2 zákona sa vzťahuje
a)
na výrobky objednané na podklade zmluvy o príprave dodávok,
b)
na výrobky, ktorých dodávka je ustanovená ako záväzná úloha,*)
c)
na dodávky a poddodávky nevyhnutné pre zabezpečenie obrany a bezpečnosti štátu a pre menovité investície.
(2)
Ak sa odberateľ domáha uzavretia zmluvy podľa ustanovenia odseku 1 písm. c), je povinný nahradiť dodávateľovi zvýšené náklady (skutočnú škodu), ktoré mu vzniknú v dôsledku uzavretia zmluvy. Dodávateľ sa môže domáhať tejto náhrady len vtedy, ak ohlási a ak odôvodní odberateľovi ešte pred podpísaním zmluvy rozsah predpokladaných zvýšených nákladov; zmluva v tomto prípade vznikne po oznámení odberateľa, že s náhradou zvýšených nákladov, pokiaľ sa preukážu, súhlasí.
§9
Opatrenia podľa § 118 zákona možno urobiť len za podmienok ustanovených vládnou vyhláškou o plánovitom riadení národného hospodárstva.**)
§10
(1)
Splnomocnenia na odchylnú úpravu ustanovené v § 171 ods. 3, § 201, § 215 ods. 1, § 246 písm. a), § 255, § 284, § 285 ods. 2 a § 298 zákona platia aj pre dohodu organizácií, ak si odchylnú úpravu výslovne dojednajú v zmluve.
(2)
Ustanovenia základných podmienok dodávky platia, len pokiaľ sa organizácie v zmluve výslovne nedohodnú inak. Taká dohoda nie je prípustná, ak ju zákon alebo základné podmienky dodávky výslovne vylučujú.***)
§11 (k § 153 zákona)
Ustanovenie § 153 ods. 3 zákona sa nepoužije v prípadoch, v ktorých sa organizácie môžu v zmluve odchýliť od ustanovení právneho predpisu iba výslovnou dohodou.) Ak sa organizácie na odchylnej úprave výslovne nedohodnú, platí úprava ustanovená v právnom predpise.
§12
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januárom 1966 a platí do 31. decembra 1967.
Hlavný arbiter Československej socialistickej republiky

dr. Dohnal v. r.
*)
Ustanovenie § 204 ods. 1 druhá veta zákona sa nepoužije.
*)
§ 10 vládnej vyhlášky č. 90/1965 Zb. o plánovitom riadení národného hospodárstva.
***)
Napr. § 135 zákona, pokiaľ ide o dojednanie kratšej záručnej doby.
†)
Ustanovenie § 1, § 6 a § 10 tejto vyhlášky.