Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva financií Slovenskej republiky o obsahu a spôsobe vykonania odbornej skúšky a preskúšania odbornej spôsobilosti makléra a určení úhrady za vykonanie odbornej skúšky a preskúšania odbornej spôsobilosti makléra

Znenie účinné: od 01.04.2001 do 31.12.2001 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 566/2001 Z. z.

108/2001 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.04.2001 do 31.12.2001
108
VYHLÁŠKA
Ministerstva financií Slovenskej republiky
zo 6. marca 2001
o obsahu a spôsobe vykonania odbornej skúšky a preskúšania odbornej spôsobilosti makléra a určení úhrady za vykonanie odbornej skúšky a preskúšania odbornej spôsobilosti makléra
Ministerstvo financií Slovenskej republiky podľa § 49 ods. 7 a 11 zákona č. 600/1992 Zb. o cenných papieroch v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 88/1994 Z. z. a zákona č. 331/2000 Z. z. ustanovuje:
§1
(1)
Obsahom odbornej skúšky (ďalej len „skúška“) je preverenie vedomostí žiadateľa o
a)
právnych predpisoch upravujúcich nakladanie a obchodovanie s cennými papiermi a organizovanie trhu s cennými papiermi,
b)
právnych predpisoch upravujúcich vydávanie cenných papierov,
c)
právnych predpisoch, ktoré sa vzťahujú na akciové spoločnosti,
d)
právnych predpisoch upravujúcich zdaňovanie v oblasti cenných papierov,
e)
činnosti a význame burzy cenných papierov, burzových a verejných obchodoch,
f)
slovenskom finančnom trhu,
g)
najvýznamnejších zahraničných finančných trhoch.
(2)
Obsahom preskúšania odbornej spôsobilosti makléra (ďalej len „preskúšanie“) je preverenie vedomostí makléra o právnych predpisoch
a)
upravujúcich nakladanie a obchodovanie s cennými papiermi a organizovanie trhu s cennými papiermi,
b)
upravujúcich vydávanie cenných papierov,
c)
ktoré sa vzťahujú na akciové spoločnosti,
d)
upravujúcich zdaňovanie v oblasti cenných papierov.
§2
(1)
V kalendárnom roku sa skúška a preskúšanie koná najmenej raz. Termín konania skúšky alebo preskúšania vyhlasuje Úrad pre finančný trh (ďalej len „úrad“) v periodickej tlači s celoštátnou pôsobnosťou uverejňujúcou burzové správy, a to najmenej 60 dní pred termínom konania skúšky alebo preskúšania.
(2)
Písomná prihláška na skúšku, ktorá obsahuje meno a priezvisko, rodné číslo, adresu trvalého pobytu žiadateľa, adresu zamestnávateľa a doklad o dosiahnutom najvyššom vzdelaní žiadateľa, sa podáva úradu najneskôr štyri týždne pred termínom skúšky. Prílohou písomnej prihlášky je potvrdenie o absolvovaní odbornej praxe žiadateľa u obchodníka s cennými papiermi a doklad o zaplatení úhrady za vykonanie skúšky.
(3)
Písomná prihláška na preskúšanie, ktorá obsahuje meno a priezvisko, rodné číslo, adresu trvalého pobytu žiadateľa a adresu obchodníka s cennými papiermi, pre ktorého žiadateľ vykonáva odborné obchodné činnosti, sa podáva úradu najneskôr štyri týždne pred termínom preskúšania. Prílohou písomnej prihlášky je kópia povolenia na činnosť makléra a doklady preukazujúce vykonávanie činnosti makléra a doklad o zaplatení úhrady za preskúšanie.
§3
(1)
Úrad alebo ním poverená právnická osoba1) pozve žiadateľa na skúšku alebo preskúšanie po zaplatení úhrady za vykonanie skúšky alebo za preskúšanie a po podaní písomnej prihlášky podľa § 2 ods. 2 alebo 3.
(2)
Úhrada za vykonanie skúšky alebo preskúšanie je 5 000 Sk.
§4
Skúška alebo preskúšanie sa koná pred skúšobnou komisiou, ktorá má sedem členov. Predsedu, podpredsedu a členov skúšobnej komisie vymenúva a odvoláva predseda úradu.
§5
Skúška alebo preskúšanie sú neverejné a majú písomnú časť a ústnu časť.
§6
(1)
Výsledky skúšky alebo preskúšania oznámi skúšobná komisia žiadateľovi po jej vykonaní a žiadateľovi, ktorý úspešne vykonal skúšku alebo preskúšanie, vydá doklad o úspešnom výsledku skúšky alebo preskúšania.
(2)
O priebehu a výsledku skúšky alebo preskúšania vyhotoví skúšobná komisia do desiatich dní od skončenia skúšky alebo preskúšania protokol, ktorý odovzdá úradu.
§7
Zrušuje sa vyhláška Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 121/1993 Z. z. o obsahu a spôsobe vykonania maklérskej skúšky.
§8
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. apríla 2001.
Brigita Schmögnerová v. r.
1)
§ 49 ods. 11 zákona č. 600/1992 Zb. o cenných papieroch v znení neskorších predpisov.