Tuzemská spoločnosť s ručením obmedzeným získala v roku 2025 investora formou tuzemského tichého spoločníka (fyzickej osoby). Spoločnosť má s tichým spoločníkom písomnú zmluvu; tento vložil do spoločnosti peňažné prostriedky. Kde ich máme zaúčtovať ? Ako sa zdaní podiel na zisku, ktorý máme tichému spoločníkovi po skončení roku vyplatiť ?
Predpokladáme, že tichý spoločník má s obchodnou spoločnosťou uzatvorenú zmluvu o tichom spoločenstve podľa §673513/1991 Obchodný zákonník a nasledujúcich ustanovení Obchodného zákonníka. Zmluva si vyžaduje písomnú formu. Zmluvou o tichom spoločenstve sa tichý spoločník zaväzuje poskytnúť spoločnosti určitý peňažný vklad a podieľať sa ním na podnikaní spoločnosti a spoločnosť sa zaväzuje na vyplatenie podielu na zisku.
Tichý spoločník je oprávnený nahliadať do všetkých obchodných dokladov a účtovných záznamov týkajúcich sa podnikania, na ktorom …
Článok si môžete zakúpiť samostatne, alebo si môžete predplatiť prístup ku všetkým článkom.
Kúpiť článok samostatne
10€
12.3€ s DPH
Zakúpením článku získaváte časovo neobmedzený prístup k danému článku a komentárom.
Ročné predplatné
9.99€
mesačne 12.29€ s DPH
Prístup ku všetkým článkom za jedno predplatné. Ročné predplatné platíte 12 mesiacov vopred jednou sumou.
Mesačné predplatné
s viazanosťou*
11.90€
mesačne
14.64€ s DPH
Prístup ku všetkým článkom za jedno predplatné. Mesačné predplatné Vám pravidelne odpočítame z platobnej karty. Viazanosť je 12 mesiacov.
Moje príspevky sú špecifické tým, že často prepájajú daňové právo s účtovníctvom a čiastočne aj s priľahlým právom (napr. obchodný zákonník. Takýto autorský prístup je v praxi vítaný, lebo aj tam treba vec riešiť komplexne. Asi 20 rokov som pracoval v chemickom podniku v Novákoch. Daňovým poradcom SKDP som od roku 1993. V minulosti tiež audítorom SKAU a súdnym znalcom v odbore účtovníctvo a daňovníctvo. Popri tom som lektor a publicista.