Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva kultúry Slovenskej republiky o technických požiadavkách na zvukovú zložku programovej služby 2024

Znenie účinné: od 01.01.2014
Časové verzie:
468/2013 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.2014
468
VYHLÁŠKA
Ministerstva kultúry Slovenskej republiky
z 18. decembra 2013
o technických požiadavkách na zvukovú zložku programovej služby
Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky podľa § 16 ods. 3 písm. n) zákona č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retransmisii a o zmene zákona č. 195/2000 Z. z. o telekomunikáciách (ďalej len „zákon“) v znení zákona č. 373/2013 Z. z. ustanovuje:
§1 Predmet úpravy
Táto vyhláška upravuje technické požiadavky, ktoré musí spĺňať zvuková zložka programovej služby1) vysielateľa zriadeného zákonom2) a vysielateľa, ktorý nie je zriadený zákonom a má oprávnenie na vysielanie na základe licencie udelenej podľa § 49 zákona alebo podľa osobitného predpisu3) (ďalej len „vysielateľ“).
§2 Vymedzenie pojmov
Na účely tejto vyhlášky sa rozumie
a)
reklamným blokom súhrn najmenej dvoch reklamných šotov podľa § 32 ods. 3 zákona alebo súhrn najmenej dvoch reklamných šotov a iného doplnkového vysielania podľa § 3 písm. h) zákona zaradených do vysielania medzi jednotlivé programy podľa § 3 písm. i) druhého bodu zákona alebo prerušujúcich vysielanie programov, okrem zvukovo-obrazových prostriedkov používaných na oddelenie vysielania reklamy a telenákupu podľa § 34 ods. 1,
b)
jednotkou hlasitosti vztiahnutej k digitálnej plnej stupnici s označením LUFS jednotka hlasitosti vztiahnutá k maximálnej amplitúde vzoriek signálu v jeho digitálnej reprezentácii,
c)
jednotkou hlasitosti s označením LU jednotka hlasitosti používaná na relatívne meranie, pre ktorú platí, že zmena úrovne signálu o 1dB sa rovná zmene hlasitosti o 1 LU,
d)
integrovanou hlasitosťou priemerná hlasitosť celého programu, reklamného bloku, reklamného šotu alebo iných zložiek televíznej programovej služby, ktoré nie sú zaradené do reklamného bloku, ktorej úroveň je definovaná vzťahom uvedeným v prvom bode prílohy,
e)
okamžitou úrovňou hlasitosti úroveň hlasitosti zvukového signálu za dobu integrácie 400 ms, ktorá je definovaná vzťahom uvedeným v druhom bode prílohy,
f)
krátkodobou úrovňou hlasitosti úroveň hlasitosti zvukového signálu za dobu integrácie 3 s, ktorá je definovaná vzťahom uvedeným v treťom bode prílohy,
g)
programom, pri ktorom nie je prakticky možné dosiahnuť normalizáciu na cieľovú úroveň, program, ktorý je vysielaný v priamom prenose,
h)
hlavnou zvukovou stopou je zvuková stopa, s ktorou sú primárne vysielané zložky programovej služby na území Slovenskej republiky.
§3 Technické požiadavky na zvukovú zložku programovej služby
(1)
Technické požiadavky na zvukovú zložku programovej služby, ktoré je vysielateľ povinný zabezpečiť podľa § 16 ods. 3 písm. n) zákona, sú tieto:
a)
integrovaná hlasitosť každého programu, reklamného bloku, zvukovo-obrazového prostriedku používaného na oddelenie vysielania reklamy a telenákupu a ostatných zložiek programovej služby, ktoré nie sú zaradené do reklamného bloku, musí byť normalizovaná na cieľovú úroveň - 23,0 LUFS, pričom pri vysielaní samostatných reklamných šotov sa táto povinnosť vzťahuje na každý samostatne vysielaný reklamný šot; povolená odchýlka od cieľovej úrovne - 23,0 LUFS je +/- 0,5 LU a pre vysielanie programov, pri ktorých nie je možné prakticky dosiahnuť normalizáciu na cieľovú úroveň - 23,0 LUFS, je povolená odchýlka +/- 1 LU od cieľovej úrovne - 23,0 LUFS,
b)
okamžitá úroveň hlasitosti reklamného šotu a inej zložky programovej služby, ktorá trvá kratšie ako 30 s, nesmie presiahnuť -15 LUFS a krátkodobá úroveň hlasitosti reklamného šotu a inej zložky programovej služby, ktorá trvá kratšie ako 30 s, nesmie presiahnuť - 20 LUFS.
(2)
Technické požiadavky podľa odseku 1 sa nevzťahujú na jazykovú mutáciu programovej služby,4) na multimodálny prístup k programovej službe,5) ani na pôvodnú zvukovú stopu jednotlivých programov a ostatných zložiek televíznej programovej služby vysielanú popri hlavnej zvukovej stope.
(3)
Technické požiadavky podľa odseku 1 sa nevzťahujú na rozhlasovú programovú službu6) a na lokálne vysielanie podľa § 3 písm. s) zákona a podľa osobitného predpisu7) televíznej programovej služby.8) Technickou požiadavkou na vysielanie rozhlasovej programovej služby a na lokálne televízne vysielanie je požiadavka, aby pri ich vysielaní nedochádzalo k neodôvodneným rozdielom vo zvukovej zložke jednotlivých zložiek programovej služby.
§4
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januára 2014.
Marek Maďarič v. r.
Príloha k vyhláške č. 468/2013 Z. z.
1. vzorec 01
2. vzorec 02
3. vzorec 03
Index „i“ označuje názov zvukového kanálu (R - pravý, L - ľavý, C - stredný, Ls - ľavý zadný, Rs - pravý zadný).
Koeficienty Gi nadobúdajú hodnoty: GL = GR = GC = 1 a GLs = GRs = 1,41.
Veličina zij je energia zvukového signálu definovaná ako:
vzorec 04 .
Index „j“ čísluje jednotlivé časové úseky zvukových signálov yi(t), z ktorých sa počítajú príslušné hodnoty zij. Každý časový úsek má dĺžku Tg = 400 ms. Index „j“ nadobúda postupne celočíselné hodnoty od 0 až do hodnoty indexu posledného časového úseku Tg, ktorý ešte celý obsahuje zvukové signály yi(t).
Hodnoty energií zij sa počítajú zo signálov yj(t) od času t = Tg.j.krok do času t = Tg.(j.krok+1). Hodnota konštanty krok je: krok = 0,25. V čase po sebe nasledujúce hodnoty zij sa teda určujú z navzájom prekrývajúcich sa časových intervalov dĺžky Tg postupne časovo posunutých o 100 ms.
Zvukové signály yi(t) sa získavajú zo vstupných zvukových signálov xi(t) ich filtráciou cez tzv. K-filtre. Modulová frekvenčná charakteristika K-filtra má takýto priebeh:
obrázok
Modulová frekvenčná charakteristika K-filtra
Množina indexov Jgr obsahuje len tie indexy „j“, pri ktorých hodnota hladiny hlasitosti lj presiahla hodnotu prahovacej hladiny hlasitosti Γr. Hodnota lj je definovaná ako:
vzorec 05 [LUFS].
Prahovacia hodnota hlasitosti Γr je definovaná ako:
vzorec 06 [LUFS].
Množina indexov Jga obsahuje len tie indexy „j“, pri ktorých hodnota hladiny hlasitosti lj presiahla hodnotu prahovacej hladiny hlasitosti Γa. Hodnota Γa je: Γa = –70 LUFS.
1)
§ 3 ods. 1 zákona č. 220/2007 Z. z. o digitálnom vysielaní programových služieb a poskytovaní iných obsahových služieb prostredníctvom digitálneho prenosu a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o digitálnom vysielaní) v znení zákona č. 498/2009 Z. z.
2)
Zákon č. 532/2010 Z. z. o Rozhlase a televízii Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
3)
Zákon č. 220/2007 Z. z. v znení neskorších predpisov.