100 % odpočet DPH pri automobile od roku 2026: Administratívny luxus alebo pasca pre platiteľa?a

Od 1.1.2026 sa cez prechodné ustanovenie zaviedlo nové pravidlo pri osobných motorových vozidlá. Ide o ustanovenie §85n zákona č. 222/2004 Z. z. o DPH v znení neskorších predpisov. V tomto príspevku sa ale nechcem zaoberať zmenou ako takou v celom rozsahu ale chcem sa pozrieť na prípady, ak sa platiteľ DPH s nárokom na odpočítanie dane rozhodne uplatňovať 100 % odpočet DPH prostredníctvom vedenia elektronickej knihy jázd a čo to pre neho znamená do budúcna, ak by chcel tento model nejako zmeniť alebo riešiť iným spôsobom.

V článku sa dozviete:

  • Vzťahuje sa nová povinnosť viesť elektronickú knihu jázd aj na vozidlá, ktoré ste nadobudli alebo prenajali ešte pred rokom 2026?

  • Stačí správcovi dane naskenovaný papierový výkaz v PDF, alebo musí byť záznam od začiatku vedený výhradne digitálne?

  • Čo všetko musí obsahovať elektronická evidencia, aby ste pri daňovej kontrole nepochybili v povinnom obsahu?

  • Môžete v priebehu roka zmeniť rozhodnutie a plynule prejsť zo 100 % odpočtu DPH na 50 % paušál?

  • Aké sankčné dôsledky a administratívne opravy vás čakajú, ak sa rozhodnete prestať viesť elektronickú evidenciu uprostred roka?

  • Dá sa kombinovať plný odpočet pri nákupe auta s 50 % paušálom pri drobných prevádzkových bločkoch na pohonné hmoty či servis?

  • Ako dlho musíte tieto elektronické záznamy archivovať, aby ste dodržali zákonnú lehotu pre investičný majetok?

  • Kedy a za akých podmienok musíte štátu oznámiť prechod z 50 % paušálu na 100 % uplatňovanie odpočtu DPH?

…

Článok si môžete zakúpiť samostatne, alebo si môžete predplatiť prístup ku všetkým článkom.

Kúpiť článok samostatne

 

10€

12.3€ s DPH

Zakúpením článku získaváte časovo neobmedzený prístup k danému článku a komentárom.




Ročné predplatné

 

9.99€

mesačne
12.29€ s DPH

Prístup ku všetkým článkom za jedno predplatné. Ročné predplatné platíte 12 mesiacov vopred jednou sumou.



Mesačné predplatné

s viazanosťou*

11.90€

mesačne
14.64€ s DPH

Prístup ku všetkým článkom za jedno predplatné. Mesačné predplatné Vám pravidelne odpočítame z platobnej karty. Viazanosť je 12 mesiacov.



Autor článku

  • Ing. Vladimír Ozimý
  • Ing. Vladimír Ozimý
    Člen slovenskej komory daňových poradcov, lektor, autor viacerých odborných článkov v odborných publikáciach.