Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Správy federálnych hmotných rezerv o základných podmienkach dodávky štátnych hmotných rezerv 1964

Znenie účinné: od 01.07.1964 do 31.12.1989 Neplatné znenie pre dnes
174/1964 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.07.1964 do 31.12.1989
174
VYHLÁŠKA
Správy štátnych hmotných rezerv
z 30. júna 1964,
ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky štátnych rezerv
Správa štátnych rezerv po dohode so zúčastnenými ústrednými orgánmi a po schválení hlavným arbitrom Československej socialistickej republiky ustanovuje podľa § 392 Hospodárskeho zákonníka č. 109/64 Zb. (ďalej len „zákon“):
Oddiel I
Všeobecné ustanovenia
§1 Rozsah platnosti
(1)
Tieto základné podmienky dodávky sa vzťahujú na všetky dodávky uskutočnené do štátnych rezerv vrátane dodávok z dovozu (doplnenie, obmeny, vrátenie pôžičiek) a na všetky dodávky zo štátnych rezerv (trvalé uvoľnenie, pôžičky, obmeny).
(2)
Ďalej sa tieto základné podmienky vzťahujú na menovitú vládnu úlohu označenú „Program 222“.
§2
Pre dodávky uvedené v § 1 platia základné podmienky dodávky vydané dodávateľskými ministerstvami, len pokiaľ táto vyhláška neupravuje podmienky dodávky odchylne.
Oddiel II
Dodávky v tuzemsku
§3 Uzavieranie hospodárskych zmlúv (k § 152 zákona)
(1)
Odberateľ zo štátnych rezerv predkladá Správe štátnych hmotných rezerv návrh zmluvy najneskôr 6 týždňov pred štvrťrokom, v ktorom sa má uskutočniť plánovaný odber.
(2)
V odôvodnených prípadoch môže Správa štátnych hmotných rezerv určiť kratšiu predkladaciu lehotu.
§4 Akosť výrobkov (k § 172 zákona)
Akosť výrobkov a obaly sa musia dohodnúť v zmluve tak, aby vyhovovali potrebám dlhodobého skladovania po celú dobu ochrany.
§5 Záručná doba (k § 135 zákona)
Záručná doba je - pokiaľ základné podmienky dodávky vydané dodávateľskými ministerstvami neurčujú inú dobu - 6 mesiacov od splnenia dodávky. Pri dodávkach do štátnych rezerv sa záručná doba predlžuje o dobu ochrany. Doba ochrany je určená vládnym uznesením; ak nie je takto určená, dohodnú ju organizácie v zmluve.
§6 Hospodárenie s obalmi (k § 179 zákona)
(1)
Obaly, v ktorých sa dodávajú výrobky do štátnych rezerv sa nevracajú a fakturujú sa, pokiaľ nie sú zahrnuté v cene tovaru, a ak zmluva neustanovuje inak, za nadobúdaciu cenu.
(2)
Obaly, v ktorých sa dodávajú výrobky zo štátnych rezerv sa fakturujú, pokiaľ nie sú zahrnuté v cene, prvému odberateľovi za nadobúdaciu cenu.
(3)
Obaly, ktoré sú súce na ďalšie použitie, ponúkne odberateľ na výkup výrobnej alebo odbytovej organizácii, ktorá výrobky s obalmi do štátnej rezervy dodala. Táto organizácia je povinná takéto obaly prevziať za dohodnutú cenu.
(4)
Obaly, v ktorých sa výrobky doviezli, sa fakturujú pri vyskladnení zo štátnych rezerv prvému odberateľovi za ceny účtované podnikom zahraničného obchodu.
§7 Odmietnutie plnenia (k § 201 zákona)
(1)
Odberateľ odmietne dodávku do štátnych rezerv, ak nezodpovedá akosti dohodnutej v hospodárskej zmluve alebo ak sa uskutočnila v obaloch nevyhovujúcich pre dlhodobé skladovanie.
(2)
Dodávateľ poskytne náhradnú dodávku v lehote dohodnutej s odberateľom.
§8 Označovanie výrobkov (k § 174 zákona)
Označovanie výrobkov sa musí urobiť trvalým spôsobom, aby plnilo účel po celú dobu ochrany.
§9 Osvedčenie akosti (k § 192 zákona)
Dodávateľ je povinný atestom alebo iným spôsobom osvedčiť akosť každej partie dodávky do štátnych rezerv. Príslušný doklad je povinný dodať najneskôr so zásielkou.
§10 Majetkové sankcie (k § 204 zákona)
Dodávateľ do štátnych rezerv, ktorý je v omeškaní s dodávkou, je povinný zaplatiť majetkové sankcie vo výške dvojnásobku zákonnej sadzby.
Oddiel III
Dodávky z dovozu
§11 Rozsah platnosti
(1)
Oddiel III týchto základných podmienok sa vzťahuje na dodávky do štátnych rezerv, uskutočnené podnikmi zahraničného obchodu Metalimex a Chemapol a na dodávky uskutočnené dovoznými gestormi.
(2)
Základné podmienky dodávky štátnych rezerv sa nevzťahujú na dodávky zo štátnych rezerv pre vývoz.
§12 Odmietnutie plnenia (k § 250 zákona)
(1)
Ak akosť dodaných výrobkov nezodpovie akosti dohodnutej v zmluve a výrobky preto nie sú vhodné na dlhodobé skladovanie, je dodávateľ povinný súhlasiť s požiadavkou odberateľa, aby sa vadné plnenie vrátilo a miesto vadného plnenia sa uskutočnilo nové plnenie.
(2)
Dodávateľ (podnik zahraničného obchodu alebo dovozný gestor) uplatní odmietnutú dodávku u iného odberateľa a zabezpečí novú dodávku do štátnych rezerv.
(3)
Ustanovenia predchádzajúcich odsekov nemožno použiť ak
a)
ide o také nedostatky, najmä obalov, ktoré možno odstrániť,
b)
je odberateľom podnik poverený príslušným ústredným orgánom ochranou štátnych rezerv, ktorý má nárok na dodávku týchto výrobkov z dovozu a môže výrobky nevhodné pre dlhodobé skladovanie spotrebovať pre svoje plánované úlohy.
§13 Majetkové sankcie (k § 204 zákona)
V zmluve, kde predmet plnenia je označený ako „Program 222“, určia sa za omeškanie s dodávkou dodávateľovi majetkové sankcie vo výške dvojnásobku zákonnej sadzby.
Oddiel IV
Záverečné ustanovenie
§14 Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. júlom 1964.
Predseda:

Erban v. r.