Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva poľnohospodárstva a výživy a Ministerstva lesného a vodného hospodárstva ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky opráv poľnohospodárskych a lesných mechanizačných prostriedkov, poľných a zemných prác, chemizácie a iných poľnohospodárskych prác 1967

Znenie účinné: od 01.08.1967 do 30.09.1978 Neplatné znenie pre dnes
73/1967 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.08.1967 do 30.09.1978
73
VYHLÁŠKA
Ministerstva poľnohospodárstva a výživy a Ministerstva lesného a vodného hospodárstva
z 23. júna 1967,
ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky opráv poľnohospodárskych a lesných mechanizačných prostriedkov, poľných a zemných prác, chemizácie a iných poľnohospodárskych prác
Ministerstvo poľnohospodárstva a výživy a Ministerstvo lesného a vodného hospodárstva po dohode so zúčastnenými ústrednými orgánmi a po schválení hlavným arbitrom Československej socialistickej republiky ustanovujú podľa § 392 Hospodárskeho zákonníka č. 109/1964 Zb. (ďalej len „zákon“):
§1 Rozsah platnosti
Táto vyhláška upravuje:
a)
dodávky opráv poľnohospodárskych a lesných mechanizačných prostriedkov (ďalej len „stroje“),
b)
dodávky poľných a zemných prác,1) chemizácie a iných poľnohospodárskych prác.

Prvá časť | Opravy strojov

Prvý oddiel
Generálne opravy strojov a skupín strojov
§2 Uzavieranie hospodárskych zmlúv
(1)
Návrhy zmlúv na dodávku generálnych opráv odberatelia predkladajú spravidla do 15. septembra roku predchádzajúceho vykonaniu generálnej opravy.
(2)
Návrh zmluvy spravidla obsahuje tieto údaje:
a)
názov, značku, typ stroja, charakteristické parametre stroja, najmä tie, ktorými sa odlišujú medzi sebou stroje toho istého typu,
b)
údaje o technickom stave a vybavení stroja,
c)
zvláštne požiadavky odberateľa mimo rámca vlastnej opravy,
d)
mesiac, v ktorom sa má oprava dokončiť.
(3)
Dodávateľ je povinný vyjadriť sa k návrhu zmluvy na dodávku generálnych opráv do 30 dní po jeho prijatí.
(4)
V odpovedi na návrh zmluvy dodávateľ uvedie:
a)
deň pristavenia stroja na opravu,
b)
deň skončenia opravy (v rámci odberateľom požadovaného mesiaca dodávky),
c)
určenie miesta, kam sa má stroj pristaviť na opravu,
d)
cenu za generálnu opravu.
(5)
Zmluva je uzavretá, len čo sa organizácie dohodnú o podstatných častiach zmluvy, t. j. o predmete, čase a o cene plnenia; za podstatnú sa považuje aj tá časť zmluvy, o ktorej pri rokovaní niektorá organizácia vyhlási, že dohoda o nej je podmienkou pre uzavretie zmluvy.
§3 Pristavenie stroja na generálnu opravu
(1)
Odberateľ je povinný pristaviť stroj na vykonanie generálnej opravy v lehote a na miesto dojednané v zmluve. Dodávateľ je povinný pristavený stroj v rovnakej lehote prevziať do opravy.
(2)
Odberateľ je povinný pristaviť stroj na opravu očistený, kompletný, nedemontovaný (pokiaľ pre jeho dopravu nie je potrebná demontáž), bežnou prevádzkou opotrebovaný, a ak nejde o havarovaný stroj, v takom stave, v akom bol naposledy v prevádzke.
(3)
Ak na stroji pristavenom na opravu chýbajú niektoré súčiastky, dodávateľ ich doplní a vyfakturuje odberateľovi mimo dohodnutej ceny za generálnu opravu.
(4)
Odberateľ môže pristaviť na vykonanie generálnej opravy aj havarovaný stroj, pokiaľ typom súhlasí so strojom, ktorého generálna oprava sa dohodla. Cena tejto opravy sa rovná výške skutočných nákladov.
§4 Prevzatie stroja na generálnu opravu
(1)
O prevzatí stroja na generálnu opravu dodávateľ spíše zápisnicu za účasti odberateľa. V zápisnici uvedie, či odovzdávaný stroj zodpovedá podmienkam uvedeným v § 3 ods. 2.
(2)
Ak odberateľ nie je prítomný pri prevzatí stroja na opravu, je dodávateľ povinný vyhotoviť zápisnicu o prevzatí stroja na opravu sám a zaslať ju odberateľovi do 7 dní od prevzatia stroja. Ak sa odberateľ nevyjadrí k zápisnici do 7 dní po jej prijatí, predpokladá sa, že s jej obsahom súhlasí.
§5 Hospodárnosť generálnej opravy
(1)
Ak dodávateľ po vykonaní demontáže stroja zistí taký stupeň celkového opotrebenia, že by oprava bola nehospodárna, písomne o tom bez meškania upovedomí odberateľa, ktorý sa s dodávateľom dohodne, či trvá na vykonaní opravy alebo či od zmluvy odstupuje.
(2)
Pri odovzdaní stroja do šrotu dodávateľ vyfakturuje odberateľovi vzniknuté náklady, najmä náklady spojené s nevyhnutnou demontážou, prehliadkou a s odovzdaním stroja do šrotu.
§6 Rozsah generálnej opravy
(1)
Generálna oprava stroja zahŕňa:
a)
demontáž stroja na skupiny,
b)
úplné rozobratie skupín na podskupiny, dielce a súčasti,
c)
kontrolu dielcov a súčastí a ich roztriedenie na použiteľné bez opravy, vyžadujúce opravu a neopraviteľné,
d)
renováciu a opravu dielcov a súčastí,
e)
výmenu neopraviteľných dielcov a súčastí za nové alebo renovované,
f)
zostavenie podskupín a skupín z dielcov a súčastí,
g)
nastavenie a odskúšanie podskupín a skupín,
h)
zostavenie stroja a jeho vyskúšanie,
ch)
zábeh stroja,
i)
úpravu povrchu stroja.
(2)
Dodávateľ rozhodne, ktoré dielce a súčasti sa môžu ponechať, ktoré sa môžu opraviť alebo ktoré sa musia vymeniť. Nepoužiteľné dielce a súčasti opravársky podnik odvádza do šrotu a odberateľ nemá právo na náhradu sumy získanej za šrot.
§7 Spôsob generálnej opravy
(1)
Pri generálnych opravách môže dodávateľ zamieňať skupiny, dielce a súčasti výmenným spôsobom. Dodávateľ však zodpovedá za to, že novozamontované skupiny, podskupiny, dielce a súčasti sú úplne zhodné.
(2)
Pri generálnej oprave sa nesmú na celkovej konštrukcii stroja meniť konštrukčné prvky a vôľa určená výrobcom, pokiaľ v technických podmienkach2) nie je ustanovenéinak.
(3)
Stroj po generálnej oprave musí zodpovedať platným technickým podmienkam.2)
§8 Splnenie dodávky
(1)
Po vykonaní generálnej opravy stroja dodávateľ ihneď vyzve odberateľa, aby sa dostavil na prevzatie stroja. Odberateľ je povinný do 5 dní po doručení tejto výzvy sa dostaviť na prevzatie na miesto určené dodávateľom.
(2)
Pri odbere stroja z generálnej opravy dodávateľ je podľa povahy stroja povinný predviesť ho v chode a za účasti odberateľa spísať zápisnicu, ktorú obaja účastníci podpíšu. Prevzatím stroja a podpísaním zápisnice je záväzok dodávateľa splnený.
(3)
Ak odberateľ opravený stroj bezdôvodne odmieta prevziať, považuje sa generálna oprava za splnenú v ten deň, keď dodávateľ odberateľovi doporučene odošle oznámenie, že oprávnený stroj je pre neho pripravený na prevzatie.
§9 Zodpovednosť za vady (záruka)
(1)
Záručná doba je 6 mesiacov od splnenia dodávky (§ 8 ods. 2), pokiaľ v technických podmienkach nie je ustanovené inak. Pri sezónnych strojoch (napr. kombajny na obilie a zemiaky, sejacie stroje) záručná doba začína plynúť odo dňa prvého nasadenia opravených strojov na poľné práce.
(2)
Dodávateľ môže počas záručnej doby preverovať u odberateľa vykonávanie technickej údržby opraveného stroja.
(3)
Dodávateľ zodpovedá najmä za vady, ktoré vzniknú použitím vadných náhradných dielcov alebo materiálov, novozhotovenými dielcami a zariadením, vadnou montážou, vadnou opravou dielcov alebo súčastí, alebo neúplnou a vadnou opravou.
(4)
Dodávateľ nezodpovedá za prirodzené opotrebenie súčastí a za poškodenie vzniknuté zlým zaobchádzaním, nedostatočnou starostlivosťou o stroj, zanedbaním nepatrných ľahko odstrániteľných vád alebo nepoužívaním stroja určeným spôsobom a na taký účel, pre ktorý je v normálnych podmienkach určený.
(5)
Odberateľ, ktorému sa plnilo vadne, má právo na bezodplatné odstránenie vád. Dodávateľ odstráni vady podľa svojej voľby buď opravou stroja alebo jeho časti, alebo výmenou stroja alebo jeho časti. Ak si odberateľ so súhlasom dodávateľa odstráni vady sám, je dodávateľ povinný nahradiť odberateľovi vynaložené náklady. Ak si odberateľ vadné plnenie ponechá bez vykonania opravy, je oprávnený požadovať primeranú zľavu.
§10
(1)
Ak porucha na stroji nastane počas záručnej doby, odberateľ oznámi dodávateľovi túto skutočnosť bez zbytočného odkladu. Dodávateľ je povinný do dvoch dní po prijatí zprávy vyslať pracovníkov na odstránenie vady.
(2)
O zistených vadách a o tom, ako sa vady prejavujú, sa spíše zápisnica, ktorú musí podpísať odberateľ a dodávateľ. Účastníci v nej uvedú, či ide o záručnú opravu, či sa oprava vykoná ihneď, prípadne dohodnú lehotu, v ktorej sa vady odstránia. Podpísaná zápisnica nahrádza reklamáciu.
(3)
Stroj, záručná oprava ktorého sa požaduje, môže sa rozobrať iba za prítomnosti dodávateľa alebo s jeho súhlasom. Ak ide o opravu väčšieho rozsahu, ktorú nemožno vykonať u odberateľa, je odberateľ povinný zaslať vadný stroj alebo jeho časť na vykonanie záručnej opravy na miesto určené dodávateľom. Náklady dopravy uhrádza dodávateľ.
(4)
Odberateľ sa môže s dodávateľom dohodnúť, že si menšie poruchy stroja opraví v záručnej dobe sám na náklad dodávateľa.
§11 Majetkové sankcie
(1)
Dodávateľ, ktorý je v omeškaní s vykonaním generálnej opravy alebo s vykonaním záručnej opravy stroja, prípadne jeho skupiny, je povinný zaplatiť odberateľovi penále 200 Kčs a za každý ďalší deň meškania 100 Kčs, najviac však 1000 Kčs.
(2)
Ak sa dodávateľ v ustanovenej lehote (§ 10 ods. 1) nedostaví na vykonanie záručnej opravy, je povinný zaplatiť odberateľovi 100 Kčs za každý deň meškania, najviac však 1000 Kčs.
(3)
Odberateľ, ktorý nepristaví stroj na opravu v dohodnutom čase, je povinný zaplatiť dodávateľovi penále 200 Kčs a za každý ďalší deň meškania 100 Kčs, najviac však 1000 Kčs.
(4)
Odberateľ, ktorý je v omeškaní s prevzatím opraveného stroja (§ 8 ods. 1), je povinný zaplatiť dodávateľovi penále vo výške 100 Kčs za každý deň meškania, najviac však 1000 Kčs.
Generálne opravy skupín (agregátov) strojov
§12
Generálna oprava skupín (agregátov) obsahuje operácie uvedené v § 6 ods. 1 písm. b) až g) a i).
§13
Na dodávku generálnych opráv skupín (agregátov) strojov sa obdobne vzťahujú ustanovenia § 2 až 5, § 7 ods. 2 a 3 a § 8 až 11.
Druhý oddiel
Technická údržba a opravy strojov
§14
(1)
Na vykonanie technickej údržby, prehliadok a opráv strojov sa uzavierajú zmluvy spravidla na celý rok. Návrh zmluvy predkladá odberateľ dodávateľovi, ktorý je povinný sa k nemu vyjadriť do jedného mesiaca.
(2)
Zmluva je uzavretá, len čo sa organizácie dohodnú o podstatných častiach zmluvy, t. j. o predmete, čase a o cene plnenia; za podstatnú sa považuje aj tá časť zmluvy, o ktorej pri rokovaní niektorá organizácia vyhlási, že dohoda o nej je podmienkou pre uzavretie zmluvy.
§15
Odstránenie bežných porúch strojov vzniknutých pri ich prevádzke si odberateľ zabezpečuje u dodávateľa (spravidla v strojovej a traktorovej stanici) písomnou, prípadne telefonickou alebo aj inak ústne urobenou objednávkou. V objednávke odberateľ uvedie názov a typ stroja a bližšie označí poruchy, ktoré sa majú odstrániť. Na základe potvrdenej objednávky je dodávateľ povinný vykonať opravu bežných porúch.
§16 Zodpovednosť za vady (záruka)
(1)
Záručná doba opráv strojov uvedených v § 14 sa ustanovuje na 3 mesiace a opráv strojov uvedených v § 15 na 1 mesiac odo dňa vykonania opravy. Pri sezónnych strojoch (obilné kombajny, sejacie stroje a pod.), oprava ktorých sa vykonala mimo sezóny, záručná doba začína plynúť odo dňa prvého nasadenia opravených strojov v bezprostredne nasledujúcej sezóne.
(2)
Ak počas záručnej doby nastane porucha na časti stroja, ktorá bola opravená, odberateľ oznámi dodávateľovi túto skutočnosť bez zbytočného odkladu. Dodávateľ je povinný do 24 hodín po prijatí zprávy vyslať pracovníkov na odstránenie vady.
§17
Na dodávku technickej údržby, prehliadok a opráv strojov sa obdobne vzťahujú ustanovenia § 3 a 4, § 8, § 9 ods. 2 až 5, § 10 ods. 2 a 3 a § 11.

Druhá časť | Poľné a zemné práce, chemizácia a iné poľnohospodárske práce

§18 Uzavieranie zmlúv
O dodávkach, ktorými sa zabezpečuje vykonanie poľných a zemných prác, chemizácie a iných poľnohospodárskych prác (ďalej len „poľnohospodárske práce“) na príslušný rok, odberateľ uzaviera s dodávateľom spravidla ročné zmluvy. K návrhu zmluvy je organizácia, ktorá ho dostala, povinná sa vyjadriť do 15 dní. S jednotnými roľníckymi družstvami sú strojové a traktorové stanice povinné zmluvy prerokovať v určených lehotách osobne.
§19 Podmienky vykonania prác
(1)
Zmluvy o dodávkach poľnohospodárskych prác sa spresňujú písomným dojednaním vždy 10 dní pred začatím jednotlivých sezón, prípadne akcií.
(2)
Na uľahčenie riadneho vykonania prác v agrotechnických lehotách je odberateľ povinný:
a)
vykonávať pravidelné prehliadky porastov s cieľom zistenia výskytu chorôb a škodcov a výskyt oznamovať dodávateľovi, prípadne s návrhom na potrebné opatrenia;
b)
označiť všetky prekážky v poli, ktoré by mohli byť príčinou porúch strojov a na závadu hladkému priebehu práce, včas pripraviť pozemky pre prácu strojov, aby nevznikli straty z čakania;
c)
včas obstarať dohodnuté materiály a dopraviť ich na pole;
d)
zabezpečiť plynulý odvoz poľnohospodárskych výrobkov od zberových strojov;
e)
v čase sezónnych prác umožniť bezodplatné bezpečné uskladnenie strojov dodávateľa;
f)
po dohode s dodávateľom zabezpečiť pre jeho pracovníkov stravovanie a ubytovanie za obdobných podmienok ako v závodnej jedálni; stravu podľa možnosti dodať až na pole.
§20
(1)
Odberateľ môže odmietnuť vykonanie nepotrebných dohodnutých poľnohospodárskych prác; je však - s výnimkou prípadu uvedeného v odseku 2 - povinný zaplatiť dodávateľovi majetkové sankcie podľa § 23 ods. 2 a nemôže sa zbaviť zodpovednosti za škodu spôsobenú odmietnutím týchto prác.
(2)
V prípade, že škodcovia alebo choroby sa neobjavujú v takom množstve, aby ohrozovali kultúry a chemická obrana je preto zbytočná, je dodávateľ povinný súhlasiť so zodpovedajúcou zmenou, prípadne so zrušením zmluvy na dodávku chemizačných prác za podmienky, že odberateľ oznámi uvedenú skutočnosť ihneď po zistení.
§21
(1)
Splnenie vykonaných poľnohospodárskych prác odberateľ potvrdzuje dodávateľovi písomne. Vady prác zrejmé už pri splnení je odberateľ povinný reklamovať ihneď pri ich prevzatí, inak právo zo zodpovednosti za tieto vady zaniká.
(2)
Vady prác pri ochrane rastlín, ktoré nie sú zrejmé už pri prevzatí prác, odberateľ musí reklamovať najneskôr do jedného týždňa po uplynutí lehoty účinnosti použitého prípravku, inak jeho právo zo zodpovednosti za tieto vady zaniká. Dodávateľ je povinný oznámiť odberateľovi vlastnosti použitého prípravku, rozsah a lehotu jeho účinnosti.
§22
Pri škodách spôsobených dodávkou vadných prác je dodávateľ povinný nahradiť aj to, čo by odberateľ (poľnohospodárska organizácia) pri pravidelnom priebehu veci dosiahol, keby nedošlo k vadnej dodávke (ušlý zisk).
§23
(1)
Ak dodávateľ nevykoná práce v dojednanej lehote, je povinný zaplatiť odberateľovi penále vo výške 10 % z ceny nevykonaných prác.
(2)
Ak odberateľ odmietne práce dojednané v zmluve alebo v jej doplnku (spresnení), je povinný zaplatiť dodávateľovi penále vo výške 10 % z ceny odmietnutých prác. Toto penále sa neplatí, ak ide o prípad uvedený v § 20 ods. 2.
(3)
Za vadné vykonanie dojednaných prác je dodávateľ povinný zaplatiť odberateľovi penále vo výške 10 % z ceny vadne vykonaných prác.

Tretia časť | Záverečné ustanovenia

§24
Organizácie sa nemôžu v zmluve dohodnúť odchylne od ustanovení § 7 ods. 2 a 3, § 21 a 22. V neprospech odberateľa sa nemôžu dohodnúť odchylne od ustanovení § 9 ods. 1, 3 a 5 a § 16 ods. 1.
§25
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. augustom 1967.
Námestník ministra lesného a vodného hospodárstva:

Ing. Hanus v. r.

Prvý námestník ministra poľnohospodárstva a výživy:

Václavů v. r.
1)
Zemnými prácami sa rozumejú melioračné úpravy poľnohospodárskych a lesných pozemkov, rozorávanie priekop, práce pri vykonávaní hospodársko-technických úprav poľnohospodárskych pozemkov a pod. Zemnými prácami podľa tejto vyhlášky však nie sú práce uvedené v ČSN 73 3050 - zemné práce.
2)
Technické podmienky sú uverejnené v osobitnej publikácii schválenej úpravou MPLH č. 53 628/1966.