Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Federálneho ministerstva zahraničného obchodu, ktorou sa vydáva colný sadzobník neobchodného tovaru s vysvetlivkami 1986

Znenie účinné: od 01.08.1986 do 28.01.1988 Neplatné znenie pre dnes
45/1986 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.08.1986 do 28.01.1988
45
VYHLÁŠKA
Federálneho ministerstva zahraničného obchodu
z 1. júla 1986,
ktorou sa vydáva colný sadzobník neobchodného tovaru s vysvetlivkami
Federálne ministerstvo zahraničného obchodu po dohode s Federálnym ministerstvom financií podľa § 41 ods. 2 a 3 colného zákona č. 44/1974 Zb. ustanovuje:
§1
(1)
Dovážaný neobchodný tovar podlieha clu, ktoré sa vymeriava z ceny alebo z colnej hodnoty neobchodného tovaru podľa sadzieb určených colným sadzobníkom neobchodného tovaru.
(2)
Colný sadzobník neobchodného tovaru je uvedený v prílohe tejto vyhlášky.
§2
(1)
Ak sa vymeriava clo z neobchodného tovaru podľa ceny, je základom tuzemská maloobchodná cena rovnakého alebo podobného tovaru.
(2)
Ak sa vymeriava clo podľa colnej hodnoty neobchodného tovaru, určí sa táto colná hodnota v rámci príslušnej položky spôsobom ustanoveným v stĺpci 4 colného sadzobníka neobchodného tovaru.
§3
Zrušuje sa vyhláška Federálneho ministerstva zahraničného obchodu č. 84/1980 Zb., ktorou sa vydáva colný sadzobník neobchodného tovaru, v znení vyhlášky č. 76/1984 Zb.
§4
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. augustom 1986.
Minister:
Ing. Urban CSc. v. r.
Príloha vyhlášky č. 45/1988 Zb.
Položka Pomenovanie tovaru Sadzba Vysvetlivky
1 2 3 4
1. Požívatiny, obiloviny, okopaniny a nealkoholické nápoje bez cla
2. Alkoholické nápoje
a) liehoviny 40 % z ceny
b) ostatné alkoholické nápoje 10 % z ceny
3. Tabak a tabakové výrobky 20 % z ceny
4. Motorové vozidlá
a) s obsahom do 1600 m3 50 % z colnej hodnoty Colná hodnota sa určí tak, že 1 cm3 obsahu motora sa ohodnocuje sumou Kčs 50,-.
b) s obsahom od 1601 cm3 do 1800 cm3 50 % z colnej hodnoty Colná hodnota sa určí tak, že 1 cm3 obsahu motora sa ohodnocuje sumou Kčs 60,-.
c) s obsahom od 1801 cm3 a vyššie 50 % z colnej hodnoty Colná hodnota sa určí tak, že 1 cm3 obsahu motora sa ohodnocuje sumou Kčs 70,-.
Do tejto položky sa zaraďujú jednostopové i dvojstopové, osobné i nákladné, cestovné, terénne, športové motorové vozidlá, motorové vozidlá so športovou úpravou, špeciálne i ťažné vozidlá a závodné vozidlá včítane ich povinného vybavenia, ustanoveného príslušnými predpismi, dovážaného spolu s vozidlom a včítane zabudovaného príslušenstva. Za príslušenstvo sa považuje i zabudovaný autoprehrávač a autorádio s reproduktormi.
5. Spaľovacie motory motorových vozidiel 50 % z colnej hodnoty Colná hodnota sa určí tak, že 1 cm3 obsahu motora sa ohodnocuje sumou Kčs 17,-. Do tejto položky sa zaraďujú spaľovacie motory pre vozildá uvedené v položke č. 4. Do tejto položky sa zaraďujú motory, ktoré sú alebo by byli schopné prevádzky po osadení štartérom, alternátorom alebo dynamom, chladiacim zariadením, zmiešavačom alebo vstrekovacím zariadením, vodným, olejovým alebo palivovým čerpadlom, zapaľovacím zariadením a ďalšími časťami s výnimkou akumulátora, alebo týmito časťami osadené, bez ohľadu na ich technický stav.
6. Súčasti motorových vozidiel včítane súčastí motorov do týchto vozidiel 50 % z ceny Do tejto položky sa zaraďujú všetky časti, súčasti a príslušenstvo motorových vozidiel a motorov, uvedených v položkách č. 4 a 5 dovážané samostatne, ktoré majú byť namontované do vozidla a motora a bezprostredne súvisia s ich prevádzkou, napr. kolesá, disky, autobatérie, svietidlá včítane pomocných reflektorov, ostrekovače, striekače, prídavné zariadenia, jednotlivé časti a súčasti. Do tejto položky nepatria pneumatiky a duše a ďalej autorádia a autoprehrávače včítane reproduktorov, ktoré sa zaraďujú do položky č. 17.
7. Osobné počítače a mikropočítače 10 % z colnej hodnoty Colná hodnota sa určí tak, že 1 KB operačnej pamäte v základnom vyhotovení počítača sa ohodnocuje sumou Kčs 150,-. Do tejto položky sa zaraďujú počítacie zariadenia voľne programovateľné, ktorých klávesnica obsahuje všetky písmena na písanie textu.
8. Monitory k osobným počítačom 15 % z colnej hodnoty Colná hodnota sa určí tak, že 1 cm uhlopriečky obrazovky sa ohodnocuje sumou Kčs 150,-.
9. Prídavné pamäti a ostatné príslušenstvo a časti osobných počítačov a mikropočítačov 10 % z ceny
10. Kalkulačky všetkých typov 10 % z ceny Do tejto položky sa zaraďujú kalkulátory všetkých typov, v akejkoľvek úprave, včítane programovateľných, pri ktorých možno programovať použitie funkcií, ktorými sú vybavené.
11. Farebné televízory 30 % z ceny alebo colnej hodnoty Z ceny sa clo vypočíta v tých prípadoch, ak je na dovážaný televízor určená tuzemská maloobchodná cena. V ostatných prípadoch sa colná hodnota určí tak, že 1 cm dĺžky uhlopriečky obrazovky sa ohodnocuje sumou Kčs 300,-.
12. Farebné televízne monitory 30 % z colnej hodnoty Colná hodnota sa určí tak, že 1 cm dĺžky uhlopriečky obrazovky sa ohodnocuje sumou Kčs 150,-.
13. Videorekordéry 30 % z colnej hodnoty Colná hodnota sa určí tak, že 1 kus sa ohodnocuje sumou Kčs 20 000,-. Do tejto položky sa zaraďujú videorekordéry vybavené záznamovým zariadením včítane časovo programovateľných. Videoprístroje bez záznamového zariadenia (prehrávače) sa zaraďujú do položky č. 17.
14. Videokamery pre farebný záznam 30 % z colnej hodnoty Colná hodnota sa určí tak, že 1 kus sa ohodnocuje sumou Kčs 15 000,-.
15. Kompaktné kamery pre farebný záznam 30 % z colnej hodnoty Colná hodnota sa určí tak, že 1 kus sa ohodnocuje sumou Kčs 35 000,-. Do tejto položky sa zaraďujú kamery pre farebný záznam, ktoré spájajú optickú funkciu (kamera) s videorekordérom.
16. Kombinované prístroje zvukovej reprodukčnej techniky 30 % z colnej hodnoty Colná hodnota sa určí tak, že 1 komponent kombinácie sa ohodnocuje sumou Kčs 3000,-. Do tejto položky sa zaraďujú kombinované prístroje reprodukčnej techniky tvoriace jeden celok (kombinácie, veže) včítane kombinácií kategórie Hi-Fi. Za komponent kombinácie sa považuje tuner, zosilňovač, receiver, gramofón, magnetofón, prehrávač kompaktných platní, equalizer, sústava reproduktorov a pod. Do tejto položky nepatria kombinované prístroje zvukovej reprodukčnej techniky s TV prijímačom, ktoré sa zaraďujú do položky č. 17
17. Ostatný priemyselný tovar, časti a súčasti priemyselného tovaru s výnimkou častí a súčastí osobných počítačov a mikropočítačov, motorových vozidiel, hračiek a športových potrieb 30 % z ceny
18. Hračky a športové potreby, ich časti a súčasti. 10 % z ceny Do tejto položky sa zaraďujú hračky a hry včítane elektronických; nepatria sem však počítacie zariadenia uvdené v položke č. 7. Do tejto položky sa zaraďujú i športové potreby a náčinie, športové zbrane, špeciálna obuv použiteľná výlučne na výkon športu, športový výstroj, špeciálny odev, športové dresy. Nepatria sem amatérske rádiostanice, rybárske náčinie, tepláky, teplákové bundy, ktoré sa zaraďujú do položky č. 17.
19. Knihy, tlačoviny, časopisy, hudobniny, nálepky a mince na zberateľské účely, spisy, diapozitívy, fotografie, poštové známky bez cla
20. Ostatný tovar v tomto sadzobníku výslovne nemenovaný 40 % z ceny
2)
§ 2 vyhlášky č. 9/1988 Zb.