Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákonné opatrenie Predsedníctva Národného zhromaždenia o vyhlasovaní zákonov a iných právnych predpisov 1969

Znenie účinné: od 01.01.1969 do 31.12.1989 Neplatné znenie pre dnes
4/1962 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1969 do 31.12.1989
4
ZÁKONNÉ OPATRENIE
Predsedníctva Národného zhromaždenia
z 10. januára 1962
o vyhlasovaní zákonov a iných právnych predpisov
Predsedníctvo Národného zhromaždenia Československej socialistickej republiky sa uznieslo podľa čl. 60 ods. 2 ústavy na tomto zákonnom opatrení:
§1
Zákony Federálneho zhromaždenia a zákonné opatrenia jeho predsedníctva sa vyhlasujú v Zbierke zákonov.
§2
V Zbierke zákonov sa ďalej vyhlasujú:
a)
vládne nariadenia;
b)
uznesenia vlády Československej socialistickej republiky, ktoré vláda Československej socialistickej republiky určí na vyhlásenie v Zbierke zákonov;
c)
vyhlášky ministerstiev Československej socialistickej republiky a ostatných ústredných orgánov Československej socialistickej republiky;
e)
vyhlášky o dojednaní medzinárodných zmlúv a dohôd, o ich ratifikácii alebo výpovedi alebo o iných otázkach ich sa týkajúcich, ak je ich vyhlásenie v Zbierke zákonov nutné alebo účelné; spolu s vyhláškou možno za tej istej podmienky vyhlásiť i znenie medzinárodnej zmluvy alebo dohody;
f)
iné opatrenia prezidenta republiky, Federálneho zhromaždenia, jeho predsedníctva, vlády Československej socialistickej republiky, ich členov alebo ústredných orgánov Československej socialistickej republiky, ak to ustanovuje zákon alebo ak to vyžaduje povaha veci.
§3
Ak tak ustanovuje zákon Českej národnej rady a Slovenskej národnej rady, vyhlasujú sa v Zbierke zákonov aj zákony národných rád a zákonné opatrenia ich predsedníctiev, nariadenia vlády Českej socialistickej republiky a vlády Slovenskej socialistickej republiky, ostatné všeobecne záväzné právne predpisy ministerstiev a ostatných ústredných orgánov republík, ako aj iné opatrenia týchto orgánov; za tej istej podmienky sa vyhlasujú v Zbierke zákonov aj vyhlášky krajských národných výborov.
§4
(1)
Vydanie všeobecne záväzných právnych predpisov ministerstiev Československej socialistickej republiky a iných ústredných orgánov Československej socialistickej republiky, ktorých znenie nie je účelné v Zbierke zákonov vyhlásiť, najmä pre obmedzený počet organizácií alebo osôb, na ktoré sa vzťahujú, treba v Zbierke zákonov oznámiť.
(2)
Predpisy uvedené v odseku 1 musia byť každému prístupné u orgánu, ktorý ich vydal, a u ďalších orgánov určených v oznámení.
§5
Tlačové chyby v Zbierke zákonov sa opravujú redakčným oznámením.
§6
(1)
Zbierka zákonov sa vydáva v postupne číslovaných čiastkach, z ktorých každá obsahuje v čele označenie dňa, kedy bola vydaná; tento deň platí za deň vyhlásenia predpisov, ktoré sú v čiastke uverejnené.
(2)
Jednotlivé predpisy a opatrenia vyhlasované v Zbierke zákonov sa opatrujú bežnými číslami, ktorých rad sa uzatvára koncom každého kalendárneho roku.
(3)
Skratka Zbierky zákonov je „Zb.“.
§7
Pokiaľ v predpisoch vyhlásených v Zbierke zákonov nie je ustanovené inak, nadobúdajú účinnosť pätnástym dňom po vyhlásení.
§8
(1)
Zbierka zákonov vychádza vo vydaní českom a vo vydaní slovenskom; obidve vydania vychádzajú súčasne.
(2)
Redakciu Zbierky zákonov zabezpečuje orgán, ktorý vláda Československej socialistickej republiky tým poverí.
§9
Miestne národné výbory zabezpečia, aby bol v ich úradovniach v úradných hodinách každému prístupný výtlačok Zbierky zákonov.
§10
(1)
Zrušuje sa zákon č. 77/1959 Zb. o Zbierke zákonov a Úradnom liste.
(2)
Rozhodnutia, opatrenia a oznámenia, ktoré sa podľa doterajších predpisov majú uverejňovať v Úradnom liste, uverejnia sa iba inými spôsobmi, ktoré určujú tieto predpisy; pokiaľ pre ne tieto predpisy iný spôsob uverejnenia neurčujú, netreba ich nabudúce uverejňovať. Ak je určené, že lehota sa počíta odo dňa uverejnenia oznámenia v Úradnom liste, počíta sa táto lehota odo dňa iného spôsobu uverejnenia.
(3)
Vyhlášky o štátnych normách sa uverejňujú vo Vestníku Úradu pre normalizáciu.
§11
Toto zákonné opatrenie nadobúda účinnosť 1. januárom 1962.
Novotný v. r.

Fierlinger v. r.

Široký v. r.
*)
Zákon Slovenskej národnej rady č. 1/1962 Zb. o vyhlasovaní zákonov a iných právnych predpisov Slovenskej národnej rady.