Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákon o náhrade poštovného za zásielky v súdnom konaní. 1949

Znenie účinné: od 10.06.1949 do 31.12.1950 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:
135/1949 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 10.06.1949 do 31.12.1950
135
Zákon
zo dňa 11. mája 1949
o náhrade poštovného za zásielky v súdnom konaní.
Národné shromaždenie Československej republiky usnieslo sa na tomto zákone:
§1
Poštovné za súdne zásielky (ďalej len „poštovné“) platia súdy zo štátnej pokladnice.
§2
Na úhradu poštovného sa vyberá prirážka ku všetkým súdnym poplatkom, vynímajúc paušálny poplatok za prejednanie pozostalosti. Prirážka je 40% platnej sadzby súdneho poplatku; zaokrúhli sa dole na celé Kčs alebo, ak je menej než 1 Kčs, na 50 hal. Inak platia o tejto prirážke predpisy o poplatku, ku ktorému sa vyberá.
§3
(1)
Na úhradu poštovného v sporoch o nároky poistencov a dôchodcov (ich rodinných príslušníkov alebo pozostalých) z národného poistenia zaplatí Ústredná národná poisťovňa paušálnu sumu, ktorú ku konci kalendárneho roku určí minister spravodlivosti po dohode s ministrami financií a sociálnej starostlivosti a po vypočutí Ústrednej národnej poisťovne, berúc pritom do úvahy počet a složitosť sporov. Určená suma je sročná do 30 dní odo dňa doručenia rozhodnutia Ústrednej národnej poisťovni.
(2)
Ustanovenie odseku 1 platí obdobne o úhrade poštovného v sporoch proti príplatkovým ústavom; namiesto Ústrednej národnej poisťovne vstupuje tu Sväz príplatkových ústavov.
§4
Nedotknuté zostávajú predpisy o tom, že v trestnom konaní, ktoré sa koná na verejnú obžalobu, je poštovné časťou trov trestného konania.
§5
Vo veciach, v ktorých bolo konanie zavedené pred dňom začiatku účinnosti tohto zákona, platia o náhrade poštovného za zásielky v súdnom konaní doterajšie predpisy.
§6
S výhradou ustanovenia § 5 zrušujú sa zákon zo dňa 19. decembra 1946, č. 236 Sb., o náhrade poštovného za zásielky v súdnom konaní, a vládne nariadenie zo dňa 20. decembra 1946, č. 237 Sb., o vymeraní náhrady poštovného za zásielky v súdnom konaní.
§7
Tento zákon nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia; vykonajú ho ministri spravodlivosti a financií.
Gottwald v. r.

Dr. John v. r.

Zápotocký v. r.

Kabeš v. r.

Dr. Čepička v. r.