Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Federálneho štatistického úradu o zavedení a využívaní jednotnej klasifikácie priemyselných prác výrobnej povahy

Znenie účinné: od 01.01.1983 do 30.09.1996 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 278/1996 Z. z.

117/1981 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1983 do 30.09.1996
117
VYHLÁŠKA
Federálneho štatistického úradu
z 18. novembra 1981
o zavedení a využívaní jednotnej klasifikácie priemyselných prác výrobnej povahy
Federálny štatistický úrad podľa § 35 ods. 2 zákona č. 21/1971 Zb. o jednotnej sústave sociálno-ekonomických informácií ustanovuje:
§1
(1)
Jednotná klasifikácia priemyselných prác výrobnej povahy (ďalej len „klasifikácia“) sa zavádza ako súčasť jednotnej sústavy sociálno-ekonomických klasifikácií a číselníkov1) a nadväzuje na jednotnú klasifikáciu priemyselných odborov a výrobkov.2)
(2)
Klasifikáciou sa upravuje triedenie priemyselných prác výrobnej povahy (ďalej len „priemyselné práce“) ako priemyselných činností smerujúcich k výrobe priemyselných výrobkov3) ako určitá fáza ich výroby.
(3)
V klasifikácii sa určuje - s výnimkou odboru 547 (montáže technologických zariadení) - päť klasifikačných stupňov, a to odbory, predmetové zoskupenie, skupiny priemyselných prác, podskupiny priemyselných prác a sortimentové dotriedenie. Prehľad odborov na prvom klasifikačnom stupni tvorí prílohu tejto vyhlášky. Pre odbor 547 sa upravuje členenie špecificky v metodickej časti klasifikácie.
(4)
Úplné identifikačné označenie konkrétneho (sortimentového) typu zatrieďovanej priemyselnej práce nesmie v styku medzi organizáciami prekročiť 12 miest číselného kódu.
§2
(1)
Klasifikácia je záväzná
a)
pre triedenie a zoskupovanie informácií o priemyselných činnostiach smerujúcich k výrobe priemyselných výrobkov, ktoré sú predmetom dodávateľsko-odberateľských vzťahov medzi organizáciami vo forme samostatných dodávok ako plnenie hospodárskych záväzkov o vykonávaní prác,4) prípadne hospodárskych záväzkov o dodávkach montáží;5)
b)
pre vedenie jednotnej údajovej základne organizácií,6) najmä v oblasti dodávateľsko-odberateľských vzťahov.
(2)
Klasifikácia sa odporúča najmä pre triedenie a zoskupovanie informácií v informačnej sústave organizácií,7) pre plánovanie a financovanie a pri budovaní automatizovaných systémov riadenia podnikov.
§3
(1)
Všetky organizácie vykonávajúce činnosti zahrnuté do klasifikácie sledujú vo svojej informačnej sústave podľa odborov priemyselných prác najmä ukazovatele výsledkov svojej činnosti včítane hodnotových ukazovateľov a ukazovatele miezd a ostatných nákladov, prípadne ďalšie ukazovatele, ktoré určí Federálny štatistický úrad.
(2)
V osobitne odôvodnených prípadoch môže vecne príslušný ústredný orgán so súhlasom Federálneho štatistického úradu vytvoriť z prvkov klasifikácie vybraných na určitý špecifický účel osobitnú (účelovú) nomenklatúru určenú aj pre vonkajší styk medzi organizáciami.
§4
(1)
Organizácie vstupujúce do dodávateľsko-odberateľských vzťahov označujú v objednávkach, hospodárskych zmluvách na dodacích listoch, faktúrach a v ostatných dokladoch priemyselné práce, ktoré sú predmetom týchto vzťahov, číselnými kódmi podľa klasifikácie.
(2)
Dodávanú priemyselnú prácu vykoná spravidla na zákazku svojho odberateľa dodávateľ na medzitovare, ktorý sa tak stáva hmotným nositeľom dodávanej priemyselnej práce, ale v danom dodávateľsko-odberateľskom vzťahu nie je sám osebe predmetom dodávky.
(3)
Príslušnosť hmotného nositeľa konkrétnej dodávky priemyselných prác k určitej položke jednotnej klasifikácie priemyselných odborov a výrobkov na stupni predmetového zoskupenia (§ 1 ods. 3) je povinný určiť odberateľ; túto povinnosť plní uvedením druhého a tretieho znaku kódu odboru, v ktorom je zatriedený hmotný nositeľ (materiál, polotovar a pod.) tej priemyselnej práce, ktorú má na ňom dodávateľ vykonať, na príslušnom mieste8) dokladov dodávateľsko-odberateľského vzťahu (v návrhu dodávkovej hospodárskej zmluvy, na objednávke a i.). Označenie priemyselnej práce udané odberateľom zaväzuje dodávateľa uvádzať ho bez zmeny na svojich dokladoch (na dodacích listoch, faktúrach a i.).
§5
Návrhy doplnkov klasifikácie predkladajú ústredné orgány federácie aj republík alebo gestori príslušných odborov jednotnej klasifikácie priemyselných odborov a výrobkov9) Federálnemu štatistickému úradu najneskôr do konca februára každého kalendárneho roka, aby mohli tieto zmeny a doplnky nadobudnúť účinnosť od 1. januára nasledujúceho roka. Doplnky klasifikácie vykonáva Federálny štatistický úrad opatreniami vyhlasovanými v Spravodajcovi ústredných štatistických orgánov a oznamovanými v Zbierke zákonov.
§6
Federálny štatistický úrad môže zo závažných dôvodov na žiadosť vecne príslušného ústredného orgánu povoliť výnimku z ustanovenia § 1 ods. 3.
§7
Z jednotnej klasifikácie priemyselných odborov a výrobkov sa vypúšťa odbor 547 - montáže technologických zariadení.
§8
Zrušujú sa smernice Ústrednej komisie ľudovej kontroly a štatistiky o zavedení a využívaní jednotného triedenia prác výrobnej povahy a jednotného triedenia výkonov zahŕňaných do hodnoty spoločenského produktu č. 38 048/1965 z 31. júla 1985 v časti týkajúcej sa prác výrobnej povahy v priemysle; smernice boli publikované vo Vestníku Ústrednej komisie ľudovej kontroly a štatistiky v čiastke 16-17 z 23. októbra 1965 a oznámené v Zbierke zákonov v čiastke 8/1966.
§9
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januárom 1983.
Predseda:

Ing. Mička v. r.
Príloha vyhlášky č. 117/1981 Zb.
Priemyselné práce výrobnej povahy
Prehľad odborov
Kód Názov odboru
110 Práce výrobnej povahy v priemysle palív
120 Práce výrobnej povahy v energetickom priemysle
170 Práce výrobnej povahy v hutníctve železa
210 Práce výrobnej povahy v hutníctve neželezných kovov
290 Práce výrobnej povahy v chemickom a gumárensko-azbestovom priemysle
300 Práce výrobnej povahy pri výrobe častí strojov a prístrojov (okrem elektrotechnických)
370 Práce výrobnej povahy v elektrotechnickom priemysle
480 Práce výrobnej povahy pri výrobe strojov a zariadení všeobecného použitia a dopravných prostriedkov
547 Montáže technologických zariadení
550 Práce výrobnej povahy v ostatnom strojárstve
560 Práce výrobnej povahy v kovospracujúcom priemysle
600 Práce výrobnej povahy v priemysle stavebných hmôt
620 Práce výrobnej povahy v drevospracujúcom priemysle
630 Práce výrobnej povahy v priemysle papieru a celulózy
650 Práce výrobnej povahy v priemysle skla, keramiky a porcelánu
710 Práce výrobnej povahy v textilnom priemysle
720 Práce výrobnej povahy v konfekčnom priemysle
730 Práce výrobnej povahy v kožiarskom priemysle
750 Práce výrobnej povahy v polygrafickom priemysle
780 Práce výrobnej povahy v priemysle potravín a pochutín
799 Práce výrobnej povahy v ostatnej priemyselnej výrobe
1)
§ 8 ods. 2 písm. c) zákona č. 21/1971 Zb. o jednotnej sústave sociálno-ekonomických informácií.
2)
Vyhláška Ústrednej komisie ľudovej kontroly a štatistiky č. 71/1965 Zb. o zavádzaní a využívaní jednotnej klasifikácie priemyselných odborov a výrobkov a jednotnej klasifikácii výrobkov v poľnohospodárstve a lesníctve.
3)
§ 4 úpravy Federálneho štatistického úradu o doplnení a zmenách jednotnej klasifikácie priemyselných odborov a výrobkov č. 2754/80-032-1504 z 24. októbra 1980, publikovanej pod č. 13 v Spravodajcovi ústredných štatistických orgánov v čiastke 12-13/1980; oznámené v Zbierke zákonov v čiastke 2/1981.
6)
Vyhláška Federálneho štatistického úradu a Federálneho ministerstva financií č. 173/1980 Zb. o jednotnej údajovej základni organizácie.
7)
§ 3 nariadenia vlády Československej socialistickej republiky č. 153/1971 Zb. o informačnej sústave organizácii.
8)
Na dokladoch sa uvádza identifikačný kód danej práce (maximálne 12 znakov - miest), v ktorom sa predmetové zoskupenie vyjadruje 4. a 5. znakom.
9)
Vyhláška Federálneho štatistického úradu č. 116/1972 Zb. o utváraní a udržiavaní odborových číselníkov priemyselných výrobkov.