Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva zahraničného obchodu o konaní pri vývoze 1964

Znenie účinné: od 01.03.1964 do 31.01.1969 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:
31/1964 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.03.1964 do 31.01.1969
31
VYHLÁŠKA
Ministerstva zahraničného obchodu
zo 14. februára 1964
o konaní pri vývoze
Ministerstvo zahraničného obchodu ustanovuje podľa § 1 a § 28 ods. 2 zákona č. 119/1948 Zb. o štátnej organizácii zahraničného obchodu a medzinárodného zasielateľstva a podľa § 5 ods. 1 colného zákona č. 36/1953 Zb.:
§1 Obchodné vývozy vykonávané podnikmi zahraničného obchodu
Pri vývoze tovaru, na ktorý sú oprávnené podniky zahraničného obchodu, postupujú tieto podniky podľa osobitných predpisov.*)

Ostatné vývozy

§2
Vývoz vecných darov, sťahovaných zvrškov a iných vecí na neobchodné účely bez poskytnutia úhrady z cudziny je prípustný iba na základe vývozného povolenia udeleného príslušnou colnicou (colnou odbočkou).
§3
Rozhodovať o žiadostiach o udelenie vývozného povolenia podľa § 2 patrí colniciam v Banskej Bystrici, Bratislave, Brne, Českých Budějoviciach, Gottwaldove, Hradci Králové, Jihlave, Karlových Varoch, Košiciach, Liberci, Olomouci, Ostrave, Plzni, Prahe, Prešove, Ústí nad Labem, Žiline a colným odbočkám v Nitre a Pardubiciach.**)
§4
(1)
Žiadosť o vývozné povolenie možno podať len na predpísanom tlačive;***) jedna žiadosť sa môže týkať iba jediného prípadu vývozu.
(2)
Na udelenie vývozného povolenia niet právneho nároku.
(3)
Vývozné povolenie je neprenosné. Platí jeden mesiac odo dňa vydania a v odôvodnených prípadoch môže sa predĺžiť o ďalší jeden mesiac.
§5
Vývozné povolenie musí sa predložiť colnici (colnej odbočke), ktorá má veci prejednať pri ich výstupe do cudziny alebo pred ich podaním na prepravu do cudziny; colnica (colná odbočka) po colnom prejednaní vecí vývozné povolenie odoberie alebo pripojí k prepravnej listine.
§6
Vývozné povolenie môže sa nahradiť z mimoriadnych dôvodov osobitným výmerom Ministerstva zahraničného obchodu - Ústrednej colnej správy.
§7
Vývoz tovaru alebo vecí, na ktoré sa nevzťahujú ustanovenia § 1 až 6 a § 10 tejto vyhlášky, je bez povolenia Ministerstva zahraničného obchodu zakázaný.
§8
Za povolenie vývozu sa vyberá správny poplatok v prípadoch ustanovených osobitnými predpismi.†)

Spoločné a záverečné ustanovenia

§9
Táto vyhláška sa nevzťahuje na vývoz drahých kovov, drahokamov, perál a výrobkov z nich, ktorý je upravený devízovými predpismi.††)
§10
Bez povolenia, ktoré by inak podľa tejto vyhlášky bolo potrebné, možno vyvážať tovar a veci uvedené v prílohe.
§11
Ak je na vývoz niektorého tovaru alebo vecí potrebné povolenie podľa iných predpisov (napr. podľa predpisov veterinárnych, o ochrane kultúrnych pamiatok a pod.), musí byť takéto povolenie - ak nie je ustanovené inak - pripojené už k žiadosti o povolenie vývozu podľa tejto vyhlášky.
§12
(1)
Zrušujú sa:
a)
vyhláška Ministerstva zahraničného obchodu č. 1277/1947 Ú. l. o kontrole vývozu tovaru v znení vyhlášky Ministerstva zahraničného obchodu č. 90/1949 Ú. l.;
b)
vyhláška ministra zahraničného obchodu č. 47/1954 Ú. l. (č. 62/1954 Ú. v.) o kontrole vývozu vecných darov a sťahovaných zvrškov.
(2)
Dňom účinnosti tejto vyhlášky sa v zmysle § 28 ods. 2 zákona č. 119/1948 Zb. zrušujú dosiaľ nezrušené ustanovenia dekrétu prezidenta republiky č. 113/1945 Zb. o úprave, konaní a kontrole zahraničného obchodu.
§13
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. marcom 1964.
Minister:
Hamouz v. r.
Príloha vyhlášky č. 31/1964 Zb.
Bez povolenia podľa § 2, 6 a 7 vyhlášky možno vyvážať:
1.
Dary, rady, vyznamenania, čestné ceny a pod. udelené do zahraničia československými úradmi alebo československými verejnými činiteľmi.
2.
Predmety vyvážané československými úradmi zo služobných dôvodov.
3.
Veci vyvážané orgánmi a osobami požívajúcimi v Československej socialistickej republike diplomatické výsady a imunity, pokiaľ sú služobnými predmetmi (včítane obchodných vzoriek vyvážaných obchodnými zastupiteľstvami) alebo osobným majetkom uvedených osôb.
4.
Späť vyvážané veci, ktoré boli dovezené do záznamového obehu v tuzemsku, a veci vyvážané do záznamového obehu v cudzine.
5.
Vrátené obaly a balivo, v ktorých bol dovezený tovar.
6.
Rakvy s ľudskými pozostatkami, urny s popolom a kvetinové ozdoby s nimi alebo dodatočne vyvážané.
7.
Všetky reklamné predmety, časopisy a publikácie propagujúce československé výrobky a cudzinecký a cestovný ruch v Československu.
8.
Dopravné prostriedky osobnej i nákladnej prepravy, ktorých dočasný dovoz a vývoz je upravený colnými poriadkami,*) včítane náhradných súčiastok a pohonných a mazacích hmôt v množstve primeranom spotrebe za cesty.
9.
Darčekové zásielky bežne vydávaných kníh a iných publikácií v hodnote do 100,- Kčs.
10.
Darčekové zásielky v hodnote do 100,- Kčs za podmienok určených podľa potreby Ministerstvom zahraničného obchodu - Ústrednou colnou správou (s podmienkami možno sa oboznámiť na každej colnici alebo colnej odbočke).
11.
Poštové známky a celiny, pokiaľ sa vyvážajú podľa predpisov o úprave výmenného a zberateľského styku so zahraničím.**)
12.
Zásielky upotrebených československých poštových známok a celín, pokiaľ sa zasielajú v samostatných listových zásielkach; jeden odosielateľ môže počas jedného kalendárneho roku odoslať ako dar najviac tri zásielky. Hodnota jednej zásielky nesmie prevýšiť sumu 20,- Kčs a v zásielke môže byť najviac 100 kusov rôznych známok alebo celín (s bližšími podmienkami možno sa oboznámiť na každej colnici alebo colnej odbočke).
13.
Cestovné potreby cestujúcich a členov posádok dopravných prostriedkov, pokiaľ druh a množstvo týchto potrieb zodpovedá stavu a osobným pomerom cestujúceho a dĺžke a účelu cesty.
14.
Veci vyvážané v cestovnom styku (vyjmúc pohraničného styku a pohraničného turistického styku), pokiaľ ich úhrnná hodnota neprevýši 300,- Kčs u jedného cestujúceho a pokiaľ nejde o tovar, pre vývoz ktorého určí Ministerstvo zahraničného obchodu - Ústredná colná správa po dohode so zúčastnenými ústrednými orgánmi osobitné podmienky vývozu (s podmienkami možno sa oboznámiť na každej colnici a colnej odbočke).
15.
Veci, ktoré sú od vývozného povolenia oslobodené na základe vzájomnosti podľa medzinárodných dohôd a dojednaní.
*)
Vyhláška ministra zahraničného obchodu č. 62/1957 Ú. l. (Ú. v.) o zrušení vyhlášky o kontrole dovozu a vývozu tovaru podnikmi pre zahraničný obchod a o všeobecnom povolení pre tieto podniky vstupovať do zmluvných záväzkov v pomere k cudzine.
**)
Pozri tiež vyhlášku Ministerstva zahraničného obchodu č. 29/1963 Zb. o organizácii siete colníc a ich pôsobnosti (časť III., písm. a).
***)
Tlačivá SEVT č. 62/Cel. a č. 63/Cel. pre vývoz sťahovaných zvrškov, pre ostatné prípady vývozu tlačivo SEVT č. 208/Cel.
†)
Vyhláška Ministerstva financií č. 160/1960 Zb. o správnych poplatkoch, pol. 14 sadzobníka I.
††)
Zákon č. 107/1953 Zb. o devízovom hospodárstve v znení zákona č. 64/1958 Zb. a vyhláška Ministerstva financií a Ministerstva zahraničného obchodu č. 6/1963 Zb. k zákonu o devízovom hospodárstve.
*)
Vyhláška ministra zahraničného obchodu č. 147, č. 149 a č. 151/1954 Ú. l. (č. 173, č. 175 a č. 177/1954 Ú. v.) a vyhlášky Ministerstva zahraničného obchodu č. 36 a č. 106/1963 Zb.
**)
Vyhláška ministra zahraničného obchodu č. 174/1955 Ú. l. (Ú. v.) o úprave zberateľskej výmeny poštových známok so zahraničím.