Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Nariadenie vlády Slovenskej republiky o podrobnostiach o požiadavkách na zdroje elektromagnetického poľa a na limity expozície obyvateľov elektromagnetickému poľu v životnom prostredí

Znenie účinné: od 01.06.2006 do 31.08.2007 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 355/2007 Z. z.

325/2006 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.06.2006 do 31.08.2007
325
NARIADENIE VLÁDY
Slovenskej republiky
z 10. mája 2006
o podrobnostiach o požiadavkách na zdroje elektromagnetického poľa a na limity expozície obyvateľov elektromagnetickému poľu v životnom prostredí
Vláda Slovenskej republiky podľa § 44 písm. l) zákona č. 126/2006 Z. z. o verejnom zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov nariaďuje:
§1 Predmet úpravy
(1)
Toto nariadenie vlády ustanovuje minimálne požiadavky na zdroje elektromagnetického poľa na účel zaistenia ochrany zdravia obyvateľov v životnom prostredí v súvislosti s expozíciou elektromagnetickému poľu s frekvenciou od 0 Hz do 300 GHz (ďalej len „expozícia elektromagnetickému poľu“) a na predchádzanie rizikám pre zdravie, ktoré môžu vznikať v súvislosti s expozíciou elektromagnetickému poľu.
(2)
Požiadavky tohto nariadenia vlády sa týkajú ochrany zdravia pred nepriaznivými účinkami expozície elektromagnetickému poľu na ľudský organizmus, ktoré sú spôsobené indukovanými elektrickými prúdmi, absorbciou energie a kontaktnými prúdmi.
(3)
Toto nariadenie vlády ďalej ustanovuje
a)
frekvenčný rozsah elektromagnetického poľa,
b)
limitné hodnoty expozície elektromagnetickému poľu (ďalej len „limitné hodnoty expozície“) a akčné hodnoty expozície elektromagnetickému poľu (ďalej len „akčné hodnoty expozície“),
c)
požiadavky na skúšanie zdrojov vyžarovania elektromagnetického poľa (ďalej len „zdroje“).
§2 Frekvenčný rozsah elektromagnetického poľa
(1)
Frekvenčný rozsah elektromagnetického poľa sa ustanovuje pre
a)
nízkofrekvenčné elektromagnetické pole od 0 Hz do 10 kHz vrátane,
b)
vysokofrekvenčné elektromagnetické pole nad 10 kHz do 300 GHz.
(2)
Definície pojmov sú uvedené v prílohe č. 1.
§3 Limitné hodnoty expozície a akčné hodnoty expozície
(1)
Limitné hodnoty expozície a akčné hodnoty expozície sú uvedené v prílohe č. 2.
(2)
Na posúdenie, meranie alebo výpočet expozície elektromagnetickému poľu sa používajú vedecky podložené normy, postupy a odporúčania, ktoré umožňujú stanoviť veličiny uvedené v prílohe č. 2.
§4 Požiadavky na skúšanie zdrojov
(1)
Skúšanie zdrojov sa vykonáva
a)
pred ich uvedením do prevádzky a najmenej raz za tri roky od ich uvedenia do prevádzky,
b)
pri ich zmene alebo oprave, pri zmene prevádzky alebo pri zmene v okolí zdroja.
(2)
Ustanovenia odseku 1 sa vzťahujú na rozhlasové, televízne a rádiolokačné vysielače, rádioreléové spoje, pevné stanice satelitných spojov, základňové stanice operátorov verejných a privátnych rádiových a rádiotelefónnych sietí a na zdroje s efektívnym výkonom vyšším ako 4 W bez ohľadu na moduláciu.
(3)
Ustanovenia odseku 1 sa nevzťahujú na prenosné, vozidlové a ručné rádiostanice pozemnej pohyblivej služby, lietadlové a lodné rádiostanice, vysielacie zariadenia pre zabezpečovaciu techniku, mobilné telefónne prístroje a na zdroje s efektívnym výkonom menším ako 4 W. Pri týchto zariadeniach sa vyžaduje prehlásenie o zhode. Pri rádiostaniciach určených pre rádioamatérsku činnosť sa prehlásenie o zhode a skúšanie podľa odseku 1 nevyžaduje, prevádzkovateľ rádioamatérskej rádiostanice je však povinný dodržiavať limitné hodnoty expozície a akčné hodnoty expozície podľa § 3.
§5 Účinnosť
Toto nariadenie vlády nadobúda účinnosť 1. júna 2006.
v z. Pál Csáky v. r.
Príloha č. 1 k nariadeniu vlády č. 325/2006 Z. z.
Príloha č. 2 k nariadeniu vlády č. 325/2006 Z. z.
LIMITNÉ HODNOTY EXPOZÍCIE A AKČNÉ HODNOTY EXPOZÍCIE