Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o postupoch uplatňujúcich sa v rámci systému rýchlej výmeny informácií o potravinách a krmivách v prípade vážneho a bezprostredného ohrozenia a bezpečnosti spotrebiteľov 2004

Znenie účinné: od 01.03.2004 do 30.04.2004 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:
Porovnanie zmien počas roka:
99/2004 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.03.2004 do 30.04.2004
99
VYHLÁŠKA
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky
z 26. januára 2004
o postupoch uplatňujúcich sa v rámci systému rýchlej výmeny informácií o potravinách a krmivách v prípade vážneho a bezprostredného ohrozenia zdravia a bezpečnosti spotrebiteľov
Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“) podľa § 6b ods. 3 zákona č. 472/2003 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov ustanovuje:
§1 Predmet úpravy
(1)
Touto vyhláškou sa ustanovujú postupy v rámci rýchlej výmeny informácií o potravinách a krmivách v prípade vážneho a bezprostredného ohrozenia zdravia a bezpečnosti spotrebiteľov.
(2)
Táto vyhláška sa vzťahuje na potraviny alebo krmivá,1) ak sa preukáže, že sú zdraviu škodlivé alebo existuje opodstatnené podozrenie, že môžu predstavovať vážne ohrozenie zdravia a bezpečnosti spotrebiteľov.
(3)
Táto vyhláška sa nevzťahuje na potraviny, ktoré sa kontaminovali rádioaktívnou látkou v dôsledku radiačnej havárie.2)
§2 Vymedzenie pojmov
(2)
Do systému sú zapojené aj pracoviská Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky3) a Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho4) (ďalej len „ústav“) na hraničných priechodoch.
§3 Činnosť systému
(1)
Ak orgán potravinového dozoru5) alebo ústav pri kontrole potravín alebo krmív zistí, že sú zdraviu škodlivé alebo existuje opodstatnené podozrenie, že môžu predstavovať vážne ohrozenie zdravia a bezpečnosti spotrebiteľov, oznámi túto skutočnosť kontaktnému miestu.6) Oznámenie obsahuje
a)
identifikačné znaky potraviny alebo krmiva,
b)
zistené konkrétne skutočnosti predstavujúce riziko,
c)
charakteristiku nebezpečenstva,
d)
opatrenia, ktoré v tejto súvislosti orgán potravinového dozoru alebo ústav prijal.
(2)
Ak kontaktné miesto zistí, že nastalo riziko, požiada orgán potravinového dozoru alebo ústav o získanie všetkých dostupných údajov o potravine alebo krmive od podnikateľa.7)
(3)
Údaje podľa odseku 2 orgán potravinového dozoru alebo ústav zasiela kontaktnému miestu.
(10)
Informácie týkajúce sa rizika, ktoré má kontaktné miesto k dispozícii, musia byť prístupné verejnosti, pričom ide predovšetkým o informácie týkajúce sa označovania výrobku, charakteru rizika a prijatých opatrení.
(11)
V odôvodnených prípadoch sú informácie v rámci systému neverejné s výnimkou informácií, ktorých zverejnenie si vyžaduje ochrana ľudského zdravia.
(12)
Ak ide o oznámenia, ktoré majú závažný a mimoriadny charakter s celospoločenským dosahom, a ak existuje pravdepodobnosť nepriaznivého vplyvu potravín a krmív, zasiela ich kontaktné miesto aj ministerstvu a Ministerstvu zdravotníctva Slovenskej republiky9) (ďalej len „ministerstvu zdravotníctva“) ihneď po obdržaní oznámenia od orgánov potravinového dozoru, ústavu alebo komisie.
§4 Hodnotenie rizika
(1)
Ministerstvo a ministerstvo zdravotníctva poverujú10) fyzické osoby alebo právnické osoby hodnotením rizika.
(2)
Fyzické osoby a právnické osoby poverené podľa odseku 1
a)
poskytujú ministerstvu, ministerstvu zdravotníctva a kontaktnému miestu vedecké stanoviská a odborné vyjadrenia, konzultácie a odbornú pomoc potrebnú na činnosť systému na účely rozhodovania o bezpečnosti potravín a krmív,
b)
vypracúvajú jednotnú metodiku hodnotenia rizika z potravín a krmív,
c)
získavajú, analyzujú a vyhodnocujú informácie a požiadavky týkajúce sa bezpečnosti, hygieny a kvality potravín a krmív,
d)
spolupracujú s orgánmi potravinového dozoru a ústavom a s ďalšími inštitúciami zaoberajúcimi sa problematikou bezpečnosti potravín a krmív,
e)
prostredníctvom ministerstva a ministerstva zdravotníctva spolupracujú s úradom a pracoviskami v členských štátoch Európskych spoločenstiev zaoberajúcimi sa záležitosťami bezpečnosti potravín a krmív.
§5 Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. marca 2004 okrem § 2 ods. 1 a § 3 ods. 4 až 9, ktoré nadobúdajú účinnosť vstupom Slovenskej republiky do Európskej únie.
Zsolt Simon v. r.
1)
§ 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 184/1993 Z. z. o krmivách.
2)
Vyhláška Úradu jadrového dozoru Slovenskej republiky č. 245/1999 Z. z. o havarijnom plánovaní pre prípad nehody alebo havárie v znení vyhlášky Úradu jadrového dozoru Slovenskej republiky č. 318/2002 Z. z.
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 12/2001 Z. z. o požiadavkách na zabezpečenie radiačnej ochrany.
3)
§ 6 zákona č. 488/2002 Z. z. o veterinárnej starostlivosti a o zmene niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
4)
§ 5 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 285/1995 Z. z. o rastlinolekárskej starostlivosti v znení zákona č. 471/2001 Z. z.
5)
§ 23 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov.
8)
Úradný vestník Európskych spoločenstiev L 031 z 27. marca 2002, s. 1 – 24.
Nariadenie (ES) č. 178/2002 Európskeho parlamentu a Rady z 28. januára 2002.
9)
§ 6b ods. 5 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. v znení zákona č. 472/2003 Z. z.
10)
§ 22 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. v znení zákona č. 472/2003 Z. z.