V článku sa okrem iného dozviete:
-
Ktoré konkrétne usmernenie MF SR nahrádza nové usmernenie č. MF/012879/2025-724 a pre aké zdaňovacie obdobia sa použije prvýkrát?
-
Akým spôsobom je po novom vymedzený okruh daňovníkov, ktorí majú povinnosť viesť len skrátenú transferovú dokumentáciu?
-
Aká podmienka musí byť splnená, aby daňovník nemusel vypracovávať samostatné tlačivo skrátenej dokumentácie, ale postačilo by mu vyplnenie údajov v daňovom priznaní?
-
Aké sú finančné limity pre určenie významnej transakcie (pri výnosoch/nákladoch a pri istine pôžičky), ktoré sú rozhodujúce pre zahrnutie do testovania?
-
Je potrebné v novej Tabuľke I uvádzať aj nákup materiálu alebo majetku, ktorý v danom roku ešte neovplyvnil základ dane (nebol spotrebovaný alebo odpísaný)?
-
Vzťahuje sa povinnosť zostaviť transferovú dokumentáciu a vyplniť Tabuľku I aj na stálu prevádzkareň nerezidenta v SR?
Úvodné informácie
Daň z príjmov upravuje zákon č.595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ZDP). Podľa §18 ods.1 ZDP (rezident) a §17 ods.7 ZDP (stála prevádzkareň nerezidenta) vydalo Ministerstvo financií SR nové usmernenie …