Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ústrednej správy pre rozvoj miestneho hospodárstva o úhrade za užívanie bytu a za služby spojené s užívaním bytu 1969

60/1964 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.11.1969 do 31.12.1976
60
VYHLÁŠKA
Ústrednej správy pre rozvoj miestneho hospodárstva
z 26.marca 1964
o úhrade za užívanie bytu a za služby spojené s užívaním bytu
Ústredná správa pre rozvoj miestneho hospodárstva po dohode so zúčastnenými ústrednými orgánmi ustanovuje podľa § 5 vládneho nariadenia č. 60/1959 Zb. o pôsobnosti v odbore plánovania, tvorby a kontroly cien:
Časť I
ÚVODNÉ USTANOVENIA
Účel
§1
Riešenie bytového problému v Československej socialistickej republike, nedeliteľnou súčasťou ktorého je údržba a modernizácia bytového majetku, vyžaduje zjednotiť a upraviť úhradu za užívanie bytu tak, aby zodpovedala kvalite, vybaveniu a veľkosti bytu a aby v celoštátnom meradle v podstate kryla náklady na opravy, udržiavanie a správu bytového majetku. V súvislosti s tým treba z ekonomických hľadísk zjednotiť a upraviť i úhradu za služby spojené s užívaním bytu. Úprava úhrady za užívanie bytu smeruje k zlepšeniu starostlivosti o bytový majetok, k účelnejšiemu využívaniu doterajších bytových priestorov, najmä vzájomnými výmenami bytov, a vedie pracujúcich k aktívnej pomoci pri riešení bytového problému.
§2
(1)
V úhrade za užívanie bytu je zahrnutá aj úhrada za osvetlenie spoločných priestorov v dome, čistenie komínov, odvoz popola a smetí, odvoz splaškový a čistenie žúmp.
(2)
V úhrade za užívanie bytu nie je zahrnutá úhrada za ústredné (diaľkové) vykurovanie a za dodávku teplej vody, upratovanie spoločných priestorov v dome, užívanie výťahu, dodávku vody z verejných vodovodov a vodární, odvádzanie odpadových vôd verejnými kanalizáciami a za užívanie domovej (blokovej) práčovne.
§3 Rozsah platnosti
(1)
Táto vyhláška sa vzťahuje na byty prenechávané do užívania občanom v domoch spravovaných socialistickými organizáciami a v domoch v súkromnom vlastníctve.*)
(2)
Vyhláška sa nevzťahuje na byty stavebných bytových družstiev,*) na byty, s ktorými hospodári Správa služieb diplomatického sboru, a na obytné miestnosti v slobodárňach, v podnikových a iných ubytovacích zariadeniach.
§4 Rozdelenie bytov do kategórií
(1)
Pre určenie úhrady za užívanie sa byty rozdeľujú do štyroch kategórií:
I. kategória - byty s ústredným (diaľkovým) vykurovaním**) a s úplným alebo čiastočným základným príslušenstvom,
II. kategória - byty bez ústredného (diaľkového) vykurovania***) a s úplným základným príslušenstvom,
III. kategória - byty bez ústredného (diaľkového) vykurovania a s čiastočným základným príslušenstvom v byte pod uzavretím,
IV. kategória - byty bez ústredného (diaľkového) vykurovania a bez základného príslušenstva.
(2)
Úplným základným príslušenstvom sa rozumie kúpeľňa, prípadne kúpeľňový alebo sprchovací kút a splachovací záchod. Základné príslušenstvo bytu I. a II. kategórie sa považuje za jeho súčasť, ak je priamo v byte pod uzavretím alebo i mimo bytu, avšak v rovnakom podlaží a užíva ho výhradne len užívateľ bytu.
(3)
Byty so spoločným základným príslušenstvom) sa zaradia do II. kategórie, ak sú ústredne (diaľkove) vykurované, alebo do IV. kategórie, ak nie sú ústredne (diaľkove) vykurované.
Časť II
ÚHRADA ZA UŽÍVANIE BYTOV I., II. A III. KATEGÓRIE
§5 Výpočet úhrady
(1)
Ročná úhrada za užívanie bytu sa určí
- násobkom plochy jeho obytných a vedľajších miestností a sadzieb za 1 m2 týchto plôch (§ 6),
- ročnými sadzbami za jeho základné prevádzkové zariadenie a za ostatné zariadenie a vybavenie (§ 7 a 8),
- zvýšením alebo znížením so zreteľom na jeho kvalitu (§ 9).
(2)
Rodinám s nezaopatrenými deťmi sa úhrada za užívanie bytu zníži podľa počtu nezaopatrených detí (§ 10). Rodinám užívajúcim byty s väčšou podlahovou plochou obytných miestností sa úhrada zvýši (§ 11).
§6 Sadzby za podlahovú plochu bytu
(1)
Ročné sadzby za 1 m2 podlahovej plochy bytu sú v
v kategórii
I II III
1. pri obytných miestnostiach 26 Kčs 18 Kčs 14 Kčs
2. pri vedľajších miestnostiach 12 Kčs 10 kčs 10 Kčs
(2)
Za obytnú miestnosť sa považuje priamo osvetlená a priamo vetrateľná miestnosť o podlahovej ploche aspoň 8 m2, ktorú možno priamo alebo dostatočne nepriamo vykurovať a ktorá je vzhľadom na svoje stavebno-technické usporiadanie a vybavenie určená na celoročné bývanie. Za týchto podmienok sa považuje za obytnú miestnosť i kuchyňa o podlahovej ploche nad 12 m2; do výmery podlahovej plochy obytných miestností sa započíta iba tá časť podlahovej plochy, o ktorú je kuchyňa väčšia ako 12 m2.
(3)
V obytných domoch postavených podľa schválených typových projektov alebo v experimentálnej výstavbe sa považujú za obytné i miestnosti o ploche menšej ako 8 m2, ak sú určené na obytné účely.
(4)
Za vedľajšie miestnosti bytu sa považujú predsieň, neobytná hala, komora a ďalšie neobytné miestnosti určené na to, aby sa s bytom spoločne užívali. Do podlahovej plochy vedľajších miestností bytu sa započítava aj podlahová plocha obytnej kuchyne výmerou 12 m2, prípadne celá plocha neobytnej kuchyne. Nezapočítava sa podlahová plocha záchodu, kúpeľne, kúpeľňového alebo sprchovacieho kúta, zásobárne a pivnice.
(5)
Do podlahovej plochy obytných a vedľajších miestností bytu sa započítava i plocha zabratá kuchynskou linkou, pecami alebo inými vykurovacími telesami, plocha arkierov a ďalej plocha výklenkov, ak sú aspoň 1,20 m široké, 2,00 m vysoké a 30 cm hlboké. Nezapočítava sa však plocha okenných a dverových ústupkov a plocha zabratá vstavanými nábytkom. Ak má miestnosť skosenú povalu pod 2 m nad podlahou, počíta sa jej podlahová plocha len štyrmi pätinami. Výmera podlahovej plochy jednotlivých miestností bytu sa zaokrúhli na štvorcové decimetre, súčty podlahovej plochy obytných i vedľajších miestností na celé štvorcové metre (do 50 dm2 smerom dole, nad 50 dm2 smerom hore).
§7 Sadzby za základné prevádzkové zariadenie bytu
(1)
Ročné sadzby za základné prevádzkové zariadenie bytu sú:
v I. kategórii 400 Kčs,
v II. kategórii 350 Kčs,
v III. kategórii 250 Kčs.
(2)
K základnému prevádzkovému zariadeniu bytu patria sporáky, priestory na uskladnenie potravín a paliva (zásobáreň a pivnica), hygienické zariadenia, rozvody plynu, elektrickej energie a vody a odvody odpadových vôd.
(3)
Ročné sadzby uvedené v odseku 1 sa znížia:
a)
ak v byte nie je zavedený plyn alebo elektrina na varenie o 30 Kčs,
b)
ak byt je vybavený iba kúpeľňovým alebo sprchovacím kútom, ktorý netvorí samostatnú miestnosť o 50 Kčs,
c)
ak záchod je umiestnený v kúpeľni o 50 Kčs,
d)
ak kúpeľňa je vybavená zariadením na ohrievanie vody iba na tuhé palivá o 30 Kčs,
e)
ak byt nie je vybavený zásobárňou alebo zásobárňovou skriňou o 10 Kčs,
f)
ak súčasťou bytu nie je pivnica o 10 Kčs,
g)
ak je pri bytoch I. a II. kategórie základné príslušenstvo mimo bytu o 70 Kčs,
h)
ak má byt I. kategórie iba čiastočné základné príslušenstvo o 100 Kčs,
i)
ak byt tvorí jediná miestnosť*) o 50 Kčs.
(4)
Pri bytoch s ústredným (diaľkovým) vykurovaním a spoločným základným príslušenstvo (II. kategória) sa za základné prevádzkové zariadenie bytu platí ročne sadzba vo výške 350,- Kčs, ktorá sa rozdelí na jednotlivých užívateľov bytov podľa počtu obytných miestností nimi užívaných. Za podlahovú plochu spoločne užívanej predsiene sa neplatí.
§8 Sadzby za ostatné zariadenie a vybavenie bytu
(1)
Ročné sadzby za ostatné zariadenie a vybavenie bytu sú:
1.
za kuchynskú linku so skrinkami 80 Kčs,
2.
za kuchynskú linku bez skriniek 50 Kčs,
3.
za vstavanú alebo zabudovanú skriňu (šatňovú alebo upratovaciu) 20 Kčs,
4.
za chladničku 150 Kčs,
5.
za etážové vykurovanie na tuhé alebo tekuté palivá 150 Kčs,
6.
za balkón, loggiu alebo terasu - do 5 m2 20 Kčs,
nad 5 m2 40 Kčs.
(2)
Ročné sadzby za iné zariadenie a vybavenie bytu určí okresný národný výbor.
§9 Zníženie alebo zvýšenie úhrady pre kvalitu bytu
(1)
Úhrada za užívanie bytu určená podľa § 6 až 8 sa zníži:
- pri suterénnych bytoch o 10 %, - pri bytoch v 5. a vyššom nadzemnom podlaží v domoch bez výťahu
- s ústredným (diaľkovým) vykurovaním o 5 %,
- bez ústredného (diaľkového) vykurovania o 10 %,
- pri bytoch, ktoré majú obytné miestnosti vyššie ako 3,40 m o 5 %,
- pri bytoch užívaných domácnosťou, ktorú tvorí viac rodín o 5 %.
(2)
Pri ostatných bytoch, kvalita ktorých je z iných dôvodov trvale zhoršená (pre vlhkosť, nedostatočné vonkajšie osvetlenie a pod.), môže sa úhrada za užívanie podľa § 6 až 8 znížiť až o 10 %.
(3)
Pri bytoch na samotách a v neosídlených obciach, ktoré určí miestny národný výbor, sa úhrada za užívanie bytu určená podľa § 6 až 8 zníži podľa smerníc okresného národného výboru až o 50 %. Rovnako sa môže znížiť úhrada za užívanie bytov jednotných roľníckych družstiev, štátnych majetkov a lesných závodov, ako aj bytov učiteľov v školských budovách v obciach, ktoré nemajú viac ako 5000 obyvateľov a nie sú sídlom okresného národného výboru.
(4)
Osobám s ťažkým zdravotným poškodením (nevidomým alebo imobilným) sa úhrada za užívanie bytu určená podľa § 6 až 8 zníži o 10 %.
(5)
Vo výnimočných prípadoch môže okresný národný výbor dať súhlas, aby úhrada za užívanie mimoriadne kvalitných bytov (luxusne vybavených bytov I. a II. kategórie) určená podľa § 6 až 8 bola primerane zvýšená, a to až o 30 %.
§10 Zľavy na nezaopatrené deti
(1)
Ak užívateľ bytu alebo príslušník jeho domácnosti*) má nezaopatrené deti, ktoré s ním trvale žijú v spoločnej domácnosti, zníži sa úhrada za užívanie bytu určená podľa § 6 až 9 pri bytoch I., II. a III. kategórie
na 1 dieťa o 5 %,
na 2 deti o 15 %,
na 3 deti o 30 %,
na 4 a viac detí o 50 %.
(2)
Za nezaopatrené deti sa považujú deti vo veku do 18 rokov. Po 18. roku veku, najdlhšie však do 25 rokov sa deti považujú za nezaopatrené vtedy, ak nemajú priemerný mesačný príjem zo stáleho zamestnania vyšší ako 200,- Kčs a pripravujú sa sústavne predpísaným výcvikom alebo štúdiom na budúce povolanie, prípadne sú pre chorobu alebo telesnú alebo duševnú vadu trvale neschopné na prácu.
(3)
Ak nezaopatrené deti nežijú v spoločnej domácnosti so svojimi rodičmi, zníži sa úhrada za užívanie bytu tomu, s kým trvale žijú v spoločnej domácnosti.
§11 Zvýšenie úhrady pre väčšiu podlahovú plochu obytných miestností
(1)
Pre väčšiu podlahovú plochu obytných miestností sa zvyšuje úhrada za užívanie bytu, v ktorom z úhrnnej podlahovej plochy obytných miestností pripadá na užívateľa bytu a na každého ďalšieho príslušníka jeho domácnosti viac ako 12 m2. Ak býva v byte s jeho užívateľom aspoň jeden príslušník jeho domácnosti, pripočítava sa k súčtu tejto výmery podlahových plôch ešte 6 m2; ak tvorí domácnosť viac rodín, pripočíta sa 6 m2 na každú ďalšiu rodinu. Ak zdravotný stav (invalidita, vážna choroba, napr. tuberkulóza a pod.) užívateľa bytu alebo príslušníkov jeho domácnosti podľa posudku okresného hygienika nevyhnutne vyžaduje, aby tieto osoby bývali v oddelenej miestnosti, pripočítava sa k súčtu výmery podlahových plôch ešte 8 m2 za každú osobu, ktorej zdravotný stav vyžaduje oddelené bývanie.
(2)
Ak je súčasťou bytu II. alebo III. kategórie obytná miestnosť s podlahovou plochou väčšou ako 25 m2, neprihliada sa pri zvýšení úhrady na výmeru podlahovej plochy prevyšujúcej 25 m2.
(3)
Zvýšenie úhrady pre väčšiu podlahovú plochu obytných miestností sa vykoná tak, že úhrada pripadajúca na podlahovú plochu obytných miestností bytu (§ 6) sa zvýši o toľko percent, o koľko percent prevyšuje podlahová plocha obytných miestností plochu určenú podľa odsekov 1 a 2.
(4)
Zvýšenie úhrady pre väčšiu podlahovú plochu obytných miestností sa nevykoná pri služobných bytoch vrátane domovníckych bytov a pri bytoch, ktoré tvorí jediná miestnosť.
(5)
Miestny národný výbor môže určiť, že zvýšenie úhrady sa vykoná len sčasti, prípadne sa vôbec nevykoná
- pri bytoch v neosídlených obciach, ktoré určil okresný národný výbor,
- pri bytoch, ktorých užívatelia prenechali s privolením miestneho národného výboru časť bytu do užívania inému občanovi,
- užívateľom, ktorým miestny národný výbor nemôže zabezpečiť náhradný byt.
Časť III
Úhrada za užívanie bytu IV. kategórie
§12
(1)
Úhrada za užívanie bytu IV.kategórie, vrátane úhrady za služby uvedené v § 2 ods. 1, vyberaná k 1.októbru 1964 sa nemení a tvorí celkovú úhradu za užívanie bytu.
(2)
Ak úhrada podľa odseku 1 presahuje sumu rovnajúcu sa 80 % úhrady vypočítanej pre tento byt podľa ustanovení § 6 až 10 platných pre III.kategóriu, zníži sa úhrada užívateľovi bytu na jeho žiadosť o túto sumu.
(3)
Úhrada za užívanie bytu IV.kategórie sa nezvyšuje pre väčšiu podlahovú plochu obytných miestností (§ 11).
Časť IV
ÚHRADA ZA SLUŽBY SPOJENÉ S UŽÍVANÍM BYTU
§13 Úhrada za upratovanie spoločných priestorov v dome
(1)
Za upratovanie spoločných priestorov v dome sa mesačne platí pri bytoch všetkých kategórií:
- za garsoniéru alebo jednu obytnú miestnosť 4 Kčs,
- za izbu s kuchyňou 6 Kčs,
- za 2 izby s kuchyňou 9 Kčs,
- za 3 izby s kuchyňou 12 Kčs,
- za 4 a viac izieb s kuchyňou 15 Kčs.
(2)
Za upratovanie spoločných priestorov v dome sa považuje zametanie a umývanie spoločných schodíšť, chodieb, povalových a pivničných priestorov, vrátane čistenia okien, dverí, osvetľovacích telies, zábradlí a pod. v týchto priestoroch.
(3)
Táto úhrada sa neplatí v domoch, kde upratovanie spoločných priestorov si užívatelia bytov zabezpečujú sami.
§14 Úhrada za užívanie osobného výťahu
Za osobný výťah v dome sa mesačne platí pri bytoch všetkých kategórií od 3. nadzemného podlažia:
- za garsoniéru alebo jednotlivú obytnú miestnosť 4 Kčs,
- za izbu s kuchyňou 7 Kčs,
- za 2 izby s kuchyňou 10 Kčs,
- za 3 izby s kuchyňou 13 Kčs,
- za 4 a viac izieb s kuchyňou 16 Kčs.
§15 Úhrada za ostatné služby spojené s užívaním bytu
(1)
Ostatnými službami spojenými s užívaním bytu sa rozumie ústredné (diaľkové) vykurovanie a dodávka teplej vody, dodávka vody z verejných vodovodov a vodární, odvádzanie odpadových vôd a užívanie domových alebo blokových práčovní.
(2)
Úhrada za tieto služby sa platí podľa osobitných predpisov.*)
Časť V
RODINNÉ DOMČEKY V OSOBNOM VLASTNÍCTVE
§16
O úhrade za užívanie bytu a za služby spojené s užívaním bytu v rodinných domčekoch v osobnom vlastníctve platí dohoda dojednaná medzi vlastníkom rodinného domčeka a užívateľom bytu.
Časť VI
SPOLOČNÉ A ZÁVEREČNÉ USTANOVENIA
§17 Úprava bytov
(1)
Ak užívateľ bytu vykonal so súhlasom organizácie (vlastníka domu), a ak ide o stavebnú úpravu aj so súhlasom stavebného úradu, na vlastný náklad stavebné alebo iné úpravy v byte, ktorými sa zlepšilo jeho vybavenie, vypočíta sa výška úhrady za užívanie bytu podľa stavu pred vykonaním týchto úprav.
(2)
Ak užívateľ zriadil so súhlasom organizácie (vlastníka domu) a miestneho národného výboru na vlastný náklad byt z priestorov slúžiacich na iné účely ako na bývanie alebo z priestorov nespôsobilých na bývanie, nesmie úhrada za užívanie bytu presiahnuť najvyššie prípustnú úhradu určenú pre byty IV. kategórie.
(3)
Ak sa zmení užívateľ bytu upraveného podľa odseku 1 alebo zriadeného podľa odseku 2, vypočíta sa úhrada za užívanie bytu podľa stavu po vykonaní úprav.
(4)
Ak organizácia (vlastník domu) vykoná stavebné úpravy alebo iné podstatné zmeny v byte, ktoré sú rozhodujúce pre zmenu úhrady za užívanie bytu alebo úhrady za služby spojené s užívaním bytu, zmení sa výška úhrady od 1. dňa nasledujúceho mesiaca.
§18 Ohlasovacia povinnosť
(1)
Užívateľ bytu je povinný do jedného mesiaca organizácii (vlastníkovi domu) oznámiť skutočnosti rozhodujúce pre určenie úhrady za užívanie bytu a za služby spojené s užívaním bytu.
(2)
Ak sa zmenia skutočnosti rozhodujúce pre určenie úhrady za užívanie bytu a za služby spojené s užívaním bytu, zmení sa výška úhrady od 1.dňa nasledujúceho mesiaca.
§19 Platenie úhrady za užívanie bytu a za služby
Úhrada za užívanie bytu a za služby spojené s užívaním bytu sa platí mesačne pozadu, a to najneskoršie 5. dňa nasledujúceho mesiaca. Mesačná úhrada sa zaokrúhli na celé koruny (do 50 halierov vrátane smerom dole, nad 50 halierov smerom hore).
§20 Spory o výšku úhrady
Ak sa organizácia (vlastník domu) a užívateľ bytu nedohodnú o výške úhrady za užívanie bytu a za služby spojené s užívaním bytu, určí ju miestny národný výbor.
§21 Zrušovacie ustanovenie
(1)
Zrušujú sa:
a)
vyhláška č. 224/1946 Ú.l. o určení odplaty za užívanie bytov a iných miestností v domoch konfiškovaných podľa dekrétu č. 108/1945 Zb. v pohraničí,
b)
vyhláška č. 424/1948 Ú.l. o odplate za používanie osobného výťahu,
c)
vyhláška č. 411/1950 Ú.l. (Ú.v.) o úprave nájomného z bytov a iných miestností dokončených po 5. máji 1945,
d)
ustanovenie § 24 vyhlášky č. 94/1959 Ú.l. (Ú.v.) o financovaní, úverovaní a kontrole družstevnej a podnikovej bytovej výstavby,
e)
všetky predpisy vydané pred 5. májom 1945, pokiaľ upravujú určovanie úhrady za byty prenechané do užívania občanom a za služby spojené s užívaním týchto bytov.
(2)
Miestnemu poplatku z bytov podľa vyhlášky č. 112/1957 Ú.l. (Ú.v.) podliehajú začínajúc 1. októbrom 1964 len
a)
byty prenechané do užívania v rodinných domčekoch v osobnom vlastníctve,
b)
byty vlastníkov obytných domov v súkromnom vlastníctve,
c)
byty užívané na iné účely než na bývanie.
§22 Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. októbrom 1964.
Vedúci Ústrednej správy pre rozvoj miestneho hospodárstva:

inž. Gašparík v. r.
*)
Za domy v súkromnom vlastníctve sa považujú aj domy vo vlastníctve súkromných právnických osôb, cirkví, náboženských spoločností a pod. Obytné domy pod národnou správou sa považujú za domy spravované socialistickými organizáciami.
*)
Ide o stavebné bytové družstvá zriaďované po roku 1958.
**)
Za byty ústredne vykurované sa považujú aj byty, ktorých všetky miestnosti sú vykurované elektricky alebo plynovým etážovým kúrením obsluhovaným z jedného miesta v byte. Etážové kúrenie na tuhé alebo tekuté palivá obsluhované užívateľom bytu sa nepovažuje za ústredné vykurovanie.
***)
Za byty bez ústredného (diaľkového) vykurovania sa považujú byty vybavené pecami alebo etážovým kúrením na tuhé alebo tekuté palivá, ktoré obsluhuje užívateľ bytu. Za byty tohto druhu sa považujú taktiež byty vybavené elektrickými akumulačnými alebo plynovými pecami len v niektorých miestnostiach, nie však v celom byte.
†)
Za byty so spoločným základným príslušenstvom sa považujú i byty rozdelené rozhodnutím bytového orgánu bez stavebných úprav.
*)
Za byt, ktorý tvorí jediná miestnosť, sa považuje garsoniéra alebo iná jednotlivá miestnosť bez kuchyne s úplným alebo čiastočným základným príslušenstvom.
*)
Za príslušníka domácnosti užívateľa bytu sa považujú jeho manžel (manželka), deti, vnuci, rodičia, súrodenci a zať (nevesta), ktorí s ním žijú v spoločnej domácnosti, prípadne iné osoby, ktoré sa starajú o spoločnú domácnosť užívateľa bytu alebo sú na neho odkázané výživou, ak s ním žijú v spoločnej domácnosti aspoň po dobu jedného roku a nemajú vlastný byt.
*)
Vyhláška č. 197/1957 Ú.l. (Ú.v.) o odplate za ústredné (diaľkové) vykurovanie a za dodávku teplej vody, Vyhláška č. 58/1954 Ú.l. (č. 78/1954 Ú.v.) o odplatách za dodávku vody z verejných vodovodov a vodární a za odvádzanie odpadových vôd verejnými kanalizáciami v znení vyhlášky č.74/1960 Zb., č. 112/1955 Ú.l. (Ú.v.) na vykonanie vyhlášky č. 78/1954 Ú.l. (č. 78/1954 Ú.v.).