Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákon o hmotnom zabezpečení vojakov a žiakov škôl ozbrojených síl a ich zodpovednosti za škodu 1992

Znenie účinné: od 01.11.1992 do 31.08.1994 Neplatné znenie pre dnes
480/1992 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.11.1992 do 31.08.1994
480
ZÁKON
z 2. októbra 1992
o hmotnom zabezpečení vojakov a žiakov škôl ozbrojených síl a ich zodpovednosti za škodu
Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky sa uznieslo na tomto zákone:
§1 Rozsah platnosti
Tento zákon upravuje:
a)
hmotné zabezpečenie vojakov Česko-slovenskej armády a vojsk ministerstva vnútra (ďalej len „vojaci“) a žiakov škôl ozbrojených síl, ktorí sa pripravujú na službu vojaka z povolania a nie sú vojakmi v činnej službe (ďalej len „žiaci škôl“);
b)
zodpovednosť vojakov a žiakov škôl za škodu.

PRVÁ ČASŤ | HMOTNÉ ZABEZPEČENIE VOJAKOV A ŽIAKOV ŠKÔL

§2
(1)
Hmotné zabezpečenie vojakov a žiakov škôl zahŕňa peňažné a naturálne náležitosti.
(2)
Naturálnymi náležitosťami sa rozumejú výstrojové, proviantné a prepravné náležitosti a ubytovanie.
Peňažné náležitosti
§3
(1)
Vojakom z povolania a vojakom prijatým do ďalšej služby1) (ďalej len „vojaci z povolania“) patrí plat podľa osobitných zákonov.2)
(2)
Plat patrí vojakom z povolania za celý kalendárny mesiac; ak nevykonávali službu celý kalendárny mesiac, patrí im pomerná časť platu za každý kalendárny deň, kedy vykonávali službu. Doba riadnej, krátkej a osobitnej dovolenky3) sa na účely tohto zákona považuje za výkon služby.
(3)
Z predchádzajúcej vykonávanej funkcie plánovanej pre vojaka z povolania sa vojakom z povolania zachováva plat v týchto prípadoch:
a)
pri odvolaní z funkcie pred ustanovením do inej funkcie, pri vyslaní na interné štúdium alebo pred prepustením z vojenskej činnej služby;4)
b)
po skončení funkčného obdobia vo volených funkciách, včítane ukončenia výkonu poslaneckého mandátu v zákonodarných zboroch alebo volených platených funkciách v obecnom zastupiteľstve, pri plnení úloh v zahraničí nesúvisiacich s výkonom funkcie, do ktorej sú ustanovení, vojačkám z povolania pri prerušení výkonu funkcie z dôvodu tehotenstva, za podmienok ustanovených osobitným zákonom.3)
(4)
Z platu priznaného z predchádzajúcej vykonávanej funkcie plánovanej pre vojaka z povolania sa vojakom z povolania zachováva tarifný plat pri prerušení výkonu funkcie z dôvodu vojenskoodbornej nespôsobilosti na základe hodnotenia a pri vylúčení zo štúdia alebo pri zanechaní štúdia.5)
(5)
Vojakom z povolania, ktorí boli zbavení výkonu funkcie,6) sa dňom zbavenia do dňa ukončenia tohto opatrenia kráti plat o polovicu. Krátený plat sa zvyšuje o 10 % na každé nezaopatrené dieťa, na ktoré patrí vojakovi z povolania alebo jeho manželovi výchovné, výchovné k dôchodku alebo prídavky na deti, najviac do 80 % platu. Krátený plat však nesmie byť nižší ako minimálna mzda ustanovená osobitnými predpismi. Ak bolo zbavenie funkcie zrušené, doplatí sa rozdiel, o ktorý bol plat skrátený. Ak bezprostredne po zbavení výkonu funkcie nasleduje prepustenie z vojenskej činnej služby,4) patrí krátený plat až do dňa prepustenia.
(6)
Vojakom z povolania patrí výchovné v rozsahu a za podmienok ustanovených osobitným zákonom.7)
§4
(1)
Vojaci v základnej (náhradnej) službe a v zálohe povolaní na cvičenie (ďalej len „vojaci v základnej službe“) majú nárok na slúžne podľa dosiahnutej hodnosti; pri výkone funkcie plánovanej pre vojakov z povolania alebo občianskych zamestnancov majú nárok na zástupné a pri výkone služby v sťažených a zdraviu škodlivých podmienkach na príplatky.
(2)
Vojaci ponechaní na základe rozhodnutia Federálneho ministerstva obrany alebo Federálneho ministerstva vnútra v ďalšej službe po dobu interného štúdia na vojenských alebo policajných školách majú nárok na slúžne podľa dosiahnutej hodnosti a na študijný prídavok.
(3)
Žiaci škôl majú nárok na vreckové vo výške odstupňovanej podľa dosahovaných výsledkov štúdia.
(4)
Vojaci z povolania, ktorí boli na základe rozhodnutia Federálneho ministerstva obrany alebo Federálneho ministerstva vnútra vyslaní na interné štúdium a ktorým sa pred začatím štúdia vyplácal plat podľa § 3, majú po dobu štúdia nárok na hodnostný príplatok podľa osobitného zákona2) a na študijný prídavok.
(5)
Z peňažných náležitostí uvedených v odsekoch 1 až 3 možno zraziť na úhradu pohľadávok Česko-slovenskej armády alebo Federálneho ministerstva vnútra na základe dohody uzavretej s vojakom alebo žiakom školy alebo vykonateľného rozhodnutia súdu najviac jednu tretinu.
§5
Odmeny za disciplínu udelené vojakom podľa osobitného zákona,8) pokiaľ majú formu peňažného alebo vecného daru, sa nepovažujú za peňažné náležitosti podľa § 3 a 4.
§6 Jednorazová peňažná výpomoc
Minister obrany Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a minister vnútra Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky môžu v mimoriadnych, osobitne odôvodnených prípadoch priznať vojakovi z povolania na jeho žiadosť na prekonanie prechodnej ním nezavinenej ťaživej sociálnej situácie jednorazovú nenávratnú peňažnú výpomoc.
§7 Náborový príspevok
Absolventom civilných škôl možno pri prijatí do služobného pomeru vojaka z povolania priznať náborový príspevok.
§8 Cestovné náhrady
Vojaci majú nárok na náhrady pri služobných cestách, odvelení, premiestnení a presťahovaní.
§9 Premlčanie
Nárok na peňažné alebo naturálne náležitosti sa premlčiava uplynutím troch rokov odo dňa jeho vzniku.

DRUHÁ ČASŤ | ZODPOVEDNOSŤ VOJAKOV A ŽIAKOV ŠKÔL ZA ŠKODU

§10
(1)
Vojaci a žiaci škôl, ktorí pri plnení služobných alebo študiných povinností alebo v priamej súvislosti s ním spôsobia škodu na majetku Česko-slovenskej armády alebo Federálneho ministerstva vnútra, zodpovedajú za ňu podľa ustanovení § 172 až 186 Zákonníka práce; v ostatných prípadoch za spôsobenú škodu zodpovedajú podľa Občianskeho zákonníka.
(2)
Ak bola škoda spôsobená z nedbanlivosti pri plnení služobných alebo študiných povinností alebo v priamej súvislosti s ním, s výnimkou škody spôsobenej v opitosti alebo po zneužití iných omamných prostriedkov,
a)
nesmie horná hranica náhrady škody u vojakov, ktorí nie sú vojakmi z povolania, a u žiakov škôl presiahnuť jednotlivo sumu 5000 Kčs, a ak škoda vznikla schodkom na hodnotách zverených na vyúčtovanie alebo stratou zverených predmetov, jednotlivo sumu 10 000 Kčs;
b)
možno určiť náhradu škody nižšou sumou, než je skutočná škoda, prípadne než je horná hranica náhrady škody; výška náhrady škody však musí byť najmenej jedna desatina skutočnej škody, a ak škoda presahuje hornú hranicu náhrady škody, najmenej jedna desatina týchto súm. Ak bola škoda spôsobená za veľmi sťažených podmienok výcviku, a to nie hrubou nedbanlivosťou, alebo ak vojak utrpel pri spôsobení škody vážnu ujmu na zdraví, možno náhradu škody znížiť i pod túto hranicu, prípadne možno od náhrady škody upustiť.

TRETIA ČASŤ | PRECHODNÉ A ZÁVEREČNÉ USTANOVENIA

§11
Federálne ministerstvo obrany a Federálne ministerstvo vnútra ustanovia všeobecne záväzným právnym predpisom
a)
podmienky nároku a rozsah naturálnych náležitostí podľa § 2 ods. 2, pravidlá pre výplatu platu podľa § 3, podmienky nároku a rozsah peňažných náležitostí podľa § 4, s výnimkou hodnostného príplatku, a cestovných náhrad podľa § 8;
b)
podmienky pre priznanie a rozsah jednorazovej peňažnej výpomoci podľa § 6;
c)
podmienky pre priznanie, výšku a spôsob výplaty náborového príspevku podľa § 7.
§12
Vojaci z povolania prijatí do služobného pomeru v dobe štúdia na vojenských alebo policajných školách podľa predpisov platných pred 1. septembrom 1991 majú po dobu štúdia nároky podľa § 4 ods. 4.
§13
Ustanovenia tohto zákona sa vzťahujú aj na príslušníkov služby cudzineckej a pohraničnej polície Federálneho policajnéhho zboru, pokiaľ sa ich služba považuje za službu vykonávanú v ozbrojených silách.9)
§14
Nároky vzniknuté predo dňom účinnosti tohto zákona sa posudzujú podľa doterajších predpisov.
§15
Zrušuje sa zákon č. 88/1952 Zb. o materiálnom zabezpečení príslušníkov ozbrojených síl v znení zákona č. 76/1959 Zb., zákona č. 143/1992 Zb. a zákona č. 286/1992 Zb.
§16
Tento zákon nadobúda účinnosť 1. novembrom 1992.
Stráský v. r.

Kováč v. r.
1)
§ 25 a § 37 ods. 2 písm. b) zákona č. 92/1949 Zb. branný zákon v znení neskorších predpisov (úplné znenie č. 331/1992 Zb.).
2)
Napr. zákon č. 143/1992 Zb. o plate o odmene za pracovnú pohotovosť v rozpočtových a v niektorých ďalších organizáciách a orgánoch.
3)
§ 12a až 12c zákona č. 76/1959 Zb. o niektorých služobných pomeroch vojakov v znení neskorších predpisov (úplné znenie č. 361/1992 Zb.).
4)
§ 10a zákona č. 76/1959 Zb.
6)
§ 10b zákona č.76/1959 Zb.
7)
Zákon č. 88/1968 Zb. o predĺžení materskej dovolenky, o dávkach v materstve a o prídavkoch na deti z nemocenského poistenia v znení neskorších predpisov.
8)
9)
§ 73 ods. 2 zákona č. 333/1991 Zb. o Federálnom policajnom zbore a Zbore hradnej polície.