Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva poľnohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva o Štátnej vodohospodárskej inšpekcii. 1960

Znenie účinné: od 20.09.1960 do 18.07.1966 Neplatné znenie pre dnes
136/1960 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 20.09.1960 do 18.07.1966
136
VYHLÁŠKA
Ministerstva poľnohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva
z 3. septembra 1960
o Štátnej vodohospodárskej inšpekcii
Ministerstvo poľnohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva v dohode so zúčastnenými ústrednými úradmi ustanovuje podľa § 38 ods. 2 zákona č. 11/1955 Zb. o vodnom hospodárstve v znení zákona č. 12/1959 Zb. a podľa uznesenia vlády z 10. augusta 1960 č. 740:
§1 Účel vyhlášky
Rozvoj priemyslovej a poľnohospodárskej výroby vyžaduje prísnu hospodárnosť pri užívaní vody na celom území štátu. Na prehĺbenie starostlivosti o hospodárenie s vodou, ako i starostlivosti o ochranu vôd proti ich znečisteniu sa zriaďuje Štátna vodohospodárska inšpekcia.
§2 Orgány Štátnej vodohospodárskej inšpekcie
(1)
Štátnu vodohospodársku inšpekciu tvoria Ústredie Štátnej vodohospodárskej inšpekcie a jej krajské inšpektoráty.
(2)
Ústredie Štátnej vodohospodárskej inšpekcie je súčasťou Ministerstva poľnohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva; na jeho čele je hlavný inšpektor, ktorého vymenúva a odvoláva minister poľnohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva.
(3)
Krajské inšpektoráty Štátnej vodohospodárskej inšpekcie sú organizačne začlenené do vodohospodárskych organizácií, riadených krajskými národnými výbormi. Na čele krajského inšpektorátu je krajský inšpektor; vymenúva a odvoláva ho krajský národný výbor, ktorému je krajský inšpektor tiež podriadený.
(4)
Pre výkon svojej činnosti majú hlavný inšpektor a krajskí inšpektori potrebný počet inšpektorov; inšpektorov podriadených priamo hlavnému inšpektorovi vymenúva a odvoláva minister poľnohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva, inšpektorov podriadených krajským inšpektorom vymenúva a odvoláva krajský inšpektor.
(5)
Hlavný inšpektor metodicky riadi a kontroluje činnosť krajských inšpektorov, organizuje výmenu ich skúseností a odbornou radou a pomocou zvyšuje úroveň a účinnosť kontroly v odbore hospodárenia s vodou a ochrany proti jej znečisťovaniu.
§3 Úlohy Štátnej vodohospodárskej inšpekcie
(1)
Orgány Štátnej vodohospodárskej inšpekcie kontrolujú u užívateľov vody, s výnimkou domácností, dodržiavanie predpisov a opatrení na hospodárne využívanie vody a na ochranu proti jej znečisťovaniu; najmä kontrolujú:
a)
dodržiavanie povoleného odberu vody a jej hospodárne využitie v technológii účelovej výroby;
b)
plánovanie a vykonávanie technických a organizačných opatrení na účelné a hospodárne využitie vody, včítane tvorby, spevňovania a dodržiavania noriem pre spotrebu vody na výrobnú jednotku;
c)
množstvo a akosť odpadových vôd;
d)
dodržiavanie plánu výstavby čistiacich zariadení odpadových vôd;
e)
prevádzku a údržbu čistiacich zariadení odpadových vôd;
f)
vykonávanie a dodržovanie opatrení v technológii výroby na znižovanie závadnosti odpadových vôd a ich množstva.
(2)
Orgány Štátnej vodohospodárskej inšpekcie pri výkone svojej kontrolnej činnosti predovšetkým pomáhajú odbornou radou vedeniu kontrolovaných organizácií a ich pracovníkom a spolupracujú pri zvyšovaní ich odbornej kvalifikácie.
(3)
Orgány Štátnej vodohospodárskej inšpekcie môžu na odstránenie zistených nedostatkov ukladať kontrolovaným organizáciám potrebné opatrenia a určiť lehoty na ich vykonanie.
§4 Účasť pracujúcich
Orgány Štátnej vodohospodárskej inšpekcie sú povinné vykonávať kontrolnú činnosť v úzkej súčinnosti s pracujúcimi a s ich organizáciami, najmä s orgánmi Revolučného odborového hnutia. Pri výkone svojej činnosti orgány Štátnej vodohospodárskej inšpekcie sa opierajú o iniciatívu pracujúcich, využívajú poznatky z ich pripomienok a sťažností, zapojujú ich do kontroly hospodárneho užívania vody a ochrany proti jej znečisťovaniu, ako aj do kontroly opatrení, uložených na odstránenie zistených nedostatkov, a vytvárajú i ostatné predpoklady pre účinné spojovanie kontroly zdola s kontrolou zhora.
§5 Spolupráca s národnými výbormi
(1)
Orgány Štátnej vodohospodárskej inšpekcie úzko spolupracujú s národnými výbormi, najmä na základe účelnej deľby kontrolnej činnosti a poskytujú národným výborom, ich komisiám a ostatným orgánom odbornú pomoc.
(2)
Orgány Štátnej vodohospodárskej inšpekcie sú povinné vyrozumievať o zistených nedostatkoch, ako i o opatreniach potrebných na ich odstránenie národné výbory a ich orgány. Pritom navrhujú orgánom národných výborov uloženie majetkových sankcií podľa osobitných predpisov.
(3)
Koordinácia kontrolnej činnosti Štátnej vodohospodárskej inšpekcie a orgánov národných výborov sa zabezpečuje najmä plánmi činnosti Štátnej vodohospodárskej inšpekcie prejednanými s orgánmi národných výborov.
§6 Spolupráca s ostatnými orgánmi
Pri plnení svojich úloh Štátna vodohospodárska inšpekcia úzko spolupracuje s orgánmi hygienickej a protiepidemickej služby a s kompetentnými orgánmi štátnej ochrany prírody. Ak ide o opatrenia, ktoré sa týkajú hygienickej a protiepidemickej starostlivosti, orgány Štátnej vodohospodárskej inšpekcie sú povinné postupovať v súlade s opatreniami nariadenými orgánmi hygienickej a protiepidemickej služby a vyžiadať si pred svojím rozhodnutím alebo opatrením záväzný posudok týchto orgánov.
§7 Oprávnenie kontrolných orgánov
(1)
Organizácie, ktoré podliehajú kontrole, sú povinné spolupracovať s orgánmi Štátnej vodohospodárskej inšpekcie pri preverovaní svojich zariadení a na požiadanie poskytnúť týmto orgánom všestrannú pomoc potrebnú pre splnenie ich úloh, najmä oznamovať údaje a predkladať podklady, ktoré tieto orgány potrebujú pre výkon svojej činnosti.
(2)
Orgány Štátnej vodohospodárskej inšpekcie majú právo kedykoľvek pristúpiť k meradlám vody, prípadne k iným meracím a kontrolným zariadeniam, vodohospodárskym dielam a zariadeniam, najmä k zariadeniam pre čistenie odpadových vôd, ako aj k výrobným technologickým zariadeniam.
§8 Povinnosť mlčanlivosti
Orgány Štátnej vodohospodárskej inšpekcie sú povinné zachovávať štátne, hospodárske a služobné tajomstvá, o ktorých sa dozvedia pri výkone svojej služby. Táto povinnosť mlčanlivosti trvá i po skončení pracovného pomeru.
§9 Vyšetrovanie v objektoch osobitného poslania
V objektoch vojenskej správy a ozbrojených zložiek Ministerstva vnútra orgány Štátnej vodohospodárskej inšpekcie vykonávajú kontrolu podľa osobitných predpisov vydaných Ministerstvom poľnohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva v dohode s ministerstvami národnej obrany a vnútra.
§10 Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Minister:
Štrougal v. r.