Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva školstva a kultúry o učebných odboroch a o finančnom a hmotnom zabezpečení učňov 1967

Znenie účinné: od 01.09.1967 do 31.08.1968 Neplatné znenie pre dnes
84/1965 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.09.1967 do 31.08.1968
84
VYHLÁŠKA
Ministerstva školstva a kultúry
zo 7. júla 1965
o učebných odboroch a o finančnom a hmotnom zabezpečení učňov
Ministerstvo školstva a kultúry po dohode so zúčastnenými ústrednými orgánmi a Ústrednou radou odborov podľa § 37 ods. 1 zákona č. 89/1958 Zb. o výchove dorastu na povolanie v učebnom pomere (učňovský zákon) a podľa § 5 zákonného opatrenia Predsedníctva Národného zhromaždenia č. 84/1963 Zb. o Štátnej mzdovej komisii ustanovuje:
Časť I
Učebné odbory
§1
(1)
Začínajúc školským rokom 1966/67 budú učni vychovávaní v učebných odboroch a za podmienok uvedených v prílohe 1 tejto vyhlášky. Tieto učebné odbory a podmienky platia výnimočne aj pre učňov, ktorých výchova v učebnom pomere sa začne v školskom roku 1965/66, ak na to dá povolenie Ministerstvo školstva a kultúry na návrh príslušného ústredného orgánu podaného po dohode so Štátnou plánovacou komisiou. Povolenie možno udeliť, ak sú vytvorené všetky podmienky pre výchovu a vzdelávanie učňov.
(2)
Ak sa výnimka uvedená v odseku 1 nepovolí, výchova učňov, ktorá sa začne v školskom roku 1965/66, dokončí sa v učebných odboroch a za dobu vyplývajúcu z doterajších predpisov; vyhradenie odborov pre chlapcov alebo dievčatá, počet učňov na jedného majstra odborného výcviku a zaradenie učebných odborov do kategórií pre určenie mesačnej odmeny a preferencie sa však spravuje už podľa prílohy 1 tejto vyhlášky. Dĺžka prípravného obdobia sa upravuje pri trojročných učebných odboroch na 22 mesiacov a pri dvojročných učebných odboroch na 10 mesiacov.
(3)
Výchova učňov, ktorí sú v školskom roku 1965/66 v druhom alebo v treťom roku učebného pomeru, dokončí sa v učebných odboroch a za podmienok vyplývajúcich z doterajších predpisov; počet učňov na jedného majstra odborného výcviku a zaradenie učebných odborov do kategórií pre určenie mesačnej odmeny a preferencie sa však spravuje už podľa prílohy 1 tejto vyhlášky. Pre dĺžku prípravného obdobia platí ustanovenie odseku 2.
§2
Mládež musí byť spôsobilá pre zvolený učebný odbor a pri vzniku učebného pomeru spĺňať ustanovené podmienky.
§3
Teoretické vyučovanie učňov v učebných odboroch skupiny 16 Ručná umelecko-remeselná výroba zabezpečuje Školský ústav umeleckej výroby v Prahe.
Časť II
Finančné a hmotné zabezpečenie učňov
§4 Doba učebného pomeru
Doba učebného pomeru sa delí podľa náročnosti jednotlivých učebných odborov a dĺžky učebnej doby na prípravné obdobie a obdobie odborného rozvoja.
§5 Mesačné odmeny
(1)
V prípravnom období dostanú učni mesačnú odmenu v rozpätí kategórie, do ktorej je učebný odbor zaradený. Výška mesačnej odmeny v jednotlivých kategóriách sa určuje:
v kategórii A
v I. roku prípravného obdobia na 40 až 60 Kčs;
v II. roku prípravného obdobia na 80 až 120 Kčs;*)
v kategórii B
v I. roku prípravného obdobia na 35 až 50 Kčs;
v II. roku prípravného obdobia na 55 až 90 Kčs;
v kategórii C
v I. roku prípravného obdobia na 30 až 40 Kčs;
v II. roku prípravného obdobia na 40 až 70 Kčs.
(2)
Mesačná odmena sa poskytne učňom v prípravnom období bez ohľadu na to, či vykonávajú odborný výcvik alebo sa zúčastňujú na vyučovaní; poskytuje sa aj za dobu ich práceneschopnosti pre chorobu, úraz alebo za dobu karantény, pokiaľ začiatok týchto dôb spadá do prípravného obdobia.
(3)
Učňom, ktorí získali stredné vzdelanie na strednej všeobecnovzdelávacej škole, poskytne sa mesačná odmena v rozpätí určenom pre II. rok prípravného obdobia.
(4)
V rámci určeného rozpätia mesačných odmien organizácia určuje učňovi výšku mesačnej odmeny podľa celkového zhodnotenia jeho prospechu, správania sa a výsledkov v odbornom výcviku za uplynulý štvrťrok.
§6 Odmena za prácu - zárobok
(1)
V období odborného rozvoja sa učňom prideľuje práca podľa učebných plánov a osnov tak, aby sa učni koncom učebného pomeru priblížili priemernému výkonu kvalifikovaného pracovníka príslušného povolania. Pokiaľ učni vykonávajú v odbornom výcviku produktívnu prácu, dostanú odmenu (ďalej len „zárobok“), ktorá je
- v úkolovej mzde najmenej 80 % a najviac 100 %,
- v časovej mzde v prvej polovici obdobia odborného rozvoja najmenej 60 % a najviac 75 %, v druhej polovici tohto obdobia najmenej 70 % a najviac 100 %
mzdy, ktorá podľa príslušných mzdových predpisov patrí ostatným pracovníkom, včítane prípadných prémií alebo výkonnostného príplatku, ktorý by dostal kvalifikovaný pracovník za rovnaký výkon a výsledky práce. Výšku celkového zárobku určí organizácia podľa celkového zhodnotenia prospechu a správania sa učňa.
(2)
Pri práci v časovej mzde sa zárobok určuje podľa tarify triedy o jeden stupeň nižšej ako je kvalifikačná trieda, ktorá sa má podľa charakteristiky učebného odboru učňovi priznať po záverečnej učňovskej skúške. Časovou mzdou podľa uvedenej kvalifikačnej triedy sa učeň odmeňuje aj v individuálnom výcviku v čate robotníkov, ktorí sa odmeňujú kolektívnou úkolovou mzdou.
(3)
Počas jedného výplatného obdobia striedanie časovej a úkolovej mzdy je prípustné len vtedy, ak prácu vykonávanú v časovej mzde možno presne evidovať.
(4)
Mesačnú odmenu určenú podľa § 5 dostanú v období odborného rozvoja učni, ktorí
a)
po celé príslušné mesačné obdobie mali vyučovanie odborných a všeobecnovzdelávacích predmetov,
b)
sú vychovávaní pre povolanie vo výrobe a v príslušnom mesačnom období nevykonávali samostatne produktívnu prácu z dôvodov prevádzkových, výrobných alebo z dôvodov učebných osnov,
c)
v príslušnom mesačnom období vykonávali z dôvodov prevádzkových, výrobných alebo z dôvodov učebných osnov produktívnu prácu v obmedzenom rozsahu a ich zárobok nedosiahol určenú výšku mesačnej odmeny; v týchto prípadoch dostanú učni mesačnú odmenu určenú pre II. rok prípravného obdobia.
(5)
Učňom, ktorí z dôvodov výučby výnimočne musia pracovať v sťaženom a zdraviu škodlivom prostredí, patrí v období odborného rozvoja príplatok (odmena), ktorý patrí za rovnakých podmienok a v rovnakom rozsahu podľa platných mzdových predpisov ostatným pracovníkom.
Stravovanie a ubytovanie učňov
§7
(1)
Učňom preferovaných učebných odborov poskytuje organizácia, pokiaľ zabezpečuje ich ubytovanie, v prípravnom období bezplatne celodenné stravovanie a ubytovanie; ostatným učňom tejto kategórie, ktorým organizácia nezabezpečuje ubytovanie, poskytuje v prípravnom období denne bezplatne jedno hlavné a jedno vedľajšie jedlo.
(2)
Učňom učebných odborov, ktoré nie sú preferované podľa prílohy 1 tejto vyhlášky, poskytuje sa zvýhodnenie pri ubytovaní a stravovaní v rozsahu ustanovenom v odseku 1, ak sú členmi domácnosti, sociálne pomery ktorej to vyžadujú. Zvýhodnenie poskytuje organizácia po prerokovaní so závodným výborom základnej organizácie ROH. Sociálna potrebnosť domácnosti sa zisťuje podľa zásad uvedených v prílohe 2 tejto vyhlášky.
(3)
Učňom učebných odborov, ktoré nie sú preferované, poskytuje organizácia v prípravnom období bezplatne ubytovanie a celodenné stravovanie, ak boli získaní v rámci medzikrajového alebo medziokresného náboru, ustanoveného plánom rozmiestnenia dorastu a nemôžu do zariadenia pre výchovu učňov denne dochádzať.
(4)
V období odborného rozvoja poskytuje organizácia učňom uvedeným v predchádzajúcich odsekoch stravovanie a ubytovanie za príplatok na čiastočnú úhradu nákladov spojených s ich stravovaním a ubytovaním (§ 13).
§8
(1)
Organizácia môže poskytovať v prípravnom období i v období odborného rozvoja bezplatne denne jedno hlavné a jedno vedľajšie jedlo a ubytovanie učňom, ktorých treba ubytovať z dôvodov organizácie výchovy učňov
a)
ak sa zúčastňujú na vyučovaní organizovanom cyklickou formou v učňovskej škole,
b)
ak organizácia získala učňov z miestnych zdrojov a ich výchovu nemôže zabezpečiť v miestnych zariadeniach, a preto ju zabezpečí v inom zariadení.
(2)
Jedno hlavné a jedno vedľajšie jedlo denne môže organizácia poskytnúť v prípravnom období bezplatne aj učňom, ktorí pri dennom dochádzaní do zariadenia pre výchovu učňov strávia na ceste tam a späť viac ako 2 1/2 hodiny. Pritom sa počíta čas strávený vo verejnom dopravnom prostriedku, ktorým učeň dochádza z bydliska do miesta pracoviska a späť, včítane času, ktorý strávi pri prestupovaní čakaním na ďalšie spojenie.
(3)
Učňom v prípravnom období, ktorí sa pri dvojsmennej prevádzke nemôžu vracať do svojho bydliska, môže organizácia poskytnúť bezplatne jedno hlavné a jedno vedľajšie jedlo a ubytovanie.
§9
Učňom, ktorí nie sú zvýhodnení podľa § 7 alebo § 8 poskytuje organizácia stravovanie a ubytovanie len za úhradu nákladov na stravovanie a ubytovanie (§ 12).
§10
Ubytovanie a stravovanie poskytujú organizácie učňom vo vlastných zariadeniach alebo na svoj náklad v zariadeniach spravovaných národnými výbormi alebo v zariadeniach iných organizácií, prípadne v závodných jedálňach.
§11
(1)
Organizácia je povinná zabezpečiť pre učňov stravovanie v hodnote týchto stravovacích finančných normatívov:
pre učňov učebných odborov povolaní baníckych, hutníckej výroby, sklárskej hutníckej výroby, príp. iných menovite schválených učebných odborov pre učňov v učňovských školách s cyklickým spôsobom vyučovania pre učňov učebného odboru č. 1294 cukrár - cukrárka, č. 1553 - kuchár a čašník - kuchárka a servírka ostatní
za raňajky Kčs 2,55 Kčs 1,- Kčs 1,- Kčs 2,20
desiatu Kčs 1,55 Kčs 1,20 Kčs 2,50 Kčs 1,25
obed Kčs 4,80 Kčs 3,50 Kčs 3,15 Kčs 4,30
I. večera Kčs 3,90 Kčs 0,80 Kčs 2,50 Kčs 3,35
II. večera Kčs 1,30 Kčs 3,50 Kčs 3,15 Kčs 1,20
celkom Kčs 14,10 Kčs 10,- Kčs 12,30 Kčs 12,30
(2)
Ak učni preferovaných učebných odborov odoberajú hlavné jedlo v závodnej jedálni, je organizácia povinná zabezpečiť pre nich výdatnejšie vedľajšie jedlá, a to do výšky ustanoveného stravovacieho finančného normatívu pre učňov.
(3)
Učni, ktorí majú nárok na bezplatné stravovanie, môžu odoberať jedlá v zariadeniach pre výchovu učňov, prípadne v závodných jedálňach aj v čase svojej dovolenky, pokiaľ ju trávia v mieste organizácie, alebo pri práceneschopnosti z dôvodov choroby (s výnimkou prenosných chorôb).
§12
(1)
Úhrada nákladov na stravovanie je
a)
v závodných jedálňach sumy, ktoré platia ostatní pracovníci,
b)
v zariadeniach organizácií a v zariadeniach spravovaných národnými výbormi sumy uvedené v § 11 ods. 1.
(2)
Úhrada nákladov na ubytovanie učňa v ubytovacích zariadeniach odborných učilíšť, učňovských stredísk a učňovských škôl je mesačne
- 40 Kčs, ak je ubytovacie zariadenie vybavené ústredným kúrením, teplou a studenou vodou, spálňami s lôžkovou kapacitou najviac pre 4 osoby,
- 30 Kčs, ak v ubytovacom zariadení je splnená aspoň jedna z uvedených podmienok,
- 20 Kčs, ak nie je splnená ani jedna z uvedených podmienok.
§13
(1)
Príplatok za čiastočnú úhradu nákladov na stravovanie a ubytovanie v období odborného rozvoja podľa § 7 ods. 4 je:
a)
60 % z mesačného zárobku za produktívnu prácu po zrážke dane zo mzdy, ak sa učňovi poskytuje ubytovanie a celodenné stravovanie,
b)
30 % z mesačného zárobku za produktívnu prácu po zrážke dane zo mzdy, ak sa učňovi poskytuje jedno hlavné a jedno vedľajšie jedlo denne,
vždy však najviac suma, ktorá zodpovedá úhrade nákladov, vypočítanej podľa § 12.
(2)
Ak by učňovi po zaplatení príplatku vypočítaného podľa odseku 1 zostala zo zárobku suma nižšia ako je horná hranica mesačnej odmeny pre II. rok prípravného obdobia, zníži sa príplatok tak, aby po jeho úhrade zostala učňovi zo zárobku suma vo výške tejto hornej hranice zachovaná.
(3)
Za neodobranú stravu, odhlásenú najmenej 48 hodín vopred, zníži sa učňovi príplatok o sumu, ktorá zodpovedá hodnote tejto stravy podľa § 11 ods. 1.
§14
Organizácie dohodnú s učňami a ich zákonnými zástupcami spôsob úhrady nákladov za ubytovanie a stravovanie učňov, najmä či učeň súhlasí, aby sa tieto náklady uhradzovali formou zrážky z jeho zárobku.
§15
Organizácie sú povinné poskytovať učňom pracovný odev a obuv a ostatné ochranné pomôcky v rozsahu ustanovenom rezortnými predpismi.
§16 Úhrada cestovného učňom
(1)
Náhrady cestovných, sťahovacích a iných výdavkov sa učňom poskytujú za podmienok a v rozsahu ako pracovníkom podľa príslušných predpisov.
(2)
V prípravnom období uhrádza organizácia učňom preukázané cestovné verejným hromadným dopravným prostriedkom pri ich nástupe do učebného pomeru; pri dennom dochádzaní majú učni nárok na úhradu rozdielu medzi cestovným z miesta bydliska do miesta učňovskej školy a cestovným z miesta bydliska do sídla organizácie, ak je cestovné do miesta učňovskej školy vyššie. Na výdavky za miestne verejné hromadné dopravné prostriedky sa neprihliada.
(3)
Učňom, ktorí sa zúčastňujú na vyučovaní odborných a všeobecnovzdelávacích predmetov, organizovanom cyklickou formou, uhrádza organizácia preukázané cestovné verejným hromadným dopravným prostriedkom na cestu z miesta organizácie do miesta učňovskej školy a späť raz mesačne.
(4)
Učni si musia zaobstarať preukazy na zľavu cestovného a zvoliť najkratší smer cesty. Pri ceste železnicou uhradí organizácia zľavnené cestovné len 2. vozňovou triedou osobného vlaku alebo rýchlika.
Časť III
Spoločné a záverečné ustanovenia
§17
Organizácie v spolupráci so závodnými výbormi základných organizácií ROH a závodnými organizáciami Československého sväzu mládeže vedú učňov k osobnému sporeniu.
§18
Ak organizácia poskytne učňom podľa ustanovení § 7 a 8 stravovanie a ubytovanie celkom alebo čiastočne bezplatne, posudzuje sa hodnota týchto plnení pre účely dane zo mzdy podľa platných predpisov ako štipendium.
§19
(1)
Ministerstvo školstva a kultúry po dohode so Štátnym úradom sociálneho zabezpečenia a Ústrednou radou odborov môže upraviť odchylne dobu učebného pomeru pre mládež so zmenenou pracovnou schopnosťou.
(2)
Ustanovenia § 7 až 16 sa nevzťahujú na učňov vo výchovných zariadeniach Ministerstva vnútra. Pre telesne chybných učňov v ústavoch sociálnej starostlivosti pre telesne postihnutú mládež a pre učňov v osobitných učňovských školách platia osobitné predpisy.
§20
Výnimky z ustanovení tejto vyhlášky povoľuje Ministerstvo školstva a kultúry po dohode s Ministerstvom financií, Štátnou plánovacou komisiou, Ústrednou radou odborov a príslušnými ústrednými orgánmi.
§21
Zrušuje sa
vyhláška Ministerstva školstva a kultúry č. 73/1961 Zb. o učebných odboroch v znení vyhlášok č. 57/1962 Zb., č. 83/1962 Zb., č. 35/1963 Zb. a č. 75/1964 Zb.,
vyhláška Ministerstva školstva a kultúry č. 130/1958 Ú. l. (Ú. v.) o finančnom a hmotnom zabezpečení učňov a smernice ústredných orgánov vydané na jej vykonanie,
úprava Ministerstva školstva a kultúry z 10. júla 1961 č. 32 327/61-II/5 o povolení výnimky v nábore dievčat do učebných odborov v rezorte Ministerstva stavebníctva,
úprava Ministerstva školstva a kultúry zo 14. decembra 1960 č. 42 756/60-II/5 o norme počtu učňov na jedného majstra odborného výcviku a vychovávateľa.
§22
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. septembrom 1965.

Článok II

Výchova učňov, ktorí v školskom roku 1967/68 budú v týchto odboroch v druhom alebo v treťom roku učebného pomeru, sa dokončí za podmienok ustanovených doterajšími predpismi.
Minister:
Císař v. r.
Príloha 1 vyhlášky č. 84/1965 Zb.
I. PREHĽAD SKUPÍN UČEBNÝCH ODBOROV
01 Baníctvo
02 Hutníctvo
03 Chémia
04 Strojárstvo a ostatná kovospracujúca výroba
05 Elektrotechnika
06 Stavebníctvo
07 Stavebné hmoty, keramika a sklárstvo
08 Spracovanie dreva a výroba hudobných nástrojov
09 Polygrafia, spracovanie papiera, film a fotografia
10 Textil a odevníctvo
11 Spracovanie kože a výroba obuvi
12 Potravinárstvo
13 Poľnohospodárstvo a lesné hospodárstvo
14 Doprava a spoje (prevádzkové odbory)
15 Obchod, pohostinstvo a rôzne nevýrobné služby
16 Ručná umelecko-remeselná výroba
II.
UČEBNÉ ODBORY A PODMIENKY PRE VÝCHOVU UČŇOV
Označenie učebného odboru Určený pre
chlapcov - CH
dievčatá - D
Stručný opis učebného odboru Doba učebného pomeru pre mládež, ktorá ukončila Označenie kategórie mesačnej odmeny a preferencie†) Počet učňov na 1 majstra odborného výcviku Číselné znak zodpovedajúcich učebných odborov podľa doterajších predpisov
povinnú školskú dochádzku úplné stredné všeobecné vzdelanie
Číslo Názov spolu (rokov) z toho dĺžka prípravného obdobia (mes.) spolu (rokov) z toho dĺžka prípravného obdobia (mes.)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
01 - Baníctvo
0101 baník pre uhoľné bane CH Dobývanie uhlia v hlbine. Razenie, vystužovanie a vystrojovanie banských diel. Banská doprava. Údržba, zmáhanie a rozširovanie banských diel. Obsluha a bežná údržba banských strojov a zariadení. 3 18 1 9 A*) 12-15**) 0101
0102 baník pre rudné bane CH Dobývanie a ťažba rúd a úžitkových nerastov. Razenie a vystrojovanie banských diel. Obsluha a bežná údržba banských strojov, dopravných zariadení a výstroja. 3 18 1 9 A*) 12-15 0102
0103 rubač a razič CH Dobývanie uhlia v poruboch, razenie prekopov, smerových a úpadových chodieb, zakladanie horniny do vyrúbaných priestorov. 3 18 1 9 A*) 12-15 0103
0104 koksár CH Úprava uhlia pre koksovanie, príprava vsádzok, výroba koksu a chemických produktov pri koksovaní. Obsluha koksárskych batérií a iného zariadenia koksovne. 3 22 1 9 A*) 12-15 0104
0105 strojník dobývacích a raziacich strojov CH Obsluha dobývacích a raziacich strojov pri dobývaní uhlia a razení banských diel a ich bežná údržba. 3 18 1,5 9 A*) 12-15 0105
0106 strojník dopravných zariadení CH Obsluha banských dopravných zariadení, ich montáž a demontáž a bežná údržba, zavádzanie signalizačných zariadení. 3 18 1,5 9 A*) 12-15 0106
0107 banský zámočník CH Montáž, údržba a opravy banských strojov a zariadení. 3 22 1,5 10 A*) 8-12 0107
0108 banský elektromontéž CH Montáž, inštalácia, pripojovanie, údržba a opravy elektrických strojov, stavba banského rozvodu elektrickej energie. 3 22 1,5 10 A*) 8-12 0108
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
02 - Hutníctvo
0201 hutník pri vysokej peci CH Obsluha vysokej pece. Príprava lejacích polí, žľabov a žliabkov pre odpich surového železa a trosky. Účasť na opravách jednotlivých časí pece. 3 22 1,5 10 A*) 10-13 0201
0202 hutník-oceliar CH Obsluha ocielarskych pecí. Zavážanie pecí základnými a pomocnými materiálmi. Odoberanie a príprava skúšok kovov a trosky na rozbor. 3 22 1,5 10 A*) 10-13 0202
0211 hutník neželezných kovov CH Tavba a rafinácia neželezných kovov a ich zliatin. Obsluha a bežná údržba pece. 3 22 1,5 10 A*) 10-13 0211
0221 valcovač rúr CH Valcovanie rúr za tepla a za studena. Nastavovanie a údržba valcovacích stolíc. 3 22 1,5 10 A*) 10-13 0221
0222 valcovač profilov CH Valcovanie všetkých druhov profilov. Nastavovanie a údržba valcovacích stolíc. 3 22 1,5 10 A*) 10-13 0222
0223 valcovač plechov CH Valcovanie všetkých druhov plechov za tepla i za studena. Nastavovanie a údržba valcovacích stolíc. 3 22 1,5 10 A*) 10-13 0223
0231 ťahač drôtov
ťahačka drôtov
CH
D
Ťahanie oceľových drôtov všetkých rozmerov na jednoduchých i viacnásobných strojoch. Nastavovanie a údržba ťahacích strojov, nástrojov a pomocných zariadení. 2 10 1 6 A*) 10-13 0231
0232 pletiar lán CH Odborné práce pri výrobe a opravách oceľových lán všetkých druhov. Obsluha a bežná údržba strojového zariadenia. 2 10 1 6 B*) 10-13 0232
0233 reťaziar
reťaziarka
CH
D
Výroba zváraných reťazí, príslušenstva, obsluha, údržba a nastavovanie reťaziarskeho strojového zariadenia. 2 10 1 6 A*) 10-13 0233
0241 skúšač kovov
skúšačka kovov
CH
D
Odborné práce v technickom fyzikálnom laboratóriu pri mechanických skúškach materiálov. - - 1,5 10 B 10-13 0241
0242 laborant pre huty
laborantka pre huty
CH
D
Odborné práce v prevádzkovom chemickom laboratóriu hutníckych závodov. Odoberanie vzoriek, skúšky a rozbory podľa predpisov. - - 1,5 10 B 10-13 0242
0243 laborant pre rudné bane
laborantka pre rudné bane
CH
D
Odborné práce v prevádzkovom chemickom laboratóriu rudných baní. Odoberanie vzoriek, skúšky a rozbory podľa predpisov. - - 1,5 10 B 10-13 0243
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
03 - Chémia
0301 prevádzkový chemik
prevádzková chemička
CH
D
Odborná obsluha prevádzkových chemických zariadení a aparatúr pri výrobe chemických látok. Bežná údržba strojového zariadenia a základné znalosti funkcií meracích a regulačných prístrojov. Vykonávanie kontrolných rozborov a skúšok. 3 22 1,5 10 A*) 8-12 0301
0302 prevádzkový chemik ropár
prevádzková chemička ropárka
CH
D
Odborné riadenie prevádzkových chemických aparatúr a zariadení pri spracovaní ropy, ich bežná údržba a vykonávanie prevádzkových kontrolných rozborov a skúšok. 3 22 1,5 10 A*) 8-12 0302
0303 prevádzkový chemik palivár
prevádzková chemička palivárka
CH
D
Odborné riadenie chemických zariadení a aparatúr pri úprave tuhých a kvapalných palív hydrogenáciou a pri výrobe syntetického liehu. Bežná znalosť inšpekčnej údržby výrobného zariadenia. Vykonávanie prevádzkovo-kontrolných rozborov a skúšok. 3 22 1,5 10 A*) 8-12 0303
0304 prevádzkový chemik vláknár
prevádzková chemička vláknárka
CH
D
Odborné riadenie chemických prevádzkových aparatúr a zariadení pri výrobe umelých vlákien viskózových, polyamidových a ostatných chemických vlákien. Bežná údržba výrobného zariadenia a ovládanie meracej a regulačnej techniky. Vykonávanie prevádzkovo-kontrolných rozborov a skúšok. 3 22 1,5 10 A*) 8-12 0304
0305 prevádzkový chemik náterových látok
prevádzková chemička náterových látok
CH
D
Odborné riadenie výrobných aparatúr, strojov a zariadení pri výrobe náterových látok, tlačových, chrómových a práškových farieb, vykonávanie prevádzkovo-kontrolných skúšok a rozborov počas výroby a osvojovanie základných úkonov údržby. 3 22 1,5 10 B*) 8-12 0305
0306 plastikár
plastikárka
CH
D
Obsluha a nastavovanie strojov a zariadení na spracovanie plastických látok a úpravu hotových výrobkov. Riadenie výrobných a technologických procesov podľa daných predpisov, vykonávanie prevádzkovo-kontrolných skúšok a rozborov, odstraňovanie jednoduchých nedostatkov v prevádzke. Základná údržba strojov a prevádzkového zariadenia. 3 22 1 8 B*) 8-12 0306
0307 prevádzkový chemik celulózár a papierár
prevádzková chemička celulózárk a papierárka
CH
D
Výroba sulfitovej a sulfátovej celulózy, výroba a úprava papiera a lepenky, ďalšie spracovanie papiera a lepenky. Obsluha a základná údržba výrobných zariadení a strojov. Vykonávanie prevádzkovo-kontrolných skúšok. 3 22 1,5 10 B*) 8-12 0307
0308 prevádzkový chemik gumár
prevádzková chemička gumárka
CH
D
Odborné riadenie a obsluha strojov pri výrobe a spracovaní technickej gumy, pneumatík a ostatných gumových výrobkov. Vykonávanie prevádzkovo-kontrolných skúšok a jednoduchých opráv na výrobných zariadeniach. 3 22 1,5 10 B*) 8-12 0308
0309 vulkanizér CH Obnova a opravy pneumatík a gumových transportných zariadení. Vykonávanie prevádzkovo-kontrolných skúšok a jednoduchých opráv na výrobných zariadeniach. 3 22 1 8 B*) 8-12 0309
0310 prevádzkový chemik fotografických materiálov
prevádzková chemička fotografických materiálov
CH
D
Odborné riadenie výrobných strojov, meracích, regulačných, signalizačných prístrojov a ostatného zariadenia pri výrobe negatívneho a pozitívneho materiálu, vykonávanie prevádzkovo-kontrolných skúšok a rozborov, správne balenie a označovanie vyrobených fotografických materiálov. 3 22 1 8 B*) 8-12 0310
0311 chemická laborantka D Základné odborné práce v chemických prevádzkových a výskumných laboratóriách. Odoberanie vzoriek, skúšky a rozbory podľa predpisov. 3 22 1 8 C 8-12 0311
0312 lisovač plastických látok
lisovačka plastických látok
CH
D
Úprava, príprava a spracovanie termoplastov a termosetov lisovaním a vstrekovaním. 2 10 1 6 C 8-12 -
0331 farmaceutický chemik
farmaceutická chemička
CH
D
Odborné práce spojené s výrobou liečiv. Jednoduché praktické skúšky a merania pri kontrole výroby. 3 22 1,5 10 B 8-12 0331
0341 úpravárka chemických vláken D Obsluha zariadenia slúžiaceho na úpravu a zušľachťovanie chemických vláken. Riadenie úpravárskych a zušľachťovateľských procesov, vykonávanie prevádzkovo-kontrolných skúšok. Odstraňovanie jednoduchých prevádzkových závad a základná preventívna údržba prevádzkového zariadenia. 2 10 1 6 B 8-12 0341
0351 spracovateľ papiera
spracovateľka papiera
CH
D
Výroba vlnitej a hladkej zlepovanej lepenky, najrôznejšie druhy zušľachťovania papiera. Priemyselná výroba všetkých druhov papierových a lepenkových výrobkov. Obsluha strojového zariadenia a meracej techniky, vykonávanie preventívnej údržby. 2 10 1 6 B 8-12 0351
0361 preparátor
preparátorka
CH
D
Zber, úprava, konzervácia a preparácia prírodovedného materiálu. Zhotovovanie prírodovedných preparátov pre dokumentačné, výstavné a školské účely. - - 1,5 6 A*) indiv. výcvik 0361
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
04 - Strojárstvo a ostatná kovospracujúca výroba
0401 zlievač CH Strojové a ručné zhotovovanie zlievárenských foriem. Výroba jadier, liatie kovov do foriem. 3 18 1,5 9 A*) 8-12 0401
0402 jadrárka D Ručné a strojové zhotovovanie, sušenie a konečná úprava zlievárenských jadier. Oprava jednoduchých zlievarenských jadier. Obsluha fúkacieho a lisovacieho stroja pri výrobe jadier. 2 10 1 6 A*) 8-12 -
0403 drevomodelár CH Výroba a opravy drevených modelov, šablón, jadrovníkov a modelového zariadenia. 3 22 1,5 10 C 8-12 0403
0404 kovomodelár CH Výroba a opravy bežných kovových modelov, jadrovníkov, šablón a modelových platní. 3 22 1,5 10 C 8-12 0404
0405 kováč CH Výroba častí strojov a zariadení ručným a strojovým kovaním. Obsluha a bežná údržba kováčskych pecí a vyhní. 3 22 1,5 10 A*) 8-12 0405
0406 kalič CH Tepelné a tepelno-chemické spracovanie nástrojov a iných strojových súčastí z uhlíkových rýchlorezných a legovaných ocelí. 3 22 1,5 10 B*) 8-12 0406
0407 odlievač kovov pod tlakom CH Liatie kovov do foriem pod tlakom. 3 18 1,5 10 A*) 8-12 -
0408 kotlár CH Výroba, montáž a opravy kotlov, nádrží, potrubia a ostatného príslušenstva. Príprava kotlov a armatúr na tlakové skúšky. 3 22 1,5 10 B*) 8-12 0408
0409 potrubár CH Odborné práce pri výrobe a montáži potrubia všetkých rozmerov, nádrží a prístrojov z ocele a neželezných kovov. Medikováčske práce. 3 22 1,5 10 B*) 8-12 0409
0420 montér výťahov CH Výroba, údržba a opravy všetkých druhov osobných a nákladných výťahov. 3 22 1,5 10 B 8-10 -
0421 montér oceľových konštrukcií CH Výroba oceľových častí mostov, stavebných konštrukcií, stožiarov, žeriavov, konštrukcií v hutách a iných prevádzkach, ich montáž a opravy. 3 22 1,5 10 B 8-12 0421
0422 strojový zámočník
strojná zámočníčka
CH
D
Ručná a strojová výroba a opravy súčastí strojov a zariadení. Montáž strojov a zariadení. 3 22 1,5 10 C 8-12 0422
0423 nástrojár
nástrojárka
CH
D
Výroba a opravy bežných obrábacích a lisovacích nástrojov, prípravkov a meradiel. 3 22 1,5 10 C 8-12 0423
0424 prevádzkový zámočník CH Údržba a opravy strojov a zariadení v prevádzkach určitého výrobného odvetvia. 3 22 1,5 10 C 8-12 0424
0425 chladiarenský mechanik
chladiarenská mechanička
CH
D
Montáž, prevádzka a údržba chladiarenských zariadení. 3 22 1,5 10 C 8-12 0425
0427 zámočník koľajových vozidiel CH Prevádzkové a periodické opravy mechanickej časti železničných trakčných vozidiel a vozňov, opravy a výmena ich príslušenstva. 3 22 1,5 10 C 7-13 0427
0428 lodný mechanik CH Obsluha, údržba a opravy hnacích strojov (hlavných a pomocných), kormidelných a palubných strojov a zariadení (kormidlo, navijaky, vrátky a pod.) a navigačných prístrojov (rádiolokátor, rádioelektrická stanica, hĺbkomer atď.). Riadenie plavidla a technika plavby. 3 22 1,5 10 C 7-13 0428
0429 stavebný zámočník CH Výroba, montáž a opravy stavebných oceľových konštrukcií, najmä okien, dverí, zábradlí, strešných konštrukcií, portálov a pod. 3 22 1,5 10 B*) 8-12 0429
0431 váhár
váhárka
CH
D
Montážne práce vo výrobe, opravy a údržba váhových zariadení všetkých druhov. 3 22 1,5 9 C 8-12 0431
0432 puškár
puškárka
CH
D
Výroba a opravy všetkých obranných, poľovníckych a športových zbraní. Zhotovovanie kovových a drevených dielcov zbraní. 3 22 1,5 10 C 8-12 0432
0435 klampiar CH Výroba, montáž a opravy bežných priemyselných, stavebných a úžitkových klampiarskych výrobkov. 3 22 1,5 10 B 8-12
(4-6 na montáži)
0435
0437 karosár
karosárka
CH
D
Výroba a opravy plechových častí a drevených kostier karosérií. Plechovanie karosérií, ich montáž, dokončovacie práce a dodatočné úpravy povrchu. 3 22 1,5 10 C 8-12 0437
0438 zámočník drakov CH Výroba, montáž a opravy drakov lietadiel z jemných plechov, liatych a lisovaných súčiastok. 3 22 1,5 10 C 8-12 0438
0441 tokár kovov
tokárka kovov
CH
D
Obrábanie bežných kovových súčiastok na točovkách rôznych typov. Nastavovanie a bežná údržba týchto strojov. 3 22 1,5 10 C 8-12 0441
0442 frézár
frézárka
CH
D
Obrábanie bežných kovových súčiastok na frézovačkách rôznych typov. Nastavovanie a bežná údržba týchto strojov. 3 22 1,5 10 C 8-12 0442
0443 brusič kovov
brusička kovov
CH
D
Obrábanie bežných kovových súčiastok na brúskach rôznych typov. Nastavovanie a bežná údržba týchto strojov. 3 22 1,5 10 C 8-12 0443
0444 horizontár CH Práce na horizontálnych, vyvrtávacích strojoch a súradnicových vŕtačkách, univerzálnych strojoch pre opracovanie predmetov skriňovitého tvaru. 3 22 1,5 10 C 8-12 -
0445 ostrič nástrojov CH Ostrenie a lapovanie všetkých nástrojov z rýchlorezných ocelí a spekaných karbidov. 2 10 1 6 B 8-12 -
0446 obrábačka kovov D Obrábanie na jednoduchých jednoúčelových strojoch a nastavených výrobných zariadeniach. 2 10 1 6 C 8-12 -
0451 automechanik
automechanička
CH
D
Údržba a opravy motorových vozidiel všetkých druhov, spaľovacích motorov, podvozkov a bežné opravy elektrického výstroja. 3 22 1,5 10 C 8-12
(6 až 10 v II. r. učenia)
0451
0452 mechanik motorových rušňov a motorových vozňov CH Údržba a opravy všetkých druhov spaľovacích motorov, prevodových zariadení a ich príslušenstva na motorových rušňoch a opravy jednotlivých súčiastok uvedených celkov. 3 22 1,5 10 C 7-13 0452
0453 letecký mechanik CH Demontáž, montáž, opravy a nastavovanie leteckých motorov a drakov lietadiel. 3 22 2 16 C 6-10 0453
0454 chirurgický mechanik
chirurgická mechanička
CH
D
Výroba a opravy chirurgických nástrojov a lekárskeho zariadenia. 3 22 1,5 10 C 8-12 0454
0455 ortopedický mechanik
ortopedická mechanička
CH
D
Zostavovanie ortopedických pomôcok a konštrukcia protéz. 3 22 1,5 10 C 6-8 0455
0456 mechanik vákuových zariadení
mechanička vákuových zariadení
CH
D
Nastavovanie a opravy vákuových zariadení. 3 22 1,5 10 C 6-10 0456
0457 mechanik odevných strojov
mechanička odevných strojov
CH
D
Opravy, údržba a nastavovanie bežných i špeciálnych strojov v odevnom priemysle. 3 22 1,5 10 C 6-10 0457
0461 mechanik
mechanička
CH
D
Výroba, nastavovanie, údržba a opravy optických, meracích a iných prístrojov rôznych druhov. 3 22 1,5 10 C 8-12 0461
0462 mechanik organizačných a výpočtových strojov
mechanička organizačných a výpočtových strojov
CH
D
Výroba, nastavovanie, údržba a opravy kancelárskych strojov, mechanických a elektrónkových triediacich strojov. 3 22 1,5 10 C 8-10 0461
(alter. c),
0462
0463 hodinár
hodinárka
CH
D
Výroba a opravy hodiniek, budíkov a rôznych druhov hodín. 3 22 1,5 10 C 6-8 0463
0471 galvanizér CH Elektrolytické pokovovanie predmetov, prípravné a dokončovacie práce. Bežná údržba galvanického zariadenia. 3 22 1,5 10 B*) 8-12 0471
0472 smaltér
smaltérka
CH
D
Pokrývanie kovových predmetov porcelánovými a kovovými smaltami. 2 10 1 6 B*) 8-12 0472
0473 kábelár
kábelárka
CH
D
Výroba, opravy a údržba káblov a iných ohybných vodičov. 3 22 1,5 10 C 8-12 0473
0474 nožiar
nožiarka
CH
D
Výroba a opravy nožov, príborov a nožiarskej galantérie. 3 22 1,5 10 C 8-10 0474
0482 kovotlačiar CH Výroba bežných predmetov z jemného plechu na kovotlačiarskych strojoch. Nastavovanie a bežná údržba týchto strojov. 3 22 1,5 10 C 6-10 0482
0483 pasiar
pasiarka
CH
D
Výroba ozdobných umeleckých kovových predmetov. 3 22 1,5 10 C 6-10 0483
0484 pasiar bižutérie
pasiarka bižutérie
CH
D
Výroba úžitkovej a umeleckej bižutérie. 2 10 1 6 C 8-12 0484
0485 rytec kovov
rytkyňa kovov
CH
D
Rytie kovov podľa potrieb jednotlivých odvetví. Nastavovanie a obsluha používaných strojov, prístrojov a nástrojov. 3 22 2 10 C 6-8 0485
0914
0915
1028
0486 zlatník a strieborník
zlatníčka a strieborníčka
CH
D
Výroba a opravy šperkov, drobných ozdrobných a úžitkových predmetov z drahých a iných kovov. 3 22 1,5 10 C 8-10 0486
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
05 - Elektrotechnika
0501 elektromontér rozvodných zariadení CH Stavba, udržiavanie, skúšanie, opravy elektrovodných sietí, elektrických inštalácií, svetelných, motorových a silnoprúdových zariadení, včítane transformovní a rozvodní. 3 18 1,5 9 A*) 8-10 0501
0502 prevádzkový elektromontér
prevádzková elektromontérka
CH
D
Montáž, inštalácia, pripojovanie, skúšanie, obsluha, údržba a opravy elektrotechnického priemyselného a poľnohospodárskeho zariadenia. 3 22 1,5 10 C 8-10 0502
0503 elektromechanik
elektromechanička
CH
D
Výroba, montáž, nastavovanie, opravy a skúšanie elektrických strojov, prístrojov a elektrického výstroja každého druhu. Navíjanie elektrických strojov a ich skúšanie. 3 22 1,5 10 C 8-12 0503
0505 montér spojových zariadení
montérka spojových zariadení
CH
D
Montáž, udržiavanie, opravy diaľkových oznamovacích zariadení. 3 22 2 16 C 8-12 0505
0506 mechanik elektronických zariadení
mechanička elektronických zariadení
CH
D
Výroba, zriaďovanie a opravy elektrónkových a polovodičových oznamovacích a meracích zariadení. 3 22 2 16 C 8-12
(4 až 6 v II. roku učenia)
0506
0507 elektromechanik oznamovacích a zabezpečovacích zariadení
elektromechanička oznamovacích a zabezpečovacích zariadení
CH
D
Výroba, montáž, údržba a opravy oznamovacích a zabezpečovacích zariadení všetkých druhov. 3 30 2 20 C 8-12 0507
0508 spojový montér CH Stavba, udržovanie, skúšanie, uvádzanie do prevádzky a opravy oznamovacích nadzemných a káblových vedení, rozvodných zariadení a účastníckych telefónnych zariadení. Stavba vedení rozhlasu po drôte, ich opravy a skúšanie. 3 22 2 16 B*) 8-10 0508
0509 spojový mechanik
spojová mechanička
CH
D
Stavba, zriaďovanie, zapojovanie, údržba, opravy a technická prevádzka všetkých zariadení automatických aj manuálnych telefónnych ústrední rôznych systémov a všetkých ďalekopisných zariadení. 3 33 2 22 C 8-12 0509
0510 mechanik diaľkových spojov
mechanička diaľkových spojov
CH
D
Stavba, zriaďovanie, zapojovanie, údržba a technická prevádzka drôtových frekvenčných zosilňovacích zariadení a zložitých zariadení pre mnohonásobné využitie vedenia. 3 33 2 22 C 8-12 0510
0511 mechanik rádiových spojov
mechanička rádiových spojov
CH
D
Stavba, zriaďovanie, zapojovanie, údržba, opravy a technická prevádzka televíznych vysielačov, rozhlasových vysielačov, televíznych a rozhlasových štúdií a zariadení pre veľmi krátke vlny. 3 33 2 22 C 8-12 0511
0512 mechanik meracích a regulačných prístrojov
mechanička meracích a regulačných prístrojov
CH
D
Montáž, výroba, opravy a skúšanie elektrických, meracích, regulačných, ochranných a riadiacich prístrojov a prístrojov na tepelno-technickú kontrolu. 3 22 2 22 C 8-12 0512
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
06 - Stavebníctvo
0601 murár CH Murovanie z tehál, tvárnic a kameňa. Vnútorné a jednoduché vonkajšie omietky, jednoduché betonárske práce, osadzovanie prefabrikátov a výrobkov pridruženej stavebnej výroby. 3 22 1,5 10 A*) 8-12 0601
0603 tesár CH Ručné a strojové obrábanie dreva pri výrobe a montáži drevených tesárskych konštrukcií; lepené konštrukcie; montáž rúrkových konštrukcií. 3 22 1,5 10 A*) 6-8 0603
0604 železobetonár CH Príprava, ukladanie oceľovej výstuže pre železobetónové konštrukcie, prefabrikáty a betónovanie. Jednoduché kováčske práce pri príprave výstuže. 3 22 1 8 A*) 8-10 0604
0609 stavebný montážnik CH Základné znalosti všetkých odborných prác spojených s vykonávaním stavebných montáží. Všetky odborné stavebné práce pri osadzovaní prefabrikátov, blokov a panelov. 3 22 1,5 10 A*) 8-10 0609
0610 strojník prefabrikácie
strojníčka prefabrikácie
CH
D
Obsluha a drobná údržba výrobných liniek a agregátov na výrobu prefabrikovaných stavebných dielcov. 3 22 1,5 10 B*) 8-10 0610
0611 betonár stavebných dielcov CH Ručná a strojová výroba železobetónových stavebných dielcov včítane úpravy foriem zabudovaných inštalácií a povrchového spracovania. 3 22 1 8 A*) 8-10 0611
0612 kamenár CH Ručné a strojové rozlamovanie a opracovanie kameňa. Osadzovanie kamenárskych stavebných a pomníkových výrobkov. 3 22 1,5 10 A*) 8-10 0612
0614 dláždič CH Kladenie, opravy a údržba vonkajších dlažieb ciest a chodníkov. Asfaltovanie vozoviek a chodníkov. 2 10 1 6 A*) 8-12 0614
0616 izolatér CH Izolácia stavieb, konštrukcií a zariadení proti teplu, zvuku a otrasom z rôznych materiálov včítane povrchových úprav. 3 22 1 8 B*) 6-8 0616
0617 pokrývač CH Kladenie krytín striech a iných konštrukcií z rôznych materiálov. Opravy a údržba týchto krytín. Demontáž a montáž aj nátery jednoduchých klampiarskych strechových výrobkov. 3 22 1 8 A*) 4-6 0617
0618 inštalatér CH Montáž, demontáž a opravy vnútorného rozvodu a zariadenia kanalizácie, vodovodov, plynovodov a ústredného kúrenia. 3 22 1,5 10 B*) 8-12
(v II. r. 4 až 6)
0618
0619 sklenár
sklenárka
CH
D
Zasklievanie stavebných konštrukcií z rozličných materiálov rôznymi spôsobmi a druhmi skla. Rámovanie obrazov, jednoduché zušľachťovanie plochého skla. 2 10 1 6 B 8-10 0619
0620 podlahár CH Kladenie a opravy parketových podláh, podlahových povlakov a krytín. Zhotovovanie podložiek tlmiacich zvuk, xylolitových, anhydritových a štrkových podláh. 3 22 1 8 A*) 6-8 0620
0621 maliar izieb CH Príprava povrchu a maliarske práce vápennými, glejovými, latexovými a olejovými farbami rôznymi technikami. Opravy a údržba malieb. 2 10 1 6 B*) 8-10 0621
0623 maliar a natierač CH Príprava povrchu, jednoduché maliarske a natieračské práce na rôznych podkladoch bežnými technikami. 3 22 1 8 B*) 8-10 0623
0625 lakovník
lakovníčka
CH
D
Ochranné nátery konštrukcií a zariadení na rôznych podkladoch a rôznymi technikami. Zhotovovanie nápisov, dopravných značiek, prípadne lakovanie áut. 3 22 1,5 10 B*)†) 8-10 0625
0628 kominár CH Čistenie komínov, dymovodov, vykurovadiel, kotlov, pecí a varných panví. Kolaudácia komínov a zisťovanie stavebno-požiarnych nedostatkov. Stavba a opravy kachľových pecí, šporákov a práčňových kotlov. 3 18 1 6 A*) 8-10 0627
(časť peciar)
0628
0631 geodetický merač
geodetická meračka
CH
D
Obsluha, udržovanie a nastavovanie geodetických strojov. Meranie a vytyčovanie v teréne. Stavba meračských signálov a osadzovanie meračských znakov. Jednoduché prekresľovanie a popisovanie meračských podkladov. 3 18 1 6 A*) 8-12 0631
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
07 - Stavebné hmoty, keramika a sklárstvo
0701 strojník pre výrobu stavebných hmôt CH Úprava surovín. Výroba cementu a výroba vápna. Obsluha cementárskych a vápenníckych pecí. Ručné a strojové spracovanie kovov, montáž a údržba cementárskych a vápenníckych agregátov. 3 22 1 8 A*) 8-10 0701
0712 formovač žiaruvzdornej keramiky CH Výroba žiaruvzdorných tvárnic z keramických hmôt. Príprava hmôt, ručné a strojové tvarovanie a príprava na vypaľovanie výrobkov. 2 10 1 6 A*) 8-10 0712
0713 formovač chemickej kameniny
formovačka chemickej kameniny
CH
D
Výroba kyselinovzdorných kameninových nádob, potrubia a rôznych zariadení pre chemické prevádzky. Príprava hmôt, modelovanie, vytáčanie a príprava na vypaľovanie výrobkov. 3 22 1,5 10 A*) 8-10 0713
0714 keramik brúsnych prostriedkov
keramička brúsnych prostriedkov
CH
D
Výroba brúsnych prostriedkov, príprava hmôt, tvarovanie výrobkov za surova, príprava na vypaľovanie, obrábanie. Obsluha a bežná údržba výrobného zariadenia. 2 10 1 6 C 8-10 0714
0715 elektrokeramik
elektrokeramička
CH
D
Vytváranie elektrotechnických izolačných výrobkov z porcelánu. 3 18 1,5 9 C*) 8-10 0715
0716 výrobca stavebnej keramiky
výrobkyňa stavebnej keramiky
CH
D
Strojová a ručná výroba obkladačiek, kachlí, dlaždíc a ich sušenie, triedenie, kalibrovanie, rezanie, glazovanie (s výnimkou glazovania olovnatými glazúrami) a balenie. 2 10 1 6 B 8-10 0716
0721 modelár keramiky
modelárka keramiky
CH
D
Zhotovovanie modelov a foriem v sadrovni keramických závodov. 3 22 1,5 10 C 6-10 0721
0724 vylievač zdravotníckej keramiky CH Výroba predmetov zdravotníckej keramiky. 3 18 1,5 9 B*) 10-15 0724
0725 keramik
keramička
CH
D
Vytváranie a zhotovovanie jednoduchých keramických výrobkov. 3 18 1,5 9 C 8-12 0725
0728 maliar keramiky
maliarka keramiky
CH
D
Zdobenie keramických výrobkov rôznymi maliarskymi dekoračnými technikami. 3 22 1,5 10 C 8-12 0728
0751 fúkač dutého skla CH Vyfukovanie a ručné vytváranie dutých úžitkových a ozdobných predmetov zo skla. 3 22 1,5 10 A*) 6-10 0751
0752 fúkač technického skla
fúkačka technického skla
CH
D
Zhotovovanie technického a laboratórneho skla, technických a lekárskych teplomerov a hustomerov. 3 22 1,5 10 B 8-12 0752
0755 mliaždič skla CH Zhotovovanie drobných úžitkových a ozdobných predmetov zo sklených tyčí. 2 10 1 6 B*) 10-15 0755
0756 lisovač skla CH Zhotovovanie sklených úžitkových a ozdobných predmetov ručným a strojovým lisovaním. 2 10 1 6 A*) 6-10 0756
0757 strojník sklárskych automatov CH Nastavovanie, obsluha a bežná údržba strojov na výrobu fliaš a obalového skla a strojov na ťahanie skleného a čadičového vlákna. 3 22 1,5 10 A*) 8-12 0757
0758 strojník plochého skla CH Nastavovanie, obsluha a bežná údržba strojového zariadenia na výrobu plochého skla. 3 22 1,5 10 A*) 6-10 0758
0759 sklár-vláknár
sklárka-vláknárka
CH
D
Výroba a spracovanie rôznych druhov skleného a čadičového vlákna. 2 10 1 6 A*) 8-12 0759
0770 zušľachťovač plochého skla
zušľachťovačka plochého skla
CH
D
Zušľachťovanie ťahaného a liateho plochého a tvarovaného skla rezaním, brúsením, leštením, matovaním a ľadovaním. Výroba zušľachtených bezpečnostných skiel a zrkadiel. 2 10 1 6 C*) 6-10 -
0773 brusič skla
brusička skla
CH
D
Brúsenie plôch, navrtávanie a zabrusovanie výrobkov úžitkového a technického skla; brúsenie sklenej bižutérie. 2 10 1 6 C 8-12 0773
0774 brusič dutého skla
brusička dutého skla
CH
D
Zušľachťovanie ozdobných sklených výrobkov brúsením na hlboko. 3 22 1,5 9 C 8-12 0774
0775 rytec skla
rytkyňa skla
CH
D
Zušľachťovanie ozdobných sklených výrobkov rytín. Kreslenie a rytie dekorov podľa predlohy. 3 22 1,5 10 C 6-10 0775
0776 maliar skla
maliarka skla
CH
D
Kreslenie, maľovanie a leptanie rôznych druhov dekorov na sklo. 3 22 1,5 10 C 8-12 0776
0777 výrobca sklenej bižutérie
výrobkyňa sklenej bižutérie
CH
D
Navíjanie sklenej bižutérie a jej povrchová úprava. 2 10 1 6 C 8-12 0777
0781 optik
optička
CH
D
Ručné a strojové opracovanie skiel pre optických prístrojov. 3 22 1,5 10 C 8-12 0781
0782 mechanik okuliarovej optiky
mechanička okuliarovej optiky
CH
D
Výroba okuliarových kovových obrúb a z plastických látok trieskovým obrábaním, ochran. okuliarov a ochran. štítov, farbenie okuliarových obrúb z plastických látok, pokovovanie slnečných skiel a nastavovanie strojov a prípravkov. 2 10 1 6 C 8-12 0782
0783 mechanik optiky
mechanička optiky
CH
D
Ručné a strojové opracovanie okuliarových skiel, voľnej optiky, skiel pre oftalmologické a iné prístroje. 3 22 1,5 10 C 8-12 0783
0784 brusič technického a šperkového kameňa
brusička technického a šperkového kameňa
CH
D
Brúsenie a obrábanie šperkových a technických syntetických a prírodných kameňov. 3 22 1,5 10 C 8-12 0784
0791 výrobca gombíkov
výrobkyňa gombíkov
CH
D
Strojová výroba gombíkov a drobnej bižutérie z perlete, rohoviny, dreva a plastických látok. 3 22 1,5 10 B*) 8-12 0791
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
08 - Spracovanie dreva a výroba hudobných nástrojov
0801 výrobca drevárskych polotovarov CH Základné a odborné práce v odvetví hlavnej a pridruženej piliarskej a impregnárskej výroby.
Príprava rôznych výrobkov na impregnovanie a ich impregnácia. Nastavovanie a obsluha výrobných strojov a mechanizmov.
2 10 1 6 A*) 10-15 0801
0803
0804 výrobca konštrukčných dosák
výrobkyňa konštrukčných dosák
CH
D
Základné a odborné práce v odvetví výroby dýh a preglejok a v pridruženej výrobe, v odvetví výroby konštrukčných dosák aglomerovaním z pilín, triesok a vláknitých látok. Nastavovanie a obsluha výrobných strojov a mechanizmov. 3 22 1,5 10 A*) 10-15 0804
0816
0805 stolár
stolárka
CH
D
Základné a odborné práce v odvetví výroby nábytku, stavebnostolárskych konštrukcií a opravárskych služieb. Nastavovanie a obsluha výrobných strojov a mechanizmov. 3 22 1,5 10 C 8-12 0805
0808 čalúnnik a dekoratér
čalúnnička a dekoratérka
CH
D
Základné a odborné práce v odvetví hlavnej a pridruženej čalúnnickej výroby, včítane opravárskych služieb. Výroba čalúneného nábytku, čalúnenie dopravných prostriedkov a vykonávanie rôznych dekoratérskych prác. Nastavovanie a obsluha výrobných strojov a mechanizmov. 3 22 1 6 C 8-12 0808
0809 debnár a obaliar CH Základné a odborné práce v odvetví obalovej techniky. Výroba a oprava debnárskych a obalových výrobkov. Nastavovanie a obsluha výrobných strojov a mechanizmov. 3 22 1 6 B*) 10-15 0809
0810 kolár CH Základné a odborné práce v odvetví výroby včítane opravárskych služieb. Výroba kolárskych výrobkov. Nastavovanie a obsluha výrobných strojov a mechanizmov. 3 18 1,5 9 A*) 8-12 0810
0811 košikár a pletiar nábytku
košikárka a pletiarka nábytku
CH
D
Základné a odborné práce v odvetví výroby. Výroba košikárskych výrobkov, pleteného nábytku a umeleckých výrobkov. Nastavovanie a obsluha výrobných strojov a mechanizmov. 2 10 1 6 C 6-12 0811
0812 kefár
kefárka
CH
D
Základné a odborné práce v odvetví kefárskej výroby. Výroba všetkých druhov kief, štetiek a štetcov. Nastavovanie a obsluha výrobných strojov a mechanizmov. 2 6 1 3 C 10-15 0812
0813 tokár dreva a nekovových materiálov
tokárka dreva a nekovových materiálov
CH
D
Základné a odborné práce v odvetví tokárskej výroby. Zhotovovanie tvárnic a tvarovacích pomôcok pre výrobu skla z dreva a z plastických látok. Nastavovanie a obsluha výrobných strojov a mechanizmov. 2 10 1 6 B 6-8 0769
0813
0814 ramár
ramárka
CH
D
Základné a odborné práce v odvetví ramárskej výroby. Výroba líšt a rámov. Nastavovanie a obsluha výrobných strojov a mechanizmov. 2 10 1 6 C 8-12 0814
0815 tužkár
tužkárka
CH
D
Základné a odborné práce v odvetví hlavnej a pridruženej tužkárskej výroby. Nastavovanie a obsluha výrobných strojov a mechanizmov. 2 10 1 6 B 8-12 0815
0817 výrobca športových potrieb
výrobkyňa športových potrieb
CH
D
Odborné práce pri sériovej a individuálnej výrobe a oprave športového náradia a člnov z dreva a plastických látok a čiastočne i z kovov. Nastavovanie, údržba a obsluha drevoobrábacích a niektorých kovoobrábacích strojov a nástrojov. 3 22 1,5 10 C 8-12 0817
0851 mechanik strunových hudobných nástrojov
mechanička strunových hudobných nástrojov
CH
D
Základné a odborné práce v odvetví výroby sláčikových a brnkacích nástrojov a ich montovanie. Nastavovanie a obsluha výrobných strojov a mechanizmov. 3 22 2 16 C 8-12 0851
0852 mechanik klávesových hudobných nástrojov
mechanička klávesových hudobných nástrojov
CH
D
Základné a odborné práce v odvetví výroby a opráv pián, pianín, harmónií a harmoník. Nastavovanie a obsluha výrobných strojov a mechanizmov. 3 22 2 16 C 8-12 0852
0853 mechanik dychových hudobných nástrojov
mechanička dychových hudobných nástrojov
CH
D
Základné a odborné práce v odvetví výroby kovových a drevených dychových nástrojov. Nastavovanie a obsluha výrobných strojov a mechanizmov. 3 22 2 16 C 8-12 0853
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
09 - Polygrafia, spracovanie papiera, film a fotografia
0901 sadzač
sadzačka
CH
D
Všetky druhy prác pri zhotovovaní tlačovej formy kníhtlačovej techniky, obsluha a nastavovanie potrebných výrobých nástrojov, zariadení a strojov. 4†) 22 - - B 6-8 0901
0916
0902 tlačiar na kníhtlačových strojoch CH Príprava jednofarebných a viacfarebných tlačových foriem, nastavovanie a obsluha kníhtlačových strojov. Potlačovanie používaných materiálov. Používanie meracích prístrojov. 4†) 22 - - B 4-6 0902
0906 tlačiar na ofsetových strojoch CH Všetky druhy prác pri zhotovovaní tlačiarskej formy, tlače s plechmi, nastavovanie a obsluha tlačových strojov a zariadení. Potlačovanie používaných materiálov. Používanie meracích prístrojov. 4†) 22 - - B 4-6 0906
0907
0908 planograf
planografka
CH
D
Kopírovanie kresieb na svetlotlačové papiere a zhotovovanie jednofarebných i viacfarebných tlačovín pomocou tlače zo želatínivej hmoty. 2 10 1 6 B 4-8 0908
0917 stereotypér CH Zhotovovanie matríc, odliatkov a výliskov do používaných materiálov pre kníhtlačiarsku techniku. Nastavovanie a obsluha nástrojov, prístrojov a strojov pri výrobe. 2 10 1 6 B 4-8 0917
0918 pečiatkár
pečiatkárka
CH
D
Spracovanie materiálov používaných na zhotovovanie pečiatok. Základné a odborné práce v odbore. Nastavovanie a obsluha prístrojov a mechanizmov. 2 10 1 6 B 8-12 0918
0920 tlačiar na maloofsetových strojoch
tlačiarka na maloofsetových strojoch
CH
D
Všetky druhy prác pri zhotovovaní tlačových foriem pre maloofsetové stroje, nastavovanie a obsluha maloofsetových strojov. Potlačovanie používaných materiálov. Používanie meracích prístrojov. 2 10 1 6 B 8-10 -
0921 reprodukčný grafik
reprodukčná grafička
CH
D
Všetky druhy prác grafickej reprodukcie v základných tlačových technikách, obsluha a nastavovanie potrebných výrobných strojov, zariadení a nástrojov. Používanie meracích prístrojov. 4†) 22 - - B 4-8 0903
0905
0909
0912
0913
0931 knihár
knihárka
CH
D
Všetka strojová väzba tlačovín, ostatné druhy knihárskych prác, spracovanie knihárskych materiálov, nastavovanie a obsluha knihárskych nástrojov, prístrojov a strojov. 3 22 2 10 B 8-12 0931
0932 priemyslový knihár
priemyslová knihárka
CH
D
Kvalifikované práce pri priemyselnom spracovaní knižnej väzby, obsluha knihárskych strojov, zariadení a nástrojov. 2 10 1 6 B 8-12 -
0941 mechanik polygrafických strojov CH Údržba a nastavovanie polygrafických strojov, prístrojov a nástrojov. 3 22 2 10 C 4-6 -
0951 fotograf
fotografka
CH
D
Spracovanie materiálov používaných v čiernobielej a farebnej fotografii. Základné a odborné práce interiérovej, exteriérovej a laboratórnej práxe včítane spracovania úzkych filmov. Nastavovanie a obsluha fotografických a filmových prístrojov, osvetľovacích zdrojov a zväčšovacích prístrojov. 3 18 2 10 C 8-10 0951
0952 filmový laborant
filmová laborantka
CH
D
Spracovanie materiálov používaných vo filmovej výrobe a v laboratóriách. Základné a odborné laboratórne práce. Nastavovanie a obsluha laboratórnych prístrojov, kúpeľov a regulačných aparatúr. 3 22 1,5 10 C 8-12 0952
0953 lisovačka gramofónových platní D Spracovanie materiálov používaných vo výrobe gramofónových platní. Základné a odborné práce na poloautomatických a automatických hydraulických lisoch. Nastavovanie a obsluha výrobných strojov a mechanizmov. 2 10 1 6 C 10-15 0953
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
10 - Textil a odevníctvo
1002 trepáč
trepáčka
CH
D
Prípravné práce pri spracovaní ľanu a obsluha trepárskych strojov. Triedenie vláken. 2 10 1 6 B*) 8-12 1002
1003 pradiar
pradiarka
CH
D
Pradenie (súkanie), bežné nastavovanie, údržba predpriadacích, dopriadacích a súkacích strojov. 2 10 1 6 B*)††) 8-12 1003
1005 technický plstiar
technická plstiarka
CH
D
Výroba technickej plsti a obsluha, bežné nastavovanie a údržba strojov na výrobu technickej plsti. 2 10 1 6 B*) 8-12 1005
1006 tkáč
tkáčka
CH
D
Obsluha, bežné nastavovanie a údržba súkacích, snovacích a šlichtovacích strojov. Tkanie, bežné nastavovanie a údržba mechanických, automatických, žakarových alebo špeciálnych stavov. 2 10 1 6 B 8-12 1006
1010 prámikár
prámikárka
CH
D
Výroba prámikárskeho tovaru na paličkovacích a háčkovacích strojoch a ich bežná údržba. 2 10 1 6 C 8-12 1010
1011 pletiar
pletiarka
CH
D
Výroba pleteného krosienkového tovaru a všetkých druhov pančúch. Obsluha a bežná údržba strojov. 2 10 1 6 C 8-12 1011
1013 úpravárka a retiazkovačka pančúch D Retiazkovanie, zošívanie, opravovanie, triedenie a párovanie všetkých druhov pančúch a ponožiek. 2 10 1 6 C 10-15 1013
1016 strojová čipkárka D Prípravné a dokončovacie práce pri výrobe čipiek, záclon a tylu. Obsluha, bežné nastavovanie a údržba paličkovacích a galónových strojov. 2 10 1 6 C 6-10 1016
1017 tkáč čipiek
tkáčka čipiek
CH
D
Tkanie čipiek, záclon a tylu, obsluha, bežné nastavovanie a údržba záclonových, čipkárskych a tylových strojov. 3 22 1,5 10 B 4-6 1017
1019 nastavovač textilných strojov CH Nastavovanie, opravy a montáže rôznych textilných strojov v pradiarňach alebo tkáčovniach, trepárňach alebo úpravniach. 3 22 1,5 10 C 6-10 1019
1020 nastavovač pletiarskych strojov
nastavovačka pletiarskych strojov
CH
D
Nastavovanie, opravy a údržba pletiarskych strojov. 3 22 1,5 10 C 6-10 1020
1022 farbiar
farbiarka
CH
D
Príprava farbív. Farbenie textilných vlákien, priadzí, tkanín, pletenín alebo bielizne a odevov. 3 18 1,5 9 B*) 6-10 1022
1024 úpravár textílií
úpravárka textílií
CH
D
Bielenie textilných vlákien, priadzí a tkanín. Prípravné, doplňovacie a konečné práce pri zušľachťovaní tkanín. 2 10 1 6 B 6-10 1024
1025 tlačiar tkanín
tlačiarka tkanín
CH
D
Potlačovanie tkanín jednoduchými a zložitými vzormi pomocou šablón. Výroba a príprava šablón pre tlač. Ručné potlačovanie pomocou foriem. 3 18 2 10 B 4-6 1025
1027 strojový tlačiar tkanín a pletenín
strojová tlačiarka tkanín a pletenín
CH
D
Potlačovanie tkanín a pletenín jednofarebnými a viacfarebnými vzormi. Obsluha, nastavovanie a údržba tlačiaceho stroja. 3 18 2 10 B 6-10 1027
1033 chemik práčovní a čistiarní
chemička práčovní a čistiarní
CH
D
Chemické a mechanické čistenie a pranie odevov a bielizne. Obsluha a údržba príslušných strojov a zariadení. Prijímanie, triedenie a výdaj odevov a bielizne. Administratívne práce v zberniach. 3 22 1,5 10 B*) 8-10 1033
1043 strojová vyšívačka D Odborné práce na vyšívacích strojoch. 2 10 1 6 C 6-10 1043
1050 klobučnícky plstiar
klobučnícka plstiarka
CH
D
Ručná a strojová výroba klobučníckych polotovarov. Bežné nastavovanie a údržba strojov pre spracovanie klobučníckej plsti. 2 10 1 6 B*) 8-12 1050
1051 klobučník
klobučníčka
CH
D
Výroba klobúkov z vlasových a vlnených polotovarov. 2 10 1 6 C 8-12 1051
1052 modistka-čiapkárka D Modelovanie a opravy dámskych a detských klobúkov podľa predlôh a vlastných návrhov. Šitie čiapok. 2 10 1 6 C 8-12 1052
1053 dámsky krajčír
dámska krajčírka
CH
D
Výroba a opravy dámskych alebo dievčenských vrchných odevov. 3 22 2 16 C 8-12 1053
1054 pánsky krajčír
pánska krajčírka
CH
D
Výroba a opravy pánskych alebo chlapčenských vrchných odevov. 3 22 2 16 C 8-12 1054
1055 krajčírka D Výroba dámskej a pánskej bielizne a jednoduchých šiat z tkanín alebo pletenín. 2 10 1 6 C 8-12 1055
1056 výrobkyňa baretiek a fezov D Špeciálna výroba a úprava všetkých druhov baretiek a fezov. 2 10 1 6 C 8-12 -
1091 výrobkyňa umelých kvetín D Výroba umelých kvetín a dekorácií z textilu, papiera, kože, vosku a iných materiálov. Výroba atráp, obsluha a údržba strojov. 2 10 1 6 C 10-15 1091
1092 výrobkyňa textilných hračiek D Výroba všetkých druhov textilných hračiek s použitím plastických látok. 2 10 1 6 C 10-15 1092
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
11 - Spracovanie kože a výroba obuvi
1101 garbiar CH Spracovanie koží a kožiek všetkých druhov na usne. Druhy a vlastnosti spracúvanej suroviny, obsluha a jednoduchá údržba používaných strojov a zariadení. 2 10 1 6 B*) 6-10 1101
1102 vyrábač kožušín CH Čistenie kožušín, úprava, miazdrenie, ručné a strojové namáčanie, príprava na činenie, sušenie a úprava po činení. Manipulácia a základná údržba používaných strojov. 3 22 1,5 10 B*) 6-10 1102
1111 kožušník
kožušníčka
CH
D
Spracovanie rôznych druhov kožušín, zhotovovanie a ošetrovanie kožušníckych výrobkov a ich opravy. Obsluha a bežná údržba používaných strojov. 3 22 1,5 9 C 6-10 1111
1112 šička kožuchov D Šitie kožušinových odevov a čiapok. Druhy a vlastnosti používaného materiálu. Obsluha a bežná údržba používaných strojov. 2 10 1 6 C 8-12 1112
1113 rukavičkár CH Spracovanie, príprava a strihanie rukavičkárskych koží a iných materiálov na šitie rukavíc. Znalosť spracúvaného základného a pomocného materiálu. 3 22 1,5 9 C 6-10 1113
1114 šička rukavíc D Šitie a úprava všetkých druhov kožených, pletených a krosienkových rukavíc. 2 10 1 6 C 10-15 1114
1115 brašnár
brašnárka
CH
D
Výroba a oprava brašien, aktoviek, kabeliek, kufrov, puzdier, športových potrieb a galantérie z kože, textilu a plastických látok. Manipulácia a základná údržba používaných strojov. 3 22 1,5 9 C 8-12 1115
1116 sedlár-manžetár
sedlárka-manžetárka
CH
D
Výroba a opravy postrojov a výstrojov, manžiet, remeňov a všetkých druhov športových potrieb a iných predmetov z usní, plastických látok a textílií. Bežné práce pri výrobe remeňov. Obsluha a bežná údržba používaných strojov. 3 22 1,5 10 B 8-12 1116
1117 bandažista
bandažistka
CH
D
Výroba ortopedických pomôcok a protéz podľa lekárskeho predpisu. 3 18 1,5 9 C 6-10 1117
1150 úpravárka usní D Spracovanie všetkých druhov usní pre obuvnícke a galantérne účely na úpravárenskom úseku, počínajúc strojovým vyrážaním až do konečnej úpravy, okrem strojového leštenia. 2 10 1 6 B*) 6-10 -
1151 vysekávač usní
vysekávačka usní
CH
D
Vysekávanie a úprava zvrškových a spodkových dielcov pre výrobu obuvi. Znalosť základných i pomocných materiálov. Obsluha a bežná údržba používaných strojov. 3 22 1 8 C 6-10 1151
1152 zvrškár
zvrškárka
CH
D
Šitie a úprava zvrškov z kožených, textilných a plastických materiálov. Obsluha a jednoduchá údržba používaných strojov. 2 10 1 6 C 8-12 1152
1153 strojový obuvník
strojová obuvníčka
CH
D
Všetky práce pri hromadnej výrobe obuvi až po hotový výrobok. Znalosť základných i pomocných materiálov. Obsluha a bežná údržba používaných strojov. 2 10 1 6 B*) 6-10 1153
1154 obuvník
obuvníčka
CH
D
Výroba a opravy obuvi včítane zákazkovej práce na mieru. Znalosť používaných materiálov. Obsluha a bežná údržba používaných strojov. 3 22 1,5 10 B*) 8-10 1154
1155 ortopedický obuvník
ortopedická obuvníčka
CH
D
Výroba ortopedickej obuvi podľa lekárskeho predpisu a jej opravy. Obsluha a bežná údržba používaných strojov. 3 22 1,5 10 B*) 6-10 1155
1157 obuvnícky gumár CH Výroba gumovej, valcovanej, galantérnej a lisovanej obuvi. Obsluha a bežná údržba používaných strojov a zariadení. 2 10 1 6 B*) 6-10 1157
1158 opravár obuvi
opravárka obuvi
CH
D
Všetky práce pri ručnej a strojovej oprave všetkých druhov obuvi. Znalosť používaných materiálov a technologických postupov. Obsluha a bežná údržba používaných strojov. 2 10 1 6 B*) 8-10 -
1161 modelár kopýt CH Zhotovovanie kopýt na výrobu obuvi z dreva, kovu a plastických látok. Obsluha a bežná údržba používaných strojov a zariadení. 3 22 1,5 10 C 6-10 1161
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
12 - Potravinárstvo
1201 mlynár CH Spracovanie obilnín na múku a ostatné mlynárske výrobky. Skladovanie a čistenie obilia. Obsluha a bežná údržba mlynského strojového zariadenia. Vykonávanie laboratórnych skúšok. 3 22 1,5 9 B*) 8-10 1201
1202 pekár
pekárka
CH
D
Výroba chleba, bežného a jemného pečiva. Príprava cesta, kysnutie, tvarovanie a pečenie. Obsluha a bežná údržba používaných strojov a zariadení. 3 18 1 6 B*) 8-10 1202
1203 pečivár
pečivárka
CH
D
Výroba trvanlivého pečiva. Príprava cesta, náplní a poliev, pečenie a úprava výrobkov. Obsluha a bežná údržba používaných strojov a zariadení. 2 10 1 6 C 8-10 1203
1204 cukrár
cukrárka
CH
D
Výroba všetkých druhov cukrárskeho tovaru, múčnikov, krémov a zmrzlín. Príprava cesta, náplní a poliev, pečenie, úprava a zdobenie cukrárskych výrobkov. Obsluha a bežná údržba používaných strojov a zariadení. 3 22 1,5 9 C 8-10 1204
1205 cukrovinkár
cukrovinkárka
CH
D
Výroba čokolád a cukroviniek všetkých druhov. Obsluha a bežná údržba používaných strojov a zariadení. 2 10 1 6 C 8-10 1205
1206 mliekár
mliekárka
CH
D
Spracovanie mlieka a výroba masla, syrov a ostatných mliekárskych výrobkov. Obsluha a bežná údržba používaných strojov a zariadení. 3 22 1,5 9 C 10-12 1206
1207 chemik tukov
chemička tukov
CH
D
Výroba mydla, margarínu a polievkových prípravkov. Nastavovanie, obsluha a bežná údržba používaných strojov a zariadení. 3 22 1,5 9 C 8-10 1207
1208 mäsiar a údenár CH Zabíjanie všetkých druhov jatočných zvierat, delenie a vykosťovanie mäsa. Výroba všetkých druhov údenárskych výrobkov. Obsluha a bežná údržba výrobného zariadenia. 3 22 1,5 9 B 8-10 1208
1209 údenárka D Výroba všetkých druhov údenárskych výrobkov. Obsluha a bežná údržba výrobného zariadenia. 2 10 1 6 C 8-10 1209
1210 konzervár
konzervárka
CH
D
Konzervovanie ovocia a zeleniny. Výroba zaváranín, džemov a kandizovaného ovocia, sukusov a sirupov, ovocných vín, muštov, sódoviek a nealkoholických nápojov. Obsluha a bežná údržba strojového zariadenia. 2 10 1 6 C 8-10 1210
1211 sladovník CH Príjem, ošetrovanie a skladovanie jačmeňa. Výroba sladov všetkých typov. Výroba mladiny, kvasenie, filtrácia a stáčanie piva, jednoduchá analytická kontrola surovín a výrobkov. Obsluha a bežná údržba strojového zariadenia. 3 22 1,5 9 B 8-10 1211
1212 priemyselný hydinár
priemyselná hydinárka
CH
D
Zabíjanie hydiny. Spracovanie hydina a vajec. Výroba hydinárskych konzerv a vajcových výrobkov. Obsluha a bežná údržba strojového zariadenia. 2 10 1 6 B*) 8-12 1212
1213 cestovinár CH Obsluha strojového zariadenia vo výrobe cestovín. 2 10 1 6 C 6-10 -
1214 chemik kvasných procesov
chemička kvasných procesov
CH
D
Riadenie a ovládanie prevádzkových chemických aparatúr a zariadení pri výrobe látok, ktoré sa získavajú fermentačným procesom. Bežná údržba strojového zariadenia. Vykonávanie prevádzkovo-kontrolných rozborov a skúšok. 2 10 1 6 C 8-10 -
1221 priemyslový krmivár
priemyslová krmivárka
CH
D
Priemyslová výroba krmív, miešanie hnojív, príjem a skladovanie surovín, príprava osív a sadív. Obsluha a bežná údržba strojov a zariadení vo výrobniach krmív, miešarniach hnojív, skladoch a sušiarňach. 3 22 1 8 A*) 8-12 1221
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
13 - Poľnohospodárstvo a lesné hospodárstvo
1302 chovateľ hydiny
chovateľka hydiny
CH
D
Ošetrovanie, výkrm, liahnutie, odchov, kontrola nosnosti. Triedenie, balenie a rozosielanie vajec a kurčiat. Brakovanie, zabíjanie hydiny a úprava na trh. 2 10 1 6 B*) 10-15 1302
1303 chovateľ koní CH Chov koní - ošetrovanie a kŕmenie, ošetrovanie kopýt, pripúšťanie, ošetrovanie žrebných kobýl, pôrod, odchov žriebät. Zaúčovanie koní v záprahu a pod sedlom, ošetrovanie postrojov a výstroja. 2 10 1 6 B*) 8-12 1303
1304 jazdec z povolania†) CH Jazda na závodných koňoch. Ošetrovanie závodných jazdeckých koní a ich príprava na dostihy. 1 5 - - A 12-15 1304
1305 rybár CH Chov rýb a pridružená rybárska výroba. Hospodárenie na rybníkoch a v tečúcich vodách. Kŕmenie, liahnutie, výlovy, expedícia, letnenie. Úpravy rybníkov. 2 10 1 6 B 10-15 1305
1306 včelár a ovocinár
včelárka a ovocinárka
CH
D
Chov včiel, údržba úľov, spracovanie medu a vosku. Pestovanie a ošetrovanie ovocných stromov a krov. 3 18 1,5 6 B*) 10-15 1306
1307 záhradník
záhradníčka
CH
D
Pestovanie ovocných a okrasných stromov a krov, zeleniny a kvetín. Vo vinárskych oblastiach si pestovanie viniča, zber a spracovanie hrozna. 3 18 1,5 6 C 8-12 1307
1308 poľnohospodár mechanizátor
poľnohospodárka mechanizátorka
CH
D
Pestovanie, ošetrovanie, zber a uskladňovanie poľnohospodárskych plodín. Ošetrovanie hovädzieho dobytka a ošípaných, kŕmenie, odstav, výber a pasenie. Obsluha, údržba a drobné opravy bežných poľnohospodárskych strojov v rastlinnej a živočíšnej výrobe, včítane riadenia traktora. 2 6 1 3 A*) 8-12 1308
1321 opravár poľnohosp. strojov
opravárka poľnohosp. strojov
CH
D
Opravy a údržba všetkých poľnohospodárskych strojov, traktorov a mechanizačných zariadení poľnohospodárskej výroby. Údržba elektrospotrebičov a vodoinštalácie. 3 18 1,5 6 C 8-12 1321
1322 kováč a podkúvač CH Kováčske práce pri výrobe a opravách poľnohospodárskych strojov, náradia a zariadení. Zváranie kovov plameňom a elektrickým oblúkom. Ošetrovanie kopýt a paznechtov, podkúvanie záprahových zvierat. 3 18 1,5 6 A*) 8-12 1322
1324 pestovateľ mechanizátor
pestovateľka mechanizátorka
CH
D
Obsluha strojov mechanizovanej rastlinnej výroby, bežné opravy strojov. 2 6 1 3 A*) 8-12 1324
1325 chovateľ mechanizátor
chovateľka mechnizátorka
CH
D
Ošetrovanie jednotlivých druhov hospodárskych zvierat v mechanizovanej živočíšnej výrobe. 2 6 1 3 A*) 8-12 1325
1351 lesník CH Práce pri zbere lesných semien, v škôlkach, pri zalesňovaní, ošetrovaní porastov, ochrane lesa a v pridruženej lesnej výrobe. Ťažba dreva všetkými spôsobmi. Manipulácia, nakladanie a skladovanie dreva. 2 10 1 6 B*) 8-15 1351
1352 lesný mechanizátor CH Obsluha všetkých mechanizačných prostriedkov lesného hospodárstva, ich údržba a bežné opravy. Vedenie pracovných skupín pracujúcich s mechanizačnými prostriedkami. 3 22 1,5 10 B*) 8-12 1352
1361 chovateľ laboratórnych zvierat**)
chovateľka laboratórnych zvierat**)
CH
D
Odborné ošetrovanie zdravých laboratórnych zvierat, sterilizácia krmív, organizácia chovu laboratórnych zvierat, rozoznávanie príznakov ochorenia mikroskopickým rozborom, obsluha sterilizátorov a autoklávov. Odborné zabíjanie zvierat, deratizácia a dezinfekcia objektov a vykonávanie jednoduchých pitiev zvierat. 1 6 - - A*) 8-12 1361
1362 chovateľ cudzokrajných zvierat
chovateľka cudzokrajných zvierat
CH
D
Chov zvierat v zoologických záhradách, odchytávanie, sputnávanie a vypúšťanie zvierat. Bezpečné zaobchádzanie s jedovatými plazmi. Prvá pomoc človeku a zvieraťu. Vkusné zariaďovanie ubikácií pre zvieratá, drobné remeselnícke opravy ubikácií a výbehov. Informovanie návštevníkov zoologických záhrad. 2 10 1 6 A*) 8-12 1362
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
14 - Doprava a spoje (prevádzkové odbory)
1401 železničiar vnútropodnikovej dopravy CH Základná prevádzková činnosť spojená s vnútropodnikovou dopravou. 2 10 1 6 B*) 12-19 1401
1402 železničiarka D Základná prevádzková činnosť spojená s výkonom služby sprievodkyne vlakov osobnej dopravy, skladníka prepravy tovaru, tranzitéra a informátora. 2 18 1 6 B*) 12-19 -
1411 cestár CH Všetky práce pri stavbách a opravách ciest včítane obsluhy a ošetrovania cestných strojov a mechanizmov. 3 18 1 6 B*) 10-12 1411
1451 spojový manipulant
spojová manipulantka
CH
D
Jednoduché práce v poštovej, telefónnej a telegrafnej prevádzke. 2 18 1 6 C 10-12 1451
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
15 - Obchod, pohostinstvo a rôzne nevýrobné služby
1501 predavač rozličného tovaru
predavačka rozličného tovaru
CH
D
Predaj bežných druhov priemyselného tovaru a potravín, ich odborné uskladňovanie a ošetrovanie. Nákup poľnohospodárskych výrobkov a lesných plodov. Základy aranžovania výkladných skríň. Administratívne práce v predajni. (Školí sa spoločne s učebným odborom č. 1502 predavač potravinárskeho tovaru - predavačka potravinárskeho tovaru.) 3 18 1 6 C 12-16 1501
1502 predavač potravinárskeho tovaru
predavačka potravinárskeho tovaru
CH
D
Predaj všetkých druhov potravín, mäsa a mäsových výrobkov a predaj bežných druhov priemyselného tovaru, ich odborné uskladňovanie a ošetrovanie. Základy aranžovania. Administratívne práce v predajni. 3 18 1 6 C 12-16 1502
1504 predavač priemyselného tovaru
predavačka priemyselného tovaru
CH
D
Predaj priemyselného tovaru podľa zamerania odborného výcviku (predaj hodín a klenotov, predaj zdravotníckych potrieb atď.). Odborné uskladňovanie a ošetrovanie predávaného tovaru. Základy aranžovania. Administratívne práce v predajni. 3 18 1 6 C 12-16 1504
1511 predavač motorových vozidiel
predavačka motorových vozidiel
CH
D
Predaj motorových vozidiel, náhradných dielov a doplnkového zariadenia, ich odborné uskladňovanie a ošetrovanie. Základy aranžovania. Administratívne práce v predajni. 3 18 1 6 C 12-16 1511
1512 predavač elektrotechnického tovaru
predavačka elektrotechnického tovaru
CH
D
Predaj elektrotechnického a rádiotechnického materiálu a prístrojov, ich odborné uskladňovanie a ošetrovanie. Základy aranžovania. Administratívne práce v predajni. 3 18 1 6 C 12-16 1512
1513 predavač drogistického tovaru
predavačka drogistického tovaru
CH
D
Predaj drogistického tovaru, fotografických prístrojov a materiálov, ich odborné uskladňovanie a ošetrovanie. Základy aranžovania. Administratívne práce v predajni. 3 18 1 6 C 12-16 1513
1515 kníhkupec
kníhkupkyňa
CH
D
Ponuka a predaj kníh, hudobnín a gramofónových platní, ich odborné uskladňovanie. Základy aranžovania, propagačné a náborové akcie s knihou. Administratívne práce v kníhkupectve. 3 18 1 6 C 12-16 1515
1516 predavač a skladník poľnohosp. strojov
predavačka a skladníčka poľnohosp. strojov
CH
D
Predaj poľnohospodárskych strojov, náhradných súčiastok a doplnkového zariadenia, ich odborné uskladňovanie a ošetrovanie. Administratívne práce v skladoch a v predajni. 3 18 1 6 C 12-16 1516
1541 aranžér
aranžérka
CH
D
Úprava tovaru a aranžovanie výkladných skríň, dekorovanie a výzdoba predajní. Kreslenie a písanie písma, technické spracovanie rôzneho materiálu pri aranžovaní. 3 18 1,5 9 C 10-14 1541
1551 kuchár
kuchárka
CH
D
Príprava jedál teplej a studenej kuchyne včítane diétnych jedál v zariadeniach verejného stravovania. Úprava jedál bežná i pre slávnostné príležitosti. 3 18 1,5 9 C 10-15 1551
1552 čašník
servírka
CH
D
Úprava tabule a obsluha vo všetkých druhoch prevádzkární verejného stravovania pri bežných a slávnostných príležitostiach. Príprava jednoduchých jedál. Ošetrovanie všetkých druhov nápojov. Administratívne práce v závodoch verejného stravovania. 3 18 1 6 C 12-15 1552
1553 kuchár a čašník
kuchárka a servírka
CH
D
Príprava jedál teplej a studenej kuchyne, výroba múčnikov a niektorých druhov cukrárskych výrobkov. Ošetrovanie, výčap a predaj nápojov. Úprava tabule a obsluha hostí pri bežných a slávnostných príležitostiach. Administratívne práce v prevádzkárňach verejného stravovania. 3 18 1,5 9 C 10-15 1553
1571 holič a kaderník
holička a kaderníčka
CH
D
Holenie, strihanie, úprava a ondulácia vlasov. Farbenie vlasov. Zhotovovanie parochní. Úprava vlasov a fúzov (maskérstvo), základy kozmetiky. 3 18 1 6 C 8-12
(6 až 10 v II. r. učenia)
1571
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
16 - Ručná umeleckoremeselná výroba
1601 kovolejár CH Formovanie a odlievanie diel sochárskeho umenia včítane reštaurátorských prác. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1602 umelecký kováč CH Umelecko-remeselné kováčske a zvonárske práce včítane reštaurátorských prác. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1603 umelecký zámočník CH Umelecko-remeselné zámočnícke práce včítane reštaurátorských prác. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik 0430
1604 cizelér
cizelérka
CH
D
Cizelovanie, patinovanie a montáž kovolejárskych diel sochárskeho umenia včítane reštaurátorských prác. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik 0481
1605 umelecký pasiar
umelecká pasiarka
CH
D
Vytváranie umelecko-remeselných diel a predmetov z ušľachtilých kovov včítane reštaurátorských prác. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1611 umelecký stolár
umelecká stolárka
CH
D
Umelecko-remeselné stolárske, interiérové a stavebné práce včítane reštaurátorských prác. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1612 umelecký čalúnnik a dekoratér
umelecká čalúnnička a dekoratérka
CH
D
Umelecko-remeselné čalúnnické a dekoratérske práce. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1613 umelecký spracovateľ dreva
umelecká spracovateľka dreva
CH
D
Umelecko-remeselné spracovanie dreva rezanín, dlabaním, štiepaním, sústružením a zdobenie kovom. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1614 umelecký spracovateľ prírodných pletív
umelecká spracovateľka prírodných pletív
CH
D
Umelecko-remeselné pletiarske práce z prútia, slamy, trstiny, pálky a iných materiálov. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1621 umelecký keramik
umelecká keramička
CH
D
Ručné vytváranie, tvarovanie a zdobenie keramiky podľa výtvarných návrhov. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1622 umelecký sklár CH Ručné tvarovanie hutníckeho skla podľa výtvarných návrhov. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1623 perletiar
perletiarka
CH
D
Umelecko-remeselné spracovanie perlete a rohoviny rezbou a vykladaním. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1626 sochár kameňa CH Umelecko-remeselné kamenosochárske práce podľa výtvarných predlôh. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1631 ručný tkáč
ručná tkáčka
CH
D
Tkanie na ručných stavoch tradičnými technikami podľa výtvarných návrhov. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1632 tkáč gobelínov
tkáčka gobelínov
CH
D
Vytváranie gobelínov podľa výtvarných návrhov a reštaurovanie historických gobelínov. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1635 ručná vyšívačka D Ručná tvorba výtvarne náročných výšiviek tradičnými technikami. 2 10 1,5 8 A*) indiv. výcvik -
1636 ručná čipkárka D Ručná tvorba čipiek tradičnými technikami. 2 10 1,5 8 A*) indiv. výcvik -
1637 tlačiar textílií
tlačiarka textílií
CH
D
Príprava farbív, výroba šablón pre tlač a ručné potlačovanie tkanín pomocou foriem, štetcovou aj inou technikou. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1641 umelecký maliar interiérov CH Umelecko-remeselné maliarske práce rôznymi technikami, včítane techniky sgrafit, fresco, secco a reštaurátorských prác. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1642 štukatér CH Umelecko-remeselné štukatérske práce stavebného a interiérového charakteru, vytváranie plastík a architektonických článkov, včítane reštaurátorských prác. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1643 umelecký pozlacovač
umelecká pozlacovačka
CH
D
Umelecko-remeselné pozlacovačské práce, polychronia a reštaurátorské práce. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1644 umelecký sklenár CH Umelecko-remeselné sklenárske diela vytvárané technikou zasadzovania do olova a iných materiálov, včítane reštaurátorských prác. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1651 parochniar
parochniarka
CH
D
Ručná výroba a úprava parochní z prírodných i umelých materiálov. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1652 obuvník scénickej a krojovej obuvi
obuvníčka scénickej a krojovej obuvi
CH
D
Ručná výroba scénickej, tanečnej a krojovej obuvi podľa návrhov výtvarníkov. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1653 krajčír scénických kostýmov a krojov
krajčírka scénických kostýmov a krojov
CH
D
Ručná výroba a úpravy scénických a krojových odevov. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1655 montér scénickej stavby CH Montáž a demontáž scénických stavieb, včítane údržby. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
1656 scénický osvetľovač CH Scénické osvetľovanie, bežná montáž, demontáž a údržba svetelnotechnických zariadení. 3 18 2 10 A*) indiv. výcvik -
Vo všetkých učebných odboroch je jednotne ustanovený počet 40 učňov na jedného vychovávateľa.
III.
ZRUŠENÉ UČEBNÉ ODBORY
0475 pilnikár
0602 fasádnik a štukatér
0615 asfaltér - izolatér
0711 tehliar
0727 hrnčiar
0802 zápalkár
0911 tlačiar hĺbkotlačovej techniky
1001 triedič vlny
1015 súkarka krepovačka
1044 povrazník
Príloha 2 vyhlášky č. 84/1965 Zb.
ZÁSADY PRE ZISŤOVANIE SOCIÁLNEJ POTREBNOSTI RODINY UČŇOV
Sociálna potrebnosť domácnosti učňa sa zisťuje podľa výšky mesačných čistých príjmov, ktoré pripadajú na jedného jej člena, podľa týchto zásad:
1.
Za členov domácnosti sa považuje učeň, jeho rodičia a slobodní súrodenci, ktorí žijú v spoločnej domácnosti rodičov, ovdovelý alebo rozvedený otec učňa alebo ovdovelá, rozvedená, prípadne slobodná matka učňa sa počítajú za dvoch členov domácnosti, pokiaľ majú samostatnú domácnosť.
2.
Ak je matka učňa zamestnaná, započítava sa do súčtu čistých príjmov domácnosti príjem toho z rodičov, ktorý je vyšší a z nižšieho príjmu len suma presahujúca 400 Kčs.
3.
Mesačným čistým príjmom jednotlivých členov domácnosti sa rozumie:
a)
priemerný čistý mesačný príjem, ktorý sa berie za základ pre výpočet náhrady mzdy po dobu dovolenky na zotavenie;
b)
u členov JRD so spoločným hospodárením jedna dvanástina z priemernej pracovnej odmeny za uplynulý kalendárny rok, vypočítanej podľa zásad uvedených v § 9 ods. 1 zákona č. 103/1964 Zb. o sociálnom zabezpečení družstevných roľníkov a v § 1 vyhlášky č. 104/1964 Zb.;
c)
jedna dvanástina daňového základu poľnohospodárskej dane za uplynulý kalendárny rok u ostatných poplatníkov poľnohospodárskej dane po odpočítaní jednej dvanástiny zaplatenej dane;
d)
jedna dvanástina príjmov z literárnej a umeleckej činnosti vykonávanej mimo pracovného pomeru za uplynulý kalendárny rok po odpočítaní jednej dvanástiny zrazenej alebo zaplatenej dane z príjmov z literárnej a umeleckej činnosti;
e)
dávky dôchodkového zabezpečenia (poistenia) za uplynulý kalendárny mesiac, okrem výchovného, prídavkov na deti a sirotského dôchodku obojstranne alebo jednostranne osirelých a zvýšenie pre bezvládnosť;
f)
zaopatrovací príspevok za uplynulý kalendárny mesiac členov rodín občanov, ktorí vykonávajú službu v ozbrojených silách.
4.
Od zistených mesačných príjmov sa odpočíta:
a)
za každého nezaopatreného súrodenca, odkázaného na ten istý príjem ako učeň, suma 200 Kčs. Za nezaopatreného sa považuje súrodenec až do skončenia povinnej školskej dochádzky a po jej skončení najdlhšie však do 25. roku, ak sa sústavne pripravuje na budúce povolanie predpísaným výcvikom alebo štúdiom alebo ak je pre chorobu, prípadne pre telesnú alebo duševnú chybu trvale práceneschopný;
b)
suma, ktorú určí súd členovi domácnosti na plnenie jeho zákonnej vyživovacej povinnosti.
5.
Výška mesačných čistých príjmov, ktoré pripadajú na jedného člena domácnosti, zistí sa tak, že uvedeným spôsobom zistené čisté príjmy rodiny sa delia počtom členov domácnosti. Ak takto zistená výška čistých mesačných príjmov, ktoré pripadajú na jedného člena domácnosti, nepresahuje 300 Kčs mesačne, poskytne organizácia na žiadosť učňa (jeho zákonného zástupcu) učňovi výhody pri stravovaní alebo ubytovaní podľa § 7 ods. 2 vyhlášky.
6.
V mimoriadnych prípadoch hodných osobitného zreteľa, najmä na zamedzenie tvrdosti môže organizácia poskytnúť učňovi uvedené výhody aj v prípade, ak výška čistých mesačných príjmov pripadajúcich na jedného člena domácnosti presahuje 300 Kčs, ale nepresahuje 350 Kčs.
7.
Žiadosti o priznanie týchto výhod podávajú učni (zákonní zástupcovia) pred začiatkom učebného roka - v osobitne odôvodnených prípadoch i počas učebného roka - na predpísanom tlačive.
8.
K žiadosti sa pripája:
a)
u učňov, ktorých členovia domácnosti sú v pracovnom pomere alebo členmi JRD, potvrdenie závodu alebo JRD o ich priemerných mesačných príjmoch;
b)
u všetkých učňov potvrdenie MNV v mieste bydliska rodičov o zárobkových, príjmových a majetkových pomeroch členov domácnosti.
*)
Suma odmeny nad 100 Kčs sa poskytuje pri dobrom prospechu učňa. Podľa výkladu ÚRO sa suma odmeny od 100 do 120 Kčs nezapočítava do vlastného príjmu učňa z hľadiska nároku rodičov na prídavky na deti.
†)
Kategória mesačnej odmeny je označená písmenami A, B, C a znamienkom*) preferované učebné odbory, v ktorých sa učňom poskytuje v prípravnom období bezplatné ubytovanie a stravovanie a neubytovaným učňom jedno hlavné a jedno vedľajšie jedlo.
**)
V učebnom odbore č. 0101 je na 1 majstra odborného výcviku až 30 učňov, pokiaľ sú učni pridelení pri práci na povrchu bane kádrovým robotníkom.
†)
V učebnom odbore 0625 je preferencia len v prevádzkach, kde prevažuje striekacia technika, napr. automobilový a chemický priemysel.
†)
Učebný odbor je súčasťou súvislého 5-ročného štúdia, do ktorého sa prijímajú iba žiaci, ktorí ukončili 9. ročník ZDŠ s dobrým prospechom.
††)
V učebnom odbore č. 1003 je preferencia len pre odvetvie lykových vlákien.
†)
Podmienkou prijatia do učebného pomeru č. 1304 jazdec z povolania je vyučenie v učebnom odbore č. 1303 chovateľ koní.
**)
Podmienkou prijatia do učebného odboru č. 1324, 1325 a 1361 je vyučenie v učebnom odbore č. 1308 - poľnohospodár mechanizátor, poľnohospodárka mechanizátorka.