Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Správy federálnych hmotných rezerv o základných podmienkach dodávky štátnych hmotných rezerv 1990

Znenie účinné: od 01.01.1990 do 30.04.1990 Neplatné znenie pre dnes
Porovnanie zmien počas roka:
174/1964 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1990 do 30.04.1990
174
VYHLÁŠKA
Správy federálnych hmotných rezerv
z 30. júna 1964,
o základných podmienkach dodávky štátnych hmotných rezerv
Správa štátnych rezerv po dohode so zúčastnenými ústrednými orgánmi a po schválení hlavným arbitrom Československej socialistickej republiky ustanovuje podľa § 392 Hospodárskeho zákonníka č. 109/64 Zb. (ďalej len „zákon“):
Oddiel I
Všeobecné ustanovenia
§1 Predmet úpravy
(1)
Tieto základné podmienky dodávky sa vzťahujú na všetky dodávky uskutočnené do federálnych hmotných rezerv včítane dodávok z dovozu a na všetky dodávky z federálnych hmotných rezerv s výnimkou dodávok pre vývoz.
(2)
Ďalej sa tieto základné podmienky vzťahujú na dodávky štátnych rezerv pre hospodárske mobilizačné prípravy národného hospodárstva.
§2
Pre dodávky uvedené v § 1 platia základné podmienky dodávky vydané dodávateľskými ministerstvami alebo Štátnou arbitrážou Československej socialistickej republiky, len pokiaľ táto vyhláška neupravuje podmienky dodávky odchylne.
Oddiel II
Dodávky v tuzemsku
§3 Uzavieranie hospodárskych zmlúv (k § 152 zákona)
(1)
Odberateľ zo štátnych hmotných rezerv predkladá Správe federálnych hmotných rezerv návrh zmluvy najneskôr 6 týždňov pred štvrťrokom, v ktorom sa má uskutočniť plánovaný odber.
(2)
V odôvodnených prípadoch môže Správa federálnych hmotných rezerv určiť kratšiu predkladaciu lehotu.
§4 Akosť výrobkov (k § 172 zákona)
Akosť výrobkov a obaly sa musia dohodnúť v zmluve tak, aby vyhovovali potrebám dlhodobého skladovania po celú dobu ochrany.
§5 Záručná doba (k § 135 zákona)
Záručná doba je - pokiaľ nie je základnými podmienkami dodávky vydanými dodávateľskými ministerstvami alebo Štátnou arbitrážou Československej socialistickej republiky ustanovená iná doba - 6 mesiacov od splnenia dodávky. Pri dodávkach do štátnych hmotných rezerv sa skončí záručná doba 6 mesiacov po uplynutí doby ochrany. Doba ochrany je ustanovená uznesením vlády Československej socialistickej republiky. Ak nie je týmto spôsobom ustanovená, dohodnú ju organizácie v zmluve.
§6 Hospodárenie s obalmi (k § 179 zákona)
(1)
Obaly, v ktorých sa dodávajú výrobky do hmotných rezerv sa nevracajú a fakturujú sa, pokiaľ nie sú zahrnuté v cene tovaru, a ak zmluva neustanovuje inak, za nadobúdaciu cenu.
(2)
Obaly, v ktorých sa dodávajú výrobky zo hmotných rezerv sa fakturujú, pokiaľ nie sú zahrnuté v cene, prvému odberateľovi za nadobúdaciu cenu.
(3)
Obaly, ktoré sú súce na ďalšie použitie, ponúkne odberateľ na výkup výrobnej alebo odbytovej organizácii, ktorá výrobky s obalmi do štátnej hmotnej rezervy dodala.
(4)
Obaly, v ktorých sa výrobky doviezli, sa fakturujú pri vyskladnení zo hmotných rezerv prvému odberateľovi za ceny účtované podnikom zahraničného obchodu.
§7 Odmietnutie plnenia (k § 201 zákona)
(1)
Odberateľ odmietne dodávku do štátnych hmotných rezerv, ak nezodpovedá akosti dohodnutej v hospodárskej zmluve alebo ak sa uskutočnila v obaloch nevyhovujúcich pre dlhodobé skladovanie.
(2)
Dodávateľ poskytne náhradnú dodávku v lehote dohodnutej s odberateľom.
§8 Označovanie výrobkov (k § 174 zákona)
Označovanie výrobkov sa musí urobiť trvalým spôsobom, aby plnilo účel po celú dobu ochrany.
§9 Osvedčenie akosti (k § 192 zákona)
Dodávateľ je povinný atestom alebo iným spôsobom osvedčiť akosť každej partie dodávky do štátnych hmotných rezerv. Príslušný doklad je povinný dodať najneskôr so zásielkou.
§10 Majetkové sankcie (k § 204 zákona)
Dodávateľ do štátnych hmotných rezerv, ktorý je v omeškaní s dodávkou, je povinný zaplatiť majetkové sankcie vo výške dvojnásobku zákonnej sadzby.
Oddiel III
Dodávky z dovozu
§12 Odmietnutie plnenia (k § 250 zákona)
(1)
Ak akosť dodaných výrobkov nezodpovie akosti dohodnutej v zmluve a výrobky preto nie sú vhodné na dlhodobé skladovanie, je dodávateľ povinný súhlasiť s požiadavkou odberateľa, aby sa vadné plnenie vrátilo a miesto vadného plnenia sa uskutočnilo nové plnenie.
(2)
Dodávateľ uplatní odmietnutú dodávku u iného odberateľa a zabezpečí novú dodávku do štátnych hmotných rezerv.
(3)
Ustanovenia predchádzajúcich odsekov nemožno použiť ak
a)
ide o také nedostatky, najmä obalov, ktoré možno odstrániť,
b)
je odberateľom organizácia poverená príslušným ústredným orgánom ochranou štátnych hmotných rezerv, ktorý má nárok na dodávku týchto výrobkov z dovozu a môže výrobky nevhodné pre dlhodobé skladovanie spotrebovať pre svoje plánované úlohy.
§13 Majetkové sankcie (k § 204 zákona)
Za omeškanie s dodávkami štátnych rezerv pre hospodárske mobilizačné prípravy národného hospodárstva je dodávateľ povinný zaplatiť majetkové sankcie vo výške dvojnásobku zákonnej sadzby.
Oddiel IV
Záverečné ustanovenie
§14 Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. júlom 1964.
Predseda:

Erban v. r.