Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o registrácii vyrábaných potravín a dovážaných potravín

Znenie účinné: od 15.05.2002 do 30.04.2004 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 152/1995 Z. z.

240/2002 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 15.05.2002 do 30.04.2004
240
VYHLÁŠKA
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky
z 24. apríla 2002
o registrácii vyrábaných potravín a dovážaných potravín
Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky podľa § 4 ods. 6 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení zákona č. 23/2002 Z. z. ustanovuje:
§1
Registračným miestom je Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky1) so sídlom v Bratislave, ktorá zaeviduje výrobcov a dovozcov a poskytuje Štátnemu zdravotnému ústavu Slovenskej republiky so sídlom v Bratislave informácie o vybraných výrobkoch2) a evidenčných číslach výrobcov a dovozcov.
§2
Register vyrábaných a dovážaných potravín obsahuje tieto údaje:
a)
obchodné meno/meno, priezvisko,
b)
sídlo firmy,
c)
identifikačné číslo organizácie,
d)
evidenčné číslo výrobcu alebo dovozcu,
e)
kategóriu výrobkov,
f)
obchodný názov výrobku,
g)
opis výrobku,
h)
výrobcu pri výrobkoch z dovozu,
i)
krajinu vývozu,
j)
miesto určenia,
k)
spôsob kontroly kvality a zdravotnej neškodnosti,
l)
požiadavky podľa osobitných predpisov3).
§3
(1)
Výrobca a dovozca zaregistruje
a)
prvú dodávku dovážaných potravín a tabakových výrobkov; pri ďalšej dodávke predkladá na registráciu iba potraviny a tabakové výrobky nezaregistrované v predchádzajúcich dodávkach,
b)
ak ide o čerstvé ovocie, čerstvú zeleninu a konzumné zemiaky, dovozca zaregistruje každú dodávku,
c)
potraviny a tabakové výrobky, ktoré výrobca začne v Slovenskej republike vyrábať.
(2)
Dodávkou je množstvo potravín a tabakových výrobkov, ktoré je zhodne deklarované z hľadiska druhu, skupiny alebo podskupiny, kvality, prípadne triedy kvality alebo odrody, ak sú ustanovené; ak ide o dovážané potraviny a tabakové výrobky, zhodne je deklarované tiež z hľadiska krajiny vývozu a výrobcu a ak ide o dovážanú čerstvú zeleninu, čerstvé ovocie a konzumné zemiaky tiež z hľadiska množstva v jednom dopravnom prostriedku prepravovaného v jednom dni.
(3)
Vzor na registráciu potravín a tabakových výrobkov je uvedený v prílohe č. 1.
(4)
Pri registrácii potravín a tabakových výrobkov dovozca alebo výrobca vyhlasuje, že vyrábané alebo dovážané výrobky spĺňajú požiadavky ustanovené v osobitných predpisoch, ako aj, že má zabezpečenú kontrolu kvality a zdravotnej neškodnosti.
(5)
Vyhlásenie o potravinách a tabakových výrobkoch, okrem potravín na osobitné výživové účely a potravín nového typu, vykonáva
a)
dovozca na základe vlastného posudzovania alebo môže využiť doklady o kvalite a zdravotnej neškodnosti zahraničného výrobcu, od ktorého výrobok dováža,
b)
výrobca potravín a tabakových výrobkov na základe vlastnej kontroly4) alebo výsledkov akreditovaného laboratória povereného Ministerstvom pôdohospodárstva Slovenskej republiky alebo Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky.
(6)
Výrobca a dovozca uvádzajú na sprievodných dokladoch (dodací list, faktúra) pri dodávke potravín a tabakových výrobkov odberateľom evidenčné číslo pridelené registračným miestom pri registrácii potravín a tabakových výrobkov.
(7)
Výrobca a dovozca oznamuje registračnému miestu
a)
všetky nové skutočnosti, o ktorých sa dozvedel po prvej registrácii dovážaných potravín, ktoré môžu spôsobiť ohrozenie zdravia spotrebiteľa na domácom trhu,
b)
skončenie výroby alebo dovozu registrovaných potravín a tabakových výrobkov.
(8)
Pred registráciou potravín a tabakových výrobkov výrobca ohlasuje výrobu potravín, tabakových výrobkov a spolu s dovozcom činnosti súvisiace s ich uvádzaním do obehu orgánu potravinového dozoru podľa vzoru uvedeného v prílohe č. 2; registrácia potravín a tabakových výrobkov sa vykonáva podľa kategórií výrobkov uvedených v tejto prílohe.
(9)
Ak výrobca vyrábal v Slovenskej republike potraviny a tabakové výrobky pred nadobudnutím účinnosti tejto vyhlášky a naďalej chce túto činnosť vykonávať, zaeviduje sa na registračnom mieste, a to najneskôr do dvoch mesiacov od účinnosti tejto vyhlášky. Ak výrobca vyrába potraviny alebo tabakové výrobky vo viacerých prevádzkarňach, uvedie adresy všetkých prevádzkarní.
§4
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 15. mája 2002.
Pavel Koncoš v. r.
Príloha č. 1 k vyhláške č. 240/2002 Z. z.
Príloha č. 2 k vyhláške č. 240/2002 Z. z.
1)
§ 4 ods. 1 písm. c) zákona č. 337/1998 Z. z. o veterinárnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých ďalších zákonov v znení neskorších predpisov.
2)
§ 23 ods. 3 písm. a),b) a d) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov.
3)
Napríklad zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z., zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z. o ochrane zdravia ľudí v znení neskorších predpisov.
4)
§ 4 ods. 2 písm. a) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. v znení zákona č. 23/2002 Z. z.