Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákonné opatrenie Predsedníctva Národného zhromaždenia o Ústrednej správe pre rozvoj miestneho hospodárstva.

Znenie účinné: od 05.01.1963 do 09.11.1965 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:
1/1963 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 05.01.1963 do 09.11.1965
1
ZÁKONNÉ OPATRENIE
Predsedníctva Národného zhromaždenia
z 5. januára 1963
o Ústrednej správe pre rozvoj miestneho hospodárstva
Predsedníctvo Národného zhromaždenia Československej socialistickej republiky sa uznieslo podľa čl. 60 ods. 2 ústavy na tomto zákonnom opatrení:
§1
Ústredná správa pre rozvoj miestneho hospodárstva je ústredný orgán štátnej správy; jej hlavnou úlohou je centrálne zabezpečovať, aby sa miestne hospodárstvo riadené národnými výbormi rozvíjalo v súlade s ostatnými odvetviami národného hospodárstva a stále lepšie uspokojovalo potreby pracujúcich.
§2
Ústredná správa pre rozvoj miestneho hospodárstva plní v úzkej spolupráci s národnými výbormi a ich orgánmi najmä tieto úlohy:
a)
na úseku miestneho hospodárstva pripravuje a prejednáva návrh plánu a kontroluje jeho plnenie; rieši zásadné otázky organizácie miestneho hospodárstva; riadi jeho materiálno-technické zásobovanie a odbyt; zabezpečuje vysokú úroveň odborného vedenia odvetví a organizuje jeho technický rozvoj; stará sa o výchovu učňov a napomáha pri výchove odborných technických kádrov; riadi výskum a vývoj a zavádzanie nových druhov výrobkov a služieb; vykonáva pôsobnosť ústredného orgánu v metodických, cenových a mzdových veciach a v otázkach normalizácie a typizácie;
b)
zabezpečuje hospodárnu správu a údržbu bytového majetku, vydávanie a vykonávanie predpisov o hospodárení s bytmi i nebytovými miestnosťami a o určovaní nájomného a vedľajších platieb;
c)
zabezpečuje vykonávanie zberu všetkých surovín v rozsahu určenom vládou.
§3
Ústrednú správu pre rozvoj miestneho hospodárstva vedie jej vedúci, ktorého na návrh vlády vymenúva a odvoláva prezident republiky.
§4
Pôsobnosť a organizáciu Ústrednej správy pre rozvoj miestneho hospodárstva podrobnejšie upraví jej štatút, ktorý vydá vláda.
§5
Na zabezpečenie svojich úloh môže Ústredná správa pre rozvoj miestneho hospodárstva vydávať na základe zákonov a vládnych nariadení a na ich vykonanie všeobecne záväzné právne predpisy.
§6
(1)
Ústredná správa pre rozvoj miestneho hospodárstva sa vytvorí z doterajšieho Ústredného úradu pre veci národných výborov, ktorý sa zrušuje.
(2)
Z ostatných pôsobností Ústredného úradu pre veci národných výborov prechádzajú na Ministerstvo vnútra veci v odbore územného členenia štátu, zabezpečovania socialistického poriadku národnými výbormi, dobrovoľných spoločenských organizácií a zhromaždení, matrík, ďalej organizačno-technickej prípravy volieb a otázky súvisiace so systemizáciou aparátu národných výborov.
§7
Zrušuje sa zákonné opatrenie Predsedníctva Národného zhromaždenia č. 85/1961 Zb. o zriadení Ústredného úradu pre veci národných výborov.
§8
Toto zákonné opatrenie nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Novotný v. r.

Fierlinger v. r.

Široký v. r.