Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky o rozsahu a bližších podmienkach poskytovania služieb v domovoch pre matky s deťmi

Znenie účinné: od 01.11.1994 do 30.06.1998 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 195/1998 Z. z.

284/1994 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.11.1994 do 30.06.1998
284
VYHLÁŠKA
Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky
zo 4. októbra 1994
o rozsahu a bližších podmienkach poskytovania služieb v domovoch pre matky s deťmi
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky podľa § 39 písm. b) zákona Slovenskej národnej rady č. 543/1990 Zb. o štátnej správe sociálneho zabezpečenia v znení zákona Slovenskej národnej rady č. 195/1992 Zb. ustanovuje:
§1 Úvodné ustanovenie
Táto vyhláška upravuje rozsah a bližšie podmienky poskytovania služieb v domovoch pre matky s deťmi (ďalej len „domov“), výšku úhrady a spôsob platenia úhrady za ubytovanie a za služby s ním spojené a za iné služby.
§2 Rozsah a bližšie podmienky poskytovania služieb
(1)
Domov poskytuje osamelým matkám s deťmi a osamelým tehotným ženám (ďalej len „matka“) ubytovanie a služby s ním spojené a iné služby.
(2)
Za ubytovanie sa na účely tejto vyhlášky považuje užívanie obytnej miestnosti1) a príslušenstva.2)
(3)
Za služby spojené s ubytovaním sa na účely tejto vyhlášky považujú
a)
vykurovanie, dodávka elektrickej energie, plynu, teplej úžitkovej vody a pitnej vody, odvádzanie odpadových vôd a odvoz domového odpadu,
b)
užívanie základného prevádzkového zariadenia a základného vybavenia miestnosti a príslušenstva.
§3 Základné prevádzkové zariadenie a základné vybavenie
(1)
Základné prevádzkové zariadenie obytnej miestnosti a príslušenstva tvorí zariadenie na varenie, priestor na uskladnenie potravín a hygienické zariadenie.
(2)
Základné vybavenie obytnej miestnosti a príslušenstva tvorí kuchynská linka so skrinkami alebo bez skriniek, lôžka, skrine, stôl a stoličky.
§4 Výška úhrady
(1)
Úhrada za ubytovanie a za služby s ním spojené v domove (ďalej len „úhrada“) sa skladá z poplatku za užívanie podlahovej plochy obytnej miestnosti a príslušenstva a z poplatku za služby s užívaním spojené.
(2)
Mesačná výška úhrady sa určí
a)
za ubytovanie násobkom užívanej podlahovej plochy obytnej miestnosti a príslušenstva a sadzby určenej za 1 m2 týchto plôch; veľkosť užívanej podlahovej plochy obytnej miestnosti a príslušenstva, ktorú matka užíva, sa určí tak, že veľkosť podlahovej plochy obytnej miestnosti a príslušenstva sa vydelí počtom matiek, ktoré túto podlahovú plochu obytnej miestnosti a príslušenstva užívajú,
b)
za vykurovanie obytnej miestnosti a príslušenstva násobkom užívanej podlahovej plochy obytnej miestnosti a príslušenstva a sadzby určenej za 1 m2 týchto plôch,
c)
za spotrebu elektrickej energie podľa spotrebovaného množstva rozpočítaného na počet matiek ubytovaných v domove,
d)
za spotrebu plynu podľa odobratého množstva prepočítaného na počet matiek ubytovaných v domove,
e)
za spotrebu teplej úžitkovej vody a pitnej vody a za odvádzanie odpadových vôd podľa množstva odo-bratej vody prepočítaného na počet matiek ubytovaných v domove,
f)
za odvoz domového odpadu prepočítaného na počet matiek ubytovaných v domove,
g)
za užívanie základného prevádzkového zariadenia a základného vybavenia obytnej miestnosti a príslušenstva sadzbami určenými v § 6.
(3)
Výška úhrady sa určí súčtom súm určených podľa odseku 2.
§5 Sadzba za podlahovú plochu
Sadzba za 1 m2 podlahovej plochy je mesačne pri
miestnosti 4,40 Sk,
príslušenstve 2,00 Sk.
§6 Sadzba za vykurovanie, vodu a iné služby
(1)
Sadzbu za vykurovanie, teplú úžitkovú vodu a pitnú vodu určí správca domova3) po dohode s dodávateľom tepla, teplej úžitkovej vody a pitnej vody podľa osobitných predpisov.4)
(2)
Sadzbu za iné služby určí správca domova po dohode s dodávateľom služieb.
§7 Sadzba za základné prevádzkové zariadenie a základné vybavenie
(1)
Sadzba za užívanie základného prevádzkového zariadenia a základného vybavenia obytnej miestnosti a príslušenstva je mesačne pre
a) matku 40 Sk,
b) matku a dieťa 50 Sk,
c) matku a dve a viac detí 60 Sk.
(2)
Sadzby za užívanie ďalšieho prevádzkového zariadenia a vybavenia obytnej miestnosti a príslušenstva, ktoré nie sú uvedené v § 3, určí správca domova.
§8 Spôsob platenia úhrady
(1)
Matka platí úhradu mesačne do 15. dňa nasledujúceho mesiaca. Úhradu za spotrebovanú elektrickú energiu a plyn platí matka zálohovo a správca uskutoční vyúčtovanie úhrady polročne k zúčtovaciemu termínu príslušného roka. Úhradu za dodávku tepla a teplej úžitkovej vody platí matka zálohovo a správca uskutoční vyúčtovanie úhrady po skončení vykurovacieho obdobia.
(2)
Výška úhrady za obdobie kratšie ako jeden mesiac sa vypočíta podľa počtu dní pobytu matky v domove. Denná suma úhrady je tridsatina celkovej mesačnej úhrady. Po výpočte sa výška úhrady zaokrúhľuje na celé koruny smerom nadol.
(3)
Počas pobytu matky v zdravotníckom zariadení sa úhrada za užívanie základného prevádzkového zariadenia a základného vybavenia obytnej miestnosti a príslušenstva podľa § 7 znižuje na polovicu, a to za dni pobytu matky v zdravotníckom zariadení.
§9 Zrušovacie ustanovenie
Zrušuje sa úprava Ministerstva práce a sociálnych vecí Slovenskej socialistickej republiky zo 4. apríla 1985 č. 31/43-2262/85, ktorou sa upravuje výška a podmienky úhrady za ubytovanie a základnú starostlivosť v domovoch pre matky s deťmi, registrovaná v čiastke 11/1985 Zb.
§10 Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. novembrom 1994.
Július Brocka v. r.
1)
§ 42 ods. 4 vyhlášky Federálneho výboru pre životné prostredie, Ministerstva životného prostredia Českej republiky a Slovenskej komisie pre životné prostredie č. 376/1992 Zb., ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Federálneho ministerstva pre technický a investičný rozvoj č. 83/1976 Zb. o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu v znení vyhlášky č. 45/1979 Zb.
3)
§ 20 písm. a) č. 4 zákona Slovenskej národnej rady č. 543/1990 Zb. o štátnej správe sociálneho zabezpečenia v znení zákona Slovenskej národnej rady č. 195/1992 Zb.
4)
Zákon č. 526/1990 Zb. o cenách.Vyhláška Ministerstva miestneho hospodárstva č. 197/1957 Ú. v. o odplate za ústredné (diaľkové) vykurovanie a za dodávku teplej vody v znení vyhlášky Ministerstva miestneho hospodárstva č. 2/1958 Ú. v., vyhlášky Federálneho ministerstva palív a energetiky č. 94/1987 Zb. a vyhlášky č. 440/1991 Zb.