Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vládne nariadenie ozabezpečení vzťahov organizácií k štátnemu rozpočtu

Znenie účinné: od 01.07.1969 do 30.06.1970 Neplatné znenie pre dnes

Predpis bol zrušený predpisom 115/1970 Zb.

Predpis bol zrušený predpisom 33/1970 Zb.

107/1967 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.07.1969 do 30.06.1970
107
VLÁDNE NARIADENIE
zo 17. novembra 1967
o zabezpečení vzťahov organizácií k štátnemu rozpočtu
Vláda Československej socialistickej republiky podľa § 9 zákona č. 83/1966 Zb. o štvrtom päťročnom pláne rozvoja národného hospodárstva Československej socialistickej republiky, podľa § 18 zákona č. 8/1959 Zb., ktorým sa ustanovujú základné pravidlá o štátnom rozpočte a o hospodárení s rozpočtovými prostriedkami, na vykonanie ustanovenia § 23 ods. 2 zákona č. 69/1967 Zb. o národných výboroch a opierajúc sa o doterajšie predpisy o národných výboroch nariaďuje:
ČASŤ I
Finančné vzťahy k štátnemu rozpočtu
§1
(1)
Národné výbory ako orgány štátnej správy sa bezprostredne a aktívne podieľajú na vykonávaní jednotnej finančnej politiky štátu, na správe a kontrole príjmov a výdavkov štátneho rozpočtu. Túto svoju činnosť zameriavajú predovšetkým na upevňovanie finančných vzťahov organizácií k ústrednému rozpočtu a tým prispievajú k rovnovážnemu vývoju národného hospodárstva.
(2)
Na dosiahnutie tohto cieľa národné výbory najmä kontrolujú, ako ústredne riadené hospodárske, družstevné a ostatné organizácie plnia svoje povinnosti uložené im osobitnými predpismi upravujúcimi vzťahy k štátnemu rozpočtu.
(3)
Národné výbory pri výkone tejto svojej pôsobnosti (odsek 1 a 2) sústavne sa starajú o prehlbovanie a upevňovanie finančnej politiky v oblasti štátnych financií. Súčasne poskytujú organizáciám, pokiaľ ide o ich vzťah k ústrednému rozpočtu, odbornú pomoc s cieľom predchádzať vzniku nedostatkov a závad.
§2
(1)
Okresné národné výbory vykonávajú správu a kontrolu dane z obratu a ostatných daní a poplatkov idúcich do ústredného rozpočtu.
(2)
Okresné národné výbory vykonávajú v organizáciách kontrolu
a)
vykonávania a platenia odvodov do ústredného rozpočtu*) a na osobitné účty odvodov,
b)
spôsobu používania finančných nástrojov na úseku zahraničného obchodu,
c)
používania dotácií a subvencií zo štátneho rozpočtu a plnenia povinností vyplývajúcich z iných vzťahov k štátnemu rozpočtu.
(3)
Okresné národné výbory plnia ďalšie úlohy, ktoré im ukladá zákon na úseku vzťahov organizácií k štátnemu rozpočtu.
§3
Krajské národné výbory riadia v oblasti zabezpečovania vzťahov organizácií k štátnemu rozpočtu okresné národné výbory a metodicky i odborne im pomáhajú. Ministerstvo financií v zložitých prípadoch s prihliadnutím na hľadiská účelnosti a hospodárnosti vykonáva kontrolu finančných vzťahov na niektorých úsekoch uvedených v § 2.
§4 Finančno-daňové revízie
(1)
Národné výbory vykonávajú v organizáciách v rámci svojej kontrolnej právomoci finančno-daňové revízie.
(2)
Revízie sú zamerané na plnenie daňových a iných finančných vzťahov k štátnemu rozpočtu a dodržiavanie zásad štátnej finančnej politiky bez toho, že by zasahovali do právomoci vedenia organizácií pri ich socialistickom podnikaní.
§5
(1)
Pre výkon úloh uvedených v § 1 až 4 okresné a krajské národné výbory zriaďujú odbory štátnych financií.
(2)
Vedúci odborov štátnych financií krajských národných výborov sú ustanovovaní (odvolávaní) po prerokovaní s ministrom financií (na Slovensku s povereníkom Slovenskej národnej rady pre financie); vedúci odborov štátnych financií okresných národných výborov sú ustanovovaní (odvolávaní) po prerokovaní s vedúcimi týchto odborov krajských národných výborov.
§6 Pôsobnosť Ministerstva financií a povereníka Slovenskej národnej rady pre financie
(1)
Riadenie výkonu štátnej správy na úseku štátnych financií a ich kontroly patrí Ministerstvu financií, ktoré sa pri tejto pôsobnosti opiera o úzku spoluprácu s národnými výbormi a najmä s ich finančnými orgánmi.
(2)
Ministerstvo financií vykonáva podľa potrieb štátneho rozpočtu, prípadne na podnet národných výborov alebo z iných závažných dôvodov kontrolu finančných vzťahov organizácií a finančno-daňové revízie (§ 4) podľa tohto nariadenia prostredníctvom svojich orgánov.
(3)
Ministerstvo financií po dohode s príslušnými ústrednými orgánmi a po prerokovaní s národnými výbormi určí okruh organizácií, v ktorých kontrolnú a revíznu činnosť vykonáva výlučne prostredníctvom svojich orgánov.
(4)
Povereník Slovenskej národnej rady pre financie riadi podľa zásadných smerníc ministra financií výkon štátnej správy na úseku štátnych financií a ich kontroly vykonávanej národnými výbormi na Slovensku a prostredníctvom svojich orgánov vykonáva kontroly a revízie v organizáciách, na ktorých sa dohodne s ministrom financií.
ČASŤ II
Spoločné ustanovenia
§7 Oprávnenia kontrolných orgánov
(1)
Kontrolné orgány, ktoré vykonávajú kontrolu finančných vzťahov a finančno-daňové revízie, sú oprávnené vykonávať všetky úkony potrebné na vykonanie kontrol a revízií, najmä vstupovať do všetkých miestností, zariadení a priestorov kontrolovanej organizácie, zabezpečiť preverovaný materiál, prípadne vziať ho do úschovy, ak je nebezpečenstvo, že sa stratí alebo zavlečie, a ak tomu nebráni dôležitý všeobecný záujem.
(2)
Vedúci organizácií a ostatní nimi splnomocnení pracovníci sú povinní na požiadanie poskytnúť kontrolným orgánom všetku pomoc, najmä predložiť požadované písomnosti, účtovné a iné podklady, plány a materiály o previerkach, revíziách a inšpekciách všetkých druhov vykonaných aj inými orgánmi.
(3)
Vedúci a ostatní pracovníci organizácie sú povinní podávať kontrolným orgánom požadované vysvetlenia.
(4)
Kontrolné orgány sú povinné zachovávať štátne, hospodárske a služobné tajomstvo o veciach, o ktorých sa dozvedeli pri svojej činnosti. Táto povinnosť trvá pre príslušného pracovníka aj po skončení jeho pracovného pomeru.
(5)
Organizácie sú povinné pre účely správy a kontroly plnenia odvodov a iných povinností voči štátnemu rozpočtu predkladať hlásenia (priznania) v lehotách a v rozsahu, ktoré ustanoví Ministerstvo financií.
§8
Ak sa zistí, že organizácia nesplnila správne alebo úplne, prípadne včas svoje povinnosti vyplývajúce zo vzťahu k štátnemu rozpočtu, urobí národný výbor, prípadne iný orgán vykonávajúci kontrolu (revíziu) opatrenia na odstránenie zistených závad. Ak kontrolovaná organizácia sama neodstráni závady zistené pri kontrole alebo revízii v lehote dohodnutej s kontrolným orgánom, kontrolný orgán o tejto povinnosti rozhodne.
§9
Národné výbory, Ministerstvo financií a povereník Slovenskej národnej rady pre financie ukladajú sankcie kontrolovaným organizáciám za podmienok a v rozsahu ustanovenom osobitnými predpismi.
§10 Oznamovacia povinnosť
Kontrolné orgány sú povinné o závažných skutočnostiach zistených pri kontrolách a revíziách upovedomiť orgány, ktoré sú príslušné robiť opatrenia podľa osobitných predpisov.
ČASŤ III
Prechodné a záverečné ustanovenia
§11
Do začiatku účinnosti zákona č. 69/1967 Zb. o národných výboroch a zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní rozhoduje
a)
o odvolaní vo veciach uvedených v § 2 v konaní pred národnými výbormi príslušný odbor národného výboru najbližšie vyššieho stupňa,
b)
o odvolaní proti rozhodnutiu orgánu krajského národného výboru Ministerstvo financií, na Slovensku v rámci svojej pôsobnosti Povereníctvo Slovenskej národnej rady pre financie.
§12
Toto nariadenie nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Lenárt v. r.
*)
Vládne nariadenie č. 100/1966 Zb. o plánovitom riadení národného hospodárstva.