Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej republiky o doplňujúcom pedagogickom štúdiu

Znenie účinné: od 01.01.2008 do 31.10.2013 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 131/2002 Z. z.

581/2007 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.2008 do 31.10.2013
581
VYHLÁŠKA
Ministerstva školstva Slovenskej republiky
z 27. novembra 2007
o doplňujúcom pedagogickom štúdiu
Ministerstvo školstva Slovenskej republiky podľa § 102 ods. 2 písm. s) zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 528/2003 Z. z. a § 14 ods. 5 písm. b) zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov ustanovuje:
§1
Táto vyhláška upravuje organizáciu, rozsah, formy a metódy doplňujúceho pedagogického štúdia na získanie pedagogickej spôsobilosti na výchovno-vzdelávaciu činnosť.
§2
Doplňujúcim pedagogickým štúdiom získavajú pedagogickú spôsobilosť1)
a)
absolventi štúdia podľa magisterského študijného programu, inžinierskeho študijného programu alebo doktorského študijného programu v neučiteľských študijných odboroch, alebo absolventi študijného odboru v neučiteľských študijných odboroch na vyučovanie predmetov, ktorých obsah nadväzuje na obsah študijných programov alebo študijných odborov a vykonané štátne skúšky,
b)
absolventi štúdia podľa bakalárskeho študijného programu v neučiteľských študijných odboroch na výkon pracovnej činnosti majstra odbornej výchovy,
c)
absolventi stredných škôl neučiteľských študijných odborov s úplným stredným vzdelaním alebo úplným stredným odborným vzdelaním alebo vyšším odborným vzdelaním2) na výkon pracovnej činnosti majstra odbornej výchovy, vychovávateľa školského zariadenia alebo asistenta učiteľa.3)
§3
(1)
Doplňujúce pedagogické štúdium sa organizuje ako štvorsemestrálne štúdium v rozsahu najmenej 200 hodín v dennej forme pre študentov neučiteľských študijných programov súbežne so štúdiom študijného programu alebo v externej forme pre absolventov podľa § 2.
(2)
Doplňujúce pedagogické štúdium v dennej forme štúdia a v externej forme štúdia sa uskutočňuje
a)
prezenčnou metódou alebo
b)
kombinovanou metódou.
§4
(1)
Doplňujúce pedagogické štúdium sa ukončuje obhajobou záverečnej práce a úspešným vykonaním záverečnej skúšky pred skúšobnou komisiou. Skúšobnú komisiu tvorí predseda komisie a najmenej ďalší dvaja členovia komisie.
(2)
Záverečná skúška sa koná spravidla v jeden deň a vykonáva sa
a)
pre absolventov stredných škôl na výkon pracovnej činnosti
1.
majstra odbornej výchovy z predmetov všeobecná pedagogika, psychológia a didaktika odborného výcviku,
2.
vychovávateľa školského zariadenia z predmetov všeobecná pedagogika, pedagogika voľného času alebo mimoškolská pedagogika a psychológia,
3.
asistenta učiteľa z predmetov všeobecná pedagogika a psychológia,
b)
pre absolventov vysokých škôl s dosiahnutým vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa z predmetov všeobecná pedagogika, psychológia a didaktika vyučovacích predmetov podľa § 2 písm. a),
c)
pre absolventov vysokých škôl s dosiahnutým vysokoškolským vzdelaním prvého stupňa z predmetov všeobecná pedagogika, psychológia a didaktika odborného výcviku podľa § 2 písm. b).
(3)
O úspešnom vykonaní záverečnej skúšky sa vydá absolventovi doplňujúceho pedagogického štúdia vysvedčenie, ktoré je dokladom o získaní pedagogickej spôsobilosti. Na vysvedčení sa uvedie
a)
názov vysokej školy,
b)
meno, priezvisko a dátum narodenia absolventa,
c)
výsledky z jednotlivých predmetov záverečnej skúšky,
d)
názov záverečnej práce a výsledok jej obhajoby,
e)
pedagogická spôsobilosť, ktorú absolvent nadobudol podľa § 2,
f)
deň konania záverečnej skúšky a
g)
meno, priezvisko, podpis osoby, ktorá je štatutárnym orgánom vysokej školy, a odtlačok úradnej pečiatky.
§5
Doplňujúce pedagogické štúdium možno organizovať len k tým študijným odborom, ktoré má vysoká škola akreditované v prvom stupni alebo druhom stupni vysokoškolského štúdia.
§6
Doplňujúce pedagogické štúdium začaté pred účinnosťou tejto vyhlášky sa dokončí podľa doterajších predpisov.
§7
Zrušuje sa vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky č. 68/1985 Zb. o doplňujúcom štúdiu študentov vysokých škôl a absolventov vysokých a stredných škôl na získanie pedagogickej spôsobilosti.
§8
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januára 2008.
Ján Mikolaj v. r.
1)
Vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 41/1996 Z. z. o odbornej a pedagogickej spôsobilosti pedagogických zamestnancov v znení neskorších predpisov.
2)
§ 7 ods. 1 zákona č. 29/1984 Zb. o sústave základných a stredných škôl (školský zákon) v znení neskorších predpisov.
3)
§ 50b ods. 2 zákona č. 29/1984 Zb. v znení neskorších predpisov.