Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva poľnohospodárstva a výživy, ktorou sa vydávajú vykonávacie predpisy k zákonu o poľovníctve 1967

59/1967 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.07.1967 do 10.02.1971
59
VYHLÁŠKA
Ministerstva poľnohospodárstva a výživy
z 31. mája 1967,
ktorou sa vydávajú vykonávacie predpisy k zákonu o poľovníctve
Ministerstvo poľnohospodárstva a výživy ustanovuje po dohode so zúčastnenými ústrednými úradmi a po prerokovaní s Československým poľovníckym sväzom podľa § 44 ods. 2 zákona č. 23/1962 Zb. o poľovníctve (ďalej len „zákon“):

Prvá časť

§1 Poľovnícke združenie (k § 4 zákona)
Činnosť poľovníckeho združenia a práva a povinnosti jeho členov sa spravujú stanovami.*)
§2 Poľovnícky aktivista (k § 4 ods. 2, § 38 ods. 1 zákona)
(1)
Okresný národný výbor môže z radov skúsených členov Československého poľovníckeho sväzu ustanoviť poľovníckych aktivistov, ktorých podľa potreby poverí kontrolou poľovníckeho hospodárenia v poľovných revíroch. Užívateľ poľovného revíru je povinný umožniť aktivistovi výkon jeho funkcie v poľovnom revíre a poskytnúť mu potrebné informácie a doklady.
(2)
Okresný národný výbor nepoveruje poľovníckych aktivistov kontrolou v poľovných revíroch, v ktorých výkon práva poľovníctva bol vyhradený podľa § 18 ods. 1 zákona a v poľovných revíroch organizácií v pôsobnosti Ministerstva národnej obrany.

Druhá časť

§3 Poľovnícky hospodár (k § 15 zákona)
(1)
Za poľovníckeho hospodára môže byť ustanovený československý občan, ktorý má platný poľovný lístok, preukáže, že už najmenej 5 rokov, aj keď nie po sebe idúcich, mal poľovný lístok a zloží skúšky pre poľovníckych hospodárov.**)
(2)
Poľovníckemu hospodárovi patrí najmä pripravovať plán poľovníckeho hospodárenia a poľovačky a dbať na jeho dodržiavanie, ďalej dozerať, aby sa právo poľovníctva vykonávalo podľa zásad riadneho poľovníckeho hospodárenia a aby bolo v súlade s predpismi o poľovníctve. Poľovnícky hospodár vykonáva aj potrebné opatrenia na záchranu úžitkovej zveri, najmä hniezdiacich jarabíc a bažantov.
(3)
Ak okresný národný výbor neschváli ustanoveného poľovníckeho hospodára, prípadne ak sa poľovnícky hospodár vzdá funkcie alebo ak bude z funkcie odvolaný, je užívateľ poľovného revíru povinný navrhnúť do 30 dní okresnému národnému výboru na schválenie nového poľovníckeho hospodára.

Tretia časť

Poľovnícka stráž (k § 20 zákona)
§4
(1)
Ako poľovnícka stráž môže byť ustanovený iba československý občan, ktorý má platný poľovnícky lístok a preukázal znalosť povinností a práv poľovníckej stráže vyplývajúcich zo zákona.
(2)
Poľovnícku stráž schvaľuje a berie do sľubu okresný národný výbor, v obvode ktorého je poľovný revír, pre ktorý sa má poľovnícka stráž ustanoviť.
§5
(1)
Poľovnícka stráž skladá sľub tohto znenia: „Sľubujem, že budem verný Československej socialistickej republike a veci socializmu, že budem vykonávať ochranu poľovníctva s najväčšou starostlivosťou, že budem ihneď hlásiť všetku škodu na chránenom majetku, ktorú zistím, a že sa budem vystríhať akéhokoľvek prekročenia svojich oprávnení.“
(2)
Po schválení ustanovenia poľovníckej stráže a vzatí do sľubu vydá okresný národný výbor osvedčenie. V osvedčení musí byť uvedený poľovný revír, pre ktorý bola poľovnícka stráž ustanovená. Pri výkone svojej činnosti musí mať poľovnícka stráž osvedčenie pri sebe a na požiadanie sa ním preukázať.
(3)
Okresný národný výbor vedie zoznam poľovníckych stráží, v ktorom sa uvedie meno a priezvisko, bydlisko poľovníckej stráže, poľovný revír, pre ktorý bola poľovnícka stráž ustanovená, dátum vzatia do sľubu a užívateľ poľovného revíru.
§6
(1)
Služobný odznak poľovníckej stráže je vyrobený z bieleho kovu a má tvar elipsy. Uprostred elipsy je štátny znak, ktorého výška je 5 cm a šírka 3,7 cm. V hornej časti obvodového pásu je nápis „Poľovnícka stráž“. Nosí sa na ľavej strane pŕs.
(2)
Služobný odznak vydá poľovníckej stráži okresný národný výbor.
§7
(1)
Užívateľ poľovného revíru je povinný oznámiť okresnému národnému výboru, že poľovnícka stráž prestala vykonávať v určenom poľovnom revíre svoju funkciu.
(2)
Poľovnícka stráž, ktorá prestala vykonávať svoju funkciu, je povinná bez meškania odovzdať okresnému národnému výboru osvedčenie a služobný odznak.

Štvrtá časť

Bažantnice (k § 8, § 18 ods. 2 zákona)
Uznané bažantnice
§8
Uznanú bažantnicu možno zriadiť iba v častiach poľovného revíru, kde sú vhodné podmienky pre chov bažantov, najmä vhodné zloženie porastov; pritom výmera lesných poľovných pozemkov alebo remíz musí mať aspoň 25 ha.
§9
(1)
V žiadosti o uznanie bažantnice užívateľ poľovného revíru uvedie miesto a bližšie označenie poľovných pozemkov, na ktorých sa má uznaná bažantnica zriadiť, akú má mať výmeru, ako aj dôvody na jej zriadenie.
(2)
Na zabezpečenie podmienok pre zriadenie uznanej bažantnice okresný národný výbor vykoná potrebné miestne vyšetrenie za účasti organizácie, ktorej patrí v poľovnom revíre právo poľovníctva, užívateľa poľovného revíru (poľovníckeho hospodára), zástupcu okresného výboru Československého poľovníckeho sväzu a užívateľa lesa, ktorému sa pred rozhodnutím o priznaní bažantnice musí dať možnosť vyjadriť sa k zamýšľanému opatreniu z hľadiska lesného hospodárstva.
§10
(1)
V rozhodnutí o uznaní bažantnice okresný národný výbor určí obvod bažantnice, jej výmeru a podmienky, za ktorých sa bažantnica uznáva.
(2)
Ak susedí uznávaná bažantnica s cudzími poľovnými pozemkami, môže okresný národný výbor zaokrúhliť poľovný revír v záujme takejto bažantnice, prípadne k poľovnému revíru pričleniť tieto pozemky v rozsahu nevyhnutnom pre zabezpečenie úspešného chovu bažantov.
§11
Ak je uznaná bažantnica zriadená z dôvodov všeobecného záujmu a ak to bude nevyhnutne potrebné na jej obhospodarovanie, Ministerstvo poľnohospodárstva a výživy obmedzí, prípadne si vyhradí výkon práva poľovníctva (§ 18 ods. 1 zákona) na poľovných pozemkoch susediacich s bažantnicou.
§12
Užívateľ poľovného revíru je povinný podať do jedného mesiaca od uznania bažantnice okresnému národnému výboru žiadosť o nové zaradenie poľovného revíru do akostnej triedy.
§13
Lesný hospodársky plán pre les, v ktorom je zriadená uznaná bažantnica, treba v súlade s predpismi o hospodárskej úprave lesov*) upraviť tak, aby bol umožnený intenzívny chov bažantov. Ťažba dreva sa musí vykonať vždy najneskôr do konca februára a drevo treba odviezť do konca marca.
§14
Užívateľ poľovného revíru označí obvod uznanej bažantnice na vhodných miestach tabuľkami. V dobe hniezdenia, t. j. od 1. apríla do 30. júna, je vstup do bažantnice s výnimkou ciest zakázaný; zákaz sa nevzťahuje na osoby zamestnané v bažantnici, osoby vykonávajúce dozor nad obhospodarovaním bažantnice, ako aj na užívateľov pozemkov ležiacich v obvode bažantnice.
§15
Evidenciu uznaných bažantníc vedie okresný národný výbor.
§16 Samostatné bažantnice
Pri uznávaní samostatných bažantníc (§ 8 zákona) obdobne platia ustanovenia o uznaných bažantniciach.

Piata časť

Hlásenie uvoľnených poľovných revírov a zmeny poľovných revírov (k § 14, § 17 ods. 2 zákona)
§17
Socialistická organizácia, ktorej patrí právo poľovníctva v poľovnom revíre, ohlási okresnému národnému výboru a v odpise okresnému výboru Československého poľovníckeho sväzu do konca júna každého kalendárneho roku prípady, v ktorých zmluva o postúpení výkonu práva poľovníctva zanikne koncom roka a s doterajším užívateľom poľovného revíru sa neuzavrie nová zmluva; inak je povinná ihneď ohlásiť prípady, v ktorých zmluva zanikne predčasne.
§18
(1)
Socialistická organizácia, ktorá získa do svojej správy alebo užívania poľovné pozemky začlenené doteraz do jedného alebo viacerých poľovných revírov, môže, ak tieto pozemky spĺňajú, či už samostatne alebo spolu s inými poľovnými pozemkami tejto organizácie podmienky pre uznanie poľovného revíru (§ 5 a 6 zákona), požiadať okresný národný výbor o uznanie takého poľovného revíru. Žiadosť musí podať najneskôr do jedného mesiaca po zániku prvej zo zmlúv o postúpení výkonu práva poľovníctva v poľovnom revíre, ktorý tvoria aj uvedené poľovné pozemky. Ak však ide o zánik zmluvy uplynutím doby, musí sa žiadosť podať najneskôr do 30. júna toho roku, keď zmluva zanikla.
(2)
K žiadosti socialistická organizácia priloží tieto doklady:
a)
dva jednoduché situačné náčrtky v mierke 1:25 000 zachycujúce poľovné pozemky a nimi obklopené alebo s nimi susediace nepoľovné pozemky, komunikačnú sieť a vodné toky,
b)
údaje o výmere poľovných pozemkov, ktoré má socialistická organizácia v správe alebo v užívaní, urobené podľa výpisu z evidencie nehnuteľností; uvedené údaje musí si dať socialistická organizácia potvrdiť stredisku geodézie, v obvode ktorého ležia poľovné pozemky. Údaje o výmere lesných poľovných pozemkov opatrené dátumom a číslom schválenia lesného hospodárskeho plánu krajským národným výborom, prípadne Ministerstvom lesného a vodného hospodárstva nahrádzajú potvrdenia strediska geodézie.
(3)
V rozhodnutí o uznaní poľovného revíru okresný národný výbor uvedie popri organizácii, ktorej patrí v poľovnom revíre právo poľovníctva, aj hranice poľovného revíru a jeho výmeru. Súčasne urobí potrebné opatrenia ohľadne zvyšujúcich poľovných pozemkov dotknutých poľovných revírov.

Šiesta časť

§19 Ochrana poľovníctva (§ 22, § 23 zákona)
Na zabránenie škôd spôsobovaných na zveri v dobe hniezdenia a kladenia mláďat pri kosení krmovín užívatelia mechanizačných prostriedkov na kosenie krmovín sú povinní používať účinné plašidlá zveri. Užívatelia poľovných pozemkov sú povinní oznámiť aspoň tri dni vopred začatie kosby sena a kosenia krmovín užívateľovi poľovného revíru, aby poľovnícky hospodár mohol urobiť opatrenia potrebné na záchranu zveri. Užívateľa poľovného revíru obdobne upovedomia o čase a mieste, kde sa budú vykonávať v nočnom čase poľnohospodárske práce (orba, smykovanie a pod.).

Siedma časť

Poľovný lístok a povolenka na poľovačku (k § 31 zákona)
Poľovný lístok
§20
(1)
Poľovný lístok oprávňuje držať a nosiť zbrane v ňom uvedené.
(2)
Poľovné lístky sa vydávajú
a)
na jeden alebo na tri kalendárne roky pre československých občanov,
b)
na jeden kalendárny rok pre poslucháčov odborných škôl, na ktorých sú vychovávaní poľovníci z povolania,
c)
na tri kalendárne roky pre poľovníkov a lesníkov z povolania,
d)
na jeden kalendárny rok alebo na jeden mesiac pre cudzincov.
§21
(1)
Žiadosť o vydanie poľovného lístka sa podáva na predpísanom tlačive. Žiadateľ musí k žiadosti pripojiť tieto doklady:
a)
výpis z registra trestov vydaný v čase nie dlhšom ako tri mesiace pred podaním žiadosti,
b)
preukaz, že je členom Československého poľovníckeho sväzu,
c)
fotografiu z poslednej doby,
d)
preukaz, že už mal poľovný lístok pre československých občanov, alebo
- zložil skúšku z poľovníctva alebo
- absolvoval (vrátane výučby poľovníctva) odbornú lesnícku školu najmenej na úrovni lesníckej majstrovskej školy (bývalej hájnickej školy) alebo zložil skúšku z poľovníctva na lesníckom odbornom učilišti, na ktorom bolo povolené vyučovať poľovníctvo, alebo
- absolvoval poľnohospodársku technickú alebo poľnohospodársku vysokú školu, na ktorej bolo povolené vyučovať poľovníctvo a zložil skúšku z poľovníctva na tejto škole alebo
- zložil vyššiu odbornú poľovnícku skúšku, skúšku pre poľovníkov z povolania, skúšku pre odborných lesných hospodárov, ustanovovaciu skúšku alebo štátnu lesnícku skúšku,
e)
potvrdenie zamestnávateľa, že žiadateľ je lesníkom a poľovníkom z povolania, ak žiada o vydanie trojročného lístka podľa § 20 ods. 2 písm. c), alebo potvrdenie školy, že je jej poslucháčom, ak žiada o vydanie poľovného lístku podľa § 20 ods. 2 písm. b),
f)
preukaz, že uzavrel na dobu platnosti poľovného lístku poistenie proti následkom zákonnej zodpovednosti z výkonu práva poľovníctva.
(2)
Preukazy podľa odseku 1 písm. a), b) a d) sa nepripájajú k žiadostiam o vydanie poľovného lístku pre cudzincov.
(3)
Ak ide o vydanie poľovného lístku s dobou platnosti na tri kalendárne roky, žiadateľ musí predložiť doklady podľa odseku 1 písm. b) a e) platné na dobu, na ktorú sa má poľovný lístok vydať; u poľovníkov a lesníkov z povolania stačí, ak tieto doklady predložia na dobu jedného roku.
(4)
Poľovný lístok pre poslucháčov stredných a vysokých odborných škôl, na ktorých sú vychovávaní poľovníci z povolania, sa vydáva žiakom lesníckych škôl (najmenej na úrovni lesníckych majstrovských škôl) až po zložení skúšky z predmetu poľovníctva a oprávňuje ich, pokiaľ sú mladší ako 18 rokov, vykonávať právo poľovníctva len za sprievodu poľovníkov z povolania alebo učiteľov poľovníctva na takýchto školách.
(5)
Platnosť poľovného lístku sa predlžuje, ak žiadosť o jeho predĺženie bola podaná pred uplynutím roku, do konečného vybavenia žiadosti, najdlhšie však do 31. marca budúceho roku. K žiadosti o predĺženie musia sa priložiť doklady uvedené v odseku 1 s výnimkou fotografie.
§22
Poľovný lístok sa musí odoprieť osobám
a)
ktoré ešte nemajú 18 rokov, okrem poslucháčov odborných škôl, na ktorých sú vychovávaní poľovníci z povolania,
b)
ktoré súd úplne alebo len v obmedzenom rozsahu zbavil spôsobilosti na právne úkony pre duševnú chorobu alebo pre nadmerné požívanie alkoholických nápojov,
c)
ktoré pre telesné alebo duševné vady nie sú spôsobilé bezpečne ovládať poľovnú zbraň,
d)
ktoré nie sú členmi Československého poľovníckeho sväzu (s výnimkou cudzincov) alebo ktoré nie sú poistené proti následkom zákonnej zodpovednosti z výkonu práva poľovníctva,
e)
ktoré boli právoplatne odsúdené pre úmyselný trestný čin na nepodmienečný trest odňatia slobody alebo pre trestný čin proti životu a zdraviu spáchaný neopatrným zaobchádzaním so strelnou zbraňou, pokiaľ tieto odsúdenia neboli právoplatne zahladené.
§23
Poľovný lístok sa môže odoprieť osobám
a)
ktoré sa v posledných troch rokoch dopustili priestupku proti predpisom o zbraniach, strelive a výbušninách, proti predpisom na ochranu poľovníctva alebo proti predpisom na ochranu prírody,
b)
ktoré zneužili povolenku na poľovačku,
c)
ktoré nemajú trvalý pobyt na území Československej socialistickej republiky,
d)
ktoré nie sú československými občanmi,
e)
proti ktorým Československý poľovnícky sväz (jeho organizačné zložky) podal námietky poľovníckeho rázu; žiadateľovi sa musí dať možnosť, aby sa k týmto námietkam vyjadril,
f)
proti ktorým sa začalo súdne konanie pre trestný čin, pri ktorom má odsúdenie za následok, že vydanie poľovného lístku sa musí odoprieť.
§24
(1)
Okresný národný výbor odoberie poľovný lístok,ak dodatočne zistí takú okolnosť, pre ktorú by sa vydanie poľovného lístku muselo odoprieť podľa § 22, alebo ak taká okolnosť vznikne po jeho vydaní.
(2)
Okresný národný výbor môže odobrať poľovný lístok, ak dodatočne zistí takú okolnosť, pre ktorú by sa vydanie poľovného lístku mohlo odoprieť podľa § 23 alebo taká okolnosť vznikne po jeho vydaní.
§25
Skúšky z poľovníctva uchádzačov o prvý poľovný lístok sa vykonávajú na okresnom národnom výbore Československého poľovníckeho sväzu podľa skúšobného poriadku.*)
§26 Povolenka na poľovačku
(1)
Pri spoločných poľovačkách môže užívateľ poľovného revíru vydať jednu povolenku pre všetkých účastníkov poľovačky.
(2)
Povolenku na poľovačku pižmovej ondatry v objektoch štátneho rybárstva užívatelia poľovných revírov vydávajú predovšetkým pracovníkom národných podnikov štátneho rybárstva.

Ôsma časť

§27 Náhrada škôd spôsobených medveďom (k § 34 ods. 3 zákona)
(1)
Škodu, ktorú spôsobí na včelstvách a domácom zvieratstve medveď, uhrádza štát.
(2)
Poškodený musí číselne vyjadrenú požiadavku na úhradu škody do troch dní odo dňa, keď škoda vznikla, písomne uplatniť na miestnom národnom výbore, v obvode ktorého bola škoda spôsobená, inak stráca nárok na jej náhradu.
(3)
Miestny (mestský) národný výbor, na ktorom sa požiadavka na náhradu škody uplatnila, ju vyšetrí a so svojím vyjadrením zašle okresnému národnému výboru.
(4)
Okresný národný výbor po prerokovaní s okresným výborom Československého poľovníckeho sväzu rozhodne o primeranej náhrade škody; náhradu prizná, ak poškodený preukáže, že ku škode došlo bez jeho zavinenia, a ak ide o škody na domácom zvieratstve, bez zavinenia osoby, ktorej bolo zviera zverené do opatrovania.

Deviata časť | Záverečné ustanovenia

§28
Zrušuje sa vyhláška Ministerstva poľnohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva č. 24/1962 Zb., ktorou sa vydávajú vykonávacie predpisy k zákonu o poľovníctve (vrátane príloh).
§29
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. júlom 1967.
Minister:

Mestek v. r.
*)
Vzorové stanovy vydalo Ministerstvo poľnohospodárstva a výživy a sú uverejnené vo Vestníku Ministerstva poľnohospodárstva a výživy čiastka 21/1967.
**)
Skúšobný poriadok pre skúšku pre poľovníckych hospodárov vydalo Ministerstvo poľnohospodárstva a výživy a je uverejnený vo Vestníku Ministerstva poľnohospodárstva a výživy čiastka 21/1967.
*)
Vyhláška č. 17/1961 Zb., ktorou sa vydávajú vykonávacie predpisy k lesnému zákonu.
*)
Skúšobný poriadok pre skúšky z poľovníctva vydalo Ministerstvo poľnohospodárstva a výživy a je uverejnený vo Vestníku Ministerstva poľnohospodárstva a výživy čiastka 21/1967.