Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o prevádzkovaní liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia a o spôsobe použitia vzoriek liehu 2024

Znenie účinné: od 01.01.2003
Časové verzie:
653/2002 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.2003
653
VYHLÁŠKA
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky
z 11. novembra 2002
o prevádzkovaní liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia a o spôsobe použitia vzoriek liehu
Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo") podľa § 8 ods. 9 zákona č. 467/2002 Z. z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh ustanovuje:
§1
Táto vyhláška upravuje podrobnosti o výrobe destilátu1) a o spôsobe použitia vzoriek destilátu v liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia2) (ďalej len „liehovar") prevádzkovanom na základe povolenia.3)
§2
(1)
V liehovare možno vyrábať destilát len z dopestovaného ovocia v miernom podnebnom pásme, z jeho kvasov, z plodov viniča hroznorodého v čerstvom stave alebo v skvasenom stave vrátane ovocných vín a hroznových vín, ktoré neobsahujú cudzie cukornaté alebo iné prímesi (ďalej len „kvas").
(2)
Prevádzkovateľ4) môže na výrobu destilátu používať len také výrobné zariadenie, ktoré zaručuje kvalitnú výrobu a spoľahlivé zistenie vyrobeného množstva destilátu.5)
(3)
Výrobné zariadenie liehovaru nemožno používať na iné účely, ako je výroba destilátu určeného na vlastnú spotrebu pestovateľa.6)
§3
(1)
Výrobné obdobie na prevádzkovanie liehovaru (ďalej len „výrobné obdobie") je od 1. júla bežného roka do 30. júna nasledujúceho roka.
(2)
Začatie výroby destilátu v liehovare v každom výrobnom období určuje prevádzkovateľ. Termín začatia oznámi prevádzkovateľ správcovi dane v lehote podľa osobitného predpisu7) a ministerstvu najneskôr desať dní odo dňa začatia výroby.
§4
(1)
Prevádzkovateľ môže prijať kvas na ďalšie spracovanie len na základe písomnej žiadosti pestovateľa o výrobu destilátu. Vzor žiadosti pestovateľa o výrobu destilátu je uvedený v prílohe.
(2)
Pestovateľ v žiadosti o výrobu destilátu uvedie
a)
meno a priezvisko, dátum narodenia, adresu trvalého pobytu,
b)
množstvo a druh dodaného kvasu,
c)
dátum podania žiadosti,
d)
vyhlásenie, že kvas pochádza z ovocia dopestovaného vlastnou pestovateľskou činnosťou.
(3)
Ak si pestovateľ v príslušnom výrobnom období dal vyrobiť destilát aj v inom liehovare, k žiadosti priloží písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti, v ktorom uvedie najmä množstvo vyrobeného destilátu v litroch alkoholu (l a) a sídlo liehovaru s potvrdením liehovaru o množstve vyrobeného destilátu.
(4)
Prevádzkovateľ je oprávnený odmietnuť prijať kvas v nádobách z plechu, v pozinkovaných alebo inak povrchovo upravených kovových nádobách, v obaloch z plastu, ktoré neboli určené na potravinárske účely alebo ktoré chuťou alebo vôňou vykazujú znaky cudzích prímesí, ktoré by mohli ovplyvniť kvalitu destilátu alebo znehodnotiť technologické zariadenie liehovaru.
§5
(1)
Prevádzkovateľ umožní pestovateľovi kontrolu kvality vyrobeného destilátu, koncentrácie etylalkoholu, odpis a kontrolu množstva destilátu pretečeného kontrolným liehovým meradlom a odobratie vyrobeného množstva destilátu do nádob dodaných pestovateľom.
(2)
Ak pestovateľ zistí nedostatky, prevádzkovateľ liehovaru zabezpečí odstránenie nedostatkov, ktoré zavinil.
§6
Vyhodnotenie výrobného obdobia vykonáva prevádzkovateľ a výsledok oznamuje ministerstvu do desiatich dní po skončení výroby. Vo vyhodnotení výrobného obdobia uvedie
a)
sídlo liehovaru,
b)
meno a priezvisko zodpovedného zástupcu prevádzkovateľa,
c)
vyhodnocované výrobné obdobie,
d)
množstvo vyrobeného destilátu v litroch alkoholu (l a) celkom,
e)
množstvo odovzdaného destilátu v litroch alkoholu (l a) celkom,
f)
množstvo odovzdaného destilátu v litroch alkoholu (l a), z ktorého bol uplatnený nárok na oslobodenie od spotrebnej dane z liehu,8)
g)
množstvo odovzdaného destilátu v litroch alkoholu (l a), z ktorého bola odvedená spotrebná daň,
h)
zoznam pestovateľov s uvedením množstva destilátu v litroch alkoholu (l a) vyrobeného pre pestovateľa na základe žiadosti a množstva destilátu alkoholu (l a) skutočne odovzdaného pestovateľovi,
i)
sumu odvedenej spotrebnej dane z liehu v Sk.
§7
Prevádzkovateľ zverejní na prístupnom mieste v liehovare prevádzkový poriadok liehovaru, ktorý upravuje najmä spôsob
a)
preberania kvasu,
b)
odovzdávania vyrobených destilátov pestovateľovi,
c)
riešenia reklamácií a
d)
likvidácie výpalkov.
§8
(1)
Vzorky destilátu zo zberných nádob a vložných nádob kontrolného liehového meradla získané v priebehu výrobného obdobia sa použijú na zaliehovanie kontrolného liehového meradla. Zostávajúce množstvo destilátu zlikviduje prevádzkovateľ v prítomnosti správcu dane, ktorý zároveň určí spôsob jeho likvidácie.
(2)
Prevádzkovateľ vedie evidenciu vzoriek destilátu odobratých, použitých a zlikvidovaných podľa odseku 1.
§9
Zrušuje sa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 78/1997 Z. z. o prevádzkovaní liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia.
§10
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januára 2003.
Zsolt Simon v. r.
Príloha k vyhláške č. 653/2002 Z. z.
VZOR
ŽIADOSŤ O VÝROBU DESTILÁTU
1)
§ 2 ods. 2 písm. c) štvrtý bod zákona č. 467/2002 Z. z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh.
3)
5)
Vyhláška Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 117/1993 Z. z. o kontrole výroby a obehu liehu.
6)
7)
§ 5 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 229/1995 Z. z. o spotrebnej dani z liehu v znení neskorších predpisov.
8)
§ 12 ods. 2 písm. b) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 229/1995 Z. z.