Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej republiky o stredných školách a o zozname študijných odborov a učebných odborov, v ktorých sa vyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania

Znenie účinné: od 01.09.2008 do 31.08.2009 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 282/2009 Z. z.

314/2008 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.09.2008 do 31.08.2009
314
VYHLÁŠKA
Ministerstva školstva Slovenskej republiky
z 23. júla 2008
o stredných školách a o zozname študijných odborov a učebných odborov, v ktorých sa vyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania
Ministerstvo školstva Slovenskej republiky podľa § 48 ods. 1 a § 62 ods. 14 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov ustanovuje:
§1 Predmet úpravy
Táto vyhláška upravuje podrobnosti o typoch stredných odborných škôl, typoch konzervatórií, organizácii vzdelávania v nich, rozsahu, podmienkach, dĺžke a priebehu štúdia, ustanovuje sústavu odborov vzdelávania pre stredné odborné školy, konzervatóriá a gymnáziá a zoznam študijných odborov a učebných odborov, v ktorých sa vyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania.
§2 Stredné odborné školy
Ustanovujú sa tieto typy stredných odborných škôl:
a)
stredná odborná škola,
b)
stredná odborná škola hutnícka,
c)
stredná odborná škola strojnícka,
d)
stredná odborná škola technická,
e)
stredná odborná škola polytechnická,
f)
stredná odborná škola elektrotechnická,
g)
stredná odborná škola chemická,
h)
stredná odborná škola potravinárska,
i)
stredná odborná škola textilná,
j)
stredná odborná škola odevná,
k)
stredná odborná škola drevárska,
l)
stredná odborná škola polygrafická,
m)
stredná odborná škola geodetická,
n)
stredná odborná škola stavebná,
o)
stredná odborná škola dopravná,
p)
stredná odborná škola pôšt a telekomunikácií,
q)
stredná odborná škola rozvoja vidieka,
r)
stredná odborná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku,
s)
stredná odborná škola chovu koní a jazdectva,
t)
stredná odborná škola lesnícka,
u)
stredná odborná škola záhradnícka,
v)
stredná odborná škola vinársko-ovocinárska,
w)
stredná odborná škola rybárska,
x)
stredná odborná škola veterinárna,
y)
stredná odborná škola ekonomická,
z)
stredná odborná škola podnikania,
aa) stredná odborná škola obchodu a služieb,
ab) stredná odborná škola knihovníckych a informačných štúdií,
ac) stredná odborná škola umeleckopriemyselná,
ad) stredná odborná škola umeleckoremeselná,
ae) stredná odborná škola sklárska,
af) stredná odborná škola zdravotnícka,
ag) stredná odborná škola letecko-technická,
ah) stredná odborná škola železničná,
ai) stredná odborná škola automobilová,
aj) stredná odborná škola sociálnoprávna,
ak) stredná priemyselná škola,
al) stredná pedagogická škola,
am) dopravná akadémia,
an) hotelová akadémia,
ao) obchodná akadémia,
ap) pedagogická a kultúrna akadémia,
aq) pedagogická a sociálna akadémia,
ar) škola úžitkového výtvarníctva,
as) stredná umelecká škola.
§3 Konzervatóriá
(1)
Konzervatórium je druh strednej školy, ktorý sa člení na tieto typy:
a)
hudobné a dramatické konzervatórium,
b)
tanečné konzervatórium.
(2)
Hudobné a dramatické konzervatórium je typ strednej školy, ktorá žiakom poskytuje výchovu a vzdelávanie v odbore spev, hudba, scénický tanec a hudobno-dramatické umenie v šesťročnom súvislom vzdelávacom programe.
(3)
Tanečné konzervatórium je typ strednej školy, ktorá žiakom poskytuje výchovu a vzdelávanie v odbore tanec v osemročnom súvislom vzdelávacom programe.
§4 Organizácia štúdia na konzervatóriu
(1)
Na konzervatóriu sa vzdelávanie poskytuje dennou formou štúdia. Na hudobnom a dramatickom konzervatóriu sa vzdelávanie môže mimoriadne poskytovať talentovaným žiakom základnej školy na základe komisionálnej skúšky, písomnej žiadosti a súhlasu zákonného zástupcu žiaka alebo zástupcu zariadenia,1) žiakom bez ohľadu na vek a ukončený stupeň vzdelania. Žiak alebo absolvent hudobného a dramatického konzervatória si môže rozšíriť kvalifikáciu vzdelávaním sa v ďalšom hlavnom odbore štúdia. V jednom ročníku možno študovať len v jednom hlavnom odbore štúdia.
(2)
Vzdelávanie na konzervatóriu sa organizuje celodennou formou päť dní v týždni. Na účely samostatnej umeleckej prípravy môže konzervatórium poskytovať priestory, materiálno-technologické a nástrojové vybavenie školy aj v sobotu.
(3)
Hlavný odbor štúdia alebo hlavné odbory štúdia sa vyučujú individuálne alebo skupinovo. Jednotlivé odborné, umelecké, umelecko-pedagogické a všeobecno-vzdelávacie predmety sa vyučujú individuálne, skupinovo alebo kolektívne. Počet žiakov v skupinách určujú učebné plány.
(4)
Konzervatórium organizuje ako súčasť vzdelávania interné a verejné divadelné, muzikálové, operné, operetné, tanečné a baletné predstavenia, súťaže, domáce i medzinárodné výmenné prezentácie a umelecké projekty.
(5)
Súčasťou umeleckého vzdelávania na hudobnom a dramatickom konzervatóriu je aj každodenná umelecká príprava, počas ktorej žiaci samostatne pripravujú umelecký výkon na základe zadaných úloh a pokynov pedagóga. Na tanečnom konzervatóriu sa umelecká príprava vykonáva za prítomnosti pedagóga.
(6)
Na samostatnú umeleckú prípravu žiakov poskytuje škola priestory, materiálno-technologické a nástrojové vybavenie.
(7)
Mimoriadne úspešným žiakom hudobného a dramatického konzervatória môže riaditeľ školy povoliť spájanie ročníkov raz v priebehu šesťročného štúdia. Na tanečnom konzervatóriu sa spájanie ročníkov nepovoľuje.
§5 Komisionálne skúšky na konzervatóriu
(1)
Podkladom pre hodnotenie študijných výsledkov žiakov v hlavnom odbore štúdia alebo hlavných odboroch štúdia a v ostatných praktických odborných predmetoch sú komisionálne skúšky a všetky umelecké produkcie, ktoré sa konajú pred skúšobnými komisiami vymenovanými riaditeľom školy. Komisionálne skúšky sa konajú na konci každého polroka a na konci školského roka v rozsahu určenom učebnými osnovami.
(2)
Rozdielová skúška na konzervatóriu slúži na overenie stupňa rozvoja umeleckých schopností a odbornej teoretickej pripravenosti. Rozdielovou skúškou sa zisťuje stupeň rozvoja umeleckých schopností a odbornej teoretickej pripravenosti pri návrate na štúdium, po prerušení štúdia, pri prestupe z inej školy alebo pri zmene študijného odboru. Na tanečnom konzervatóriu sa skúška z odbornej teoretickej pripravenosti nevykonáva.
(3)
Žiak konzervatória sa klasifikuje na základe výsledkov komisionálnej skúšky v týchto prípadoch:
a)
pri skúškach z hlavného odboru štúdia a pri ostatných praktických skúškach,
b)
keď koná rozdielovú skúšku,
c)
keď je skúšaný v náhradnom termíne,
d)
keď žiak alebo jeho zákonný zástupca, alebo zástupca zariadenia požiada o preskúšanie žiaka alebo keď sa preskúšanie koná na podnet riaditeľa konzervatória,
e)
keď žiak študuje podľa individuálneho študijného plánu,
f)
keď žiak koná opravné skúšky.
(4)
Ak sa v priebehu štúdia na tanečnom konzervatóriu ukáže, že žiak nie je schopný plniť požiadavky ustanovené učebnými osnovami, možno ho v prvom ročníku až štvrtom ročníku tanečného konzervatória preradiť na druhý stupeň základnej školy na základe
a)
písomnej žiadosti zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia,
b)
návrhu učiteľa pre nesplnenie požiadaviek odbornej prípravy,
c)
návrhu lekára zo zdravotných dôvodov.
(5)
Opravná skúška sa nepovoľuje z hlavného odboru štúdia alebo hlavných odborov štúdia.
§6 Sústava odborov vzdelávania
(1)
Sústava odborov vzdelávania na stredných odborných školách, konzervatóriách a gymnáziách je uvedená v prílohe.
(2)
Sústava odborov vzdelávania určuje kód študijného odboru a učebného odboru a odborných zameraní, názov, nadväznosť odborov vzdelávania na predchádzajúce odbory vzdelávania podľa doterajších právnych predpisov, nadväznosť na prijímanie na nadstavbové štúdium, stupeň najvyššieho dosiahnutého vzdelania a najvyšší počet žiakov v skupine na jedného majstra odbornej výchovy.
(3)
Sústava odborov vzdelávania sa člení na skupiny študijných odborov a skupiny učebných odborov označené číselným kódom a názvom skupiny. Skupina študijných odborov a skupina učebných odborov obsahuje príbuzné študijné odbory a príbuzné učebné odbory. Študijný odbor a učebný odbor možno členiť na odborné zamerania.
(4)
Súčasťou sústavy odborov na stredných školách je aj experimentálne overovanie riadenia, organizácie, obsahu a výkonu výchovno-vzdelávacieho procesu v nových študijných odboroch a učebných odboroch, ktoré sa každý rok zverejňujú.
§7 Praktické vyučovanie v čase školských prázdnin
Ak sa odborný vyučovací predmet praktického vyučovania, ktorým je odborná prax alebo umelecká prax podľa schválených vzdelávacích programov, vykonáva v čase hlavných školských prázdnin, obdobie školského vyučovania sa končí v skoršom termíne ako 30. júna. Obdobie školského vyučovania sa skráti o počet vyučovacích dní, ktorý zodpovedá počtu dní odbornej praxe alebo umeleckej praxe vykonávanej v čase hlavných školských prázdnin.
§8 Vyučovacia hodina a vyučovacia jednotka
(1)
Vyučovacia hodina teoretických predmetov a foriem praktického vyučovania trvá v školách a školských zariadeniach 45 minút. Ak sa formy praktického vyučovania uskutočňujú v iných ako školských zariadeniach s výnimkou cvičení v zdravotníckych zariadeniach, trvá vyučovacia hodina 60 minút.
(2)
Spravidla po tretej vyučovacej hodine je dvadsaťminútová prestávka. Medzi ostatnými vyučovacími hodinami sú desaťminútové prestávky. Ak vyučovanie žiakov tej istej triedy pokračuje aj popoludní, medzi dopoludňajším a popoludňajším vyučovaním je prestávka najmenej 45 minút. V odôvodnených prípadoch môže riaditeľ strednej školy výnimočne zaviesť maximálne dve päťminútové prestávky pri zachovaní jednej desaťminútovej prestávky.
(3)
Dopoludňajšie vyučovanie začína najskôr o 7.00 hodine, spravidla však o 8.00 hodine. Popoludňajšie vyučovanie žiakov mladších ako osemnásťročných sa končí spravidla do 18. hodiny, najneskôr do 20. hodiny. Teoretické vyučovanie v stredných odborných školách a v gymnáziách s dvojzmenným vyučovaním, v externej forme štúdia a v kombinovanom štúdiu sa končí najneskôr do 20. hodiny.
(4)
Žiak môže mať v jednom dni vrátane nepovinných predmetov, okrem športovej a umeleckej prípravy, najviac osem vyučovacích hodín; bez poludňajšej prestávky môže mať šesť, výnimočne sedem vyučovacích hodín. V diaľkovom štúdiu môže mať žiak v jednom dni najviac osem konzultačných hodín.
(5)
V praktickom vyučovaní učebných odborov a študijných odborov stredných odborných škôl je vyučovacou jednotkou vyučovací deň. Vyučovací deň v prvom a druhom ročníku trvá najviac šesť hodín, v treťom ročníku študijných odborov trvá najviac sedem hodín, v posledných ročníkoch študijných a učebných odborov s dĺžkou štúdia najmenej tri roky trvá najviac sedem hodín.
(6)
Vyučovací deň odborného výcviku a odbornej praxe je upravený v rozvrhu vyučovacích hodín strednej odbornej školy tak, aby medzi jednotlivými vyučovacími dňami mali žiaci odpočinok aspoň 12 hodín.
(7)
Po dvoch hodinách odborného výcviku a odbornej praxe je najmenej desaťminútová prestávka, po troch hodinách pätnásťminútová až tridsaťminútová prestávka. Žiaci, ktorí vykonávajú odborný výcvik a odbornú prax v prevádzkach organizácií, majú prestávky zhodné s prestávkami zamestnancov organizácie. Dĺžka prestávok sa započítava do vyučovacieho dňa.
(8)
Praktické vyučovanie sa podľa povahy a časovej náročnosti vyučovania môže spájať v strednej odbornej škole až do sedemhodinových jednotiek.
§9 Exkurzie a školské výlety
Súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov v stredných školách sú aj exkurzie a školské výlety, ktoré sú uvedené v učebnom pláne školského vzdelávacieho programu.
§10 Uvoľňovanie žiakov z vyučovania
(1)
Žiak strednej školy dochádza na vyučovanie pravidelne a včas podľa rozvrhu hodín a zúčastňuje sa na vyučovaní všetkých povinných vyučovacích predmetov, voliteľných vyučovacích predmetov, ktoré si zvolil, a nepovinných vyučovacích predmetov, ktoré si zvolil.
(2)
Ak sa neplnoletý žiak nemôže zúčastniť na vyučovaní pre dôvody vopred známe, požiada zákonný zástupca žiaka alebo zástupca zariadenia triedneho učiteľa alebo majstra odbornej výchovy o uvoľnenie z vyučovania.
(3)
Ak sa neplnoletý žiak nemôže zúčastniť na vyučovaní pre nepredvídaný dôvod, zákonný zástupca alebo zástupca zariadenia oznámi najneskôr do dvoch dní triednemu učiteľovi alebo majstrovi odbornej výchovy dôvod neprítomnosti.
(4)
Neprítomnosť žiačky pre tehotenstvo a materstvo sa uznáva ako dôvod ospravedlnenej neprítomnosti.
(5)
Triedny učiteľ alebo majster odbornej výchovy ospravedlní neprítomnosť žiaka na vyučovaní na základe ospravedlnenia podpísaného zákonným zástupcom, zástupcom zariadenia alebo lekárom, u plnoletého žiaka na základe vlastného písomného ospravedlnenia.
(6)
Riaditeľ strednej školy môže uvoľniť žiaka z vyučovania povinného predmetu alebo od telesných úkonov spojených s vyučovaním niektorých predmetov na základe vyjadrenia príslušného lekára a ak ide o žiaka so zdravotným znevýhodnením, na základe vyjadrenia posudkového lekára sociálneho zabezpečenia.
(7)
Ak to dovoľuje charakter učiva, umožní riaditeľ strednej školy na žiadosť plnoletého žiaka alebo na žiadosť zákonného zástupcu, zástupcu zariadenia a po odporúčaní príslušného lekára zdravotne znevýhodnenému alebo dlhodobo chorému žiakovi prípravu a vykonanie skúšok.
(8)
Riaditeľ strednej školy umožní na žiadosť plnoletého žiaka alebo na žiadosť zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia mimoriadne nadanému, talentovanému žiakovi prípravu a vykonanie skúšok podľa individuálneho študijného plánu. Praktickú časť odbornej zložky vzdelávania na stredných zdravotníckych školách nemožno vykonávať podľa individuálneho študijného plánu.
§11 Externé štúdium na stredných odborných školách a gymnáziách
(1)
Na stredných odborných školách a gymnáziách sa organizuje externé štúdium
a)
pre uchádzačov so vzdelaním, ktoré poskytovala základná škola, a pre uchádzačov so základným vzdelaním v dĺžke štúdia rovnakej ako dĺžka denného štúdia príslušného študijného odboru alebo učebného odboru,
b)
pre uchádzačov, ktorí získali úplné stredné odborné vzdelanie alebo stredné odborné vzdelanie v dĺžke štúdia, ktorú určí riaditeľ strednej odbornej školy podľa ich zaradenia do príslušného ročníka študijného odboru alebo učebného odboru.
(2)
Uchádzači o štúdium v učebných odboroch, ktorí vykonali záverečnú skúšku v inom učebnom alebo študijnom odbore, a uchádzači o štúdium v študijných odboroch, ktorí vykonali maturitnú skúšku v inom študijnom odbore, študujú len odborné predmety. Štúdium trvá najmenej jeden rok.
(3)
Kombinované štúdium na stredných odborných školách a gymnáziách sa vykonáva spojením dennej formy a externej formy štúdia. Denné štúdium môže trvať v jednom školskom roku najmenej jeden mesiac a najviac päť mesiacov.
(4)
Žiaci v externej forme štúdia sú klasifikovaní na základe vykonania komisionálnych skúšok z jednotlivých predmetov.
(5)
Žiaci v externej forme štúdia sa zo správania neklasifikujú.
§12 Organizácia nadstavbového štúdia a pomaturitného štúdia
(1)
Nadstavbové štúdium organizujú stredné odborné školy v študijných odboroch podľa oddielu D prílohy. Štúdium je spravidla dvojročné.
(2)
Pomaturitné štúdium
a)
zdokonaľovacie alebo inovačné organizujú stredné odborné školy v študijných odboroch podľa oddielu D prílohy; štúdium trvá najmenej šesť mesiacov,
b)
kvalifikačné organizujú stredné odborné školy v študijných odboroch podľa oddielu D prílohy; štúdium trvá najmenej dva roky,
c)
špecializačné organizujú stredné odborné školy v študijných odboroch podľa oddielu E prílohy; štúdium trvá najmenej dva roky,
d)
vyššie odborné organizujú stredné odborné školy v študijných odboroch podľa oddielu E prílohy; štúdium trvá najmenej dva roky a najviac tri roky.
§13 Zriaďovanie a zrušovanie tried
(1)
Na stredných odborných školách možno zriadiť spoločné triedy denného štúdia pre niekoľko príbuzných študijných odborov alebo učebných odborov, ak na vyučovanie odlišných odborných predmetov možno zriadiť skupinu ôsmich žiakov toho istého študijného odboru alebo učebného odboru.
(2)
Pri početne málo zastúpených študijných odboroch a učebných odboroch a v odboroch, kde sa nezíska dostatočný počet žiakov, môže zriaďovateľ strednej školy povoliť zriadenie skupiny s menej ako desiatimi žiakmi alebo takúto skupinu ponechať pri dodržaní celkového počtu žiakov v triede podľa odseku 1, ak nemožno vyučovanie zabezpečiť iným vhodným spôsobom.
(3)
Vo večernom štúdiu alebo diaľkovom štúdiu sa zriaďujú triedy s počtom najmenej desať žiakov a najviac 30 žiakov. Ak klesne počet žiakov pod osem, trieda sa na konci školského roku zruší a žiaci sa preradia do inej triedy večerného štúdia alebo diaľkového štúdia alebo do inej strednej školy, prípadne sa im umožní dokončiť štúdium dištančnou formou; ak počet študujúcich neklesne pod osem, môže sa trieda ponechať po celý čas štúdia. Zmeny v počte tried sa uskutočňujú k začiatku školského roka.
(4)
Na stredných odborných školách možno zriaďovať spoločné triedy externého štúdia aj pre dva až tri rozdielne študijné odbory alebo učebné odbory, ak na vyučovanie odborných predmetov možno zriadiť dve až tri oddelenia s najmenej ôsmimi žiakmi v každom oddelení, pri dodržaní celkového počtu žiakov v triede podľa odseku 3. Vyučovanie všeobecnovzdelávacích predmetov je spoločné.
§14 Delenie tried na skupiny a zriaďovanie skupín
(1)
V stredných školách sa so súhlasom riaditeľa školy môžu triedy deliť pri vyučovaní povinných a voliteľných predmetov na dve skupiny a viac skupín.
(2)
V stredných školách sa so súhlasom riaditeľa školy môžu zriaďovať skupiny žiakov.
(3)
Pri delení žiakov na skupiny a pri zriaďovaní skupín žiakov treba dodržať najvyšší počet žiakov na jedného majstra odbornej výchovy určený v prílohe.
(4)
Na stredných zdravotníckych školách pri delení žiakov na skupiny v praktickej časti odbornej zložky vzdelávania je najvyšší počet na jedného odborného učiteľa v škole najviac desať žiakov a na praktických cvičeniach v zdravotníckom zariadení najviac šesť žiakov.
(5)
Na vyučovanie nepovinných predmetov možno zriaďovať skupiny žiakov zložené zo žiakov rôznych ročníkov.
§15 Zoznam študijných odborov a učebných odborov, v ktorých sa vyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania
Študijné odbory a učebné odbory, ktoré vyžadujú overenie špeciálnych schopností, zručností alebo talentu, sú:
a)
5370 6 masér,
b)
7649 6 učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo,
c)
82 – umenie a umeleckoremeselná výroba,
d)
85 – umenie a umeleckoremeselná výroba,
e)
7902 5 01 gymnázium – matematika,
f)
7902 5 76 gymnázium – telesná výchova,
g)
7902 5 74 gymnázium – bilingválne štúdium,
h)
7902 5 81 gymnázium – umelecká výchova,
i)
triedy stredných škôl s bilingválnym vyučovaním,
j)
triedy športových škôl,
k)
športové triedy v stredných školách.
§16 Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. septembra 2008.
Ján Mikolaj v. r.
Príloha k vyhláške č. 314/2008 Z. z.
ODDIEL A
Sústava skupín učebných odborov a učebných odborov, ktorých absolvovaním žiak získa nižšie stredné odborné vzdelanie
Kód SKUPINA UČEBNÝCH ODBOROV Stupeň najvyššieho
dosiahnutého vzdelania
podľa ISCED1)
Nadväznosť podľa
doterajších právnych
predpisov
Najvyšší počet žiakov
na jedného majstra
odbornej výchovy
učebný odbor 1. roč. 2. roč.
24 STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA        
2477 0 obrábanie kovov 2C 2477 0 12 12
2478 0 strojárska výroba 2C 2478 0 12 12
           
27 TECHNICKÁ CHÉMIA SILIKÁTOV        
2752 0 výroba úžitkového skla 2C 2752 0 7 7
           
29 POTRAVINÁRSTVO        
2982 0 potravinárska výroba 2C 2982 0 12 12
           
31 TEXTIL A ODEVNÍCTVO        
3178 0 výroba konfekcie  2C 3178 0 15 12
3179 0 textilná výroba 2C 3179 0 12 12
           
32 SPRACÚVANIE KOŽE, PLASTOV A GUMY A VÝROBA OBUVI        
3282 0 výroba obuvi 2C 3282 0 12 12
3283 0 výroba koženej galantérie 2C 3283 0 12 12
3284 0 kožušnícka výroba 2C 3284 0 12 12
           
33 SPRACÚVANIE DREVA A VÝROBA HUDOBNÝCH NÁSTROJOV        
3383 0 spracovanie dreva 2C 3383 0 12 12
           
36 STAVEBNÍCTVO, GEODÉZIA A KARTOGRAFIA        
3686 0 stavebná výroba  2C 3686 0 12 12
           
45 POĽNOHOSPODÁRSTVO, LESNÉ HOSPODÁRSTVO A ROZVOJ VIDIEKA        
4572 0 poľnohospodárska výroba 2C 4572 0 12 12
4579 0 lesná výroba 2C 4579 0 15 12
           
64 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY        
6449 0 technické služby v autoservise 2C 6449 0 10 10
ODDIEL B
Sústava skupín učebných odborov, učebných odborov a zameraní učebných odborov, ktorých absolvovaním žiaci získajú stredné odborné vzdelanie
Kód SKUPINA UČEBNÝCH ODBOROV Stupeň najvyššieho
dosiahnutého
vzdelania
podľa ISCED1)
Nadväznosť podľa
doterajších právnych
predpisov
Kód študijného odboru
pre absolventov učebných
odborov uvedených
v tomto
oddiele8)
Najvyšší počet žiakov
na jedného majstra
odbornej výchovy
učebný odbor
učebný odbor – zameranie 1. roč. 2. až 4. roč.
21 BANÍCTVO A BANÍCKA GEOLÓGIA          
2176 2 mechanik banských prevádzok 3C   2153 4 9 5
        2414 4 01    
        2417 4    
             
24 STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA          
2401 2 zlievač 3C 2401 2 2414 4 03 12 12
        2414 4 04    
2423 2 nástrojár 3C 2423 2 2414 4 01 12 12
        2414 4 02    
        2414 4 04    
        2414 4 06    
2431 2 operátor v kovoobrábaní a službách 3C   2414 4 02 12 12
        2414 4 04    
2432 2 puškár 3C   2414 4 01 12 12
        2414 4 02    
        2414 4 04    
2433 2 obrábač kovov 3C 2433 2 2414 4 01 12 12
        2414 4 02    
        2414 4 04    
        2414 4 06    
2435 2 klampiar          
2435 2 01 klampiar – strojárska výroba 3C 2435 2 01 2414 4 01 12 12
        2414 4 03    
        2414 4 04    
2435 2 02 klampiar – stavebná výroba 3C 2435 2 02 2414 4 01 12 1215)
        2414 4 03    
        3659 4 01    
        3659 4 05    
2436 2 modelár 3C 2436 2 2414 4 02 12 12
        2414 4 03    
        2414 4 04    
        2414 4 06    
        3347 4 01    
2439 2 lakovník 3C 2439 2 2414 4 01 12 12
        6403 4    
2463 2 hodinár 3C 2463 2 2414 4 01 12 7
        2414 4 04    
        2675 4 03    
2464 2 strojný mechanik 3C 2464 2 2414 4 01 12 12
        2414 4 04    
        2417 4    
2466 2 mechanik opravár          
2466 2 01 mechanik opravár – plynárenské zariadenia 3C 2466 2 01 2414 4 01 12 12
        2414 4 04    
        2415 4    
        2417 4    
2466 2 02 mechanik opravár – stroje a zariadenia 3C 2466 2 02 2414 4 01 12 12
        2414 4 04    
        2417 4    
        3454 4    
2466 2 03 mechanik opravár – požiarna technika 3C 2466 2 03 2414 4 01 12 10
        2414 4 04    
        2417 4    
2466 2 04 mechanik opravár – lesné stroje a zariadenia 3C 2466 2 04 2414 4 01 12 10
        2414 4 04    
        2417 4    
        4526 4    
2466 2 10 mechanik opravár – koľajové vozidlá 3C 2466 2 10   12 12
             
             
2466 2 14 mechanik opravár – stroje a zariadenia v poľnohospodárstve 3C 2466 2 05 2414 4 01 12 12
      2466 2 06 2414 4 04    
      2466 2 08 2417 4    
        4526 4    
2466 2 15 mechanik opravár – stroje a zariadenia na výrobu papiera 3C 2465 2 14 2417 4 12 12
        2890 4    
2468 2 nastavovač textilných strojov          
2468 2 03 nastavovač textilných strojov – pletiarne 3C 2468 2 03 3139 4 01 12 12
2485 2 rytec kovov          
2485 2 02 rytec kovov – nástroje a znaky 3C 2485 2 02 2414 4 01 12 7
        2414 4 02    
        2414 4 04    
2487 2 autoopravár          
2487 2 01 autoopravár – mechanik 3C 2487 2 01 2414 4 01 12 10
        2414 4 04    
        2417 4    
        2675 4 03    
        3757 4 01    
2487 2 02 autoopravár – elektrikár 3C 2487 2 02 2675 4 03 12 10
        3757 4 01    
2487 2 03 autoopravár – karosár 3C 2487 2 03 2414 4 01 12 12
        2414 4 03    
        2414 4 04    
2487 2 04 autoopravár – lakovník 3C 2487 2 04 2414 4 01 12 12
        2414 4 04    
2488 2 mechanik špecialista automobilovej výroby 3C   2414 4 01 12 12
        2414 4 04    
        2417 4    
             
26 ELEKTROTECHNIKA          
2683 2 elektromechanik          
2683 2 11 elektromechanik – silnoprúdová technika 3C 2680 2 04 2675 4 01 12 10
      2680 2 05 2675 4 02    
      2683 2 01 2675 4 03    
      2683 2 03      
      2683 2 04      
2683 2 12 elektromechanik – automatizačná technika 3C   2675 4 03 12 10
2683 2 13 elektromechanik – telekomunikačná technika 3C   2675 4 03 12 10
2683 2 14 elektromechanik – oznamovacia a zabezpečovacia technika 3C 2683 2 02 2675 4 03 12 10
        2676 4    
2683 2 15 elektromechanik – úžitková technika 3C 2680 2 03 2675 4 01 12 10
      2680 2 06 2675 4 02    
      2680 2 07 2675 4 03    
      2686 2      
             
27 TECHNICKÁ CHÉMIA SILIKÁTOV          
2738 2 operátor sklárskej výroby          
2738 2 01 operátor sklárskej výroby – výroba dutého a lisovaného skla 3C 2756 2 01 2737 4 12 10
2738 2 02 operátor sklárskej výroby – obsluha sklárskych automatov 3C 2756 2 04 2737 4 12 10
2738 2 03 operátor sklárskej výroby – úprava a zošľachťovanie plochého skla 3C   2737 4 12 10
2738 2 04 operátor sklárskej výroby – maľba skla a keramiky 3C 2755 2 01 2737 4 12 10
2738 2 05 operátor sklárskej výroby – výroba bižutérie a ozdobných predmetov 3C   2737 4 12 10
2738 2 06 operátor sklárskej výroby – brúsenie skla 3C 2783 2 02 2737 4 12 10
2738 2 07 operátor sklárskej výroby – výroba vianočných ozdôb 3C 2759 2 03 2737 4 12 10
             
28 APLIKOVANÁ CHÉMIA          
2866 2 gumár plastikár          
2866 2 01 gumár plastikár – spracúvanie kaučuku 3C 2866 2 01 2887 4 01 12 1214)
2866 2 02 gumár plastikár – spracúvanie plastov 3C 2866 2 02 2887 4 01 12 12
2873 2 textilný chemik          
2873 2 02 textilný chemik – farbenie textílií 3C 2873 2 02 3139 4 03 12 12
2877 2 chemik pre udržiavanie textilných výrobkov a ďalšie služby 3C 2877 2 2890 4 12 12
2878 2 biochemik          
2878 2 01 biochemik – mliekarská výroba 3C 2878 2 01 2982 4 04 12 10
2878 2 02 biochemik – výroba piva a sladu 3C 2878 2 02 2982 4 08 12 10
2878 2 03 biochemik – liehovarnícka výroba a výroba vína 3C 2878 2 03 2982 4 09 12 10
2889 2 chemik          
2889 2 01 chemik – chemicko-technologické procesy 3C 2889 2 01 2890 4 12 12
2889 2 02 chemik – farmaceutická výroba 3C 2889 2 02 2890 4 12 12
2889 2 03 chemik – výroba a spracúvanie papiera 3C 2889 2 03 2890 4 12 12
2889 2 04 chemik – spracúvanie kaučuku a plastov 3C 2889 2 04 2890 4 12 12
2889 2 05 chemik – ochrana a tvorba životného prostredia 3C 2889 2 05 2890 4 12 12
             
29 POTRAVINÁRSTVO          
2954 2 mäsiar 3C   2982 4 01 10  10 
2955 2 mäsiar, lahôdkár 3C   2982 4 01 10 10
2962 2 pekár 3C 2962 2 2982 4 05 10 10
2963 2 mlynár a cestovinár 3C   2982 4 06 10 10
2964 2 cukrár 3C 2964 2 2982 4 02 10 10
        2982 4 07    
        6421 4    
2965 2 cukrovinkár pečivár     2982 4 03    
2965 2 01 cukrovinkár pečivár – výroba cukroviniek 3C 2965 2 01 2982 4 03 15 10
2965 2 02 cukrovinkár pečivár – výroba trvanlivého pečiva 3C 2965 2 02 2982 4 03 15 10
        2982 4 02    
             
2978 2 cukrár pekár 3C   2982 4 02 10 10
             
31 TEXTIL A ODEVNÍCTVO          
3143 2 pradiar          
3143 2 01 pradiar – spracúvanie textilných vlákien 3C 3143 2 01 3139 4 02 12 12
             
             
3143 2 02 pradiar – výroba netkaných textílií 3C  3143 2 02 3139 4 02 12 12
3146 2 tkáč          
3146 2 01 tkáč – plošné textílie 3C 3146 2 01 3139 4 02 12 12
        6403 4    
3148 2 gubár 3C   3139 4 02 12 12
        6403 4    
3151 2 pletiar 3C 3151 2 3139 4 02 12 12
        6403 4    
3152 2 krajčír          
3152 2 01 krajčír – pánske odevy 3C 3152 2 01 3125 4 12 12
        6403 4    
3152 2 02 krajčír – dámske odevy 3C 3152 2 02 3125 4 12 12
        6403 4    
3152 2 03 krajčír – univerzálne šitie odevov 3C 3152 2 03 3125 4 12 12
        6403 4    
3178 2 výroba konfekcie9) 3C 3178 2   15 12
3185 2 krajčírka          
3185 2 01 krajčírka – odevná konfekcia a bielizeň 3C 3185 2 01 3125 4 12 12
3185 2 03 krajčírka – textilné hračky 3C 3185 2 03 3125 4 12 15
             
             
32 SPRACÚVANIE KOŽE, PLASTOV A GUMY A VÝROBA OBUVI          
3250 2 remenár sedlár 3C 3250 2 3248 4 12 12
        6403 4    
3251 2 kožušník 3C        
3251 2 02 kožušník – šitie a oprava kožušinových výrobkov 3C 3251 2 02 3125 4 12  10
        6403 4    
3272 2 zvrškár 3C 3272 2 3248 4 12  10
3274 2 obuvník 3C        
3274 2 07 obuvník – výroba zvrškov a spodkov 3C 3274 2 01 3248 4 12  10
      3274 2 02 6403 4    
3274 2 08 obuvník – výroba spodkov 3C 3274 2 01 3248 4 12  10
      3274 2 02 6403 4    
33 SPRACÚVANIE DREVA A VÝROBA          
  HUDOBNÝCH NÁSTROJOV          
3355 2 stolár 3C 3355 2 3347 4 12 12
        3659 4    
        6403 4    
3356 2 spracovateľ prírodných pletív 3C  3356 2 3347 4    
        6403 4 12 10
3370 2 čalúnnik 3C 3370 2 3347 4 12 12 
        6403 4    
34 POLYGRAFIA A MÉDIÁ          
3473 2 polygraf          
3473 2 01 polygraf – sadzba 3C 3473 2 01 3454 4 7 7
3473 2 02 polygraf – reprodukčná grafika 3C 3473 2 02 3454 4 7 7
3473 2 03 polygraf – polygrafická montáž 3C 3473 2 03 3454 4 7 7
3473 2 04 polygraf – tlač na polygrafických strojoch 3C 3473 2 04 3454 4 7 7
3473 2 05 polygraf – dokončovacie spracúvanie 3C 3473 2 05 3454 4 7 7
             
36 STAVEBNÍCTVO, GEODÉZIA A KARTOGRAFIA          
             
3661 2 murár 3C 3661 2 3659 4 12 12
        6403 4    
3663 2 tesár 3C 3663 2 3659 4 12 12
        6403 4    
3664 2 železobetonár 3C 3664 2 3659 4 12 12
        6403 4    
3665 2 štukatér 3C 3665 2 3659 4 12 7
        6403 4    
3668 2 montér suchých stavieb 3C 3668 2 3659 4 12 12
        6403 4    
3672 2 kamenár 3C 3672 2 3659 4 12 10
        6403 4    
3673 2 kachliar 3C 3673 2 3659 4 12 12
        6403 4    
3675 2 maliar 3C 3675 2 3659 4 12 10
        6403 4    
3676 2 izolatér 3C 3676 2 3659 4 12 7
        6403 4    
3678 2 inštalatér 3C 3678 2 3659 4 12 7
        6403 4    
        2414 4 01    
3679 2 sklenár 3C 3679 2 3659 4 12 10
        6403 4    
3680 2 podlahár 3C 3680 2 3659 4 12 7
        6403 4    
3684 2 strechár 3C 3684 2 3659 4 12 715)
        6403 4    
3688 2 kominár 3C 3688 2 3659 4 12 1015)
        6403 4    
             
37 DOPRAVA, POŠTY A TELEKOMUNIKÁCIE          
3762 2 železničiar          
3762 2 01 železničiar – dopravná cesta 3C 3762 2 3757 4 06 12 12
3762 2 02 železničiar – obchodná činnosť 3C 3762 2 3757 4 05 12 12
3763 2 manipulant poštovej prevádzky a prepravy 3C 3763 2 3756 4 12 10
3766 2 lodník 3C   3757 4 08 12 12
 45  POĽNOHOSPODÁRSTVO, LESNÉ HOSPODÁRSTVO A ROZVOJ VIDIEKA          
4524 2 agromechanizátor, opravár 3C 4576 2 4512 4 12 10  
4529 2 pracovník pre záhradnú tvorbu, zeleň a služby 3C        
4561 2 poľnohospodár          
4561 2 01 poľnohospodár – mechanizácia 3C 4561 2 01 4526 4 12 10
4561 2 02 poľnohospodár – farmárstvo 3C 4561 2 02 4501 4 12 12
        4512 4    
4561 2 03   poľnohospodár – služby   3C 4561 2 03 nie je určený 12 12
4562 2 lesokrajinár 3C 4565 2 4521 4 12 10
4567 2 poľnohospodárka pre služby na vidieku 3C   nie je určený 12 10
4569 2 viazač – aranžér kvetín 3C   4511 4 12 12
4571 2 záhradník 3C 4571 2 4511 4 12 12
4572 2 poľnohospodárska výroba9) 3C 4572 2 nie je určený 12 12
4574 2 opravár poľnohospodárskych strojov 3C   4526 4 12 12
4575 2 mechanizátor lesnej výroby   4575 2 4521 4 15 10
4578 2  rybár     2982 4 01 12 7
      4578 2 4502 4 02    
4580 2 chovateľ          
4580 2 02 chovateľ – chov koní a jazdectvo     4512 4 12 7
4580 2 03 chovateľ – chov oviec   4580 2 02 4512 4 12 10
      4580 2 03      
53 ZDRAVOTNÍCTVO          
5371 3 sanitár 3C 5371 3      
64 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY          
6424 2 manikér-pedikér 3C   6423 4 12 8
        6403 4    
6444 2 čašník, servírka 3C 6490 2 02 6421 4 12 8
        6403 4    
6445 2 kuchár 3C 6490 2 01 6421 4 12 8
        6403 4    
6451 2 aranžér 3C 6451 2 6411 4 02 12 10
        6403 4    
6452 2 fotograf 3C 6452 2 6403 4 15 12
        6411 4 02    
6453 2 knihár 3C 6453 2 01 3454 4 12 7
      6453 2 02 6403 4    
6456 2 kaderník 3C 6456 2 6426 4 15 10
        6403 4    
6460 2 predavač 3C 6460 2 01 6411 4 01 12 10
      6460 2 02 6443 4    
      6460 2 03 6403 4    
      6460 2 04      
      6460 2 05      
      6460 2 06      
      6460 2 07      
      6460 2 08      
      6460 2 09      
      6460 2 10      
      6460 2 11      
      6460 2 12      
6475 2 technicko-administratívny pracovník 3C   6476 4 12 12
        6403 4    
6489 2 hostinský, hostinská 3C   6421 4 12 8
        6403 4    
85 UMENIE A UMELECKOREMESELNÁ VÝROBA          
8541 2 umelecký kováč a zámočník 3C 8541 2 8501 4 8 8
        6403 4    
8545 2 zlatník a klenotník 3C 8545 2 6403 4 12 10
        8501 4    
8551 2 umelecký štukatér 3C   6403 4 12 10
        8501 4    
8555 2 umelecký rezbár 3C 8555 2 6403 4 8 8
        8501 4    
8557 2 umelecký stolár 3C 8557 2 6403 4 8 8
        8501 4    
8559 2 umelecký čalúnnik a dekoratér 3C 8559 2 6403 4 8 8
        8501 4    
8564 2 umelecký smaltér 3C   8501 4 12 10
        6403 4    
8571 2 umelecká vyšívačka 3C 8571 2 8501 4 8 8
        6403 4    
8572 2 umelecká čipkárka 3C 8572 2 8501 4 8 8
        8501 4    
8573 2 umelecký keramik 3C   6403 4 12 10
        8501 4    
8576 2 umelecký parochniar a maskér 3C   8501 4 12 10
8582 2 umelecký krajčír 3C 8582 2 6403 4 8 8
ODDIEL C
Sústava študijných odborov a zameraní študijných odborov, ktorých absolvovaním žiaci získajú úplné stredné všeobecné vzdelanie
Kód ŠTUDIJNÝ ODBOR Stupeň najvyššieho
dosiahnutého vzdelania
podľa ISCED
Nadväznosť podľa
doterajších právnych
predpisov
Študijný odbor – zameranie
7902 5 gymnázium 3A 7902 5
7902 5 01 gymnázium – matematika 3A 7902 5 01
7902 5 02 gymnázium – matematika a fyzika 3A 7902 5 02
7902 5 05 gymnázium – informatika 3A  
7902 5 10 gymnázium – biológia a chémia 3A 7902 5 10
7902 5 16 gymnázium – ekológia a cudzie jazyky 3A 7902 5 16
7902 5 38 gymnázium – programovanie 3A 7902 5 38
7902 5 70 gymnázium – spoločenskovedné 3A  
7902 5 71 gymnázium – kultúrno-výchovná činnosť 3A 7902 5 71
7902 5 73 gymnázium – cudzie jazyky 3A 7902 5 73
7902 5 74 gymnázium – bilingválne štúdium 3A 7902 5 74
7902 5 76 gymnázium – telesná výchova 3A 7902 5 76
7902 5 78 gymnázium – slovenský jazyk a literatúra 3A  
7902 5 81 gymnázium – umelecká výchova 3A 7902 5 81
ODDIEL D
Sústava skupín študijných odborov, študijných odborov a zameraní študijných odborov, ktorých absolvovaním žiaci získajú úplné stredné odborné vzdelanie
Kód SKUPINA ŠTUDIJNÝCH ODBOROV Stupeň najvyššieho
dosiahnutého vzdelania
podľa ISCED1)
Nadväznosť podľa
doterajších právnych
predpisov
Najvyšší počet žiakov
na jedného majstra
odbornej výchovy
študijný odbor
študijný odbor – zameranie 1. roč. 2. až 4. roč.
11 FYZIKÁLNO-MATEMATICKÉ VEDY        
1140 6 astronómia3) 4A 1140 6    
           
21 BANÍCTVO A BANÍCKA GEOLÓGIA        
2141 6 geológia a baníctvo        
2141 6 01 geológia a baníctvo – inžinierska geológia a hydrogeológia 3A2) 2141 6 01    
2141 6 02 geológia a baníctvo – geochémia životného prostredia 3A2) 2141 6 02    
2141 6 03 geológia a baníctvo – meračstvo a geodézia 3A2) 2141 6 03    
2141 6 05 geológia a baníctvo – dobývanie ložísk 3A2) 2141 6 05    
2141 6 06 geológia a baníctvo – podzemné staviteľstvo 3A2) 2141 6 06    
2147 6 kamenárstvo        
2147 6 02 kamenárstvo – hrubá a ušľachtilá kamenárska výroba 3A2) 2147 6 02    
2153 4 baníctvo10) 3A 2153 4    
2157 6 geológia, geotechnika a environmentalistika 3A2)      
           
22 HUTNÍCTVO        
2234 6 zlievačstvo 3A2) 2234 6    
2235 6 hutníctvo 3A2) 2235 6    
2241 6 polytechnika 3A2) 2241 6    
2262 4 hutník operátor11) 3A2) 2262 4 12 12
           
23 STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA        
2381 6 strojárstvo 3A2) 2381 6    
2387 6 mechatronika 3A2) 2387 6    
           
24 STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA        
2411 4 mechanik nastavovač11) 3A2) 2411 4 12 12
2412 4 mechanik číslicovo riadených strojov11) 3A2) 2412 4 12 8
2413 4 mechanik strojov a zariadení11) 3A2) 2413 4 12 12
2414 4 strojárstvo10)        
2414 4 01 strojárstvo – výroba, montáž a oprava prístrojov, strojov a zariadení10) 3A 2414 4 01    
2414 4 02 strojárstvo – obrábanie materiálov10) 3A 2414 4 02    
2414 4 03 strojárstvo – tvárnenie, odlievanie a úprava kovov10) 3A 2414 4 03    
2414 4 04 strojárstvo – podnikanie a služby10) 3A      
2414 4 06 strojárstvo – dizajn10) 3A      
2415 4 plynárenstvo10) 3A 2415 4    
2417 4 prevádzka strojov a zariadení10) 3A 2417 4    
2418 4 mechanik požiarnej techniky11) 3A2)   12 12
2419 4 operátor ekologických zariadení11) 3A2)   12 12
2426 4 programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení11) 3A2)   12 12
           
26 ELEKTROTECHNIKA        
2675 4 elektrotechnika10)        
2675 4 01 elektrotechnika – energetika10) 3A 2675 4 01    
2675 4 02 elektrotechnika – výroba a prevádzka strojov a zariadení10) 3A 2675 4 02    
2675 4 03 elektrotechnika – elektronické zariadenia10) 3A 2675 4 03    
2675 6 elektrotechnika 3A2) 2675 6    
2676 4 zariadenia oznamovacej techniky10) 3A 2676 4    
2679 4 mechanik – mechatronik11) 3A2) 2679 4 12 10
2682 4 mechanik počítačových sietí11) 3A2)   12 10
2697 4 mechanik elektrotechnik11) 3A2) 2697 4 12 10
           
27 TECHNICKÁ CHÉMIA SILIKÁTOV        
2720 6 chémia silikátov        
2720 6 02 chémia silikátov – chémia keramiky 3A2) 2720 6 02    
2720 6 04 chémia silikátov – chémia skla 3A2) 2720 6 04    
2737 4 sklársky a keramický priemysel10) 3A 2733 4 01    
      2733 4 02    
           
28 APLIKOVANÁ CHÉMIA        
2840 6 biotechnológia a farmakológia 3A2) 2840 6    
2841 6 technológia ochrany a tvorby životného prostredia 3A2) 2841 6    
2848 6 chemická informatika 3A2)      
2849 6 kontrolné analytické metódy 3A2) 2849 6    
2859 4 operátor gumárskej a plastikárskej výroby11) 3A2) 2859 4 15 12
2860 4 chemik operátor        
2860 4 01 chemik operátor – priemyselná chémia11) 3A2) 2860 4 01 12 12
2860 4 02 chemik operátor – výroba celulózy a papiera11) 3A2) 2860 4 02 12 12
2860 4 03 chemik operátor – farmaceutická výroba11) 3A2) 2860 4 03 12 12
2860 4 04 chemik operátor – ochrana a tvorba životného prostredia11) 3A2) 2860 4 04 12 12
2880 4 chémia a životné prostredie11) 3A2)   12 12
2885 6 chemická výroba 3A2) 2885 6    
2888 4 operátor farmaceutickej výroby11) 3A2)   12 12
2890 4 chemický a farmaceutický priemysel10) 3A 2890 4    
           
29 POTRAVINÁRSTVO        
2960 4 operátor potravinárskej výroby 3A2) 2960 4 12 12
2982 4 potravinárska výroba        
2982 4 01 potravinárska výroba – mäsová a údenárska výroba 3A      
2982 4 02 potravinárska výroba – pekárenská a cukrárska výroba 3A      
2982 4 04 potravinárska výroba – mliekarenská výroba 3A      
2982 4 05 potravinárska výroba – konzervárenská výroba 3A      
2982 4 06 potravinárska výroba – mlynárská a cestovinárska výroba 3A      
2982 4 07 potravinárska výroba – spracovanie cukru a perníka – špeciálne techniky 3A      
2982 4 08 potravinárska výroba – výroba piva, sladu, nealkoholických nápojov a spracovanie minerálnych vôd 3A      
2982 4 09 potravinárska výroba – liehovarnícka výroba, výroba vína a nealkoholických nápojov 3A      
2940 6 potravinárstvo        
2940 6 01 potravinárstvo – výroba cukru a cukroviniek 3A2) 2940 6 01    
2940 6 03 potravinárstvo – spracúvanie múky 3A2) 2940 6 03    
2940 6 04 potravinárstvo – kvasná technológia 3A2) 2940 6 04    
2940 6 05 potravinárstvo – spracúvanie mlieka 3A2) 2940 6 05    
2940 6 06 potravinárstvo – spracúvanie mäsa 3A2) 2940 6 06    
2940 6 07 potravinárstvo – konzervárstvo 3A2) 2940 6 07    
2940 6 08 potravinárstvo – podnikanie v potravinárstve 3A2) 2940 6 08    
2940 6 09 potravinárstvo – potravinár – kvalitár 3A2) 2940 6 09    
2940 6 10 potravinárstvo – syrárstvo a fermentované výrobky 3A2)      
2949 6 výživa, ochrana zdravia a hodnotenie potravín 3A2) 2949 6    
           
31 TEXTIL A ODEVNÍCTVO        
3125 4 odevníctvo 3A 3125 4    
3139 4 textilný priemysel        
3139 4 01 textilný priemysel – prevádzka textilných strojov 3A 3139 4 01    
3139 4 02 textilný priemysel – textilná technológia 3A 3139 4 02    
3139 4 03 textilný priemysel – zošľachťovanie textílií   3139 4 03    
3137 4 operátor odevnej výroby        
3137 4 01 operátor odevnej výroby – odevná výroba 3A2) 3137 4 01 12 12
3137 4 02 operátor odevnej výroby – odevné stroje a zariadenia 3A2) 3137 4 02 12 12
3138 4 operátor textilnej výroby        
3138 4 03 operátor textilnej výroby – pletiarne 3A2) 3138 4 03 12 12
3138 4 04 operátor textilnej výroby – zošľachťovanie textílií 3A2) 3138 4 04 12 12
3125 6 odevníctvo        
3125 6 01 odevníctvo – technológia odevov 3A2) 3125 6 01    
3126 6 textilná technológia        
3126 6 01 textilná technológia – pradiarstvo 3A2) 3126 6 01    
3126 6 02 textilná technológia – tkáčstvo 3A2) 3126 6 02    
3126 6 03 textilná technológia – pletiarstvo 3A2) 3126 6 03    
3155 6 grafické systémy v odevníctve 3A2)        
32 SPRACÚVANIE KOŽE, PLASTOV A GUMY A VÝROBA OBUVI        
3248 4 kožiarstvo 3A2)   12 10
3243 4 operátor kožiarskej výroby 3A2) 3243 4 12 10
3244 4 operátor kožušníckej výroby 3A 3244 4    
           
3231 6 výroba obuvi a galantérneho tovaru  3A2) 3231 6 01    
      3231 6 02    
           
33 SPRACÚVANIE DREVA A VÝROBA HUDOBNÝCH NÁSTROJOV        
3341 4 operátor drevárskej a nábytkárskej výroby11) 3A2) 3341 4 12 12
3347 4 drevárska a nábytkárska výroba10) 3A 3347 4 01    
      347 4 02    
3336 6 drevárstvo a nábytkárstvo 3A2) 3336 6    
3336 6 01 drevárstvo a nábytkárstvo – drevárstvo 3A2) 3336 6 01    
3336 6 02 drevárstvo a nábytkárstvo – nábytkárstvo 3A2) 3331 6 02    
      3331 6 03    
3336 6 04 drevárstvo a nábytkárstvo – manažment v drevárstve 3A2) 3332 6 04    
3337 6 výroba hudobných nástrojov        
3337 6 01 výroba hudobných nástrojov – technológie výroby hudobných nástrojov 3A2) 3337 6 01    
3383 6 spracúvanie dreva 3A2) 3383 6    
           
34 POLYGRAFIA A MÉDIÁ        
3431 6 polygrafia        
3431 6 01 polygrafia – polygrafická technológia 3A2) 3431 6 01    
3431 6 02 polygrafia – grafika tlačovín 3A2) 3431 6 02    
3432 6 obalová technika 3A2) 3432 6    
3434 4 operátor obalových materiálov11) 3A2) 3434 4 7 7
3446 4 grafik tlačových médií11) 3A2)   12 12
3447 4 grafik digitálnych médií11) 3A2)   12 12
3453 4 tlačiar na polygrafických strojoch11) 3A2) 3453 4 7 7
3454 4 polygrafický priemysel10) 3A 3454 4    
3471 4 reprodukčný grafik11) 3A2) 3471 4 7 7
           
36 STAVEBNÍCTVO, GEODÉZIA A KARTOGRAFIA        
3650 6 staviteľstvo 3A2) 3650 6    
3692 6 geodézia, kartografia a kataster 3A2) 3692 6    
3656 4 operátor stavebnej výroby11) 3A2) 3656 4 12 12
3658 4 mechanik stavebnoinštalačných zariadení11) 3A2) 3658 4 12 7
3659 4 stavebníctvo10) 3A 3659 4 01    
      3659 4 02    
      3659 4 05    
3660 4 vodné hospodárstvo10) 3A 3660 4    
           
37 DOPRAVA, POŠTY A TELEKOMUNIKÁCIE        
3739 6 elektrotechnika v doprave a telekomunikáciách 3A2) 3739 6    
3756 4 poštová prevádzka10) 3A 3756 4    
3757 4 dopravná prevádzka10)        
3757 4 01 dopravná prevádzka – cestná a mestská doprava10) 3A 3757 4 01    
3757 4 05 dopravná prevádzka – obchodná činnosť železníc10) 3A      
3757 4 06 dopravná prevádzka – železničná dopravná cesta10) 3A      
3757 4 08 dopravná prevádzka – vodná doprava10) 3A      
3758 4 operátor prevádzky a ekonomiky dopravy11) 3A2) 3758 4 12 12
3759 4 komerčný pracovník v doprave11) 3A2)   12 12
3760 6 prevádzka a ekonomika dopravy 3A2) 3760 6    
3765 6 technika a prevádzka dopravy 3A2) 3756 6    
3776 4 mechanik lietadiel11)        
3776 4 01 mechanik lietadiel – mechanika11) 3A2)   12 12
3776 4 02 mechanik lietadiel – avionika11) 3A2)   12 12
3778 4 technik informačných a telekomunikačných technológií11) 3A2)   12 12
3792 4 poštový manipulant11) 3A2)   12 12
           
39 ŠPECIÁLNE TECHNICKÉ ODBORY        
3916 6 životné prostredie 3A2) 3916 6    
3917 6 technické a informatické služby 3A2) 3917 6    
3917 6 01 technické a informatické služby – v hutníctve 3A2) 3917 6 01    
3917 6 02 technické a informatické služby – v strojárstve 3A2) 3917 6 02    
3917 6 03 technické a informatické služby – v elektrotechnike 3A2) 3917 6 03    
3917 6 04 technické a informatické služby – v chémii 3A2) 3917 6 04    
3917 6 05 technické a informatické služby – v textile a odevníctve 3A2) 3917 6 05    
3917 6 06 technické a informatické služby – v stavebníctve 3A2) 3917 6 06    
3917 6 07 technické a informatické služby – prevádzka a ekonomika železníc 3A2) 3917 6 07    
3917 6 08 technické a informatické služby – mechanizácia a doprava v poľnohospodárstve 3A2) 3917 6 08    
3917 6 09 technické a informatické služby – zasielateľstvo 3A2) 3917 6 09    
3917 6 10 technické a informatické služby – odevníctvo 3A2) 3917 6 10    
3917 6 11 technické a informatické služby – obuvníctvo 3A2) 3917 6 11    
3917 6 12 technické a informatické služby – spracúvanie dreva 3A2) 3917 6 12    
3917 6 13 technické a informatické služby – geológia a baníctvo 3A2) 3917 6 13    
3917 6 14 technické a informatické služby – zdravotnícke služby 3A2)      
3918 6 technické lýceum 3A2)      
3965 6 bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci 3A2)      
           
42 POĽNOHOSPODÁRSTVO, LESNÉ HOSPODÁRSTVO A ROZVOJ VIDIEKA        
4210 6 agropodnikanie        
4210 6 02 agropodnikanie – poľnohospodárske služby 3A2) 4210 6 02    
      4210 6 03    
4210 6 04 agropodnikanie – farmárstvo 3A2) 4210 6 04    
      4210 6 01    
4210 6 07 agropodnikanie – hydinárstvo 3A2) 4210 6 07    
4210 6 08 agropodnikanie – poľnohospodársky manažment 3A2) 4210 6 08    
4210 6 09 agropodnikanie – záhradnícka výroba 3A2) 4210 6 09    
4210 6 10 agropodnikanie – krajinnoekologické meliorácie 3A2) 4210 6 10    
      4210 6 06    
4210 6 11 agropodnikanie – agroturistika 3A2)      
4210 6 12 agropodnikanie – produkcia potravín 3A2)        
4210 6 13 agropodnikanie – alternatívne poľnohospodárstvo 3A2)      
4210 6 14 agropodnikanie – chovateľstvo hospodárskych zvierat 3A2)      
4210 6 15 agropodnikanie – plemenárstvo 3A2)      
4210 6 16 agropodnikanie – pestovateľstvo 3A2)      
4210 6 17 agropodnikanie – chov koní a jazdectvo 3A2)      
4211 6 záhradníctvo        
4211 6 01 záhradníctvo – ovocinárstvo a zeleninárstvo 3A2) 4211 6 01    
4211 6 02 záhradníctvo – kvetinárstvo a sadovníctvo 3A2) 4211 6 02    
4211 6 09 záhradníctvo – škôlkarstvo 3A2)      
4211 6 16 záhradníctvo – záhradná a krajinárska tvorba3) 4A 4211 6 16    
4211 6 17 záhradníctvo – viazačstvo a aranžérstvo 3A2) 4211 6 07    
4211 6 18 záhradníctvo – agroturistika 3A2)      
4211 6 19 záhradníctvo – záhradnícky manažment 3A2) 4211 6 06    
4211 6 26 záhradníctvo – sadovnícka a krajinárska tvorba 3A2)      
4211 6 27 záhradníctvo – krajinná ekológia 3A2)      
4215 6 rybárstvo 3A2) 4215 6    
4219 6 lesníctvo        
4219 6 01 lesníctvo – lesnícka prevádzka 3A2) 4219 6 01    
4219 6 02 lesníctvo – krajinná ekológia 3A2) 4219 6 02    
4227 6 vinohradníctvo a ovocinárstvo        
4227 6 01 vinohradníctvo a ovocinárstvo – prevádzka 3A2) 4214 6 01    
4227 6 02 vinohradníctvo a ovocinárstvo – podnikanie 3A2) 4214 6 02    
4227 6 03 vinohradníctvo a ovocinárstvo – agroturistika  3A2) 4214 6 03    
4228 6 záhradnícka výroba a služby 3A2)      
4236 6 ekonomika pôdohospodárstva 3A2) 4218 6    
4243 6 mechanizácia pôdohospodárstva          
4243 6 01 mechanizácia pôdohospodárstva – mechanizácia poľnohospodárskej výroby 3A2) 4210 6 05    
4243 6 02 mechanizácia pôdohospodárstva – opravárenstvo 3A2)      
4243 6 03 mechanizácia pôdohospodárstva – technické služby na vidieku 3A2)      
           
43 VETERINÁRSKE VEDY        
4330 6 veterinárstvo        
4330 6 01 veterinárstvo – veterinárno-asanačné služby 3A2)      
4330 6 02 veterinárstvo – hygienická a laboratórna služba 3A2)      
4330 6 04 veterinárstvo – starostlivosť o hospodárske zvieratá 3A2)      
4330 6 05 veterinárstvo – starostlivosť o cudzokrajné zvieratá 3A2)      
4336 6 veterinárne zdravotníctvo a hygiena 3A2)      
4336 6 01 veterinárne zdravotníctvo a hygiena v chove hospodárskych zvierat        
4336 6 02 veterinárne zdravotníctvo a hygiena v hygienickej a laboratórnej službe        
4336 6 03 veterinárne zdravotníctvo a hygiena v chove cudzokrajných zvierat        
4336 6 04 veterinárne zdravotníctvo a hygiena v drobnochove        
4336 6 05 veterinárne zdravotníctvo a hygiena v chove psov        
           
45 POĽNOHOSPODÁRSTVO, LESNÉ HOSPODÁRSTVO A ROZVOJ VIDIEKA        
4508 4 rybárstvo a životné prostredie 3A5)      
4556 4 operátor lesnej techniky 3A2) 4556 4 12 10
4511 4 záhradníctvo 3A 4511 4    
4512 4 poľnohospodárstvo 3A      
4521 4 lesné hospodárstvo 3A 4521 4    
4526 4 mechanizácia poľnohospodárstva a lesného hospodárstva 3A 4526 4    
           
53 ZDRAVOTNÍCTVO        
5304 6 asistent výživy 3A2) 5304 6    
5308 6 zdravotnícky laborant 3A2) 5308 6    
5310 6 zubný technik3) 4A 5310 6    
5311 6 farmaceutický laborant 3A2) 5311 6    
5312 6 očný optik3) 4A 5312 6    
5314 6 ortopedický technik3) 3A 5314 6    
5315 6 zdravotnícky záchranár3) 4A 5315 6    
5356 6 zdravotnícky asistent 3A2)      
5370 6 masér 3A2)      
5376 6 masér pre zrakovo hendikepovaných 3A2)      
           
63 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY        
6308 6 verejná správa3) 4A      
6353 3 služby a domáce hospodárenie        
6314 6 cestovný ruch3) 4A 6314 6    
6317 6 obchodná akadémia 3A2) 6317 6    
6317 6 09 obchodná akadémia – malé a stredné podnikanie 3A2)      
6317 6 74 obchodná akadémia – bilingválne štúdium 3A2) 6317 6 74    
6323 6 hotelová akadémia 3A2) 6323 6    
6324 6 manažment regionálneho cestovného ruchu 3A2)      
6326 6 efektívny manažment3) 4A 6326 6    
6329 6 obchodné a informačné služby        
6329 6 01 obchodné a informačné služby – medzinárodné obchodné vzťahy 3A2)      
6329 6 02 obchodné a informačné služby – riadenie podniku 3A2)      
6329 6 03 obchodné a informačné služby – informatika a informačné systémy 3A2)      
6341 6 škola podnikania 3A2) 6341 6    
6352 6 obchod a podnikanie 3A2) 6352 6    
6354 6 služby a súkromné podnikanie        
6354 6 01 služby a súkromné podnikanie – hotelierstvo 3A2) 6354 6 01      
6354 6 02 služby a súkromné podnikanie – ekonomika a prevádzka odievania 3A2) 6354 6 02    
6354 6 03 služby a súkromné podnikanie – ekonomika a prevádzka kozmetiky 3A2) 6354 6 03    
6354 6 04 služby a súkromné podnikanie – marketing 3A2) 6354 6 04    
6355 6 služby v cestovnom ruchu 3A2) 6355 6    
6357 6 ekonomické služby5) 3A 6357 6    
6358 6 sociálne služby5) 3A 6358 6    
6360 6 kozmetika3) 4A 6360 6    
6362 6 kozmetička a vizážistka 3A2)      
           
64 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY        
6405 4 pracovník marketingu 3A   12 12
6441 4 kníhkupec 3A 6441 4 12 12
6442 4 obchodný pracovník 3A 6442 4 01 12 10
      6442 4 02    
      6442 4 03    
      6442 4 04    
6444 4 čašník, servírka 3A 6444 4 12 8
6445 4 kuchár 3A 6445 4 12 8
6446 4 kozmetik 3A 6446 4 15 10
6403 4 podnikanie v remeslách a službách 3A      
6411 4 prevádzka obchodu        
6411 4 01 prevádzka obchodu – vnútorný obchod 3A 6411 4 01    
6411 4 02 prevádzka obchodu – propagácia 3A 6411 4 02      
6421 4 spoločné stravovanie 3A 6421 4    
6426 4 vlasová kozmetika 3A 6426 4    
6443 4 obchodník 3A      
6476 4 technickoekonomický pracovník 3A      
           
68 PRÁVNE VEDY        
6851 6 sociálno-právna činnosť3) 4A 6851 6    
           
72 PUBLICISTIKA, KNIHOVNÍCTVO A VEDECKÉ INFORMÁCIE        
7237 6 informačné systémy a služby        
7237 6 01 informačné systémy a služby – knihovníctvo a vedecké informácie 3A2) 7237 6 01    
7237 6 03 informačné systémy a služby – hospodárske informácie 3A2) 7237 6 03    
7237 6 04 informačné systémy a služby – verejné knižnice 3A2) 7237 6 04    
           
76 UČITEĽSTVO        
7646 6 vychovávateľsko-opatrovateľská činnosť 3A2) 7646 6    
7647 3 opatrovateľka 3C 7647 3    
7649 6 učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo 3A2) 7640 6    
      7641 6      
      7644 6    
7661 6 sociálno-výchovný pracovník 3A2) 7661 6    
7662 6 animátor voľného času 3A2) 7663 6    
7663 6 kultúrno-výchovný pracovník 3A2) 7663 6    
           
82 UMENIE A UMELECKOREMESELNÁ VÝROBA        
8218 6 reštaurovanie textílií 3A3)      
8221 6 dizajn        
8221 6 05 dizajn – priemyselný dizajn 3A      
8221 6 09 dizajn – fotografický dizajn 3A      
8221 6 11 dizajn – grafický a priestorový dizajn 3A      
8221 6 14 dizajn – odevný dizajn 3A      
8222 6 úžitková maľba 3A3) 8222 6    
8223 6 úžitková fotografia 3A3) 8223 6    
8226 6 hudobno-dramatické umenie12) 3A 8226 6    
8227 6 tanec13)        
8227 6 01 tanec – klasický tanec13) 3A 8227 6 01    
8227 6 02 tanec – ľudový tanec13) 3A 8227 6 02    
8228 6 spev12) 3A 8228 6    
8229 6 hudba12)        
8229 6 01 hudba – skladba12) 3A 8229 6 01    
8229 6 02 hudba – dirigovanie12) 3A 8229 6 02    
8229 6 03 hudba – hra na klavíri12) 3A 8229 6 03    
8229 6 04 hudba – hra na organe12)     3A 8229 6 04    
8229 6 06 hudba – hra na husliach, viole, čele, kontrabase, harfe, gitare, cimbale12) 3A 8229 6 06    
8229 6 07 hudba – hra na akordeóne12) 3A 8229 6 07    
8229 6 08 hudba – cirkevná hudba12) 3A 8229 6 08    
8229 6 09 hudba – hra na ľudových hudobných nástrojoch12) 3A 8229 6 09    
8230 6 scénická technika 3A 8230 6    
8231 6 tvarovanie priemyselných výrobkov   8231 6    
8233 6 výtvarné spracúvanie kovov a drahých kameňov 3A      
8233 6 01 výtvarné spracúvanie kovov a drahých kameňov – zlatníctvo a strieborníctvo 3A 8233 6 01    
8233 6 02 výtvarné spracúvanie kovov a drahých kameňov – umelecké zámočníctvo a kováčstvo 3A 8233 6 02    
8233 6 03 výtvarné spracúvanie kovov a drahých kameňov – plošné a plastické rytie kovov 3A 8233 6 03    
8233 6 04 výtvarné spracúvanie kovov a drahých kameňov – umelecké odlievanie 3A 8233 6 04    
8234 6 výtvarné spracúvanie keramiky a porcelánu 3A 8234 6    
8235 6 výtvarné spracúvanie skla        
8235 6 02 výtvarné spracúvanie skla – brúsenie skla 3A3) 8235 6 02    
8235 6 03 výtvarné spracúvanie skla – hutnícke tvarovanie skla 3A3) 8235 6 03    
8235 6 04 výtvarné spracúvanie skla – maľovanie a leptanie skla 3A3) 8235 6 04    
8235 6 07 výtvarné spracúvanie skla – vzorkárstvo sklenej bižutérie 3A3) 8235 6 07    
8235 6 09 výtvarné spracúvanie skla – tvorba drobnej sklenej plastiky 3A3)      
8236 6 textilné výtvarníctvo        
8236 6 01 textilné výtvarníctvo – tkáčska tvorba 3A3) 8236 6 01    
8236 6 02 textilné výtvarníctvo – pletiarska tvorba 3A3) 8236 6 02    
8236 6 03 textilné výtvarníctvo – tlačiarenská tvorba 3A3) 8236 6 03    
8238 6 ručné výtvarné spracúvanie textílií 3A3) 8238 6    
8240 6 tvorba hračiek a dekoratívnych predmetov 3A3) 8240 6    
8244 6 modelárstvo a navrhovanie obuvi a módnych doplnkov 3A3) 8244 6    
8245 6 konzervátorstvo a reštaurátorstvo        
8245 6 01 konzervátorstvo a reštaurátorstvo – drevorezieb 3A3) 8245 6 01    
8245 6 02 konzervátorstvo a reštaurátorstvo – kovov 3A3) 8245 6 02    
8245 6 05 konzervátorstvo a reštaurátorstvo – omietky a štuková výzdoba 3A3) 8245 6 05    
8247 6 ladenie klavírov12) 3A3) 8247 6    
8248 6 kameňosochárstvo 3A3) 8248 6    
8249 6 tvarovanie dreva a rezbárstvo 3A3) 8249 6    
8259 6 animovaná tvorba 3A3) 8260 6    
8260 6 propagačné výtvarníctvo 3A3)      
8261 6 propagačná grafika 3A3) 8261 6    
8262 6 grafická úprava tlačív 3A3) 8262 6    
8264 6 konzervátorské a reštaurátorské práce        
8264 6 01 konzervátorské a reštaurátorské práce – papier, staré tlače a knižné väzby 3A3) 8264 6 01    
8264 6 03 konzervátorské a reštaurátorské práce – drevo 3A3) 8264 6 03    
8264 6 05 konzervátorské a reštaurátorské práce – kameň, omietky, nástenné maľby, keramika, porcelán 3A3) 8264 6 05    
8267 6 štukatérstvo   3A3) 8239 6    
8269 6 tvorba nábytku a interiéru   3A5)   8242 6    
8270 6 scénická kostýmová tvorba 3A3)      
8273 6 scénická dekoračná tvorba a reprodukčná maľba 3A3)      
8278 6 maskérska tvorba 3A3)      
8279 6 dizajn a tvarovanie dreva 3A3)      
8297 6 fotografický dizajn 3A3)      
8298 6 odevný dizajn 3A3)      
85 UMENIE A UMELECKOREMESELNÁ VÝROBA        
8501 4 umeleckoremeselné práce 3A 8501 4    
8503 4 umeleckoremeselné spracúvanie kovov        
8503 4 01 umeleckoremeselné spracúvanie kovov – kováčske a zámočnícke práce 3A2) 8503 4 01 6 6
8503 4 03 umeleckoremeselné spracúvanie kovov – rytecké práce 3A2) 8503 4 03 6 6
8503 4 04 umeleckoremeselné spracúvanie kovov – pasiarske práce 3A2) 8503 4 04 6 6
8504 4 umeleckoremeselné spracúvanie dreva        
8504 4 01 umeleckoremeselné spracúvanie dreva – stolárske práce 3A2) 8504 4 01 6 6
8504 4 02 umeleckoremeselné spracúvanie dreva – rezbárske práce 3A2) 8504 4 02 6 6
8504 4 03 umeleckoremeselné spracúvanie dreva – čalúnnické a dekoratérske práce 3A2) 8504 4 03 6 6
8506 4 umeleckoremeselné spracúvanie textilu        
8506 4 02 umeleckoremeselné spracúvanie textilu – gobelinárske práce 3A2) 8506 4 02 6 6
8506 4 03 umeleckoremeselné spracúvanie textilu – ručná čipka 3A2) 8506 4 03 6 6
8506 4 04 umeleckoremeselné spracúvanie textilu – ručná výšivka 3A2) 8506 4 04 6 6
8507 4 umeleckoremeselné spracúvanie kameňa a keramiky          
8507 4 01 umeleckoremeselné spracúvanie kameňa a keramiky – kameňosochárske práce 3A2) 8507 4 01 6 6
8507 4 03 umeleckoremeselné spracúvanie kameňa a keramiky – štukatérske práce 3A2) 8507 4 03 6 6
8507 4 04 umeleckoremeselné spracúvanie kameňa a keramiky – keramické práce 3A2) 8507 4 04 6 6
8508 4 scénické umeleckoremeselné práce        
8508 4 01 scénické umeleckoremeselné práce – parochniarske a maskérske práce 3A2) 8508 4 01 6 6
8508 4 02 scénické umeleckoremeselné práce – maľba dekorácií a interiérov 3A2) 8508 4 02 6 6
8508 4 03 scénické umeleckoremeselné práce – kroje a kostýmy 3A2) 8508 4 03 6 6
8508 4 04 scénické umeleckoremeselné práce – krojová a divadelná obuv 3A2) 8508 4 04 6 6
8513 4 umeleckoremeselné spracúvanie kože 3A2)   6 6
           
92 BEZPEČNOSTNÉ SLUŽBY        
9210 6 bezpečnostná služba        
9210 6 01 bezpečnostná služba – základná policajná príprava3), 6) 4A 9210 6 01    
9210 6 02 bezpečnostná služba – poriadková polícia3), 6), 7) 4A 9210 6 02    
9210 6 03 bezpečnostná služba – dopravná polícia6), 7) 4A 9210 6 03    
9210 6 04 bezpečnostná služba – ochrana objektov6), 7) 4A      
9210 6 05 bezpečnostná služba – hraničná a cudzinecká polícia6), 7) 4A 9210 6 05    
9210 6 06 bezpečnostná služba – justičná a kriminálna polícia3), 6), 7) 4A 9210 6 06    
9210 6 07 bezpečnostná služba – služby osobitného určenia6), 7) 4A      
9210 6 09 bezpečnostná služba – ochrana určených osôb6), 7) 4A      
ODDIEL E
Sústava skupín študijných odborov, študijných odborov a zameraní študijných odborov, ktorých absolvovaním žiaci získajú vyššie odborné vzdelanie
Kód SKUPINA ŠTUDIJNÝCH ODBOROV Stupeň najvyššieho
dosiahnutého vzdelania
podľa ISCED1)
Nadväznosť podľa
doterajších právnych
predpisov
študijný odbor
študijný odbor – zameranie
21 BANÍCTVO A BANÍCKA GEOLÓGIA    
2156 7 geopropagácia krajiny 5B 2156 7
       
22 HUTNÍCTVO    
2241 7 polytechnika 5B 2241 7
       
23 STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA    
2381 7 strojárstvo    
2381 7 01 strojárstvo – hydraulické systémy 5B 2381 7 01
2381 7 02 strojárstvo – príprava a riadenie výroby 5B 2381 7 02
2381 7 08 strojárstvo – grafické systémy CAD, CAM 5B 2381 7 08
2381 7 09 strojárstvo – automatizácia v strojárstve 5B 2381 7 09
       
26 ELEKTROTECHNIKA    
2665 7 manažment a podnikanie v elektrotechnike 5B 2665 7
2675 7 elektrotechnika    
2675 7 06 elektrotechnika – racionalizácia výroby a spotreba energie 5B  
2675 7 13 elektrotechnika – automatizačná technika 5B  
2695 7 počítačové systémy 5B  
       
29 POTRAVINÁRSTVO    
2940 7 potravinárstvo    
2940 7 01 potravinárstvo – hygiena potravín 5B 2940 7 01
31 TEXTIL A ODEVNÍCTVO    
3135 7 komerčný pracovník v odevníctve 5B  
       
33 SPRACÚVANIE DREVA A VÝROBA HUDOBNÝCH NÁSTROJOV    
3383 7 spracúvanie dreva    
3383 7 11 spracúvanie dreva – manažment a podnikanie v spracúvaní dreva 5B  
       
37 DOPRAVA, POŠTY A TELEKOMUNIKÁCIE    
3764 7 logistika a manažment v cestnej preprave    
39 ŠPECIÁLNE TECHNICKÉ ODBORY    
3963 7 požiarna ochrana4) 5B  
       
42 POĽNOHOSPODÁRSTVO, LESNÉ HOSPODÁRSTVO A ROZVOJ VIDIEKA    
4210 7 agropodnikanie    
4210 7 02 agropodnikanie – hygiena potravín živočíšneho pôvodu 5B 4210 7 02
4210 7 03 agropodnikanie – chov koní 5B  
4211 7 záhradníctvo    
4211 7 08 záhradníctvo – aranžovanie a viazačstvo 5B 4211 7 08
4211 7 13 záhradníctvo – podnikanie a obchod 5B 4211 7 13
4220 7 lesníctvo a lesnícky manažment 5B  
4221 7 vidiecka turistika 5B  
4223 7 krajinárske úpravy a tvorba krajiny 5B  
4225 7 obchod a služby v poľnohospodárstve  5B  
       
43 VETERINÁRSKE VEDY    
4336 7 veterinárne zdravotníctvo a hygiena 5B  
53 ZDRAVOTNÍCTVO    
5317 7 diplomovaný fyzioterapeut 5B 5317 7
5325 7 diplomovaná všeobecná sestra 5B 5325 7
5328 7 diplomovaná dentálna hygienička 5B 5328 7
5329 7 diplomovaný zubný technik 5B 5329 7
5332 7 diplomovaný zdravotnícky záchranár 5B  
5333 7 diplomovaný rádiologický asistent 5B 5333 7
5335 7 diplomovaný optometrista 5B 5335 7
5345 7 diplomovaný medicínsko-technický laborant 5B  
       
63 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY    
6310 7 financie 5B 6310 7
6314 7 cestovný ruch 5B 6314 7
6318 7 manažment hotelov a cestovných kancelárií    
6318 7 01 manažment hotelov a cestovných kancelárií – manažment hotelov 5B 6318 7 01
6318 7 02 manažment hotelov a cestovných kancelárií – manažment cestovných kancelárií 5B 6318 7 02
6318 7 03 manažment hotelov a cestovných kancelárií – manažment turistických informačných kancelárií 5B 6318 7 03
6332 7 daňové služby 5B  
6334 7 trhové služby 5B  
6335 7 medzinárodné podnikanie 5B  
6338 7 manažment a ekonomika priemyselného podniku 5B  
       
68 PRÁVNE VEDY    
6851 7 sociálno-právna činnosť 5B 6851 7
       
75 PEDAGOGICKÉ VEDY    
7518 7 špeciálna pedagogika 5B 7518 7
       
82 UMENIE A UMELECKOREMESELNÁ VÝROBA    
8218 7 reštaurovanie textílií 5B  
8226 7 hudobno-dramatické umenie12) 5B 8226 7
8227 7 tanec13)   8227 7
8227 7 01 tanec – klasický tanec13) 5B 8227 7 01
8227 7 02 tanec – ľudový tanec13) 5B 8227 7 02
8228 7 spev12)   8228 7
8229 7 hudba12)   8229 7
8229 7 01 hudba – skladba12) 5B 8229 7 01
8229 7 02 hudba – dirigovanie12) 5B 8229 7 02
8229 7 03 hudba – hra na klavíri12) 5B 8229 7 03
8229 7 04 hudba – hra na organe12) 5B 8229 7 04
8229 7 05 hudba – hra na flaute, hoboji, klarinete, fagote, trúbke, lesnom rohu, pozaune, tube a bicích nástrojoch12) 5B 8229 7 05
8229 7 06 hudba – hra na husliach, viole, čele, kontrabase, harfe, gitare, cimbale12) 5B 8229 7 06
8229 7 07 hudba – hra na akordeóne12) 5B 8229 7 07
8229 7 08 hudba – cirkevná hudba12) 5B 8229 7 08
8229 7 09 hudba – hra na ľudových hudobných nástrojoch12) 5B 8229 7 09
8235 7 výtvarné spracúvanie skla 5B  
8237 7 modelárstvo a návrhárstvo odevov 5B  
8238 7 ručné výtvarné spracúvanie textílií 5B  
Vysvetlivky:
1) Medzinárodná norma klasifikácie vzdelania (ISCED 1997).
2) 4A, ak ide o pomaturitné štúdium podľa § 47 ods. 3 písm. b) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
3) Iba pomaturitné štúdium podľa § 47 ods. 3 písm. b) zákona č. 245/2008 Z. z.
4) V študijnom odbore možno študovať len v stredných odborných školách požiarnej ochrany v pôsobnosti Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
5) Iba nadstavbové štúdium.
6) V študijnom odbore možno študovať len v stredných odborných školách Policajného zboru v pôsobnosti Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
7) Iba zdokonaľovacie pomaturitné štúdium podľa § 47 ods. 3 písm. a) zákona č. 245/2008 Z. z.
8) Študijný odbor, ktorý obsahovo nadväzuje na učebný odbor.
9) Učebný odbor strednej odbornej školy, ktorého štúdium trvá dva roky.
10) Študijný odbor nadstavbového štúdia pre absolventov trojročných učebných odborov.
11) V študijnom odbore štátny vzdelávací program určuje možnosť získania výučného listu.
12) V študijnom odbore možno študovať len na hudobnom a dramatickom konzervatóriu.
13) V študijnom odbore možno študovať len na tanečnom konzervatóriu.
14) Pri preberaní učiva o vulkanizácii najviac šesť žiakov na jedného majstra odbornej výchovy.
15) V treťom ročníku pri práci vo výškach štyria žiaci na jedného majstra odbornej výchovy.
1)
§ 1 písm. g) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov.