Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva financií, ktorou sa zrušujú niektoré miestne poplatky a upravujú predpisy o miestnom poplatku zo psov 1961

Znenie účinné: od 01.01.1961 do 30.09.1972 Neplatné znenie pre dnes
161/1960 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1961 do 30.09.1972
161
VYHLÁŠKA
Ministerstva financií
z 1. novembra 1960,
ktorou sa zrušujú niektoré miestne poplatky a upravujú predpisy o miestnom poplatku zo psov
Ministerstvo financií ustanovuje podľa § 2 ods. 1 zákona č. 82/1952 Zb. o miestnych poplatkoch:

Prvá časť | Úvodné ustanovenie

§1
Rozvojom výrobných síl a upevňovaním socialistických výrobných vzťahov stále rastú úlohy národných výborov. Preto treba napomáhať vo všetkých odboroch ich činnosti k zjednodušeniu administratívnych prác, aby sa národné výbory lepšie mohli starať o trvalý rozvoj výroby a platených služieb pre obyvateľstvo. Na úseku rozpočtových príjmov národných výborov je značným administratívnym zaťažením vyberanie, účtovanie a vymáhanie väčšiny miestnych poplatkov.
§2
(1)
Národné výbory nebudú od 1. januára 1961 vyberať tieto poplatky:
1.
poplatky z miest,
2.
cintorínske poplatky,
3.
poplatky za služby:
a)
ošetrovné a stravné,
b)
poplatok za odvoz popola a splaškov,
c)
poplatok za neškodné odstránenie látok živočíšneho pôvodu,
d)
poplatok za váženie,
e)
poplatky od účastníkov verejných zariadení,
4.
kúpeľný poplatok.
(2)
Namiesto poplatkov za miesta v tržniciach, cintorínskych poplatkov a poplatkov za služby budú sa vyberať náhrady podľa vydaných cenníkov (smerníc).

Druhá časť

Prvý oddiel
Poplatok zo psov
§3 Základné ustanovenie
(1)
Poplatok zo psov (ďalej len „poplatok“) sa vyberá v obciach s viac ako 2000 obyvateľmi, ak sa tak uznesie miestny národný výbor.
(2)
V obciach poľnohospodárskeho charakteru sa poplatok nevyberá ani vtedy, keď má obec viac ako 2000 obyvateľov. O tom, ktoré obce s viac ako 2000 obyvateľmi majú poľnohospodársky charakter, rozhodne vo svojom obvode okresný národný výbor.
§4 Z čoho sa poplatok platí a kto ho platí
(1)
Poplatok sa platí zo psov starších ako 6 mesiacov.
(2)
Poplatok platí držiteľ (chovateľ) psa, a to v obci svojho trvalého bydliska. Za držiteľa všetkých psov chovaných v domácnosti, s výnimkou psov, ktorých chovajú podnájomníci, sa považuje užívateľ bytu. Pri prechodnom pobyte v inej obci, trvajúcom dlhšie ako 15 dní, je držiteľ psa povinný na výzvu preukázať, že zaplatil poplatok (jeho splatnú čiastku) v obci svojho trvalého bydliska.
(3)
Ak je poplatníkov niekoľko, sú povinní zaplatiť poplatok rukou spoločnou a nerozdielnou.
§5 Sadzba poplatku
(1)
Poplatok za psa je ročne 120 Kčs.
(2)
V Prahe, Brne a Bratislave činí poplatok ročne 240 Kčs, pokiaľ sa nezvýši podľa ods. 3.
(3)
V obciach s počtom obyvateľov menej ako 10 000 môže národný výbor sadzbu poplatku znížiť. V obciach s počtom obyvateľov viac ako 25 000 a v kúpeľných mestách môže národný výbor, ak to vyžaduje všeobecný záujem, zvýšiť sadzbu poplatku až na 400 Kčs zo psov chovaných v súvisle zastavaných častiach mesta.
§6 Oslobodenie a úľavy
(1)
Poplatok sa neplatí zo psov, ktorí patria
a)
národným výborom a iným rozpočtovým organizáciám,
b)
hospodárskym organizáciám, Sväzu pre spoluprácu s armádou, Československej poľovníckej jednote a Československémučervenému krížu,
c)
členom kynologického klubu Sväzu pre spoluprácu s armádou a členom Československej poľovníckej jednoty a Československého sväzu chovateľov drobného hospodárskeho zvieratstva; oslobodenie však prislúcha len na žiadosť odporúčanú sväzom (klubom), jednotou, a to pre psov pracovných plemien, krížencov psov týchto plemien a poľovníckych psov,
d)
osobám slepým a bezmocným; oslobodenie prislúcha len pre psa, ktorého tieto osoby potrebujú na doprovod alebo ochranu,
e)
zamestnancom v štátnej službe i zamestnancom poľnohospodárskych a lesných podnikov socialistického sektora, ak náklad na živenie psov uhradzuje prevažne štátna správa alebo podniky (družstvá),
f)
príslušníkom ozbrojených sborov (počítajúc do toho tiež ochrannú stráž); oslobodenie však prislúcha len pre psov, o ktorých sa preukáže osvedčením príslušného orgánu, že sú určení na výcvik alebo že sa používajú na služobné účely,
g)
držiteľom psov chovaných preukázateľne na vedecké účely a v zoologických záhradách,
h)
osobám požívajúcim diplomatické alebo konzulárne výsady a imunity, za predpokladu že tieto osoby nie sú československými štátnymi občanmi a vzájomnosť je zaručená.
(2)
Pre účely poplatku sa za psov pracovných plemien považujú: nemecký (chodský) ovčiak, dobrman, knírač veľký, knírač stredný, boxer, rotweiler, aieredaleterier, collie (škótsky ovčiak), pes svätobernhardský, pes novofundlandský, doga, chrt, čuvač (tatranský ovčiak), všetky plemená poľovníckych psov (oharov, barvárov, horníkov, honičov a sliedičov).
(3)
V Prahe, Brne a Bratislave môže národný výbor odoprieť oslobodenie od poplatku podľa odseku 1 písm. c), ak to vyžaduje všeobecný záujem. V tom prípade určí sadzbu poplatku najviac sumou 120 Kčs.
(4)
Z osobitných dôvodov, najmä z dôvodu všeobecného záujmu, môže národný výbor povoliť zníženie poplatku alebo určiť oslobodenie od poplatku aj pre iné orgány, než sú uvedené v predchádzajúcich ustanoveniach, alebo urobiť vhodné opatrenia na zmiernenie tvrdosti, najmä môže znížiť sadzbu poplatku zo strážnych psov. Rovnako môže v jednotlivých prípadoch na žiadosť držiteľa priznať oslobodenie od poplatku alebo povoliť zľavu.
(5)
Oslobodenie od poplatku alebo zníženie poplatku zaniká, ak zanikne dôvod, pre ktorý bolo zníženie alebo oslobodenie povolené alebo ak prejde držba psa na inú osobu.
§7 Platenie poplatku pri vzniku a zániku poplatkovej povinnosti
(1)
Ak vznikne poplatková povinnosť v priebehu roka, platí sa poplatok počínajúc prvým mesiacom nasledujúcim po dni, kedy poplatková povinnosť vznikla; poplatok za mesiace zostávajúce do konca bežného roku sa platí pomernou čiastkou ročného poplatku.
(2)
Ak zanikne poplatková povinnosť v priebehu roka, zaniká povinnosť platiť poplatok uplynutím mesiaca, v ktorom sa to oznámilo národnému výboru. Pomerná časť zaplateného poplatku sa vráti.
§8 Ohlasovacia povinnosť
(1)
Vlastník (správca) domu je povinný podať vždy k 1. januáru bežného roka do 15. januára priznanie k poplatku týkajúce sa všetkých psov chovaných v dome, aj keď poplatku nepodliehajú; u týchto treba uviesť dôvod oslobodenia od poplatku. Priznanie sa podáva u orgánu národného výboru na predpísanom tlačive. Držitelia psov sú povinní oznámiť vlastníkovi (správcovi) domu potrebné údaje.
(2)
Poplatník je povinný ohlásiť písomne orgánu národného výboru do 15 dní každú skutočnosť, ktorá má za následok vznik povinnosti platiť poplatok alebo ktorá má vplyv na výšku poplatku.
§9 Splatnosť poplatku
Poplatník je povinný zaplatiť poplatok bez vyrúbenia vopred do 15. februára každého roku, ak poplatok nerobí viac ako Kčs 120,- ročne, inak polročne v rovnakých sumách vždy do 15. februára a 15. augusta. Ak vznikne poplatková povinnosť v priebehu roka, platí sa poplatok (jeho splatná časť) do 15. dňa prvého mesiaca, od ktorého sa má poplatok platiť (§ 7 ods. 1). Splatnosť poplatku nie je dotknutá podaním žiadosti o oslobodenie od poplatku alebo zníženie poplatku.
§10 Vyrubenie poplatku
(1)
Ak sa poplatok nezaplatil vôbec alebo správnou čiastkou, vyrubí sa nedoplatok platobným výmerom; splatnosť poplatku podľa § 9 nie je tým dotknutá.
(2)
Ak sa poplatok nezaplatil včas alebo správnou čiastkou, môže sa zvýšiť až o 10 % zo sumy včas nezaplatenej. To platí aj vtedy, ak poplatník včas neohlásil vznik povinnosti platiť poplatok alebo skutočnosť majúcu vplyv na výšku poplatku.
§11 Známka
Národný výbor môže vydať držiteľom psov za náhradu známku pre psov, a to aj pre tých, ktorým prislúcha alebo bolo povolené oslobodenie od poplatku; na známke je vyznačené meno obce a evidenčné číslo psa. Držitelia psov sú potom povinní zabezpečiť, aby psi známku skutočne nosili.
§12 Príslušnosť a spôsob platenia
(1)
Poplatok spravujú miestne (obvodné) národné výbory.
(2)
Poplatok sa platí na účet národného výboru, ktorý ho spravuje. Ak je to podľa okolností vhodnejšie, môže sa poplatok platiť tiež v hotovosti priamo národnému výboru.
§13 Premlčanie
(1)
Poplatok nemožno vyrubiť a vymáhať po uplynutí troch rokov od konca kalendárneho roku, v ktorom sa poplatok (dodatok) stal splatným alebo v ktorom mohol národný výbor poplatok (dodatok) vyrubiť.
(2)
Ak sa vykoná úkon na vyrubenie alebo vymáhanie poplatku, beží premlčacia doba znovu od konca kalendárneho roku, v ktorom sa poplatník o tomto úkone upovedomil.
§14 Konanie
(1)
Proti vyrubeniu poplatku a proti inému rozhodnutiu vo veci poplatku je možné na národnom výbore, ktorý vyrubil poplatok alebo vydal rozhodnutie, podať odvolanie do 15 dní odo dňa doručenia platobného výmeru alebo iného rozhodnutia.
(2)
Inak platia pre konanie vo veciach poplatku a vymáhania všeobecné predpisy o konaní vo veciach daňových a o vymáhaní daní.
§15 Zrušovacie ustanovenia
Zrušuje sa vyhláška č. 234/1953 Ú. l. (276/1953 Ú. v.), ktorou sa vykonáva zákon o miestnych poplatkoch, v znení vyhlášok č. 239/1955 Ú. l. (Ú. v.), č. 190/1957 Ú. l. (Ú. v.) a č. 165/1959 Ú. l. (Ú. v.) o miestnom poplatku z bytov.
Druhý oddiel
§16 Platnosť niektorých ustanovení pre miestny poplatok z bytov
Ustanovenia §§ 12 až 14 platia tiež o miestnom poplatku z bytov.
§17 Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januárom 1961.
Prvý námestník ministra:

inž. Sucharda v. r.