Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákon Slovenskej národnej rady, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o národných výboroch a upravuje pôsobnosť národných výborov na niektorých úsekoch štátnej správy

Predpis bol zrušený predpisom 369/1990 Zb.

159/1971 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.07.1986 do 23.11.1990
159
ZÁKON
Slovenskej národnej rady
z 20. decembra 1971,
ktorým sa mení a dopĺňa zákon o národných výboroch a upravuje pôsobnosť národných výborov na niektorých úsekoch štátnej správy
Slovenská národná rada sa uzniesla na tomto zákone:

Čl. I

Zákon č. 69/1967 Zb. o národných výboroch v znení neskorších predpisov*) sa mení a dopĺňa takto:
1.
V § 1 ods. 1 prvá veta znie: „Národné výbory sú orgánmi socialistickej štátnej moci a správy v krajoch, okresoch a obciach.“
2.
§ 4 ods. 1 znie:
„(1)
Národné výbory plnia svoje úlohy v súčinnosti s organizáciami združenými v Národnom fronte, najmä s Revolučným odborovým hnutím, Slovenským zväzom žien, Socialistickým zväzom mládeže a s ostatnými spoločenskými organizáciami.“.
3.
V § 5 sa vypúšťa odsek 2 a paragraf tvorí ustanovenie doterajšieho odseku 1.
4.
Za § 6 sa vkladá § 6a, ktorý znie:
§6a
(1)
Národné výbory v mestách a obciach môžu zriaďovať na zabezpečovanie miestnych vecí verejného poriadku v rámci svojej pôsobnosti inšpekciu verejného poriadku národného výboru.
(2)
Pracovníci inšpekcií dozerajú na dodržiavanie predpisov na ochranu verejného poriadku, upozorňujú občanov a organizácie na zistené nedostatky a robia opatrenia na ich odstránenie. Sú oprávnení požadovať od občanov potrebné vysvetlenia na objasnenie skutočností nevyhnutných na zistenie priestupku. Predviesť občana môžu len v prípade, ak občan nemôže hodnoverne preukázať svoju totožnosť.
(3)
Podmienky zriaďovania inšpekcií verejného poriadku národných výborov, ich úlohy, ako aj práva a povinnosti ich pracovníkov upraví vláda nariadením.“.
5.
V § 7 ods. 2 sa za slovo „rozvoja“ vkladá slovo „kraja“.
6.
§ 8 znie:
§8
V obciach a v mestách sú miestne a mestské národné výbory, v okresoch okresné národné výbory a v krajoch krajské národné výbory.“.
7.
§ 11 znie:
§11
V hlavnom meste Slovenskej socialistickej republiky Bratislave pôsobí Národný výbor hlavného mesta Slovenskej socialistickej republiky Bratislavy a obvodné národné výbory, v niektorých častiach mestských obvodov aj miestne národné výbory. Národný výbor hlavného mesta Slovenskej socialistickej republiky Bratislavy je riadený priamo vládou. Osobitnú úpravu postavenia, pôsobnosti a organizačnej výstavby národných výborov pôsobiacich na území hlavného mesta Slovenskej socialistickej republiky Bratislavy ustanovuje zákon Slovenskej národnej rady.“.
8.
§ 12 znie:
§12
(1)
Mestské národné výbory sú v mestách, ktoré sú sídlami okresov, ďalej v iných obciach mestského charakteru, ktoré na návrh krajského národného výboru určí vláda.
(2)
V meste Košiciach pôsobí mestský národný výbor riadený krajským národným výborom. V obvodoch mesta pôsobia obvodné národné výbory.*)“.
9.
V § 13 ods. 1 ustanovenia písmen c) a d) znejú:
„c)
krajský národný výbor mal najmenej 80 poslancov;
d)
mestský národný výbor v mestách, kde pôsobia obvodné národné výbory, mal najmenej 80 poslancov.“.
10.
§ 19 znie:
§19 Národné výbory podľa osobitných predpisov vykonávajú štátnu správu najmä na úseku
- vytvárania a ochrany podmienok zdravého spôsobu života a práce,
- územného plánovania a stavebného poriadku,
- pracovných síl,
- ochrany prírody,
- využitia nerastného bohatstva,
- poľnohospodárstva,
- lesného a vodného hospodárstva,
- energetiky,
- hospodárenia s bytmi a nebytovými priestormi,
- financií a správy a ochrany národného majetku,
- zásobovania, obchodu a cestovného ruchu,
- služieb,
- dopravy,
- cestného hospodárstva,
- školstva a starostlivosti o deti,
- kultúry a informácií,
- ochrany kultúrnych pamiatok,
- zdravotníckych služieb,
- sociálneho zabezpečenia,
- obrany štátu,
- ochrany verejného poriadku,
- požiarnej ochrany,
- všeobecnej vnútornej správy.“.
11.
§ 20 znie:
§20
(1)
Národné výbory spravujú
- predškolské a mimoškolské výchovné zariadenia, školy poskytujúce základné, stredné a vyššie vzdelanie a im slúžiace zariadenia,
- kultúrne a kultúrno-výchovné organizácie a zariadenia,
- zdravotnícke zariadenia,
- zariadenia sociálneho zabezpečenia.
(2)
V otázkach zriaďovania a zrušovania organizácií a zariadení uvedených v odseku 1 a v otázkach ich odborného vedenia sa národné výbory spravujú všeobecne záväznými právnymi predpismi a smernicami ústredných orgánov štátnej správy a národného výboru vyššieho stupňa.“.
12.
V § 22 ods. 1 sa slová „revízie jej hospodárenia“ nahradzujú slovami „kontrolu jej činnosti“.
13.
§ 22 sa dopĺňa odsekom 3, ktorý znie:
„(3)
Ak obstarávajú činnosť uvedenú v § 21 rozpočtové alebo príspevkové organizácie alebo zariadenia národných výborov, vzťahuje sa na ne ustanovenie § 20 ods. 2.“.
14.
§ 23 sa dopĺňa odsekom 2, ktorý znie:
„(2)
Národné výbory kontrolujú, ako ústredne riadené štátne, družstevné a ostatné organizácie plnia svoje povinnosti uložené im osobitnými predpismi upravujúcimi vzťahy k rozpočtom národných výborov a ako používajú dotácie a subvencie poskytnuté im z rozpočtov národných výborov.“.
15.
Ustanovenie § 24 sa označuje ako odsek 1 a jeho písm. b) znie:
„b)
udeľovať čestné občianstvo obce (mesta) a iné verejné uznania.“.
16.
§ 24 sa dopĺňa odsekom 2, ktorý znie:
„(2)
Ak nie je predpísané používanie štátneho znaku, môžu mestské (obvodné) národné výbory a nimi riadené a spravované organizácie používať mestský znak. Iné orgány a organizácie môžu používať mestský znak len so súhlasom príslušného národného výboru.“.
17.
V § 26 odseky 3 až 5 znejú:
„(3)
Vzorový štatút mestských národných výborov, ktorý vydá Slovenská národná rada, ustanoví, v ktorých otázkach môže krajský národný výbor zveriť do pôsobnosti mestského národného výboru výkon štátnej správy, ktorý inak podľa všeobecne záväzných právnych predpisov patrí okresnému národnému výboru.
(4)
Mestský národný výbor v Košiciach a jeho obvodné národné výbory majú pôsobnosť mestského i okresného národného výboru. Vzorový štatút tiež ustanoví, v ktorých otázkach vláda zverí do pôsobnosti tohto mestského národného výboru výkon štátnej správy, ktorý inak podľa všeobecne záväzných právnych predpisov patrí krajskému národnému výboru.
(5)
Mestský národný výbor, vychádzajúc z rozhodnutia krajského národného výboru alebo vlády, podrobnejšie uvedie vo svojom štatúte svoju pôsobnosť, upraví usporiadanie svojich orgánov, vzájomnú deľbu ich práce a právomoci, ďalej uvedie okruh organizácií a zariadení, ktoré riadi alebo spravuje, i aktívy, ktoré mu pri plnení jeho úloh pomáhajú. Mestský národný výbor v Košiciach vo svojom štatúte vykoná aj rozdelenie pôsobnosti medzi mestským národným výborom a obvodnými národnými výbormi. Pri vydaní štatútu sa mestský národný výbor spravuje vzorovým štatútom a prihliada na povahu svojich úloh, ktoré vyplývajú z potrieb a podmienok rozvoja mesta.“.
18.
V § 27 ods. 1 druhá veta sa končí slovami „štátnej disciplíny“. Pripája sa ďalšia veta tohto znenia: „Vykonáva periodické revízie hospodárenia národných výborov nižších stupňov, ako aj organizácií a zariadení riadených a spravovaných týmito národnými výbormi.“
19.
§ 27 ods. 3 znie:
„(3)
Okresný národný výbor spolupracuje s krajským národným výborom pri riešení oblastných proporcií a pri vytváraní koncepcie rozvoja okresu.“.
20.
§ 27 ods. 4 sa dopĺňa ďalšou vetou tohto znenia: „Vykonáva periodické revízie hospodárenia organizácií a zariadení ním riadených a spravovaných.“
21.
§ 28 včítane nadpisu znie:
§28 Krajský národný výbor
(1)
Krajský národný výbor zabezpečuje proporcionálny rozvoj hospodárstva a kultúrnej, zdravotníckej a sociálnej výstavby v kraji; za tým účelom vypracúva návrhy hospodárskych plánov a návrhy oblastných plánov, v rámci ktorých usmerňuje správne proporcie v rozvoji kraja. Zúčastňuje sa na ďalších prácach na príprave štátnych plánov rozvoja národného hospodárstva, úzko spolupracuje s ústrednými orgánmi štátnej správy a predkladá im iniciatívne návrhy na riešenie otázok dotýkajúcich sa rozvoja kraja.
(2)
Krajský národný výbor riadi okresné národné výbory, pomáha im a radí sa s nimi, zaoberá sa ich podnetmi a upozorneniami, dozerá na plnenie zákonov a zachovávanie štátnej disciplíny a vykonáva periodické revízie ich hospodárenia.
(3)
Pri výkone štátnej správy sa krajský národný výbor zameriava predovšetkým na určenie základných úloh, riešenie koncepčných otázok a na dozor nad plnením zákonov a smerníc ústredných orgánov.
(4)
Krajský národný výbor môže riadiť hospodárske organizácie a spravovať rozpočtové a príspevkové organizácie, ktoré slúžia uspokojovaniu potrieb viacerých okresov alebo krajov, ak riadenie alebo správa je na tomto stupni účelnejšia; ďalej môže riadiť alebo spravovať organizácie poskytujúce zvlášť špecializované služby. Vykonáva periodické revízie hospodárenia organizácií ním riadených a spravovaných.“.
22.
§ 29 znie:
§29
Národný výbor zostavuje a schvaľuje
a)
strednodobý hospodársky plán,
b)
vykonávací hospodársky plán,
c)
rozpočet.“.
23.
§ 30 znie:
§30
(1)
Pri spracovaní svojho hospodárskeho plánu krajský národný výbor vychádza z úloh a prostriedkov určených v štátnom pláne rozvoja národného hospodárstva a v štátnom rozpočte Slovenskej socialistickej republiky (ďalej len „štátny rozpočet“), ako aj z vlastného dlhodobého výhľadu opretého o technicko-ekonomické koncepcie a štúdie. Krajským národným výborom sú v strednodobom a vykonávacom štátnom pláne určené záväzné úlohy iba v nevyhnutnom rozsahu; v štátnom rozpočte sú určené finančné vzťahy k rozpočtom národných výborov (súhrnný finančný vzťah a účelové subvencie), prípadne ďalšie záväzné limity.
(2)
V rámci záväzných úloh a limitov určených štátnym plánom a na podklade finančných vzťahov k rozpočtom národných výborov určených štátnym rozpočtom určí krajský a okresný národný výbor národným výborom nižších stupňov záväzné úlohy a limity, prípadne rozširuje ich okruh, a upravuje finančné vzťahy k ich rozpočtom; na ich podklade vypracujú národné výbory všetkých stupňov svoje hospodárske plány a rozpočty.“.
24.
§ 32 znie:
§32
(1)
Príjmy národného výboru tvoria najmä
a)
príjmy z hospodárstva národného výboru, predovšetkým príjmy od hospodárskych organizácií ním riadených;
b)
výnosy daní a poplatkov v rozsahu ustanovenom osobitnými predpismi;
c)
dotácie a subvencie zo štátneho rozpočtu alebo z rozpočtu národného výboru vyššieho stupňa;
d)
ostatné príjmy v rozsahu ustanovenom osobitnými predpismi;
e)
dobrovoľné príspevky od iných národných výborov, štátnych, družstevných a spoločenských organizácií;
f)
úvery.
(2)
Príjmy národného výboru nie sú účelové, s výnimkou účelových subvencií zo štátneho rozpočtu a príjmov, ktorých účelovosť je ustanovená právnymi predpismi alebo orgánom, ktorý ich poskytuje."
25.
V § 39 ods. 2
časť ustanovenia písmena b) pred bodkočiarkou znie:
b) určiť strednodobé a vykonávacie hospodárske plány a hodnotiť ich plnenie;",
ustanovenia písmen h) a j) sa vypúšťajú a na ich miesto sa začleňujú ustanovenia doteraz uvedené pod písmenami ch) a k),
vkladá sa nové ustanovenie písmena ch), ktoré znie:
„ch)
voliť a odvolávať predsedu, podpredsedu a ďalších členov výboru ľudovej kontroly národného výboru a schvaľovať plán jeho činnosti;",“.
ustanovenie písmena l) sa označuje ako ustanovenie písmena k); ustanovenia písmen m) a n) sa označujú ako ustanovenia písmen l) a m) a znejú:
l) ak ide o okresný národný výbor, voliť a odvolávať sudcov z ľudu okresného súdu;
m)
ak ide o krajský národný výbor, voliť a odvolávať sudcov z ľudu krajského súdu."
26.
V § 41 sa pred slová „národný výbor" vkladajú slová „a krajský".
27.
§ 42 ods. 1 znie:
„(1)
Krajské a okresné národné výbory sa schádzajú najmenej štyrikrát, mestské a miestne národné výbory najmenej šesťkrát do roka na riadne zasadanie.“.
28.
V § 42 ods. 2 druhá veta znie: „Ak o to požiada aspoň štvrtina poslancov alebo národný výbor vyššieho stupňa alebo jeho rada, prípadne vláda, je predseda národného výboru povinný zvolať národný výbor na mimoriadne zasadanie, a to tak, aby sa zasadanie konalo najneskôr do 14 dní."
29.
V § 42 ods. 3 sa slová „svojej komisie" nahradzujú slovami „svojho výboru".
30.
V § 43 ods. 2 prvá veta znie: „Ak o slovo požiada poslanec národného výboru vyššieho stupňa, poslanec Slovenskej národnej rady alebo poslanec Federálneho zhromaždenia, prípadne zástupca vlády, musí sa mu udeliť."
31.
V § 46 ods. 2 písm. b) sa za slovo „riadených" vkladajú slová „a spravovaných".
32.
§ 48 sa dopĺňa odsekom 3, ktorý znie:
„(3)
Rada krajského národného výboru má pätnásť až osemnásť členov.“.
33.
§ 54 ods. 2 sa dopĺňa ďalšou vetou tohto znenia: „Komisie ďalej sledujú a kontrolujú, ako sa na jednotlivých úsekoch činnosti národného výboru uplatňuje jeho pôsobnosť a právomoc a ako sa vykonávajú uznesenia národného výboru a jeho rady."
34.
§ 57 ods. 2 znie:
„(2)
Správne komisie riadi rada a sú podriadené aj príslušnej správnej komisii národného výboru vyššieho stupňa; ak ide o správnu komisiu krajského národného výboru, je podriadená príslušnému ústrednému orgánu štátnej správy.“.
35.
Nadpis oddielu 5 štvrtej hlavy znie: “Výbory ľudovej kontroly národných výborov„.
36.
§ 61 ods. 1 znie:
„(1)
Krajské, okresné a mestské národné výbory zriaďujú pre jednotlivé odvetvia a úseky svojej pôsobnosti odbory.“.
37.
§ 63 ods. 1 znie:
„(1)
Odbor riadi rada národného výboru; odbor zodpovedá rade za všetku svoju činnosť. Vo veciach uvedených v § 62 č. 1 je odbor podriadený aj odboru národného výboru vyššieho stupňa, ak ide o odbor krajského národného výboru, aj príslušnému ústrednému orgánu štátnej správy. Vo veciach uvedených v § 62 č. 2 a 3 zodpovedá príslušnej komisii.“.
38.
§ 64 ods. 1 znie:
„(1)
Mestské národné výbory, obvodné národné výbory a miestne národné výbory v obciach, kde to rozľahlosť územia a zvláštne podmienky, hospodárskeho a kultúrneho rozvoja vyžadujú, zriaďujú občianske výbory. Občania volia ich členov na verejných zhromaždeniach na dobu 5 rokov.“.
39.
§ 66 ods. 1 znie:
„(1)
Stupne a druhy národných výborov, ako aj ich postavenie, pôsobnosť a organizáciu upravuje v medziach ústavných zákonov Slovenská národná rada zákonom.“.
40.
V § 67 ods. 2 ustanovenie písmena c) znie:
„c)
rieši sporné otázky, ktoré sa pri rozpracúvaní a uskutočňovaní celoštátnej politiky vyskytnú medzi krajskými národnými výbormi a ministerstvami (ústrednými orgánmi štátnej správy) a medzi krajskými národnými výbormi navzájom,“.
41.
V § 68 ods. 2 ustanovenie písmena a) znie:
„a)
spracúvajú koncepciu rozvoja odvetvia (úseku) a pomáhajú ju aplikovať na podmienky jednotlivých krajov,“.
42.
§ 68 ods. 4 znie:
„(4)
Ministerstvá (ústredné orgány štátnej správy) pôsobiace v ústredne riadených odvetviach
a)
spracúvajú v spolupráci s krajskými národnými výbormi koncepciu rozvoja odvetvia (odboru) a návrhy strednodobých plánov; prerokúvajú s nimi prípravu dôležitých investícií a opatrenia týkajúce sa rozmiestnenia závodov a prevádzkární a zmeny v zamestnanosti obyvateľstva,
b)
vedú ústredne riadené organizácie k úzkej súčinnosti s národnými výbormi, najmä s okresnými a mestskými národnými výbormi tak, aby s národnými výbormi prerokúvali všetky závažné opatrenia týkajúce sa rozvoja ich územia.“.
43.
§ 69 a 70 sa vypúšťajú.
44.
§ 73 znie:
§73
(1)
Ak všeobecne záväzné nariadenie národného výboru odporuje zákonu alebo inému všeobecne záväznému právnemu predpisu alebo všeobecne záväznému nariadeniu národného výboru vyššieho stupňa, národný výbor vyššieho stupňa také nariadenie zruší. Ak ide o všeobecne záväzné nariadenie krajského národného výboru, zruší ho Slovenská národná rada.
(2)
V prípadoch uvedených v odseku 1 rada národného výboru vyššieho stupňa výkon takéhoto všeobecne záväzného nariadenia pozastaví a predloží vec svojmu národnému výboru na jeho najbližšom zasadaní. Ak ide o všeobecne záväzné nariadenie krajského národného výboru, pozastaví ho vláda a predloží vec Slovenskej národnej rade.“.
45.
§ 76 znie:
§76
Ak je niektoré opatrenie odboru (správnej komisie) vo veciach uvedených v § 62 č. 1 nesprávne a ak nápravu neurobí národný výbor alebo jeho rada, môže ho zrušiť odbor (správna komisia) národného výboru vyššieho stupňa, ak ide o opatrenie odboru (správnej komisie) krajského národného výboru, príslušný ústredný orgán štátnej správy."
46.
V § 81 sa vypúšťajú odseky 3 a 4 a paragraf tvorí ustanovenie doterajšieho odseku 1.
47.
Namiesto slov „Národné zhromaždenie" sa v príslušných ustanoveniach zákona vkladajú, pokiaľ tento zákon neustanovuje inak, slová „Slovenská národná rada" v príslušnom páde.

Čl. II

(1)
Pôsobnosť vo veciach uvedených v prílohe A tohto zákona prechádza z ústredných orgánov štátnej správy Slovenskej socialistickej republiky na krajské národné výbory a vo veciach uvedených v prílohe B na okresné národné výbory.
(2)
Pôsobnosť vo veciach uvedených
a)
v prílohe C prechádza z krajských národných výborov na okresné národné výbory;
b)
v prílohe D prechádza z krajských národných výborov a okresných národných výborov na mestské národné výbory;
c)
v prílohe E prechádza z okresných národných výborov na miestne národné výbory.
(3)
Pôsobnosť vo veciach uvedených v prílohe F prechádza z okresných národných výborov na krajské národné výbory.

Čl. III

Z prílohy zákona Slovenskej národnej rady č. 72/1969 Zb. sa vypúšťajú veci uvedené pod položkami 1, 24, 29 až 59, 67, 73, 142, 146 až 161, 168 až 184, 186 a 190.

Čl. IV

Z prílohy zákona Slovenskej národnej rady č. 131/1970 Zb. sa vypúšťajú veci uvedené pod položkami 13, 20, 50 a z položky 32 pôsobnosť krajských národných výborov povoľovať zvýšenie hornej hranice zľavy poskytovanej z ceny bytu pre určité mesto alebo obec.

Čl. V

Zrušujú sa
a)
čl. 1 zákona č. 29/1968 Zb. o zmenách niektorých zákonov v súvislosti s úpravou postavenia Národného výboru hlavného mesta Slovenska Bratislavy,
b)
čl. 3 č. 1 až 10 a 12 až 15, čl. 4, 5 ods. 2 a 3, čl. 6, 8 a 9 zákona Slovenskej národnej rady č. 72/1969 Zb. o niektorých opatreniach v organizácii a pôsobnosti národných výborov v Slovenskej socialistickej republike v znení zákonov Slovenskej národnej rady č. 115/1970 Zb., č. 131/1970 Zb. a č. 34/1971 Zb.,
c)
čl. 1 až 4, čl. 5 ods. 1 a 4, čl. 6 až 21, čl. 22 č. 1 až 5, čl. 24 a 25 zákona Slovenskej národnej rady č. 131/1970 Zb. o zriadení krajských národných výborov v Slovenskej socialistickej republike a o opatreniach s tým súvisiacich v znení zákona Slovenskej národnej rady č. 34/1971 Zb.,
d)
§ 1 č. 1 a 2 zákona Slovenskej národnej rady č. 34/1971 Zb., ktorým sa mení a dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady č. 131/1970 Zb.

Čl. VI

Predsedníctvo Slovenskej národnej rady sa splnomocňuje, aby vyhlásilo v Zbierke zákonov úplné znenie zákona č. 69/1967 Zb. o národných výboroch, ako vyplýva zo zmien a doplnkov vykonaných neskoršími predpismi.

Čl. VII

Tento zákon nadobúda účinnosť 1. januárom 1972.
Klokoč v. r.

Dr. Colotka v. r.
Príloha A zákona SNR č. 159/1971 Zb.
Pol. Na úseku štátnej správy prechádza pôsobnosť z ústredných orgánov štátnej správy SSR na krajské národné výbory
podľa predmet pôsobnosti
predpis § (čl.)
1 2 3 4 5
1 vytvárania a ochrany podmienok zdravého spôsobu života a práce zák. č. 35/1967 Zb. § 11 ods. 1 rozhodovanie o rozdelení podielu poplatkov a výnosu pokút a penále za znečisťovanie ovzdušia medzi národnými výbormi, ak škodlivé následky vznikajú v obvodoch viacerých okresných národných výborov
2 využitia nerastného bohatstva zák. č. 41/1957 Zb. § 21 ods. 2 a 3 § 24 určovanie, zmeny a zrušovanie dobývacieho priestoru v prípadoch, keď funkciu obdobnú funkcii ústredného hospodárskeho orgánu plní krajský národný výbor
3 poľnohospodárstva zák. SNR č. 81/1949 Zb. SNR § 8 udeľovanie súhlasu na prevod vlastníctva, na prenájom, zmluvné alebo iné zaťaženie majetku v zmysle zákona a na použitie majetku na účely odchyľujúce sa od zákonom ustanoveného určenia
4 nariadenie ZP č. 92/1949 Zb. SNR § 2 vykonávanie rozdelenia majetku, ak nehnuteľnosti ležia v obvodoch viacerých okresov
5 vl. nar. č. 50/1955 Zb. § 21 ods. 2 určovanie, z ktorého okresu možno zadovážiť zariadenie potrebné na vykonanie poľnohospodárskych prác
6 zák. č. 102/1963 Zb. § 12 ods. 1 vyhlasovanie častí rybárskych revírov, prípadne aj celých revírov, za chránené rybné oblasti a určovanie potrebného obmedzenia všeobecného užívania
7 vyhl. č. 103/1963 Zb. § 22 povoľovanie výnimiek z ustanovení § 17, 19 až 21 vyhlášky vo zvlášť odôvodnených prípadoch týkajúcich sa doby hájenia, všeobecného zákazu lovu rýb, iných vodných živočíchov, zákazu ich predaja, kúpy a pod.
8 zák. č. 11/1955 Zb. v znení zák. č. 12/1959 Zb. § 32 ods. 3 udeľovanie súhlasu na zriadenie melioračného družstva, ak jeho pôsobnosť presahuje obvod okresného národného výboru
9 vyhl. č. 47/1968 Zb. § 3 ods. 2 schvaľovanie zmluvy o zriadení spoločného družstevného podniku, ak členmi tohto podniku sú organizácie z viacerých okresov
10-11 zrušené od 1.10.1976
12-19 lesného a vodného hodpodárstva zrušené od 1.1.1978
20 vl. nar. č. 14/1959 Zb. § 26 ods. 2 rozhodovanie o príslušnosti okresných národných výborov na vydanie povolenia na zriadenie vodohospodárskeho diela alebo zariadenia v prípade pochybnosti
21 § 27 ods. 1 vyjadrovanie sa podľa § 24 zák. č. 11/1955 Zb. v znení zák. č. 12/1959 Zb., či plánovaná investícia je možná z hľadiska vodohospodárskeho, ak ide o investíciu nadokresného významu alebo dosahu
22 vyhl. č. 78/1954 Ú. v. v znení vyhl. č. 74/1960 Zb. a smernice č. 112/1955 Ú. v. § 5 ods. 4 čl. 10 určovanie spotrebných čísiel množstva dodanej vody obdobne podľa smerných spotrebných čísiel celoštátnych v prípadoch, pre ktoré nemožno použiť celoštátne platné smerné spotrebné čísla
23 smernice por. č. 31/1962 Zb. NV časť A/3 určovanie kategorizácie vodohospodárskych diel a zariadení na účely technicko-bezpečnostných prehliadok
24 zásobovania, obchodu a cestovného ruchu zák. č. 122/1962 Zb. v znení zák. č. 31/1968 Zb. § 5 ods. 3 ukladanie úloh Štátnej obchodnej inšpekcii na uplatnenie ochrany záujmov spotrebiteľov
25 kultúry a informácií vl. nar. č. 70/1968 Zb. § 3 ods. 2 rozhodovanie o rozdelení cirkevného majetku v prípadoch, v ktorých nedôjde k dohode
26 zdravotníckych služieb zák. č. 20/1966 Zb. § 46 ods. 1 vydávanie kúpeľných štatútov a určenie ochranných pásiem pre tie kúpeľné miesta, pre ktoré ich nevydáva, prípadne neurčuje vláda
27 § 75 ods. 3 a 4 plnenie doterajších úloh krajského hygienika vo veciach presahujúcich okresný význam alebo v prípadoch, posúdenie ktorých nemožno zabezpečiť v okrese, a riadenie a kontrola činnosti okresných hygienikov
28 vyhl. č. 57/1967 Zb. § 13 ods. 1 a § 15 ustanovovanie komisií na preskúšanie odbornej spôsobilosti osôb pracujúcich s jedmi a omamnými látkami
29 zák. č. 20/1966 Zb. § 77 ods. 6 výkon činnosti znaleckých komisií zriadených pri krajských národných výboroch pre posudzovanie postupu pri výkone zdravotníckych služieb
30 vyhl. č. 77/1971 Zb. § 19 ods. 2 organizovanie ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov v organizáciách štátnej zdravotníckej správy riadených národnými výbormi
31 § 23 ods. 3 a § 37 zaraďovanie lekárov a farmaceutov pracujúcich v organizáciách štátnej zdravotníckej správy riadených národnými výbormi do špecializačnej prípravy
32 § 27 ods. 1 organizovanie doplnkového školenia obvodných lekárov
33 § 27 ods. 2 vydávanie osvedčení o absolvovaní doplnkového školenia obvodných lekárov
34 § 27 ods. 3 vydávanie osvedčení o úspešne vykonanom odborno-politickom pohovore obvodných lekárov, ktorí vykonávajú najmenej 4 roky funkciu obvodného lekára
35 § 30 ods. 2 a § 37 vydávanie odporúčaní na kvalifikačné atestácie pre lekárov a farmaceutov pracujúcich v organizáciách štátnej zdravotníckej správy riadených národnými výbormi
36 § 34 ods. 1 a 2 a § 37 zabezpečovanie doplnenia vedomostí lekárov a farmaceutov pracujúcich v organizáciách štátnej zdravotníckej správy riadených národnými výbormi, ktorí nevykonávajú odbornú činnosť v odbore, v ktorom získali špecializáciu, dlhšie ako 5 rokov
37 § 39 ods. 2 zaraďovanie stredných zdravotníckych pracovníkov pracujúcich v organizáciách štátnej zdravotníckej správy riadených národnými výbormi do pomaturitného špecializačného štúdia
38 § 44 ods. 2 vydávanie odporúčaní pre stredných zdravotníckych pracovníkov pracujúcich v organizáciách štátnej zdravotníckej správy riadených národnými výbormi na špecializačné skúšky
39 § 56 ods. 7 vyjadrovanie sa k žiadosti lekára o vydanie diplomu o špecializácii v odbore hygieny a epidemiológie
40 smernice por. č. 33/1970 Vest. MZd reg. v čiastke 9/1971 Zb. čl. 3 ods. 5 určovanie spádového územia nemocnice s poliklinikou II. typu
41 čl. 3 ods. 6 vyjadrovanie sa k zaradeniu nemocnice s poliklinikou a lekárne do I. a II. typu
42 čl. 4 ods. 1 vyjadrovanie sa k vymenúvaniu a odvolávaniu riaditeľov okresných ústavov národného zdravia
43 čl. 4 ods. 7 písm. b) vydávanie súhlasu na použitie označenia okresný odborník aj pre ďalšie odbory
44 zrušená od 1.9.1978
45 čl. 5 ods. 17 vyjadrovanie sa k vymenúvaniu riaditeľa, jeho zástupcu a primárov (vedúcich) oddelení v nemocnici s poliklinikou III. typu spravovanej okresným národným výborom
46-47 zrušené od 1.9.1978
48-52 zrušené od 1.7.1986
53 všeobecnej vnútornej správy vl. nar. č. 12/1968 Zb. § 3 ods. 1 určovanie zásad pre poskytovanie paušálnych náhrad poslancom krajských a okresných národných výborov
54 uzn. Preds. vl. SSR č. 78/1971 Zásady - čl. 2 ods. 3 určovanie úhrnu odmien funkcionárom okresných národných výborov za výkon funkcie
55 uzn. vl. ČSSR č. 154/1970 príloha II/E/42 písm. f) organizovanie a riadenie odborných municipiálnych stykov funkcionárov a pracovníkov národných výborov a pracovníkov organizácií nimi riadených so zahraničím
56 zák. č. 68/1951 Zb. v znení vl. nar. č. 122/1951 Zb. § 2 ods. 2 schvaľovanie organizačných poriadkov dobrovoľných spoločenských organizácií, ak ich pôsobnosť presahuje územie okresu
57 zák. č. 126/1968 Zb. § 2 ods. 2 písm. b) zastavovanie činností, resp. rozpúšťanie dobrovoľných spoločenských organizácií, ak obvod ich činnosti presahuje územie okresu
58 zák. č. 162/1949 Zb. § 1 ods. 2 povoľovanie výroby zbraní a streliva pre študijné alebo vyučovacie účely
59 § 6 povoľovanie výnimky zo zákazu výroby, opravovania, predaja, držania a nosenia nedovolených zbraní a strelív
Príloha B zákona SNR č. 159/1971 Zb.
Pol. Na úseku štátnej správy prechádza pôsobnosť z ústredných orgánov štátnej správy SSR na okresné národné výbory
podľa predmet pôsobnosti
predpis § (čl.)
1 2 3 4 5
1 poľnohospodárstva zák. opatr. č. 61/1956 Zb. § 2 ods. 2 a 3 schvaľovanie projektov a plánov ťažby rašeliny a rekultivácie rašelinísk a povoľovanie ťažby; vykonávanie bezprostredného dohľadu nad správnym výkonom ťažby v rekultivácii rašelinísk; nariaďovanie zastavenia ťažby, ak sa opätovne porušujú podmienky určené pre ťažbu rašelín a rekultiváciu rašelinísk alebo ak to vyžadujú hospodárske dôvody alebo iný všeobecný záujem
2 zák. č. 102/1963 Zb. § 5 ukladanie povinnosti investorovi uskutočniť výstavbu náhradného rybníka
3 vyhl. č. 103/1963 Zb. § 16 ods. 2 povoľovanie lovu na umelý výter alebo lovu takých rýb a iných vodných živočíchov, ktoré sú na ujmu riadneho hospodárenia v chránenej rybnej oblasti, na návrh užívateľa rybárskeho revíru
4 § 24 ods. 1 obmedzovanie alebo zakazovanie lovu rýb
5 § 24 ods. 2 povoľovanie výnimiek zo zákazu lovu rýb v pstruhových vodách všetkými druhmi sietí
6 § 26 ods. 3 povoľovanie lovu rýb sieťou i v miestach uvedených v ods. 1 písm. a), b) a c) a povoľovanie skrátenia vzdialenosti uvedenej v ods. 1 písm. c) pre lov udicou
7 § 37 ods. 5 povoľovanie výnimiek z počtu a množstva úlovku rýb a obmedzovanie denných úlovkov
8 § 39 ods. 2 udeľovanie súhlasu na povoľovanie výnimiek z používania nástrah
9 § 44 ods. 9 povoľovanie výnimiek z počtu a množstva úlovku rýb v údolných nádržiach
10 § 46 povoľovanie výnimiek z lovu rýb v hraničných vodách
Príloha C zákona SNR č. 159/1971 Zb.
Pol. Na úseku štátnej správy prechádza pôsobnosť z krajských národných výborov na okresné národné výbory
podľa predmet pôsobnosti
predpis § (čl.)
1 2 3 4 5
1 územného plánovania a stavebného poriadku smernice por. č. 9/1966 Zb. NV čl. 20 ods. 2 vymedzovanie oblastí, kde stavby uskutočňované podľa cit. smerníc musia spĺňať osobitné podmienky (na ich prispôsobenie krajinnému prostrediu, tradíciám architektúry, ochrane pamiatok a prírody, exponovanosti miesta a pod.)
2 využitia nerastného bohatstva zák. č. 41/1957 Zb. § 34 ods. 2 a 3 schvaľovanie dohôd v prípade stretov záujmov medzi ťažobným podnikom a organizáciou, ktorá spravuje ohrozený objekt alebo zariadenie, prípadne s orgánom štátnej správy, ktorému patrí ochrana týchto záujmov; podávanie stanoviska, ak nedôjde k dohode, prípadne ak dohoda nebude schválená
3 financií a správy a ochrany národného majetku vyhl. č. 66/1966 Zb. § 5 ods. 3 povoľovanie zvýšenia hornej hranice zľavy poskytovanej z ceny bytu, a to pre určité mesto alebo obec
Príloha D zákona SNR č. 159/1971 Zb.
Pol. Na úseku štátnej správy prechádza pôsobnosť z krajských národných výborov a z okresných národných výborov na mestské národné výbory*)
podľa predmet pôsobnosti
predpis § (čl.)
1 2 3 4 5
1 vytvárania a ochrany podmienok zdravého spôsobu života a práce zák. č. 35/1967 Zb. § 2 ods. 4 vymedzovanie jednotlivých oblastí, v ktorých je ovzdušie znečisťované
2 § 7 rozhodovanie o uložení pokút a poplatkov za znečisťovanie ovzdušia
3 § 8 ods. 3 ukladanie penále za nedodržanie lehoty na podanie oznámenia údajov potrebných na určenie poplatkov za znečisťovanie ovzdušia
4 vyhl. č. 45/1966 Zb. § 5 ods. 2 určovanie území, v ktorých treba zriadiť pásma hygienickej ochrany, druh a rozsah týchto pásiem a spôsob ich využitia
5 územného plánovania a stavebného poriadku zrušená od 1.10.1976
6 zrušená od 1.10.1976
7 vyhl. č. 97/1966 Zb. § 4 ods. 4 rozhodovanie o tom, či poľnohospodársky pozemok je súčasťou intravilánu, ak si to v jednotlivých prípadoch nevyhradil okresný národný výbor
8 vyhl. č. 110/1964 Zb. § 16 ods. 2 rozhodovanie o náhrade škody spôsobenej na nehnuteľnosti na území mesta stavbou, prevádzkou a zmenou telekomunikačných zariadení, ak nedôjde k dohode
9 zák. č. 79/1957 Zb. § 26 ods. 2 rozhodovanie o zmene (preložení) vecného bremena a o úhrade nákladov s tým spojených
10 § 28 ods. 2 rozhodovanie o žiadostiach vlastníka (užívateľa) nehnuteľnosti na náhradu škody spôsobenej zriadením elektrického vedenia
11 zák. č. 71/1959 Zb. § 3 ods. 2 rozhodovanie o vykonaní stavebných úprav na súkromnom domovom majetku bez súhlasu vlastníka
12 vyhl. č. 154/1959 Ú. v. § 2 povoľovanie vypísania súťaže na koncepčné a projektové riešenie stavieb
13 poľnohospodárstva vl. nar. č. 50/1955 Zb. § 15 určovanie výšky ročnej náhrady za užívanie poľnohospodárskej pôdy prikázanej do užívania na zabezpečenie poľnohospodárskej výroby
14 lesného a vodného hospodárstva zák. č. 11/1955 Zb. v znení zák. č. 12/1959 Zb. vl. nar. č. 14/1959 Zb. § 8 ods. 1 písm. a) a c) § 8 ods. 3 písm. e) povoľovanie jednoduchých stavieb na ochranu nehnuteľností pred škodlivými účinkami povrchových vôd, ak ide o ochranu proti vodám miestneho významu
15 zák. č. 11/1955 Zb. v znení zák. č. 12/1959 Zb. vl. nar. č. 14/1959 Zb. § 8 ods. 1 a 3 § 8 povoľovanie rozširovania siete verejného vodovodu a verejnej kanalizácie a ich rekonštrukcie, pokiaľ takéto rozšírenie nevyžaduje zmenu povolenia v odbere vody, prípadne zmenu povolenia na vypúšťanie odpadových vôd do povrchových alebo podzemných vôd
16 zák. č. 11/1955 Zb. v znení zák. č. 12/1959 Zb. § 26 rozhodovanie o výške náhrady škody, ktorú spôsobili na cudzích pozemkoch osoby oprávnené na vstup za účelom vykonania prieskumu a prác slúžiacich na účely vodného hospodárstva
17 vl. nar. č. 14/1959 Zb. § 15 ods. 2 rozhodovanie o tom, či vlastník pozemku je povinný trpieť za náhradu, aby voda bola vedená cez jeho pozemok do miesta zneškodnenia alebo využitia
18 zrušená od 1.1.1978
19 hospodárenia s bytmi a nebytovými priestormi zák. č. 41/1964 Zb. § 57 rozhodovanie o rozdelení bytu na dva alebo viaceré samostatné byty a o možnosti užívať byt alebo jeho časti na iné účely ako na bývanie
20 § 67 ods. 3 rozhodovanie o tom, či určitý byt má povahu služobného bytu
21 financií a správy a ochrany národného majetku vyhl. č. 104/1966 Zb. § 10 ods. 1, 2 a 4 bezodplatné odovzdanie nehnuteľného národného majetku do trvalého užívania hospodárskou zmluvou
22 vyhl. č. 137/1968 Zb. v znení vyhl. č. 26/1969 Zb. § 12 ods. 10 rozhodovanie o príspevku na individuálnu bytovú výstavbu
23 dopravy vyhl. č. 80/1966 Zb. § 32 ods. 1 vydávanie povolení na prepravu viac ako šesť osôb na ložnej ploche nákladného automobilu na území mesta
24 cestného hospodárstva § 12 určovanie stavebnej uzávery a povoľovanie výnimky z nej na cestách v územnom obvode mesta
25 zrušená od 1.9.1984
26 zrušená od 1.7.1978
27 všeobecnej vnútornej správy zák. č. 55/1950 Zb. § 2 povoľovanie zmeny mena alebo priezviska
28 zák. č. 60/1961 Zb. vyhl. č. 61/1961 Zb. § 29 ods. 1 § 2 poverovanie iných orgánov na ukladanie a vyberanie pokút v blokovom konaní v územnom obvode mesta
29 zák. SNR č. 206/1968 Zb. § 16 vydávanie osvedčenia o československom štátnom občianstve
Príloha E zákona SNR č. 159/1971 Zb.
Pol. Na úseku štátnej správy prechádza pôsobnosť z okresných národných výborov na miestne národné výbory
podľa predmet pôsobnosti
predpis § (čl.)
1 2 3 4 5
1 poľnohospodárstva zák. č. 61/1964 Zb vyhl. č. 62/1964 Zb. § 25 ods. 2 § 36 ods. 3 nariaďovanie vykonania hromadných opatrení proti škodcom rastlín
2 zák. č. 61/1964 Zb. vyhl. č. 62/1964 Zb. § 28 ods. 1 § 43 ods. 4 udeľovanie súhlasu na zrušenie chmeľnice na návrh kontrolného ústavu
3 zák. č. 61/1964 Zb. vyhl. č. 62/1964 Zb. § 30 ods. 1 § 47 ods. 2 vydávanie povolení na vyrúbanie zdravých ovocných stromov na súvislej ploche sadov menšej než 0,25 ha a na vyklčovanie zdravých viníc menších než 0,10 ha
4 vyhl. č. 37/1963 Zb. § 12 ods. 1 povoľovanie výnimky zo zákazu ničenia škodcov jedovatými alebo škodlivými prostriedkami na kvitnúcich porastoch v čase lietania včiel
5 zák. č. 23/1962 Zb. § 22 ods. 2 obmedzovanie vstupu do poľovného revíru alebo jeho časti, najmä v čase hniezdenia a kladenia mláďat, na žiadosť užívateľa poľovného revíru
6 § 23 ods. 1 a 3 povoľovanie zakladania remíz a políčok pre zver na žiadosť užívateľov lesných poľovných revírov a podľa potreby vydávanie príkazov na kŕmenie zveri
7 zrušená od 1.11.1983
8 zák. č. 102/1963 Zb. vyhl. č. 103/1963 Zb. § 11 § 12 vydávanie rybárskych lístkov
9 vyhl. č. 103/1963 Zb. § 48 ods. 2 vykonávanie opatrení na ochranu prírody, kultúrnych pamiatok a iných vedeckých záujmov pri výkone rybárskeho práva a pri hospodárení na rybníkoch na návrh orgánov štátnej ochrany prírody, štátnej pamiatkovej starostlivosti alebo orgánov povolaných na uplatnenie iných vedekých záujmov
10 zrušená od 1.1.1978
11 hospodárenia s bytmi a nebytovými priestormi vyhl. č. 60/1964 Zb. § 8 ods. 2 určovanie ročnej sadzby za iné zariadenie a vybavenie bytu
12 § 9 ods. 5 udeľovanie súhlasu na výnimočné zvýšenie úhrady za užívanie mimoriadne kvalitných bytov
13 vyhl. č. 78/1954 Ú. v. smernice býv. ÚSVH č. 112/1955 Ú. v. § 2 ods. 3 I č. 5 rozhodovanie o rozvrhu úhrady vodného a stočného
14 financií a správy a ochrany národného majetku smernice por. č. 82/1959 Zb. NV časť I. č. 3 písm. a) povoľovanie vecných lotérií a tombol do 10 000 Kčs hernej istiny
15 kultúry a informácií zák. č. 81/1957 Zb. § 12 povoľovanie usporiadania verejných produkcií koncertných a verejných produkcií hudobníkov z povolania a vykonávanie dozoru nad nimi
16 zrušená od 1.7.1978
17 vyhl. č. 149/1961 Zb. § 16 ods. 2 povoľovanie výstav prác ľudovej výtvarnej tvorivosti
18 zrušené od 1.1.1976
19
20
21 všeobecnej vnútornej správy vl. nar. č. 21/1958 Zb. § 54 ods. 1 určovanie osôb na osobné úkony pre potreby ozbrojených síl na žiadosť vojenskej správy
Príloha F zákona SNR č. 159/1971 Zb.
Pol. Na úseku štátnej správy prechádza pôsobnosť z okresných národných výborov*) na krajské národné výbory
podľa predmet pôsobnosti
predpis § (čl.)
1 2 3 4 5
1 lesného a vodného hospodárstva vl. nar. č. 14/1959 Zb. § 8 ods. 6 povoľovanie zvláštneho užívania vody na hraničných tokoch
2 energetiky zák. č. 65/1965 Zb. § 93 vydávanie pokynov na zabezpečenie zásobovania elektrinou, plynom a výhrevnou parou
3 dopravy zák. č. 51/1964 Zb. § 19 vykonávanie pôsobnosti dráhového správneho orgánu pre mestské dráhy a dráhy osobitného určenia
4 zák. č. 65/1965 Zb. § 93 vydávanie pokynov na zabezpečenie plynulej dopravy pracujúcich
5 zdravotníckych služieb vyhl. č. 34/1963 Zb. § 8 ods. 1 ustanovovanie komisií na preskúšanie odbornej spôsobilosti osôb pracujúcich so zdrojmi ionizujúceho žiarenia a vydávanie osvedčení o skúške
6 zák. č. 20/1966 Zb. § 24 ods. 1 a 2 preskúmavanie rozhodnutí o prevzatí chorého do ústavnej starostlivosti bez jeho súhlasu, ak ide o zariadenia riadené krajským národným výborom, alebo ktoré nepodliehajú národným výborom
7 vyhl. č. 34/1965 Zb. § 24 ods. 6 udeľovanie súhlasu na väčšie zníženie pevnej sumy regresnej náhrady
8 vyhl. č. 34/1965 Zb. v znení vyhl. č. 86/1966 Zb. § 33 určovanie účelu použitia podielu vo výške 30 % z výnosu regresných náhrad okresným národným výborom
*)
Zákon č. 29/1968 Zb. o zmenách niektorých zákonov v súvislosti s úpravou postavenia Národného výboru hlavného mesta Slovenska Bratislavy; zákon SNR č. 207/1968 Zb. o zriadení ministerstiev a iných ústredných orgánov štátnej správy Slovenskej socialistickej republiky; zákon SNR č. 72/1969 Zb. o niektorých opatreniach v organizácií a pôsobnosti národných výborov v Slovenskej socialistickej republike; zákon SNR č. 115/1970 Zb. o finančných správach; zákon SNR č. 130/1970 Zb. o územnom členení Slovenskej socialistickej republiky; zákon SNR č. 131/1970 Zb. o zriadení krajských národných výborov v Slovenskej socialistickej republike a o opatreniach s tým súvisiacich; zákon SNR č. 34/1971 Zb., ktorým sa mení a dopĺňa zákon SNR č. 131/1970 Zb. o zriadení krajských národných výborov v Slovenskej socialistickej republike a o opatreniach s tým súvisiacich; zákon SNR č. 62/1971 Zb., ktorým sa mení zákon č. 69/1967 Zb. o národných výboroch; zákon SNR č. 121/1971 Zb. o ľudovej kontrole v Slovenskej socialistickej republike.
*)
Zákon SNR č. 29/1970 Zb. o utvorení obvodných národných výborov v meste Košiciach.
*)
Okrem vecí uvedených v tejto prílohe prechádza na mestské národné výbory aj pôsobnosť ve veciach uvedených v prílohe E.
*)
Pôsobnosť prešla na okresné národné výbory zo zákona SNR č. 72/1969 Zb.