Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovuje obsah a podmienky poskytovania poradenskej činnosti úradmi práce

Znenie účinné: od 15.11.1993 do 31.12.1996 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 387/1996 Z. z.

251/1993 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 15.11.1993 do 31.12.1996
251
VYHLÁŠKA
Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky
zo 6. septembra 1993,
ktorou sa ustanovuje obsah a podmienky poskytovania poradenskej činnosti úradmi práce
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky podľa § 5 ods. 3 zákona Slovenskej národnej rady č. 83/1991 Zb. o pôsobnosti orgánov Slovenskej republiky pri zabezpečovaní politiky zamestnanosti v znení zákona Slovenskej národnej rady č. 194/1992 Zb. ustanovuje:
§1
(1)
Poradenstvo pre voľbu povolania1) zahŕňa najmä poskytovanie informácií a odborných rád o druhoch povolaní, predpokladoch a požiadavkách na výkon určitého povolania. Poskytuje sa občanom, ktorí ukončili školskú dochádzku a neboli doposiaľ zamestnaní.
(2)
Poradenstvo pre pracovné uplatnenie1) zahŕňa najmä poskytovanie informácií a odborných rád zameraných na riešenie problémov spojených s ponukou pracovných miest, so zdravotnými, kvalifikačnými a ďalšími predpokladmi a požiadavkami, ktoré súvisia s výberom vhodného zamestnania, s právami a povinnosťami pri vzniku, zmene a skončení pracovného pomeru.
§2
(1)
Poradenskú činnosť vykonávajú úrady práce so zreteľom na zosúladenie záujmov občanov s predpokladmi a požiadavkami na obsadenie voľného pracovného miesta a situáciou na trhu práce. Osobitnú pozornosť pri výkone poradenskej činnosti venujú úrady práce občanom so zmenenou pracovnou schopnosťou.2)
(2)
O priebehu, spôsoboch a výsledkoch poradenskej činnosti vedie úrad práce záznamy.
§3
V rámci poradenskej činnosti úradov práce sa poskytujú
a)
informačno-poradenské služby,
b)
odborné poradenské služby,
c)
špeciálne poradenské služby.
§4 Informačno-poradenské služby
Informačno-poradenské služby zahŕňajú poskytovanie informácií a rád občanom, najmä o možnostiach zamestnania, o predpokladoch a požiadavkách na výkon povolania, o možnostiach vzdelávania a rekvalifikácie a o hmotnom zabezpečení uchádzačov o zamestnanie.
§5 Odborné poradenské služby
(1)
Odborné poradenské služby zahŕňajú poskytovanie odborných rád a informácií zameraných na riešenie problémov spojených s pracovným uplatnením občana, na vytváranie súladu medzi jeho oprávnenými nárokmi a predpokladmi a požiadavkami na vykonávanie určitej profesie, na ovplyvňovanie a usmerňovanie rozhodovania a správania občanov na trhu práce, ako aj na otázky sociálnej a pracovnej adaptácie.
(2)
Odborné poradenské služby sa poskytujú občanom najmä v prípade zmeny zamestnania a hľadania vhodného zamestnania, nástupu do zamestnania po prerušení zamestnania a v prípade ďalšieho vzdelávania alebo rekvalifikácie.
§6 Špeciálne poradenské služby
(1)
Špeciálne poradenské služby zahŕňajú poskytovanie psychologických služieb a lekárskeho poradenstva pri riešení osobnostných, sociálnych a zdravotných problémov občanov súvisiacich s ich nezamestnanosťou.
(2)
Psychologické služby zahŕňajú
a)
psychologické vyšetrenie, ktorého výsledkom môže byť psychologický posudok obsahujúci odborné informácie a odporúčania, ak je to potrebné na skvalitnenie poradenskej činnosti,
b)
psychologické poradenstvo, ktorého účelom je pomôcť hlbšie analyzovať a prekonávať prekážky sťažujúce informačno-poradenské a odborné poradenské služby.
(3)
Pri poskytovaní psychologických služieb sa používajú psychologické metódy a využívajú skúsenosti predovšetkým na zisťovanie osobnostných predpokladov na výkon určitého povolania a zvládnutie osobnostných problémov ako sprievodných ťažkostí pri voľbe, zmene alebo dočasnej strate zamestnania.
(4)
Lekárske poradenstvo zahŕňa poskytovanie odborných rád, najmä o vhodnosti zamestnania vzhľadom na zdravotný stav alebo o požadovaných predpokladoch zdravotnej spôsobilosti na výkon určitého povolania.
(5)
O poskytnutie psychologických služieb alebo lekárskeho poradenstva môže požiadať úrad práce so súhlasom občana, prípadne občan, najmä ak je potrebné posúdiť jeho spôsobilosť na výkon určitého povolania alebo na rekvalifikáciu.
§7 Poradenská činnosť v zariadeniach
(1)
Poradenská činnosť v klube práce3) zahŕňa informácie o možnostiach zamestnania a odborné rady formou aktivizácie a motivácie občanov pri vyhľadávaní voľných pracovných miest. V klube práce sa môžu poskytovať informácie a odborné rady pri riešení osobnostných problémov súvisiacich s nezamestnanosťou, pričom poradenská činnosť v klube práce zahŕňa individuálne poradenstvo, ako aj skupinové formy práce s občanmi.
(2)
Poradenská činnosť v informačno-poradenskom stredisku3) je zameraná na poskytovanie informácií a odborných rád a na získavanie materiálov súvisiacich s voľbou povolania a pracovným uplatnením, ktoré si môžu občania vyhľadať sami alebo s pomocou úradu práce vzhľadom na svoje individuálne potreby a nároky.
§8 Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 15. novembrom 1993.
Oľga Keltošová v. r.
1)
§ 5 ods. 1 zákona Slovenskej národnej rady č. 83/1991 Zb. o pôsobnosti orgánov Slovenskej republiky pri zabezpečovaní politiky zamestnanosti v znení zákona Slovenskej národnej rady č. 194/1992 Zb.
2)
§ 2 vyhlášky Ministerstva práce a sociálnych vecí Slovenskej republiky č. 285/1992 Zb. o vykonávaní pracovnej rehabilitácie občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou.
3)
§ 5 ods. 2 zákona Slovenskej národnej rady č. 83/1991 Zb. o pôsobnosti orgánov Slovenskej republiky pri zabezpečovaní politiky zamestnanosti v znení zákona Slovenskej národnej rady č. 194/1992 Zb.