Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Federálneho ministerstva palív a energetiky, ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky tuhých palív 1987

Znenie účinné: od 01.03.1987 do 31.03.1990 Neplatné znenie pre dnes
106/1977 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.03.1987 do 31.03.1990
106
VYHLÁŠKA
Federálneho ministerstva palív a energetiky
z 15. decembra 1977,
ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky tuhých palív
Federálne ministerstvo palív a energetiky po dohode so zúčastnenými ústrednými orgánmi ustanovuje podľa § 392 Hospodárskeho zákonníka č. 109/1964 Zb. v znení vyhlásenom pod č. 37/1971 Zb. (ďalej len „zákon“):
Prvý oddiel
Úvodné ustanovenie
§1 Rozsah platnosti
Táto vyhláška upravuje dodávky tuhých palív1) medzi socialistickými organizáciami. Nevzťahuje sa na dodávky pre vývoz a z dovozu.
§2 Prerokovanie dodávateľsko-odberateľských vzťahov
(1)
Na žiadosť odberateľa sú organizácie povinné prerokovať dodávateľsko-odberateľské vzťahy podľa osobitných predpisov2) a v prípadoch, keď požadovaná dodávka na nasledujúci rok prevyšuje 200 t tuhých palív.
(2)
Dodávateľ, ak nie je organizáciou obchodu s palivami, sa môže pri prerokúvaní dodávateľsko-odberateľských vzťahov dohodnúť s odberateľom a príslušnou organizáciou obchodu s palivami, že požadovanú dodávku, ktorá nedosahuje 1000 t tuhých palív za rok, zabezpečí organizácia obchodu s palivami.3)
Druhý oddiel
Hospodárske zmluvy
§3 Zmluva o príprave dodávok
(1)
Organizácia, ktorej sa ako odberateľovi určila palivová základňa podľa osobitných predpisov,4) a v tomto rozhodnutí ustanovený dodávateľ sú povinní uzavrieť zmluvu o príprave dodávok, a to najmenej na obdobie do dosiahnutia plného odberu tuhých palív podľa rozhodnutia o určení palivovej základne.
(2)
Návrh zmluvy o príprave dodávok predkladá odberateľ do 60 dní od vydania rozhodnutia o určení palivovej základne. Dodávateľ je povinný vyjadriť sa k návrhu zmluvy do 1 mesiaca po tom, čo ho dostal.
§4 Zmluva o dodávke
(1)
Návrh zmluvy o dodávke (ďalej len „zmluva“) predkladá odberateľ predovšetkým na základe plánovacieho aktu, zmluvy o príprave dodávok alebo zápisnice o výsledku prerokovania dodávateľsko-odberateľských vzťahov.
(2)
Zmluva sa uzaviera spravidla na obdobie jedného roka, pri dodávkach pod 1000 t za rok spravidla na štvrťročné obdobie.
(3)
Odberateľ predkladá návrh zmluvy dodávateľovi najneskoršie 30 dní pred začiatkom zmluvného obdobia a dodávateľ je povinný vyjadriť sa k návrhu zmluvy do 30 dní od uplynutia lehoty na predloženie návrhu zmluvy, alebo ak bol návrh predložený oneskorene, do 30 dní od jeho odoslania.
(4)
V návrhu zmluvy odberateľ okrem náležitostí nevyhnutných pre vznik zmluvy podľa zákona ďalej uvedie aj:
a)
číselné označenie svojej organizácie podľa jednotného číselníka organizácií v ČSSR,5)
b)
pri ročnej zmluve požadované množstvo na jednotlivé štvrťroky,
c)
údaj o očakávanej spotrebe alebo predaji podľa štvrťrokov,
d)
maximálnu skladovaciu kapacitu jednotlivých odberných miest,
e)
maximálnu dennú kapacitu vykládky jednotlivých odberných miest a organizácia obchodu s palivami uvedie aj požadovanú maximálnu dennú expedíciu dodávateľa,
f)
dopravnotechnické dispozície alebo lehoty a spôsob ich predkladania,
g)
spôsob vykládky a vykladacie zariadenie, napr. výsypné zariadenie, rotačné vyklápanie, čelné vyklápanie, a tomu zodpovedajúcu požiadavku na dodávky v železničných vozňoch príslušného radu a druhu určených národným písmenovým označením.
(5)
Odberateľ, ktorý predkladá organizácii obchodu s palivami návrh zmluvy na dodávku tuhých palív do 200 t, nemusí uvádzať údaje uvedené v odseku 4 písm. b) až g).
§5 Zmena zmluvy
Ak zmluva uzavretá pred vydaním plánovacieho aktu nie je v súlade s vydaným plánovacím aktom, je odberateľ povinný do 30 dní od jeho vydania predložiť dodávateľovi návrh na jej zmenu.
Tretí oddiel
Všeobecné dodacie podmienky
§6 Splnenie dodávky
Ak sa palivá dopravujú lanovkou, dopravným pásom alebo iným dopravným prostriedkom odberateľa, je dodávka splnená naložením v závode dodávateľa.
§7 Predčasné dodávky
Odberateľ nie je oprávnený odmietnuť dodávky palív pred dojednaným časom plnenia. Dodávateľ je však povinný uskutočňovať tieto dodávky tak, aby množstvo dodávaného paliva nepresahovalo maximálnu skladovaciu kapacitu odberateľa, jeho maximálnu dennú kapacitu vykládky a pri dodávkach pre organizácie obchodu s palivami ani dojednanú maximálnu dennú expedíciu.
§8 Mimoriadne dodávky
Pre dodávky palív uskutočňované dodávateľom v záujme zabezpečenia prevádzky a plynulého zásobovania mimoriadne pred uzavretím zmluvy platí ustanovenie o záväzkoch z hospodárskych zmlúv; tieto dodávky sa započítavajú do plnenia zmluvy, ktorá bude uzavretá na obdobie, v ktorom sa uskutočnili.
§9 Triedenie a jeho zastupiteľnosť
(1)
Organizácie dojednávajú dodávky v bilančnom triedení.6) Ak dojednanie dodávok v bilančnom triedení nie je pre odberateľa z prevádzkovo-technických dôvodov prijateľné, je pri uzavieraní zmluvy oprávnený požadovať dojednanie dodávok v obchodnom triedení.6)
(2)
Dodávky pre organizácie obchodu s palivami sa dojednávajú v obchodnom triedení.
(3)
Ak dôjde k rozporom o zastupiteľnosti palív v rámci bilančného triedenia, je pre obe strany záväzný posudok príslušného orgánu Štátnej energetickej inšpekcie,7) ktorý si vyžiada odberateľ. Do vydania tohto posudku sa dodávky uskutočňujú podľa požiadavky odberateľa.
(4)
Palivá sa dodávajú v obchodnom triedení uvedenou v technických normách a v cenníku, podľa ktorého sa fakturujú.
§10 Akostné skupiny
Dodávateľ oznamuje organizácii obchodu s palivami akostné skupiny, ktoré sa budú dodávať v bežnom mesiaci, a to vždy do konca predchádzajúceho mesiaca, ak sa o tom organizácie v zmluve dohodnú.
§11 Spôsoby zisťovania akosti paliva
(1)
Základné znaky akosti paliva, a ak ide o palivo na špeciálne priemyselné účely (§ 26), prípadne i ďalšie znaky akosti podľa osobitných dohôd zisťuje spôsobom určeným v technických normách1) výrobná organizácia.
(2)
Výsledky laboratórnych rozborov oznamuje dodávateľ odberateľovi pri dodávkach na špeciálne priemyselné účely podľa osobitných dohôd dojednaných nadriadenými ústrednými orgánmi.
§12 Osvedčenie o akosti paliva
Osvedčenie o akosti paliva obsahuje najmä číslo technickej normy a percento viditeľnej hlušiny a prachu pri triedených druhoch palív, prípadne percento podsitného, pokiaľ presahujú maximálne hodnoty určené technickou normou.
§13 Množstvo
(1)
Za úradné váženie sa považuje váženie na váhach dodávateľa. Ak nemožno vykonať úradné váženie na váhach u dodávateľa alebo v nácestnej stanici pri dodávkach po železnici a ak nie je dojednaný iný spôsob určenia množstva, robí sa úradné váženie v mieste určenia.
(2)
Dodané množstvo sa môže odchyľovať od dohodnutého množstva o + 5% a - 3%.
§14 Preprava
(1)
Osobitné predpisy ustanovujú, do akej vzdialenosti sa palivá prepravujú cestnými dopravnými prostriedkami; tieto dopravné prostriedky zabezpečuje odberateľ.
(2)
Dodávatelia palív sú povinní v spolupráci so železničnými orgánmi a odberateľmi využiť všetky expedičné možnosti na sústreďovanie železničných vozňových zásielok a tvorbu ucelených vlakov.
(3)
Dodávateľ nie je povinný, s výnimkou ustanovenia § 16 ods. 2, upovedomiť odberateľa (príjemcu) o odoslaní vozňovej zásielky, pokiaľ sa vo výnimočných prípadoch nedohodnú inak. Je však povinný uskutočňovať dodávky tak, aby množstvo dodávaných palív nepresahovalo odberateľovu maximálnu dennú kapacitu vykládky a pre organizácie obchodu s palivami ani dohodnutú maximálnu dennú expedíciu.
(4)
Pri sústredených vozňových zásielkach je dodávateľ povinný poskytnúť na žiadosť odberateľa dohodnutým spôsobom informácie potrebné na zabezpečenie plynulej vykládky.
§15 Tarify
Pre dodávky po železnici platia tarify ČSD pre prepravu vozňových zásielok. Ak vo výnimočných prípadoch požaduje odberateľ dohodu o vypravení zásielky podľa iných než obvyklých taríf, uvedie to v návrhu zmluvy.
§16 Obeh dopravných prostriedkov
(1)
Odberateľ, ktorý má vykladacie zariadenie na určité rady (druhy) železničných vozňov, je povinný uviesť už v návrhu zmluvy, že požaduje dodávky tuhých palív v týchto vozňoch, a presné dopravnotechnické dispozície.
(2)
Dodávateľ je povinný požadovať od železnice pristavenie týchto vozňov, pokiaľ nimi nedisponuje odberateľ sám. Ak železnica nesplní včas a riadne uplatnenú požiadavku dodávateľa na pristavenie vozňov určitého radu (druhu), odošle sa palivo vo vozňoch pristavených železnicou. O odoslaní zásielky v iných vozňoch, ako bolo zmluvne dohodnuté, je dodávateľ povinný upovedomiť odberateľa takým spôsobom, aby správa došla pred príchodom zásielky.
(3)
Ak odberateľ nezabezpečí včasné vyloženie a vrátenie vozňov, ktoré má v správe alebo v dočasnom používaní podľa cestovného poriadku, a dodávateľ je nútený požadovať pre nakládku palív pristavenie železničných vozňov z voľného obehu alebo nemôže palivo z týchto dôvodov odoslať, uhrádza náklady tým vzniknuté odberateľ.
(4)
Pri odbere paliva cestnými dopravnými prostriedkami je odberateľ povinný pristavovať ich na určené miesto a podľa časového rozpisu dodávateľa vyznačeného na odbernom poukaze, pokiaľ sa zúčastnené organizácie v zmluve nedohodnú inak. Ak odberateľ dopravné prostriedky nepristaví alebo nedodrží odber paliva podľa časového rozpisu, uhrádza náklady tým vzniknuté; to platí i pri preprave lanovkou alebo dopravným pásom odberateľa.
(5)
Ak dodávateľ nezabezpečí naloženie dopravných prostriedkov pristavených odberateľom v rozsahu a čase vopred dohodnutom, je povinný nahradiť odberateľovi náklady tým vzniknuté.
§17 Predisponovanie zásielky
(1)
Dodávateľ je oprávnený na základe rozhodnutia príslušných orgánov8) alebo z prepravnotechnických dôvodov predisponovať vozňovú zásielku podanú už na prepravu na iné miesto určenia. V takom prípade sa rušia účinky odovzdania zásielky na prepravu pôvodnému odberateľovi a platí, že sa plnilo novému odberateľovi. Pri zásielkach, ktoré sa musia vopred avizovať, je dodávateľ povinný o predisponovaní bezodkladne upovedomiť pôvodného a nového príjemcu (telefonicky, telegraficky). Dodávateľ je povinný zaslať pôvodnému odberateľovi náhradnú dodávku tak, aby nedošlo k ohrozeniu jeho prevádzky.
(2)
Dodávateľ je povinný najneskoršie do 3 dní po tom, čo dostal oznámenie o oprávnenom odmietnutí prevzatia zásielky odberateľom, odovzdať odberateľovi dispozície potrebné na odoslanie neprevzatého paliva. Náklady s tým spojené uhrádza dodávateľ.
(3)
Odberateľ nie je oprávnený bez dispozícií dodávateľa odoslať zásielku inému odberateľovi alebo ju dodávateľovi vrátiť. Ak odberateľ predisponuje bez súhlasu dodávateľa vozňovú zásielku, uhrádza dodávateľovi náklady tým vzniknuté.
§18 Dodacie lehoty
(1)
Pri ročnej zmluve sa dodacia lehota určuje tiež na štvrťroky. Pritom je dodávateľ povinný zabezpečiť dodávky v rámci štvrťroka tak, aby v odberateľských závodoch nedochádzalo k narušovaniu plynulej prevádzky pre nedostatok palív. V prípadoch odôvodnenej potreby jednej zo zmluvných strán sa organizácie dohodnú na iných dodacích lehotách.
(2)
Ak tuhé palivá neboli dodané ani do konca roka, v ktorom sa mali dodávky podľa zmluvy splniť, môžu sa v bežnom roku plniť, len ak sa na tom organizácie dohodnú. Pokiaľ by k tejto dohode došlo, musia organizácie súčasne zabezpečiť súlad s plánovacími aktami na bežný rok.
Štvrtý oddiel
Reklamačné konanie a zodpovednosť za vady
§19 Preverovanie plnenia
(1)
V prípade zistenia vady akosti dodaného paliva je odberateľ povinný:
a)
bezodkladne dodávateľovi oznámiť zistené vady akosti ďalekopisom alebo súrnym doporučeným listom, čo je súčasne výzva, aby sa zúčastnil na kontrolnej prebierke;
b)
ak po oznámení vady akosti nedôjde k inej dohode, vadnú dodávku vyložiť, označiť a oddelene uskladniť.
(2)
Ak dodávateľ nepríde do 3 dní odo dňa, keď dostal oznámenie o vadnej dodávke, na kontrolnú prebierku, je odberateľ oprávnený uskutočniť ju podľa príslušnej technickej normy.1) V tom prípade je podkladom pre reklamačné konanie kontrolná vzorka9) odobraná podľa príslušnej technickej normy a zápisnica o jej odbere.
(3)
Ak laboratórny rozbor vykonáva iná organizácia než dodávateľ, je odberateľ povinný zaslať jeho výsledok dodávateľovi najneskoršie do 2 dní po jeho doručení.
§20 Záručná doba
Záručná doba je 10 dní od prevzatia zásielky odberateľom.
§21 Reklamačné konanie
(1)
Na urýchlenie reklamačného konania pripojí odberateľ k reklamácii aj jej druhé vyhotovenie.
(2)
Pri priamych zásielkach z dovozu v prípade zriadenia odbytovej gescie zasiela odberateľ reklamáciu dodávateľovi a kópiu na vedomie príslušnému podniku zahraničného obchodu.
§22 Zodpovednosť za vady
(1)
Ak bolo dodané palivo, ktorého priemerná akosť zistená rozborom kontrolnej vzorky (laboratórnym alebo mechanickým) prekračuje podľa technickej normy maximálne prípustný obsah popola v bezvodej vzorke, obsah viditeľnej hlušiny, maximálne hodnoty podsitného (obsah prachu v triedených druhoch), má odberateľ:
a)
právo na primeranú zľavu, ak dodané palivo môže použiť,
b)
právo požadovať v rozsahu vadného plnenia nové bezvadné plnenie alebo zrušenie zmluvy, ak dodané palivo nemôže bez narušenia prevádzky použiť.
(2)
Ak dodávateľ poruší dojednanú alebo určenú zastupiteľnosť dodávkou iného triedenia, má odberateľ právo požadovať v rozsahu vadného plnenia nové bezvadné plnenie alebo zrušenie zmluvy.
(3)
V prípade ustanovenom v odseku 1 písm. b) a v odseku 2 je odberateľ povinný upovedomiť dodávateľa o svojej požiadavke na nové bezvadné plnenie alebo zrušenie zmluvy súčasne s oznámením o zistených vadách dodávky podľa § 19. Dodávateľ je v tom prípade povinný dať odberateľovi do 3 dní dispozície, ako má s vadným palivom na náklady dodávateľa naložiť.
(4)
Dodávky hnedého uhlia organizácii obchodu s palivami, ktorých vady sú v prekročení podľa technickej normy prípustného obsahu viditeľnej hlušiny, prípadne obsahu prachu v triedených druhoch oproti deklarovanému druhu, prevezme organizácia obchodu s palivami ako dodávky kvalitatívne nižšieho druhu podľa prílohy tejto vyhlášky. Tieto vadné dodávky sa budú započítavať do plnenia zmlúv v triedení a akostnej skupine, na ktorých sa obe strany dohodnú.
Piaty oddiel
Majetkové sankcie
§23 Penále za vadné plnenie
(1)
Dodávateľ je povinný zaplatiť odberateľovi penále vo výške 5 % z ceny vadného paliva len v prípadoch, ak nemožno použiť dodané vadné palivo bez narušenia prevádzky u odberateľa.
(2)
Penále za vadné plnenie podľa odseku 1 sa neplatí,
a)
ak sa dodalo palivo lepšej akosti, ako je dohodnutá,
b)
v prípade, že si odberateľ vadnú dodávku uvedenú v § 22 ods. 1 a 2 nechá,
c)
v prípade dodávok hnedého uhlia pre organizácie obchodu s palivami, keď práva zo zodpovednosti za vady sa riešia podľa § 22 ods. 4,
d)
ak sa dodávky paliva spravujú osobitnými dohodami uzavretými v zmysle § 26.
§24 Penále za nedostatočné osvedčenie o kontrole akosti
Dodávateľ, ktorý vozňovú zásielku neopatril osvedčením o kontrole akosti paliva alebo ju opatril neúplným alebo nesprávnym osvedčením, je povinný zaplatiť odberateľovi za každú jednotlivú vozňovú zásielku penále vo výške 20,- Kčs, najviac však 100,- Kčs za dodávky odoslané odberateľovi v tom istom dni.
Šiesty oddiel
Platenie dodávok
§25 Plánované zúčtovanie
(1)
Ak sa odberateľovi dodáva viac ako 1000 t paliva ročne, sú organizácie povinné dojednať platenie formou plánovaného zúčtovania, pokiaľ sa dodávky nefakturujú denne; organizácie sa môžu dohodnúť na platení touto formou aj pri dodávkach menšieho množstva.
(3)
Ustanovenie odseku 1 sa však nevzťahuje na dodávky uskutočnené organizáciami obchodu s palivami.
Siedmy oddiel
Spoločné, prechodné a záverečné ustanovenia
§26
Pre dodávky palív na špeciálne priemyselné účely môžu ústredné orgány po vzájomnej dohode ustanoviť úpravu odchylnú od ustanovení tejto vyhlášky. Dodávkami na špeciálne priemyselné účely sa rozumejú dodávky pre elektrárne a teplárne riadené Federálnym ministerstvom palív a energetiky a ďalej dodávky pre koksárne, vysoké pece a tlakové plynárne.
§27
(1)
Organizácie sa nemôžu v zmluve dohodnúť odchylne od ustanovení tejto vyhlášky, pokiaľ to jej jednotlivé ustanovenia výslovne nedovoľujú.
(2)
Organizácie obchodu s palivami sa so svojimi odberateľmi nemôžu dohodnúť odchylne iba od ustanovení prvého a druhého oddielu.
§28
Ak rozhodnutie o určení palivovej základne bolo vydané pred účinnosťou tejto vyhlášky, sú organizácie povinné uzavrieť zmluvu o príprave dodávok podľa § 3 len vtedy, ak sa dodávky palív majú uskutočňovať začínajúc rokom 1979. V tom prípade predloží odberateľ návrh zmluvy o príprave dodávok do 60 dní od nadobudnutia účinnosti tejto vyhlášky.
§29
Zrušuje sa vyhláška Ministerstva palív č. 142/1964 Zb., ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky tuhých palív.
§30
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januárom 1978.
Minister:

Ing. Ehrenberger CSc. v. r.
Príloha vyhlášky č. 106/1977 Zb.
Prevzatie vadných dodávok hnedého uhlia podľa § 22 ods. 4
Pôvodná deklarácia dodávky Kritériá vád Nová deklarácia dodávky
I. Obsah viditeľnej hlušiny
Hrubé
A hrubé norma až 8 % B hrubé
9 až 15 % B orechové
16 až 20 % A prach
nad 20 % podľa dohody strán
B hrubé norma až 10 % B orechové
11 až 15 % C orechové
16 až 20 % C prach
nad 20 % podľa dohody strán
C hrubé norma až 20 % C prach
nad 20 % podľa dohody strán
II. Obsah prachu
Hrubé
A hrubé norma až 10 % B hrubé
11 až 20 % B orechové
nad 20 % A prach
B hrubé norma až 10 % B orechové
nad 10 % B prach
C hrubé nad normu C prach
Stredné
A orechové norma až 15 % B orechové
16 až 25 % A prach
nad 25 % C prach
B orechové norma až 15 % B prach
nad 15 % C prach
C orechové nad normu C prach
1)
ČSN 44 1402.
2)
§ 3 vyhlášky č. 33/1975 Zb. o prerokúvaní dodávateľsko-odberateľských vzťahov v plánovacom procese.
4)
Vyhláška č. 58/1972 Zb. o palivových a energetických základniach pre spotrebiče tuhých palív, vykurovacích olejov, vykurovacích plynov a elektrickej energie.
5)
§ 2 vyhlášky č. 117/1972 Zb. o jednotnom číselníku organizácií v ČSSR.
6)
Vyhláška č. 71/1965 Zb. o zavedení a využívaní jednotnej klasifikácie priemyslových odborov a výrobkov a jednotnej klasifikácie výrobkov v poľnohospodárstve a lesníctve.
7)
Zákon č. 64/1962 Zb., ktorým sa rozširuje pôsobnosť Štátnej energetickej inšpekcie.
8)
§ 8 vyhlášky č. 132/1964 Zb. o železničnom prepravnom poriadku.
9)
ČSN 44 1301.