Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva financií a Ústrednej rady odborov o pobádacích fondoch a financovaní niektorých výdavkov v rozpočtových a príspevkových organizáciách. 2024

Znenie účinné: od 19.11.1968
Časové verzie:
2/1967 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 19.11.1968
2
VYHLÁŠKA
Ministerstva financií a Ústrednej rady odborov
zo 6. januára 1967
o pobádacích fondoch a financovaní niektorých výdavkov v rozpočtových a príspevkových organizáciách
Ministerstvo financií podľa § 391 ods. 2 Hospodárskeho zákonníka č. 109/1964 Zb., podľa § 20 ods. 1 písm. a) zákona č. 8/1959 Zb., ktorým sa ustanovujú základné pravidlá o štátnom rozpočte a o hospodárení s rozpočtovými prostriedkami, a v oblasti rozvoja iniciatívy a starostlivosti o pracujúcich Ústredná rada odborov podľa článku 25 uznesenia IV. všeodborového sjazdu, príloha zákona č. 37/1959 Zb. o postavení závodných výborov základných organizácií Revolučného odborového hnutia v znení prílohy Revolučného odborového hnutia v znení prílohy Zákonníka práce č. 65/1965 Zb., ustanovujú:
§7 Činnosť základnej organizácie ROH
(1)
Organizácia poskytuje pre politicko-výchovnú a organizačnú činnosť základnej organizácii ROH bezodplatne nevyhnutné miestnosti, ich potrebné vybavenie, vykurovanie, osvetlenie a upratovanie.
Výdavky na vykurovanie, osvetlenie, upratovanie a úhradu za užívanie miestnosti organizácia uhrádza v rámci svojho rozpočtu.
(2)
Ak organizácia nemá vhodné miestnosti pre schôdze, konferencie, školenia alebo aktívy základnej organizácie ROH a jej orgánov a zariadení vo vlastnom objekte, organizácia po dohode so závodným výborom ROH zabezpečí náhradné miestnosti.
§8 Úhrada nákladov na prevádzku kultúrnych zariadení
(1)
Kultúrnym zariadením sa rozumejú závodné kluby, červené kútiky, odborové knižnice, výrobno-technické kabinety, kultúrne strediská v internátoch.
(2)
Organizácia uhrádza v rámci svojho rozpočtu výdavky spojené s opravami a udržiavaním nehnuteľností a hnuteľností a výdavky na technickú prevádzku kultúrneho zariadenia (napr. vykurovanie, elektrický prúd, vodu, paru, plyn, náklady na upratovanie a osobné náklady na pracovníkov organizácie, ktorí tieto práce obstarávajú: domovníkov, údržbárov, kuričov, upratovačky a pod.); pritom nerozhoduje, či ide o majetok organizácie alebo o majetok ROH.
§9 Rekreačné zariadenia
(1)
Rekreačným zariadením sa rozumejú rekreačné strediská, chaty, stanové tábory a pionierske tábory.
(2)
Organizácia uhrádza výdavky spojené s opravami rekreačných zariadení a osobné výdavky na stálych pracovníkov organizácie, zamestnávanie ktorých je potrebné a účelné na ochranu rekreačných zariadení. Uvedené výdavky uhrádza v rámci svojho rozpočtu.
§11
(1)
Zrušuje sa vyhláška č. 114/1961 Zb. o pobádacích fondoch pracujúcich.
(2)
Pre organizácie, v ktorých sa zavedie pobádací fond, neplatí vyhláška č. 10/1960 Zb. o poskytovaní príspevku vedením závodu na úhradu nákladov činnosti základnej organizácie ROH a vyhláška č. 122/1960 Zb. o poskytovaní prostriedkov a o uhradzovaní nákladov na činnosť základných organizácií ROH v organizáciách štátneho socialistického sektora.
(3)
Touto vyhláškou nie sú dotknuté:
a)
vyhláška č. 39/1966 Zb. o vedľajšej hospodárskej činnosti na niektorých školách poskytujúcich stredné a vyššie vzdelanie a v niektorých iných školských zariadeniach,
b)
smernice Ministerstva školstva a kultúry pre činnosť vysokých škôl a ich účelových zariadení podľa § 5 ods. 2 zákona o vysokých školách (Vestník Ministerstva školstva a kultúry, ročník 1966, strana 137).
§12
Ministerstvo financií môže zo závažných dôvodov povoliť výnimky z ustanovení tejto vyhlášky.
§13
Táto vyhláška nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Predseda Ústrednej rady odborov:

v z. Hlavička v. r.

Minister financií:

Dvořák v. r.
*)
Pozri však ustanovenie § 10 ods. 2.
**)
Zdrojom fondu nie sú príjmy z vedľajšej hospodárskej činnosti na niektorých školách, ktorá je upravená vyhláškou č. 39/1966 Zb.
***)
Podiel do pobádacieho fondu z usporených neinvestičných prostriedkov, ako aj podiel z nadplánovaných príjmov sa poskytuje ako výdavok ako výdavok z prevádzkových prostriedkov (finančné výdavky, podiely pobádacím fondom).
+)
Pri zisťovaní úspor a príjmov nad schválený rozpočet treba vychádzať z príslušných ustanovení smerníc Ministerstva financií č. 117/59950/1960 o hospodárení s rozpočtovými prostriedkami (Vestník Ministerstva financií č. 17-18/1960).
++)
O použití úspor v mzdovom fonde na odmeny pracovníkom platí vyhláška Štátnej komisie pre financie, ceny a mzdy o poskytovaní odmien pracovníkom rozpočtových organizácií č. 78/1966 Zb.
*)
Podiel do pobádacieho fondu z usporených neinvestičných prostriedkov, ako aj podiel z nadplánovaných príjmov sa poskytuje ako výdavok z prevádzkových prostriedkov (finančné výdavky, podiely pobádacím fondom).
**)
Pri zisťovaní úspor a príjmov nad schválený rozpočet treba vychádzať z príslušných ustanovení smerníc Ministerstva financií č. 17/59950/1960 o hospodárení s rozpočtovými prostriedkami (Vestník Ministerstva financií č. 17-18/1960).
***)
Vymedzenie náhodných príjmov je uvedené v rozpočtovej skladbe za príslušný rok.
+)
Napr. vyhláška č. 103/1966 Zb. o financovaní neinvestičných potrieb rozvoja vedy a techniky a obdobných činností.
++)
Peňažné odmeny z pobádacieho fondu nemôžu sa priznať pracovníkom, ktorým sa priznala odmena z tohto istého titulu podľa iných predpisov.
+++)
Zákon č. 52/1966 Zb. o osobnom vlastníctve bytov.
*)
Na osobitnom odvetví určenom rozpočtovou skladbou pre príslušný rok.