Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva financií o vykonávaní periodických revízií hospodárenia

Znenie účinné: od 01.01.1968 do 27.12.1971 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 163/1971 Zb.

121/1967 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1968 do 27.12.1971
121
VYHLÁŠKA
Ministerstva financií
zo 6. decembra 1967
o vykonávaní periodických revízií hospodárenia
Ministerstvo financií ustanovuje podľa § 391 ods. 2 Hospodárskeho zákonníka č. 109/1964 Zb., podľa § 18 zákona č. 8/1959 Zb., ktorým sa ustanovujú základné pravidlá o štátnom rozpočte a o hospodárení s rozpočtovými prostriedkami:
§1 Predmet a rozsah úpravy
(1)
Táto vyhláška upravuje vykonávanie periodických revízií hospodárenia v štátnych hospodárskych organizáciách, rozpočtových a iných štátnych organizáciách, štátnych fondoch a v organizáciách zahraničného obchodu.
(2)
Táto vyhláška sa nevzťahuje na vykonávanie periodických revízií hospodárenia vo vnútropodnikových útvaroch organizácií (odsek 1), o ktorých rozhodujú ich riaditelia (vedúci organizácií).
(3)
Vykonávanie finančno-daňových revízií v oblasti vzťahov organizácií k štátnemu rozpočtu sa spravuje osobitnými predpismi.*)
§2 Pôsobnosť revíznych orgánov
(1)
Periodické revízie hospodárenia vykonávajú
a)
orgány hospodárskeho riadenia**) vo všetkých nimi priamo riadených štátnych hospodárskych, rozpočtových a iných štátnych organizáciách a v organizáciách zahraničného obchodu,
b)
orgány poverené kontrolou hospodárenia podľa osobitných predpisov.***)
(2)
Pôsobnosť národných výborov pri vykonávaní revízií hospodárenia národných výborov nižšieho stupňa a organizácií riadených alebo spravovaných národnými výbormi je ustanovená zákonom o národných výboroch.†)
(3)
Periodické revízie hospodárenia na ministerstvách, ústredných úradoch a orgánoch a na krajských národných výboroch vykonáva Ministerstvo financií (na Slovensku Povereníctvo Slovenskej národnej rady pre financie).††)
§3 Periodicita a zameranie periodických revízií hospodárenia
(1)
V štátnych hospodárskych organizáciách a v organizáciách zahraničného obchodu sa periodické revízie hospodárenia vykonávajú
a)
každoročne so zameraním na preskúmanie
- správnosti ročnej účtovnej uzávierky,
- správnosti účtovníctva po obsahovej stránke,
- oprávnenosti docielených finančných výhod z hľadiska plnenia záväzných úloh a záväzných limitov,†††)
b)
najmenej raz za tri roky so zameraním na preskúmanie
- uplatňovania ekonomických nástrojov, najmä cien a miezd, a ich súladu s uspokojovaním potrieb spoločnosti,
- stavu správy a ochrany národného majetku a majetku organizácií zahraničného obchodu.
(2)
V rozpočtových, iných štátnych organizáciách a štátnych fondoch sa periodické revízie hospodárenia vykonávajú najmenej raz za tri roky so zameraním na preskúmanie
- účelnosti a hospodárnosti vynakladania rozpočtových prostriedkov, odhaľovania a využívania rozpočtových zdrojov a rezerv, dodržiavania predpisov o hospodárení s rozpočtovými prostriedkami a predpisov o pobádacích fondoch, dodržiavania plánovacej a rozpočtovej disciplíny a na zistenie, či hospodárenie s rozpočtovými prostriedkami sa neviedlo na úkor plnenia hlavných úloh organizácie,
- správnosti účtovných výkazov,
- správnosti účtovníctva po obsahovej stránke,
- stavu správy a ochrany národného majetku.
(3)
Ďalšie zameranie periodických revízií hospodárenia revidujúce orgány určia podľa potreby.
§4 Dohľad nad vykonávaním periodických revízií hospodárenia a využívaním ich výsledkov
(1)
Riadiace orgány vyšších stupňov vykonávajú dohľad nad revíznou činnosťou podriadených orgánov a organizácií a využívajú jej výsledky vo vlastnej kontrolnej činnosti.
(2)
Ministerstvo financií metodicky riadi a sleduje vykonávanie periodických revízií hospodárenia (na Slovensku za spolupráce Povereníctva Slovenskej národnej rady pre financie).
§5 Oprávnenia a povinnosti revidujúcich orgánov
(1)
Revidujúce orgány pri vykonávaní periodických revízií hospodárenia sú oprávnené uskutočňovať všetky úkony potrebné na vykonanie revízií.
(2)
Vedúci organizácií a ostatní nimi splnomocnení pracovníci sú povinní na požiadanie poskytnúť revidujúcim orgánom všetku pomoc, najmä podávať požadované vysvetlenia, predložiť požadované písomnosti, účtovné a iné podklady, materiály o kontrolách, revíziách a inšpekciách vykonávaných aj inými orgánmi.
(3)
Revidujúce orgány sú povinné zachovávať štátne, hospodárske a služobné tajomstvo o veciach, o ktorých sa dozvedeli pri svojej činnosti. Táto povinnosť trvá i po skončení pracovného pomeru príslušného pracovníka.
(4)
Organizácia je povinná vykonať opatrenia na odstránenie závad zistených periodickou revíziou hospodárenia v lehote dohodnutej s revidujúcim orgánom, prípadne v termíne určenom nadriadeným orgánom.
§6 Oznamovacia povinnosť
Organizácie sú povinné o závažných skutočnostiach zistených pri periodických revíziách upovedomiť orgány, ktorým patrí v takýchto prípadoch robiť príslušné opatrenia podľa osobitných predpisov.
§7 Vykonávanie periodických revízií hospodárenia revíznymi poradenskými organizáciami
Revidujúce orgány môžu dať vykonať periodickú revíziu hospodárenia revíznou poradenskou organizáciou; v tom prípade sa táto revízia považuje za revíziu revidujúceho orgánu. Pre vykonávanie periodických revízií hospodárenia revíznymi poradenskými organizáciami platia obdobné ustanovenia o oprávneniach a povinnostiach revidujúcich orgánov (§ 5).
§8 Záverečné ustanovenia
(1)
Ministerstvo financií môže zo závažných dôvodov povoliť výnimky z ustanovenia § 3.
(2)
Vyhláška nadobúda účinnosť 1. januárom 1968.*)
Prvý námestník ministra:

Ing. Lér, CSc., v. r.
*)
Vládne nariadenie č. 107/1967 Zb. o zabezpečení vzťahov organizácií k štátnemu rozpočtu.
**)
§ 4 vládneho nariadenia č. 100/1966 Zb. o plánovitom riadení národného hospodárstva.
***)
Napr. kontrola hospodárenia štátnych fondov.
†)
§ 27 a 28 zákona č. 69/1967 Zb. o národných výboroch.
††)
*)
Pravidlá pre vykonávanie periodických revízií hospodárenia schválené uznesením vlády č. 481 z 8. októbra 1965 a uverejnené pod č. 112/1965 Zb. s výnimkou ustanovení upravujúcich schvaľovanie ročných výsledkov hospodárenia strácajú platnosť 1. januárom 1968 na základe uznesenia vlády č. 72 z 15. marca 1967 vyhláseného opatrením predsedu Ústrednej komisie ľudovej kontroly z 12. apríla 1967 č. 43/1967 Zb.