Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Federálneho štatistického úradu a Federálneho ministerstva pre technický a investičný rozvoj o priestorovej identifikácii informácií 2024

Znenie účinné: od 01.01.1980
Časové verzie:
120/1979 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1980
120
VYHLÁŠKA
Federálneho štatistického úradu a Federálneho ministerstva pre technický a investičný rozvoj
zo 14. augusta 1979
o priestorovej identifikácii informácií
Federálny štatistický úrad podľa § 35 ods. 2 zákona č. 21/1971 Zb. o jednotnej sústave sociálno-ekonomických informácií a Federálne ministerstvo pre technický a investičný rozvoj podľa § 130 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) ustanovujú:
§1 Predmet úpravy
(1)
Touto vyhláškou sa upravuje spôsob priestorovej identifikácie sociálno-ekonomických informácií1) v informačných sústavách včítane automatizovaných informačných systémov.
(2)
Územno-technické informácie sú údaje na určovanie a posudzovanie stavu, využitia a zmien v území.2)
(3)
Priestorová identifikácia informácií podľa odseku 1 sa uskutočňuje podľa častí územia (ďalej „priestorové jednotky“), na ktorých vznikli sledované sociálno-ekonomické alebo územno-technické javy.

Priestorové jednotky

§2
Priestorovými jednotkami na účely tejto vyhlášky sú:
a)
územno-technické jednotky (stále štatistické obvody),
b)
základné sídelné jednotky,
c)
základné územné jednotky.
§3
Územno-technickou jednotkou je zásadne katastrálne územie.3) Pokiaľ sa výnimočne katastrálne územie delí hranicami základnej územnej jednotky (§ 5), pozerá sa na takto vzniknuté časti katastrálneho územia ako na samostatné územno-technické jednotky. Územno-technická jednotka je stálym štatistickým obvodom na priestorovú identifikáciu sociálno-ekonomických a územno-technických javov v plošných štruktúrach územia.
§4
(1)
Základná sídelná jednotka je skladobnou časťou sídelného útvaru;4) je určená na priestorovú identifikáciu a sledovanie sociálno-ekonomických a územno-technických javov priamo viazaných na osídlenie. Tvorí ju buď sídelná lokalita, alebo urbanistický obvod.5)
(2)
Sídelnú lokalitu tvorí samostatné zoskupenie objektov na bývanie6) včítane územia upraveného na potreby sídelného útvaru a prípadných výrobných, technických a občianskych zariadení. Od seba navzájom sú sídelné lokality oddelené nezastavanými plochami alebo hranicami katastrálnych území.
(3)
Územné obvody vybraných miest7) sa delia na urbanistické obvody spravidla v súlade s funkčnými plochami vymedzenými územnoplánovacou dokumentáciou. Hranice urbanistických obvodov musia prebiehať po prirodzených a v území identifikovateľných prvkoch.
§5
Základnou územnou jednotkou sa rozumie taká priestorová jednotka, ktorá sa pre výkon štátnej správy už ďalej nečlení.8) Územný obvod každej základnej územnej jednotky sa môže tvoriť súhrnom niekoľkých územno-technických jednotiek alebo je totožný s jednou územno-technickou jednotkou.
§6
Priestorové jednotky sa označujú identifikačnými číslami, ktoré určí Federálny štatistický úrad po dohode s Federálnym ministerstvom pre technický a investičný rozvoj a opisuje sa názvami9) a ďalšími charakteristikami vyjadrenými spravidla formou kódov. Identifikačné číslo sa počas existencie priestorovej jednotky nemení; príslušnosť týchto jednotiek k okresom a krajom, resp. k jednotkám územného členenia štátu na roveň im postaveným10) sa určuje nezávisle od identifikačných čísel doplnkovými kódmi.11)
§7
(1)
Priestorové jednotky, ich identifikačné čísla a základné charakteristiky sú uvedené v jednotnom číselníku priestorových jednotiek,12) ktorý vydáva Federálny štatistický úrad v súčinnosti s Federálnym ministerstvom pre technický a investičný rozvoj.
(2)
Obsah jednotného číselníka priestorových jednotiek s niektorými ďalšími údajmi je uložený v centrálne vedenom automatizovanom registri priestorových jednotiek. Oprávnenie orgánov a organizácií čerpať údaje tohto registra formou zostáv alebo iných nosičov dát určuje v jednotlivých prípadoch Federálny štatistický úrad po dohode s Federálnym ministerstvom pre technický a investičný rozvoj podľa požiadaviek ústredných orgánov.
(3)
Územné vymedzenie a názvy základných sídelných jednotiek (§ 4) sú vyznačené v jednotnom mapovom diele.13)
§8 Využívanie priestorovej identifikácie informácií
Všetky organizácie sú povinné používať identifikačné čísla, prípadne aj ostatné údaje podľa § 6 na priestorovú identifikáciu informácií
a)
pri štatistickom zisťovaní v rozsahu a spôsobom určeným Federálnym štatistickým úradom, prípadne ústrednými štatistickými orgánmi republík, a pokiaľ ide o účtovné výkazníctvo, Federálnym ministerstvom financií po dohode s Federálnym štatistickým úradom,
b)
o územno-technických javoch v sústave vybraných informácií pre výstavbu,14) v podkladoch pre územné plánovanie a pri sledovaní technického a investičného rozvoja v rozsahu a spôsobom určeným Federálnym ministerstvom pre technický a investičný rozvoj,
c)
v oblastných (regionálnych) plánoch15) v rozsahu a spôsobom určeným v jednotných metodických pokynoch vydávaných Štátnou plánovacou komisiou16) alebo v metodických pokynoch pre vypracovanie oblastných plánov vydávaných ústrednými plánovacími orgánmi republík,17)
d)
v podkladoch pre zostavovanie rozpočtov a finančných plánov a pre zostavovanie záverečných účtov v rozsahu a spôsobom určeným príslušnými finančnými orgánmi,18)
e)
v dokladoch týkajúcich sa dodávateľsko-odberateľských vzťahov (hospodárske zmluvy, objednávky a pod.) v prípadoch určených Federálnym štatistickým úradom v súčinnosti s vecne príslušnými ústrednými orgánmi,19)
f)
v osobitne organizovaných evidenciách, pasportoch a registroch20) v rozsahu a spôsobom určeným Federálnym štatistickým úradom v súčinnosti s vecne príslušnými ústrednými orgánmi,
g)
v iných integrovaných informačných sústavách,21) ak oprávnené orgány určia sledované javy priestorovo identifikovať.

Záverečné ustanovenia

§9
Používať v styku medzi organizáciami odchylný spôsob priestorovej identifikácie informácií od zásad ustanovených touto vyhláškou alebo požadovať priestorovú identifikáciu informácií od organizácií podľa iných priestorových jednotiek, než ktoré sú ustanovené v § 2, môže vo výnimočných prípadoch povoliť Federálny štatistický úrad po dohode s Federálnym ministerstvom pre technický a investičný rozvoj na návrh príslušného ústredného orgánu. Pokiaľ ide o ústredné orgány republík, podávajú návrhy prostredníctvom ústredných štatistických orgánov republík.
§10
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januárom 1980.
Minister ČSSR

pre technický a investičný rovoj:

Ing. Šupka v. r.

Preseda

Federálneho štatistického úradu:

Ing. Kazimour CSc. v. r.
1)
§ 1 ods. 2 zákona č. 21/1971 Zb. o jednotnej sústave sociálno-ekonomických informácií.
2)
Územno-technickými informáciami sa rozumejú údaje o plochách v území podľa funkcií (napr. výroby, stavebníctva, poľnohospodárstva, rekreácie, bývania atď.) a údaje o nárokoch na územie; sú napríklad obsiahnuté v registračných listoch územnoplánovacej dokumentácie podľa § 1 ods. 5 vyhlášky č. 84/1976 Zb. o územnoplánovacích podkladoch a územnoplánovacej dokumentácii.
3)
§ 1 ods. 1 vyhlášky č. 23/1964 Zb., ktorou sa vykonáva zákon č. 22/1964 Zb. o evidencii nehnuteľností.
4)
§ 14 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon); § 1 ods. 2 vyhlášky č. 84/1976 Zb.
5)
Základné sídelné jednotky obojakého druhu sa vedú v evidencii Federálneho štatistického úradu a Federálneho ministerstva pre technický a investičný rozvoj.
6)
Vyhláška č. 89/1967 Zb. o zavedení a využívaní Jednotnej klasifikácie stavebných objektov.
7)
Vybrané mestá ako strediská osídlenia oblastného a obvodného významu (uznesenie vlády ČSR č. 283/1971, uznesenie vlády SSR č. 1/1972) a strediská osídlenia miestneho významu, ktoré dosiahli veľkosť 10 000 obyvateľov, evidujú ministerstvá výstavby a techniky republík.
8)
Sú to najmä všetky obce bez ohľadu na to, či majú vlastný národný výbor, ďalej obvody a mestské časti miest Plzne, Brna, Ostravy a Košíc, územné obvody MNV v hl. meste Prahe a v hl. meste SSR Bratislave, na roveň obcí postavené časti územných obvodov národných výborov podľa § 9 zákona o národných výboroch (úplné znenie č. 28/1972 Zb. pre ČSR a č. 27/1972 Zb. pre SSR), ďalej vojenské obvody (zákon č. 169/1949 Zb. o vojenských obvodoch), prípadne iné, na účely štátnej správy ďalej nečlenené jednotky, nie však časti obcí.
9)
Pomenovanie územno-technických jednotiek prihliada na názvoslovie operátov evidencie nehnuteľností vymedzených ustanoveniami vyhlášky č. 23/1964 Zb., pre základné územné jednotky je to zákon č. 36/1960 Zb. o územnom členení štátu v znení predpisov ho meniacich a novelizujúcich, ďalej vyhláška č. 97/1961 Zb. o názvoch obcí, označovaní ulíc a číslovaní domov v znení zákonného opatrenia Predsedníctva Národného zhromaždenia č. 1/1963 Zb. (pre ČSR) a vyhlášky č. 93/1970 Zb. o určovaní názvov obcí a ich častí, ulíc a iných verejných priestranstiev a o číslovaní budov (pre SSR). Názvy základných sídelných jednotiek sa preberajú z mapového diela (§ 7 ods. 3) alebo z územnoplánovacej dokumentácie.
10)
§ 2 zákona č. 36/1960 Zb. o územnom členení štátu, § 1 ods. 2 zákona Slovenskej národnej rady č. 130/1970 Zb. o územnom členení Slovenskej socialistickej republiky.
11)
Úprava Federálneho štatistického úradu č. 1793/78-032-918 z 9.júna 1078, ktorou sa upravuje číselné označovanie krajov a okresov v ČSSR. Publikované v Spravodajcovi ústredných štatistických orgánov pod č. 8 v čiastke 7-8/1978. Registrované v Zbierke zákonov, čiastka 25/1978.
12)
Tlač a distribúciu jednotlivých dielov číselníka zabezpečuje Statistické a evidenční vydavatelství tiskopisů (SEVT), Praha 1 - Malá Strana, Tržiště 9, PSČ 118 16.
13)
„Mapu základných územných jednotiek" vydáva v gescii Federálneho ministerstva pre technický a investičný rozvoj Český úrad geodetický a kartografický v súčinnosti s Ministerstvom výstavby a techniky ČSR a Slovenským úradom geodézie a kartografie v súčinnosti s Ministerstvom výstavby a techniky SSR.
14)
§ 128 zákona č. 50/1976 Zb.
15)
§ 3 písm. e) zákona č. 145/1970 Zb. o národohospodárskom plánovaní.
18)
§ 9 ods. 4 a § 25 ods. 3 zákona č. 134/1970 Zb. o pravidlách štátneho rozpočtu československej federácie a o zásadách hospodárenia s rozpočtovými prostriedkami štátnych rozpočtov federácie a republík (rozpočtové pravidlá).
19)
Najmä pri zavádzaní zjednotených vzorov prvotných záznamov a bežných zápisov podľa vyhlášky č. 78/1977 Zb. o zavádzaní zjednotených vzorov prvotných záznamov a bežných zápisov v informačnej sústave organizácií.
20)
21)
Rezortné informačné systémy, automatizovaný informačný systém národných výborov a iné účelové informačné systémy.