Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva školstva Českej socialistickej republiky o organizácii gymnázií a štúdia na nich 2024

Znenie účinné: od 01.09.1969
Časové verzie:
103/1969 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.09.1969
103
VYHLÁŠKA
Ministerstva školstva Českej socialistickej republiky
z 29. júla 1969
o organizácii gymnázií a štúdia na nich
Ministerstvo školstva Českej socialistickej republiky po dohode so zúčastnenými ústrednými orgánmi ustanovuje podľa § 2 ods. 2 zákona č. 168/1968 Zb. o gymnáziách:
§1 Zriaďovanie gymnázií
Krajské národné výbory zriaďujú gymnáziá ako rozpočtové organizácie v rámci ustanoveného plánu a rozpočtu.
§2 Premena stredných všeobecnovzdelávacích škôl na gymnáziá
Doterajšie stredné všeobecnovzdelávacie školy postupne zaniknú tak, že sa od školského roku 1969/70 už nebudú na nich zriaďovať prvé ročníky; štúdium na stredných všeobecnovzdelávacích školách bude dobiehať iba vo vyšších ročníkoch.
§3 Obsah štúdia
(1)
Štúdium na gymnáziu poskytuje úplné stredné všeobecné vzdelanie, a to jazykové, spoločenskovedné vrátane základov filozofie, vzdelanie v matematike a prírodných vedách, ako aj estetickú a telesnú výchovu.
(2)
Štúdium na gymnáziu sa od prvých ročníkov člení na humanitnú a prírodovednú vetvu. Na humanitnej vetve môžu sa zriaďovať triedy s rozšíreným vyučovaním klasických jazykov a na prírodovednej vetve triedy so zameraním na matematiku a fyziku, chémiu a biológiu, programovanie a obsluhu počítacích strojov. Na obidvoch vetvách možno zriadiť triedy s rozšíreným vyučovaním moderných jazykov, hudobnej výchovy, výtvarnej výchovy a s rozšírenou telesnou výchovou a brannou prípravou.
§4 Štúdium popri zamestnaní
(1)
Začínajúc školským rokom 1969/70 krajské národné výbory zriaďujú na gymnáziách v rámci schváleného plánu a rozpočtu aj štúdium popri zamestnaní, a to ako štúdium večerné (smenové), diaľkové a externé. Doterajšie samostatné stredné všeobecnovzdelávacie školy pre pracujúcich sa premenia od školského roku 1969/70 na samostatné gymnáziá pre pracujúcich.
(2)
Štúdium popri zamestnaní na gymnáziách trvá 4 roky; nedelí sa na štúdijné vetvy.
(3)
Na štúdium popri zamestnaní na gymnáziách sú prijímaní uchádzači za rovnakých podmienok ako uchádzači na štúdium popri zamestnaní na ostatných stredných školách.
(4)
Študujúcim popri zamestnaní na gymnáziách sa poskytujú pracovné úľavy v rovnakom rozsahu ako študujúcim popri zamestnaní na ostatných stredných školách.*)
§5 Prechodné ustanovenia
(1)
Ak je gymnázium zriadené v budove strednej všeobecnovzdelávacej školy, je riaditeľ tejto školy spravidla vymenovaný aj za riaditeľa gymnázia. V tom prípade sa administratívna a hospodárska agenda obidvoch škôl obstaráva spoločne, budova sa však označí tabuľkami s názvami obidvoch škôl. Celá pedagogická dokumentácia obidvoch škôl sa vedie oddelene. Obidve školy majú aj samostatné úradné pečiatky.
(2)
Ak žiak neprospeje v období premeny stredných všeobecnovzdelávacích škôl na gymnáziá v niektorom ročníku strednej všeobecnovzdelávacej školy, môže v nasledujúcom školskom roku opakovať ten istý ročník na gymnáziu.
(3)
Prestup žiaka zo strednej všeobecnovzdelávacej školy na gymnázium alebo naopak možno povoliť v odôvodnených prípadoch spravidla na konci školského roku, ak žiak s úspechom vykoná rozdielovú skúšku, ktorej obsah a rozsah určí riaditeľ školy, do ktorej žiak hodlá prestúpiť.
§6 Záverečné ustanovenie
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. septembrom 1969.
Minister:

Ing. Dr. Bezdíček v. r.
*)
Vyhláška Ministerstva školstva z 23. 10. 1968 č. 140/1968 Zb. o pracovných úľavách a hospodárskom zabezpečení študujúcich popri zamestnaní.