Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva spravodlivosti o podnikovom registri 1970

Znenie účinné: od 01.08.1970 do 30.06.1988 Neplatné znenie pre dnes
114/1964 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.08.1970 do 30.06.1988
114
VYHLÁŠKA
Ministerstva spravodlivosti
z 15. júna 1964
o podnikovom registri
Ministerstvo spravodlivosti po dohode so zúčastnenými ústrednými orgánmi ustanovuje podľa § 393 Hospodárskeho zákonníka č. 109/1964 Zb. a na vykonanie § 8 a 12 zákona č. 101/1963 Zb. o právnych vzťahoch v medzinárodnom obchodnom styku (Zákonníka medzinárodného obchodu):
Oddiel I
Všeobecná úprava podnikového registra
§1
(1)
Do podnikového registra sa zapisujú štátne hospodárske organizácie, ľudové družstvá, vrátane stavebných bytových družstiev, jednotných roľníckych družstiev, melioračných družstiev*) a iných družstevných poľnohospodárskych organizácií, sväzy družstiev, družstevné podniky, ako aj podniky a hospodárske zariadenia spoločenských organizácií. Do podnikového registra sa zapisujú aj odštepné závody, a ak tak ustanovuje právny predpis, aj iné organizácie.
(2)
Do podnikového registra sa nezapisujú štátne hospodárske organizácie spojov, Československé štátne dráhy a podniky železničnej dopravy, Štátna banka československá a jej pobočky, Štátne sporiteľne, ako aj Ústredná rada družstiev a ústredné sväzy družstiev.
§2
(1)
Ak podáva návrh na zápis do podnikového registra organizácia, ktorej sa zápis týka, musí byť podpísaný jej štatutárnym orgánom.
(2)
Podpisy štatutárnych orgánov organizácie treba registrovému súdu pri zápise organizácie predložiť úradne overené. Pri návrhoch na ďalšie zápisy podpísaných štatutárnym orgánom, podpis ktorého bol pri pôvodnom zápise už overený, netreba podpis štatutárneho orgánu overovať.
§3
(1)
Zápis odštepného závodu do podnikového registra sa vykoná, ak tak určí riaditeľ štátnej hospodárskej organizácie so súhlasom nadriadeného orgánu a ak jeho zápis navrhne na registrovom súde, na ktorom je organizácia zapísaná.
(2)
Ak registrový súd organizácie nie je príslušný aj pre zápis odštepného závodu, oznámi registrovému súdu príslušnému pre zápis odštepného závodu, že odštepný závod má byť zapísaný, a zašle mu výpis z podnikového registra ohľadne organizácie s údajmi potrebnými pre zápis.
§4
(1)
Návrhy na zápisy do podnikového registra treba podať na registrovom súde bez odkladu po tom, keď došlo k vzniku skutočnosti, ktorá je predmetom zápisu.
(2)
Ak zistí niektorý súd, iný štátny orgán alebo niektorá organizácia vo svojej pôsobnosti, že nebola splnená povinnosť navrhnúť zápis do podnikového registra, oznámi to bez meškania príslušnému registrovému súdu.
(3)
Ak registrový súd zistí z vlastného podnetu alebo na základe oznámenia podľa odseku 2, že organizácia nesplnila povinnosť uvedenú v odseku 1, vyzve ju na podanie návrhu na vykonanie zápisu.
(4)
Ak dôjde registrovému súdu upovedomenie národného výboru o schválenej zmene stanov jednotného roľníckeho družstva, môže súd vykonať bez návrhu príslušný zápis v registri, ak upovedomenie obsahuje všetky potrebné údaje.
§5
Súdy, orgány hospodárskej arbitráže, prokuratúry, štátne notárstva a iné štátne orgány môžu si vyžiadať úradné odpisy, výpisy alebo potvrdenia z podnikového registra a ich pracovníci môžu do podnikového registra nazerať a robiť si výpisy. Iné organizácie alebo jednotlivci môžu si vyžiadať úradné odpisy, výpisy alebo potvrdenia z podnikového registra, ak osvedčia právny záujem na skutočnostiach uvedených v podnikovom registri.
Oddiel II
Úprava podnikového registra pre odbor medzinárodného obchodu
§6
Podniky zahraničného obchodu, akciové spoločnosti, združenia a ostatné právnické osoby zúčastňujúce sa medzinárodného obchodu sa zapisujú do oddielu podnikového registra určeného pre zápis podnikov v odbore zahraničného obchodu.
§7
(1)
Do oddielu podnikového registra podľa § 6 sa zapisuje spôsob zriadenia právnickej osoby a deň jej vzniku, jej názov, sídlo, predmet jej podnikania, ďalej štatutárne orgány s uvedením osôb a ich funkcií, mená prokuristov a spôsob, ako sa tieto osoby za právnickú osobu podpisujú.
(2)
Ak to vyžaduje povaha právnickej osoby, zapisuje sa do oddielu podnikového registra podľa § 6 i základný majetok, členovia právnickej osoby, pokiaľ ručia za jej záväzky, výška ich podielov a rozsah ich ručenia, prípadne iné skutočnosti, ktoré podľa osobitných predpisov majú byť zapísané do registra, do ktorého sa zapisuje právnická osoba.
(3)
Do oddielu podnikového registra podľa § 6 sa zapisuje i zmena a zánik skutočností uvedených v odseku 1 a 2, zrušenie právnickej osoby, jej vstup do likvidácie, likvidátori a ich spôsob zastupovania a podpisovania.
§8
Do oddielu podnikového registra podľa § 6 je každý oprávnený nazerať, robiť si z neho výpisy a vyžiadať si z neho úradné odpisy alebo potvrdenia.
§9
Pokiaľ v tomto oddiele nie je ustanovené niečo iné, platia o vedení oddielu podnikového registra podľa § 6 ustanovenia prvého oddielu tejto vyhlášky.
Oddiel III
Spoločné ustanovenia
§10
(1)
Podnikový register vedie okresný súd v sídle krajského súdu (registrový súd) pre organizácie, ktoré majú sídlo v obvode tohto krajského súdu.
(2)
Podnikový register pre obvod Mestského súdu v Prahe a Krajského súdu v Prahe vedie Obvodný súd pre Prahu 1; pre obvod Krajského súdu v Plzni Okresný súd Plzeň-mesto; pre obvod Krajského súdu v Brne Okresný súd Brno-mesto; pre obvod Krajského súdu v Bratislave Okresný súd Bratislava-mesto.
§11
Registrové súdy vedú naďalej obchodné a spoločenstevné registre; spravujú sa pritom predpismi platnými pre vznik a zápis právnických osôb v nich zapísaných.
§13
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. júlom 1964.
Minister:

dr. Neuman v. r.
*)
zriadených podľa § 38 ods. 3 zákona č. 11/1955 Zb. o vodnom hospodárstve v znení zákona č. 12/1959 Zb., vyhlášky č. 108/1959 Ú.l. (Ú.v.) a vzorových stanov uverejnených vo Vestníku Ministerstva poľnohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva v čiastke 43 a 44 z roku 1961.