Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška prezidenta Československej akadémie vied a ministra školstva a kultúry o organizácii výchovy nových vedeckých pracovníkov

Znenie účinné: od 01.01.1961 do 31.12.1964 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 199/1964 Zb.

183/1960 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1961 do 31.12.1964
183
VYHLÁŠKA
prezidenta Československej akadémie vied a ministra školstva a kultúry
z 9. decembra 1960
o organizácii výchovy nových vedeckých pracovníkov
Potreby ďalšieho rozvoja vedy a výskumu vyžadujú, aby sa v rokoch 1961-1965 stavy kvalifikovaných vedeckých pracovníkov v celoštátnom priemere viac ako zdvojnásobili. Aby bolo možno zabezpečiť splnenie tejto úlohy, treba zdokonaliť doterajšiu organizáciu výchovy vedeckých pracovníkov v ašpirantúre i mimo ašpirantúry a čo najúčelnejšie využiť všetky dosiahnuteľné možnosti pre výchovu. Za tým účelom prezident Československej akadémie vied a minister školstva a kultúry podľa § 5 ods. 2 písm. c) zákona č. 52/1952 Zb. o Československej akadémii vied v znení zákona č. 53/1957 Zb. a podľa § 22 ods. 2 zákona č. 58/1950 Zb. o vysokých školách v znení zákona č. 46/1956 Zb. v dohode s ministrom financií, Ústrednou radou odborov, predsedom Štátneho úradu sociálneho zabezpečenia, Štátnou komisiou pre vedecké hodnosti a vedúcimi ostatných zúčastnených ústredných úradov a orgánov a predsedníctvom Československej akadémie pôdohospodárskych vied ustanovuje toto:

Účel a formy výchovy nových vedeckých pracovníkov

§1
Účelom výchovy nových vedeckých pracovníkov organizovanej podľa tejto vyhlášky je pripraviť pre vedecko-výskumné pracoviská a vysoké školy dostatočný počet kvalifikovaných pracovníkov s hodnosťou kandidáta vied, presvedčených stúpencov marxisticko-leninského svetového názoru, aktívne sa podieľajúcich na úsilí nášho pracujúceho ľudu o všestranný rozvoj našej spoločnosti a o jej postupný prechod ku komunizmu.
§2
Predpoklady pre výchovu nových vedeckých pracovníkov sa vytvárajú už na školách, kde sa vyhľadávajú žiaci a študenti nadaní pre teoretickú činnosť a kde sa tiež podnecuje ich záujem o vedeckú prácu. Vedecko-výskumné pracoviská spolupracujú s vysokými školami v starostlivosti o talentovaných študentov vyšších ročníkov, zapojujú ich do vedecko-výskumných prác a umiestňujú na svojich pracoviskách absolventov vysokých škôl odporúčaných fakultami pre výskum.
§3
(1)
Výchova nových vedeckých pracovníkov sa organizuje v týchto základných formách:
a)
vedecká ašpirantúra riadna, externá alebo jednoročná,
b)
vedecká príprava vybraných pracovníkov vedecko-výskumných pracovísk na školiacich pracoviskách a vybraných ašpirantov na vysokých školách priamo pri práci na plánovaných výskumných úlohách.
(2)
Výchova v obidvoch uvedených formách sa zakončuje vypracovaním dizertačnej práce.*)
(3)
Výchova sa organizuje v odboroch, v ktorých možno získať vedeckú hodnosť.**)
§4
(1)
Externých ašpirantov, vybraných pracovníkov vedecko-výskumných pracovísk a vybraných asistentov vysokých škôl [§ 3 ods. 1 písm. b)] možno prijať na polročný až dvojročný študijný pobyt na vedecko-výskumných pracoviskách za účelom špeciálneho výcviku vo vedeckej práci alebo vo výrobe a prevádzke za účelom praxe (§ 19).
(2)
Na polročný až dvojročný študijný pobyt na vedecko-výskumných pracoviskách možno prijať aj pracovníkov pripravujúcich sa na získanie vedeckej kvalifikácie mimo uvedenej formy výchovy.

Školiace pracoviská a školitelia

§5
(1)
Výchova nových vedeckých pracovníkov sa uskutočňuje na školiacich pracoviskách akadémií vied, vysokých škôl a rezortov pod vedením školiteľov. Školiace pracoviská a školiteľov v akadémiách vied a v rezortoch určuje Československá akadémia vied na návrh zúčastnených ústredných úradov a orgánov. Školiace pracoviská a školiteľov na vysokých školách určuje Ministerstvo školstva a kultúry.
(2)
Vedenie výchovy nových vedeckých pracovníkov je súčasťou pracovných povinností školiteľa na školiacom pracovisku.***) Jednému školiteľovi sa nemá na školenie prideliť spravidla viac ako päť pracovníkov.

Výber a prijímanie uchádzačov

§6
(1)
Pracoviská, pre potrebu ktorých sa majú noví vedeckí pracovníci vychovávať (ďalej len „materské pracoviská“), vyhľadávajú si vhodných pracovníkov, a pokiaľ ich nemôžu vyškoliť sami, zabezpečujú im školenie na školiacich pracoviskách.
(2)
Pre výchovu nových vedeckých pracovníkov sa vyberajú pracovníci výskumných ústavov, vysokoškolskí asistenti a pracovníci z praxe s vysokoškolským vzdelaním, prípadne aj absolventi vysokých škôl priamo po ukončení štúdia. Môžu sa prijať uchádzači, ktorí vyhovujú požiadavkám kladeným na zamestnancov vedecko-výskumných pracovísk a vysokých škôl a ktorí preukázali predpoklady pre vedeckú činnosť. V klinických odboroch lekárskych sa požaduje aj osvedčenie o špecializácii I. stupňa.
(3)
Pracovníkov bez vysokoškolského vzdelania možno prijať len výnimočne, ak sa môžu preukázať aspoň osemročnou úspešnou praxou vo zvolenom odbore a vedeckou činnosťou.
§7
(1)
Školiace pracoviská prijímajú uchádzačov na výchovu nových vedeckých pracovníkov na základe súbehu alebo na návrh materských pracovísk.
(2)
Pracovníci uchádzajúci sa o prijatie konajú na školiacom pracovisku prijímaciu skúšku.
§8
(1)
Na študijný pobyt vo vedecko-výskumných pracoviskách možno pracovníkov prijať na návrh materského pracoviska alebo na základe súbehu.
(2)
Školiace pracovisko overí kvalifikáciu pracovníkov uchádzajúcich sa o študijný pobyt prijímacím pohovorom.
(3)
Na študijný pobyt vo výrobe a prevádzke možno pracovníkov prijať iba na návrh materského pracoviska.

Riadenie a plánovanie výchovy

§9
(1)
Výchovu nových vedeckých pracovníkov organizujú ústredné úrady a orgány, ktoré spravujú vedecko-výskumné pracoviská a vysoké školy. Na ten účel sledujú stavy vedeckých pracovníkov vo svojich rezortoch, zostavujú plány výchovy nových vedeckých pracovníkov a zabezpečujú plnenie týchto plánov.
(2)
Činnosť ústredných úradov a orgánov pri zabezpečovaní výchovy nových vedeckých pracovníkov koordinuje Československá akadémia vied v spolupráci s Ministerstvom školstva a kultúry.
(3)
Československá akadémia vied v spolupráci s Ministerstvom školstva a kultúry kontroluje priebeh a výsledky výchovy a robí opatrenia na zabezpečenie pomoci rezortom pri výchove.
§10
(1)
Plán výchovy nových vedeckých pracovníkov je súčasťou štátneho päťročného plánu rozvoja národného hospodárstva.
(2)
Ročné plány výchovy nových vedeckých pracovníkov v pôsobnosti akadémii vied a rezortov schvaľuje prezídium Československej akadémie vied, a pokiaľ ide o vysoké školy, minister školstva a kultúry.
(3)
Metodické pokyny pre zostavovanie plánov výchovy nových vedeckých pracovníkov vydáva Československá akadémia vied v dohode so Štátnou plánovacou komisiou a Ministerstvom školstva a kultúry.

Právne postavenie pracovníkov prijatých na výchovu

§11
(1)
Riadny vedecký ašpirant nie je po čas trvania vedeckej ašpirantúry v pracovnom pomere; jeho práva a povinnosti voči školiacemu pracovisku sa však posudzujú primerane podľa zásad platných pre zamestnancov, pokiaľ táto vyhláška neurčuje inak.
(2)
Nemocenské poistenie a dôchodkové zabezpečenie riadnych vedeckých ašpirantov sa riadi platnými predpismi.*)
(3)
Riadny vedecký ašpirant má v každom kalendárnom roku nárok na pracovné voľno v dĺžke zodpovedajúcej dovolenke na zotavenie určenej podľa § 2 ods. 1-4 zákona č. 81/1959 Zb. o platenej dovolenke na zotavenie, na ktorú by mal inak nárok ako zamestnanec školiaceho pracoviska.
§12
Externí ašpiranti študujú popri zamestnaní. Na výkon experimentálnych, prípadne iných študijných prác, kandidátskych skúšok a na obhajobu kandidátskej dizertačnej práce podľa ich študijného plánu patrí im platené pracovné voľno. Dĺžku voľna v rozsahu nepresahujúcom 30 pracovných dní v školskom roku dohodne vedúci školiaceho pracoviska so zamestnávateľom externého ašpiranta. Zákonný nárok externého ašpiranta na dovolenku na zotavenie tým nie je dotknutý.
§13
Pri jednoročnej ašpirantúre poskytne zamestnávateľ jednoročnému ašpirantovi platené pracovné voľno na čas potrebný na úspešné splnenie študijných úloh.
§14
Vedecká príprava vybraných pracovníkov vedecko-výskumných pracovísk a asistentov vysokých škôl priamo pri práci na plánovaných výskumných úlohách sa uskutočňuje ako súčasť ich pracovných povinností.
§15
Uchádzačom o prijatie na výchovu nových vedeckých pracovníkov, ktorí boli pozvaní na prijímaciu skúšku, prislúcha platené pracovné voľno na čas najviac troch dní.
§16
Činnosť pracovníka prijatého na študijný pobyt sa posudzuje ako výkon práce u zamestnávateľa. Pracovný pomer sa neprerušuje; zamestnávateľ iba uvoľní pracovníka na príslušný čas od plnenia úloh na pracovisku.
§17
Pokiaľ vedecko-výskumné pracoviská uzavierajú s absolventmi vysokých škôl odporúčanými fakultami pre výskum pracovný pomer, robia tak na vopred dojednanú dobu, a to spravidla na čas dvoch rokov.

Štipendiá

§18
(1)
Ústredné úrady a orgány poskytujú riadnym vedeckým ašpirantom, ktorí sa školia pre ich potrebu, štipendium. Výšku štipendia určí vláda;**) podmienkou poskytovania štipendia je záväzok ašpiranta, že po uplynutí určenej doby ašpirantúry bude pracovať tri roky na pracovisku, na ktorom bude umiestnený.
(2)
Pri neprítomnosti v práci pre chorobu, úraz a u ašpirantiek aj pre tehotnosť alebo materstvo neprislúcha riadnemu vedeckému ašpirantovi štipendium od prvého dňa neprítomnosti v práci.
(3)
Po čas pracovného voľna (§ 11 ods. 3) riadnemu vedeckému ašpirantovi štipendium patrí.
§19
(1)
Pracovníkom, ktorí boli prijatí na študijný pobyt na čas pol roka až dva roky, prislúcha namiesto platu štipendium vo výške priemerného hrubého mesačného platu, ktorý pracovník dostával v predchádzajúcich troch mesiacoch, najviac však 2 500,- Kčs mesačne.
(2)
Štipendium podľa odseku 1 vypláca pracovníkovi vyslanému na študijný pobyt jeho materské pracovisko z prostriedkov pridelených mu nadriadeným ústredným úradom alebo orgánom.
(3)
Pracovníkom, ktorí boli prijatí na študijný pobyt na základe súbehu, poskytuje štipendium školiace pracovisko prostredníctvom ich zamestnávateľa.

Finančné zabezpečenie

§20
(1)
Prostriedky na štipendiá pre riadnych vedeckých ašpirantov, ako aj pre zabezpečenie pracovníkov prijatých na študijný pobyt plánujú ústredné úrady a orgány vo svojich rozpočtoch*) so súhlasom Ministerstva financií a po vyjadrení Československej akadémie vied; prostriedky na štipendiá pre riadnych vedeckých ašpirantov školených pre potrebu Ministerstva školstva a kultúry zabezpečuje vo svojom rozpočte Ministerstvo školstva a kultúry.
(2)
Ostatné osobné výdavky (cestovné výdavky, prípadne odmeny externým školiteľom a pod.) uhradzujú za pracovníkov vyslaných na výchovu alebo na študijný pobyt ich materské pracoviská; za pracovníkov prijatých na základe súbehu uhradzuje tieto výdavky školiace pracovisko.**)
§21
Spôsob úhrady vecných nákladov, ktoré sa môžu vyskytnúť v súvislosti s experimentálnou prácou pri výchove nových vedeckých pracovníkov, dohodne v jednotlivých prípadoch školiace pracovisko s pracoviskom materským.

Záverečné ustanovenia

§22
Podrobnosti o výchove nových vedeckých pracovníkov upravuje študijný poriadok, ktorý vydáva Československá akadémia vied spoločne s Ministerstvom školstva a kultúry.
§23
Pôsobnosť, ktorá podľa tejto vyhlášky prislúcha prezidentovi Československej akadémie vied a ministrovi školstva a kultúry, vykonáva na úseku vojenských vysokých škôl a príslušných vojenských vedecko-výskumných pracovísk minister národnej obrany v dohode s prezidentom Československej akadémie vied a ministrom školstva a kultúry.
§24
Zrušuje sa vyhláška ministra školstva a kultúry a prezidenta Československej akadémie vied č. 73/1958 Ú. l. (Ú. v.), ktorou sa vydáva organizačný a študijný poriadok pre vedeckých ašpirantov; vedecká ašpirantúra začatá pred 1. januárom 1961 sa dokončí podľa doterajších predpisov.
§25
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januárom 1961.
Námestník

prezidenta Československej akadémie vied:

Šorm v. r.

Minister školstva a kultúry:

Kahuda v. r.
*)
Zákonné opatrenie č. 64/1959 Zb. o udeľovaní vedeckých hodností a o Štátnej komisii pre vedecké hodnosti; vyhláška ŠKVH č. 200/1959 Ú. l. (Ú. v.) o konaní pri udeľovaní vedeckých hodností.
**)
Zoznam miest a vedných odborov pre obhajoby dizertačných prác a udeľovanie vedeckých hodností (inštrukcie ŠKVH č. 1, Vestník MŠK, ročník XV. zoš. č. 35 - 36 z 31. 12. 1959).
***)
Ak je za školiteľa ustanovený externý spolupracovník školiaceho pracoviska, platia pre honorovanie jeho činnosti zásady uvedené v čl. 4 úpravy MŠK z 13. 1. 1956 č. 88200/1955-PAM o úprave diferenčných platov, pedagogických odmien a odmien externých učiteľov na vysokých školách. Školstvo - sborník právnych predpisov, zväzok IV. str. 718.
*)
Vyhláška Ústrednej rady odborov a Štátneho úradu sociálneho zabezpečenia č. 102/1957 Ú. l. (Ú. v.) o nemocenskom poistení a dôchodkovom zabezpečení študentov a vedeckých ašpirantov.
**)
Štipendium riadnych vedeckých ašpirantov je:
a) u ašpirantov s predchádzajúcou praxou v odbore kratšou ako dva roky 1 100,- Kčs pre slobodných a bezdetných a 1 200,- Kčs pre tých, ktorí majú deti,
b) u ašpirantov s predchádzajúcou praxou dlhšou ako dva roky 1 400,- Kčs pre slobodných a bezdetných a 1 600,- Kčs pre tých, ktorí majú deti. Predchádzajúcou praxou v odbore sa rozumie prax konaná po ukončení vysokoškolského štúdia.
Výnimky povoľuje na vysokých školách MŠK, v ústavoch predsedníctvo príslušnej akadémie vied alebo príslušný ústredný úrad. Od dane zo mzdy je zo štipendií oslobodená
suma 500,- Kčs [ods. 2 písm. a) vyhlášky MF č. 369/1952 Ú. l. (č. 6/1953 Ú. v.)].
*)
Zoskupenie položiek IV. Osobné výdavky mimo mzdového fondu, položka 6. Ostatné výdavky fyzickým osobám v odvetví skupina 2. Kultúrne a sociálne opatrenia, oddiel 1. Osveta, § 10 školenie pracovníkov.
**)
Poistné nemocenského poistenia odvádza vždy zamestnávateľ bez ujmy prípadného nároku na náhradu od školiaceho pracoviska.