Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Nariadenie vlády Slovenskej republiky o výške úhrady za zdravotnú starostlivosť, ktorú uhrádza zdravotná poisťovňa poskytovateľovi lekárskej služby prvej pomoci

Znenie účinné: od 01.01.2005 do 31.05.2005 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 226/2005 Z. z.

778/2004 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.2005 do 31.05.2005
778
NARIADENIE VLÁDY
Slovenskej republiky
z 15. decembra 2004
o výške úhrady za zdravotnú starostlivosť, ktorú uhrádza zdravotná poisťovňa poskytovateľovi lekárskej služby prvej pomoci
Vláda Slovenskej republiky podľa § 8 ods. 6 zákona č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov nariaďuje:
§1
(1)
Výška úhrady za zdravotnú starostlivosť, ktorú uhrádza zdravotná poisťovňa poskytovateľovi lekárskej služby prvej pomoci, sa ustanovuje podľa zdravotných výkonov (ďalej len „výkon“) poskytovaných v rámci všeobecnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti (ďalej len „lekárska služba prvej pomoci pre dospelých a deti“) a v rámci ambulantnej zdravotnej starostlivosti v špecializačnom odbore stomatológia (ďalej len „stomatologická lekárska služba prvej pomoci“) podľa osobitného predpisu.1)
(2)
Výkony sa ohodnocujú počtom bodov uvedených v zozname výkonov; zoznam výkonov a ich bodové hodnoty sú uvedené v prílohe.
(3)
Maximálna výška úhrady za jeden bod výkonu je
a)
pre lekársku službu prvej pomoci pre dospelých a deti 0,50 Sk,
b)
pre stomatologickú lekársku službu prvej pomoci 0,90 Sk.
(4)
Ak sa lekárska služba prvej pomoci poskytla v čase mimo obvyklých ordinačných hodín poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, výška úhrady sa ustanovuje ako súčet výšky úhrady podľa odsekov 2 a 3 a maximálnej výšky úhrady 0,99 Sk mesačne na jedného poistenca za každý druh poskytovanej lekárskej služby prvej pomoci.
(5)
Ak sa zdravotná starostlivosť poskytla v rámci návštevnej lekárskej služby prvej pomoci, výška úhrady sa ustanovuje ako súčet výšky úhrady podľa odsekov 2 až 4 a výšky úhrady za dopravu lekára. Maximálna výška úhrady za dopravu lekára za jeden kilometer jazdy je 15 Sk.
(6)
Výška úhrady podľa odsekov 2 až 5 nezahŕňa náklady na dopravu2) a náklady na prepravu a dopravu do zdravotníckeho zariadenia, zo zdravotníckeho zariadenia a medzi zdravotníckymi zariadeniami
a)
liečiv v osobitne naliehavých prípadoch pri bezprostrednom ohrození života alebo poškodení zdravia poistenca,
b)
zdravotníckej techniky a zdravotníckych pracovníkov na uskutočnenie špecializovaného a nevyhnutného zdravotného výkonu,
c)
zdravotníckej techniky a zdravotníckych pracovníkov pri haváriách a hromadných úrazoch.
(7)
Výška úhrady podľa odsekov 2 a 3 nezahŕňa ani náklady na lieky zaradené do zoznamu liekov podľa osobitného predpisu,3) ktoré sa vykazujú zdravotnej poisťovni poistenca na osobitnom zúčtovacom doklade.
§2
Toto nariadenie vlády nadobúda účinnosť 1. januára 2005.
Mikuláš Dzurinda v. r.
Príloha k nariadeniu vlády č. 778/2004 Z. z.
ZOZNAM VÝKONOV A ICH BODOVÉ HODNOTY
1)
Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 776/2004 Z. z., ktorým sa vydáva Katalóg zdravotných výkonov.
2)
§ 14 ods. 1 zákona č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
3)
§ 4 ods. 3 zákona č. 577/2004 Z. z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia a o úhradách za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.