Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva poľnohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva o ochrane proti zavliekaniu škodcov a chorôb rastlín a burín pri dovoze, prevoze a vývoze (vonkajšia karanténa) 1964

Znenie účinné: od 01.04.1964 do 04.09.1977 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:
63/1964 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.04.1964 do 04.09.1977
63
VYHLÁŠKA
Ministerstva poľnohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva
z 31. marca 1964
o ochrane proti zavliekaniu škodcov a chorôb rastlín a burín pri dovoze, prevoze a vývoze (vonkajšia karanténa)
Ministerstvo poľnohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva ustanovuje po dohode so zúčastnenými ústrednými orgánmi štátnej správy podľa § 21, 22 a 39 zákona č. 61/1964 Zb. o rozvoji rastlinnej výroby (ďalej len „zákon“):
§1 Úvodné ustanovenie
Škodcovia a choroby rastlín a burín (ďalej len „škodcovia“) sú nebezpeční činitelia, ktorí veľmi nepriaznivo ovplyvňujú poľnohospodársku výrobu. Boj proti nim treba viesť účinným spôsobom, a to nielen priamymi zásahmi, ale najmä vykonávaním účinných opatrení, ktoré majú zabrániť ich zavlečeniu a rozšíreniu. Jedným zo zdrojov, ktorý by bez dôsledného vykonávania sústavných účinných opatrení mohol spôsobiť zavliekanie alebo rozšírenie škodcov, je dovoz, prevoz a vývoz rastlín, rastlinných výrobkov a predmetov, ktoré môžu byť nositeľmi škodcov vonkajšej karantény (§ 4 ods. 2). Cieľom tejto vyhlášky je preto zaviesť a vykonávať účinné opatrenia, ktoré majú zavliekanie alebo rozširovanie týchto škodcov buď vôbec znemožňovať, alebo obmedziť toto nebezpečenstvo na najmenšiu mieru.

Prvá časť | Základné ustanovenia o ochrane proti zavliekaniu a rozširovaniu škodcov pri dovoze, prevoze a vývoze

§2
Vonkajšou karanténou sa rozumie súbor opatrení vykonávaných podľa zákona a podľa tejto vyhlášky proti zavliekaniu a rozširovaniu škodcov pri dovoze, prevoze a vývoze rastlín, rastlinných výrobkov a predmetov, ktoré môžu byť nositeľmi škodcov vonkajšej karantény.
§3 Výklad niektorých pojmov
(1)
Za rastliny podľa tejto vyhlášky sa považujú rastliny a ich časti včítane plodov a semien.
(2)
Za rastlinné výrobky sa považujú nielen samotné rastlinné výrobky, ale aj výrobky rastlinného pôvodu, a to v čerstvom alebo sušenom stave včítane tovaru mletého, šrotovaného, drveného, lúpaného, lisovaného alebo obdobným spôsobom upraveného. Rastlinnými výrobkami sa rozumie aj neodkôrnené drevo, nespracovaná kôra, nespracovaný korok a nespracovaná rašelina.
(3)
Predmetmi podľa tejto vyhlášky sa rozumejú také, ktoré vzhľadom na svoju povahu, chemické zloženie a pod. môžu byť nositeľmi škodcov vonkajšej karantény.
§4
(1)
Dovoz, prevoz a vývoz rastlín a rastlinných výrobkov (ďalej len „tovar“) a predmetov, ktoré môžu byť nositeľmi škodcov vonkajšej karantény, ako aj dovoz, prevoz a vývoz samotných škodcov akéhokoľvek druhu vyžaduje súhlas Ministerstva poľnohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva (ďalej len „Ministerstva“), pokiaľ v tejto vyhláške nie je ustanovené inak.
(2)
Zoznam škodcov vonkajšej karantény uvádza príloha č. 1 tejto vyhlášky.*)
§5
Tovar a predmety, ktoré môžu byť nositeľmi škodcov vonkajšej karantény, podliehajú pri dovoze, prevoze a vývoze rastlinolekárskym prehliadkam. Rastlinolekárske prehliadky vykonáva Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky (ďalej len „kontrolný ústav“), a to svojimi odbornými pracovníkmi - inšpektormi karantény a ochrany rastlín (ďalej len „inšpektor“), prípadne inými odbornými pracovníkmi, ktorých touto činnosťou poveril so súhlasom Ministerstva (§ 20).

Druhá časť | Opatrenia proti zavliekaniu škodcov vonkajšej karantény pri dovoze, prevoze a vývoze

Dovoz
§6
(1)
Dovážaný tovar a predmety musia byť opatrené rastlinolekárskym (fytopatologickým) osvedčením krajiny pôvodu, v ktorom je príslušným orgánom vyvážajúceho štátu potvrdené, že tovar alebo predmet je bez škodcov vonkajšej karantény. Dovážaný tovar a predmety uvedené v prílohách č. 2 a 3 nemusia byť opatrené rastlinolekárskym osvedčením krajiny pôvodu, s výnimkou prípadu, keď osvedčenie vyžaduje štát, územím ktorého sa tento tovar a predmety prevážajú.
(2)
Každú čiastkovú partiu dovážaného tovaru, ktorá vznikla rozdelením pôvodnej zásielky na cudzom štátnom území, musí sprevádzať fotokópia alebo overený odpis alebo rozpis pôvodného osvedčenia, ktorý sprevádza pôvodnú nerozdelenú zásielku.
(3)
Zásielky tovaru, prípadne predmetov pochádzajúcich zo štátov, v ktorých nie je dosiaľ ustanovená rastlinolekárska služba, nemusia byť opatrené osvedčením, avšak musia sa podrobiť zostrenej rastlinolekárskej prehliadke kontrolným ústavom.
(4)
Dovoz tovaru a predmetov uvedených v prílohe č. 4 sa zásadne nepovoľuje.
(5)
Tovar uvedený v prílohe č. 5 povolí Ministerstvo dovážať len za osobitných podmienok, ktoré sú uvedené v tejto prílohe.
(6)
Zásielky tovaru a predmetov uvedených v prílohách č. 5 a 6 (s výnimkou tovaru uvedeného v prílohách č. 2 a 3), ktoré nie sú opatrené osvedčením, môžu sa prepustiť do vnútrozemia len so súhlasom Ministerstva alebo ním povereného orgánu, a to po zostrenej prehliadke.
§7
Zásielky tovaru musia byť zabezpečené tak, aby sa plne zabezpečila bezstratová preprava. V nákladnej železničnej doprave smú sa na prepravu tovaru - s výnimkou dreva - použiť len kryté vozne. Uloženie zásielok nesmie znemožňovať vykonanie rastlinolekárskej prehliadky. Tovar sa môže nakladať len do vyčistených dopravných prostriedkov, prípadne účinne asanovaných tak, aby sa zabránilo zamoreniu zásielky škodcami z nevyčisteného dopravného prostriedku alebo zavlečeniu škodcov na územie nášho štátu.
§8 Povinnosti dovozcu
(1)
Dovozca je povinný požiadať o udelenie súhlasu Ministerstva (§ 21 zákona) pred uzavretím zmluvy o dovoze tovaru; odpis žiadosti zašle kontrolnému ústavu. Ministerstvo pri udeľovaní súhlasu podľa potreby určí podmienky, za ktorých sa dovoz tovaru povoľuje a o svojom rozhodnutí upovedomí včas dovozcu.
(2)
Dovozca je povinný určené podmienky dojednať v obchodnej zmluve, dbať na ich dodržiavanie a zabezpečiť u zahraničného prepravcu naloženie tovaru do dopravných prostriedkov pripravených spôsobom uvedeným v § 7.
§9 Povinnosti dopravcu pri dovoze
(1)
Pri železničnej preprave je dopravca povinný:
a)
neodkladne po tom, keď sa mu oznámi, že možno očakávať zásielku tovaru, upovedomiť najrýchlejším spôsobom príslušného inšpektora,
b)
dodať včas inšpektorovi prepravné doklady včítane osvedčenia (§ 6 ods. 1),
c)
poskytnúť na vlastný náklad inšpektorom pracovnú silu na otváranie vozňov a na manipuláciu s nákladom, zabezpečiť osvetlenie pri vykládke a vytvoriť aj inak podmienky pre riadne a včasné vykonanie rastlinolekárskej prehliadky. Prehliadka nesmie sa časove obmedzovať, ako to vyžaduje povaha prehliadky,
d)
prenechať na užívanie za odplatu inšpektorom vo svojich objektoch pracovné priestory s tečúcou vodou a telefónom na vykonávanie predpísaných laboratórnych rozborov, uloženie dokladových vzoriek a spracovanie nevyhnutnej písomnej agendy. V staniciach s nepretržitým rastlinolekárskym prejednávaním pridelené miestnosti musia inšpektorom umožňovať odpočinok. Tieto povinnosti dopravcu sa nevzťahujú na vstupné a výstupné miesta s nepatrným prechodom zásielok rastlinného tovaru a predmetov. Poskytnuté priestory musia byť pokiaľ možno situované tak, aby umožňovali inšpektorom úzky kontakt s colnými orgánmi, ktoré spolupracujú s orgánmi dopravcu a ďalšími organizáciami.
(2)
Pri cestnej preprave je dopravca povinný zabezpečiť vykonanie rastlinolekárskej prehliadky a colné prejednanie v mieste určenia. Pri cestnej preprave možno použiť akékoľvek vstupné miesto.
(3)
Pri leteckej preprave je dopravca povinný:
a)
zabezpečiť na čs. štátnom území hneď po pristátí lietadla letiaceho zo zahraničia jeho prehliadku svojim vyškoleným technickým personálom zameranú na zistenie prípadného výskytu škodcov ukrytých v akýchkoľvek priestoroch lietadla,
b)
v prípade zistenia škodcov oznámiť to neodkladne príslušnému pracovisku kontrolného ústavu na určenie škodcu a na prejednanie účinnej asanácie za dozoru pracovníka kontrolného ústavu,
c)
v prípade zistenia škodcov zabezpečiť na vlastný náklad vykonanie asanácie lietadla podľa pokynov kontrolného ústavu,
d)
upovedomiť najrýchlejším spôsobom príslušného inšpektora o došlej zásielke, ktorá podlieha rastlinolekárskej prehliadke,
e)
poskytnúť potrebný priestor umožňujúci vykonať riadne rastlinolekársku prehliadku.
(4)
Pri vodnej preprave je dopravca povinný:
a)
splniť obdobné podmienky ustanovené v § 7,
b)
zabezpečiť vykonanie rastlinolekárskej prehliadky v mieste pohraničnej prístavnej colnice a nedovoliť pokračovať do vnútrozemia bez tejto prehliadky,
c)
upovedomiť najrýchlejším spôsobom inšpektora o dovoze tovaru, ktorý podlieha rastlinolekárskej prehliadke a dať mu k dispozícii všetky potrebné prepravné doklady,
d)
zabezpečiť riadne osvetlenie prehliadaných priestorov a na vlastný náklad dať k dispozícii pracovnú silu na manipuláciu s tovarom tak, aby sa umožnila riadna prehliadka nákladu,
e)
vykonať alebo zabezpečiť vykonanie všetkých opatrení, ktoré uložil inšpektor.
(5)
Dopravca je povinný po vyložení tovaru alebo predmetov dopravné prostriedky riadne vyčistiť, prípadne účinne asanovať tak, aby sa zabránilo zavliekaniu škodcov dopravnými prostriedkami, a to aj prázdnymi na územie nášho alebo cudzieho štátu.
§10 Povinnosti orgánu colnej služby pri dovoze
Colný orgán nesmie prejednať tovar, prípadne predmety bez rastlinolekárskej prehliadky s výnimkou prípadov, keď sa prehliadka vykonáva náhodne (príloha č. 2) alebo sa od prehliadky upúšťa (príloha č. 3). V cestnej doprave vstupná colnica prepustí tovar a predmety bez rastlinolekárskej prehliadky v poukazovacom konaní; prijímacia colnica je povinná vyzvať príslušného inšpektora na vykonanie rastlinolekárskej prehliadky.
§11 Povinnosti príjemcu
(1)
Príjemca zásielky, u ktorého pri rastlinolekárskej prehliadke inšpektor uložil vykonať potrebné opatrenia v mieste určenia a vyznačil ich v prepravných dokladoch, je povinný neodkladne dôjdenie zásielky hlásiť miestne príslušnému inšpektorovi, ktorý kontroluje ich vykonanie. Príjemca zásielky je povinný na vlastný náklad vlastnými pracovníkmi, prípadne oprávnenou organizáciou vykonať uložené opatrenia.
(2)
Príjemca zásielky dreva je povinný na svoj náklad sa presvedčiť, či zásielka nie je napadnutá drevokaznými škodcami. Drevo napadnuté drevokaznými škodcami je príjemca povinný prednostne spracovať alebo účinne asanovať. Príjemca je povinný umožniť inšpektorovi vykonať náhodnú kontrolu plnenia tejto povinnosti.
Vývoz
§12
Vyvážaný tovar musí byť bez škodcov, ktorí sú uvedení v zozname škodcov dovážajúceho štátu, a musí po stránke zdravotnej a karanténnej vyhovovať aj ďalším podmienkam požadovaným dovozcom. Ak sa vyžaduje osvedčenie čs. orgánov o tom, že tovar je bez škodcov, môže sa tento tovar vyviezť len s povolením Ministerstva. V tomto prípade nemožno zásielku vyviezť bez osvedčenia.
§13 Povinnosti tuzemského dodávateľa
(1)
Tuzemský dodávateľ zodpovedá za splnenie podmienok určených podľa požiadaviek vývozcu a zahraničného odberateľa, ktoré sú uvedené v povolení vydanom Ministerstvom o vývoze tovaru.
(2)
Tuzemský dodávateľ je povinný pri tovare, pri ktorom sa vykonáva rastlinolekárska prehliadka v mieste nakládky (§ 23 ods. 2), upovedomiť najmenej 48 hodín pred naložením zásielky príslušného inšpektora a požiadať o vykonanie rastlinolekárskej prehliadky. Za následky vzniknuté z oneskoreného vykonania rastlinolekárskej prehliadky, ku ktorým došlo nedodržaním lehoty 48 hodín, nezodpovedá kontrolný ústav. Cestovné náklady inšpektora na miesto rastlinolekárskej prehliadky v mieste nakládky znáša tuzemský dodávateľ, ak sa nemohla z akýchkoľvek dôvodov prehliadka vykonať alebo ak sa pri jej vykonaní zistilo, že zásielka nezodpovedá podmienkam povolenia.
(3)
Tuzemský dodávateľ nesmie po skončení rastlinolekárskej prehliadky prehliadnutý tovar nahradiť iným tovarom, a to ani sčasti; nakládku tovaru je povinný vykonať do riadne vyčisteného dopravného prostriedku.
§14 Povinnosti vývozcu
(1)
Pri tovare, ktorý musí byť sprevádzaný osvedčením, že je bez škodcov, vývozca musí včas požiadať Ministerstvo o povolenie jeho vývozu a odpis žiadosti zašle kontrolnému ústavu. Pri tovare, pri ktorom sa má vykonať rastlinolekárska prehliadka v mieste nakládky, uvedie aj toto miesto.
(2)
Súčasne so žiadosťou o povolenie vývozu je vývozca povinný predložiť Ministerstvu a kontrolnému ústavu úplné podmienky zahraničného odberateľa; s týmito podmienkami je povinný včas oboznámiť aj tuzemského dodávateľa.
(3)
Povinnosti, ktoré sú uvedené v odsekoch 1 a 2, musí vývozca splniť včas, a to tak, aby sa umožnilo bez mimoriadnych opatrení a neodôvodneného zvýšenia nákladov Ministerstvu riadne rozhodnutie, tuzemskému dodávateľovi riadna príprava zásielky a kontrolnému ústavu včasné upovedomenie inšpektora a riadne vykonanie rastlinolekárskej prehliadky.
§15 Povinnosti dopravcu pri vývoze
Dopravca je povinný:
a)
včas pripraviť dopravný prostriedok a zabezpečiť bezstratovú dopravu tovaru,
b)
upovedomiť najrýchlejším spôsobom inšpektora o príchode zásielky určenej na rastlinolekársku prehliadku na výstupné miesto (§ 25) a odovzdať mu včas potrebné prepravné doklady,
c)
pre vývoz použiť výhradne výstupné miesto podľa prílohy č. 7, s výnimkou tovaru prepravovaného prostriedkami cestnej dopravy.
§16 Povinnosti orgánov colnej služby pri vývoze
Colný orgán neprepustí na vývoz zásielku tovaru bez rastlinolekárskej prehliadky, ak je prehliadka predpísaná (§ 22 ods. 1).
Prevoz
§17
Zásielky tovaru je dovolené prevážať čs. územím výhradne v uzavretých a krytých dopravných prostriedkoch (okrem dreva a reziva), prípadne v obaloch, ktoré dokonale zabezpečujú bezstratovú prepravu. Pri splnení týchto podmienok netreba súhlas Ministerstva.

Tretia časť | Rastlinolekárske prehliadky pri dovoze, prevoze a vývoze

§18
Cieľom rastlinolekárskych prehliadok (§ 5) je zabrániť v najväčšej miere zavliekaniu škodcov pri dovoze a prevoze tovaru na územie nášho štátu a pri vývoze a prevoze tovaru z územia nášho štátu na územie cudzieho štátu, a to najmä tiež podľa predpisov tohto štátu a medzinárodných zmlúv.
Rastlinolekárske prehliadky pri dovoze
§19
(1)
Zoznam tovaru, pri ktorom sa musí pri jeho dovoze vykonať rastlinolekárska prehliadka, je uvedený v prílohe č. 6.
(2)
Tovar napadnutý škodcami, ktorí sú uvedení v prílohe č. 1 skupina A, nesmie sa prepustiť do voľného obehu v tuzemsku.
(3)
Pri tovare napadnutom škodcami, ktorí sú uvedení v prílohe č. 1 skupina B, uloží inšpektor súčasne, aké z opatrení uvedených v prílohe musí príjemca tovaru vykonať.
(4)
Pri dovoze tovaru uvedeného v prílohe č. 2 sa vykonáva rastlinolekárska prehliadka len náhodne a dovezený tovar môže byť colne prejednaný aj bez rastlinolekárskej prehliadky. Dovoz tohto tovaru nevyžaduje súhlas Ministerstva.
§20
Rastlinolekárske prehliadky tovaru, ktorý sa dováža v bezodplatných darčekových zásielkach a v cestovnom styku vykonávajú kontrolným ústavom poverení a vyškolení pracovníci colnej služby s výnimkou rastlín a ich častí, ktoré sa môžu použiť pre ďalšie pestovanie, pri ktorých môže vykonávať prehliadku len inšpektor.
§21 Výsledok rastlinolekárskych prehliadok pri dovoze
(1)
Inšpektor urobí o výsledku rastlinolekárskej prehliadky zápisnicu. Podľa výsledku prehliadky uvedie na prepravnom doklade, že
a)
tovar môže byť prepustený do voľného obehu v tuzemsku,
b)
tovar sa môže prepustiť do voľného obehu v tuzemsku po splnení podmienok určených inšpektorom,
c)
tovar nesmie byť vôbec prepustený do voľného obehu v tuzemsku.
(2)
Ak inšpektor zakáže uvádzať tovar do obehu [odsek 1 písm. c)], zariadi dopravca po dohode s dovozcom vrátane tovaru. Ak nariadi inšpektor zničiť alebo zneškodniť tovar, zariadi to príjemca po dohode s dovozcom.
Rastlinolekárske prehliadky pri vývoze
§22
(1)
Rastlinolekárske prehliadky sa vykonávajú len pri tých druhoch tovaru, pri ktorých štát, na územie ktorého sa tovar vyváža, vyžaduje osvedčenie inšpekcie karantény a ochrany rastlín, že tovar je bez škodcov.
(2)
Osvedčenie vystavuje inšpektor na predpísanom tlačive. Podstatná náležitosť osvedčenia je zistenie, že vyvážaný, prípadne na územie iného štátu prevážaný tovar je bez škodcov, ktorí sú uvedení v zozname karanténnych škodcov toho štátu, do ktorého sa tovar vyváža, prípadne preváža.
§23
(1)
Rastlinolekárske prehliadky vykonávajú inšpektori, prípadne odborne vyškolení pracovníci colnej služby.
(2)
Rastlinolekárska prehliadka osiva, sadiva včítane chmeľových sadeníc a korenáčov, škôlkárskych výpestkov, tovaru vyváženého v chladiarenských alebo mraziarenských vozoch, chmeľu, sladu a všetkého tovaru, ktorý je prepravovaný prostriedkami cestnej dopravy a ktorý podlieha rastlinolekárskej prehliadke, vykonáva sa v mieste ich nakládky, prípadne v porastoch, ak to vyžaduje štát, do ktorého sa osivo, sadivo včítane chmeľových sadeníc a korenáčov a škôlkárske výpestky vyvážajú. V takýchto prípadoch je inšpektor - ak bol tuzemským dodávateľom včas upovedomený - povinný sa ustanoviť na miesto nakládky v čase určenom dodávateľom.
(3)
Rastlinolekárske prehliadky tovaru vyváženého v bezodplatných darčekových zásielkach a v cestovnom styku vykonávajú kontrolným ústavom poverení a vyškolení pracovníci colnej služby s výnimkou zásielok rastlín a ich častí, ktoré musia byť sprevádzané osvedčením a pri ktorých vykonáva rastlinolekársku prehliadku inšpektor.
§24 Rastlinolekárske prehliadky pri prevoze
(1)
Rastlinolekárska prehliadka sa vykonáva vo vstupnom mieste v prípade, že
a)
je porušený uzáver dopravného prostriedku,
b)
dopravný prostriedok alebo obal nedáva záruku bezstratovej prepravy,
c)
z akéhokoľvek dôvodu treba vykonať prehliadku na území nášho štátu.
V týchto prípadoch sa vykonáva rastlinolekárska prehliadka ako pri dovoze, s výnimkou prevážaných poštových zásielok rastlinného tovaru. Ak je obal poškodený, nahradí pošta poškodený obal novým obalom a rastlinolekárska prehliadka sa nevykonáva.
(2)
V prípadoch uvedených v odseku 1 inšpektor
a)
vystaví osvedčenie pre štát, do ktorého je zásielka určená, s uvedením dôvodu pre vystavenie nového osvedčenia, ktoré pripojí k sprievodnému osvedčeniu,
b)
alebo v prípade zistenia škodcov uvedených v prílohe č. 1 skupina A neprepustí zásielku na prepravu na územie nášho štátu a poznamená dôvod tohto opatrenia na prepravnom doklade.

Štvrtá časť | Spoločné a záverečné ustanovenia

§25 Miesto vykonávania rastlinolekárskych prehliadok pri dovoze, prevoze a vývoze
(1)
Rastlinolekárske prehliadky dovážaného, vyvážaného s výnimkou § 23 ods. 2, prípadne prevážaného tovaru a predmetov sa vykonávajú vo vstupných a výstupných miestach, ktoré sú:
a)
pri železničnej doprave v miestach pohraničnej staničnej colnice,
b)
pri vodnej doprave v mieste pohraničnej prístavnej colnice,
c)
pri leteckej doprave na colnom alebo inom letišti,
d)
pri cestnej doprave pri dovoze v mieste určenia zásielky, pri vývoze v mieste nakládky,
e)
v poštovej doprave pri dovoze na vyclievacej pošte, pri vývoze v mieste, kde je zásielka colne prejednávaná,
f)
u cestujúcich z cudziny na colnici, ktorá vykonáva colné konanie.
(2)
Zoznam vstupných a výstupných miest určených pre dopravu nákladov je uvedený v prílohe č. 7.
§26 Práva a povinnosti inšpektorov
(1)
Pri vykonávaní rastlinolekárskych prehliadok (včítane odberu vzoriek a vykonávania rozborov) a pri rozhodovaní a ukladaní opatrení na základe výsledkov prehliadok spolupracuje inšpektor podľa potreby so zúčastnenými organizáciami (colnou službou, dopravcom, prepravcom a pod.) a spravuje sa pokynmi kontrolného ústavu a Ministerstva o karanténnych opatreniach pre ochranu rastlinnej výroby pri dovoze, prevoze a vývoze.
(2)
Inšpektori sú pri vykonávaní rastlinolekárskych prehliadok oprávnení vyžiadať si potrebnú pomoc zúčastnených organizácií (odsek 1) v rozsahu určenom pokynmi Ministerstva, vydanými po dohode s orgánmi nadriadenými týmto organizáciám.
§27 Prevádzkový poriadok
Prevádzka na jednotlivých vstupných a výstupných miestach a spolupráca všetkých organizácií zúčastnených na dovoze, prevoze a vývoze sa zabezpečujú podľa prevádzkového poriadku, ktorý vypracoval kontrolný ústav po dohode so všetkými zúčastnenými organizáciami. Prevádzkový poriadok schvaľuje Ministerstvo.
§28
Ministerstvo môže v jednotlivých prípadoch povoliť výnimky alebo odchýlky z ustanovení tejto vyhlášky.
§29
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. aprílom 1964.
Minister:

inž. Burian v. r.
Príloha č. 1 vyhlášky č. 63/1964 Zb.
ZOZNAM ŠKODCOV VONKAJŠEJ KARANTÉNY
Skupina A
I. Choroby:
1. Endothia parasitica Murr.
2. Erwinia amylovora Bur.
3. hnednutie a lámavosť stonkov na ľane Polyspora lini Laff.
4. Chalara quercina Henry
5. odumieranie brestov Ophiostoma ulmi Schw.
6. rakovina zemiaková Synchytrium endobioticum Schw.
7. Virózy na ovocných a okrasných rastlinách a sadeniciach jahôd
II. Živočíšni škodcovia
1. háďatko zemiakové Heterodera rostochiensis Wllw.*)
2. háďatko jahodové - na sadivovom materiáli (na ovocí sa neposudzuje) Aphelenchoides fragariae Ritz.-Bos.
3. háďatko zhubné (na osive a sadive) Dithylenchus dipsaci Kühn.
4. listokaz japonský Popilia japonica Newm.
5. fyloxéra viničná - viničokaz Viteus vitifolii Fitch.
6. obaľovač východný Laspeyresia molesta Busck.
7. Roztočík jahodový na sadivovom materiáli (na ovoci sa neposudzuje) Tarsonemus pallidus (Banks)
8. štítnatka japonská Leucaspis japonica Coekll.*)
9. červec sanjoský - len na veget. častiach Quadraspidiotus perniciosus*) Comst
10. vrtuľa jabloňová Rhagoletis pomonella Walsh.

*) Posudzujú sa živí i mŕtvi škodcovia. Pri neoznačených len živí škodcovia. V oboch prípadoch sa posudzujú všetky vývojové štádiá škodcu.
III. Cudzopasné rastliny
1. kukučina Cuscuta sp. div. L.
2. záraza Orobanche sp. div. L.
Skupina B
1. črvotoč chlebový Sitodrepa panicea L.
2. črvotoč tabakový
okrem mrazivého zimného obdobia
Lasioderma serricorne L.
3. štvornožec obilný Gnathocerus cornutus F.
4. hrbohlavovité Lyctidae sp. div.
5. kôrnatec skladištný Tenebriodes mauritanicus F.
6. kôrnik obilný Rhizopertha dominica F.
7. lesák Laemophloeus sp. div.*)
8. lesák Oryzaephilus sp. div.*)
9. moľ zrnový Sitotroga cerealella Ol.
10. moľ obilný Tinea granella L.
11. zrniar čierny nad 100 ks/kg Calandra granaria L.
12. zrniar kukuričný
nad 100 ks/kg
okrem mrazivého zimného obdobia
Calandra zeamais M.
13. zrniar ryžový
nad 100 ks/kg
Calandria oryzae L.
14. zrniar
nad 100 ks/kg
Calandria sasakii Tak.
15. múčiar Tenebrio sp. div. L.
16. trojak zhubný Tribolium sp. div.
17. spriadač americký Hyphantria cunea Drury
18. roztoče na semenách
rod Acarus, Tyroglyphus, Tyrophagus, Glyciphagus okrem Cheyletus sp.
Na asanáciu sa zásielka určuje len pri výskyte nad 1000 ks/kg.
Zásielka sa prepúšťa bez opatrenia aj pri výskyte nad 1000 ks/kg, ak je súčasne prítomný Cheyletus sp. div. v minimálnom pomere 1 : 75.
Acarina
19. červec sanjoský - na ovocí Quadraspidiotus perniciosus Comst.**)
20. zmavka Bruchophagus sp. div.
21. Trogoderma sp.
22. vŕtavcovité (polyfágne) Ptinidae
23. vrtuľa ovocná Ceratitis capitata W.**)
24. vijačka (nad 100ks/kg) Ephestia sp. div.
25. vijačka papriková Plodia interpunctella HBN.
26. vijačka rohovníková Myelois ceratoniae Zell.
27. vijačka ryžová Corcyra cephalonica St.
28. strukokazovité Bruchidae
strukokaz fazuľový Acanthoscelides obsoletus Say.
strukokaz Bruchus sp. div. L.
strukokaz Callosobruchus sp. div. (Pachymerus sp. div.)
29. drevokazní škodcovia:
a) črvotoč pásikový Anobium striatum Ol.
b) hrbohlavec parketový Lyctus linearis Geoze
c) kôrnik dubový Bostrichus capucinus L.
d) lykožrútovité Scolytidae
e) fuzáč krovový Hylotrupes bajulus L.
f) vŕtavec zhubný Ptinus fur L.
g) všekazy Isoptera

*) Posudzujú sa živí i mŕtvi škodcovia. Pri neoznačených len živí škodcovia. V oboch prípadoch sa posudzujú všetky vývojové štádiá škodcu.
Pri zistení škodcov tejto skupiny s výnimkou škodcov označených **) uvedie inšpektor na prepravnom doklade: „Tovar možno buď prepustiť do voľného obehu len po asanácii, alebo musí byť prednostne spracovaný." Pri škodcoch označených *) uvedie naviac „alebo po mechanickom prečistení" (za slovo „asanácia"). Druh použitého zneškodnenia škodcov sa spravuje podľa podmienky u príjemcu.
**) Pri škodcoch tejto skupiny sa postupuje podľa osobitných pokynov Ministerstva.
Príloha č. 2 vyhlášky č. 63/1964 Zb.
Zoznam tovaru a predmetov, dovoz ktorých nie je podmienený súhlasom Ministerstva, rastlinolekárska prehliadka sa vykonáva náhodne a tovar, prípadne predmety nemusia sa opatriť rastlinolekárskym osvedčením
egreš, artičoka, baklažány, bambus, brusnice, (čučoriedky čerstvé), zemiaková múčka, cibuľka zelená, čaj nefermentovaný, čakankové puky, červená repa, česacie šišky, ciroková slama, dubienky, fazuľa zelená, hrášok zelený, hrozná, chmeľové hlávky sušené, špargľa, jahody - plody, borievka - plody, jarabina, kel, karotka, kaleráb, korok a korkový odpad, chren, guľatina, kôra surová, karfiol, liečivé byliny, lufa, lyko, maliny, mrkva, uhorky, pálka, černice, paprika zelená, pažítka, piasava, pór, preglejka, rajčiaky, trsť, rebarbora, rastlinné vlákna (bavlna, fíber, juta, kenaf, kokos, konope, ľan, sisal a iné), ríbezle, ryžové korienky, reďkovka, repné rezky, šalát, seno, slama, stelivo a krmivo pri doprave živých zvierat, špenát, tonkin, trávy sušené, čerešne, trieslo, trstina francúzska, višne, vlna surová, vŕbové prútie, kapusta, šampiňóny a iné jedlé huby.
Príloha č. 3 vyhlášky č. 63/1964 Zb.
Zoznam tovaru a predmetov, dovoz ktorých nie je podmienený súhlasom ministerstva, ktoré nepodliehajú rastlinolekárskym prehliadkam a nemusia sa opatriť rastlinolekárskym osvedčením
1.
rastlinný tovar fermentovaný s výnimkou tabaku,
2.
rastlinný tovar prekvasený,
3.
sušené ovocie a zelenina v maloobchodnom, spotrebiteľskom balení,
4.
kandizované ovocie,
5.
ovocie a zelenina v konzervovanom, polokonzervovanom a zmrazenom stave,
6.
odkôrnené drevo a rezivo,
7.
korok,
8.
rašelina a výrobky z nej,
9.
mŕtvi živočíšni škodcovia a ich vývojové štádiá, s výnimkou škodcov uvedených v prílohe č. 1, skupina A,
10.
zásoby potravín cestujúcich a posádok v cestovnom styku v množstve primeranom času strávenom cestou, s výnimkou rastlín a ich častí, ktoré sú určené pre ďalšie pestovanie.
Príloha č. 4 vyhlášky č. 63/1964 Zb.
Zoznam tovaru, ktorého dovoz do ČSSR je zásadne zakázaný
1.
živé duby s výnimkou plodov a semien,
2.
živé jedlé gaštany s výnimkou plodov a semien,
3.
živé rastliny tabakov všetkých druhov (Nicotiana spec.) okrem semien v dobe po zbere až do doby výskytu choroby v pareniskách alebo poľných porastoch na území štátu,
4.
živé chmeľové rastliny a ich živé časti,
5.
zemina a kompost s výnimkou:
a)
zeminy prischnutej na zemiakoch, a to do
2 % váhy pri sadivových zemiakoch,
5 % váhy pri ostatných,
b)
zeminy v hrncovaných okrasných rastlinách.
Príloha č. 5 vyhlášky č. 63/1964 Zb.
Zoznam tovaru, ktorého dovoz je viazaný na osobitné podmienky
I.
Rastliny s koreňmi, s výnimkou zelenina a drog musia
1.
pochádzať z plôch nenapadnutých háďatkom zemiakovým (Heterodera rostochiensis W.) preverených úradným rozborom pôdnych vzoriek odobratých najmenej 30 dní pred hromadným zberom a najneskoršie v čase zberu, pri triedení alebo nakladaní,
2.
pochádzať z poľnohospodárskych organizácií, pozemky ktorých ležia v katastrálnom území bez rakoviny zemiakovej (Synchytrium endobioticum Schilb)
II.
Čerstvé zemiaky (hľúzy Solanum tuberosum L.)
1.
takisto ako v bode I., s výnimkou konzumných, kŕmnych a priemyslových zemiakov,
2.
váhový podiel zeminy nesmie presahovať
2 % pri sadive
5 % pri ostatných zemiakoch,
3.
sadivové zemiaky, s výnimkou voľne uložených zásielok, musia byť v dosiaľ nepoužitých nových obaloch.
III.
Živé dvojkličné dreviny s opadaným lístím alebo ich časti, schopné ďalšieho rastu a jahody s výnimkou ich plodov, semien a rezaných kvetín. Pri týchto rastlinách nesmú byť v poslednom ukončenom vegetačnom období zistené pri rastlinolekárskom dozore žiadne vírusy ani ich náznaky.
IV.
Osivo ľanu
môže pochádzať výhradne z porastov, pri ktorých pri rastlinolekárskom dozore sa nezistilo hnednutie a lámavosť stopiek (Polyspora lini Laff.).
V.
Ovocie napadnuté
1.
červcom sanjoským (Quadraspidiotus perniciosus Comst.),
2.
vrtuľou ovocnou (Ceratitis capitala Wied.)
možno dovážať len podľa osobitných pokynov vydávaných Ministerstvom.
VI.
V prípade potreby určí Ministerstvo ďalšie podmienky.
Príloha č. 6 vyhlášky č. 63/1964 Zb.
Zoznam tovaru a predmetov, ktoré podliehajú rastlinolekárskym prehliadkam pri dovoze
1.
všetky živé rastliny a ich časti včítane plodov a semien,
2.
všetok tovar sušený s výnimkou tovaru uvedeného v prílohe č. 2,
3.
neodkôrnené drevo a kôra,
4.
výrobky a suroviny rastlinného pôvodu, ktoré sú určené pre potravinárske alebo kŕmne účely alebo na iné použitie, s výnimkou tovaru uvedeného v prílohe č. 2,
5.
živý škodcovia, kultúry pôvodcov chorôb rastlín (nesmú sa dovážať bez súhlasu Ministerstva),
6.
Krmivo a stelivo pri doprave zvierat (prehliadku môže nahradiť zneškodnenie podľa pokynov Ministerstva),
7.
surová koža,
8.
dopravné prostriedky všetkých druhov a obalový materiál rastlinnej povahy.
Tento tovar musí sprevádzať osvedčenie s výnimkou tovaru, ktorý je uvedený v prílohách č. 2 a 3.
Príloha č. 7 vyhlášky č. 63/1964 Zb.
Zoznam vstupných a výstupných miest povolených na prepravu tovaru, ktorý podlieha rastlinolekárskym prehliadkam
Kraj vstupné a výstupné miesto doprava poznámka
1 Praha-Ruzyně letecká
2 Horní Dvořiště železničná
3 Domažlice železničná
Cheb železničná
Vojtanov železničná
4 Děčín železničná
Loubí vodná
Frýdlant železničná
5 Meziměstí železničná
Lichkov-Miedzylesie železničná na území MĽR
6 Břeclav železničná
7 Bohumín-Chalupki železničná na území MĽR
Petrovice železničná
8 Bratislava letecká
vodná
Rusovce železničná
Komárno vodná
Komárom železničná
Devínska Nová Ves železničná
Štúrovo železničná
9 Fiľakovo železničná
10 Čierna n/T železničná
Čaňa-Hidas-németi železničná na území MĽR
Slovenské Nové Mesto železničná od 1. 6. do 30. 9. povolené
Orlov železničná výhradne pre prevoz
*)
Zoznam škodcov vonkajšej karantény zostavuje Ministerstvo s prihliadnutím na medzinárodné dohody o vonkajšej karanténe.